Read the UN Universal Declaration of Human Rights (10 December 1948) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 18 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 98-10-31

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πέθανε ο Βρανάς
  • [02] Λυσσαρίδης - S300 - Λονδίνο
  • [03] Λυσιώτες - Χωράφια - Βρετανικές Βάσεις
  • [04] Ποδόσφαιρο
  • [05] Πετόσφαιρα
  • [06] Λυσιώτες - Βάσεις - Επεισόδια
  • [07] Συμβούλιο Τ/κ Συνδέσμων Βρετανίας - ΕΕ - Στρασβούργο
  • [08] Κυπριανού - Επαρχιακά συνέδρια
  • [09] Λυσιώτες - Βάσεις
  • [10] Λυσιώτες - Καράς - Τοφιάς - Τριανταφυλλίδης
  • [11] Επιστολή ΓΓ ΟΗΕ προς Πρόεδρο Κληρίδη

  • [01] Πέθανε ο Βρανάς

    Λευκωσία,Κύπρος,31/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Πέθανε στην Αθήνα από καρδιακή προσβολή ο Ελλαδίτης έμπορος όπλων Βασίλης Βρανάς, ο οποίος είχε ισχυριστεί ότι η Κύπρος θα κέρδιζε πολλά εκατομμύρια λίρες εάν η αγορά των ρωσικών πυραύλων S300 γινόταν μέσω του.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα "Η Σημερινή", ο Βρανάς πέθανε την περασμένη Κυριακή, την ίδια μέρα που "Η Σημερινή" δημοσίευσε την πληροφορία για την αγωγή που κίνησε εναντίον της ρωσικής Κυβέρνησης.

    Ο θάνατος του Βρανά γνωστοποιήθηκε χθες στην εφημερίδα από το δικηγόρο του και με ανακοίνωση που απέστειλε η χήρα και τα δύο παιδιά του Βρανά.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [02] Λυσσαρίδης - S300 - Λονδίνο

    Λευκωσία,Κύπρος,31/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης κάλεσε το ΑΚΕΛ να πάρει θέσει στο θέμα των ρωσικών πυραύλων S300 και να δηλώσει αν συμφωνεί ή αν διαφωνεί με την έλευσή τους στην Κύπρο.

    Τόνισε, επίσης, ότι εάν το ΑΚΕΛ διαφωνεί, θα πρέπει να πει πότε αποφάσισε να διαφοροποιήσει τη θέση του.

    Αν διαφωνούσε και προεκλογικά, είπε, θα πρέπει να λογοδοτήσει στο λαό, διότι προεκλογικά γινόταν "πλειστηριασμός" μεταξύ των υποψηφίων ποιός θα ήταν περισσότερο φανατικός στην έλευση των πυραύλων.

    Ο κ. Λυσσαρίδης μιλούσε στους δημοσιογράφους χθες το βράδυ, πριν από την αναχώρησή του για το Λονδίνο με τον Υπουργό Αμυνας Γιαννάκη Ομήρου, για να μιλήσουν σε μεγάλη συγκέντρωση της παροικίας.

    Στη συγκέντρωση θα παρευρεθούν και θα μιλήσουν, επίσης, ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Ακης Τσοχατζόπουλος και ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Γιώργος Παπανδρέου.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [03] Λυσιώτες - Χωράφια - Βρετανικές Βάσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,31/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Οι Λυσιώτες μεταβαίνουν το πρωί στα χωράφια τους, που βρίσκονται μέσα στα όρια της Βρετανικής Βάσης Δεκέλειας, για να τα καλλιεργήσουν, αξιώνοντας παράλληλα από τους Βρετανούς προστασία, με βάση τις συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου.

    Πρόκειται για δυόμισι χιλιάδες σκάλες γης, από τις παρυφές της Λύσης μέχρι τη Δεκέλεια, οι οποίες καλλιεργούνται παράνομα από εποίκους ή Τ/Κ, παρά το γεγονός ότι βρίσκονται σε έδαφος των Βάσεων.

    Οι Λυσιώτες, σύμφωνα με το ΡΙΚ, έχουν κοινοποιήσει την πρόθεσή τους στις Αρχές των Βάσεων Δεκέλειας, οι οποίες διαβεβαίωσαν ότι θα τους διευκολύνουν, ώστε να μπορέσουν να εισέλθουν στα κτήματά τους και να τα καλλιεργήσουν, αφού παραδέχονται ότι είναι οι νόμιμοι κάτοχοι της γης.

    Ο Δήμαρχος Λύσης Ανδρέας Τοφιάς δήλωσε ότι στη Δεκέλεια θα μεταβούν λίγοι μόνο Λυσιώτες, η οποίοι θα καλλιεργήσουν όχι μόνο τα δικά τους χωράφια, αλλά και των συγχωριανών τους.

    Ο δικηγόρος των Λυσιωτών, βουλευτής του ΔΗΣΥ Αντώνης Καράς, δήλωσε ότι εάν οι Βρετανοί δεν τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, τα συμπεράσματα που θα εξαχθούν θα είναι δύο: ότι παραδέχονται πως τμήμα του εδάφους των Βάσεων κατέχεται από τα τουρκικά στρατεύματα και ότι δεν μπορούν να επιβάλουν την τάξη σε μιαν περιοχή που, σύμφωνα με τις συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου, είναι υπό τον έλεγχό τους.

    Ο κ. Καράς προειδοποίησε ότι σε μια τέτοια περίπτωση, οι Λυσιώτες θα προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [04] Ποδόσφαιρο

    Λευκωσία,Κύπρος,31/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Το ΑΠΟΕΛ θα αντιμετωπίσει σήμερα τον Εθνικό Αχνας, στο Δασάκι, στο πλαίσιο της 7ης αγωνιστικής του Παγκυπρίου Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος.

    Στους άλλους αγώνες, η Ανόρθωση αντιμετωπίζει τον Αρη στο "Αντώνης Παπαδόπουλος", η ΑΕΛ τη Νέα Σαλαμίνα στο Τσίρειο, ο Ευαγόρας την Ενωση Νέων Παραλιμνίου στο Παφιακό, και η Δόξα Κατοκοπιάς τον Απόλλωνα στο γήπεδο Κύκκου.

    Ολοι οι αγώνες αρχίζουν στις 2.45 μ.μ.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [05] Πετόσφαιρα

    Λευκωσία,Κύπρος,31/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η Νέα Σαλαμίνα νίκησε χθες το βράδυ την Ομόνοια με 3 - 1 σετ στο ντέρμπι κορυφής για την 5η αγωνιστική του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Πετόσφαιρας Ανδρών.

    Στους άλλους αγώνες σημειώθηκαν τα ακόλουθα αποτελέσματα: Ανόρθωση - Αχιλλέας Καϊμακλίου 3 - 1 σετ Παφιακός - Μαραθώνας 3 - 0 ΑΠΟΕΛ - Αναγέννηση 3 - 0

    Ε.Ν. Παραλιμνίου - Διόνυσος 3 - 1 σετ

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [06] Λυσιώτες - Βάσεις - Επεισόδια

    Λάρνακα,Κύπρος,31/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Τουρκοκύπριοι με γεωργικούς ελκυστήρες (τρακτέρ) προσπάθησαν σήμερα να εμποδίσουν τους Λυσιώτες γεωργούς από το να μεταβούν στα χωράφια τους, που βρίσκονται στην περιοχή της Βρετανικής Βάσης Δεκέλειας.

    Οπως είναι γνωστό, οι Λυσιώτες μετέβησαν στο χώρο για να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους, αξιώνοντας παράλληλα από τους Βρετανούς προστασία, με βάση τις συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου.

    Γύρω στις 9.30 το πρωί, Λυσιώτες γεωργοί, συνοδευόμενοι από το Δήμαρχο Λύσης Ανδρέα Τοφιά και τον Επαρχο Αμμοχώστου Κυριάκο Τριανταφυλλίδη, καθώς και τον Πολιτικό Διοικητή των Βάσεων Κυριάκο Δημητριάδη, κατευθύνθηκαν μέσω του δρόμου Περγάμου στο χώρο όπου είναι τα χωράφια τους.

    Στο δρόμο αυτό, ομάδα Τ/Κ, με πέτρες και ξύλα, παρεμπόδισε τα αυτοκίνητα των γεωργών και απειλήθηκαν επεισόδια.

    Σε κάποια στιγμή οι Τ/Κ έσπρωξαν και κτύπησαν δημοσιογράφους, σε μιαν προσπάθεια να εμποδίσουν την κινηματογράφηση των σκηνών.

    Γύρω στις 10 το πρωί έφθασαν στο χώρο ενισχυμένες δυνάμεις των Βάσεων με αντιδιαδηλωτικές στολές και παρεμπόδισαν τους Τούρκους, φτιάχνοντας κλοιό γύρω από τους Λυσιώτες γεωργούς για να τους προστατέψουν και να τους επιτρέψουν να μεταβούν στα χωράφια τους.

    Υπενθυμίζουμε ότι πρόκειται για δυόμισι χιλιάδες σκάλες γης, από τις παρυφές της Λύσης μέχρι τη Δεκέλεια, οι οποίες καλλιεργούνται παράνομα από εποίκους ή Τ/Κ, παρά το γεγονός ότι βρίσκονται σε έδαφος των Βάσεων.

    Οι Βάσεις Δεκέλειας διαβεβαίωσαν νωρίτερα ότι θα διευκολύνουν τους Λυσιώτες, αφού παραδέχονται ότι είναι οι νόμιμοι κάτοχοι της γης.

    Ο δικηγόρος των Λυσιωτών, βουλευτής του ΔΗΣΥ Αντώνης Καράς, δήλωσε, εξάλλου, ότι εάν οι Βρετανοί δεν τηρήσουν τις δεσμεύσεις τους, τα συμπεράσματα που θα εξαχθούν θα είναι δύο: ότι παραδέχονται πως τμήμα του εδάφους των Βάσεων κατέχεται από τα τουρκικά στρατεύματα και ότι δεν μπορούν να επιβάλουν την τάξη σε μιαν περιοχή που, σύμφωνα με τις συμφωνίες Ζυρίχης και Λονδίνου, είναι υπό τον έλεγχό τους.

    Ο κ. Καράς προειδοποίησε ότι σε μια τέτοια περίπτωση, οι Λυσιώτες θα προσφύγουν στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [07] Συμβούλιο Τ/κ Συνδέσμων Βρετανίας - ΕΕ - Στρασβούργο

    Λευκωσία,Κύπρος,31/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Μέλη του Συμβουλίου Τ/κ Συνδέσμων Βρετανίας θα μεταβούν στο Στρασβούργο προκειμένου να έχουν επαφές με Ευρωβουλευτές, στις 4 και 5 Δεκεμβρίου. Στις επαφές θα συμμετάσχει και αντιπροσωπεία από τα κατεχόμενα.

    Η Τ/κ εφημερίδα "Γενί Ντουζέν" αναφέρεται σήμερα στο θέμα κάτω από τον πρωτοσέλιδο τίτλο "Ο Ντενκτάς προ των πυλών" και γράφει ότι το Συμβούλιο αυτό ελέγχεται πλήρως από τον Ραούφ Ντενκτάς και τα μέλη του υποστηρίζουν την οποιαδήποτε θέση και άποψη του Τ/Κ ηγέτη.

    Ο Εκπρόσωπος του Τ/κ φόρουμ για την ΕΕ, Ιλγκέν Κιλίτς, δήλωσε στη "Γενί Ντουζέν" ότι είναι αδύνατο το Συμβούλιο Τ/κ Συνδέσμων Βρετανίας να πραγματοποίησει τη μετάβαση στο Στρασβούργο χωρίς την έγκριση του Ντενκτας.

    Οπως είπε, με την επίσκεψη, τρόπον τινά, ο Ντενκτάς χτυπά την πόρτα της ΕΕ.

    Ο Κιλίτς είπε ακόμη ότι θεωρεί θετική την εξέλιξη αυτή, μετά μάλιστα την απαγόρευση των δικοινοτικών επαφών και των επαφών μεταξύ Τ/Κ και ΕΕ.

    Υπενθύμισε ότι το 1996 ο Ντενκτάς είχε αντιδράσει στις επαφές που πραγματοποιούσαν τα μέλη του Τ/κ φόρουμ για την ΕΕ, προσθέτονας ότι ο Τ/Κ ηγέτης είχε πει τότε ότι μόνο οι "εκλελεγμένοι" από το λαό θα μπορούσαν να είχαν παρόμοιες επαφές.

    Σήμερα βλέπουμε να έχει αλλάξει γνώμη, είπε ο Κιλίτς και πρόσθεσε ότι "τόσο εμείς όσο και άλλες δημοκρατικές οργανώσεις έχουμε τη γνώμη ότι η Κύπρος μπορεί να ενταχθεί στην ΕΕ πριν από την Τουρκία".

    "Τότε ο Ντενκτάς αντιδρούσε. Το μέλλον της Τ/κ κοινότητας είναι η ΕΕ και άρα υποστηρίζουμε κάθε προσπάθεια προς την κατεύθυνση αυτή όπως αυτή του Συμβουλίου Τ/κ Συνδέσμων Βρετανίας", είπε.

    Το Σαββατοκύριακο μέλη του Φόρουμ Τ/Κ για την ΕΕ θα συμμετάσχουν στη διάσκεψη στις Βρυξέλες και θα έχουν επαφές με Γερμανούς βουλευτές.

    Εξάλλου η Τ/κ παροικιακή εφημερίδα του Λονδίνου "Τοπλούν Ποστασί" αφιερώνει το σύνολο της πρώτης σελίδας της στην επίσκεψη του Συμβουλίου στο Στρασβούργο και γράφει ότι πραγματοποιείται μετά από πρόσκληση του Ευρωβουλευτή του Εργατικού κόμματος, Ρίτσαρντ Μπαλφ.

    Τα μέλη του Συμβουλίου θα συναντηθούν και με την Ευρωβουλευτή Πολίν Γκριν.

    Σύμφωνα με την "Τομπλούν Ποστασί", ο λεγόμενος αντιπρόσωπος του ψευδοκράτους στη Βρετανία, Χακκί Μουφτουζαντέ, δήλωσε ότι υποστηρίζει την ενέργεια του Συμβουλίου και ότι θεωρεί θετικό το ότι θα ακουστεί και η Τ/κ φωνή.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΑΑ/ΜΑ)

    [08] Κυπριανού - Επαρχιακά συνέδρια

    Λευκωσία,Κύπρος,31/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    "Η κρισιμότητα των στιγμών και τα πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουν σήμερα η Κύπρος και ο λαός μας, υπαγορεύουν στο Δημοκρατικό Κόμμα πλήρη εγρήγορση και πλήρη δράση", τονίζει ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Σπύρος Κυπριανού.

    Σε μήνυμά του προς τα Επαρχιακά Συνέδρια του κόμματος (Πάφου, Αμμοχώστου, Λάρνακας και Κερύνειας), που πραγματοποιούνται σήμερα, ο κ. Κυπριανού σημειώνει ότι αυτή είναι "η ώρα της μεγάλης ευθύνης για το ΔΗΚΟ" και ότι το κόμμα "με υπευθυνότητα, σύνεση και σοβαρότητα παρακολουθεί κι ελέγχει τα πεπραγμένα της Κυβέρνησης, με μόνο γνώμονα το εθνικό συμφέρον και το συμφέρον του λαού".

    Αναφέρει, επίσης, ότι το ΔΗΚΟ "διακηρύσσει για ακόμα μια φορά ότι θα σταθεί αποφασιστικά θεματοφύλακας των δικαίων και δικαιωμάτων του κυπριακού λαού και με ουσιαστικές πολιτικές παρεμβάσεις θα επιχειρεί να διαμορφώσει συνθήκες για εφαρμογή μιας πιο δίκαιης πολιτικής σε όλους τους τομείς".

    Ο κ. Κυπριανού σημειώνει ότι το ΔΗΚΟ παρακολουθεί "τις ανησυχίες και τις αγωνίες, τις απορίες και τους προβληματισμούς του κυπριακού λαού για την κατάσταση της κυπριακής οικονομίας, τις εξελίξεις στην πορεία για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, τα κενά στους τομείς της υγείας και της παιδείας, την άνιση κατανομή των φορολογικών βαρών, τις σοβαρές πιέσεις που δέχονται η μεσαία και η κατώτερη εισοδηματική τάξη του λαού, τη χαλάρωση αρχών και αξιών, καθώς και την ελλιπή λειτουργία των θεσμών".

    Διαβεβαιώνει, εξάλλου, ότι το κόμμα ανησυχεί και προβληματίζεται μαζί με το λαό και μελετά προσεκτικά όλα τα ζητήματα, ώστε πολύ σύντομα να διαμορφώσει "μιαν ολοκληρωμένη πολιτική πρόταση, που να δίνει μια νέα ελπιδοφόρα προοπτική στην Κύπρο και το λαό της".

    "Οφείλουμε όλοι μαζί, συστρατευμένοι ο ένας πλάι στον άλλο, με κοινές προσπάθειες και κοινούς αγώνες να διαμορφώσουμε εκείνες τις προϋποθέσεις που θα αναδείξουν και πάλι το ΔΗΚΟ πρωταγωνιστή στην πολιτική ζωή του τόπου", αναφέρει ο κ. Κυπριανού.

    Τα τέσσερα Επαρχιακά Συνέδρια του ΔΗΚΟ πραγματοποιούνται ενόψει του Παγκύπριου Εκλογικού Συνεδρίου του κόμματος που θα πραγματοποιηθεί την Κυριακή 22 Νοεμβρίου στο Διεθνές Συνεδριακό Κέντρο.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος, ο κύκλος των Επαρχιακών Συνεδρίων θα ολοκληρωθεί το ερχόμενο Σάββατο.

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Πρόεδρος της Βουλής, επιστρέφει από την Αθήνα αργότερα σήμερα.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [09] Λυσιώτες - Βάσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,31/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Οι Βρετανικές Βάσεις δεν σκοπεύουν να επιχειρήσουν ξανά να διευκολύνουν τους Λυσιώτες γεωργούς να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους στην περιοχή Περγάμου, λόγω της υψηλής έντασης και των κινδύνων που περικλείει αυτή η ενέργεια, όμως ταυτόχρονα παραπέμπουν στους ίδιους τους Ελληνοκύπριους γεωργούς για τις περαιτέρω ενέργειές τους.

    Οπως δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο εκπρόσωπος Τύπου των Βρετανικών Βάσεων Μπομπ Νιντ, "η Αστυνομία (των Βάσεων) συνόδευσε πέντε γεωργούς στα χωράφια τους στο Πέργαμος", τονίζοντας ότι "δυστυχώς, λόγω του υψηλού κινδύνου τραυματισμού, δεν μπορούσαν να παραμείνουν εκεί για πολλή ώρα".

    Ο κ. Νιντ σημείωσε ότι επέστρεψαν ήδη στον Αστυνομικό Σταθμό της Βάσης Δεκέλειας.

    Σε ερώτηση εάν θα ξαναεπιχειρηθεί η μετάβαση των γεωργών στα χωράφια τους, ο κ. Νιντ απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας όμως ότι θα πρέπει να ρωτηθούν για το θέμα αυτό και οι ίδιοι οι γεωργοί.

    "Θεωρούμε", είπε, "ότι η ένταση είναι πολύ ψηλή για να προσπαθήσουμε να πάμε εκεί με τους γεωργικούς ελκυστήρες (τρακτέρ), που επρόκειτο να περιλαμβάνει η δεύτερη φάση".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [10] Λυσιώτες - Καράς - Τοφιάς - Τριανταφυλλίδης

    Λάρνακα,Κύπρος,31/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Τη διαπίστωση ότι οι Αρχές των Βρετανικών Βάσεων δεν μπορούν να ελέγξουν την περιοχή του χωριού Πέργαμος, εξέφρασαν εκπρόσωποι των Λυσιωτών γεωργών, που επιχείρησαν σήμερα με την υποστήριξη αστυνομικής δύναμης των Βάσεων να καλλιεργήσουν τα χωράφια τους, τα οποία παράνομα εκμεταλλεύονται προς τον παρόν έποικοι και Τ/Κ.

    Ατομο από μιναρέ του χωριού καλούσε, μέσω μεγαφώνων, τους Τούρκους να εμποδίσουν τους Λυσιώτες να μεταβούν στα χωράφια τους.

    Μετά την εξέλιξη αυτή, θα γίνει προσφυγή στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, για διεκδίκηση των νόμιμων δικαιωμάτων των Λυσιωτών γεωργών.

    Εκφράστηκαν, επίσης, παράπονα που δεν έγινε οποιαδήποτε σύλληψη των παρανόμων, ενώ στην περίπτωση του Χαμπή Χειμώνα από την Ξυλοφάγου, ο εν λόγω γεωργός συλλαμβάνεται τακτικά από τις Βάσεις, διότι καλλιεργεί χαλίτικη γη.

    Αντώνης Καράς

    Σε δηλώσεις του, ο δικηγόρος των Λυσιωτών, βουλευτής του ΔΗΣΥ Αντώνης Καράς, είπε ότι μετέβη μαζί με τέσσερις γεωργούς, καθώς και το Δήμαρχο Λύσης Ανδρέα Τοφιά και τον Επαρχο Αμμοχώστου Κυριάκο Τριανταφυλλίδη στα χωράφια των Λυσιωτών, που αφορούν έκταση γης περίπου δυόμιση χιλιάδων σκαλών.

    Ο κ. Καράς είπε ότι "συναντήσαμε μεγάλη αντίσταση από Τ/Κ, έποικους και μυστικούς αστυνομικούς, οι οποίοι εξεδήλωσαν πολύ έντονα τη διαμαρτυρία τους για την έλευση των Λυσιωτών προς τα κτήματά τους".

    Είπε, επίσης, ότι κατά την είσοδό τους στην περιοχή, "αυτοκίνητα εγγεγραμμένα στο ψευδοκράτος του Ντενκτάς μας καταδίωκαν, παρόλο που βρισκόμασταν σε αυτοκίνητα των Βρετανικών Βάσεων, μέσα στα οποία βρίσκονταν και αστυνομικοί των Βάσεων".

    Ο κ. Καράς σημείωσε ότι τους καταδίωκαν και τους λιθοβολούσαν. Στη συνέχεια, ο κ. Καράς είπε ότι εξάγεται το συμπέρασμα ότι "οι βρετανικές Αρχές των Βάσεων αδυνατούν να επιβάλουν το νόμο και την τάξη, ή δεν θέλουν", προσθέτοντας ότι ίσως "αυτή η περιοχή θα πρέπει να θεωρείται κατεχόμενη", αλλιώς οι Βάσεις θα έπρεπε να συλλάβουν αυτούς που καταδίωκαν τους γεωργούς και να τους παρουσιάσουν ενώπιον των αρχών.

    "Τελικό συμπέρασμα", τόνισε, "είναι ότι δεν μπορεί κανένας από εμάς να συμβουλεύσει τους γεωργούς και να πάρουν τα τρακτέρ και να επιστρέψουν πάλι στους αγρούς τους, διότι αυτό ισοδυναμεί με θανάσιμο κίνδυνο και κανένας δεν έχει το δικαίωμα να οδηγήσει κανένα στο θάνατο".

    Σε ερώτηση ποιά πολιτικά μέτρα θα ληφθούν σχετικά με το δικαίωμα των Λυσιωτών να καλλιεργούν τη γη τους, ο κ. Καράς είπε ότι "τα ζητήματα είναι δύο".

    Το ένα, είπε, "είναι πολιτικό και αφορά την Κυβέρνηση", ενώ το άλλο "είναι νομικό", τονίζοντας ότι "πρέπει επιτέλους να προσφύγουμε στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων".

    Ανδρέας Τοφιάς

    Εξάλλου, ο Δήμαρχος Λύσης Ανδρέας Τοφιάς είπε ότι "ύστερα από αυτό που εσυνέβη σήμερα" και τις προσπάθειες των Τούρκων "να μας απομονώσουν και να μας λιντσάρουν, διαπίστωσα και βεβαιώθηκα ότι οι Αρχές των Βρετανικών Βάσεων δεν μπορούν να ελέγξουν αυτήν την περιοχή".

    Ο κ. Τοφιάς σημείωσε ότι "αυτή τη στιγμή, η περιοχή αυτή είναι απρόσιτη", προσθέτοντας ότι άνκαι θα διεκδικηθούν τα δικαιώματα των γεωργών, "δεν είμαστε διατεθειμένοι να θυματοποιήσουμε κανένα άτομο για να κάνουμε ακόμα μερικούς ήρωες".

    Ακολούθως, ο κ. Τοφιάς είπε: "Κακίζω την όλη κατάσταση", επισημαίνοντας ότι θα έπρεπε να είχαν συλληφθεί άτομα που προσπαθούσαν να παρεμποδίσουν τους γεωργούς από το να μεταβούν στα χωράφια τους.

    Σε ερώτηση εάν ήταν ικανοποιητική η συνοδεία που τους παρασχέθηκε από τις Βρετανικές Βάσεις, ο κ. Τοφιάς είπε ότι "παράνομοι μας ετρέχαν ξωπίσω μέσα στο έδαφος των Βρετανικών Βάσεων και προσπαθούσαν να μας λιθοβολίσουν", προσθέτοντας ότι "δεν είναι στην εντέλεια αυτά που έγιναν κι έπρεπε να υπάρχει περισσότερη ασφάλεια".

    Κληθείς να σχολιάσει τα σημερινά επεισόδια σε σύγκριση με αυτά της Ξυλοφάγου, ο κ. Τοφιάς αναφέρθηκε σε "δύο μέτρα και δύο σταθμά", τονίζοντας ότι πάρα πολλά χωράφια είναι ήδη σπερμένα στο Πέργαμος και "ασφαλώς θα γνωρίζουν ποιοί τα καλλιεργούν και ξέρουν ότι δεν είναι οι νόμιμοι κάτοχοί τους και δεν τους συλλαμβάνουν".

    Ο κ. Τοφιάς τόνισε ότι ο Χαμπής Χειμώνας συλλαμβάνεται τακτικά "διότι καλλιεργεί χαλίτικο χωράφι".

    Σε ερώτηση εάν είναι έτοιμος να ακολουθήσει το παράδειγμα της Τιτίνας Λοϊζίδου και να προσφύγει στο Δικαστήριο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ο κ. Τοφιάς είπε ότι θα ακολουθήσει τις συμβουλές του κ. Καρά, τονίζοντας ότι "εμείς είμαστε διατεθειμένοι να τραβήξουμε μέχρι το τέλος".

    Κυριάκος Τριανταφυλλίδης

    Με τη σειρά του και αναφερόμενος στη σημερινή προσπάθεια, ο Επαρχος Αμμοχώστου Κυριάκος Τριανταφυλλίδης είπε ότι "την προσπάθεια αυτή την ξεκινήσαμε πριν από δύο χρόνια περίπου με τους Λυσιώτες, σε μίαν επιτροπή επαφής που έχουμε με τις αγγλικές Βάσεις".

    Ο κ. Τριανταφυλλίδης είπε ότι οι Βάσεις "ζήτησαν όλα τα στοιχεία τα οποία, στη διάρκεια αυτών των δύο χρόνων, φροντίσαμε και παραδώσαμε, για να έχουν πλήρη εικόνα, έτσι ώστε να μπορούν να δώσουν την απαιτούμενη προστασία".

    Είπε, επίσης, ότι η κατάσταση σήμερα είναι τέτοια "που διαπιστώνεται πως δεν υπάρχει η απαιτούμενη προστασία για να επιστρέψουν οι Λυσιώτες στα κτήματά τους".

    Κληθείς να συγκρίνει τα σημερινά επεισόδια με εκείνα της Ξυλοφάγου, ο κ. Τριανταφυλλίδης είπε: "Είναι φανερό ότι εδώ μας ακολουθούσαν παράνομοι, μας λιθοβολούσαν, μας έριχναν αντικείμενα, στα αυτοκίνητά μας υπήρχαν οι αστυνομικοί των Βάσεων και κανένας δεν συνελήφθη".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [11] Επιστολή ΓΓ ΟΗΕ προς Πρόεδρο Κληρίδη

    Λευκωσία,Κύπρος,31/10/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η υποστήριξη της Κυπριακής Δημοκρατίας προς τα Ηνωμένα Εθνη έχει πολύ μεγάλη σημασία, τονίζει ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Αναν σε απαντητική επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, για το συγχαρητήριο μήνυμα που του απέστειλε με την ευκαιρία της 53ης επετείου των Ηνωμένων Εθνών.

    Εκφράζοντας τις θερμές του ευχαριστίες προς τον Πρόεδρο Κληρίδη, ο κ. Αναν αναφέρει συγκεκριμένα πως "το να γνωρίζουμε ότι τυγχάνουμε της υποστήριξης της Κυπριακής Δημοκρατίας έχει πολύ μεγάλη σημασία".

    Επισημαίνει ότι "καθώς τα Ηνωμένα Εθνη αναζητούν να διαδραματίσουν το ρόλο τους ανταποκρινόμενα σε όλες αυτές τις προκλήσεις και να βοηθήσουν τους λαούς του κόσμου να επιτύχουν τις προσδοκίες τους για ειρήνη, ανάπτυξη και ανθρώπινα δικαιώματα, το μόνο τους στήριγμα είναι η υποστήριξη και η εμπιστοσύνη των κρατών - μελών και των λαών τους".

    Ο ΓΓ του ΟΗΕ σημειώνει ότι "ενώ πλησιάζουμε το τέλος της χιλιετηρίδας, οι προκλήσεις που αντιμετωπίζει το ανθρώπινο γένος είναι περισσότερο περίπλοκες από ότι ποτέ στην ιστορία του".

    "Αντιμετωπίζουμε διενέξεις και ενδημική φτώχεια σε πολλά μέρη του κόσμου, πολλαπλασιαμό των όπλων μαζικής καταστροφής, τη μάστιγα του AIDS, απειλές κατά της παγκόσμιας οικολογίας, τρομοκρατία και άλλες μορφές διεθνούς εγκλήματος και τώρα την οικονομική κρίση, η οποία εξανέμισε τις ελπίδες ακόμα και μερικών από τις πιο γρήγορα αναπτυσσόμενες χώρες", αναφέρει ο κ. Αναν.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΑ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 31 October 1998 - 13:02:35 UTC