Browse through our Interesting Nodes of Newsletters & Journals on Hellenic Issues Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-10-19

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [02] Χριστοδούλου - Επιτροπή Οικονομικών - Προϋπολογισμοί
  • [03] Ρολάνδης - Συνέδριο ΕΕ
  • [04] Ελεύθερος ο Σωτηρίου
  • [05] Πουργουρίδης - Κοινοπολιτεία
  • [06] Βρετανία - Ντενκτάς - Εκδοση

  • [01] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,19/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

            Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                     85.75  ( 0.21)
    
            Συνολικό Ποσό Συναλλαγών   £  1,596,407
    
            Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
            Τραπεζικοί Οργανισμοί      £   487,846   98.90 (-0.23)
            Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
            Οργανισμοί                 £   241,580   59.12 ( 0.90)
            Ασφαλιστικοί Οργανισμοί    £   142,524   58.75 ( 1.31)
            Βιομηχανικές Εταιρείες     £   103,401   86.63 ( 1.19)
            Τουριστικές Επιχειρήσεις   £    39,462   69.18 ( 0.19)
            Εμπορικές Εταιρείες        £    36,275   39.03 ( 1.04)
            Αλλες Εταιρείες            £   478,618   80.98 ( 0.87)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜΜ)

    [02] Χριστοδούλου - Επιτροπή Οικονομικών - Προϋπολογισμοί

    Λευκωσία,Κύπρος,19/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ενθαρρυντικές είναι οι προοπτικές της οικονομίας για το 1999 τόνισε ο Υπουργός Οικονομικών, Χριστόδουλος Χριστοδούλου, προειδοποιώντας όμως ότι ειδικά το δημοσιονομικό έλλειμμα και το δημόσιο χρέος θα παρουσιάσουν περαιτέρω επιδείνωση.

    Στη σημερινή ομιλία του στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής, με την ευκαιρία της παρουσίασης των προϋπολογισμών του 1999, ο κ. Χριστοδούλου επεσήμανε, ιδιαίτερα για το δημοσιονομικό έλλειμμα το οποίο το 1999 αναμένεται να φθάσει στο 6,3% του ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν) ότι θα χρειαστεί η λήψη μέτρων για τον περιορισμό του.

    Περαιτέρω διεύρυνση αναμένεται επίσης, όπως είπε, να παρουσιάσει και το δημόσιο χρέος, το οποίο θα ανέλθει γύρω στο 61,7% του ΑΕΠ, αποκλίνοντας για πρώτη φορά από το σχετικό κριτήριο του Μάαστριχτ.

    Λόγω των αναμενομένων αρνητικών εξελίξεων, ο κ. Χριστοδούλου επεσήμανε την επιτακτική, όπως είπε, ανάγκη ενίσχυσης των δημοσίων εσόδων, με αναπροσαρμογή του ΦΠΑ (Φόρος Προστιθέμενης Αξίας) και άλλων έμμεσων φόρων.

    Για το 1999, τόσο ο πληθωρισμός, όσο και η ανεργία αναμένεται να κυμανθούν γύρω στο 3,0%, πρόσθεσε.

    Ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε επίσης ότι οι δυνατότητες περαιτέρω εξοικονομήσεων στις δημόσιες δαπάνες είναι πολύ περιορισμένες και ότι το κράτος έχει απωλέσει τεράστια έσοδα λόγω της μείωσης των εισαγωγικών δασμών, εξαιτίας της συμφωνίας για τελωνειακή ένωση της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ). Την περίοδο 1996 - 98, οι συνολικές απώλειες δασμολογικών εσόδων υπολογίζονται σε σχεδόν 300 εκ. λίρες και σε 135 εκ. το 1999.

    Αναφερόμενος στην κατάσταση της οικονομίας για το 1998, είπε ότι ο ρυθμός ανάπτυξης υπολογίζεται σε 4,7% σε πραγματικούς όρους, η ανεργία στο 3,3% και ο πληθωρισμός στο 2,5%.

    Αυτός ο ρυθμός ανάπτυξης, τόνισε ο κ. Χριστοδούλου, κρίνεται ιδιαίτερα σημαντικός και συγκρίνεται ευνοϊκά με τον αντίστοιχο των ευρωπαϊκών χωρών, που είναι 2,0% έως 2,5%, όπως εξήγησε.

    Επεσήμανε, ωστόσο, ότι ενώ τα μακροοικονομικά μεγέθη παρουσιάζουν ικανοποιητική εξέλιξη, τα δημοσιονομικά εξακολουθούν να αποκλίνουν από τις επιθυμητές κατευθύνσεις το 1998, αφού το δημοσιονομικό έλλειμμα θα φθάσει στο 5,7% του ΑΕΠ έναντι 5,3% το 1997 και το δημόσιο χρέος στο 59,8% του ΑΕΠ, έναντι 57,6% το 1997.

    Οπως ανέφερε ο κ. Χριστοδούλου, το σύνολο των προϋπολογιζομένων καθαρών εσόδων για το 1999 ανέρχεται σε 1.106,7 εκατομμύρια λίρες και των δαπανών σε 1.695,8 εκ. λίρες και τόνισε ότι "καταβλήθηκε εξαντλητική προσπάθεια για συγκράτηση του ρυθμού αύξησης των δημοσίων καταναλωτικών δαπανών, περιλαμβανομένου και του κρατικού μισθολογίου".

    Σ.Κ. ΕΔΕΚ - Προϋπολογισμοί

    Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Υπουργός Οικονομικών ρωτήθηκε για τη στάση που θα τηρήσει στο θέμα των προϋπολογισμών το Σ.Κ. ΕΔΕΚ και απάντησε ότι κατά την πρόσφατη συζήτηση στο Υπουργικό, ο προερχόμενος από το εν λόγω κόμμα, Υπουργός Αμυνας, Γιαννάκης Ομήρου, εξέφρασε επιφυλάξεις και ζήτησε όπως διαβουλευθεί με το κόμμα του προτού τοποθετηθεί.

    Ο κ. Χριστοδούλου επεσήμανε, στο σημείο αυτό, ότι όποιος υπουργός διαφωνεί με τους προϋπολογισμούς της κυβέρνησης, θα πρέπει να παραιτείται.

    Δημόσιοι Υπάλληλοι

    Σε άλλο σημείο της συζήτησης, ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι μελετάται το ενδεχόμενο μείωσης των μισθολογικών κλιμάκων των πρωτοεισερχομένων στη Δημόσια Υπηρεσία, καθώς και αύξησης του ορίου συνταξιοδότησης από τα 63 στα 65 χρόνια.

    (ΚΥΠΕ/ΣΔ/ΓΓ/ΜΜ)

    [03] Ρολάνδης - Συνέδριο ΕΕ

    Βρυξέλλες,Βέλγιο,19/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νίκος Ρολάνδης, επιβεβαίωσε σήμερα τη δέσμευση της Κύπρου να αναλάβει πρωτοβουλίες για παραπέρα ελευθεροποίηση εφόσον πιστεύει ακράδαντα ότι η οικονομική μεγέθυνση μπορεί να διατηρηθεί μόνο με συνεχείς μεταρρυθμίσεις.

    Ο κ. Ρολάνδης, ο οποίος μιλούσε κατά τη διάρκεια συνεδρίου με θέμα "Εμπόριο, Διεύρυνση και Πολυμερές Εμπορικό Σύστημα" που πραγματοποιήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες υπό την αιγίδα της Ευρωπαϊκής Ενωσης, αναφέρθηκε επίσης στο όφελος της ελευθεροποίησης και στην τελωνειακή ένωση ΕΕ - Κύπρου, η οποία όπως είπε, ενδυνάμωσε την προσπάθεια απελευθέρωσης γενικότερα του εμπορίου.

    Σκοπός του συνεδρίου, στο οποίο συμμετείχαν Υπουργοί από τις υποψήφιες για ένταξη χώρες και ο Υφυπουργός Εμπορίου της Τουρκίας, ήταν να εξετάσει το υφιστάμενο εμπορικό σύστημα, τις προκλήσεις που αντιμετωπίζει το διεθνές πολυμερές σύστημα και να προετοιμάσει το έδαφος για ένα νέο γύρο εμπορικών διαπραγματεύσεων υπό την αιγίδα του Παγκύπριου Οργανισμού Εμπορίου.

    Ο κ. Ρολάνδης τόνισε ότι το συνεχιζόμενο πρόγραμμα της εναρμόνισης της Κύπρου με το κοινοτικό κεκτημένο, η υιοθέτηση του κοινού εξωτερικού δασμολογίου για προϊόντα που καλύπτονται από το πρωτόκολο, η ελευθεροποίηση του εμπορίου και των επενδύσεων οδήγησαν στο άνοιγμα της κυπριακής αγοράς στην ΕΕ και ευρύτερα στον υπόλοιπο κόσμο, με αποτέλεσμα να αυξηθεί το εμπόριο αγαθών και υπηρεσιών. Μεταξύ 1988 - 1997, το εμπόριο αγαθών στην Κύπρο αυξήθηκε 2,5 φορές και το ΑΕΠ (Ακαθάριστο Εγχώριο Προϊόν) κατά 5% ετησίως.

    Σύμφωνα, εξάλλου, με τον Υπουργό Εμπορίου το εμπόριο μπορεί να διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην εμπέδωση της ειρήνης, αφού η εξάλειψη των εμπορικών φραγμών δημιουργεί αλληλοεξάρτηση, νέες θέσεις εργασίας και έχει ως αποτέλεσμα την κοινή ευημερία. Εξέφρασε δε την υποστήριξη της Κύπρου στη διεξαγωγή του επόμενου γύρου διαπραγματεύσων, τον οποίο έχει εισηγηθεί η ΕΕ και έχει ως σκοπό την περαιτέρω ελευθεροποίηση του εμπορίου στον 21ο αιώνα.

    Σημειώνεται ότι από πλευράς της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καλωσόρισαν τους καλεσμένους στο συνέδριο ο αντιπρόεδρος Σερ Λέον Μπρίτταν και ο Επίτροπος Χανς Βαν Ντεν Μπρουκ.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΜΚ/ΜΜ)

    [04] Ελεύθερος ο Σωτηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,19/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Αφέθηκε γύρω στις 4.20 το απόγευμα ελεύθερος ο 32χρονος Ελληνοκύπριος, Κυριάκος Σωτηρίου, ο οποίος είχε απαχθεί στις 10 Οκτωβρίου από τα κατοχικά στρατεύματα, όταν εισήλθε στα κατεχόμενα με το αυτοκίνητό του μέσω των Βρετανικών Βάσεων Δεκέλειας.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ εκπρόσωπος του Γραφείου Τύπου της Αστυνομίας, ο Σωτηρίου αφέθηκε ελεύθερος αφού κατέβαλε το ποσό των 351 λιρών. Το αυτοκίνητό του αναμένεται να επιστραφεί στις ελεύθερες περιοχές αύριο ή μεθαύριο, πρόσθεσε.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου των Ηνωμένων Εθνών Βαλντεμάρ Ροκοζέφσκι "όλα διευθετήθηκαν ομαλά".

    Ανέφερε ότι ο Σωτηρίου παραδόθηκε στις αρχές της Δημοκρατίας από τα Ηνωμένα Εθνη μέσω της κανονικής διαδικασίας, και, όπως είπε, γιατρός των ΗΕ εξέτασε το Σωτηρίου μετά την απελευθέρωσή του.

    Κληθείς να πει αν ο Σωτηρίου κακοποιήθηκε κατά την παραμονή του στα κατεχόμενα, ο κ. Ροκοζέφσκι είπε: "Οχι, εξ όσων γνωρίζουμε και δεν μας ανέφερε κάτι τέτοιο."

    Παράλληλα επεσήμανε ότι ο Σωτηρίου είναι καλά στην υγεία του.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΜ)

    [05] Πουργουρίδης - Κοινοπολιτεία

    Λευκωσία,Κύπρος,19/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η Κύπρος, παρά τα σοβαρά προβλήματα που προκάλεσε η τουρκική εισβολή, προχωρεί με μεγάλη προσοχή προς την κατεύθυνση της φιλελευθεροποίησης της οικονομίας.

    Αυτό δήλωσε ο βουλευτής, Χρήστος Πουργουρίδης, μιλώντας για την παγκοσμιοποίηση της οικονομίας και τις επιπτώσεις της στις χώρες της Κοινοπολιτείας, στα πλαίσια της 44ης Διάσκεψης του Κοινοπολιτειακού Κοινοβουλευτικού Συνδέσμου που άρχισε χθες στο Γουέλινγτον της Νέας Ζηλανδίας.

    Ο κ. Πουργουρίδης σημείωσε ότι οι χώρες της Κοινοπολιτείας πρέπει να αντιληφθούν ότι είναι πολύ σημαντικό να ενεργήσουν γρήγορα διότι η φιλελευθεροποίηση των κεφαλαίων χωρίς εκσυγχρονισμό της οικονομίας και του τραπεζικού συστήματος μπορεί να οδηγήσουν σε αστάθεια.

    Αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη για βελτίωση των μακροοικονομικών δεδομένων, την υιοθέτηση διεθνώς αποδεκτών δεδομένων ελέγχου και τη δημιουργία μηχανισμών αντιμετώπισης διεθνών κρίσεων.

    Η εφαρμογή αυτών των μέτρων, συνέχισε, δυνατό να απαιτήσει "συνδυασμένες προσπάθειες από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο και τη Διεθνή Τράπεζα".

    Ο κ. Πουργουρίδης είπε ακόμα ότι η Κοινοπολιτεία ως μια οικογένεια κρατών, πρέπει να συμβάλει ώστε να υπάρχει συστηματική συνεργασία για να επιτευχθεί ένα αποτέλεσμα, που θα εξυπηρετήσει τα συμφέροντα κάθε χώρας, αλλά και της παγκόσμιας κοινότητας.

    Στη Διάσκεψη εκτός από τον κ. Πουργουρίδη συμμετέχουν οι βουλευτές Μάρκος Κυπριανού, Δημήτρης Ηλιάδης και Χρίστος Μαυροκορδάτος.

    Την έναρξη της Διάσκεψης κήρυξε ο Γενικός Κυβερνήτης της Νέας Ζηλανδίας Σερ Μάϊκλ Χάρντι Μπόϊς και προσφώνησαν η Πρωθυπουργός της χώρας Τζένυ Σίπλεϊ και ο Γενικός Γραμματέας της Κοινοπολιτείας, Εμέκα Ανιαόκου.

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΜΜ)

    [06] Βρετανία - Ντενκτάς - Εκδοση

    Λονδίνο,Βρετανία,19/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς θα μπορούσε να βρεθεί σε παρόμοια θέση με εκείνη του Χιλιανού δικτάτορα Αουγκούστο Πινοσέ στο Λονδίνο, αν επισκεπτόταν τη Βρετανία και εάν η κυπριακή κυβέρνηση ζητούσε την έκδοσή του, δήλωσε σήμερα επίσημη εκπρόσωπος του βρετανικού Υπουργείου Εσωτερικών.

    Η ερώτηση προς την εκπρόσωπο υπεβλήθη από το ΚΥΠΕ με αφορμή σημερινό δημοσίευμα στους "Τάιμς" του Λονδίνου, σύμφωνα με το οποίο εάν η Βρετανία απεδέχετο αίτημα για έκδοση του Ντενκτάς, τότε ο Ραούφ Ντενκτάς και ορισμένοι άλλοι ηγέτες, καλά θα έκαναν να έμεναν μακρυά από τη Βρετανία.

    "Φυσικά, το κατά πόσο θα εκδιδόταν ή όχι, θα εξαρτάτο από το περιεχόμενο των σχετικών εγγράφων που θα κατέθετε η κυπριακή κυβέρνηση σε τέτοια περίπτωση," επεσήμανε η εκπρόσωπος, προσθέτοντας ότι αυτό θα ίσχυε και για κάθε άλλη χώρα, με την οποία η Κύπρος έχει συμφωνία έκδοσης.

    Στο δημοσίευμα των Τάιμς προστίθεται ότι οι Ε/Κ, οι οποίοι θεωρούν το Ντενκτάς υπεύθυνο για το θάνατο Ε/Κ κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής το 1974, θα μπορούσαν να υποβάλουν αίτημα για έκδοση του Τ/Κ ηγέτη.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΓΓ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 19 October 1998 - 18:45:19 UTC