Browse through our Interesting Nodes of Organizations in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-10-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Βουλής - Χανς Μόντρο
  • [02] "Μέρα Μνήμης Κυθρέας και Περιοχής" - Ψήφισμα
  • [03] Ρολάνδης - Πρωθυπουργός Ισραήλ
  • [04] Αρχαιολογική ανακάλυψη - Αγία Βαρβάρα
  • [05] Χριστοδούλου - Χρηματιστές - Οικονομία

  • [01] Πρόεδρος Βουλής - Χανς Μόντρο

    Λευκωσία,Κύπρος,14/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο επίτιμος Πρόεδρος του Κόμματος Δημοκρατικού Σοσιαλισμού της Γερμανίας και τελευταίος Πρωθυπουργός της τέως Λαϊκής Δημοκρατίας, Χανς Μόντρο, εξέφρασε σήμερα την πρόθεση του κόμματός του να φέρει τόσο το Κυπριακό όσο και την πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση στην Ομοσπονδιακή Βουλή της χώρας.

    Μιλώντας μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής, Σπύρο Κυπριανού, ο κ. Μόντρο τόνισε ότι οι αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας και της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών θα πρέπει να βρουν το δρόμο της υλοποίησής τους σύντομα και άμεσα.

    Είπε επίσης ότι στην ενταξιακή πορεία της Κύπρου στην ΕΕ δεν θα πρέπει να υπάρξουν οποιοιδήποτε περιορισμοί, τονίζοντας ότι η διαδικασία που πρέπει να ακολουθηθεί είναι αυτή που ισχύει για όλες τις υποψήφιες χώρες.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΜΑ)

    [02] "Μέρα Μνήμης Κυθρέας και Περιοχής" - Ψήφισμα

    Λευκωσία,Κύπρος,14/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η αντιπροσωπεία του Δήμου Κυθρέας δεν επέδωσε, όπως είχε προγραμματισμένο για σήμερα, ψήφισμα διαμαρτυρίας προς τον ΓΓ του ΟΗΕ για τη συνεχιζόμενη τουρκική κατοχή, μετά από την άρνηση της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ να επιδοθεί το ψήφισμα κάποια μέτρα πέρα από τη γραμμή αντιπαράταξης. Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Κυθρέας, Κώστας Φραγκούδης, η επίδοση του ψηφίσματος θα γινόταν σήμερα στο πλαίσιο αντικατοχικών εκδηλώσεων με τίτλο "Μέρα Μνήμης Κυθρέας και Περιοχής", στο οδόφραγμα της Μιας Μηλιάς, αλλά δεν κατέστη δυνατή "λόγω του ότι από μέρους του ΟΗΕ ήθελαν να δοθεί το ψήφισμα στην ελεύθερη περιοχή που ελέγχεται από τη Δημοκρατία της Κύπρου" ενώ στόχος και "δικαίωμα" των Κυθρεωτών ήταν "να περάσουν συμβολικά τη γραμμή αντιπαράταξης και να επιδώσουν το ψήφισμα ειρηνικά".

    Ο κ. Φραγκούδης χαρακτήρισε "ειλημμένη" την απόφαση της ΟΥΝΦΙΣΥΠ να μην επιτρέψει στην αντιπροσωπεία να περάσει τη γραμμή αντιπαράταξης. Ερωτηθείς εάν θα προβεί σε οποιαδήποτε διαβήματα, απάντησε ότι ελπίζει να δοθεί αρκετή δημοσιότητα στο όλο θέμα.

    Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Συντονιστικής Επιτροπής Ευρύτερης Περιοχής Κυθρέας, Πέτρος Καρεκλάς, τόνισε στο ΚΥΠΕ ότι ενώ στο παρελθόν η Ειρηνευτική Δύναμη επέτρεπε σε όλα τα μέλη της αντιπροσωπείας του Δήμου να περάσει μερικά μέτρα πέρα από τη γραμμή αντιπαράταξης για να επιδώσει ψήφισμα στη δεδομένη περίπτωση δεν άφησαν ούτε τον ίδιο μαζί με τον κ. Φραγκούδη να το πράξουν.

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΜΧ)

    [03] Ρολάνδης - Πρωθυπουργός Ισραήλ

    Λευκωσία,Κύπρος,14/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Στα επιτεύγματα της κυπριακής οικονομίας και στις προοπτικές συνεργασίας Κύπρου - Ισραήλ αναφέρθηκε ο Πρωθυπουργός του εβραϊκού κράτους, Βενιαμήν Νετανιάχου σε συνάντησή του με τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νίκο Ρολάνδη.

    Ο κ. Ρολάνδης που πραγματοποιεί επίσημη επίσκεψη στο Ισραήλ παρευρέθηκε στην εναρκτήρια τελετή του Prime Ministers Jubilee Summit είχε επίσης συνάντηση με τον Ισραηλινό ομόλογό του Νατάν Σιαράνσκι, στην οποία εκφράστηκε η πολιτική βούληση των δύο κυβερνήσεων για ανάπτυξη της συνεργασίας στους τομείς του εμπορίου και βιομηχανίας.

    Υπογράφηκε εξάλλου, Συμφωνία για Αμοιβαία Προώθηση και Προστασία των Επενδύσεων η οποία δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ανάπτυξη της διμερούς συνεργασίας στον τομέα των επενδύσεων και κοινοπραξιών.

    Αναφορικά με τη συνεργασία στον τομέα της βιομηχανίας συμφωνήθηκε επίσης η πραγματοποίηση στο σύντομο μέλλον επίσκεψης τεχνικής αποστολής Κυπρίων εμπειρογνωμόνων στο Ισραήλ με σκοπό την ενημέρωσή τους για τα προγράμματα που σχετίζονται με την ανάπτυξη του τομέα της υψηλής τεχνολογίας.

    Ο κ. Ρολάνδης προσκάλεσε εξάλλου τον Ισραηλινό ομόλογο του να επισκεφθεί την Κύπρο για συνέχιση των εποικοδομητικών τους συνομιλιών.

    Ο κ. Ρολάνδης συναντήθηκε επίσης με τον τέως Πρωθυπουργό του Ισραήλ, Σιμόν Πέρεζ, και με άλλους οικονομικούς παράγοντες της χώρας καθώς και με τον Πατριάρχη Ιεροσολύμων Διόδωρο.

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΜΧ)

    [04] Αρχαιολογική ανακάλυψη - Αγία Βαρβάρα

    Πάφος,Κύπρος,14/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Αντικείμενα μεγάλης αρχαιολογικής αξίας βρέθηκαν σε τάφο που ανακαλύφθηκε χθες το απόγευμα σε περιοχή του χωριού Αγια Βαρβάρα κατά τη διάρκεια χωματουργικών εργασιών για την κατασκευή του νέου δρόμου Πάφου - Λεμεσού.

    Τον τάφο ανακάλυψε εργοδηγός ο οποίος πραγματοποιούσε εκσκαφή και ειδοποίησε αμέσως την αστυνομία και το τμήμα αρχαιοτήτων.

    Καθ' όλη τη διάρκεια της νύκτας ο τάφος φρουρείτο ενώ σήμερα το πρωϊ άνδρες του τμήματος αρχαιοτήτων προχώρησαν στην ανόρυξη του τάφου και ανακάλυψαν στο εσωτερικό του 23 πήλινα αγγεία διαφόρων ειδών και διαμετρημάτων όπως αμφορείς, κύπελλα, οινοχόες ενώ βρέθηκε και μέρος ανθρώπινου σκελετού.

    Ολα τα ανευρεθέντα τοποθετήθηκαν σε χάρτινα κιβώτια και μεταφέρθηκαν στο Μουσείο Πάφου για συντήρηση και φύλαξη.

    Πρόκειται για τον τέταρτο αρχαίο τάφο που ανακαλύπτεται στην ίδια περιοχή λόγω των κατασκευαστικών εργασιών του νέου δρόμου Πάφου - Λεμεσού και πιστεύεται ότι υπάρχουν και άλλοι τάφοι αφού με τις μέχρι τώρα ενδείξεις πρέπει να υπήρχε στην περιοχή νεκροταφείο.

    (ΚΥΠΕ/ΣΣ/ΝΓ/ΜΧ)

    [05] Χριστοδούλου - Χρηματιστές - Οικονομία

    Λευκωσία,Κύπρος,14/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Παρά τις αρνητικές εξελίξεις στην παγκόσμια οικονομία, οι προοπτικές της κυπριακής οικονομίας για το 1998 εξακολουθούν να είναι ενθαρρυντικές, τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών, Χριστόδουλος Χριστοδούλου.

    Σε χαιρετισμό του στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ενωσης Μελών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) ο κ. Χριστοδούλου, αιτιολογώντας την πιο πάνω αισιόδοξη πρόβλεψη, είπε ότι για το τρέχον έτος ο ρυθμός διεύρυνσης του Ακαθάριστου Εγχώριου Προϊόντος προβλέπεται να φθάσει το 4,5% σε πραγματικούς όρους, σε αντίθεση με 2,5% το 1997.

    Το ποσοστό ανεργίας, πρόσθεσε, θα κυμανθεί γύρω στο 3,0% και ο πληθωρισμός θα μειωθεί στο 2,5%.

    Αναφερόμενος στην κυβερνητική πολιτική, ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι η ελευθεροποίηση, ο εκσυγχρονισμός και η διασφάλιση ενός ισχυρού ρυθμιστικού πλαισίου του χρηματοοικονομικού τομέα εν γένει και ειδικά της κεφαλαιαγοράς, αποτελεί μια από τις πιο σημαντικές προτεραιότητες.

    Ο Υπουργός Οικονομικών εξήρε την αρμονική συνεργασία που οι χρηματιστές έχουν καθιερώσει με την κυβέρνηση, η οποία, όπως είπε, "δικαιούται να είναι όχι μόνο ευχαριστημένη, αλλά και περήφανη, αφού πέτυχε να δημιουργήσει, λειτουργήσει και εδραιώσει ένα σύγχρονο Χρηματιστήριο και ταυτόχρονα να εισαγάγει κίνητρα και πρόσφορα μέτρα, που θα συμβάλουν στην περαιτέρω ανελικτική πορεία του".

    Τα αποτελέσματα των μέτρων είναι ήδη εμφανή, επεσήμανε, αφού επιδεικνύεται "αυξημένο ενδιαφέρον για εισαγωγή εταιρειών στο Χρηματιστήριο, γεγονός που θα του προσδώσει το απαραίτητο εύρος και την ανάλογη προοπτική".

    Αναφερόμενος στο νομοθετικό πλαίσιο του χρηματιστηριακού τομέα, ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι από το screening του ευρωπαϊκού κεκτημένου που διενήργησε το Υπουργείο Οικονομικών, έχει διαπιστωθεί ότι "οι αποκλίσεις της υφισταμένης χρηματιστηριακής νομοθεσίας από τις οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, που αφορούν την εισαγωγή τίτλων στο Χρηματιστήριο, το περιεχόμενο του ενημερωτικού δελτίου και τις συνεχείς υποχρεώσεις των εκδοτών, είναι επουσιώδεις".

    Παραμένουν, διευκρίνισε, μόνο τέσσερις οδηγίες που πρέπει να υιοθετηθούν.

    Τέλος, ο κ. Χριστοδούλου συνεχάρη τους χρηματιστές "για τα μέχρι τώρα πολυέπαινα επιτεύγματά" τους, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση θα στηρίξει αποφασιστικά το χρηματιστηριακό θεσμό.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΧ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 14 October 1998 - 17:46:09 UTC