Check our bulletin board of Hellenic Job Opportunities Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 98-10-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Φιλανδή ΥΠΕΞ - Επίσκεψη
  • [02] Πρόεδρος Κληρίδης - Πορεία Μορφιτών
  • [03] Λαθρομετανάστες - Βρετανικές Βάσεις

  • [01] Φιλανδή ΥΠΕΞ - Επίσκεψη

    Λευκωσία,Κύπρος,11/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Φθάνει σήμερα το απόγευμα για τριήμερη επίσκεψη η Φιλανδή Υπουργός Εξωτερικών, Τάρτζα Χάλονεν.

    Η Φιλανδή ΥΠΕΞ θα γίνει αύριο δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη. Θα έχει επίσης συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής, Σπύρο Κυπριανού.

    Η κ. Χάλονεν θα έχει συνάντηση με τον Κύπριο ομόλογό της, Ιωάννη Κασουλίδη, και ακολούθως αντιπροσωπείες των δύο χωρών θα παρακαθήσουν σε επίσημες συνομιλίες στο ΥΠΕΞ.

    Το απόγευμα, η Φιλανδή υπουργός θα έχει συνάντηση με τον Επικεφαλής της Ομάδας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις Κύπρου - Ευρωπαϊκής Ενωσης, Γιώργο Βασιλείου, ενώ αργότερα θα δώσει ομιλία στο Ευρωπαϊκό Ινστιτούτο με θέμα "Φιλανδία στην ΕΕ - Ενταξη από την άποψη μιας μικρής χώρας".

    Την Τρίτη, η κ. Χάλονεν θα έχει συνάντηση με την αναπληρωτή Ειδική Αντιπρόσωπο του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο, Αν Χέρκους και στη συνέχεια θα επισκεφθεί το Δημαρχείο Λευκωσίας όπου μαζί με το Δήμαρχο, Λέλλο Δημητριάδη θα επισκεφθεί τη γραμμή αντιπαράταξης.

    Η κ. Χάλονεν αναχωρεί από την Κύπρο το απόγευμα της ίδιας μέρας.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΑΑ)

    [02] Πρόεδρος Κληρίδης - Πορεία Μορφιτών

    Λευκωσία,Κύπρος,11/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Το θέμα της μείωσης της έντασης είναι πρόθυμη να συζητήσει κατά προτεραιότητα η Ε/κ πλευρά, δήλωσε σήμερα σε χαιρετισμό του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, στην αντικατοχική πορεία των κατοίκων της περιοχής Μόρφου στον Αστρομερίτη.

    Στον χαιρετισμό του, που διάβασε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, ο Πρόεδρος Κληρίδης πρόσθεσε ότι "ταυτόχρονα είμαστε έτοιμοι να συμμετάσχουμε σε μια διαδικασία διερεύνησης των θέσεων της κάθε πλευράς επί των βασικών πτυχών".

    Ωστόσο, ο Πρόεδρος Κληρίδης διευκρίνισε ότι "στο μεταξύ, συνεχίζουμε την πολιτική ενίσχυσης της άμυνάς μας με κάθε αμυντικό όπλο που εμείς θεωρούμε ότι μεγιστοποιεί την ασφάλεια μας", προσθέτοντας ότι "αυτό το στόχο εξυπηρετεί και η εφαρμογή του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου Κύπρου - Ελλάδας".

    Ανέφερε ότι "παράλληλα, συνεχίζουμε την πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση".

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης κάλεσε τη διεθνή κοινότητα να έχει "μια πιο αποφασιστική παρέμβαση προς την κατεύθυνση της τουρκικής πλευράς", προσθέτοντας ότι πρέπει και η τουρκική πλευρά να αποκτήσει "την πολιτική βούληση για λύση, την οποία δεν διαθέτει, όπως επίσημα έχουν διαπιστώσει τα Ηνωμένα Εθνη".

    "Η δική μας πλευρά θα κάνει ό,τι μπορεί για να βρεθεί μια λύση μέσα στις παραμέτρους που έχουν καθορίσει οι αποφάσεις και τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών", διαβεβαίωσε ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    Σημείωσε ότι "σταθερός στόχος μας παραμένει η εξεύρεση, με ειρηνικά μέσα, λύσης του κυπριακού προβλήματος, δίκαιης βιώσιμης και λειτουργήσιμης".

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης τόνισε ότι "με ενωμένες τις δυνάμεις μας, με τη βοήθεια των όπου γης Ελλήνων, με την έμπρακτη συμπαράσταση της Ελλάδας και με την αλληλεγγύη ξένων κρατών και προσωπικοτήτων, είμαστε σίγουροι ότι θα σώσουμε την Κύπρο και θα διασφαλίσουμε τον Κυπριακό Ελληνισμό στη γη των προγόνων και των ηρώων του".

    "Ο χρόνος δεν έχει υπονομεύσει την αντοχή μας και δεν έχει μειώσει την αποφασιστικοτητά μας. Δεν μας έκανε να ξεχάσουμε και να ξεγράψουμε πατρίδες", είπε ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΑΧΡ)

    [03] Λαθρομετανάστες - Βρετανικές Βάσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,11/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Κάθε ανθρωπιστική βοήθεια παρέχεται στους 75 λαθρομετανάστες που κρατούνται στο Ακρωτήρι, δήλωσε στο ΚΥΠΕ Εκπρόσωπος Τύπου των Βρετανικών Βάσεων.

    Οπως ανέφερε, στους 75 ξένους υπήκοους που εισήλθαν παράνομα στην Κύπρο με βάρκα την περασμένη Πάρασκευή από τη θαλάσσια περιοχή του Ακρωτηρίου, παρέχεται φαγητό και νερό.

    Χαρακτήρισε την κατάσταση της υγείας τους "καλή" και σημείωσε ότι "προφανώς ανησυχούν για το μέλλον τους".

    Εξάλλου, ο Γενικός Εισαγγελέας, Αλέκος Μαρκίδης, δήλωσε στην αγγλόφωνη εφημερίδα "Sunday Mail" ότι "προς το παρόν, οι αρχές των Βάσεων ευθύνονται γι' αυτούς".

    Ο κ. Μαρκίδης εξήγησε ότι "με βάση τη Συνθήκη Εγκαθίδρυσης, οι Βάσεις δεν βρίσκονται μέσα στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας", προσθέτοντας ότι "επομένως, προς το παρόν, αυτοί οι άνθρωποι δεν βρίσκονται στην Κυπριακή Δημοκρατία".

    Από την πλευρά του, ο Εκπρόσωπος της Βρετανικής Υπατης Αρμοστείας, Πίερς Κάζαλετ, ανέφερε ότι για την υπόθεση διεξάγουν συνομιλίες δικηγόροι της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Βρετανικής Υπατης Αρμοστείας σχετικά με το ποιός έχει δικαιοδοσία για τους λαθρομετανάστες.

    Ο Εκπρόσωπος των Βάσεων ανέφερε στο ΚΥΠΕ ότι η κατάσταση παραμένει όπως περιγράφεται στην εφημερίδα και απέφυγε να προβεί σε οποιδήποτε σχόλιο, δηλώνοντας ότι το θέμα είναι πολιτικό.

    Σημείωσε ότι οι Βρετανικές Βάσεις δεν έχουν ειδικές εγκαταστάσεις για τέτοιες περιπτώσεις.

    "Τους παρέχεται φροντίδα σε κάποια κτίρια της Βασιλικής Αεροπορίας Ακρωτηρίου, αλλά δεν είναι κτίρια σχεδιασμένα ειδικά για αυτό το σκοπό", σημείωσε.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΑΧΡ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 11 October 1998 - 12:02:12 UTC