Browse through our Interesting Nodes on Economics Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 98-10-29

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Μόνιμοι Αντιπρόσωποι ΕΕ - Διεύρυνση
  • [02] Πρωτάθλημα Καλαθόσφαιρας
  • [03] Εμπόριο Κύπρου - Ισραήλ
  • [04] Τιμές Συναλλαγμάτος Opening
  • [05] Μαρκίδης - Διορισμός ανακριτών - Οικονομικοί μετανάστες
  • [06] Ασκηση "Ανατολική Μεσόγειος '98"
  • [07] Γιλμάζ - Κατεχόμενα
  • [08] Νίκολας Μπερνς - Τουρκία - Κυπριακό
  • [09] Σχέση Ξένων Νομισμάτων με Κυπριακή Λίρα
  • [10] Υπουργικό - Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας
  • [11] Εκπρόσωπος - Υπουργικό
  • [12] Εκπρόσωπος - ΕΕ
  • [13] Εκπρόσωπος - ΑΚΕΛ - Περιουσιακά στοιχεία - Πινακίδες
  • [14] Mουράτοφ - Πολιτιστικές Εκδηλώσεις - Νοέμβριος
  • [15] Επίσκεψη Προέδρου Ισραήλ
  • [16] Διαπιστευτήρια - Υπατος Αρμοστής Ζαμβίας
  • [17] Διαπιστευτήρια - Υπατος Αρμοστής Γκάνας
  • [18] Αναστασιάδης - ΔΗΣΥ - Οικονομική Εξόρμηση
  • [19] Ραδιομαραθώνιος - Εκδηλώσεις
  • [20] Εκθεση Αυτοκινήτου 1998

  • [01] Μόνιμοι Αντιπρόσωποι ΕΕ - Διεύρυνση

    Βρυξέλλες,Βέλγιο,29/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η επιμονή της Γαλλίας να συνδεθεί το Κυπριακό με το κείμενο της κοινής θέσης για τις διαπραγματεύσεις μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Κύπρου, οδήγησε σε αδιέξοδο τη χθεσινή συνεδρία των Μονίμων Αντιπροσώπων των 15 κρατών μελών στις Βρυξέλλες.

    Σύμφωνα με κοινοτικές πηγές, ο Ελληνας Μόνιμος Αντιπρόσωπος, Πρέσβης Λούκας Τσίλας αντέδρασε άμεσα στην προσπάθεια αυτή της γαλλικής κυβέρνησης προειδοποιώντας ευθέως τους εταίρους, πως η Ελλάδα δεν πρόκειται να συναινέσει στην έκδοση κοινής θέσης της Ενωσης ενόψει της έναρξης των ουσιαστικών διαπραγματεύσεων ένταξης με την Κύπρο και τις άλλες πέντε χώρες της Ανατολικής Ευρώπης.

    Οι Μόνιμοι Αντιπρόσωποι συνεδρίασαν χθες προκειμένου να προετοιμάσουν την κοινή θέση που θα υποστηρίξει η Ενωση με κάθε μία από τις έξι υποψήφιες χώρες, στις διαπραγματεύσεις που θα ξεκινήσουν στις 10 Νοεμβρίου σε υπουργικό επίπεδο και που αφορούν επτά τομείς του κοινοτικού κεκτημένου.

    Οι Γάλλοι επιχείρησαν την προσθήκη κειμένου για το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου, στο κεφάλαιο της διαπραγμάτευσης που αφορά την κοινή εξωτερική πολιτική και πολιτική ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ).

    Η προσθήκη αυτή που αποτελούσε νέα εξέλιξη ανέφερε ότι η διεύρευνση δεν μπορεί να υπονομεύσει την εσωτερική συνοχή της ΕΕ αναφορικά με την ΚΕΠΠΑ.

    Φυσικά, μια τέτοια φράση δεν μπορούσε να γίνει δεκτή από την Ελλάδα, διότι, όπως είπε ο Ελληνας Μόνιμος Αντιπρόσωπος δεν έχει καμία σχέση (η φράση) με τα όσα συμφωνήθηκαν στη συνεδρία των Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ στις 5 Οκτωβρίου στο Λουξεμβούργο.

    Φυσικά ύστερα από αυτό, η αυστριακή προεδρία διέκοψε τη συζήτηση χωρίς λήψη απόφασης.

    Μετά το χθεσινό αδιέξοδο, αναμένονται σημαντικά αποτελέσματα στην σημερινή συνάντηση (29 Οκτωβρίου), μεταξύ των Μονίμων Αντιπροσώπων και των διαπραγματευτών των κρατών μελών.

    Οπως όλα δείχνουν, η κοινή θέση των "15" δεν αναμένεται να συμφωνηθεί πριν από τη συνάντηση των 15 ΥΠΕΞ στις 9 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες, δηλαδή την παραμονή της έναρξης των ουσιαστικών διαπραγματεύσεων με τις έξι υποψήφιες χώρες.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΡΜ/ΓΠ)

    [02] Πρωτάθλημα Καλαθόσφαιρας

    Λευκωσία,Κύπρος,29/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Απόλλων νίκησε χθες την ΑΕΛ με 70 - 68 σε αγώνα για την τέταρτη αγωνιστική του Πρωταθλήματος πρώτης κατηγορίας ανδρών στην Καλαθόσφαιρα.

    Μετά τον αγώνα σημειώθηκαν επεισόδια κατά τα οποία τραυματίστηκαν ελαφρά ένας αστυνομικός και μερικοί φίλαθλοι.

    Η Αστυνομία προέβη σε συλλήψεις αναφορικά με τα επεισόδια. Εξάλλου στους αγώνες που διεξήχθησαν ενωρίτερα σημειώθηκαν τα εξής αποτελέσματα:

    Παναθηναϊκός - Αχιλλέας Αγρού 105 - 89 Κεραυνός - ΑΕΚ 85 - 59

    ΑΠΟΕΛ - ΠΑΕΕΚ 84 - 76 ΕΘΑ - ΕΝΑΔ 86 - 73

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [03] Εμπόριο Κύπρου - Ισραήλ

    Τελ Αβίβ,Ισραήλ,29/10/1998 (ΚΥΠΕ - Της απεσταλμένης μας Μαρίας Μάιλς)

    Ο Διευθυντής της Ευρωπαϊκής Διεύθυνσης στο Υπουργείο Βιομηχανίας και Εμπορίου του Ισραήλ, Ντόρορ Αμπραχάμι, εκτιμά ότι η Κύπρος θα μπορούσε να αποτελέσει έναν πολύ χρήσιμο σταθμό προώθησης και μεταφοράς ισραηλινών προϊόντων.

    Ανέφερε ακόμα ότι Κύπρος και Ισραήλ επεξεργάζονται τους όρους συμφωνίας για την αποφυγή διπλής φορολογίας και άλλης εμπορικής συμφωνίας και απεκάλυψε ότι ισραηλινή εταιρεία υψηλής τεχνολογίας έχει ήδη ανοίξει υπεράκτια εταιρεία στη Λεμεσό.

    "Η Κύπρος ως γέφυρα με τις αραβικές χώρες θα μπορούσε να είναι πολύ χρήσιμη για μας αφού μερικές χώρες δεν επιθυμούν να διαλλάττονται άμεσα μαζί μας," δήλωσε σε Κύπριους δημοσιογράφους.

    Είπε ακόμα ότι "έχουν ήδη αρχίσει διαβουλεύσεις για συμφωνία ελεύθερου εμπορίου για προώθηση των διμερών εμπορικών σχέσεων" και πρόσθεσε ότι επεξεργάζεται παράλληλα συμφωνία για αποφυγή διπλής φορολογίας.

    Αυτό, εξήγησε, θα ενθαρρύνει ισραηλινές εταιρείες να λειτουργήσουν γραφεία στην Κύπρο ως υπεράκτιες εταιρείες.

    Χαρακτήρισε τον όγκο εμπορικών συναλλαγών με την Κύπρο ως "αρκετά εντυπωσιακό" και σημείωσε ότι το 1997 κατέγραψε 160 εκ. δολάρια σε ξένο εμπόριο με την Κύπρο.

    Σε ερώτηση τί μπορεί το Ισραήλ να προσφέρει στην Κύπρο σε ότι αφορά τις εμπορικές σχέσεις, ο κ. Αμπραχάμι αναφέρθηκε σε περιβαλλοντικά προγράμματα, ιατρικά μηχανήματα, τεχνολογία για την γεωργία, τηλεπικοινωνίες και ηλεκτρονικό προγραμματισμό στη βιομηχανία.

    Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου Νίκος Ρολάνδης υπέγραψε συμφωνία για την προώθηση αμοιβαίων επενδύσεων και "ελπίζω μια εμπορική αντιπροσωπεία από το Ισραήλ να επισκεφθεί την Κύπρο το 1998", είπε.

    Αναφερομένος στις προσπάθειες του Ισραήλ να προσελκύσει ξένες επενδύσεις, είπε ότι το Ισραήλ προσφέρει φορολογικά κίνητρα, γρήγορη προώθηση πρωτότυπων ιδεών, δίδοντας 50% βοήθεια για έξοδα για έρευνα και ανάπτυξη νέων προϊόντων από ξένες εταιρείες και βοήθεια σε ενδεχόμενους επενδυτές σε τοπικό επίπεδο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [04] Τιμές Συναλλαγμάτος Opening

    Λευκωσία,Κύπρος,29/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Σύμφωνα με το δελτίο συναλλάγματος της 29/10/98, κατά το άνοιγμα της αγοράς η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου καθόρισε τις ακόλουθες τιμές συναλλάγματος για πράξεις άμεσης παράδοσης:

    -----------------------------------------------------------------
                         Τηλεγραφικά εμβάσματα       Επιταγές
                          Πώληση        Αγορά    Πώληση     Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    Ελληνική Δραχμή      572,8200    575,1100   572,8200   577,7100
    Ευρωπ. Νομ. Μονάδα     1,7132      1,7200     1,7132     1,7240
    Δολάριο ΗΠΑ            2,0407      2,0488     2,0407     2,0528
    Στερλίνα               1,2172      1,2220     1,2172     1,2245
    Γερμ. Μάρκο            3,3729      3,3863     3,3729     3,3903
    
    -----------------------------------------------------------------
    

    Στις συναλλαγές με το κοινό μέχρι ΛΚ 10.000, οι Τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόζουν τιμές που να μην είναι χειρότερες από τις πιο πάνω.

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [05] Μαρκίδης - Διορισμός ανακριτών - Οικονομικοί μετανάστες

    Λευκωσία,Κύπρος,29/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Γενικός Εισαγγελέας, Αλέκος Μαρκίδης, επανέλαβε σήμερα ότι η κυβέρνηση επιδιώκει την εξιχνίαση όλης της αλήθειας αναφορικά με το θέμα των οικονομικών μεταναστών.

    Σε δηλώσεις του, ο κ. Μαρκίδης είπε ότι ταυτόχρονα "ενδιαφερόμεθα να φτάσουμε σ' αυτό το αποτέλεσμα όσο το δυνατό πιο γρήγορα γίνεται".

    Ωστόσο είπε, δεν μπορεί να καθορίσει χρονοδιαγράμματα, γιατί κανείς δεν ξέρει αυτή τη στιγμή τι θα προκύψει.

    Μιλώντας ύστερα από συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, ο κ. Μαρκίδης είπε ότι σήμερα θα διοριστούν ακόμη δύο ανακριτές και συνολικά ο αριθμός θα είναι έξι.

    Ο κ. Μαρκίδης είπε ότι θα διοριστούν ο Ανώτερος Δικηγόρος της Δημοκρατίας, Σάββας Μάτσας και ο δικηγόρος Κώστας Νικολαίδης για ενίσχυση του έργου των υπολοίπων τεσσάρων ανακριτών.

    Αναφορικά με την ταινία που αποδεικνύει τον ξυλοδαρμό των οικονομικών μεταναστών, ο κ. Μαρκίδης είπε ότι "αυτό που είδαμε όλοι στην τηλεόραση δεν είναι παραδεκτή μαρτυρία ενώπιον δικαστηρίου, εκτός αν έρθει αυτός που ήταν παρών και γύρισε το φιλμ και δώσει κατάθεση για το τι είδε προσωπικά και ακολούθως καταθέσει το πρωτότυπο του φιλμ στο δικαστήριο ως τεκμήριο".

    Στο σημείο αυτό αναφέρθηκε στην υπόθεση Λυκουρή, όπου ενώ όλος ο κόσμος είδε στην τηλεόραση τον πολίτη να υφίσταται ξυλοδαρμό, εν τούτοις αθωώθηκαν και εκείνοι στην ταινία, αλλά αυτό ήταν λόγω του συστήματος αποδείξεως το οποίο έχουμε, είπε.

    Το τελικό νομοσχέδιο για τροποποίηση του νόμου περί αποδείξεως, είπε, εκκρεμεί λόγω των σχετικών αντιδράσεων στη Βουλή των Αντιπροσώπων.

    Αν στοιχειοθετηθούν συγκεκριμένα ποινικά αδικήματα θα αποτελούν παραβιάσεις ανθρωπίνων δικαιωμάτων απ' αυτά που κατοχυρώνουν σχεδόν όλες οι διεθνείς συνθήκες ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    Σε ερώτηση για το θέμα των οικονομικών μεταναστών στο Ακρωτήρι, ο κ. Μαρκίδης είπε ότι έγινε παράλληλο διάβημα προς την κυβέρνηση του Λιβάνου από την κυπριακή και βρετανική κυβέρνηση για να τους δεχθεί πίσω, αλλά η δυσκολία έγκειται στο γεγονός ότι ο Λίβανος δεν έχει προσυπογράψει τη διεθνή συνθήκη περί πολιτικού ασύλου και για το λόγο αυτό δεν αναλαμβάνει τις υποχρεώσεις που έχουμε εμείς.

    Στο μεταξύ, είπε ότι ο Ιατροδικαστής Μάριος Ματσάκης τον ενημέρωσε πως συμπλήρωσε τις εξετάσεις πάνω σε όλους τους οικονομικούς μετανάστες, όπου και αν βρίσκονταν και θα παραδώσει σήμερα την έκθεσή του σε μαγνητοταινία για απομαγνητοφώνηση από την ιδιαιτέρα του κ. Μαρκίδη.

    Ακολούθως θα παραδώσει το κείμενο στους ανακριτές στην τελική του μορφή.

    Τέλος, σε ερώτηση αν μπορεί να γίνει δημοσιοποίηση πρακτικού του Εθνικού Συμβουλίου, ο κ. Μαρκίδης είπε ότι "κατά κανόνα δεν πρέπει να δημοσιοποιούνται".

    (ΚΥΠΕ/ΑΧ/ΡΜ/ΓΠ)

    [06] Ασκηση "Ανατολική Μεσόγειος '98"

    Λευκωσία,Κύπρος,29/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Αρχίζει αύριο η άσκηση "Ανατολική Μεσόγειος '98", η οποία θα διεξαχθεί στα διεθνή ύδατα και τον εναέριο χώρο του Αιγαίου και την Ανατολική Μεσόγειο.

    Στην αεροναυτική αυτή άσκηση, συμμετέχουν μονάδες του τουρκικού πολεμικού ναυτικού και της αεροπορίας, και δυνάμεις από τις ΗΠΑ, Βρετανία, Γερμανία, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Βέλγιο και Ολλανδία.

    Η άσκηση θα διαρκέσει μέχρι τις 10 Νοεμβρίου.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΓΓ/ΓΠ)

    [07] Γιλμάζ - Κατεχόμενα

    Λευκωσία,Κύπρος,29/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Στις 3 Νοεμβρίου αναμένεται να επισκεφθεί τα κατεχόμενα ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ, ύστερα από πρόσκληση του Τ/Κ ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς.

    Ο Γιλμάζ θα παραμείνει στο νησί μερικές μόνο ώρες. Θα έχει επαφές με τον Ντενκτάς και άλλους "επισήμους" και θα αναγορευθεί "επίτιμος διδάκτορας" του λεγόμενου "πανεπιστημίου Ανατολικής Μεσογείου".

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΑΑ/ΓΠ)

    [08] Νίκολας Μπερνς - Τουρκία - Κυπριακό

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,29/10/1998 (ΚΥΠΕ - Δημήτρης Απόκης)

    Επικριτικός για τη στάση της Τουρκίας και του Ραούφ Ντενκτάς στο Κυπριακό ήταν χθες στην Ουάσινγκτον ο Πρέσβης των Ηνωμένων Πολιτειών στην Ελλάδα, Νίκολας Μπερνς, ο οποίος επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ υποστηρίζουν τη λύση διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας στο νησί.

    Μιλώντας στο "The Paul H. Nitze School of Advanced International Studies (SAIS)" της Ουάσινγκτον, ύστερα από πρόσκληση του Τμήματος Ευρωπαϊκών Σπουδών και του Συνδέσμου Ελλήνων Φοιτητών, ο κ. Μπερνς χαρακτήρισε το κυπριακό πρόβλημα πολύ περίπλοκο. Οπως είπε, πρόκειται για ένα πρόβλημα το οποίο έχει απορροφήσει μέσα στα χρόνια το ταλέντο και τις δυνάμεις πολλών άξιων διπλωμάτων από την Ελλάδα, την Τουρκία, την Κύπρο, τη Βρετανία και τα Ηνωμένα Εθνη.

    Ο Αμερικανός Πρέσβης επεσήμανε ότι αν και οι συνταγές του Ντέιτον και του "Wey Plantation" δεν μπορούν να εφαρμοσθούν στο Κυπριακό, το πνεύμα που επικράτησε εκεί θα πρέπει να καθορίσει το τι αρμόζει να κάνουν οι Κύπριοι "να καθήσουν στο τραπέζι με τη δέσμευση να επιλύσουν τα προβλήματα."

    Σε αυτό το σημείο ο Νίκολας Μπερνς τόνισε ότι ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ διαπίστωσε "ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης ήταν διατεθειμένος να το κάνει αυτό. Ο Πρόεδρος Κληρίδης, η κυβέρνηση της Κύπρου, ήταν διατεθειμένη να καθήσει κάτω να συζητήσει το μέλλον του νησιού και να προσπαθήσει να επιλύσει τα προβλήματα. Αλλά ο κ. Ντενκτάς δεν ήταν."

    Ο κ. Μπερνς αφού υπενθύμισε τις προϋποθέσεις που έθεσε ο Ντενκτάς, μαζί με την πρόταση για συνομοσπονδία, τόνισε ότι αυτές οι προϋποθέσεις και η πρόταση δεν ήταν "ρεαλιστικές και δεν ήταν δυνατόν να γίνουν αποδεκτές από ένα σοβαρό διαπραγματευτικό συνέταιρο. Και ο Πρόεδρος Κληρίδης είναι σοβαρό πρόσωπο."

    Ασκώντας έντονη κριτική στην τουρκική πλευρά ο Νίκολας Μπερνς τόνισε ότι "οι ΗΠΑ είναι πολύ απογοητευμένες με τις κινήσεις της τουρκικής πλευράς, και με αυτό φυσικά εννοούμε ότι η Αγκυρα, μαζί με τον κ. Ντενκτάς, δεν δείχνουν αρκετή ευελιξία και βαθμό συνεργασίας για να κάνουν τις συζητήσεις στην Κύπρο να δουλέψουν".

    Ο Αμερικανός διπλωμάτης είπε ότι ο Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ θα επιστρέψει στην Κωνσταντινούπολη και την Αθήνα το Δεκέμβριο με τον Τομ Μίλλερ για να έχει επαφές με Ελληνες και Τούρκους επιχειρηματίες. Τόνισε ότι οι ΗΠΑ δεν πρόκειται να εγκαταλείψουν την προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού.

    Για το θέμα των πυραύλων S300, ο Νίκολας Μπερνς είπε ότι δεν βοηθά και εμποδίζει την πρόοδο στο Κυπριακό. Ταυτόχρονα τόνισε ότι "λέγοντας αυτό θέλω να επισημάνω δύο σημεία. Δεν αμφισβητούμε το δικαίωμα της Κύπρου να εξασφαλίσει την αυτοάμυνά της, και επίσης πιστεύουμε ότι παρόλο το γεγονός ότι δεν υποστηρίζουμε την εισαγωγή αυτού του πυραυλικού συστήματος στην Κύπρο, οπωσδήποτε πιστεύουμε ότι εάν τοποθετηθεί, καμία άλλη χώρα δεν έχει το δικαίωμα να χρησιμοποιήσει στρατιωτική δύναμη για να το αντιμετωπίσει."

    Ο Πρέσβης των ΗΠΑ στην Αθήνα επεσήμανε επίσης ότι οι S300 "δεν είναι λογική στρατιωτική κίνηση για την Κύπρο. Αυτό που είναι λογικό είναι όλες οι πλευρές να πάρουν πρωτοβουλίες που θα βοηθήσουν τη μείωση της έντασης και θα δημιουργήσουν τις βάσεις για διπλωματικές συνομιλίες. Αυτός είναι ο μόνος τρόπος που θα υπάρξει ειρήνη στη Κύπρο."

    Ο Νίκολας Μπερνς τόνισε ότι και οι δύο πλευρές θα πρέπει να έχουν τη διάθεση να συναντήσουν την άλλη πλευρά στα μισά της διαδρομής, όπως συνέβη στην Ιρλανδία και στο Μεσανατολικό.

    Ξεκαθάρισε για μια ακόμη φορά, τέλος, ότι η Ουάσινγκτον υποστηρίζει ως μοναδική λύση στην Κύπρο την επίτευξη διζωνικής - δικοινοτικής ομοσπονδίας.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΓΠ)

    [09] Σχέση Ξένων Νομισμάτων με Κυπριακή Λίρα

    Λευκωσία,Κύπρος,29/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ανοιγμα της Αγοράς Συναλλάγματος στην Κύπρο σήμερα η σχέση των πιο κάτω νομισμάτων με την Κυπριακή Λίρα διαμορφώθηκε ως εξής:

    -----------------------------------------------------------------
                                 |     Πώληση     |     Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
          Γεν Ιαπωνίας               237,7187         239,6204
          Δολ. Αυστραλίας              3,2914           3,3177
          Δολ. Καναδά                  3,1351           3,1601
          Εσκούδος Πορτογαλλίας      344,5878         347,3445
          Κορώνες Δανίας              12,8021          12,9045
          Κορώνες Νορβηγίας           15,0474          15,1677
          Κορώνες Σουηδίας            15,9347          16,0621
          Λίρες Ιρλανδίας              1,3516           1,3624
          Λιρέτες Ιταλίας          3.330,0991       3.356,7398
          Μάρκα Φινλανδίας            10,2397          10,3216
          Πεσέτες Ισπανίας           285,9244         288,2117
          Σελίνια Αυστρίας            23,6607          23,8499
          Φιορίνια Ολλανδίας           3,7992           3,8295
          Φράγκα Βελγίου              69,4573          70,0129
          Φράγκα Γαλλίας              11,2827          11,3729
          Φράγκα Ελβετίας              2,7361           2,7579
    -----------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [10] (K) Υπουργικό - Επιτροπή Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας

    Λευκωσία,Κύπρος,29/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ανακοινώθηκαν σήμερα τα μέλη της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας (ΕΔΥ). Πρόκειται για τους:

    Χρίστο Θεοφιλίδη - Πρόεδρο Ανδρέα Σπυριδάκη

    Χρίστο Γεωργιάδη Δέσποινα Χαραλαμπίδου - Σολωμή

    Κώστα Ιεροκηπιώτη Οπως ανέφερε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, όλοι κατέχουν διδακτορικό δίπλωμα, που ήταν το βασικό κριτήριο για το διορισμό.

    Ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι οι τέσσερις από τους πέντε έχουν διδακτορικό σε θέματα εκπαίδευσης, ενώ ο κ. Σπυριδάκης κατέχει διδακτορικό στα νομικά.

    "Η επιλογή των προσώπων, εμπίπτει μέσα στα κριτήρια που είχαν διαμορφωθεί από το προηγούμενο Υπουργικό Συμβούλιο", είπε.

    Τέλος τόνισε ότι δεν έγινε με οποιαδήποτε πολιτικά ή κομματικά κριτήρια η επιλογή, αλλά με βάση κριτήρια που έθεσε το προηγούμενο Υπουργικό Συμβούλιο και με βάση νομοθεσία.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [11] (Κ) Εκπρόσωπος - Υπουργικό

    Λευκωσία,Κύπρος,29/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Το Υπουργικό Συμβούλιο συνεχίζει σήμερα στις 4.30 τη συνεδρία του που άρχισε το πρωϊ, ανακοίνωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης.

    Συζητήθηκαν, είπε, τα γνωστά θέματα της ημερήσιας διάταξης, τα οποία, ωστόσο, δεν δημοσιοποιούνται. Σε ερώτηση αν συζητήθηκε το θέμα της προώθησης διαδικασιών για παράκαμψη ζήτησης προσφορών, ο Εκπρόσωπος απάντησε ότι τέτοια θέματα θα συζητηθούν το απόγευμα.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [12] Εκπρόσωπος - ΕΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,29/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η κυβέρνηση δεν αγνοεί τις εξελίξεις στις Βρυξέλλες, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, αλλά ευελπιστεί ότι θα υπάρξει μια κοινή θέση που να μην διασυνδέει την ενταξιακή πορεία της Κύπρου με την επίλυση του Κυπριακού.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση μετά τη συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Εκπρόσωπος είπε ότι "κανείς δεν μπορεί να αγνοήσει τα συμβαίνοντα στις Βρυξέλλες, ιδίως στο επίπεδο των Μονίμων Αντιπροσώπων".

    Η κυβέρνηση, είπε, βρίσκεται σε επαφή με την ελληνική κυβέρνηση, γίνονται συζητήσεις και διαβουλεύσεις, "και ελπίζουμε ότι τελικά δεν θα υπάρξει κανένα πρόβλημα και θα έχουμε μια κοινή θέση, η οποία δεν θα διασυνδέει με καθ' οιονδήποτε τρόπο την ενταξιακή μας πορεία με τη διαδικασία επίλυσης του κυπριακού προβλήματος".

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [13] Εκπρόσωπος - ΑΚΕΛ - Περιουσιακά στοιχεία - Πινακίδες

    Λευκωσία,Κύπρος,29/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Αν προκύψει θέμα δημοσιοποίησης των πρακτικών του Εθνικού Συμβουλίου στην επόμενη συνεδρία του, τότε αυτό θα συζητηθεί. Ωστόσο, η θέση παραμένει ότι δεν δημοσιοποιούνται, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης.

    Παράλληλα, είπε ότι αυτό που προέχει στις κρίσιμες αυτές ημέρες είναι να τοποθετούμαστε πάνω στην ουσία σοβαρών θεμάτων και όχι να γίνονται συζητήσεις που θα είναι αχρείαστες.

    Σε δηλώσεις μετά την πρωϊνή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Στυλιανίδης κλήθηκε να σχολιάσει τη δήλωση του Γ.Γ. του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεν λέει την αλήθεια στο θέμα της αγοράς των πυραύλων S300 και ότι η αλήθεια είναι ότι το Εθνικό Συμβούλιο ενημερώθηκε μετά την απόφαση για την αγορά. Παράλληλα ο Δημήτρης Χριστόφιας ζητεί να δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά του Εθνικού Συμβουλίου.

    Ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι "αν αρχίσουμε να συζητούμε επί της διαδικασίας και όχι επί της ουσίας, θα καταλήξουν οι συζητήσεις μας αχρείαστες".

    Αυτό που προέχει σήμερα, είπε, "σ'αυτές τις κρίσιμες και δύσκολες στιγμές, είναι να τοποθετούμαστε επί της ουσίας των σοβαρών ζητημάτων".

    Εξέφρασε την άποψη ότι υπάρχουν εποικοδομητικότεροι τρόποι για να συμβάλουν όλοι "σ'αυτό που λέμε όλοι εθνική ομοψυχία".

    Τόνισε ότι αναδεικνύοντας συνέχεια μια τέτοια συζήτηση, "δεν εξυπηρετούμε τη διαπραγματευτική μας τακτική ή τις θέσεις μας στο κυπριακό πρόβλημα".

    Ανέφερε επίσης ότι είναι θέμα του Εθνικού Συμβουλίου αν θα δοθούν στη δημοσιότητα τα πρακτικά του Εθνικού Συμβουλίου, αλλά τόνισε ότι μέχρι στιγμής η θέση είναι: "Δεν δίνονται στη δημοσιότητα τα πρακτικά".

    Αν προκύψει αυτό το θέμα στην επόμενη συνεδρία, στις 4 Νοεμβρίου, τότε θα συζητηθεί, είπε.

    Περιουσιακά στοιχεία

    Σε ερώτηση αν οποιοσδήποτε υπουργός έθεσε στη διάθεση του Προέδρου Γλαύκου Κληρίδη την παραίτησή του, ο κ. Στυλιανίδης απάντησε, "δεν τέθηκε καθόλου τέτοιο θέμα".

    Πρόσθεσε ότι πολλοί υπουργοί κατέθεσαν τα περιουσιακά τους στοιχεία και "όπως είναι γνωστό, αυτή η διαδικασία θα λήξει μέχρι τέλος του μήνα (Οκτωβρίου)".

    Διπλωματικές πινακίδες

    Εξάλλου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος χαρακτήρισε "αλόγιστη" τη χρήση των διπλωματικών πινακίδων σε αυτοκίνητα.

    Ερωτηθείς σχετικά, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι αυτό είναι ένα θέμα το οποίο πρέπει να εξεταστεί και να παρέμβει η κυβέρνηση, "έτσι ώστε να μην υπάρχει αλόγιστη χρήση".

    Ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης θα επιληφθεί του θέματος.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [14] Mουράτοφ - Πολιτιστικές Εκδηλώσεις - Νοέμβριος

    Λευκωσία,Κύπρος,29/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    "Η ρωσική και κυπριακή πλευρά αποδίδουν μεγάλη σημασία στις πολιτιστικές και πνευματικές σχέσεις των δύο χωρών", τόνισε ο Πρέσβης της Ρωσίας στη Λευκωσία, Γκεόργκι Μουράτοφ, σε δημοσιογραφική διάσκεψη για τις πολιτιστικές εκδηλώσεις: "Οι λευκές νύκτες της Αγίας Πετρούπολης", που θα πραγματοποιηθούν το Νοέμβριο στην Κύπρο.

    Ο κ. Μουράτοφ σημείωσε ότι οι πολιτιστικές επαφές και εκδηλώσεις των δύο χωρών είναι από τα κυριότερα πράγματα τα οποία πρέπει να διατηρήσουμε και να συνεχίσουμε.

    "Χωρίς το πολιτιστικό συστατικό δεν μπορούν να υπάρχουν πολύπλευρες και πλούσιες σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών", σημείωσε ο Ρώσος Πρέσβης.

    Οπως είπε "οι δύο πλευρές αποδίδουν μεγάλη σημασία και από πολιτικής άποψης" στις εκδηλώσεις που θα γίνουν από τις 2 μέχρι τις 25 Νοεμβρίου.

    Ο κ. Μουράτοφ ανέφερε ότι "ο Κυβερνήτης της Αγίας Πετρούπολης κ. Γιάκοβλεφ έχει στείλει και θερμό χαιρετισμό στους οργανωτές και θεατές του φεστιβάλ 'Οι λευκές νύχτες της Πετρούπολης στην Κύπρο'".

    "Αυτός ο χαιρετισμός είναι πολύ θερμός και υπογραμμίζει τη σημασία των πολιτιστικών μας εκδηλώσεων που θα γίνουν στην Κύπρο και εκφράζεται η πεποίθηση ότι θα συμβάλουν σημαντικά στην ανάπτυξη των σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών μας", είπε ο Ρώσος διπλωμάτης.

    Σε ερώτηση εάν υπάρχουν σκέψεις να γίνονται ανάλογες εκδηλώσεις στη Ρωσία για τον κυπριακό πολιτισμό, ο κ. Μουράτοφ είπε ότι "αυτό προβλέπεται", σημειώνοντας ότι του χρόνου θα γίνουν "Οι μέρες της Κύπρου" στην Αγία Πετρούπολη.

    "Η πολιτιστική ανταλλαγή θα γίνει και από τις δύο πλευρές, δεν είναι μονόδρομος", τόνισε ο Πρέσβης της Ρωσίας.

    Αναφερόμενος στο πρόγραμμα των "Ημερών της Αγίας Πετρούπολη" στην Κύπρο, ο εκπρόσωπος της οργανωτικής επιτροπής "Ευρωπαϊκού Φεστιβάλ Λεμεσού", Μενέλαος Αβραάμ, είπε ότι "φέτος ολόκληρος ο Νοέμβριος θα είναι αφιερωμένος στην ιστορία και τον πολιτισμό, την κουλτούρα και τις τέχνες της Αγίας Πετρούπολης".

    Ανέφερε ότι στο φετινό φεστιβάλ έχουν προσκληθεί τέσσερα συνολικά συγκροτήματα.

    Το Κρατικό Μπαλέτο της Αγίας Πετρούπολης θα παρουσιάσει από τις 6 μέχρι τις 11 Νοεμβρίου στη Λευκωσία, στη Λεμεσό και στη Λάρνακα, ένα μονόπρακτο μπαλέτο, τη "Sheharazade", και έναν κονσέρτο από διάφορα αποσπάσματα του διεθνούς κλασικού και σύγχρονου ρεπερτορίου.

    Το δεύτερο συγκρότημα είναι οι Βιρτουόζοι της Αγίας Πετρούπολης, που θα παρουσιάσει από τις 11 έως στις 14 Νοεμβρίου στη Λευκωσία, στη Λεμεσό, στη Λάρνακα και στην Πάφο, έργα Μότσαρντ, Βιβάλντι, Τσαϊκόφσκι και του Ελληνα μουσικοσυνθέτη Μάνου Χατζιδάκι.

    Το τρίτο συγκρότημα αποτελεί έναν πολυθέαμα, στη βάση ενός φολκλορικού συγκροτήματος που χορεύει όχι μόνο ρωσικούς λαϊκούς, αλλά και παραδοσιακούς χορούς άλλων χωρών. Το πρόγραμμα θα παρουσιαστεί από τις 21 μέχρι τις 25 Νοεμβρίου στη Λευκωσία, στη Λεμεσό, στη Λάρνακα και στην Πάφο.

    Η τέταρτη εκδήλωση είναι μια έκθεση ζωγραφικής από τις 7 μέχρι τις 14 Νοεμβρίου στο Παττίχειο Δημοτικό Θέατρο. Η παγκόσμια γνωστή ζωγράφος Ιρίνα Μπιρουλιά θα έρθει στην Κύπρο για να παρουσιάσει την έκθεσή της με έργα αφιερωμένα στην Αγία Πετρούπολη.

    Ωστόσο ο κ. Αβραάμ, σημείωσε ότι πέρα από αυτές τις εκδηλώσεις, τον Ιαννουάριο θα διοργανωθεί ένα μεγάλο αφιέρωμα στους μεγάλους δημιουργούς. Ο Δημήτρης Σγούρος από την ελληνική πλευρά και ο Εντουάρντ Γκραντς με την Ορχήστρα Δωματίου Μόσχας, θα προσφέρουν έναν υπέροχο θέαμα κλασικής μουσικής.

    Κλασική μουσική συνεχίζεται και το Φεβρουάριο με ακόμη ένα συγκρότημα από τη Ρωσία, τη γυναικεία Ορχήστρα Βιβάλντι.

    Ο κ. Αβραάμ είπε ότι "η ρωσική παράδοση στις τέχνες και στην κουλτούρα έχει δώσει πάρα πολλά όχι μόνο στον ευρωπαϊκό πολιτισμό, αλλά και ευρύτερα στον παγκόσμιο πολιτισμό", προσθέτοντας ότι "γι' αυτό και εμείς προβάλλουμε καθημερινά τη ρωσική κουλτούρα μέσα από τις εκδηλώσεις μας".

    Σημείωσε ότι το Ευρωπαϊκό Φεστιβάλ Λεμεσού έχει πλέον κάνει θεσμό την πρόσκληση ρωσικών συγκροτημάτων.

    Χορηγός των εκδηλώσεων "Οι λευκές νύχτες της Αγίας Πετρούπολης" είναι η Ελληνική Τράπεζα.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΓΠ)

    [15] Επίσκεψη Προέδρου Ισραήλ

    Λευκωσία,Κύπρος,29/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος του Ισραήλ, Εζερ Βάισμαν, θα πραγματοποιήσει επίσημη επίσκεψη στην Κύπρο μεταξύ 2 - 4 Νοεμβρίου, ύστερα από πρόσκληση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη.

    Επίσημη ανακοίνωση αναφέρει ότι ο Ισραηλινός Πρόεδρος, που θα συνοδεύεται από 12μελή επίσημη αντιπροσωπεία και αριθμό Ισραηλινών δημοσιογράφων, θα έχει συνομιλίες με τον Πρόεδρο Κληρίδη, επικεφαλής κυπριακής αντιπροσωπείας.

    Επίσης θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής, τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, τον Υπουργό Εμπορίου, αρχηγούς κομμάτων και το Δήμαρχο Λευκωσίας, που θα του επιδώσει τιμητική πλακέτα σε ειδική τελετή.

    Ο κ. Βάισμαν, μεταξύ άλλων, θα επισκεφθεί το Μοναστήρι του Κύκκου και τον τάφο του Εθνάρχη Μακαρίου.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [16] Διαπιστευτήρια - Υπατος Αρμοστής Ζαμβίας

    Λευκωσία,Κύπρος,29/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η Ζαμβία υποστηρίζει τις προσπάθειες των Ηνωμένων Εθνών για αναζήτηση μιας ειρηνικής λύσης στο Κυπριακό και είναι πεπεισμένη ότι μόνο μια ενωμένη Κύπρος θα φέρει γαλήνη στην περιοχή.

    Αυτό τόνισε κατά την επίδοση των διαπιστευτηρίων του σήμερα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, ο νέος Υπατος Αρμοστής της Δημοκρατίας της Ζαμβίας Moses Musonda.

    Εξάλλου ο κ. Musonda ανέφερε ότι δεσμεύεται ως αντιπρόσωπος της χώρας του να εργαστεί σκληρά και ακούραστα για την περαιτέρω ενδυνάμωση των θερμών και εγκάρδιων σχέσεων που ήδη υφίστανται από δεκαετίες μεταξύ Κύπρου και Ζαμβίας.

    "Επίσης", πρόσθεσε, "θα εργαστώ για να έρθουν οι λαοί των χωρών μας πιο κοντά για επίτευξη της παγκόσμιας ειρήνης".

    Απαντώντας ο Πρόεδρος Κληρίδης τόνισε ότι "είμαστε αποφασισμένοι να συνεχίσουμε τις προσπάθειές μας για εξεύρεση ειρηνικής λύσης του κυπριακού προβλήματος με βάση τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και των δυο Συμφωνιών Υψηλού Επιπέδου του 1977 και 1979, μέσω διαπραγματεύσεων, στο πλαίσιο της αποστολής καλών υπηρεσιών του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ.

    Ακόμη ανέφερε ότι ο λαός της Κύπρου εκτιμά πολύ τη συνεπή υποστήριξη της Ζαμβίας στο δίκαιο αγώνα της Κύπρου όλα αυτά τα χρόνια και πως συνεχίζουμε να υπολογίζουμε στην πολύτιμη αυτή υποστήριξη.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [17] Διαπιστευτήρια - Υπατος Αρμοστής Γκάνας

    Λευκωσία,Κύπρος,29/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η Γκάνα καλεί όλους τους ανθρώπους καλής θέλησης, τη διεθνή κοινότητα γενικά και το Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών ειδικά, να ενισχύσουν την αποφασιστικότητά τους να εργαστούν για να τεθεί σύντομα τέρμα στην οδυνηρή διαίρεση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Αυτό τόνισε κατά τη διάρκεια της επίσημης τελετής επίδοσης των διαπιστευτηρίων του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ο νέος Υπατος Αρμοστής της Γκάνα Anthony Kwabna Twumasi.

    Παράλληλα επαναβεβαίωσε την υποστήριξη της χώρας του για μια ειρηνική και δίκαιη λύση του κυπριακού προβλήματος με διαπραγματεύσεις και ενεργό διάλογο σύμφωνα με τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

    Ο κ. Twumasi εξέφρασε εξάλλου την πεποίθηση ότι με την πολιτική ικανότητα και τη διορατικότητα του Προέδρου της Δημοκρατίας θα επιτευχθεί σύντομα συνολική λύση του Κυπριακού.

    Εξέφρασε παράλληλα την ευγνωμοσύνη και την εκτίμηση της χώρας του για την τεχνική βοήθεια που παρέχει η Κύπρος στον τομέα της εκπαίδευσης στη δασοπονία.

    Από την πλευρά του ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης τόνισε ότι το πρόβλημα της Κύπρου παραμένει ακόμα άλυτο, λόγω της απόλυτης αδιαλλαξίας της τουρκικής πλευράς και τις προσπάθειές της να επιβάλει απαράδεκτες απαιτήσεις και όρους, σε αντίθεση με τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών για την Κύπρο και τις Συμφωνίες Υψηλού Επιπέδου του 1977 και του 1979.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης εξέφρασε ακόμη βαθιά εκτίμηση για την πολύτιμη υποστήριξη της Γκάνα στη δίκαιη υπόθεση της Κύπρου σε όλα τα διεθνή βήματα όλα αυτά τα χρόνια.

    "Συνεχίζουμε να υπολογίζουμε σε αυτή την πολύτιμη υποστήριξη", επεσήμανε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [18] Αναστασιάδης - ΔΗΣΥ - Οικονομική Εξόρμηση

    Λευκωσία,Κύπρος,29/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Με την εξαγγελία της φετινής οικονομικής εξόρμησης του κόμματός του με στόχο 750 χιλιάδες λίρες, ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ), Νίκος Αναστασιάδης, ανακοίνωσε ότι πέρυσι με τον ίδιο στόχο, συνελέγη ποσό 830 χιλιάδων λιρών.

    Σε σημερινή διάσκεψη Τύπου, ο κ. Αναστασιάδης απέδωσε την περυσινή επιτυχία στην αποτελεσματική κινητοποίηση του κομματικού μηχανισμού και στη "συγκινητική ανταπόκριση όχι μόνο των οπαδών του κόμματος, αλλά και μεγάλου αριθμού πολιτών ανένταχτων ή και από άλλους χώρους.

    Σαν αποτέλεσμα της σωστής οικονομικής διαχείρισης, μια από τις επιτυχίες ήταν και η επανεκλογή του Γλαύκου Κληρίδη", πρόσθεσε, τονίζοντας τη σημασία της προεκλογικής εκστρατείας του κόμματος κατά τις προεδρικές εκλογές, η οποία, όπως ανέφερε, "κατά γενική ομολογία ήταν η επιτυχέστερη και πιο σύγχρονη" που έκανε ποτέ το κόμμα.

    Αναφερόμενος στην πρόοδο όσον αφορά την ανασυγκρότηση του κόμματος, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι βελτιώθηκαν οι συνθήκες εργασίας και οι απολαβές του προσωπικού, αναβαθμίστηκαν τα συστήματα μηχανογράφησης του κόμματος, συστάθηκαν νέες υπηρεσίες, αγοράστηκαν γραφεία στη Λάρνακα, ενώ εντός του Δεκεμβρίου θα είναι έτοιμο το νέο 5όροφο μέγαρο του κόμματος στη Λευκωσία.

    Αναφερόμενος στους στόχους της εξαγγελίας της εξόρμησης, ο κ. Αναστασιάδης κάλεσε όλους τους πολίτες να στηρίξουν την προσπάθεια του κόμματος, αφού, όπως είπε, "η συμμετοχή των απλών πολιτών στην οικονομική εξόρμηση διασφαλίζει την πολιτική και οικονομική αυτονομία του. Αναζητούμε τη στήριξη των πολλών, κάτι που πετύχαμε πέρυσι και όχι την εξάρτηση από τους λίγους", επεσήμανε και διαβεβαίωσε ότι για την ύπαρξη διαφάνειας.

    Ο έρανος θα έχει διάρκεια από την 1η Νοεμβρίου μέχρι τις 15 Ιανουαρίου 1999, διευκρίνισε ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ.

    Επιδίωξη του κόμματος είναι ένας ισχυρός, σύγχρονος πολιτικός λόγος, ώστε "το κόμμα να μπορεί να παρεμβαίνει αποφασιστικά με οικονομική αυτοδυναμία και όχι εξάρτηση", επεσήμανε.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι το κόμμα δεν θα είχε αντίρρηση για διαφάνεια στα οικονομικά των κομμάτων, νοουμένου ότι η διαφάνεια "θα κάλυπτε τους τρόπους λειτουργίας και διάθεσης των ποσών που το κάθε κόμμα συγκεντρώνει από ανάλογες οικονομικές εκστρατείες".

    Ερωτηθείς κατά πόσο οι δωρητές ποσών στα κόμματα φοροαπαλλάσσονται, απάντησε αρνητικά.

    Ο φετινός στόχος προσδιορίστηκε στα πλαίσια της πρακτικής του κόμματος να τοποθετεί εφικτούς στόχους, επεσήμανε και τάχθηκε υπέρ της αύξησης της χορήγησης οικονομικής βοήθειας από το κράτος στα κόμματα, αφού, όπως είπε, αυτό γίνεται σε όλες τις προηγμένες χώρες ώστε να αποφεύγεται η εξάρτηση των κομμάτων από οικονομικά συμφέροντα.

    S300 - Βρανάς

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ είπε ότι τα οπλικά συστήματα στα οποία αναφέρθηκε ο Ελλαδίτης επιχειρηματίας Βασίλης Βρανάς εξασφαλίστηκαν για 224 εκατομμύρια λίρες, εξοικονομήθηκαν δηλαδή 60 εκ. λίρες, όφελος που δεν θα υπήρχε αν η αγορά γινόταν μέσω του κ. Βρανά.

    Αναφερόμενος στο θόρυβο που δημιούργησαν οι απόψεις του κ. Βρανά, είπε ότι "φθάσαμε στο σημείο να γινόμαστε όργανα των εμπόρων όπλων ή των μεσιτών", οι οποίοι, όπως τόνισε, αποκαλύπτουν και σημαντικά στρατιωτικά μυστικά και διερωτήθηκε "τί τους χρειάζονται τους κατασκόπους οι Τούρκοι".

    S300 - Εθνικό

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, είπε ότι "οι χειρισμοί ως προς την εισαγωγή (των πυραύλων S300) ήταν ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου, σε απόλυτη συνεργασία με την ελληνική κυβέρνηση" και διευκρίνισε ότι υπονοεί την απόφαση "να αναβληθεί η εισαγωγή, λόγω των επικρατουσών συνθηκών τη στιγμή που (το Εθνικό Συμβούλιο) αποφάσιζε".

    Ο κ. Αναστασιάδης δεν σχολίασε πληροφορίες για ποσό ενός εκατομμυρίου λιρών το μήνα ως οικονομικού κόστους της αναβολής της άφιξης των πυραύλων, λέγοντας ότι στο Εθνικό Συμβούλιο συζητήθηκε μόνο το πολιτικό κόστος.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [19] Ραδιομαραθώνιος - Εκδηλώσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,29/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Με στόχο την ευαισθητοποίηση και ενημέρωση για τα προβλήματα των ατόμων με ειδικές ανάγκες, καθώς και τη συγκέντρωση σημαντικών υλικών πόρων για την απάμβλυνση αυτών των προβλημάτων, διοργανώνεται και φέτος ο Ραδιομαραθώνιος Αγάπης από τη Λαϊκή Τράπεζα και το Ραδιοφωνικό Ιδρυμα Κύπρου (ΡΙΚ).

    Ο Ραδιομαραθώνιος θα διεξαχθεί στις 2 και 3 Νοεμβρίου για έννατη συνεχή χρονιά, συμβάλλοντας σημαντικά στη θετική μεταβολή της νοοτροπίας γύρω από τα προβλήματα των ατόμων με ειδικές ανάγκες, βοηθώντας στην επανένταξη των ατόμων αυτών στο κοινωνικό σύνολο, ενώ στον υλικό τομέα κατόρθωσε να συγκεντρώσει συνολικά πέραν των 6,5 εκατομμυρίων λιρών, ποσό που διατέθηκε εξ ολοκλήρου για τα άτομα με ειδικές ανάγκες.

    Σε δημοσιογραφική διάσκεψη που έδωσαν σήμερα οι διοργανωτές του Ραδιομαραθωνίου, ανακοινώθηκε το πρόγραμμα των εκδηλώσεων στο οποίο συμμετέχουν διάφορα ΜΜΕ παγκύπριας και τοπικής εμβέλειας.

    Για πρώτη φορά, όπως υπογραμμίστηκε, εκδηλώσεις στα πλαίσια του Ραδιομαραθωνίου θα γίνουν και στη Νέα Υόρκη κατά την οποία θα συμμετάσχει η εκεί ομογένεια.

    Εξάλλου, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υόρκη συγκεντρώθηκαν για το σκοπό αυτό 10 χιλιάδες δολάρια, ενώ σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε στην Αυστραλία συγκεντρώθηκαν 50 χιλιάδες δολάρια.

    Οπως ανέφερε στη διάσκεψη ο Πρόεδρος του Συντονιστικού Επιτελείου για το Ραδιομαραθώνιο, Γιάγκος Κλεόπας, από την αρχή του θεσμού μέχρι σήμερα έχουν βοηθηθεί πέραν των 4 χιλιάδων παιδιών καθώς και εκατοντάδες ιδρύματα.

    Από την πλευρά του, ο Ανδρέας Παπαγιάννης, Τμηματάρχης του ΡΙΚ, ανέφερε ότι το Ιδρυμα θα παρουσιάσει τρεις εκπομπές σε απευθείας μετάδοση αφιερωμένες στο Ραδιομαραθώνιο, ενώ η Προϊσταμένη του Μουσικού Τμήματος του ΡΙΚ, Ελλη Γερολαίμου είπε ότι σ' αυτή την εκδήλωση αγάπης πρωταγωνιστικό ρόλο θα έχει το Γ' Πρόγραμμα του ΡΙΚ.

    Οπως τονίστηκε μεταξύ άλλων, για τους σκοπούς του Ραδιομαραθωνίου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, θα δώσει την προσωπική του καρέκλα για πλειστηριασμό, ενώ προσωπικά αντικείμενα όπως ένα φουλάρι και φωτογραφίες με την υπογραφή του θα δώσει και ο διάσημος τενόρος Λουτσιάνο Παβαρόττι.

    Στο Ραδιομαραθώνιο θα πάρουν επίσης μέρος γνωστά ονόματα από τον ελλαδικό καλλιτεχνικό χώρο, ενώ θα παραστεί και ο Δήμαρχος Αθηνών, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο οποίος θα ηγηθεί πορείας.

    Την όλη παρουσίαση της εκδήλωση από τηλεοράσεως έχουν αναλάβει οι δημοσιογράφοι Δημήτρης Ανδρέου και Λιάνα Κανέλλη.

    Εξάλλου, διάφοροι σύνδεσμοι και οργανώσεις θα πάρουν μέρος στις εκδηλώσεις με στόχο τη συλλογή χρημάτων, ενώ θα λειτουργήσουν 54 περίπτερα σε όλες τις πόλεις της ελεύθερης Κύπρου.

    Επίσης για τρίτη συνεχή χρονιά θα λάβουν μέρος ο Ελληνοαυστραλός μαραθωνοδρόμος Γιάννης Κούρος και ο ποδηλατοδρόμος Μιχάλης Αγρότης.

    Αναφέρεται ότι στο φετινό Ραδιομαραθώνιο θα υπάρξει συνεργασία με τις ΕΡΤ, ΝΕΤ και ΕΡΑ.

    Τέλος, σημειώνεται ότι εκδηλώσεις θα γίνουν σε όλες τις χώρες όπου διατηρεί παρουσία η Λαϊκή Τράπεζα.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [20] Εκθεση Αυτοκινήτου 1998

    Λευκωσία,Κύπρος,29/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Με τη συμμετοχή 42 εκθετών πραγματοποιείται από τις 4 μέχρι 8 Νοεμβρίου στο χώρο της Διεθνούς Εκθεσης Κύπορου η Εκθεση Αυτοκινήτου '98, η οποία, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Αρχής Κρατικών Εκθέσεων, Δημήτρη Ιωάννου, "αναμένεται να καταγραφεί ως μια από τις πιό εντυπωσιακές και ελκυστικές διοργανώσεις που έγιναν ποτέ στην Κύπρο".

    Οπως ανέφερε σε δημοσιογραφική διάσκεψη σήμερα ο κ. Ιωάννου φιλοδοξία της Αρχής Κρατικών Εκθέσεων είναι να καθιερωθεί η έκθεση ως θεσμός αφού είναι ήδη γνωστή στο "γεωγραφικό μας περίγυρο" και "διανοίγει νέους ορίζοντες τόσο για τους εκθέτες - επιχειρηματίες όσο και για το αγοραστικό κοινό".

    Ο κ. Ιωάννου από τους 42 εκθέτες που συμμετέχουν, οι 22 είναι εισαγωγείς αυτοκινήτων, οι οποίοι θα παρουσιάσουν τα τελευταία επιτεύγματα της παγκόσμιας αυτοκινητοβιομηχανίας.

    Είπε επίσης ότι οι επισκέπτες θα έχουν την ευκαιρία να δουν τα καινούρια και νέα πρωτοποριακά μοντέλα της παγκόσμιας παραγωγής που δεν έχουν ακόμη εμφανιστεί στην κυπριακή αγορά.

    Στην έκθεση θα παρουσιαστούν εκτός από αυτοκίνητα και ηχητικά συστήματα, εξαρτήματα, διακοσμητικά και άλλα εφόδια αυτοκινήτων, από 20 εκθέτες.

    Σε ξεχωριστό περίπτερο θα υπαρχει έκθεση αντίκας, που οργανώνεται από τους "Φίλους Ιστορικού και Παλαιού Αυτοκινήτου" του Κυπριακού Συνδέσμου Αυτοκινήτου.

    Στα πλαίσια της έκθεσης, ο Ομιλος Φίλων Αυτοκινήτου θα διοργανώσει το Σάββατο, 7 Νοεμβρίου το Ράλλυ Τουλίπας. Η εκκίνηση θα γίνει στις 7.30 π.μ από το χώρο της Διεθνούς Εκθεσης Κύπρου και ο τερματισμός στις 8.00 μ.μ στον ίδιο χώρο όπου και θα γίνει η απονομή των επάθλων στους νικητές.

    Η έκθεση είναι αποτέλεσμα της συνεργασίας της Αρχής Κρατικών Εκθέσεων με τον Σύνδεσμο Εισαγωγέων Μηχανοκινήτων Οχημάτων.

    Τα εγκαίνια της θα γίνουν την Τετάρτη, 4 Νοεμβρίου και ώρα 5.30 μ.μ από τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νίκο Ρολάνδη.

    Την Τετάρτη και την Πέμπτη οι ώρες λειτουργίας της θα είναι από τις 6.00 μ.μ μέχρι τις 10.30 μ.μ, την Παρασκευή από τις 6.00 μ.μ μέχρι τις 11.00 μ.μ και το Σάββατο και την Κυριακή από τις 5.00 μ.μ μέχρι τις 11.00 μ.μ.

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΜΧ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 29 October 1998 - 13:02:13 UTC