Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 98-10-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΗΠΑ - Κογκρέσο - Πατριαρχείο - Χάλκη
  • [02] ΗΠΑ - Κογκρέσο - Χρηματική βοήθεια προς την Κύπρο
  • [03] Διοικητής Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού - "Νικηφόρος"
  • [04] Δικαιώματα των παιδιών - Συνέδριο
  • [05] Πρόβλημα ηλεκτροδότησης - Κατεχόμενα
  • [06] Ντενκτάς - Χέρκους
  • [07] Διεθνής Οργάνωση Ναυτιλίας - Παράπονο Τ/Κ
  • [08] Εορτασμός 28ης Οκτωβρίου
  • [09] Ισραήλ - Κύπρος - Μέση Ανατολή

  • [01] (Κ) ΗΠΑ - Κογκρέσο - Πατριαρχείο - Χάλκη

    Λευκωσία,Κύπρος,24/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Νομοσχέδιο, το οποίο προνοεί την αναγνώριση και προστασία του Οικουμενικού Πατριαρχείου, καθώς και την επαναλειτουργία της Πατριαρχικής Θεολογικής Σχολής της Χάλκης υιοθέτησε πρόσφατα το αμερικανικό Κογκρέσο.

    Το νομοσχέδιο υπεγράφη σε νόμο από τον Αμερικανό Πρόεδρο, Μπιλ Κλίντον. Συγκεκριμένα, το Κογκρέσο, στο κείμενό του αναφορικά με την εν λόγω νομοθεσία, σημείωσε πως οι ΗΠΑ θα πρέπει να χρησιμοποιήσουν την επιρροή τους προς την τουρκική κυβέρνηση και να εισηγηθούν όπως η Τουρκία αναγνωρίσει το Οικουμενικό Πατριαρχείο και τη θρησκευτική του αποστολή.

    Καλείται επίσης η τουρκική κυβέρνηση να διασφαλίσει τη συνεχή διατήρηση των αναγκών ασφάλειας του Πατριαρχείου, όπως προνοείται από το διεθνές δίκαιο, αλλά και τη νομοθεσία της Τουρκίας.

    Εξάλλου, το κείμενο αναφέρει πως οι ΗΠΑ θα πρέπει να εισηγηθούν όπως η Τουρκία παρέχει τη σωστή προστασία και ασφάλεια στο Πατριαρχείο και το προσωπικό του, και όπως επαναλειτουργήσει η Πατριαρχική Θεολογική Σχολή της Χάλκης.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΜ)

    [02] (Κ) ΗΠΑ - Κογκρέσο - Χρηματική βοήθεια προς την Κύπρο

    Λευκωσία,Κύπρος,24/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Την απόφαση όπως οι ΗΠΑ συνεχίσουν την παραχώρηση χρηματικής βοήθειας προς την Κύπρο, ύψους 15 εκατομμυρίων δολλαρίων για το έτος 1999, πήρε το αμερικανικό Κογκρέσο με σχετική Νομοθεσία που ψήφισε την περασμένη εβδομάδα.

    Με τη Νομοθεσία αυτή, υιοθετείται επίσης η διακοπή της ετήσιας στρατιωτικής βοήθειας προς την Τουρκία και την Ελλάδα, καθώς και της οικονομικής βοήθειας προς την Τουρκία.

    Η υιοθέτηση της σχετικής Νομοθεσίας έγινε σε μια προσπάθεια μείωσης της στρατιωτικής βοήθειας στην περιοχή.

    Εξάλλου, η χρηματική βοήθεια προς την Κύπρο προορίζεται για σκοπούς υποτροφιών, δικοινοτικών προγραμμάτων και μέτρων που στοχεύουν στην επανένωση του νησιού, τη μείωση της έντασης και την προώθηση της ειρήνης και συνεργασίας μεταξύ των δύο κοινοτήτων στην Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΜ)

    [03] (Κ) Διοικητής Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού - "Νικηφόρος"

    Λάρνακα,Κύπρος,24/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    "Ψυχραιμία" και "ετοιμότητα" είναι οι δύο παράγοντες που απαιτούνται για τη σωστή αντιμετώπιση της προκλητικότητας των Τούρκων, και τους οποίους οι Ελληνικές Ενοπλες Δυνάμεις διαθέτουν, είπε σήμερα ο Διοικητής της 2ης Μοίρας Τορπιλικών του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού, Μαργαρίτης Τζαβάρας.

    Σε δηλώσεις του μετά την κατάπλευση του αντιτορπιλικού "Κίμων" του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού στο λιμάνι της Λάρνακας, ο κ. Τζαβάρας, σχολιάζοντας τις νέες προκλητικές ενέργειες της Τουρκίας που είχαν σαν στόχο τη διασάλευση της ομαλής διεξαγωγής των στρατιωτικών ασκήσεων "Νικηφόρος" και "Τοξότης", είπε ότι "η τακτική των Τούρκων είναι γνωστή, αλλά αντιμετωπίζεται σύφμωνα με τα προβλεπόμενα. Σύμφωνα με τις εντολές και τις οδηγίες που έχουμε".

    Τόνισε, εξάλλου, ότι μια τέτοια εκδήλωση από πλευράς των Τούρκων δεν μειώνει το φρόνημά μας. "Αντιμετωπίζουμε αυτές τις καταστάσεις με ιδιαίτερη ψυχραιμία και υψηλή ετοιμότητα", σημείωσε.

    Σε μήνυμά του προς τον Κυπριακό Ελληνισμό, ο Ελληνας αξιωματικός υπογράμμισε ότι όλοι "πρέπει να γνωρίζουν ότι είμαστε εδώ κοντά και από κοινού θα αντιμετωπίσουμε, σύμφωνα και με το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, κάθε προκλητικότητα εκ μέρους της Τουρκίας".

    Ανέφερε ακόμα ότι "κάθε φορά που καταπλέει ελληνικό πλοίο και Ελληνες αξιωματικοί στην Κύπρο είναι ιδιαίτερα συγκινημένοι γιατί οι δεσμοί με την Κύπρο είναι ιστορικοί, αλλά και ζούμε από κοντά το δράμα που τόσα χρόνια ζει και αντιμετωπίζει ο κυπριακός λαός".

    Ο κ. Τζαβάρας υπογράμμισε ότι οι στρατιωτικές ασκήσεις "Νικηφόρος" και "Τοξότης" εκτελέστηκαν με "ιδιαίτερη επιτυχία".

    Σημειώνεται ότι το πλήρωμα της φρεγάτας "Σπέτσαι" και του αντιτορπιλικού "Κίμων" θα πάρει μέρος στην αυριανή παρέλαση ενώ το υποβρύχιο του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού "Τρίτων" αναμένεται να καταπλεύσει στο λιμάνι της Λάρνακας σήμερα.

    Το κοινό μπορεί να επισκέπτεται τα πολεμικά πλοία από τις 4 μέχρι και τις 7 το απόγευμα.

    Τα σκάφη του Ελληνικού Πολεμικού Ναυτικού αναμένεται να αποπλεύσουν από την Κύπρο στις 26 Οκτωβρίου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΡΜ/ΜΜ)

    [04] (Κ) Δικαιώματα των παιδιών - Συνέδριο

    Λευκωσία,Κύπρος,24/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Διεθνές συνέδριο με στόχο την προώθηση των δικαιωμάτων των παιδιών διεθνώς, διοργανώνει στη Λευκωσία στις 5 και 6 Νοεμβρίου, το Κέντρο για Παγκόσμιο Διάλογο, που έχει ως βάση του την Κύπρο, με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 10 χρόνων από την υιοθέτηση της Συνθήκης των Ηνωμένων ΕΘνών για τα δικαιώματα του παιδιού.

    Στο συνέδριο, την έναρξη του οποίου θα κηρύξει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, θα συμμετάσχουν πέραν των 500 αντιπροσώπων από όλο τον κόσμο καθώς και επτά παιδιά, που ενεργοποιούνται στις χώρες τους για προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών.

    Μήνυμα στο συνέδριο θα αποστείλει ο Γενικός Γραμματέας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών, Κόφι Αναν, ενώ ο Πρόεδρος του Κέντρου για Παγκόσμιο Διάλογο, Χοσέϊν Αλιχάνι, θα απευθύνει χαιρετισμό.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο κ. Αλιχάνι είπε ότι "στόχος του συνεδρίου είναι η συνειδητοποίηση σ' ότι αφορά στην ανάγκη για αυξανόμενη δράση για την προστασία των παιδιών - σωματικά, πνευματικά και συναισθηματικά - τα οποία θα διαμορφώσουν τον κόσμο στη νέα χιλιετηρίδα".

    Περίπου 30 ομιλητές και 700 αντιπρόσωποι θα λάβουν μέρος στο συνέδριο, οι 300 από τους οποίους θα προέρχονται από το εξωτερικό, ανέφερε ο Πρόεδρος του Κέντρου.

    Επτά παιδιά (έναν από την Ινδία, δύο από τη Ζαμβία, έναν από την Καμποτία, έναν από τη Γουατεμάλα και δύο από τις Φιλιππίνες), τα οποία δραστηριοποιούνται στις χώρες τους για την προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών, θα παρουσιάσουν στο συνέδριο τις δικές τους εμπειρίες.

    Τα παιδιά αυτά έχουν πάρει μέρος σε μια παγκόσμια πορεία 80.000 χιλιομέτρων, ενάντια στη παιδική εργασία, η οποία ολοκληρώθηκε στη Γενεύη, τον περασμένο Ιούνιο και στην οποία πήραν μέρος πέραν του ενός εκατομμυρίου παιδιών από τις πέντε ηπείρους.

    Ο κ. Αλιχάνι αποκάλυψε επίσης, ότι περίπου 60 παιδιά Ε/Κ θα παρευρεθούν στο συνέδριο και είπε πως γίνονται προσπάθειες για να παραστούν και παιδιά Τ/Κ.

    Είπε ότι θα καταβληθούν και άλλες προσπάθειες στις αρχές της εβδομάδας, αλλά μέχρι σήμερα τα μηνύματα που παίρνει από το κατοχικό καθεστώς δεν είναι ενθαρρυντικά.

    Το συνέδριο

    Κατά την πρώτη ημέρα των εργασιών, το συνέδριο θα ασχοληθεί με τις πραγματικότητες στο θέμα των δικαιωμάτων του παιδιού, την παιδική δουλεία, την σεξουαλική εκμετάλλευση των παιδιών για εμπορικούς λόγους, καθώς και την κατάσταση των παιδιών κατά τη διάρκεια και μετά το τέλος μιας ένοπλης σύγκρουσης.

    Τη δεύτερη και τελευταία μέρα του συνεδρίου θα απασχολήσει το θέμα των παιδιών - θυμάτων της κοινωνικής πραγματικότητας και των πολιτιστικών πλαισίων, το καθήκον και η ευθύνη, η προβολή από τα ΜΜΕ καθώς και τα μελλοντικά βήματα προς το έτος 2000.

    Διακεκριμένες προσωπικότητες στον τομέα της προώθησης και προστασίας των δικαιωμάτων του παιδιού, συμπεριλαμβανομένων του Υποδιευθυντή της UNICEF Στίβεν Λούις, του Εκτελεστικού Διευθυντή των Προγραμμάτων Νοτίου Αμερικής, Μπρους Χάρρις και του Διευθυντή του Ιδρύματος που εδρεύει στο Λονδίνο, Σαγιέντ Γιουσίφ Αλ Κχόι, θα μιλήσουν στο συνέδριο.

    Επίσης, θα συμμετάσχουν η Πρόεδρος της Επιτροπής των ΗΕ για τα Δικαιώματα του Παιδιού, Σάντρα Μέϊσον, ο Διευθυντής του Παγκοσμίου Συνδέσμου Ορφανών παιδιών, Κλεόφας Μάλλι, και οι παραγωγοί ταινιών Κέιτ Μπλούετ και Μπράιαν Γουντς, που έκαναν ντοκιμαντέρ για τη Συνθήκη των Δικαιωμάτων του Παιδιού, με τίτλο, "Οι αθώοι χαμένοι".

    Από κυπριακής πλευράς θα μιλήσουν η βουλευτής Ανδρούλλα Βασιλείου, μέλος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, και οι καθηγητές του Πανεπιστημίου Κύπρου Ανδρέας Δημητρίου και Ανδρέας Καπαρδής.

    Στο περιθώριο του συνεδρίου θα πραγματοποιηθεί έκθεση 30 φωτογραφιών του διεθνούς φήμης Ιρανού φωτορεπόρτερ Ρέζα, ο οποίος κάλυψε την τραγική κατάσταση στην οποίαν βρίσκονται τα παιδιά στη Ρουάντα και αλλού.

    Με την ευκαιρία της διοργάνωσης του συνεδρίου, το Κέντρο για Παγκόσμιο Διάλογο χρηματοδοτεί διαγωνισμό συγγραφής δοκιμίου, στον οποίο μπορούν να πάρουν μέρος παιδιά από ηλικίας 9 μέχρι 18 ετών και τα οποία θα χωριστούν σε τρεις ομάδες, ανάλογα με την ηλικία τους.

    Από τα παιδιά θα ζητηθεί να γράψουν ένα δοκίμιο αναφορικά με τη σημασία της ελευθερίας της έκφρασης, της υγείας και των υπηρεσιών υγείας και της παιδικής εργασίας. Οι νικητές του διαγωνισμού θα πάρουν ως βραβεία από έναν ηλεκτρονικό υπολογιστή.

    Το Κέντρο για Παγκόσμιο Διάλογο ιδρύθηκε από τον Χοσέϊν Αλιχάνι και διοικείται από 14μελές Διοικητικό Συμβούλιο. Πρόκειται για ένα μη κερδοσκοπικό οργανισμό που χρηματοδοτείται μόνο από τις εισφορές των μελών του και διαθέτει γραφεία στο Παρίσι, στο Λονδίνο, στη Γενεύη και στην Ουάσινγκτον.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΜ/ΓΠ)

    [05] (Κ) Πρόβλημα ηλεκτροδότησης - Κατεχόμενα

    Λευκωσία,Κύπρος,24/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Στην αδυναμία αγοράς καυσίμων για την ηλεκτροδότηση των κατεχομένων αναφέρεται η μεγαλύτερη εφημερίδα των κατεχομένων, η "Κίπρις".

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, που κυκλοφόρησε σήμερα με ολόμαυρη την πρώτη σελίδα της και με τον πηχυαίο τίτλο "Ντροπή σας", ο διευθυντής της λεγόμενης "Αρχής Ηλεκτρισμού", δήλωσε ότι από την 1η Νοεμβρίου η παροχή θα διακόπτεται έξι ώρες ημερησίως.

    Στο μεταξύ, ο Τ/κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς κάλεσε την ψευδοκυβέρνηση να λύσει το πρόβλημα γιατί, όπως είπε, "θα κατέβω και εγώ στο πεζοδρόμιο και θα διαμαρτυρηθώ μαζί με το 'λαό' για το θέμα του ηλεκτρικού ρεύματος. Το θέμα θα πρέπει πάση θυσία να επιλυθεί. Δεν επιτρέπεται να οδηγήσουμε το 'λαό' μας στο σκοτάδι οποιοιδήποτε κι' αν είναι οι λόγοι".

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΝΓ/ΓΠ)

    [06] (Κ) Ντενκτάς - Χέρκους

    Λευκωσία,Κύπρος,24/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Συνάντηση για δεύτερη φορά είχε χθες ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς με την Αναπληρωτή Ειδικό Αντιπρόσωπο του Γ.Γ. των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, Αν Χέρκους.

    Σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο, η συνάντηση διήρκεσε 40 λεπτά, και έγινε στην παρουσία των συμβούλων του Τ/Κ ηγέτη ενώ δεν ανακοινώθηκε οτιδήποτε μετά τη συνάντηση.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΝΓ/ΓΠ)

    [07] (Κ) Διεθνής Οργάνωση Ναυτιλίας - Παράπονο Τ/Κ

    Λευκωσία,Κύπρος,24/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Στην άρνηση της Διεθνούς Οργάνωσης Ναυτιλίας να δεχθεί ως παρατηρητή την Τ/κ "αντιπροσωπεία" σε συνέδριο, που πραγματοποιήθηκε στην Κωνσταντινούπολη, αναφέρεται η Τ/κ εφημερίδα "Κίπρις", υπό τον τίτλο "Και ένα εμπάργκο από τη Διεθνή Οργάνωση Ναυτιλίας".

    Οπως γράφει η εφημερίδα, αυτό που ενόχλησε περισσότερο τους Τ/Κ ήταν ότι η Οργάνωση έκανε δεκτό το αίτημα της Παλαιστίνης να συμμετάσχει στο συνέδριο με το καθεστώς του παρατηρητή.

    Η Τ/κ "αντιπροσωπεία" μπόρεσε να παρακολουθήσει τις εργασίες συμμετέχοντας σ' αυτήν της Τουρκίας ως "σύμβουλος".

    Στο συνέδριο συμμετείχε και η Κυπριακή Δημοκρατία.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΝΓ/ΓΠ)

    [08] (Κ) Εορτασμός 28ης Οκτωβρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,24/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Με κάθε λαμπρότητα θα γιορτασθεί και φέτος η επέτειος της 28ης Οκτωβρίου.

    Το χαιρετισμό της παρέλασης στη Λευκωσία θα δεχθεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, από εξέδρα μπροστά από την Ελληνική Πρεσβεία, πλαισιούμενος από τον Αναπληρωτή Πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων, Νίκο Αναστασιάδη, και τον Πρέσβη της Ελλάδας στην Κύπρο, Κυριάκο Ροδουσάκη.

    Στην παρέλαση θα πάρουν μέρος παλαιοί πολεμιστές, φοιτητές του Πανεπιστημίου, σπουδαστές ανώτερων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, μαθητές Σχολών Μέσης Παιδείας, πρόσκοποι, οδηγοί, σωματεία και οργανώσεις.

    Στη Λεμεσό το χαιρετισμό της παρέλασης θα δεχθεί ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, στη Λάρνακα ο Υπουργός Υγείας, Χρήστος Σολωμής, στην Πάφο ο Υπουργός Αμυνας, Γιαννάκης Ομήρου, στο Παραλίμνι ο Υπουργός Εσωτερικών, Ντίνος Μιχαηλίδης και στην Ευρύχου ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Κώστας Θεμιστοκλέους.

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΓΠ)

    [09] (Κ) Ισραήλ - Κύπρος - Μέση Ανατολή

    Λευκωσία,Κύπρος,24/10/1998 (ΚΥΠΕ - Μαρία Μάιλς)

    Η λύση του Κυπριακού θα επέλθει όταν η Τουρκία πεισθεί ότι η εξέλιξη αυτή θα είναι προς το δικό της συμφέρον και όταν Κύπρος, Ελλάδα και Τουρκία εξεύρουν κοινά συμφέροντα που θα ήθελαν να προωθήσουν, εκτιμά ο πρώην Γενικός Διευθυντής του ισραηλινού ΥΠΕΞ και τώρα Διευθυντής του Ινστιτούτου για Ευρωπαϊκές Ερευνες στο Hebrew University της Ιερουσαλήμ, Σλόμο Αβινέρι.

    Ο πρώην διπλωμάτης θεωρεί επίσης ότι πρέπει να αναγνωριστούν "ορισμένες πραγματικότητες και το ισοζύγιο δυνάμεων" από όλες τις πλευρές που εμπλέκονται στο πρόβλημα και υπογράμμισε ότι οι διαπραγματεύσεις για επίλυση του Κυπριακού μπορεί να αρχίσουν από "μια άδικη κατάσταση" που επικρατεί την οποίαν όμως τα ενδιαφερόμενα μέρη δεν αποδέχονται.

    Είπε ακόμα ότι στην Κύπρο χρειάζεται "πολλή θάρρος και μεγάλο πολιτικό ρίσκο" για να σημειωθεί πρόοδος και τάχθηκε υπέρ της επαφής μεταξύ των δύο κοινοτήτων στο νησί.

    Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ, κατά την πρόσφατη επίσκεψή του στην Κύπρο, ο κ. Αβινέρι αναφέρθηκε σε "πολιτικές και ιστορικές πραγματικότητες" και υπέδειξε "εάν θέλετε να λύσετε ένα πρόβλημα, όπου υπάρχουν διαφορετικές ιστορικές εκτιμήσεις, δεν θα το λύσετε με τη συζήτηση για το τι έγινε στο παρελθόν αλλά μόνο εάν επικεντρώσετε την προσοχή στο πολιτικό παρόν και στο πολιτικό μέλλον."

    Στην Κύπρο, σημείωσε, όπως και στο Ισραήλ, υπάρχουν δύο διαφορετικές εκτιμήσεις για τα ιστορικά γεγονότα από τις δύο κοινότητες.

    "Υπάρχει αδιέξοδο και θα πρέπει να μετακινηθείτε πέραν της ιστορικής διαφωνίας προς μια νέα αρχή και για μια τέτοια κίνηση χρειάζεται πολλή θάρρος," είπε στο ΚΥΠΕ, προσθέτοντας ότι η λύση του προβλήματος θα πρέπει να προέλθει εκ των έσω γιατί, όπως εξήγησε, "καμία εξωτερική δύναμη δεν μπορεί να επιβάλει λύση γιατί λύση που θα επιβληθεί δεν θα αποτελέσει ποτέ λύση του προβλήματος."

    Ο κ. Αβινέρι κάλεσε και τις δύο πλευρές να προσπαθήσουν να βρουν κοινά συμφέροντα τόσο στην Κύπρο όσο και στην περιοχή.

    "Θα πρέπει να αναγνωρίσετε ορισμένες πραγματικότητες, πραγματικότητες δυνάμεων και ισοζυγίου δυνάμεων, οι οποίες δεν είναι πάντοτε ευχάριστες και σε πολλές περιπτώσεις θα πρέπει να δεχθείτε ότι αυτό που αποτελεί για κάποιον αδικία δεν αναγνωρίζεται ως αδικία από άλλον," δήλωσε στο ΚΥΠΕ.

    Σε παρατήρηση ότι η Τουρκία δεν αναγνωρίζει καν τη συνεχιζόμενη κατοχή της Κύπρου, ο κ. Αβινέρι τόνισε ότι η Τουρκία "δεν μπορεί να αρνηθεί το γεγονός ότι έχει 35.000 στρατιώτες στο νησί", σημειώνοντας ότι μπορεί οι δύο πλευρές να μην συμφωνούν για την ορολογία των λέξεων αλλά μπορούν να συμφωνήσουν για την πραγματκότητα που υφίσταται.

    Αναφερόμενος στην τουρκική κατοχή και την ειρηνευτική προσπάθεια, συνέστησε την οδό των διαπραγματεύσεων με την άλλη πλευρά και είπε "αρχίζεις από μιαν άδικη κατάσταση αλλά αυτό δεν σημαίνει ότι τη δέχεσαι" και έδωσε ως παράδειγμα την περίπτωση των Ισραηλινών και των Παλαιστινίων.

    "Το θέμα είναι πώς θα πεισθεί η Τουρκία ότι είναι προς το συμφέρον της να αλλάξει το παρόν στάτους κβο στην Κύπρο. Αυτό δεν μπορεί να επιτευχθεί με την άσκηση κριτικής κατά της Τουρκίας για τις αδικίες που πράττει," ανέφερε, σχολιάζοντας τη σημερινή στάση της κατοχικής δύναμης.

    Εξέφρασε δε την εκτίμηση ότι ο μόνος τρόπος να μετακινηθεί η Τουρκία από τις θέσεις της και να συμβάλει στην επίλυση του Κυπριακού είναι να εξευρεθούν κοινά συμφέροντα μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου και της Τουρκίας που θα εξυπηρετούσαν και τις τρεις χώρες, ίσως σε άλλα θέματα, όπως οικονομικά και στρατηγικά συμφέροντα ή ο ευρωπαϊκός προσανατολισμός.

    Ο Ισραηλινός πρώην διπλωμάτης κάλεσε την Κύπρο να εντείνει τις προσπάθειές της για περαιτέρω ανάπτυξη των σχέσεών της με το Ισραήλ ώστε να προωθήσει στο ευρύ κοινό τις θέσεις της και την πραγματική εικόνα της κατάστασης στο νησί.

    Απαντώντας σχετική ερώτηση, επικρότησε τις δικοινοτικές επαφές για τη δημιουργία μιας συναντίληψης και παρόλο που, όπως είπε, τα σχολικά βιβλία των δύο πλευρών δεν συμφωνούν για την ιστορία αυτού του τόπου, "οι ηγέτες μπορούν να συμφωνήσουν για το τί θα γίνει στο μέλλον."

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 24 October 1998 - 12:02:21 UTC