Browse through our Interesting Nodes on Greek Advertizing & Production Services Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-10-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ομήρου - Δήμου - "Νικηφόρος '98" - Κατάταξη εφέδρων
  • [02] Μπλερ - Σοφοκλείδης
  • [03] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [04] Κασουλίδης - Κάιρο - Αναχώρηση
  • [05] Νέα Ζηλανδία - Αντιπροσωπεία Βουλευτών
  • [06] Μαρκουλλή - Πολιτιστική κληρονομιά

  • [01] Ομήρου - Δήμου - "Νικηφόρος '98" - Κατάταξη εφέδρων

    Λευκωσία,Κύπρος,20/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Το μήνυμα ότι ο λαός μας στηρίζει αποφασιστικά την άμυνα της πατρίδας μας, κάτι που αποτελεί την κορυφαία επιλογή της Κυπριακής Δημοκρατίας, αλλά και της Ελλάδας, στο πλαίσιο του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, δίνει η άσκηση της Εθνικής Φρουράς "Νικηφόρος '98", τόνισε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας, Γιαννάκης Ομήρου.

    Μιλώντας στους εφέδρους κατά την κατάταξή τους στο πλαίσιο της άσκησης σε περιοχή της Λευκωσίας, ο κ. Ομήρου ανέφερε ότι δίδεται το μήνυμα προς την κυπριακή κοινωνία, σε μια περίοδο που ταλανίζεται από διάφορα φαινόμενα που χαρακτηρίζονται ως εκφυλιστικά και φθοροποιά, ότι ο λαός μας στηρίζει αποφασιστικά την άμυνα της πατρίδας μας, έναντι οποιασδήποτε απειλής.

    "Αυτό είναι το μήνυμα που στέλνουν οι έφεδροι με τη συνειδητή τους κατάταξη και τη συμμετοχή τους στην άσκηση", είπε ο κ. Ομήρου, τονίζοντας ότι η φετινή άσκηση είναι ποιοτικά ανώτερη, αφού φέτος υπάρχει μειωμένος αριθμός αιτήσεων για απαλλαγές και λιγότερες απαλλαγές από προηγούμενες χρονιές.

    Χαρακτήρισε δε ως "πολύ ικανοποιητική" την κατάταξη, η οποία βρίσκεται σε εξέλιξη.

    "Στόχος της άσκησης δεν είναι ούτε η επίδειξη ούτε η πολυλογία, στόχος είναι να εκπαιδευτεί το σύνολο των ενόπλων δυνάμεων, με έμφαση την εφεδρία σε συνθήκες πολεμικές, μέρα και νύκτα, με τη συμμετοχή όλων των όπλων και μέσα στο πλαίσιο του ΕΑΧ, με τη συμμετοχή των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων", σημείωσε ο Υπουργός Αμυνας.

    Οπως είπε, "δεν είναι στόχος καμιά έκπληξη, αλλά να δώσουμε το μήνυμα ότι στηρίζουμε αποφασιστικά την ειρήνη, την ασφάλεια τη σταθερότητα στην Κύπρο και στην περιοχή, ότι θα στηρίξουμε την κορυφαία επιλογή για μια λύση του Κυπριακού στηριγμένη στο διεθνές δίκαιο, η οποία προϋποθέτει τερματισμό της τουρκικής κατοχής".

    Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Ομήρου είπε πως "ό,τι έχει προγραμματιστεί και ό,τι συνέβη τα προηγούμενα χρόνια θα γίνει και φέτος, στα πλαίσια της άσκησης" και ανέφερε ότι "όλες οι εγκαταστάσεις θα χρησιμοποιηθούν για να επιτύχει αυτή η άσκηση".

    Κληθείς να σχολιάσει τις δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών, Χριστόδουλου Χριστοδούλου, ο κ. Ομήρου είπε ότι "η άμυνα είναι σημείο συνένωσης όλων των πολιτικών δυνάμεων του συνόλου του κυπριακού λαού.

    Η αγωνία μας είναι να υπάρξουν προϋπολογισμοί και στην άμυνα και ευρύτερα που να στηρίζουν τις ευρύτερες εθνικές επιλογές".

    Ο κ. Ομήρου ερωτηθείς αναφορικά με πληροφορίες που μιλούν για παρακολούθηση του λιμανιού Λεμεσού, σε ότι αφορά την έλευση των S - 300, είπε ότι "είναι απαράδεκτο αν συμβαίνει να υπάρχουν τέτοιου είδους δραστηριότητες. Η Βρετανία είναι εγγυήτρια δύναμη της ανεξαρτησίας της κυριαρχίας και της εδαφικής ακεραιότητας της Κυπριακής Δημοκρατίας δυνάμει της συνθήκης εγγυήσεως και συμμαχίας του 1960".

    Σημείωσε εξάλλου, ότι "οι όποιες ενέργειες, δραστηριότητες, συμπεριφορές και πρακτικές των Βρετανών θα πρέπει λογικά και δυνάμει του διεθνούς νόμου να στρέφονται προς τη στήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας".

    Τόνισε επίσης, ότι "θα πρέπει να διερευνηθεί και αν τεκμηριώνονται θα προβεί σε παραστάσεις ο αρμόδιος υπουργός".

    Τέλος, ο κ. Ομήρου υπογράμμισε ότι το μήνυμα της άσκησης είναι όπως μην επιτρέψουμε στην Τουρκία οποιεσδήποτε τυχοδιωκτικές ενέργειες "για να ξέρει ότι το πολιτικό, στρατιωτικό, οικονομικό κόστος που θα πληρώσει θα είναι υψηλό σε περίπτωση που θα επιχειρήσει να κάτι τέτοιο".

    "Το μήνυμα αρθρώας συμμετοχής είναι ο σωστός προσανατολισμός της κυπριακής κοινωνίας στις ηθικές αρχές και προς τη συνειδητή πατριωτική μας απόφαση να υπερασπίσουμε τον τόπο.

    Εκείνοι, οι οποίοι με πράξεις ή παραλείψεις εκτρέπουν την κυπριακή κοινωνία απ' αυτούς τους στόχους παίρνουν το μήνυμα ότι πρέπει να επανακαθορίσουν τους στόχους τους", είπε ο Υπουργός, τονίζοντας ότι "ο κυπριακός λαός πρέπει να είναι περήφανος για το εκλεκτό κομμάτι του κυπριακού λαού, την εφεδρία".

    Αρχηγός ΓΕΕΦ

    Από την πλευρά του, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Δημήτρης Δήμου μιλώντας στους εφέδρους τους είπε πως αυτοί δίνουν το μεγάλο μερτικό να μετάσχουν σ' αυτή την άσκηση, αφού αυτοί χάνουν μεροκάματα και οικογένειες.

    Ο Αντιστράτηγος Δήμου απηύθυνε παράκληση προς τους εφέδρους όπως εμφανίζουν "από μακριά την αίσθηση ενός αντρίκιου τμήματος, ενός δυναμικού τμήματος. Αυτοί που σας βλέπουν από μακριά να καταλάβουν ότι είσαστε αποφασισμένοι για όλα".

    Οπως είπε, μιλώντας προ ημερών στους εφέδρους έθεσε τις βάσεις ενός νέου κλίματος στην Εθνική Φρουρά.

    "Θέλω τα μάτια σας να εκπέμπουν αυτό που εκπέμπει ο μαχητής. Για να πάψουμε τα ευχολόγια και τα μνημόσυνα, για να πάρουμε πίσω την πατρίδα μας. Χάρη σε σας θα την πάρουμε και πρέπει να σας βλέπουν όλοι απ'έξω σαν συγκροτημένα τμήματα για να πετύχουμε την αποτροπή", κατέληξε ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [02] Μπλερ - Σοφοκλείδης

    Λονδίνο,Βρετανία,20/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ τονίζει ότι το Κυπριακό μπορεί να επιλυθεί μόνο μέσω ειρηνικού διαλόγου και ότι η χώρα του εξακολουθεί να υποστηρίζει τη δημιουργία διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, τονίζοντας ότι η πρόταση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για συνομοσπονδία δεν συνάδει με τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου και τα περί Κύπρου ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

    Σε απαντητική του επιστολή προς τον Πρόεδρο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων Χάρη Σοφοκλείδη, ο κ. Μπλερ αναφέρει ότι "η βρετανική Κυβέρνηση είναι δεσμευμένη να χρησιμοποιεί τη μοναδική θέση του Ηνωμένου Βασιλείου - ως εγγυήτρια δύναμη, μόνιμο μέλος του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης - να κάνει ότι μπορεί για να βοηθήσει το λαό της Κύπρου να επιτύχει δίκαιη λύση στο νησί".

    Ο κ. Μπλερ σημειώνει ότι "μόνο μέσω ειρηνικού διαλόγου μπορεί η διχοτόμηση του νησιού να τερματιστεί", προσθέτοντας ότι για το λόγο αυτό η Βρετανία καλεί "όλες τις πλευρές να αποφεύγουν ενέργειες βίας κι επιθετικότητας και να συνεργαστούν πλήρως με τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για επίτευξη λύσης".

    Στη συνέχεια, ο κ. Μπλερ αναφέρει ότι η Βρετανία έχει υπόψη της τις προτάσεις του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, τις οποίες διατύπωσε στις 31 Αυγούστου, σημειώνοντας ότι "χαιρετίζουμε οποιεσδήποτε προσπάθειες για εποικοδομητική σκέψη γύρω από τη λύση του Κυπριακού".

    Αναφέρει, ωστόσο, ότι "έχουμε καταστήσει σαφές ότι μια συνομοσπονδία ξεχωριστών κυρίαρχων κρατών δεν συνάδει με το στόχο μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας, που έχει συμφωνηθεί και από τις δύο πλευρές στις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου του 1977 και του 1979, και που αναφέρεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας".

    Ο κ. Μπλερ προσθέτει ότι "το Συμβούλιο Ασφαλείας και η διεθνής κοινότητα έχουν κατ' επανάληψη υποστηρίξει τις προσπάθειες του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ να προωθήσει διαπραγματεύσεις, που στοχεύουν σε διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία", επισημαίνοντας ότι "το Ηνωμένο Βασίλειο συνεχίζει να εργάζεται δραστήρια, σε συνάρτηση με τους διεθνείς εταίρους προς υποστήριξη των προσπαθειών του ΟΗΕ να επιφέρει την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων μεταξύ των δύο πλευρών σ' αυτή τη βάση".

    Ακολούθως, ο κ. Μπλερ εκφράζει ευχαριστίες προς τον κ. Σοφοκλείδη για τα "καλά λόγια" με τα οποία αναφέρεται στην "εμπλοκή της Βρετανίας στην απόφαση της ΕΕ στις 31 Μαρτίου για έναρξη των ενταξιακών διαπραγματεύσεων με την Κύπρο".

    "Η βρετανική Κυβέρνηση και οι εταίροι της στην ΕΕ", συνεχίζει ο κ. Μπλερ, "έχουν καταστήσει σαφές ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ θα πρέπει να είναι προς όφελος και των δύο κοινοτήτων, να ενισχύσει τις προσπάθειες προς λύση και να βοηθήσει στην επίτευξη ειρήνης και συμφιλίωσης".

    Αναφέρει, εξάλλου, ότι η βρετανική Κυβέρνηση "εξακολουθεί να υποστηρίζει σθεναρά τη διαδικασία αυτή".

    Ο κ. Μπλερ σημειώνει, ακολούθως, ότι και η Βρετανία επιθυμεί "τη μείωση της έντασης στο Αιγαίο" και ότι συνεχίζει "να ενθαρρύνει την Ελλάδα και την Τουρκία να υιοθετήσουν μιαν ανοικτή κι ευέλικτη προσέγγιση στη συζήτηση των διμερών θεμάτων".

    "Σ' αυτό το πλαίσιο", προσθέτει, "η βρετανική Κυβέρνηση χαιρέτισε την ανακοίνωση του Γενικού Γραμματέα του ΝΑΤΟ τον Ιούνιο, ότι η Ελλάδα και η Τουρκία είχαν επιβεβαιώσει την πρόθεσή τους να εφαρμόσουν τις συμφωνίες που είχαν επιτευχθεί το 1988 μεταξύ των Υπουργών Εξωτερικών κ.κ. Παπούλια και Γιλμάζ, που στόχευαν στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης στο Αιγαίο".

    Τέλος, ο κ. Μπλερ αναφέρει: "Χαιρετίζουμε αυτές και άλλες εξελίξεις, που υπηρετούν την προώθηση σταθερότητας στην περιοχή".

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [03] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,20/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

            Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                     85.57  (-0.21)
    
            Συνολικό Ποσό Συναλλαγών   £  1,651,332
    
            Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
            Τραπεζικοί Οργανισμοί      £   621,005   98.71 (-0.19)
            Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
            Οργανισμοί                 £   298,216   58.76 (-0.61)
            Ασφαλιστικοί Οργανισμοί    £   196,545   58.66 (-0.15)
            Βιομηχανικές Εταιρείες     £    37,829   86.28 (-0.40)
            Τουριστικές Επιχειρήσεις   £    29,225   68.98 (-0.29)
            Εμπορικές Εταιρείες        £    33,469   39.21 ( 0.46)
            Αλλες Εταιρείες            £    91,109   80.87 (-0.14)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜΜ)

    [04] Κασουλίδης - Κάιρο - Αναχώρηση

    Λάρνακα,Κύπρος,20/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η Κύπρος θα ζητήσει από την Αίγυπτο να ασκήσει την επιρροή της στην Τουρκία αναφορικά με το Κυπριακό, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, προσθέτοντας ότι τα προβλήματα στην περιοχή, στην οποία η Αίγυπτος διαδραματίζει πρωταγωνιστικό ρόλο, είναι κοινά.

    Μιλώντας στο αεροδρόμιο Λάρνακας πριν από την αναχώρησή του για το Κάιρο, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι μεταβαίνει στην αιγυπτιακή πρωτεύουσα για "επίσημη επίσκεψη", κατά την οποία θα του δοθεί η ευκαιρία να συζητήσει "με τον ομόλογό του θέματα που είναι κοινά για την περιοχή μας".

    Ο κ. Κασουλίδης είπε ότι δίδεται "ιδιαίτερη σημασία στις σχέσεις μας με όλες τις χώρες της περιοχής και ιδιαίτερα με την Αίγυπτο", με την οποία η Κύπρος διατηρεί φιλικές σχέσεις, που χρονολογούνται πριν την ανεξαρτησία του νησιού.

    Είπε, επίσης, ότι θα συζητηθούν και "οι εξελίξεις του Μεσανατολικού, το πρόβλημα που έχει προκύψει μεταξύ Τουρκίας και Συρίας και ασφαλώς και το Κυπριακό".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι "τα προβλήματα της περιοχής, της Μέσης Ανατολής, είναι κοινά προβλήματα για όλους μας", προσθέτοντας ότι "μας ενδιαφέρει η ειρήνη και η σταθερότητα σ' αυτήν την περιοχή".

    "Μέσα σ' αυτό το πλαίσιο", συνέχισε, "είναι σοφό να ανταλλάξουμε απόψεις, ιδιαίτερα με μια φιλική χώρα, που διαδραματίζει έναν από τους πρωταγωνιστικούς ρόλους στην περιοχή, για τα όσα συμβαίνουν γύρω μας".

    Απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με τη δράση του Προέδρου της Αιγύπτου Χόσνι Μουμπάρακ, στη διαμάχη μεταξύ Τουρκίας και Συρίας, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι "η κάθε πολιτική προσωπικότητα που μπορεί να ασκήσει επιρροή επί της Τουρκίας, ασφαλώς είναι κάτι το θετικό για μας".

    Στη συνέχεια, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι "ασφαλώς θα ζητήσουμε από τη φίλη Αίγυπτο να ασκήσει την επιρροή της επί της Τουρκίας, όπως το ζητούμε από όλους όσους έχουν τη δυνατότητα να το πράξουν".

    Αγνοούμενοι - Ματσάκης

    Σχολιάζοντας δήλωση του βουλευτή Μάριου Ματσάκη, με την οποία φέρεται να εκφράζει παράπονο διότι δεν κλήθηκαν Κύπριοι επιστήμονες να αναλάβουν την εκταφή λειψάνων στις ελεύθερες περιοχές, που ίσως να ανήκουν σε αγνοούμενους, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι "δεν υποτιμούμε καθόλου την επαγγελματική του κατάρτιση, του ιδίου ή των άλλων Κυπρίων επιστημόνων".

    "Το πρόβλημα", είπε, "είναι ότι όλη αυτή η διεργασία πρέπει να γίνει με όλα τα αδιαμφισβήτητα τεκμήρια της αντικειμενικότητας για να μην αμφισβητηθεί η δουλειά που θα γίνει και από την τουρκική πλευρά και από άλλους, οι οποίοι προσπαθούν να φορτώσουν στη λίστα των αγνοουμένων τα πρόσωπα που έχουν σκοτωθεί στο πραξικόπημα".

    Μητροπολίτης Χρύσανθος

    Σε άλλη ερώτηση, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι "μετά από τόσους αγώνες που έχουν γίνει για να υπερασπιστούμε του καλού ονόματος της Κύπρου, δηλαδή ότι στην Κύπρο δεν αποδεχόμαστε να γίνεται ξέπλυμα βρώμικου χρήματος, ήρθε δυστυχώς η υπόθεση του Μητροπολίτη Λεμεσού να περιπλέξει και να φέρει εμπόδια σ' αυτή την προσπάθεια".

    Ο κ. Κασουλίδης πρόσθεσε ότι είχε τότε απευθύνει έκκληση όπως αυτή "η ιστορία διαλευκανθεί το συντομότερο, διότι παραβλάπτει το καλό όνομα της Κύπρου".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [05] Νέα Ζηλανδία - Αντιπροσωπεία Βουλευτών

    Λευκωσία,Κύπρος,20/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η διατήρηση της εθνικής φυσιογνωμίας, του πολιτισμού και των παραδόσεων είναι πρωταρχικής σημασίας στην ημικατεχόμενη Κύπρο, τόνισε σήμερα ο βουλευτής, Δημήτρης Ηλιάδης, κατά τη συνεδρία της 44ης Διάσκεψης του Κοινοπολιτειακού Κοινοβουλευτικού Συνδέσμου στη Νέα Ζηλανδία.

    Ο κ. Ηλιάδης, ο οποίος συμμετέχει στην κυπριακή κοινοβουλετική διακομματική αντιπροσωπεία με τους βουλευτές Χρήστο Πουργουρίδης, Μάρκο Κυπριανού και Χρίστο Μαυροκορδάτο, σημείωσε ότι "η αντίστασή μας στην τουρκική κατοχή ενισχύεται σε μεγάλο βαθμό όταν μένουμε πιστοί στις πολιτισμικές και πολιτιστικές μας ρίζες".

    Ο κ. Ηλιάδης, ο οποίος μιλούσε για το θέμα της σημερινής συνεδρίας που ήταν "Η παγκοσμιοποίηση των επικοινωνιών και η προστασία των εθνικών και περιφερειακών πολιτισμών", αναφέρθηκε στους κινδύνους εξαφάνισης των εθνικών και περιφερειακών πολιτισμών.

    "Κανένας δεν μπορεί να αρνηθεί ότι κινδυνεύει ο πολιτισμός και η πολιτιστική κληρονομιά των μικρών και φτωχών χωρών που είναι δέκτες των μηνυμάτων των παγκόσμιας εμβέλειας Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης, χωρίς οι ίδιες να έχουν τη δυνατότητα παρέμβασης στη σύγχρονη τεχνολογία", είπε ο κ. Ηλιάδης.

    Κάλεσε την Κοινοπολιτεία και τη διεθνή κοινότητα να προωθήσουν ένα "ισοζύγιο στην πρόσβαση στη σύγχρονη τεχνολογία, έτσι που η ανάπτυξη στον τομέα αυτό να εξυπηρετεί όλες τις χώρες και να σέβεται το διαφορετικό χαράκτηρα κάθε εθνικού πολιτισμού".

    Ο παγκόσμιος πολιτισμός, τόνισε ο κ. Ηλιάδης, θα ήταν φτωχότερος αν σταδιακά ο ένας μετά τον άλλο εξαφανίζονταν οι πολιτισμοί των μικρών χωρών.

    Στο μεταξύ, η διακομματική κοινοβουλευτική αντιπροσωπεία της Κύπρου είχε χθες βράδυ συνάντηση με την ηγεσία της κυπριακής και ελλαδικής παροικίας της Ουέλλιγκτον.

    Στη συνέχεια οι Κύπριοι βουλευτές προσφώνησαν μεγάλη συγκέντρωση ομογενών, τους οποίους ενημέρωσαν πάνω στις τελευταίες εξελίξεις του Κυπριακού.

    Στη συγκέντρωση περευρίσκετο και η βουλευτής, Ανέτ Κίνγκ, η οποία τα τελευταία χρόνια πρωτοστάτησε στην έγκριση δύο ψηφισμάτων για το Κυπριακό από το Κοινοβούλιο της Νέας Ζηλανδίας.

    Σε προσφώνησή της, η κ. Κινγκ εξέφρασε την υποστήριξή της στο δίκαιο αγώνα του κυπριακού λαού για ελευθερία και δικαίωση.

    Η αντιπροσωπεία έχει επίσης προγραμματίσει συναντήσεις και με άλλους Νεοζηλανδούς βουλευτές, όπως επίσης και με το Δήμαρχο της Ουέλλιγκτον, ο οποίος διατηρεί πολύ στενές σχέσεις με την παροικία.

    Εξάλλου, τα μέλη της κοινοβουλευτικής αντιπροσωπείας κατά τη μετάβασή τους στη Νέα Ζηλανδία στάθμευσαν για μερικές ώρες στη Μελβούρνη της Αυστραλίας, όπου είχαν συνάντηση με την ηγεσία της κυπριακής παροικίας.

    Στη συνέχεια προσφώνησαν μεγάλη συγκέντρωση Κυπρίων και Ελλαδιτών ομογενών, οι οποίοι οργάνωσαν ειδική εκδήλωση για τη συγκέντρωση χρημάτων, τα οποία θα σταλούν στην Κύπρο για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΜ)

    [06] Μαρκουλλή - Πολιτιστική κληρονομιά

    Λευκωσία,Κύπρος,20/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η απόφαση του αμερικανικού δικαστηρίου για τον επαναπατρισμό των ψηφιδωτών της Κανακαριάς έστειλε καθαρό μήνυμα σε όσους λεηλατούν την πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου και αποτελεί ευπρόσδεκτη εξέλιξη για την αποτροπή διακίνησης κλεμμένων πολιτιστικών θησαυρών στη διεθνή αγορά.

    Αυτό τόνισε η Πρέσβειρα της Κύπρου στις ΗΠΑ Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, μιλώντας σε ενενήντα περίπου μέλη του Ιδρύματος Σμιθσόνιαν, με θέμα την ιστορία και την πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου.

    Η κ. Μαρκουλλή τόνισε ότι η συστηματική καταστροφή της πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου, που είναι τμήμα της ευρωπαϊκής και παγκόσμιας πολιτιστικής κληρονομιάς, αποτελεί έγκλημα εναντίον του πολιτισμού της ανθρωπότητας, τον οποίο έχουν υποχρέωση να σέβονται και να προστατεύουν όλα τα κράτη.

    Αναφέρουμε ότι η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στην Πρεσβεία της Κύπρου και στη διάρκεια αυτής έγινε προβολή ταινίας για τους αρχαιολογικούς θησαυρούς της Κύπρου.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 20 October 1998 - 17:46:08 UTC