Browse through our Interesting Nodes on Education in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-10-13

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [02] Ιερά Σύνοδος - Μητροπολίτης Λεμεσού Χρύσανθος
  • [03] Δηλώσεις Κυπριανού
  • [04] Αεροπορική συμφωνία Κύπρου - Σλοβακίας
  • [05] Τούρκοι - Απαγωγή Ε/Κ
  • [06] Ιερά Σύνοδος - Μητροπολίτης Λεμεσού (2)
  • [07] Υπουργός Γεωργίας - Μεταλλευτική πολιτική
  • [08] Κασουλίδης - Κυπριακό - Βρετανικές Βάσεις
  • [09] Αναστασιάδης - ΕΕ - Κυπριανού

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,13/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

            Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                     85.54  (-0.16)
    
            Συνολικό Ποσό Συναλλαγών   £ 961,147
    
            Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
            Τραπεζικοί Οργανισμοί      £   461,588   99.92 (-0.13)
            Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
            Οργανισμοί                 £    57,216   58.26 (-0.70)
            Ασφαλιστικοί Οργανισμοί    £   108,016   57.62 (-0.16)
            Βιομηχανικές Εταιρείες     £    72,982   82.97 ( 0.24)
    
            Τουριστικές Επιχειρήσεις   £    50,714   68.93 (-0.56)
            Εμπορικές Εταιρείες        £    26,624   38.45 (-1.23)
            Αλλες Εταιρείες            £    84,257   79.21 (-0.05)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜΑ)

    [02] Ιερά Σύνοδος - Μητροπολίτης Λεμεσού Χρύσανθος

    Λευκωσία,Κύπρος,13/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Τριμελές ανακριτικό σώμα, αποτελούμενο από τους Μητροπολίτες Κιτίου Χρυσόστομο, Μόρφου Νεόφυτο και Κυρηνείας Παύλο, όρισε η Ιερά Σύνοδος κατά τη σημερινή της συνεδρία, για πληρέστερη έρευνα της υπόθεσης του Μητροπολίτη Λεμεσού Χρύσανθου.

    Αυτό αναφέρει ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδοου, προσθέτοντας ότι μετά την έκδοση του πορίσματος του ανακριτικού σώματος "θα συνέλθει προς λήψη οριστικής αποφάσεως".

    Η σημερινή συνεδρία κράτησε περίπου πέντε ώρες και σύμφωνα με πληροφορίες από το στενό περιβάλλον του Μητροπολίτη Λεμεσού, κατά τη συνεδρία ζητήθηκε από τον Μητροπολίτη να αποχωρήσει για να ληφθεί απόφαση από την Ιερά Σύνοδο.

    Τόσο ο οικονομικός σύμβουλος του Μητροπολίτη Λεμεσού, Αλκης Μαυρονίκης, όσο και ο δικηγόρος του, Γιάννης Κυριακίδης, εξέφρασαν ικανοποίηση για την απόφαση της Ιεράς Συνόδου.

    ΣΣ Θα ακολουθήσει ολοκληρωμένη είδηση

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΡΜ/ΜΑ)

    [03] Δηλώσεις Κυπριανού

    Λευκωσία,Κύπρος,13/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού διέψευσε ότι υπήρξε οποιαδήποτε παρέμβαση του Προέδρου της Δημοκρατίας για να λήξει το θέμα που είχε προκύψει με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ Νίκο Αναστασιαδη.

    Σε δηλώσεις του ο κ. Κυπριανού, ο οποίος συναντήθηκε το πρωϊ με τον Πρόεδρο Κληρίδη, είπε ότι δεν υπήρξε καμιά μεσολάβηση ούτε προέκυψε τέτοια ανάγκη.

    Κληθείς να σχολιάσει τη χθεσινή δήλωση του κ. Αναστασιάδη, με την οποία ουσιαστικά διέψευδε τη δήλωση του κ. Κυπριανού για το ποιός τελικά είχε την πρωτοβουλία και ποιό ήταν το περιεχόμενο της ολιγόλεπτης συνάντησης την οποία είχαν στην εκδήλωση των Μορφιτών την Κυριακή, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι αφήνει πλέον το όλο θέμα στην κρίση του λαού.

    Επανέλαβε επίσης την πρόθεσή του να δημοσιοποιήσει, είτε ψηφισθεί είτε όχι η νομοθεσία του "πόθεν έσχες", τα περιουσιακά του στοιχεία, επισημαίνοντας ότι τα στοιχεία αυτά θα είναι ανοικτά προς διερεύνηση από οποιοδήποτε θέλει.

    Η διερεύνηση όμως αυτή, πρόσθεσε, θα γίνει την ώρα που εγώ θέλω και όχι επειδή κάποιοι το επιθυμούν τώρα για πολιτικούς σκοπούς.

    ΤΟΥΡΚΙΚΕΣ ΑΠΕΙΛΕΣ

    Ο Πρόεδρος της Βουλής σχολίασε, εξάλλου, τόσο το αποτέλεσμα της χθεσινής συνάντησης Σημίτη - Γιλμάζ όσο και τις δηλώσεις του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών Ισμαίλ Τζεμ.

    Αναφορικά με τις απειλές του Τούρκου ΥΠΕΞ για το θέμα των S-300, ο κ. Κυπριανού τις χαρακτήρισε "πράγματα συνηθισμένα".

    Κανείς δεν έχει το δικαίωμα, τόνισε, να περιορίσει το δικαίωμα της Κύπρου να ενισχύσει την άμυνά της.

    Ιδιαίτερα για το θέμα των απειλών, ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ διατύπωσε τη θέση ότι θα έπρεπε η Κυπριακή Δημοκρατία να εξετάσει το ενδεχόμενο μιας ειδικής ξεχωριστής καταγγελίας στο Συμβούλιο Ασφαλείας, διότι δεν απειλούνται οι πύραυλοι, όπως είπε, αλλά η ειρήνη στην περιοχή.

    Είναι ένα από τα θέματα που θα πρέπει να συζητήσουμε στο Εθνικό Συμβούλιο, συμπλήρωσε.

    Οσον αφορά τη συνάντηση Σημίτη - Γιλμάζ και τη μη διαφοροποίηση των αδιάλλακτων τουρκικών θέσεων, ο κ. Κυπριανού ανέφερε πως και ο Ελληνας Πρωθυπουργός, στη διάρκεια της πρόσφατης συνάντησής τους, τον είχε ενημερώσει ότι δεν υπήρχε οποιαδήποτε ένδειξη για αλλαγή της τουρκικής στάσης στα εθνικά θέματα.

    Για τη συνάντησή του το πρωϊ με τον Πρόεδρο Κληρίδη, ο κ. Κυπριανού είπε ότι συζήτησαν το θέμα το οποίο προέκυψε στη χθεσινή σύσκεψη των Αρχηγών και Κοινοβουλευτικών Εκπροσώπων των κομμάτων σχετικά το όριο ηλικίας των μελών της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας. Κάτι το οποίο, συμπλήρωσε, επείγει να ρυθμιστεί στις επόμενες δύο εβδομάδες.

    (ΚΥΠΕ/ΣΔ/ΜΚ/ΜΑ)

    [04] Αεροπορική συμφωνία Κύπρου - Σλοβακίας

    Λευκωσία,Κύπρος,13/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Συμφωνία διμερούς αεροπορικής συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Σλοβακίας υπέγραψαν σήμερα ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων, Λεόντιος Ιεροδιακόνου και ο Υπουργός Μεταφορών, Ταχυδρομείων και Τηλεπικοινωνιών της Σλοβακίας Γιαν Τζιασόβσκι.

    Με βάση τις πρόνοιες της συμφωνίας, η αεροπορική εταιρεία που ορίζεται από το κάθε συμβαλλόμενο μέρος θα έχει το δικαίωμα να εκτελεί τακτικές δρομολογημένες πτήσεις μεταξύ των δύο χωρών με πλήρη εμπορικά δικαιώματα μεταφοράς επιβατών φορτίου και ταχυδρομείου.

    Ο κ. Ιεροδιακόνου υπογράμμισε τη σημασία της συμφωνίας και ανέφερε ότι αυτή θα συμβάλει στην περαιτέρω ανάπτυξη του τομέα των αερομεταφορών και γενικότερα των οικονομικών, τουριστικών και εμπορικών σχέσεων μεταξύ Κύπρου και Σλοβακίας.

    Εξάλλου ο κ. Ζακόβσκι ανέφερε ότι με την υπογραφή της συμφωνίας θα ενισχυθεί ακόμη περισσότερο η συνεργασία των δύο χωρών.

    Ο κ. Ζακόβσκι απηύθυνε εξάλλου πρόσκληση προς τον κ. Ιεροδιακόνου να επισκεφθεί τη Σλοβακία.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΑΧΡ)

    [05] Τούρκοι - Απαγωγή Ε/Κ

    Λευκωσία,Κύπρος,13/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ελληνοκύπριος, ο Κυριάκος Σωτηρίου, 32 χρόνων, από την κατεχόμενη Αμμόχωστο και τώρα στη Λάρνακα, απήχθη από τις κατοχικές δυνάμεις και αναμενόταν να οδηγηθεί σήμερα σε παράνομο "δικαστήριο", σύμφωνα με ανακοίνωση της Αστυνομίας.

    Τα Ηνωμένα Εθνη ενημέρωσαν σήμερα την Αστυνομία ότι το Σάββατο, 10 Οκτωβρίου, ο Σωτηρίου εισήλθε στα κατεχόμενα με το αυτοκίνητό του μέσω των Βρετανικών Βάσεων Δεκέλειας και κρατείται από τους Τούρκους στην Αμμόχωστο.

    Σύμφωνα με τις πληροφορίες που διαβιβάστηκαν στην Αστυνομία από τα Ηνωμένα Εθνη, ο Σωτηρίου αναμενόταν να οδηγηθεί σήμερα σε ψευδοδικαστηριο στα κατεχόμενα.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΑ)

    [06] Ιερά Σύνοδος - Μητροπολίτης Λεμεσού (2)

    Λευκωσία,Κύπρος,13/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Τριμελές ανακριτικό σώμα, αποτελούμενο από τους Μητροπολίτες Κιτίου Χρυσόστομο, Μόρφου Νεόφυτο και Κυρηνείας Παύλο, όρισε η Ιερά Σύνοδος κατά τη σημερινή της συνεδρία, για πληρέστερη έρευνα της υπόθεσης του Μητροπολίτη Λεμεσού Χρύσανθου.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου την οποία διάβασε ο Γραμματέας της, Βασίλης Παπαφώτης, "μετά την έκδοση του πορίσματος του ανακριτικού τούτου σώματος θα συνέλθει προς λήψη οριστικής αποφάσεως".

    Ωστόσο, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, η σημερινή απόφαση λήφθηκε με βάση το άρθρο 25 του Καταστατικού Χάρτη της Εκκλησίας, ο οποίος καθορίζει τη διαδικασία καθαίρεσης ενός αρχιερέως.

    Σύμφωνα με το άρθρο αυτό, η Ιερά Σύνοδος ορίζει τρία μέλη της τα οποία ενεργούν ως "ανακριτικό σώμα" σε περίπτωση παραπτώματος αρχιερέως, συνεπαγομένου καθαίρεση.

    Εάν προκύψουν στοιχεία ενοχής, το τριμελές σανακριτικό σώμα παραπέμπει τον κατηγορούμενο επίσκοπο σε δίκη ενώπιον Συνοδικού Δικαστηρίου, αποτελούμενο από 13 τουλάχιστον επισκόπους.

    Η απόφαση του Συνοδικού Δικαστηρίου, σύμφωνα με το άρθρο 25, είναι οριστική και τελεσίδικη.

    Μετά την ολοκλήρωση της συνεδρίας της Ιεράς Συνόδου και εξερχόμενος της Αρχιεπισκοπής, ο Μητροπολίτης Λεμεσού δήλωσε ότι είναι ικανοποιημένος από την απόφαση της Ιεράς Συνόδο, χαρακτηρίζοντάς την "πολύ ωραία".

    Είπε ότι το τριμελές ανακριτικό σώμα που όρισε σήμερα η Ιερά Σύνοδος "είναι επιτροπή η οποία θα συνεχίσει την έρευνά της".

    Ερωτηθείς εάν η συγκρότηση της Επιτροπής στηρίζεται στο άρθρο 25, ο Μητροπολίτης Χρύσανθος παρέπεμψε στο Μητροπολίτη Κιτίου, ο οποίος, όπως είπε, είναι και πρόεδρος της.

    Εξερχόμενος της Αρχιεπισκοπής, ο Μητροπολίτης Πάφου αρνήθηκε να προβεί σε δηλώσεις αναφέροντας ότι του το απαγόρευσε η Σύνοδος.

    Η σημερινή συνεδρία της Ιεράς Συνόδου κράτησε περίπου πέντε ώρες και σύμφωνα με πληροφορίες από το στενό περιβάλλον του Μητροπολίτη Λεμεσού, κατά τη συνεδρία ο Μητροπολίτης Λεμεσού αποχώρησε για περίπου μισή ώρα από τη συνεδρίαση για να ληφθεί απόφαση από την Ιερά Σύνοδο.

    Πάντως, τόσο ο οικονομικός σύμβουλος του Μητροπολίτη Λεμεσού, Αλκης Μαυρονίκης, όσο και ο δικηγόρος του, Γιάννης Κυριακίδης, εξέφρασαν ικανοποίηση για την απόφαση της Ιεράς Συνόδου.

    Ο κ. Κυριακίδης είπε ότι η απόφαση της Ιεράς Συνόδου είναι "σοφή και βασίζεται στην έννοια του δικαίου και της δικαιοσύνης".

    Υποστήριξε ότι η απόφαση "είναι και ένας τρόπος αμφισβητήσεως των πορισμάτων της Επιτροπής ερεύνης".

    Εξέφρασε την άποψη ότι με αυτό τον τρόπο θα δοθεί ευκαιρία και στον Μητροπολιτη Λεμεσού να παρουσιάσει την δικές του απόψεις.

    "Ειλικρινώς ευχαριστούμε πάρα πολύ την Ιερά Σύνοδο και ιδιαιτέρως τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο που δεν μπορώ να φανταστώ καλύτερο άνθρωπο στην Κύπρο", ανέφερε.

    Σε παρατήρηση ότι σύμφωνα με το άρθρο 25 του Καταστατικού Χάρτη τριμελής επιτροπή από Μητροπολίτες ορίζεται στην περίπτωση που αρχιεράρχης έχει διαπράξει αδίκημα συνεπαγόμενου καθαίρεση, ο κ. Κυριακίδης είπε ότι η ανακοίνωση της Ιεράς Συνόδου αναφέρει ότι η τριμελής επιτροπή ορίστηκε "προς πληρεστέραν έρευνα".

    Ερωτηθείς εάν του έχουν εξηγήσει ότι η απόφαση λήφθηκε με βάση του άρθρου 25, ο κ. Κυριακίδης είπε ότι δεν τους έχουν εξηγήσει, ούτε μπορούν να μαντέψουν τις σκέψεις και τις προθέσεις της Ιεράς Συνόδου.

    Από την πλευρά του, ο κ. Μαυρονίκης δήλωσε ότι εάν η Ιερά Σύνοδος ερευνήσει περαιτέρω τότε δεν θα είναι καταδικαστική η απόφαση της.

    Ανέφερε ότι είναι "σε πλάνη" η Ιερά Σύνοδος και τα δεδομένα επί των οποίων βασίζεται έχουν παρουσιαστεί μονόπλευρα, σημειώνοντας ότι η Σύνοδος δέχθηκε την Εκθεση της Επιτροπής.

    "Ειλικρινά σας λέω ότι υπάρχουν ανακρίβειες, αναλήθειες, υποκειμενικές κριτικές στην Εκθεση οι οποίες δεν βασίζονται σε κανένα από τα ντοκουμέντα", υποστήριξε.

    Ωστόσο είπε ότι στα ζητηθέντα από την Ιερά Σύνοδο έχουν απαντήσει γραπτώς και λεπτομερέστατα, αλλά διερωτήθηκε κατά πόσο η Ιερά Σύνοδος ήθελε να ακούσει τις δικές τους απόψεις.

    Ο κ. Μαυρονίκης υποστήριξε ότι "η ερευνητική Επιτροπή παραδέχεται γραπτώς ότι δεν κατέχει το θέμα και (αυτή η παραδοχή) είναι στην έκθεσή της".

    Πρόσθεσε ότι "όλοι (οι Συνοδικοί) έχουν άγνοια του θέματος". Ερωτηθείς γιατί ο Μητροπολίτης Λεμεσού παρέμεινε για μισή ώρα εκτός της αίθουσας που συνεδρίαζε η Ιερά Σύνοδος, ο κ. Μαυρονίκης είπε ότι όταν αποφασίζει η Ιερά Σύνοδος για τον Μητροπολίτη, ο ίδιος δεν μπορεί να είναι παρών.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΑ)

    [07] Υπουργός Γεωργίας - Μεταλλευτική πολιτική

    Λευκωσία,Κύπρος,13/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Την αναθεώρηση της περί Μεταλλείων και Λατομείων Νομοθεσίας και τη διεξαγωγή στρατηγικής μελέτης για τη διαχείρηση του ορυκτού πλούτου της Κύπρου με ιδιαίτερη έμφαση στο περιβαλλοντικό κόστος, αποφάσισε πρόσφατα το Υπουργικό Συμβούλιο.

    Αυτό δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστας Θεμιστοκλέους, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο μόνο εν λειτουργία μεταλλείο της Κύπρου, στη Σκουριώτισσα.

    Ο κ. Θεμιστοκλέους είπε ότι το Υπουργικό Συμβούλιο αποφάσισε ακόμη όπως αναθεωρήσει και φιλελευθεροποιήσει την υφιστάμενη μεταλλευτική πολιτική για ξένες μεταλλευτικές εταιρείες, σε σχέση με τα χαλκούχα, μεικτά θειούχα μεταλλεύματα και το γύψο, καταργώντας τον υφιστάμενο περιορισμό που προνοούσε την εγγραφή εταιρείας στην Κύπρο της οποίας το 51% να είναι κυπριακά κεφάλαια.

    Οπως είπε ο Υπουργός Γεωργίας, ο συνδυασμός των αποφάσεων αυτών θα οδηγήσει σε ευνοϊκά κοινωνικοοικονομικά αποτελέσματα και το ενδιαφέρον των ξένων μεταλλευτικών εταιρειών αναμένεται να αυξηθεί, οπότε κεφάλαια και τεχνολογία θα εισρεύσουν και νέες δραστηριότητες θα δημιουργηθούν.

    Αναφερόμενος στη μεταλλευτική μονάδα στη Σκουριώτισσα, ο κ. Θεμιστοκλέους τόνισε τη μοναδικότητα της στην Ευρώπη αφού παράγει ως τελικό προϊόν μεταλλικό χαλκό πολύ ψηλής καθαρότητας (99,999%).

    "Η εταιρεία κατορθώνει να μετατρέψει ένα σχετικό φτωχό χαλκούχο κοίτασμα σε τελικό προϊόν υψηλής αξίας, εισάγοντας ξένο συνάλλαγμα και προσφέροντας παράλληλα, άμεσα ή έμμεσα, εργασία σε αρκετούς ανθρώπους", κατέληξε ο κ. Θεμιστοκλέους.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΑ)

    [08] Κασουλίδης - Κυπριακό - Βρετανικές Βάσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,13/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    "Είτε η συνομοσπονδία είτε η διχοτόμηση βρίσκονται σαφώς εκτός των όρων εντολής της αποστολής των καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ", τόνισε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, κληθείς να σχολιάσει σχετική αναφορά του Ειδικού Συμβούλου του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό, Ντιέγκο Κόρντοβεζ, ο οποίος φέρεται να είπε πως η συνομοσπονδία δεν οδηγεί απαραίτητα στη διχοτόμηση.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο ΥΠΕΞ ανέφερε επίσης ότι δεν γνωρίζει πότε η Αναπληρωτής Ειδική Αντιπρόσωπος του ΓΓ των ΗΕ στην Κύπρο, Αν Χέρκους, θα ξεκινήσει τη διαδικασία της νέας πρωτοβουλίας των ΗΕ.

    Σε άλλη ερώτηση, κατά πόσον οι Αρχές των Βρετανικών Βάσεων έχουν διαφοροποιήσει τη θέση τους περί της κυριαρχίας των Βάσεων στην Κύπρο, αφού κάλεσαν την Κυπριακή Δημοκρατία να δεχθεί τους 75 λαθρομετανάστες που εισήλθαν σε έδαφός τους, ο κ. Κασουλίδης κάλεσε τους δημοσιογράφους να υποβάλουν την συγκεκριμένη ερώτηση στους Βρετανούς.

    "Εμείς", πρόσθεσε, "αυτή τη στιγμή βρισκόμαστε σε διαβουλεύσεις με τις Αρχές των Βάσεων για μια πιο σωστή συνεργασία με στόχο την αποχώρηση αυτών των λαθρομεταναστών από την Κύπρο".

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΡΜ/ΜΑ)

    [09] Αναστασιάδης - ΕΕ - Κυπριανού

    Λευκωσία,Κύπρος,13/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Απόλυτα ικανοποιημένος από τη μέχρι τώρα πρόοδο στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου, δήλωσε ότι είναι ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) Νίκος Αναστασιάδης.

    Το Πολιτικό Γραφείο και η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΔΗΣΥ ενημερώθηκαν σήμερα για την πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ), από τον Υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, τον Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Ομάδας, Γιώργο Βασιλείου, και τον Γενικό Εισαγγελέα, Αλέκος Μαρκίδης.

    Η ενημέρωση γίνεται αφού τα συλλογικά όργανα του Κόμματος έκριναν ότι "επέστη ο χρόνος να τύχουν πλήρους ενημέρωσης", όπως ανέφερε ο κ. Αναστασιάδης.

    Αναφερόμενος στην πρόοδο της πορείας ένταξης τόνισε πως "φαίνεται ότι βρισκόμαστε σε πάρα, πάρα πολύ καλή πορεία".

    Σε ερώτηση αν από την ενημέρωση που έγινε υπάρχουν οποιαδήποτε νέα στοιχεία σχετικά με την ενταξιακή πορεία, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι τουλάχιστο μέχρι αυτού του σημείου των διαπραγαματεύσεων "είμαστε απόλυτα ικανοποιημένοι και αν συνεχίσουμε κατά τον ίδιο σώφρονα τρόπο να πολιτευόμεθα και να διαπραγμευόμεθα, πιστεύω ότι και τα πιθανά εμπόδια που αναφύονται κατά καιρούς, θα ξεπεραστούν".

    Αναστασιάδης - Κυπριανού

    Κληθείς να δώσει διευκρινίσεις για την πρωινή του συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την εκεί παρουσία του Προέδρου της Βουλής, Σπύρου Κυπριανού, ανέφερε ότι η ταυτόχρονη παρουσία του ιδίου και του κ. Κυπριανού στο Προεδρικό "ηταν συμπτωματική".

    Οπως είπε, επρόκειτο για μια "συνήθη συνάντηση" με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

    Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες, σύμφωνα με τις οποίες παρενέβη ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας "για να πέσουν οι τόνοι" στην αντιπαράθεσή του με τον κ. Κυπριανού, είπε: "Ουδεμία νύξις έγινε για οτιδήποτε αφορά τις τελευταίες δηλώσεις και αντιδηλώσεις, σαν αποτέλεσμα της από πλευράς του κ. Κυπριανού πρόκλησης".

    Κληθείς, εξάλλου, να σχολιάσει τη δήλωση του Προέδρου της Βουλής ότι ο λαός θα κρίνει (ποιός από τους δύο έχει δίκαιο στη μεταξύ τους αντιπαράθεση) ο κ. Αναστασιάδης επεσήμανε: "Πράγματι ο λαός θα κρίνει ποιοί ήρξαντο αδίκως με απειλές ή με υπονοούμενα".

    "Μέχρι σήμερα τήρησα μια στάση η οποία ήταν και αντίθετη με την κομματική τάξη και επεκρίθηκα από ΜΜΕ για τις θέσεις που τήρησα υπερασπιζόμενος τον κ. Κυπριανού και εις απάντηση εισέπραξα τους εκβιασμούς που εκστόμισε και τα υπονοούμενα που άφησε να νοούνται ο κ. Κυπριανού", πρόσθεσε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

    "Γι' αυτό, δεν θα σταματήσω να εμμένω στο γεγονός ότι το πολιτικό ήθος επιβάλλει να μην αφήνουν σοβαροί πολιτικοί παράγοντες, που θέλουν να θυμούνται την ιστορία τους, τα όποια υπονοούμενα, ιδιαίτερα δε να δηλώνουν ότι κάποιοι τους είπαν, κάτι άκουσαν, κτλ", σημείωσε.

    Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι "αυτό είναι χειρότερο και από την ίδια την αιχμή που αφήνεται, διότι τάχα πληροφορούνται, αλλά δεν έχουν στοιχεία να δώσουν".

    "Το πολιτικό ήθος επέβαλλε να ερευνηθούν πρώτα και αν υπήρχαν, τότε να δοθούν (τα στοιχεία), διαφορετικά μένει εκτεθειμένος εκείνος που διαδίδει φήμες που ακούει από τρίτους", ανέφερε.

    "Είναι ακόμα χειρότερο οι τρίτοι να δειλιούν να παρουσιάσουν - γιατί δεν υπάρχουν και τι να παρουσιάσουν - και ο άλλος που εξ ακοής πληροφορείται, να το διατυμπανίζει ως γεγονός".

    "Γι' αυτό", επεσήμανε ο κ. Αναστασιάδης, "θα επιμείνω και δεν θα ανακαλέσω, μέχρι που να δοθούν στη δημοσιότητα, αν υπάρχουν, τα όσα τυχόν με αφορούν είτε εμένα είτε μέλη της οικογένειάς μου".

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΑ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 13 October 1998 - 17:46:10 UTC