Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 98-10-25

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Βουλής - Αθήνα
  • [02] Κόσης - Αίγυπτος
  • [03] Πρόεδρος Κληρίδης - Παρέλαση "Νικηφόρος '98"

  • [01] Πρόεδρος Βουλής - Αθήνα

    Λευκωσία,Κύπρος,25/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Τον περαιτέρω συντονισμό μεταξύ των Κοινοβουλίων Κύπρου και Ελλάδας εν όψει των αυξημένων διεθνών κοινοβουλευτικών δραστηριοτήτων αυτή την περίοδο θα συζητήσει στην Αθήνα ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Σπύρος Κυπριανού κατά την επικείμενη επίσκεψή του.

    Ο κ. Κυπριανού, ο οποίος μεταβαίνει αύριο στην Ελλάδα για ολιγοήμερη επίσκεψη, θα έχει συνάντηση την Τρίτη με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων Απόστολο Κακλαμάνη.

    Η μεθαυριανή συνάντηση αποτελεί συνέχεια προηγούμενης συνάντησής τους στην Αθήνα στις αρχές Οκτωβρίου.

    Την Τετάρτη, 28 Οκτωβρίου, ο κ. Κυπριανού θα μεταβεί στην Πάτρα όπου, ύστερα από πρόσκληση του Πανεπιστημίου Πατρών, θα μιλήσει σε μεγάλη συγκέντρωση με την ευκαιρία της εθνικής επετείου για τα εθνικά θέματα και ιδιαίτερα το Κυπριακό.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΜ)

    [02] Κόσης - Αίγυπτος

    Λευκωσία,Κύπρος,25/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η ανάπτυξη της συνεργασίας Κύπρου - Αιγύπτου στο νομικό τομέα, η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και ιδιαίτερα της τρομοκρατίας ήταν στο επίκεντρο των συνομιλιών που είχε χθες στο Κάϊρο ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως Νίκος Κόσης με τον Αιγύπτιο ομόλογό του Φαρούκ Σέιφ Ελ Νάσερ.

    Ο κ. Κόσης, ο οποίος εκτελεί επίσημη επίσκεψη στην Αίγυπτο, μετά το πέρας των συνομιλιών που διεξήχθηκαν σε εγκάρδιο και φιλικό κλίμα, υπέγραψε με τον κ. Νάσερ Μνημόνιο Διαβουλεύσεων.

    Εξάλλου, ο Αιγύπτιος Υπουργός απεδέχθη πρόσκληση του κ. Κόση να επισκεφθεί την Κύπρο.

    Κατά τις συνομιλίες έγινε ιδιαίτερη αναφορά στη Συμφωνία για Εκδοση Φυγοδίκων που υπογράφηκε μεταξύ των δύο χωρών το Μάρτη 1996 και η οποία αποτελεί προέκταση προηγούμενης συμφωνίας νομικού περιεχομένου που υπογράφηκε τον Ιούλιο 1992.

    Ο κ. Νάσερ επεσήμανε τη μεγάλη σημασία που αποδίδει η κυβέρνηση της χώρας του στη συνεργασία μεταξύ των χωρών στην καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος, ιδιαίτερα της τρομοκρατίας.

    Από την πλευρά του, ο κ. Κόσης αναφέρθηκε στις ιστορικές σχέσεις των δύο λαών και επεσήμανε πως οι συμφωνίες που έχουν υπογραφεί είναι ενισχυτικές του έργου της καταπολέμησης του οργανωμένου εγκλήματος και αποτελούν τη βάση για στενότερη νομική συνεργασία Κύπρου - Αιγύπτου στο μέλλον.

    Παράλληλα εξέφρασε τις ευχαριστίες του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη και του λαού της Κύπρου για τη σταθερή υποστήριξη που προσφέρει η Αίγυπτος στην Κύπρο στα διεθνή βήματα και ιδιαίτερα στα Ηνωμένα Εθνη.

    Ο κ. Κόσης επισκέφθηκε τα Δικαστικά Μέγαρα όπου είχε συνάντηση με τον Πρόεδρο του Ανωτάτου Συνταγματικού Δικαστηρίου, τον Πρόεδρο του Εφετείου και το Γενικό Εισαγγελέα και συζήτησε διάφορα νομικά θέματα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΜ)

    [03] Πρόεδρος Κληρίδης - Παρέλαση "Νικηφόρος '98"

    Λευκωσία,Κύπρος,25/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    "Το πολιτικό μήνυμα που στέλλει (η άσκηση Νικηφόρος '98) είναι ότι θα υπερασπίσουμε την ελευθερίας μας, την ανεξαρτησία μας και την εδαφική ακεραιότητά μας", δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, μετά το πέρας της παρέλασης των ασκουμένων τμημάτων, που πήραν μέρος στην άσκηση "Νικηφόρος '98" και πραγματοποιήθηκε στη Λάρνακα.

    Αναφορικά με την παρέλαση, ο Πρόεδρος Κληρίδης τόνισε ότι με το ποιόν των σωμάτων της Εθνικής Φρουράς, την ετοιμότητα και τον οπλισμό που διαθέτουν "μπορούμε να κοιμόμαστε ήσυχοι".

    Σχολιάζοντας την αναχαίτιση τουρκικών πολεμικών αεροσκαφών από ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη που απογειώθηκαν από την αεροπορική βάση "Ανδρέας Παπανδρέου" στην Πάφο, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι "η βάση έγινε ακριβώς για αυτό τον σκοπό, για ανεφοδιασμό των ελλαδικών σκαφών τα οποία θα έρθουν προς υποστήριξη των δικών μας δυνάμεων".

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ακόμα ότι η παρέλαση "ήταν το αποκορύφωμα μιας εξαιρετικής άσκησης, η οποία ήταν η καλύτερη που έχει γίνει" τα τελευταία χρόνια.

    Ο Υπουργός Αμυνας, Γιαννάκης Ομήρου, μετά την παρέλαση, τόνισε από την πλευρά του ότι "η Κύπρος να εμπιστεύεται τα παιδιά της και τις αστείρευτες δυνάμεις του λαού μας.

    "Η άσκηση μίλησε, η παρέλαση απλώς επικύρωσε ότι μπορούμε να εμπιστευόμαστε τις απεριόριστες δυνάμεις του λαού μας και ταυτόχρονα να συμπαρατασσόμαστε με τον ελληνικό λαό με τη Μητροπολιτική Ελλάδα για να αντιμετωπίσουμε την ορατή απειλή του τουρκικού επεκτατισμού", υπογράμμισε ο κ. Ομήρου.

    Κληθείς να σχολιάσει τις παρενοχλήσεις και παραβιάσεις τουρκικών μαχητικών αεροσκαφών, ο Υπουργός Αμυνας είπε "υπήρχαν, υπάρχουν και ενδεχομένως να υπάρξουν και στο μέλλον. Το θέμα", συνέχισε, "είναι ότι εμείς οργανωνόμαστε για να αντιμετωπίσουμε όλα τα ενδεχόμενα".

    Από την πλευρά του, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Δημήτρης Δήμου, ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι δεν έχει ασχοληθεί με το στρατιωτικό διάλογο αφού ήταν απασχολημένος με την άσκηση και την εφεδρεία, την οποίαν, όπως είπε, στοχεύει να αξιοποιήσει και ανέφερε πως όταν γνωρίζει κάτι θα το δημοσιοποιήσει.

    Για τις τουρκικές προκλήσεις είπε ότι "οι Τούρκοι συνεχώς προκαλούν και αδικοπραγούν". Τόνισε δε ότι είναι ικανοποιημένος από το φρόνημα που επικρατούσε στην άσκηση.

    Η παρέλαση στέφθηκε με απόλυτη επιτυχία και σ' αυτή πήραν μέρος ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη και ελικόπτερο του πολεμικού ναυτικού της Ελλάδας.

    Συγκεκριμένα, 4 αεροσκάφη τύπου F - 16 πέταξαν τρεις φορές πάνω από την παρέλαση ενώ ελικόπτερο της φρεγάτας "Σπέτσαι" του ελληνικού πολεμικού ναυτικού, καθώς και έξι ελικόπτερα της Εθνικής Φρουράς υπερίπταντο της παρέλασης.

    Πήραν επίσης μέρος μηχανοκίνητα οχήματα, όπως ο λόχος βαρέων όπλων με οχήματα VAB και ΤΟΜΠ Λεωνίδας, το μηχανοκίνητο πεζικό, επιλαρχίες αρμάτων με Ιλών Ιλές Κάσκαβελ, μοίρες του πυροβολικού, ο λόχος υποστήριξης τάγματος με ΠΑΟ 106, Milan επί Ζararaca, Hot επί VAB και όλμοι 120 χιλ., τεθωρακισμένα οχήματα Τ80.

    Παρέλασαν στη συνέχεια επίλεκτα τμήματα όπως οι Καταδρομείς, ΟΥΚ, πεζοπόρα τμήματα της αεροπορίας, καθώς και τα πληρώματα των ελληνικών πολεμικών πλοίων που έλαβαν μέρος στην άσκηση.

    Την παρέλαση παρακολούθησαν ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ο Πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού, ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο, Κυριάκος Ροδουσάκης, πολιτικοί αρχηγοί, βουλευτές, μέλη της κυβέρνησης, άλλοι επίσημοι, καθώς και πλήθος κόσμου.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 25 October 1998 - 13:02:25 UTC