Browse through our General Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 98-10-01

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΟΗΕ - Εκχαρτ - Ντενκτάς
  • [02] Πρόεδρος Κληρίδης - Τσοχατζόπουλος
  • [03] ΥΠΕΞ - Χάνεϊ
  • [04] Πρόεδρος Κληρίδης - Τσοχατζόπουλος
  • [05] Στρατιωτική Παρέλαση - Αρχισε
  • [06] Κύπρος - Σύμβαση - Ανθρώπινα Δικαιώματα
  • [07] Χριστοδούλου - Σύνοδος Υπουργών Οικονομικών
  • [08] Παρέλαση - Λήξη
  • [09] Πρόεδρος Κληρίδης - Παρέλαση
  • [10] Τσοχατζόπουλος - Παρέλαση
  • [11] Ομήρου - Παρέλαση

  • [01] (Κ) ΟΗΕ - Εκχαρτ - Ντενκτάς

    Ηνωμένα Εθνη,ΗΠΑ,01/10/1998 (ΚΥΠΕ - Της απεσταλμένης μας Μύριας Αντωνιάδου)

    Σύγχυση προκλήθηκε χθες στα Ηνωμένα Εθνη, μετά τη γραπτη δήλωση του εκπροσώπου του ΓΓ του διεθνούς οργανισμού αναφορικά με τις συναντήσεις του Κόφι Αναν με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτας, αφού μετά από τουρικές διαμαρτυρίες, αποσύρθηκε η πρώτη δήλωση κι εκδόθηκε νέα, ώστε, όπως δήλωσαν στο ΚΥΠΕ, να συνάδει με τις καλές υπηρεσίες του κ. Αναν.

    Συγκεκριμένα, ενώ στην αρχική δήλωση του εκπροσώπου του ΟΗΕ Φρεντ Εκχαρτ αναφερόταν ότι "ο ΓΓ συναντήθηκε στις 25 Σεπτεμβρίου με τον Πρόεδρο της Κύπρου Γλαύκο Κληρίδη και σήμερα (χθες) είδε τον ηγέτη της Τ/κ κοινότητας Ραούφ Ντενκτάς".

    Λίγες ώρες αργότερα, εκδόθηκε νέα δήλωση, η οποία αναφέρει ότι "μετά τη συνάντησή του με τον εξοχότατο κ. Γλαύκο Κληρίδη στις 25 Σεπτεμβρίου, ο ΓΓ συναντήθηκε σήμερα (χθες) με τον εξοχότατο Ραούφ Ντενκτάς".

    Ο Αναπληρωτής Εκπρόσωπος του ΟΗΕ, Χίρο Γουέκι, ερωτηθείς από το ΚΥΠΕ γιατί εκδόθηκε νέα δήλωση, απάντησε πως στην αρχική υπήρχαν "κάποια λάθη και κάποιες ανακρίβειες, έτσι αποφασίσαμε να την επανεκδώσουμε με την ορθή έκδοση".

    Σε ερώτηση ποιές είναι οι ανακρίβειες και τα λάθη, αφού ο κ. Κληρίδης συναντήθηκε με τον ΓΓ υπό την ιδιότητά του ως Πρόεδρος της Κύπρου, ο κ. Γουέκι απάντησε αρχικά ότι είναι "αυτονόητο" γιατί έγιναν οι αλλαγές "εάν συγκρίνει κανείς τα δύο κείμενα".

    Ωστόσο, μετά από άλλη ερώτηση, έδωσε την εξήγηση ότι "η δήλωση εκδόθηκε στο πλαίσιο της αποστολής των καλών υπηρεσιών του ΓΓ, η οποία χειρίζεται και τους δύο ηγέτες ισότιμα".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [02] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Τσοχατζόπουλος

    Λευκωσία,Κύπρος,01/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας, Ακης Τσοχατζόπουλος θα γίνει σήμερα το πρωί δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στη συνέχεια θα παρακολουθήσει τη στρατιωτική παρέλαση με την ευκαιρία της επετείου της ανεξαρτησίας του κυπριακού κράτους.

    Η συνάντηση Κληρίδη - Τσοχατζόπουλου θα πραγματοποιηθεί στις 10.00 το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος θα έχει επίσης αργότερα σήμερα συναντήσεις με πολιτικούς αρχηγούς.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΧ)

    [03] (Κ) ΥΠΕΞ - Χάνεϊ

    Λευκωσία,Κύπρος,01/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, θα συναντηθεί σήμερα στη Νέα Υόρκη με τον Ειδικό Αντιπρόσωπο της Βρετανίας και της Ευρωπαϊκής Ενωσης, Σερ Ντέϊβιντ Χάνεϊ.

    Η συνάντηση θα πραγματοποιηθεί γύρω στις 4.00 μ.μ., ώρα Κύπρου, στο πλαίσιο των επαφών του ΥΠΕΞ για το Κυπριακό.

    Οι επαφές Χάνεϊ θα είναι μονοήμερες και θα συναντηθεί και με εκπροσώπους της γραμματείας του ΟΗΕ.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΧ)

    [04] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Τσοχατζόπουλος

    Λευκωσία,Κύπρος,01/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη είχε σήμερα ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Ακης Τσοχατζόπουλος, ο οποίος πραγματοποιεί επίσκεψη στην Κύπρο.

    Κατά την άφιξή του στο Προεδρικό Μέγαρο, ο κ. Τσοχατζόπουλος κατέθεσε στεφάνι στο μνημείο του εθνάρχη Αρχιεπισκόπου Μακαρίου.

    Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε συνάντηση, στην οποία παρευρίσκονταν, επίσης, ο Υπουργός Αμυνας Γιαννάκης Ομήρου, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς Αντιστράτηγος Δημήτριος Δήμου, ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Παντελής Κούρος και ο Πρέσβης της Ελλάδας στη Λευκωσία Κυριάκος Ροδουσάκης.

    Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν οποιεσδήποτε δηλώσεις. Στη συνέχεια, ο Πρόεδρος Κληρίδης και οι Υπουργοί Αμυνας Κύπρου κι Ελλάδας μετέβησαν στο χώρο όπου πραγματοποιείται η στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της ανεξαρτησίας της Κύπρου.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [05] (Κ) Στρατιωτική Παρέλαση - Αρχισε

    Λευκωσία,Κύπρος,01/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Αρχισε η στρατιωτική παρέλαση για την 38η επέτειο της ανεξαρτησίας της Κύπρου.Την παρέλαση άνοιξε η Φιλαρμονική της Αστυνομίας.

    Το χαιρετισμό της παρέλασης δέχεται από ειδική εξέδρα στη λεωφόρο Τροόδους στη βιομηχανική περιοχή Στροβόλυ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, πλαισιωμένος από τον Υπουργό Αμυνας, Γιαννάκη Ομήρου, και τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας, Ακη Τσοχατζόπουλο.

    Την παρέλαση παρακολουθούν ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Δημήτριος Δήμου, ο Πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού, ο Πρέσβης της Ελλάδας, Κυριάκος Ροδουσάκης, αρχηγοί κομμάτων, μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Γενικός Εισαγγελέας, Αλέκος Μαρκίδης, πρόεσβεις ξένων χρών, στρατιωτικοί ακόλουθοι, αξιωματικοί της Ειρηνευτικής Δύναμης, παλαιοί πολεμιστές και πλήθος κόσμου.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΧ)

    [06] (Κ) Κύπρος - Σύμβαση - Ανθρώπινα Δικαιώματα

    Λευκωσία,Κύπρος,01/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η Κύπρος έχει υπογράψει τη Σύμβαση για Προστασία των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και της Αξιοπρέπειας του Ανθρώπου, αναφορικά με την εφαρμογή της βιολογίας και ιατρικής, καθώς και το Επιπρόσθετο Πρωτόκολλο για Απαγόρευση της Κλωνοποίησης Ανθρωπίνων Οντων.

    Τη Σύμβαση και το Πρωτόκολλο υπέγραψε χθες η Μόνιμη Αντιπρόσωπος της Κύπρου στο Συμβούλιο της Ευρώπης Πρέσβης Θάλεια Πετρίδη, ενώπιον του Γενικού Γραμματέα του Συμβουλίου της Ευρώπης Ντανιέλ Ταρσίς.

    Η Σύμβαση στοχεύει στην προστασία της ανθρώπινης αξιοπρέπειας και ταυτότητας και γενικά των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, σε σχέση με τις βιολογικές και ιατρικές εξελίξεις.

    Εξάλλου, το Πρωτόκολλο απαγορεύει οποιαδήποτε επέμβαση που στοχεύει στη δημιουργία ανθρωπίνων όντων γενετικά ταυτόσημων με άλλα ανθρώπινα όντα, ζωντανά ή νεκρά.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [07] (Κ) Χριστοδούλου - Σύνοδος Υπουργών Οικονομικών

    Λευκωσία,Κύπρος,01/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ανησυχία για την οικονομικη κρίση που μαστίζει την Ασία και Ρωσία εξέφρασε ο Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου, ο οποίος εκπροσωπεί την Κύπρο στην ετήσια Σύνοδο των Υπουργών Οικονομικών της Κοινοπολιτείας, που πραγματοποιείται στην Οττάβα.

    Σε χθεσινή παρέμβασή του στη Σύνοδο, ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι η κρίση αυτή επηρεάζει πολλές αναπτυσσόμενες χώρες, με αποτέλεσμα τη συνεχή μείωση του ρυθμού ανάπτυξης και του διεθνούς εμπορίου.

    Η συνεδρία ασχολήθηκε κυρίως με την κατάσταση της διεθνούς οικονομίας, τις προοπτικές και το ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Διεθνούς Τράπεζας.

    Ο κ. Χριστοδούλου τόνισε την ανάγκη κοινής αντιμετώπισης της κατάστασης, εκφράζοντας παράλληλα την απογοήτευσή του που οι ΗΠΑ δεν ενέκριναν ακόμη την αύξηση της συνεισφοράς στο Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, στο πλαίσιο της 11ης αναπλήρωσης των πόρων του Ταμείου.

    Επεσήμανε, εξάλλου, ότι σε περίπτωση που αυτό δεν καταστεί δυνατό σύντομα, θα πρέπει να εξευρεθούν άλλοι τρόποι για να ενδυναμωθούν οι πόροι του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου.

    Ο κ. Χριστοδούλου εισηγήθηκε το δανεισμό του Ταμείου έναντι των αποθεμάτων χρυσού που διαθέτει, καθώς και την επιβολή φορολογιών πάνω σε βραχυπρόθεσμες ροές κεφαλαίων, ώστε να παρεμποδίζονται οι κερδοσκοπικές τοποθετήσεις επενδυτών, οι οποίες έχουν στόχο την εκμετάλλευση της αδύνατης θέσης στην οποία βρίσκονται ορισμένες χώρες.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [08] (Κ) Παρέλαση - Λήξη

    Λευκωσία,Κύπρος,01/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ολοκληρώθηκε πριν από λίγο η στρατιωτική παρέλαση για την 38η επέτειο της ανεξαρτησίας της Κύπρου. Την παρέλαση άνοιξε η Φιλαρμονική της Αστυνομίας.

    Το χαιρετισμό της παρέλασης δέχθηκε από ειδική εξέδρα στη λεωφόρο Τροόδους στη βιομηχανική περιοχή Στροβόλου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, πλαισιωμένος από τον Υπουργό Αμυνας, Γιαννάκη Ομήρου, και τον Υπουργό Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας, Ακη Τσοχατζόπουλο.

    Την παρέλαση παρακολούθησε ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Δημήτριος Δήμου, ο Πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού, ο Πρέσβης της Ελλάδας, Κυριάκος Ροδουσάκης, αρχηγοί κομμάτων, μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Γενικός Εισαγγελέας, Αλέκος Μαρκίδης, πρόεσβεις ξένων χρών, στρατιωτικοί ακόλουθοι, αξιωματικοί της Ειρηνευτικής Δύναμης, παλαιοί πολεμιστές και πλήθος κόσμου.

    Το πρώτο άρμα που παρέλασε ήταν ένα T - 80 που έφερε την κυπριακή σημαία, την οποία κρατούσε ένας αξιωματικός της Εθνικής Φρουράς, ενώ ακολούθησαν δύο οχήματα με επιβαίνοντες μόνιμους υπαξιωματικούς της Εθνικής Φρουράς ως προστάτες της σημαίας.

    Στη συνέχεια πέρασε ένας λόχος της Στρατονομίας που προηγείτο των Μηχανοκινήτων Τμημάτων και ακολούθησε επί οχήματος ο διμοιρίτης της Δ/ρίας τροχοφόρων ΣΝ με τη διμοιρία του.

    Παρέλασε ένα τάγμα με βαριά όπλα του Πεζικού. Πέρασε ο 1ος Λόχος και παρέλασαν τα Πυροβόλα ανευ οποσθοδρομήσεως, γνωστά ως ΠΑΟ 106 χιλιοστών και στη συνέχεια πέρασε ο 20ς ΛΟΧΟΣ, ο 10ς Ουλαμός Α/Τ όπλων με τα Τεθωρακισμένα οχήματα, που φέρουν πυραύλους και πολυβόλα.

    Στη συνέχεια παρέλασαν τα τεθωρακισμένα, ο μαυροσκούφηδες και πέρασε η πολεμική σημαία, την οποία χαιρέτισαν οι επίσημοι και το πλήθος.

    Ακολούθησαν μια Επιλαρχία Αρμάτων Y - 80, που είναι ρωσικής κατασκευής και συγκαταλεγεται μεταξύ των καλύτερων αρμάτων στον κόσμο. Διαθέτει μεγάλη ισχύ πυρός και όργανα προηγμένης τεχνολογίας για παρατήρηση και σκόπευση, έχει δυνατότητα να κινείται σε μεγάλες αποστάσεις ημέρα και νύχτα, σε οποιεσδήποτε καιρικές συνθήκες.

    Στη συνέχεια προσέγγισαν την εξέδρα ο Διοικητής και το επιτελείο μιας επιλαρχίας με τα σύγχρονα άρματα ΑΜΧ 30Β2, που είναι από τα πλέον σύγχρονα. Ανατρέπουν τις εχθρικές αντιστάσεις και επιφέρουν καίρια πλήγματα σε μεγάλο βάθος.

    Ακολούθησαν τα Τεθωρακισμένα Οχήματα Μάχης γνωστά ως ΤΟΜΑ, που είναι ρωσικής κατασκευής και μπορούν να μεταφέρουν μια ομάδα Πεζικού. Διαθέτουν υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα και πολλαπλά μέσα επικοινωνιών. Είναι αμφίβια, με μεγάλες δυνατότητες και έχουν τη δυνατότητα να εκτελούν επιτυχή βολή μέρα και νύχτα.

    Στη συνέχεια παρέλασαν τα ΚΑΣΚΑΒΕΛ, τα οποία είναι σύγχρονα, ελαφρά Τροχοφόρα Αρματα. Με την ταχυκινησία, την ευελιξία, το μεγάλο όγκο πυρός, το ισχυρό πυροβόλο, τη θωράκισή τους, τα πολλαπλά και σύγχρονα μέσα επικοινωνιών και σκπευσης που διαθέτουν, κατορθώνουν να εξουδετερώνουν τον εχθρό κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

    Παρέλασε στη συνέχεια το μηχανοκίνητο πεζικό, το οποίο έχει αποστολή τη μεταφορά του Πεζικού με ταχύτητα και ασφάλεια εκεί όπου οι απαιτήσεις της μάχης το επιβάλλουν.

    Στη συνεχεια πέρασαν τα ΤΟΜΠ, τα ερπυστριοφόρα οχήματα μεταφοράς προσωπικού εξοπλισμένα με σύγχρονα συστήματα και οπλισμό, και με το βασικότατο πλεονέκτημα την ερπύστρια, μπορούν να κινούνται μέρα και νύχτα, σε οποιοδήποτε έδαφος και κάτω από οποιεσδήποτε συνθήκες.

    Η παρέλαση συνεχίστηκε με τη διέλευση Δ/ρίας βαρέων όλμων τους οποίους ρυμουλκούν οχήματα.

    Στη συνέχεια παρέλασε το Πυροβολικό, αποστολή του οποίου είναι η υποστήριξη των Μονάδων Ελιγμού, του Πεζικού και των Τεθωρακισμένων.

    Ακολούθησε μια Μοίρα Πυροβολικού Μάχης και ένα τμήμα πολλαπλών εκτοξευτών Πυράυλων, καθώς και η πυροβολαρχία Ρ/Μ πυροβόλων.

    Ακολούθησε η 2η Μοίρα Πυροβολικού με δύο Πυροβολαρχίες, μια Ρυμουλκούμενη και μια με αυτοκινούμενα πυροβόλα.

    Παρέλασε στη συνέχεια η ρυμουλκούμενη Πυροβολαρχία, την οποία ακολούθησε η Πυροβολαρχία Αυτοκινούμενων Πυροβόλων.

    Πέρασαν στη συνέχεια τα αντιαρεπορικά πυροβόλα με πρώτο το ραντάρ, ενώ την παρέλαση των μηχανοκινήτων τμημάτων συνέχισε το Μηχανικό, με το ειδικά εκπαιδευμένο προσωπικό τους και τα κατάλληλα μέσα που διαθέτει. Μαζί με το Μηχανικό παρέλασαν και στοιχεία του Τεχνικού.

    Στη συνέχεια παρέλασαν οι Διαβιβάσεις, οι οποίες μπορούν να κινούνται και να αναπτύσσονται ταχύτατα κια να εξασφαλίζουν ευέλικτες και αξιόπιστες επικοινωνίες.

    Παρέλασαν επίσης ασθενοφόρα νέου τύπου με το υγειονομικό, και στη συνέχεια πέρασε ο επικεφαλής του Ναυτικού και ταχύπλοα σκάφη της Μονάδας Υποβρυχίων Καταστροφών.

    Σμήνος ελικοπτέρων πέρασε στη συνέχεια σε δύο σχηματισμούς. Τα ελικόπτερα αυτά έχουν τη δυνατότητα να εξοπλιστούν και σε συνδυασμό με την ταχυκινησία και ευελιξία τους μπορούν να επιφέρουν καίρια πήγματα στον εχθρό.

    Ακολούθησαν τα ρυμουλκούμενα αντιαεροπορικά πυροβόλα, σύγχρονα αντιαεροπορικά, πάρα πολύ αποτελεσματικά, κυρίως λόγω των βελτιωμένων συστημάτων σκόπευσης και της ταχυβολίας.

    Η παρέλαση συνεχίστηκε με το Μηχανοκίνητο Τμήμα της Αστυνομίας. Προηγείτο το Διοικητικό Οχημα της Τροχαίας και ακολούθησε οχήματα Τροχαίας και Οχήματα Αμεσης Επέμβασης.

    Στη συνέχεια παρέλασε το Μηχανοκίνητο Τμήμα Πυροσβεστικής Υπηρεσίας και ακολούθησαν οχήματα της Πολιτικής Αμυνας.

    Η Φιλαρμονική της Αστυνομίας πέρασε μπροστά από την εξέδρα χαιρέτισε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους άλλους επισήμους και τη θέση της πήρε η Φιλαρμονική της Εθνικής Φρουράς, η οποία παιάνιζε κατά την παρέλαση των πεζοπόρων τμημάτων.

    Πέρασαν από την εξέδρα των επισήμων δώδεκα κυπριακές σημαίες που τις έφεραν ισάριθμοι Αξιαματικοί και ακολούθησαν μαθητές των Ανωτάτων Στρατιωτικών Παραγωγικών Σχολών της Ελλάδας.

    Παρέλασαν επίσης οι Εθελόντιες Υπαξιωματικοί, με τις γυναίκες Αξκούς να προηγούνται και ακολούθησε η παρέλαση του Πεζικού.

    Στη συνέχεια πέρασε από την εξέδρα ένα Τάγμα Εθνοφυλακής, που περιλαμβάνει λόχους κατοικημένων Τόπων, τους οποίους ακολούθησαν οι καταδρομείς.

    Παρέλασαν στη συνέχεια Εφεδροι Καταδρομείς, τους οποίους ακολούθησε Πεζοπόρο Τμήμα του Ναυτικού, το Πεζοπόρο Τμήμα της Αεροπορίας και το Τμήμα της ΕΛΔΥΚ.

    Παρέλασε επίσης το Πεζοπόρο Τμήμα της Αστυνομίας του οποίου προηγείτο Αξιωματικός κρατώντας το Λάβαρο της Αστυνομίας πλαισιωμένος από πέντε ένοπλους παραστάτες.

    Στη συνέχεια υπερίπτοντο του χώρου της Παρέλασης δύο σύγχρονα Ελικόπτερα της Ασυνομίας, τύπου Bell 412, τα οποία μεταφέρουν ειδικά εκπαιδευμένες ομάδες διάσωσης από την Αεροπορική Πτέρυγα της Αστυνομίας.

    Μπροστά από την εξέδρα των επισήμων πέρασαν στη συνέχεια τα πεζοπόρα Τμήματα της Πολιτικής Αμυνας, άνδρες και γυναίκες, υπόχρεοι και εθελοντές, μέλη των διαφόρων Τμημάτων της.

    Την παρέλαση έκλεισε η Στρατιωτική Μουσική της Εθνικής Φρουράς που χαιρέτησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τους άλλους επισήμους.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΧ)

    [09] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Παρέλαση

    Λευκωσία,Κύπρος,01/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η σημερινή στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της ανεξαρτησίας της Κύπρου αποτέλεσε "δείγμα της αμυντικής ικανότητας" της Κύπρου, τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, σε δήλωσή του μετά την ολοκλήρωση της παρέλασης, την οποία παρακολούθησε και ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Ακης Τσοχατζόπουλος.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης συνεχάρη τον αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, τους αξιωματικούς, υπαξιωματικούς και οπλίτες "για την εξαιρετική εμφάνισή τους".

    Είπε, επίσης, ότι είναι "ένα δείγμα της αμυντικής ικανότητας της ιδιαίτερης μας πατρίδας της Κύπρου" και χαιρέτισε το γεγονός ότι η παρέλαση "έγινε ενώπιον του Υπουργού Αμυνας της Ελλάδας".

    Σημείωσε, εξάλλου, ότι η Ελλάδα "συνέτεινε στην οργάνωση της αμυντικής μας ικανότητας".

    "Αισθάνομαι υπερήφανος", συνέχισε, "όταν βλέπω τα παιδιά μας ντυμένα στο χακί, έτοιμα να υπερασπίσουν το πάτριο έδαφος".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [10] (Κ) Τσοχατζόπουλος - Παρέλαση

    Λευκωσία,Κύπρος,01/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η Ελλάδα νοιώθει περήφανη που, μαζί με την Κύπρο, μπορεί να εγγυηθεί την ασφάλεια και σταθερότητα στην περιοχή, συμμετέχοντας στο δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας Ακης Τσοχατζόπουλος, ύστερα από την στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της ανεξαρτησίας της Κύπρου.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος είπε ότι "ο κυπριακός λαός δικαιούται να είναι περήφανος για τις ένοπλες δυνάμεις του", προσθέτοντας ότι "σήμερα, σε μιαν εντυπωσιακή σε παλμό, σε μέγεθος, αλλά και σε ηθικό παρέλαση, διαπιστώσαμε ότι οι ένοπλες δυνάμεις της Κυπριακής Δημοκρατίας πράγματι έχουν κατακτήσει το αξιόμαχο, το άριστο στην οργάνωση και το αποτελεσματικό".

    Εξέφρασε, επίσης, την πεποίθηση ότι "αυτό δίνει το δικαίωμα σε όλους τους Κύπριους πολίτες να αισθάνονται ασφαλείς, σίγουροι", επισημαίνοντας ότι "η άμυνα και η αποτροπή, που είναι στοιχεία απαραίτητα για την ειρήνη, τη σταθερότητα και τη συνεργασία στην περιοχή, βρίσκονται στα καλύτερα δυνατά χέρια".

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος συνεχάρη, εξάλλου, την ηγεσία της Εθνικής Φρουράς, διότι "έδειξε ότι υλοποιεί, με τη δυναμική αυτή παρέλαση, ένα αμυντικό δόγμα, που ανταποκρίνεται στις ανάγκες της εποχής".

    "Η Ελλάδα", τόνισε, "συμμετέχοντας ενεργά στην υλοποίηση αυτού του κοινού αμυντικού δόγματος ενάντια της κοινής εξωτερικής απειλής, αισθάνεται επίσης περήφανη, διότι μπορούμε Κύπριοι κι Ελληνες να εγγυηθούμε την ασφάλεια, ευημερία, σταθερότητα και ηρεμία της περιοχής".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΧ)

    [11] (Κ) Ομήρου - Παρέλαση

    Λευκωσία,Κύπρος,01/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η σημερινή στρατιωτική παρέλαση για την επέτειο της ανεξαρτησίας ανέδειξε στοιχεία ηθικής και φρονήματος, που αποτελούν την καλύτερη εγγύηση για σωστά οργανωμένες ένοπλες δυνάμεις, τόνισε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας Γιαννάκης Ομήρου, ύστερα από την παρέλαση, την οποία παρακολούθησε και ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Ακης Τσοχατζόπουλος.

    Ο κ. Ομήρου είπε ότι "σήμερα, επέτειο της κυπριακής ανεξαρτησίας, οι ένοπλες δυνάμεις της Κυπριακής Δημοκρατίας έδωσαν το μήνυμα, με αυτήν την παρέλαση, αποφασιστικότητας, ένα μήνυμα ότι είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε οποιαδήποτε εχθρική απειλή".

    Είπε, επίσης, ότι "από την παρέλαση αναδεικνύονται τα στοιχεία του ηθικού, του φρονήματος, που αποτελούν την καλύτερη εγγύηση για σωστά οργανωμένες ένοπλες δυνάμεις".

    Στη συνέχεια, ο κ. Ομήρου συνεχάρη τον αρχηγό της Εθνικής Φρουράς, τους αξιωματικούς, υπαξιωματικούς, οπλίτες, έφεδρους, εθνοφύλακες και όλους όσοι "συνέτειναν στο να υπάρξει αυτή η επιβλητική παρέλαση".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΧ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 1 October 1998 - 12:02:14 UTC