Browse through our Interesting Nodes of the Cyprus Government Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-10-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΥΠΕΞ - Διαπραγματεύσεις
  • [02] Εκθεση Οπλικών Συστημάτων - Επιτροπή Αμυνας
  • [03] Ρολάνδης - ΕΕ - Βιομηχανία - Μαρίνες
  • [04] Επαφές Προέδρου της Βουλής στην Αθήνα
  • [05] Συμβούλιο Υπουργών - ΕΕ - Κύπρος
  • [06] Βασιλείου - Απόφαση Συμβούλιου Υπουργών
  • [07] ΥΠΕΞ - Διαπραγματεύσεις - Κύπρος

  • [01] ΥΠΕΞ - Διαπραγματεύσεις

    Λουξεμβούργο,Λουξεμβούργο,05/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης με την Κύπρο και τις άλλες πέντε υποψήφιες χώρες της Ανατολικής Ευρώπης θα αρχίσουν στις 10 Νοεμβρίου κατά τη διάρκεια κοινής συναντησης μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών των δύο πλευρών.

    Η απόφαση, λήφθηκε στη σημερινή συνεδρίαση των ΥΠΕΞ της ΕΕ στο Λουξεμβούργο και όπως είπε ο Αυστριακός προεδρεύων του Συμβουλίου, Βόλφγκανγκ Σιούσελ, οι διαπραγματεύσεις θα αρχίσουν στους επτά τομείς, που ολοκληρώθηκε η εξέταση του κοινοτικού κεκτημένου.

    Ερωτηθείς σχετικά με το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου και τις επιφυλάξεις της Γαλλίας, ο κ. Σιούσελ είπε ότι η θέση για έναρξη διαπραγματεύσεων και με τις έξι χώρες είναι ομόφωνη.

    Για την Κύπρο, συνέχισε, κινηθήκαμε στη βάση των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Λουξεμβούργου (Δεκέμβριο 1997) και ελπίζουμε ότι η έναρξη των διαπραγματεύσεων θα διευκολύνει και την επίλυση του πολιτικού προβλήματος.

    Είπε ακόμη, ότι η ΕΕ επιθυμεί τη λύση του πολιτικού προβλήματος υπό την αιγίδα του ΟΗΕ και με βάση τις αποφάσεις του, για τη δημιουργία μιας δικοινοτικής και διζωνικής ομοσπονδίας.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΡΜ/ΜΧ)

    [02] Εκθεση Οπλικών Συστημάτων - Επιτροπή Αμυνας

    Λάρνακα,Κύπρος,05/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ως ιδαίτερης σημασίας για την άμυντική θωράκιση της Κύπρου, χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Αμυνας, Τάκης Χατζηδημητρίου, τη Διεθνή Εκθεση Οπλικών Συστημάτων Defendory International' 98, που πραγματοποιείται στην Ελλάδα.

    Μιλώντας πριν την αναχώρηση του ιδίου και των μελών της Επιτροπής Αμυνας για την Ελλάδα, ο κ. Χατζηδημητρίου είπε ότι η φετεινή έκθεση αποκτά ιδιαίτερη σημασία "γιατί πραγματοποείται στις παραμονές λήψης απόφασης από πλευράς ελληνικού Υουργείου Αμυνας για τα νέα οξοπλιστικά του προγράμματα".

    Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Αμυνας μεταβαίνει στην Αθήνα ύστερα από πρόσκληση του Υπουργού Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας, Ακη Τσοχατζόπουλου.

    Στην έκθεση η οποία διοργανώνεται από το Ινστιτούτο Βιομηχανικών Εκθέσεων και τελεί υπό την αιγίδα του Ελληνικού Υπουργείου Εθνικής Αμυνας η Επιτροπή Αμυνας της Βουλής θα ενημερωθεί πάνω στα τελευταία επιτεύγματα στο χώρο της συμβατικής αμυντικής βιομηχανίας.

    Σ'αυτή συμμετέχουν πολλές εθνικές αλλά και ανεξάρτητες βιομηχανίες όπλων πέραν των τριάντα χωρών, ανάμεσα στις οποίες και η ολοένα αναπτυσσόμενες και διευρυνόμενες αμυντικές βιομηχανίες της Ελλάδας.

    Εξάλλου σε ερώτηση για το θέμα προς συζήτηση που ήγειρε ο βουλευτής της Επιτροπής Αμυνας Αντώνη Καράς, σχετικά με αδικίες που πιθανόν να έχουν γίνει εις βάρος βαθμοφόρων, ο κ. Χατζηδημητρίου είπε ότι τα προβλήματα αυτά θα αντιμετωπιστούν με πνεύμα κατανόησης στα πλαίσια της Επίτροπής Αμυνας της Βουλής.

    "Εκεί που διαπιστώνονται αδικίες θα προτιμούσαμε να υπάρχουν διαδικασίες ώστε να αντιμετωπίζονται και να επιλύονται προβλήματα γιατί η Εθνική Φρουρά έχει ανάγκη από αξιωματικούς οι οποίοι αισθάνονται ότι τυγχάνουν δίκαιης και ίσης μεταχείρησης", κατέληξε ο κ. Χατζηδημητρίου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΔΠ/ΜΧ)

    [03] Ρολάνδης - ΕΕ - Βιομηχανία - Μαρίνες

    Λάρνακα,Κύπρος,05/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η κυπριακή νομοθεσία σε θέματα βιομηχανίας δεν απέχει πολύ από το ευρωπαϊκό κεκτημένο, τόνισε σήμερα ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νίκος Ρολάνδης.

    Σε δηλώσεις στο αεροδρόμιο Λάρνακας κατά την άφιξή του από την Αυστρία, όπου συμμετείχε στη Β' Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη, ο κ. Ρολάνδης είπε ότι αναφορικά με το θέμα της εναρμόνισης στον τομέα της βιομηχανίας, υπάρχουν ορισμένα σημεία τα οποία θα τύχουν διαπραγμάτευσης, προσθέτοντας ότι "ο δρόμος είναι μακρύς, αλλά για την Κύπρο δεν είναι πολύ δύσκολος".

    Επισημαίνοντας ότι το μέγεθος της κυπριακής οικονομίας θα επηρεάζει πάντοτε την ανάπτυξη της βιομηχανίας της, ο κ. Ρολάνδης τόνισε ότι το Υπουργείο μελετά κίνητρα για αναβάθμιση του κλάδου.

    Αναφερόμενος στο γεγονός ότι την Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη του χρόνου θα φιλοξενήσει η Κύπρος, ο κ. Ρολάνδης είπε ότι οι χώρες της Μεσογείου, καθώς και οι χώρες της Ευρώπης εμπιστεύονται την Κύπρο και της αναγνωρίζουν ρόλο "συμφιλιωτικό" των διαφορών της Μεσογείου, όπως το πρόβλημα Αράβων και Ισραήλ.

    Μαρίνες

    Την εκτίμηση ότι εντός του Οκτωβρίου θα ψηφιστεί από τη Βουλή ο νόμος για τις μαρίνες, εξέφρασε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Ρολάνδης είπε ότι παρόλον ότι "αυτό είναι θέμα της Βουλής", "αν κρίνω από ό,τι ακούω, θα μπορέσουμε εντός αυτού του μηνός, να έχουμε νόμο για τις μαρίνες".

    Οταν γίνει αυτό, πρόσθεσε θα "μπορέσουμε να προχωρήσουμε με τα σχέδιά μας", που είναι, όπως εξήγησε, η δημιουργία μαρίνων συνολικής χωρητικότητας 4.500 σκαφών.

    Διευκρινίζοντας ότι η μαρίνα Λάρνακας "δεν είναι ούτε κερδοφόρος, ούτε ανθούσα", ο κ. Ρολάνδης επεσήμανε ότι με βάση τα σχέδια του Υπουργείου, η μαρίνα της πόλης του Ζήνωνα θα γίνει χωρητικότητας 1.000 έως 1.200 σκαφών, ενώ θα υπάρχει μαρίνα στην Πάφο, Λεμεσό, θα παραμείνει η μαρίνα του ξενοδοχείου "Σιέραντον" και θα δημιουργηθούν δυο άλλες μαρίνες, μια στην Αγία Νάπα και μια στον Πρωταρά.

    Ο κ. Ρολάνδης διευκρίνισε ότι τις μαρίνες θα διαχειρίζονται ιδιώτες.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΓΓ/ΜΧ)

    [04] Επαφές Προέδρου της Βουλής στην Αθήνα

    Λευκωσία,Κύπρος,05/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ως πολύ χρήσιμη χαρακτήρισε την επίσκεψη του στην Ελλάδα, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Σπύρος Κυπριανού, μετά το πέρας των συναντήσεων που είχε σήμερα με τον Ελληνα ομόλογό του, Απόστολο Κακλαμάνη, τον Πρόεδρο του ΔΗΚΚΙ Δημήτρη Τσοβόλα και την ΓΓ του ΚΚΕ, Αλέκα Παπαρήγα.

    "Η Επίσκεψη μου στην Ελλάδα είναι πού χρήσιμη διότι, πιθανόν την Παρασκευή να συνέλθει το Εθνικό Συμβούλιο της Κύπρου, το οποίο θα συζητήσει πολύ σοβαρά θέματα τα οποία άπτονται όλων των πτυχών του κυπριακού προβλήματος και της πορείας του", σημείωσε.

    Ο κ. Κυπριανού είπε ότι η επίσκεψή του αποβλέπει στην ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων και κυρίως, με τον Πρωθυπουργό της Ελλάδας την προσεχή Τετάρτη και ανέφερε ότι θα συναντηθεί με τον Υπουργό Εθνικής Αμύνης και με όλους τους πολιτικούς αρχηγούς.

    Ο κ. Κυπριανού δήλωσε ότι είχε μια εποικοδομητική και ουσιαστική ανταλλαγή απόψεων με τον Πρόεδρο της ελληνικής Βουλής και με τον οποίο συζήτησε θέματα συνεργασίας των δύο Κοινοβουλίων αλλά και για το Κυπριακό το οποίο βρίσκεται σε μια κρίσιμη φάση "ίσως την κρισιμότερη", όπως την χαρακτήρισε.

    Από την πλευρά του ο κ. Κακλαμάνης είπε ότι είχαν την ευκαιρία να συζητήσουν τη συνεργασία μεταξύ των δύο Κοινοβουλίων "αλλά και την τόσο λεπτή φάση που βρίσκεται η εθνική μας υπόθεση, η κυπριακή υπόθεση".

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΚΙ Δημήτρης Τσοβόλας σημείωσε ότι έγινε μια λεπτομερής ανάλυση της κατάστασης του Κυπριακού, των συνθηκών που επικρατούν σχετικά με τη άμυνα της Κύπρου και την εγκατάσταση των S300 προσθέτοντας ότι χρειάζεται μεγάλη προσοχή αυτή τη στιγμή.

    "Η άποψη του ΔΗΚΚΙ είναι ότι σε καμμιά περίπτωση δεν πρέπει να γίνεται σκέψη για μη εγκατάσταση των S300 στην Κύπρο και πολύ περισσότερο δεν μπορεί να υπάρξει δίκαιη , έντιμη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού με συνοσπονδίες, με νομιμοποίηση τετελεσμένων γεγονότων", σημείωσε.

    "Κάτι τέτοιο πέραν από το ότι θα δημιουργήσει προβλήματα στον κυπριακό ελληνισμό, στην ανεξάρτητη Κύπρο, θα αποτελέσει και το προηγούμενο για μια άμεση, από την επόμενη μέρα, προσπάθεια κλεισίματος του Κυπριακού, διεκδίκηση μιας φόρμουλας στο Αιγαίο και μακροπρόθεσμα στη Θράκη", παρατήρησε ο κ. Τσοβόλας.

    Καταλήγοντας εξέφρασε το φόβο ότι, αν υπάρξει οποιαδήποτε σκέψη για τη μη εγκατάσταση των πυραύλων S300 τότε "οδηγούμαστε σαφώς στο κλείσιμο με τη μυστική διπλωματία του Κυπριακού, μέσα από συνομοσπονδία που απατηλά θα την εμφανίζουν σαν Ομοσπονδία".

    Από την πλευρά της η κ. Παπαρήγα εξέφρασε εξαιρετική ανησυχία για την αμερικανική πρωτοβουλία, σημειώνοντας ότι το ΚΚΕ θεωρεί ότι αυτή "νομιμοποιεί στην ουσία τη διχοτόμηση της Κύπρου".

    Εξέφρασε επίσης ανησυχία για "τη στάση της Ευρωπαϊκής Ενωσης, η οποία δεν ενδιαφέρεται να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού, απλά αναλίσκει τα ζητήματα των αγορών με την Τουρκία".

    (ΚΥΠΕ/ΔΠ/ΜΧ)

    [05] Συμβούλιο Υπουργών - ΕΕ - Κύπρος

    Λουξεμβούργο,Λουξεμβούργο,05/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Αρχίζουν στις 10 Νοεμβρίου οι ουσιαστικές ενταξιακές διαπραγματεύσεις με την Κύπρο, όπως αποφάσισε σήμερα το Συμβούλιο Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, (ΕΕ) το οποίο τόνισε παράλληλα ότι στόχος του στο Κυπριακό, παραμένει μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία, που να συνάδει με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών.

    Συγκεκριμένα, στα σημερινά συμπεράσματα του Συμβουλίου για τη διεύρυνση, αναφέρεται ότι αυτό ζητά όπως οι ουσιαστικές διαπραγματεύσεις αρχίσουν στις 10 Νοεμβρίου σε υπουργικό επίπεδο και με τις έξι υποψήφιες χώρες, Κύπρο, Τσεχία, Ουγγαρία, Σλοβενία, Εσθονία και Πολωνία.

    Το Συμβούλιο επαναλαβάνει την ισχυρή βούληση της ΕΕ να συνεχίσει τη διαδικασία ένταξης, σύμφωνα με τις κατευθύνσεις που έθεσε το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο καθώς και τη γενική θέση της ΕΕ.

    Στα συμπεράσματα γίνεται ειδική αναφορά για την Κύπρο, στην οποία επισημαίνεται ότι, εξαιτίας της πολιτικής της κατάστασης, η αναλυτική εξέταση του κοινοτικού κεκτημένου (screening) δεν μπόρεσε να την καλύψει ως σύνολο και ότι η πρόσκληση της κυπριακής κυβέρνησης προς τους Τ/Κ για συμμετοχή στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, δεν έγινε μέχρι σήμερα αποδεκτή.

    Το Συμβούλιο εκφράζει τη λύπη του για τη μη επίτευξη πολιτικής λύσης "στη συνεχιζόμενη διαίρεση της Κύπρου έγκαιρα για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις".

    Τονίζει δε ότι η ΕΕ πιστεύει ότι ένταξη της Κύπρου σε αυτή, θα πρέπει να ωφελέσει όλες τις κοινότητες, συμπεριλαμβανομένης και της Τ/κ κοινότητας και θα βοηθήσει στην εφαρμογή ειρήνης και συμφιλίωσης στο νησί.

    Στα συμπεράσματα επισημαίνεται επίσης ότι στόχος της ΕΕ "παραμένει μια δικοινοτική, διζωνική, ομοσπονδία, στη βάση μιας συνολικής πολιτικής διευθέτησης, που να συνάδει με τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών".

    Μια πολιτική λύση, αναφέρεται, θα επέτρεπε εφαρμογή της Συνθήκης Ενταξης σε ολόκληρο το νησί και προστίθεται ότι η "πρόοδος προς ένταξη και (η πρόοδος) προς μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, φυσιολογικά θα αλληλοενισχύονταν".

    Το Συμβούλιο εκφράζει επίσης την πλήρη υποστήριξή του προς τις προσπάθειες αναζήτησης λύσης, που πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών.

    Οσο δε αφορά την Τουρκία, το Συμβούλιο επισημαίνει τη σημασία που το ίδιο αποδίδει στην εφαρμογή της στρατηγικής της ΕΕ απέναντι στη χώρα αυτή.

    Τέλος, στα συμπεράσματα αναφέρεται ότι το "screening" έχει συμπληρωθεί για 13 κεφάλαια και τονίζεται ότι η πρόοδος των διαπραγματεύσεων θα εξαρτάται από τη συγκεκριμένη κατάσταση και το βαθμό προετοιμασίας της κάθε υποψήφιας χώρας.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΓΓ/ΜΧ)

    [06] Βασιλείου - Απόφαση Συμβούλιου Υπουργών

    Λευκωσία,Κύπρος,05/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η σημερινή απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών της Ευρωπαϊκής Ενωσης θα πρέπει να ικανοποιεί τον κάθε Κύπριο, δήλωσε ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Κύπρου στις ενταξιακές, Γιώργος Βασιλείου.

    Ο κ. Βασιλείου κλήθηκε ύστερα από σύσκεψη το απόγευμα στη Βουλή με τους κοινοβουλευτικούς εκπροσώπους των κομμάτων, τους οποίους και ενημέρωσε, για την πορεία εναρμόνισης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο, να σχολιάσει την απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών.

    Πέραν από τη θετική, όπως τη χαρακτήρισε εξέλιξη, του καθορισμού ημερομηνίας έναρξης των ενταξιακών διαπραγματεύσεων και με τις έξι υπό ένταξη χώρες, ο κ. Βασιλείου επεσήμανε ιδιαίτερα και ότι αυτες οι διαπραγματεύσεις θ' αρχίσουν και στα επτά κεφάλαια.

    Εξηγώντας τη σημασία αυτής της πτυχής, ο κ. Βασιλείου εξήγησε ότι μέχρι πριν από λίγες μέρες υπήρχε σοβαρή πιθανότητα να αρχίσουν μόνο με τα πέντε και να παραμείνουν τα δύο πιο δύσκολα κεφάλαια έξω.

    Τώρα, συνέχισε ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Κύπρου στις ενταξιακές, με αυτή την απόφαση η ΕΕ υποδεικνύει ότι θέλει να προχωρήσει για όλα τα θέματα, για τα οποία έχει ολοκληρωθεί το στάδιο της διευκρίνισης και της συζήτησης.

    Ο κ. Βασιλείου έκανε επίσης ιδιαίτερη αναφορά στο ότι ο προεδρεύων του Συμβουλίου Υπουργών, Αυστριακός Υπουργός Εξωτερικών, Βόλφγκανγκ Σιούσελ επανέλαβε την απόφαση του Λουξεμβούργο και τη θέληση της Κύπρου να συμμετάσχουν στις διαπραγματεύσεις και οι Τουρκοκύπριοι, γιατί είναι, όπως συμπλήρωσε, μέσα από την ΕΕ που θα μπορέσουμε να διασφαλίσουμε το μέλλον όλων των Ε/Κ και Τ/Κ.

    Ερωτηθείς για τη σημασία της σημερινής απόφασης για την Κύπρο, ο κ. Βασιλείου ανέφερε ότι η Κύπρος ξεπέρασε άλλο ένα σκόπελο στην πορεία ένταξής της στην ΕΕ.

    Επεσήμανε εξάλλου ότι το γεγονός ότι τις τελευταίες μέρες το κατά πόσον θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις και με την Κύπρο ή όχι αποτέλεσε θέμα των ΜΜΕ είναι αρκετό για να δείξει τη σημασία την οποίαν έχει η απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών.

    (ΚΥΠΕ/ΣΔ/ΡΜ/ΜΧ)

    [07] ΥΠΕΞ - Διαπραγματεύσεις - Κύπρος

    Λουξεμβούργο,Λουξεμβούργο,05/10/1998 (ΚΥΠΕ - Νίκος Μπέλλος)

    Η ενταξιακή πορεία της Κύπρου θα συνεχιστεί ομαλά, σύμφωνα με τη σημερινή απόφαση του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης, στο Λουξεμβούργο.

    Ορισμένες επιφυλάξεις που εκφράσθηκαν μόνο από τη Γαλλία για τη συμμετοχή της Κύπρου, ξεπεράστηκαν μετά την άμεση αντίδραση του Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Θεόδωρου Πάγκαλου.

    Ομως, ούτε και οι Γάλλοι επέμειναν στη θέση αυτή, προφανώς διότι δεν ήθελαν να χρεωθούν ένα γενικότερο "μπλοκάρισμα" των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    Σύμφωνα με την απόφαση των "15", η κοινή συνάντηση μεταξύ της ΕΕ και των υποψηφίων χωρών θα γίνει σε επίπεδο ΥΠΕΞ, ενώ οι διαπραγματεύσεις θα ξεκινήσουν σε επτά τομείς του κοινοτικού κεκτημένου, των οποίων έχει ολοκληρωθεί η εξέταση.

    Πρόκειται για τους τομείς της επιστήμης και έρευνας, τηλεπικοινωνιών και πληροφόρησης, εκπαίδευσης και κατάρτισης, πολιτισμού και οπτικοακουστικών, βιομηχανικής πολιτικής, μικρομεσαίων επιχειρήσεων, κοινής εξωτερικής πολιτικής και πολιτικής ασφάλειας.

    Κατά τη διάρκεια της χθεσινής πολιτικής συζήτησης για τη διεύρυνση, ο Γάλλος ΥΠΕΞ, Ουμπέρ Βεντρίν έθεσε θέμα Κύπρου, υποστηρίζοντας πως πρέπει να τεθεί ως όρος για την ένταξή της στην Κοινότητα, η προηγούμενη επίλυση του Κυπριακού. Είπε ακόμη, ότι μια διαιρεμένη Κύπρος δεν μπορεί να ενταχθεί στην ΕΕ.

    Στο θέμα της ανάγκης επίλυσης του πολιτικού προβλήματος αναφέρθηκαν και οι Υπουργοί της Γερμανίας και της Ολλανδίας, αλλά αυτοί δεν έθεσαν ως όρο το θέμα επίλυσης του πολιτικού προβλήματος για την ένταξη της Κύπρου.

    Στο Γάλλο Υπουργό απάντησε ο Ελληνας Υπουργός Εξωτερικών, Θεόδωρος Πάγκαλος, ο οποίος χαρακτήρισε απαράδεκτο τον όρο της προηγούμενης επίλυσης, ενώ κατέστησε σαφές προς κάθε κατεύθυνση ότι η επιβολή οποιασδήποτε προϋπόθεσης στην ενταξιακή διαδικασία της Κύπρου θα είχε άμεση επίπτωση στο σύνολο της διαπραγμάτευσης για τη διεύρυνση.

    Τελικά, με τη μεσολάβηση της αυστριακής προεδρίας συμφωνήθηκε το κείμενο για τη διεύρυνση και ειδικότερα η 6η παράγραφος που αναφέρεται στην Κύπρο.

    Στην ουσία, πρόκειται για μια επανάληψη των αποφάσεων της Συνόδου Κορυφής του Λουξεμβούργου (Δεκέμβριος 1997) καθώς και των Υπουργών Εξωτερικών στις 31 Μαρτίου, όταν ξεκίνησε η εξέταση του κοινοτικού κεκτημένου.

    Το μόνο νέο στοιχείο είναι η λογική διαπίστωση ότι η διαδικασία εξέτασης του κοινοτικού κεκτημένου δεν μπόρεσε να συμπεριλάβει ολόκληρο το νησί και πως η προσπάθεια της κυπριακής κυβέρνησης να συμμετάσχουν και οι Τ/Κ στις διαπραγματεύσεις δεν έχει γίνει μέχρι αυτή τη στιγμή δεκτή.

    Στη χθεσινή συνεδρίαση έγινε αναφορά και στην Τουρκία από πολλές χώρες (Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ολλανδία, Ισπανία), οι οποίες ζήτησαν την άρση των ελληνικών επιφυλάξεων στις κοινοτικές χρηματοδοτήσεις προς τη χώρα αυτή.

    Στο χθεσινό τελικό κείμενο για τη διεύρυνση υπογραμμίζεται και η μεγάλη σημασία που αποδίδει η Κοινότητα στην εφαρμογή της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την Τουρκία και στο πλαίσιο αυτό καλεί την Ευρωπαϊκή Επιτροπή να υποβάλει, το συντομότερο δυνατόν, προτάσεις προς αυτήν την κατεύθυνση, περιλαμβάνοντας σε αυτές και το χρηματοδοτικό σκέλος.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΡΜ/ΜΧ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 5 October 1998 - 17:46:13 UTC