Read the Treaty Establishing the European Community (Rome, 25 March 1957) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-10-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κατσουρίδης - Πολιτικό Γραφείο ΑΚΕΛ
  • [02] Τιμές Συναλλάγματος Fixing και Προθεσμίας
  • [03] Κύπελλο Κυπελλούχων - Κλήρωση Β' γύρου
  • [04] Χέρκους - Διάσκεψη Τύπου
  • [05] Υπουργός Οικονομικών - Σύνοδος Κοινοπολιτείας - Καναδάς
  • [06] Λυσσαρίδης - Βιέννη - Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές
  • [07] Βρετανός Υπουργός Αμυνας - ΗΕ - Αργεντινή - Κύπρος
  • [08] Συνέντευξη Τύπου Ντενκτάς

  • [01] (Κ) Κατσουρίδης - Πολιτικό Γραφείο ΑΚΕΛ

    Λευκωσία,Κύπρος,02/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Την εκτίμηση ότι οι ΗΠΑ είχαν συμβουλεύσει την Κυβέρνηση να μην προσφύγει στο στάδιο αυτό στη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, εξέφρασε σήμερα ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΑΚΕΛ Νίκος Κατσουρίδης, προσθέτοντας ότι ίσως οι ΗΠΑ δεν ήθελαν να βρεθούν στο δίλημμα είτε να τοποθετηθούν εναντίον στις αρχές του ΟΗΕ είτε ενάντια στην Τουρκία.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη ύστερα από συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ, ο κ. Κατσουρίδης είπε ότι δεν μπορεί να αναβάλλεται επ' άπειρον η προσφυγή, η οποία θα έπρεπε να είχε γίνει προ πολλού.

    Ο κ. Κατσουρίδης αναφέρθηκε και στη "διορθωτική" ανακοίνωση του ΟΗΕ, στην οποία εξισώνονται οι ηγέτες των δύο κοινοτήτων, τονίζοντας ότι η Κυβέρνηση έχει καθήκον να προβεί σε έντονα διαβήματα, αφού το ολίσθημα αυτό σηματοδοτεί την ουσιαστική αποδοχή των παράλογων απαιτήσεων της τουρκικής πλευράς.

    Αναφερόμενος στο θέμα των σκανδάλων, ο κ. Κατσουρίδης είπε ότι από την παρούσα διακυβέρνηση απουσιάζουν τα στοιχεία της καλλιέργειας του σεβασμού προς τους θεσμούς και τις αξίες και γι' αυτό "ενθαρρύνονται τα φαινόμενα σήψης και διαφθοράς".

    Κυπριακό

    Ο κ. Κατσουρίδης είπε ότι κατά τη σημερινή συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ έγινε ενημέρωση για τις επαφές που είχε ο Γενικός Γραμματέας του κόμματος Δημήτρης Χριστόφιας στη Νέα Υόρκη και καθορίστηκε η "γραμμή που θα ακολουθήσουν οι εκπρόσωποι του κόμματος στο Εθνικό Συμβούλιο".

    Είπε, επίσης, ότι το Πολιτικό Γραφείο "διαπίστωσε ότι επαληθεύονται οι εκτιμήσεις του κόμματος, οι οποίες έγιναν με αφορμή την υποβολή των λεγόμενων προτάσεων Ντενκτάς, ότι δηλαδή βρισκόμαστε σ' ένα βαθύ και το πιο επικίνδυνο αδιέξοδο μετά το 1974", προσθέτοντας ότι "επιβεβαιώνεται ότι οι πολιτικές και διπλωματικές αντιδράσεις της Κυβέρνησης έπρεπε να ήταν πιο έγκαιρες και αποφασιστικές".

    Κληθείς να σχολιάσει τις πληροφορίες περί "μυστικών συνομιλιών", ο κ. Κατσουρίδης είπε ότι "σύμφωνα με την ενημέρωση που έχει το ΑΚΕΛ, δεν έχει συμφωνηθεί κάτι τέτοιο", προσθέτοντας ότι "εκείνο που φαίνεται να έχει συμφωνηθεί είναι εκ του σύνεγγυς συνομιλίες για μείωση της έντασης, σε μιαν προσπάθεια να ανοίξει ο δρόμος για συζήτηση πάνω στο σύνολο του προβλήματος".

    Σε ερώτηση ποιά θα είναι η θέση του ΑΚΕΛ σε περίπτωση που προταθούν "μυστικές συνομιλίες", ο κ. Κατσουρίδης είπε ότι "οι διαδικασίες πρέπει να επιτελούν το σκοπό και να είναι στο πλαίσιο των αποφάσεων του Εθνικού Συμβουλίου", το οποίο "να ενημερώνεται".

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με διευκρινίσεις όσον αφορά τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, ο κ. Κατσουρίδης είπε ότι "πρέπει να γίνουν διαβήματα για τον τρόπο που η Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών χειρίστηκε το θέμα στις δύο ανακοινώσεις της".

    Σε ερώτηση σε ποιά βάση θα διεξαχθούν οι εκ του σύνεγγυς, ο κ. Κατσουρίδης είπε ότι "εμείς θεωρούμε δεδομένο ότι τα Ηνωμένα Εθνη καλούν συνομιλίες στη βάση των ψηφισμάτων τους", προσθέτοντας ότι "εάν τα Ηνωμένα Εθνη καλούν συνομιλίες σε μιαν άλλη βάση, σίγουρα είναι αυτονόητο ότι η κυπριακή Κυβέρνηση δεν πρόκειται να προσέλθει στις συνομιλίες".

    Συμβούλιο Ασφαλείας - Προσφυγή

    Σε ερώτηση τί μπορεί να ελπίζει πλέον ο κυπριακός λαός, ο κ. Κατσουρίδης είπε: "Εμείς πιστεύουμε ότι μπορεί να ελπίζει ο πολίτης αυτού του τόπου, εφόσον η πολιτική του ηγεσία αξιοποιεί έγκαιρα και αποφασιστικά τις συνθήκες και τα δεδομένα που διαμορφώνονται".

    Στο σημείο αυτό, ο κ. Κατσουρίδης έφερε ως παράδειγμα το θέμα της προσφυγής, λέγοντας ότι "εάν την ώρα που έπρεπε καταγγέλλαμε τον κ. Ντενκτάς και ζητούσαμε προσφυγή στο Συμβούλιο Ασφαλείας, κατά τη δική μας εκτίμηση ήταν αδύνατο για τη διεθνή κοινότητα να αρνηθεί να συζητήσει την καταγγελία".

    Ο κ. Κατσουρίδης επεσήμανε ότι "αφήσαμε να παρέλθουν αρκετές βδομάδες και μετά να δραστηριοποιηθούμε, κι εννοώ η επίσημη πλευρά, και στο μεταξύ είχαν δημιουργηθεί άλλα γεγονότα και άλλα δεδομένα, τα οποία φαίνεται ότι ακριβώς λόγω αυτής της αδιαφορίας της Κυβέρνησης, καθιστούν δύσκολη τουλάχιστον την περίπτωση προσφυγής στο Συμβούλιο Ασφαλείας".

    "Ελπίζουμε κι ευχόμαστε", πρόσθεσε, "ότι την προσφυγή στη Γενική Συνέλευση, που από τις επαφές που έγιναν φαίνεται ότι είναι κατορθωτή, θα προχωρήσουμε και θα την υλοποιήσουμε".

    Σε ερώτηση εάν υπάρχει περίπτωση να μην υλοποιηθεί, ο κ. Κατσουρίδης είπε ότι αυτό "εξαρτάται από τους χειρισμούς που θα γίνουν από την επίσημη πλευρά".

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Κατσουρίδης είπε ότι "φαίνεται ότι η Κυβέρνηση δεν ήθελε σ' εκείνο το στάδιο να προσφύγει στο Συμβούλιο Ασφαλείας, λόγω 'συμβουλών' από πλευράς των Αμερικανών, οι οποίοι δεν ήθελαν να βρεθούν στο δίλημμα να τοποθετηθούν είτε ενάντια σε πάγιες θέσεις και αρχές των Ηνωμένων Εθνών είτε ενάντια στη φίλη Τουρκία".

    Ο κ. Κατσουρίδης είπε ότι δεν μπορεί να αναβάλλεται επ' άπειρον η προσφυγή και ότι αυτή θα έπρεπε να είχε γίνει στην Κλιόν, διότι "από τότε είχε διαφανεί πού ήθελαν να οδηγήσουν τα πράγματα ο Ντενκτάς και η Τουρκία".

    Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι ούτε η Ρωσία ενθάρρυνε την προσφυγή, ο κ. Κατσουρίδης τόνισε: "Δεν ανταποκρίνονται ποσώς στην πραγματικότητα", προσθέτοντας ότι αυτές οι πληροφορίες "είναι, κατά τη γνώμη μας, υποβολιμαίες".

    Κληθείς να αναφέρει εάν η Κυβέρνηση "ξεγελάστηκε" από τις ΗΠΑ στο θέμα της προσφυγής, ο κ. Κατσουρίδης είπε ότι "είναι μία πάγια τακτική τα τελευταία έξι χρόνια να εναποτεθούν όλες οι ελπίδες και όλες οι προσδοκίες στον αμερικάνικο παράγοντα και από τη στιγμή που υπερτιμάς έναν παράγοντα και θεωρείς ότι είναι ο μόνος και καθοριστικός, είναι φυσικό επόμενο και τις διάφορες συμβουλές ή παραινέσεις σου δίνει, να τις ακολουθείς".

    Σε ερώτηση εάν πέραν των "συμβουλών" δόθηκαν και κάποιες υποσχέσεις, ο κ. Κατσουρίδης είπε: "Δεν γνωρίζουμε αν δόθηκαν υποσχέσεις, αλλά έτσι κι αλλιώς πιστεύουμε εμείς ότι αφού έχουν περάσει έξι χρόνια από την πρώτη φορά που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξήγγειλε κι επανεξήγγειλε την πολυθρύλητη, άμεση αμερικανική πρωτοβουλία για παρέμβαση λύσης στο Κυπριακό και δεν την είδαμε να υλοποιείται, κανένας δεν δικαιούται να ξεγελιέται από αμερικανικές υποσχέσεις".

    Ανακοίνωση ΟΗΕ

    Οσον αφορά τη "διορθωτική" ανακοίνωση της Γραμματείας του ΟΗΕ, με την οποία αντί να γίνεται λόγος στις συναντήσεις του Γενικού Γραμματέα με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Τ/Κ ηγέτη, έγινε λόγος για συναντήσεις με τις δύο "εξοχότητες", ο κ. Κατσουρίδης επεσήμανε ότι αυτό "συνιστά σοβαρό ολίσθημα της Γραμματείας του ΟΗΕ".

    "Η Κυβέρνηση", συνέχισε, "έχει καθήκον να προβεί σε έντονα διαβήματα, νοουμένου ότι το ολίσθημα αυτό σηματοδοτεί την ουσιαστική αποδοχή των παράλογων απαιτήσεων της τουρκικής πλευράς και συγκρούεται με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών, που αναγνωρίζουν μόνο ένα κράτος στην Κύπρο, την Κυπριακή Δημοκρατία".

    Ο κ. Κατσουρίδης ανέφερε ότι ο διακοινοτικός διάλογος διεξάγεται μεταξύ των δύο κοινοτήτων, αλλά επεσήμανε ότι "οι συναντήσεις του Γενικού Γραμματέα γίνονταν και καταγράφονταν μέχρι τώρα ως συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον ηγέτη της Τ/κ κοινότητας".

    Τόνισε, εξάλλου, ότι η Κυβέρνηση "έχει καθήκον να τονίσει την ουσιαστική διαφορά που υπάρχει στην τελευταία διατύπωση της Γραμματείας του ΟΗΕ και τη σημασία αυτής της διαφοράς".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κατσουρίδης είπε ότι το ΑΚΕΛ είναι ικανοποιημένο με τη δήλωση των πέντε μονίμων εκπροσώπων στο Συμβούλιο Ασφαλείας, προσθέτοντας ότι "υπάρχει κλίμα για προσφυγή στη Γενική Συνέλευση".

    Σε άλλη ερώτηση, ο κ. Κατσουρίδης είπε ότι μια προσφυγή στη Γενική Συνέλευση "θα προσφέρει αυτό που συνεκτίμησε το Εθνικό Συμβούλιο, στο ελάχιστον, την επαναβεβαίωση ότι η λύση του Κυπριακού επιδιώκεται στη βάση των ψηφισμάτων τους, στη βάση της ομοσπονδίας και όχι της συνομοσπονδίας, που σιγά σιγά πάει να γίνει αποδεκτή σαν ιδέα τουλάχιστον για συζήτηση".

    Κληθείς να αναφέρει πώς μπορεί η Κυβέρνηση να αντιδράσει στη "διορθωτική" ανακοίνωση, ο κ. Κατσουρίδης είπε ότι "το λιγότερο, χρειάζεται μια διακοίνωση, ένα διάβημα, στο οποίο θα απαιτούμε και ξεκαθάρισμα για ακόμα μία φορά της θέσης της Γραμματείας, αλλά προπάντων να μην υπάρξει επανάληψη και να γίνει μέσα από την επαφή με τη Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών εάν αυτό το πράγμα ήταν λάθος, ήταν παραδρομή, αν είχε σκοπιμότητα και πού στοχεύει".

    Σκάνδαλα

    Ο κ. Κατσουρίδης αναφέρθηκε, επίσης, στην ανησυχία του Πολιτικού Γραφείου της Κεντρικής Επιτροπής του ΑΚΕΛ για "την κατάσταση στην οποία έχει περιέλθει η κοινωνία μας, που κλυδωνίζεται από σκάνδαλα και ατασθαλίες".

    "Το γεγονός αυτό", είπε, "είναι απότοκο του συστήματος που ανάγει σε υπέρτατη αξία το κέρδος και τον ατομικισμό", προσθέτοντας ότι είναι ταυτόχρονα "απότοκο της σημερινής διακυβέρνησης, η οποία δεν έχει κοινωνικό όραμα, δεν έχει στο επίκεντρο των προσεγγίσεών της τον άνθρωπο και δίνει συνεχώς το μήνυμα ότι θεσμοί και αξίες μπορούν να υποχωρούν μπροστά στο παραταξιακό όφελος και το κυνήγι του ατομικού κέρδους και της ατομικής, κακώς νοούμενης, ανέλιξης".

    Ανέφερε, εξάλλου, ότι "σε μια χώρα που δίνει μάχη για επιβίωση ενάντια στην κατοχή και τη διαίρεση, πρέπει να καλλιεργείται ο σεβασμός προς τους θεσμούς και τις αξίες".

    "Πρέπει", συνέχισε, "να καλλιεργείται η προσέγγιση για ανέλιξη του ατόμου μέσα από την ανέλιξη και πρόοδο του κοινωνικού συνόλου" και "να προωθείται η πολιτιστική και πνευματική καλλιέργεια των πολιτών, παράλληλα με την οικονομική τους ευημερία".

    Ο κ. Κατσουρίδης τόνισε ότι "αυτά τα στοιχεία απουσιάζουν από τη φιλοσοφία και την πολιτική της παρούσας διακυβέρνησης και κατά συνέπεια ενθαρρύνονται τα φαινόμενα σήψης και διαφθοράς".

    Οσον αφορά τα "σκάνδαλα" που βρίσκονται υπό εξέταση, ο κ. Κατσουρίδης είπε ότι "το ΑΚΕΛ επαναλαμβάνει τη θέση του υπέρ της πλήρους και αντικειμενικής διερεύνησής τους και υπέρ της παραδειγματικής τιμωρίας όσων ενδεχομένως είναι υπεύθυνοι γι' αυτά".

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Κατσουρίδης είπε ότι το ΑΚΕΛ δημοσιοποιεί τους πόρους του και ότι για να το πράττει σημαίνει ότι συμφωνεί όπως το κάνουν και τα άλλα κόμματα.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [02] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος Fixing και Προθεσμίας

    Λευκωσία,Κύπρος,02/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    1. Στις 13.20 η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου καθόρισε τις πιο κάτω τιμές (fixing) που οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές τους πέραν των Λ.Κ. 10.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:

    ------------------------------------------------------------------
                         Τηλεγραφικά εμβάσματα        Επιταγές
                          Πώληση        Αγορά     Πώληση     Αγορά
    ------------------------------------------------------------------
    Ελλην. Δραχμή         585,3100   587,6500    585,3100   590,2500
    Ευρωπ. Νομ. Μονάδα      1,7121     1,7189      1,7121     1,7229
    Δολάριο ΗΠΑ             2,0631     2,0713      2,0631     2,0753
    Στερλίνα                1,2062     1,2110      1,2062     1,2135
    Γερμ. Μάρκο             3,3665     3,3799      3,3665     3,3839
    
    ------------------------------------------------------------------
    

    2. Τιμές συναλλάγματος προθεσμίας Οι τιμές για συνάλλαγμα προθεσμίας ήταν ως ακολούθως:

    ------------------------------------------------------------------
                     Δολάρια ΗΠΑ          |            Στερλίνες
    ------------------------------------------------------------------
                   Περιθώρια    |Ημ. Λήξης|     Περιθώρια    |Ημ. Λήξης
                Πώλησης  Αγοράς |         | Πώλησης  Αγοράς  |
    --------------------------------------|---------------------------
    01 Μήνα     0,0100   0,0000 |06.11.98 | 0,0040   0,0010  |06.11.98
    02 Μήνες    0,0150   0,0000 |07.12.98 | 0,0050   0,0020  |07.12.98
    03 Μήνες    0,0200   0,0000 |07.01.99 | 0,0060   0,0020  |07.01.99
    06 Μήνες    0,0360   0,0000 |06.04.99 | 0,0090   0,0040  |06.04.99
    09 Μήνες    0,0530   0,0000 |06.07.99 | 0,0140   0,0050  |06.07.99
    12 Μήνες    0,0710   0,0000 |06.10.99 | 0,0190   0,0050  |06.10.99
    15 Μήνες    0,0930   0,0000 |07.01.00 | 0,0260   0,0050  |07.01.00
    18 Μήνες             0,0000 |06.04.00 |          0,0050  |06.04.00
    21 Μήνες             0,0000 |06.07.00 |          0,0040  |06.07.00
    24 Μήνες             0,0000 |06.10.00 |          0,0030  |06.10.00
    ------------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [03] (Κ) Κύπελλο Κυπελλούχων - Κλήρωση Β' γύρου

    Λευκωσία,Κύπρος,02/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Απόλλων Λεμεσού θα αντιμετωπίσει στο δεύτερο γύρο του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης τον Πανιώνιο. Η κλήρωση έγινε σήμερα το μεσημέρι στη Γενεύη.

    Ο πρώτος αγώνας θα γίνει στις 22 Οκτωβρίου στη Νέα Σμύρνη και ο επαναληπτικός στις 5 Νοεμβρίου στο Τσίρειο Στάδιο.

    (ΚΥΠΕ/ΔΠ/ΓΠ)

    [04] (K) Χέρκους - Διάσκεψη Τύπου

    Λευκωσία,Κύπρος,02/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Διάσκεψη Τύπου θα δώσει αύριο στις 12.30 στο Λήδρα Πάλας η Αναπληρωτής Ειδικός Αντιπρόσωπος του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο, Αν Χέρκους, σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωση του Γραφείου του Εκπροσώπου της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ στην Κύπρο.

    Οπως αναφέρεται, η διάσκεψη θα δοθεί στο πλαίσιο ανακοίνωσης του Εκπροσώπου του Γ.Γ. του ΟΗΕ, στην οποία προτείνεται μια διαδικασία επαφών της κ. Χέρκους με τις δύο πλευρές, με στόχο τη μείωση της έντασης και την προώθηση προόδου προς δίκαιη και μόνιμη διευθέτηση.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΡΜ)

    [05] (Κ) Υπουργός Οικονομικών - Σύνοδος Κοινοπολιτείας - Καναδάς

    Λευκωσία,Κύπρος,02/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Την υποστήριξη της Κύπρου, στις προσπάθειες της Κοινοπολιτείας και των διεθνών χρηματοδοτικών οργανισμών να διασφαλίζουν ότι τα υπεράκτια χρηματοδοτικά κέντρα δεν χρησιμοποιούνται για σκοπούς ξεπλύμματος προσόδων από δωροδοκίες, εξέφρασε ο Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου.

    Οι δηλώσεις έγιναν χθες κατά τη διάρκεια της δεύτερης συνεδρίας της ολομέλειας της ετήσιας συνόδου των Υπουργών Οικονομικών της Κοινοπολιτείας που πραγματοποιήθηκε στην Οττάβα του Καναδά.

    Η συνεδρία ασχολήθηκε κυρίως με τα θέματα της διεθνούς οικονομίας, τις προοπτικές και το ρόλο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου και της Διεθνούς Τράπεζας και θέματα καλής οικονομικής διαχείρησης και καταστολής της διαφθοράς.

    Ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι "η Κύπρος υποστηρίζει και θα συνεχίσει να υποστηρίζει ένθερμα οποιεσδήποτε προσπάθειες της Κοινοπολιτείας και των διεθνών χρηματοδοτικών οργανισμών για την ανάπτυξη των προτύπων που να διασφαλίζουν ότι τα υπεράκτια χρηματοδοτικά κέντρα δεν χρησιμοποιούνται για σκοπούς ξεπλύμματος προσόδων από δωροδοκίες".

    Αναφερόμενος στην προσπάθεια που καταβάλλει η κυπριακή κυβέρνηση εναντίον του ξεπλύμματος βρώμικου χρήματος, ο κ. Χριστοδούλου παρατήρησε ότι η έκθεση της ειδικής διεθνούς Ομάδας (Task Force) κατά του ξεπλύμματος βρώμικου χρήματος ήταν ευνοϊκή για την Κύπρο.

    Οσον αφορά τη διεθνή οικονομία, ο Υπουργός Οικονομικών εξέφρασε μεγάλη ανησυχία για την οικονομική κρίση που μαστίζει την Ασία και τη Ρωσία.

    Κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της ολομέλειας όπου συζητήθηκαν και θέματα τεχνικής βηοήθειας την οποία παραχωρεί η Κοινοπολιτεία στις χώρες - μέλη της, ο κ. Χριστοδούλου ανακοίνωσε πρόθεση της Κύπρου να αυξήσει κατά 6.25% τη συνεισφορά της στο σχετικό Ταμείο της Κοινοπολιτείας, δηλαδή από £80.000 σε £85.000 για την περίοδο 1998/99.

    (ΚΥΠΕ/ΔΠ/ΑΧΡ)

    [06] (Κ) Λυσσαρίδης - Βιέννη - Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές

    Λευκωσία,Κύπρος,02/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Με σκοπό να συμμετάσχει στη συνάντηση των ηγετών των Σοσιαλιστικών και Σοσιαλδημοκρατικών Κομμάτων, μελών του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, αναχωρεί την ερχόμενη Κυριακή, 4 Οκτωβρίου, για τη Βιέννη, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης.

    Η συνάντηση θα τελεί υπό την αιγίδα του Καγκελαρίου της Αυστρίας, Βίκτορ Κλίμα και θ' ασχοληθεί με την ανάπτυξη των οικονομικών δυνατοτήτων της Ευρώπης, το μοντέλο της νέας ευρωπαϊκής κοινωνίας, την ασφάλεια, τη δημοκρατικότητα, το θέμα της κοινωνικής αλληλεγγύης και τις σχέσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και των πολιτών της Ευρώπης.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΑΧΡ)

    [07] (Κ) Βρετανός Υπουργός Αμυνας - ΗΕ - Αργεντινή - Κύπρος

    Λευκωσία,Κύπρος,02/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Στην Κύπρο φθάνει ο Βρετανός Υπουργός Αμυνας, Τζορτζ Ρόμπερτσον, ο οποίος θα επισκεφθεί το Αρχηγείο των Ηνωμένων Εθνών στη Λευκωσία την ερχόμενη Τρίτη, 6 Οκτωβρίου.

    Αυτό ανέφερε στο ΚΥΠΕ εκπρόσωπος Τύπου των Βρετανικών Βάσεων, ο οποίος αρνήθηκε, ωστόσο, να διευκρινίσει κατά πόσο ο κ. Ρόμπερτσον θα έχει συναντήσεις με αξιωματούχους της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, την Κύπρο θα επισκεφθεί επίσης ο Υπουργός Αμυνας της Αργεντινής, Τζορτζ Ντομίνιγκουεζ, ο οποίος θα φθάσει από το Λονδίνο στη Λάρνακα την ερχόμενη Δευτέρα το απόγευμα στις 4.10μ.μ.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του, ο κ. Ντομίνιγκουεζ, μαζί με το Βρετανό ομόλογό του κ. Ρόμπερτσον, θα επισκεφθούν την Ειρηνευτική Δύναμη του ΟΗΕ.

    Ο Αργεντινός υπουργός αναχωρεί από την Κύπρο την Τρίτη το απόγευμα.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΑΧΡ)

    [08] (Κ) Συνέντευξη Τύπου Ντενκτάς

    Ηνωμένα Εθνη,ΗΠΑ,02/10/1998 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης μας Μύριας Αντωνιάδου)

    Ο Τ/Κ ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, επανέλαβε σήμερα την αδιάλλακτη θέση του ότι δεν θα συμμετάσχει σε συνομιλίες για λύση του Κυπριακού εάν δεν αναγνωριστεί το ψευδοκράτος.

    Σε συνέντευξη Τύπου στην έδρα του ΟΗΕ, ο Ντενκτάς επανέλαβε επίσης τον ισχυρισμό ότι ευθύνεται και η Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) για το παρόν αδιέξοδο, ισχυρίστηκε ότι η κυπριακή κυβέρνηση δεν θέλει λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας και ανακοίνωσε ότι έδωσε στο Γ.Γ. του ΟΗΕ έγγραφα με δηλώσεις Ε/Κ πολιτικών για να στηρίξει τη θέση αυτή.

    Ο Ντενκτάς ανέφερε ότι θα αρχίσει διπλωματία του "πήγαινε - έλα" στο νησί, που θα επικεντρωθεί στη μείωση της έντασης και πρόσθεσε ότι "όταν αναγνωριστεί το στάτους μας ως ισότιμου συνεταίρου, τότε είμαστε έτοιμοι για συνομιλίες πρόσωπο - με - πρόσωπο".

    Λέγοντας ότι δεν θα παρακαθήσει σε συνομιλίες εκτός εάν αναγνωριστεί το ψευδοκράτος, υποστήριξε ότι η διεθνής κοινότητα πρέπει να πει στον Πρόεδρο Κληρίδη ότι "δεν αποτελεί την κυβέρνηση των Τ/Κ".

    Ο Ντενκτάς χρησιμοποίησε τα 20 από τα 35 λεπτά της συνέντευξης Τύπου για να κάνει αναδρομή του Κυπριακού από το 1960 μέχρι σήμερα, παραποιώντας τα πάντα, και εμμένοντας ιδιαίτερα στο θέμα της αναγνώρισης.

    Αναφερόμενος στις συμφωνίες υψηλού επιπέδου τις οποίες ο ίδιος υπέγραψε, ισχυρίστηκε ότι "οι Ε/Κ ουδέποτε πίστεψαν σ'αυτή τη λύση" και ότι την αποδέχθηκαν "για λόγους τακτικής".

    Οσον αφορά την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, ο Ντενκτάς ισχυρίστηκε ότι αντιπρόσωποι αρκετών κρατών μελών του είπαν, δήθεν, ότι η Ενωση "αντιλαμβάνεται τη ζημιά που έγινε στη διαδικασία εξεύρεσης λύσης... όμως λένε ότι η διαδικασία είναι τέτοια που δεν υπάρχει ενδεχόμενο να ανατραπεί, έτσι το πιο πιθανό είναι να καθυστερήσουν την αίτηση όσο μπορούν για να δώσουν στην Κύπρο την ευκαιρία να επανενωθεί", είπε.

    Αναφερόμενος στην επίσκεψή του στη Νέα Υόρκη, είπε ότι στόχος ήταν να εξηγήσει στο Γ.Γ. του ΟΗΕ την πρότασή του για συνομοσπονδία και ότι είπε στον Κόφι Αναν ότι είναι έτοιμος να αρχίσει κάποια κινητικότητα στο Κυπριακό, "αν αναγνωριστεί το στάτους μας".

    "Το Συμβούλιο Ασφαλείας έχει τα ψηφίσματά του και δεν μπορεί αμέσως να αλλάξει (θέσεις)", παραδέχθηκε, προσθέτοντας ότι ο Γ.Γ. κατέληξε στο συμπέρασμα ότι σε πρώτο στάδιο θα πρέπει να τεθούν τα θέματα που αφορούν την οικοδόμηση εμπιστοσύνης μεταξύ των δύο πλευρών αναφορικά με τη μείωση της έντασης.

    Οπως είπε, έδωσε στο Γ.Γ. έγγραφα με δηλώσεις Ε/Κ πολιτικών για να "αποδείξει" πως οι Ε/Κ δεν θέλουν διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία και ότι στόχος τους είναι η ενσωμάτωση της Κύπρου στην Ελλάδα, μέσω της ΕΕ, κατά την έκφρασή του.

    Σ'ερώτηση εάν θα αναβληθεί η εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων S300 στη διάρκεια της νέας προσπάθειας του ΟΗΕ, ο Ντενκτάς υποστήριξε πως όλοι με τους οποίους ήρθε "σε επαφή πιστεύουν ότι δεν θα εγκατασταθούν. Ο,τι κι αν δηλώνει ο κ. Κληρίδης, φαίνεται πως τους έχει διαβεβαιώσει όλους πως οι πύραυλοι δεν θα έρθουν", ισχυρίστηκε ο κατοχικός ηγέτης.

    "Θα αναμένουμε να δούμε. Εάν οι πύραυλοι έρθουν, τότε θα προκύψει μια νέα κατάσταση, που δεν θα συμβάλει στην εξεύρεση λύσης", είπε.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Ντενκτάς είπε πως δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα για τη νέα διαδικασία. "Υπάρχει ημερήσια διάταξη και πρώτο θέμα θα είναι η πρόταση του Γ.Γ. για αποκλιμάκωση και μέτρα εμπιστοσύνης", είπε, εννοώντας προφανώς τα θέματα που συζητούνται στο πλαίσιο του στρατιωτικού διαλόγου.

    Υποστήριξε ότι θα συζητηθούν επίσης οι προτάσεις του για ανταλλαγή περιουσιών και υπογραφή συμφώνου μη - επιθέσεως, το οποίο θα υπογράψουν και η Ελλάδα και η Τουρκία, οι οποίες ωστόσο, έχουν ήδη απορριφθεί από την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας. Για τις απειλές της Αγκυρας για ενσωμάτωση των κατεχομένων ισχυρίστηκε ότι αποτελούν απάντηση στις δήθεν απειλές για ενσωμάτωση της Κύπρου στην Ελλάδα και ότι πρόκειται για οικονομική και όχι πολιτική ενσωμάτωση.

    Νωρίτερα σήμερα, ο Ντενκτάς είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας, Βρετανό Μόνιμο Αντιπρόσωπο, Τζέρεμι Γκρίνστοκ, ενώ αργότερα σήμερα θα συναντηθεί με τον Προεδρικό Απεσταλμένο των ΗΠΑ για το Κυπριακό, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΑΧΡ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 2 October 1998 - 18:46:19 UTC