Browse through our Interesting Nodes on the United States of America Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-11-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [02] Εκπρόσωπος - Μέτρα Ντενκτάς
  • [03] Εκπρόσωπος - Υπηρεσιακό Σημείωμα Ελληνα Πρέσβη
  • [04] Υπουργικό - Εκπρόσωπος - Εκθεση ΕΕ
  • [05] Πρόεδρος Κληρίδης - Λυσσαρίδης
  • [06] Επ. Ελέγχου - Μιχαηλίδης - Ελεγκτής
  • [07] Δήμου - Συμμαχία Ισραήλ - Τουρκίας
  • [08] Σεμινάριο - περιφερειακή άσκηση
  • [09] Δικαιώματα Παιδιού - Παιδική Δουλεία
  • [10] Ελλάδα - ΘΟΚ
  • [11] Κάππας - Δικαιώματα του Παιδιού
  • [12] Δικαιώματα Παιδιού - Ενοπλες Διενέξεις
  • [13] Απόλλων 0 - Πανιώνιος 1
  • [14] Βρετανική Βουλή - Κυπριακό - Υπόθεση Λοϊζίδου
  • [15] Συνάντηση Κασουλίδη - Κουκ

  • [01] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,05/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

            Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                     90.30  (-1.30)
    
            Συνολικό Ποσό Συναλλαγών   £ 2,331,585
    
            Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
            Τραπεζικοί Οργανισμοί      £   503,639  103.53 (-0.91)
            Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
            Οργανισμοί                 £   197,036   61.43 (-0.65)
            Ασφαλιστικοί Οργανισμοί    £   875,664   67.99 (-2.44)
            Βιομηχανικές Εταιρείες     £   137,229   88.72 (-1.21)
            Τουριστικές Επιχειρήσεις   £    76,761   70.51 (-0.90)
            Εμπορικές Εταιρείες        £   170,343   44.16 (-5.05)
            Αλλες Εταιρείες            £   100,701   83.31 (-2.41)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜΧ)

    [02] (Κ) Εκπρόσωπος - Μέτρα Ντενκτάς

    Λευκωσία,Κύπρος,05/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    "Οποιοιδήποτε εκβιασμοί του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς δεν θα επηεράσουν καθ'οιονδήποτε τρόπο την ενταξιακή πορεία της Κύπρου", δήλωσε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης.

    Σχολιάζοντας τις απειλές του Τ/Κ ηγέτη για λήψη μέτρων στις 10 Νοεμβρίου, ημερομηνία έναρξης των ουσιαστικών διαπραγματεύσεων Κύπρου - ΕΕ, ο κ. Στυλιανίδης σημείωσε ότι η ΕΕ έχει αποδείξει κατ'επανάλειψη ότι δεν αποδέχεται τέτοιους εκβιασμούς.

    "Η κυβέρνηση παρακολουθεί πολύ στενά αυτά που δηλώνουν και ο (Πρωθυπουργός της Τουρκίας) κ. Γιλμάζ και ο κ. Ντενκτάς", είπε ο κ. Στυλιανίδης, προσθέτοντας ότι "προετοιμάζεται για ότιδήποτε".

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος ανέφερε ότι η κυβέρνηση "ταυτόχρονα δηλώνει την αποφασιστικότητά της ότι η ενταξιακή πορεία θα συνεχίσει προς όφελος όλου του κυπριακού λαού και έχει ανοιχτή στο τραπέζι την πρόταση για συμμετοχή και της Τ/κ κοινότητας".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΧ)

    [03] Εκπρόσωπος - Υπηρεσιακό Σημείωμα Ελληνα Πρέσβη

    Λευκωσία,Κύπρος,05/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος δήλωσε σήμερα ότι δεν επιθυμεί να σχολιάζει υπηρεσιακά σημειώματα Πρέσβεων της Ελλάδας προς το Υπουργείο Εξωτερικών της χώρας τους.

    Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες του τηλεοπτικού σταθμού "Σίγμα" για υπηρεσιακό σημείωμα του Ελληνα Πρέσβη στην Κύπρο Κυριάκου Ροδουσάκη προς το ελληνικό ΥΠΕΞ, στο οποίο φέρεται να γίνεται αναφορά σε ανασχηματισμό του Υπουργικού Συμβουλίου της Κύπρου, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι "κανείς δεν πρέπει να σχολιάζει ότιδήποτε που δεν έχει δει", προσθέτοντας ότι αυτό το υπηρεσιακό σημείωμα η κυβέρνηση δεν το έχει δει.

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο κ. Στυλιανίδης επέμεινε ότι δεν σχολιάζει, είτε υπάρχει είτε δεν υπάρχει υπηρεσιακό σημείωμα και παρέπεμψε στη γραπτή δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας ανφορικά με το θέμα.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΧ)

    [04] Υπουργικό - Εκπρόσωπος - Εκθεση ΕΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,05/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Παρακαλούμε όπως στην τρίτη παράγραφο απαληφθεί η φράση "στην έκθεση". Ακολουθεί το διορθωμένο κείμενο:

    Την ικανοποίησή της για την έκθεση αξιολόγησης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Κύπρο εκφράζει η κυβέρνηση δια του Εκπροσώπου της Χρήστου Στυλιανίδη.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι η κυβέρνηση θεωρεί την έκθεση "ένα νέο σημαντικό βήμα και μια επιτυχία προς τον στόχο της ένταξης".

    Ερωτηθείς εάν απασχολεί την κυβέρνηση η αναφορά στο θέμα των πυραύλων, ο κ. Στυλιανίδης απάντησε καταφατικά, προσθέτοντας ότι η κυβέρνηση "γνωρίζει αυτή τη στάση πολλών ευρωπαϊκών χωρών".

    Ωστόσο είπε ότι "δεν σημαίνει ταυτόχρονα καθ'οιονδήποτε τρόπο ότι αναιρείται η επιτυχία και το σημαντικό βήμα προς τον ενταξιακό μας στόχο".

    Σε ερώτηση εάν η κυβέρνηση αντιλαμβάνεται τον κίνδυνο οι πύραυλοι να υπονομεύσουν την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, ο Εκπρόσωπος επανέλαβε ότι "η ενταξιακή πορεία της Κύπρου με αυτή την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής υποβοηθείται τα μέγιστα και είναι ένα νέο σημαντικό βήμα".

    "Είναι μια επιτυχία προς τον τελικό στόχο της ένταξης", είπε ο κ. Στυλιανίδης, προσθέτοντας ότι στο κείμενο δεν υπάρχει υπονόμευση και ότι "έγινε μια αναφορά απλώς".

    Κληθείς να σχολιάσει την αντιπαράθεση του Κοινοτικού Επιτρόπου, Χρήστου Παπουτσή και του Κοινοτικού Επιτρόπου για Εξωτερικές Υποθέσεις, Χανς Βαν ντεν Μπρουκ, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι είναι εσωτερικά της Ευρωπαϊκής Ενωσης, σημειώνοντας ότι "η κυπριακή κυβέρνηση εκτιμά το ίδιο το επίσημο γεγονός", που είναι η ίδια η θέση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    "Εάν θέλουμε να αξιολογούμε σωστά τα συμβαίνοντα στην ΕΕ πρέπει να παραμένουμε προσηλωμένοι στις επίσημες αποφάσεις", είπε ο κ. Στυλιανίδης προσθέτοντας ότι "είναι αυτά άλλωστε που δεσμεύουν και τα όργανα της ΕΕ".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΧ)

    [05] Πρόεδρος Κληρίδης - Λυσσαρίδης

    Λευκωσία,Κύπρος,05/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Δεν υπάρχει αμφιβολία ότι πολλες ευρωπαϊκές χώρες συμβουλεύουν ή πιέζουν για το θέμα των πυραύλων S300, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης.

    Σε δηλώσεις του μετά από συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ωστόσο ότι "οι απαντήσεις μας είναι σαφείς, λογικές και μετριοπαθείς"

    Εξήγησε ότι οι απαντήσεις μας είναι ότι "πρόκειται για ένα αμυντικό σύστημα το οποίο κανένα δεν απειλεί, ούτε αλλάζει ισοζύγια και ότι δεδομένου ότι υπάρχει και η στρατιωτική και η πολιτική πτυχή είμαστε έτοιμοι να συζητήσουμε εάν υπάρχουν ικανοποιητικές προτάσεις".

    Ο κ. Λυσσαρίδης σημείωσε ότι "δεν υπάρχει ανταπάντηση σε αυτό το θέμα", προσθέτοντας ότι δεν βρήκε κανένα συνομιλητή του που να του πει ότι οι προτάσεις αυτές είναι παράλογες.

    Ερωτηθείς για το θέμα του ανασχηματισμού, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι "είναι φυσικό, νομίζω, ότι θα μας πληροφορήσει ο Πρόεδρος σε περίπτωση που θα αποφασίσει για ευρύτερο ανασχηματισμό".

    Διευκρίνησε ωστόσο ότι μέχρι τώρα, ο Πρόεδρος Κληρίδης δεν έχει πληροφορήσει την ΕΔΕΚ για ανασχηματισμό.

    Κληθείς να σχολιάσει δήλωση του Α' Αντιπροέδρου του ΔΗΣΥ, Ουράνιου Ιωαννίδη, σε συνέντευξή του στον Φιλελεύθερο ότι το Υπουργείο Παιδείας πρέπει να επανέλθει στα χέρια του ΔΗΣΥ, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι "εάν το είπε είναι ολίσθημα" και εξέφρασε την ελπίδα ότι "θα απολογηθεί".

    Ο κ. Λυσσαρίδης ενημέρωσε τον Πρόεδρο Κληρίδη για τις επαφές που είχε στο Λονδίνο, όπου είχε συνάντηση με την Υπουργό για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις της Κοινοπολιτείας, Τζόις Κουίν.

    Με την κ. Κουίν, ο κ. Λυσσαρίδης, συζήτησε κυρίως την ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου και χαρακτήρισε "ενδιαφέρουσα" τη συνομιλία.

    Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι η κ. Κουίν τον διαβεβαίωσε ότι η βρετανική κυβέρνηση επιμένει στην άποψη ότι δεν πρέπει να υπάρχει διασύνδεση μεταξύ ένταξης και πρότερης λύσης του κυπριακού προβλήματος.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΧ)

    [06] Επ. Ελέγχου - Μιχαηλίδης - Ελεγκτής

    Λευκωσία,Κύπρος,05/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ενώπιον της Επιτροπής Ελέγχου θα κληθεί να παραστεί την ερχόμενη Πέμπτη ο Υπουργός Εσωτερικών, Ντίνος Μιχαηλίδης, αναφορικά με τις καταγγελίες για αθέμιτο πλουτισμό τις οποίες διατύπωσε εναντίον του ο Πρόεδρος της εν λόγω Επιτροπής Χρήστος Πουργουρίδης.

    Σε σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Ελέγχου υπήρξε μια προκαταρκτική συζήτηση για την έκθεση του Γενικού Ελεγκτή της Δημοκρατίας.

    Τα μέλη τη Επιτροπής επιφυλάχθηκαν να υποβάλουν ερωτήσεις και διευκρινίσεις για την έκθεση του Ελεγκτή σε επόμενη συνεδρίαση και αφού πρώτα την μελετήσουν.

    Από την προκαταρκτική όμως σημερινή συζήτηση προέκυψαν κάποια νέα στοιχεία, έγιναν κάποιες επισημάνσεις και διατυπώθηκαν και κάποιες απόψεις γύρω από το όλο θέμα.

    Ο Γενικός Ελεγκτής, Σπύρος Χρίστου, τόνισε ότι η έκθεσή του με βάση τους όρους εντολής περιορίστηκε αυστηρά στη συλλογή στοιχείων, διευκρινίζοντας αρκετές φορές ότι δεν επρόκειτο για έρευνα.

    Πληροφόρησε, επίσης τα μέλη της Επιτροπής ότι άρχισε και διαδικασία διερεύνησης των φορολογικών φακέλλων του κ. Μιχαηλίδη.

    Η διαδικασία όμως αυτή, όπως εξήγησε, είναι χρονοβόρα αφού θα χρειασθεί 3 - 6 μήνες να υποβληθούν οι σχετικές δηλώσεις και κατ' επέκταση και άδεια του Υπουργού Οικονομικών για να γίνει κάτι τέτοιο.

    Λειτουργός ωστόσο της Ελεγκτικής Υπηεσίας όταν ρωτήθηκε σχετικά, ανέφερε ότι με βάση κάποια στοιχεία από το Φόρο Εισοδήματος ο Υπουργός Εσωτερικών και η σύζυγός του είχαν δηλωτέα εισοδήματα κατά την περίοδο 1982 - 1996 της τάξης των 500 χιλιάδων λιρών.

    Το σημείο αυτό σχολίασε το μέλος της Επιτροπής βουλευτής Πρόδρομος Προδρόμου επισημαίνοντας ότι δεν μπορεί να αντιστοιχεί η αξία της περιουσίας που απέκτησε ο κ. Μιχαηλίδης κατά την ίδια περίοδο με τα εισοδήματα που έχει δηλώσει.

    Σε άλλο σημείο της συζήτησης ο κ. Χρίστου ανέφερε ότι δεν έγινε έλεγχος της αξίας των αντικειμένων που βρίσκονται στο σπίτι του Υπουργού Εσωτερικών στη Λεμεσό γιατί κάτι τέτοιο θα προκαλούσε τις αντιδράσεις της κοινής γνώμης.

    Ο Πρόεδρος της Επιτροπής, Χρήστος Πουργουρίδης, χαρακτήρισε συντριπτικά και καταθλιπτικά για έναν Υπουργό της Κυπριακής Δημοκρατίας τα στοιχεία τα οποία περιλαμβάνονται στην έκθεση του Γενικού Ελεγκτή.

    Ο κ. Πουργουρίδης χαρακτήρισε μάλιστα "μαγειρεμένα κατά την έκφρασή του κάποια στοιχεία που έδωσε εργοληπτική εταιρεία αναφορικά με την πώληση στον κ. Μιχαηλίδη διαμερίσματος.

    Μετά τη συνεδρίαση ο κ. Πουργουρίδης κλήθηκε να σχολιάσει την πρωινή δήλωση του Υπουργού Εσωτερικών ότι οι καταγγελίες εναντίον του καταρρίπτονται μέσα από την έκθεση του Γενικού Ελεγχου σαν χάρτινος πύργος.

    "Δε θέλω, είπε, να σχολιάσω τις δηλώσεις αυτές, παρά το ότι είναι πολύ βαριά η πρόκληση. Περιορίζομαι να πω, κατέληξε, ότι τόσο ο Μητροπολίτης Λεμεσού όσο και ο Υπουργός Εσωτερικών ο οποίος επίσης κατάγεται από τη Λεμεσό, δικηρύσσουν ότι είναι αθώοι και οι δύο".

    (ΚΥΠΕ/ΣΔ/ΝΓ/ΜΧ)

    [07] (Κ) Δήμου - Συμμαχία Ισραήλ - Τουρκίας

    Λευκωσία,Κύπρος,05/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η στρατιωτική συνεργασία Ισραήλ - Τουρκίας μας ενοχλεί και αυτό έχει αναφέρει και το Υπουργείο Αμυνας και παλαιότερα η Εθνική Φρουρά, επεσήμανε ο Αρχηγός του ΓΕΕΦ αντιστράτηγος Δημήτριος Δήμου , σχολιάζοντας τη θέση που διατύπωσε αλλά και τις διαβεβαιώσεις που έδωσε ο Ισραηλινός Πρόεδρος Εζερ Βάισμαν.

    Ο κ. Δήμου ξεκαθάρισε ότι δεν έχει λόγο να σχολιάσει την πολιτική πτυχή.

    Επανέλαβε τη θέση ότι ενοχλεί η συγκεκριμένη συμμαχία, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν δημιουργεί ιδιαίτερα προβλήματα.

    Κλήθελις εξάλλου να σχολιάσει το θέμα των συχνών παραβιάσεων του κυπριακού εναέριου χώρου και των παραβιάσεων των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Λευκωσίας από ισραηλινά πολεμικά αεροσκάφη, ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς είπε:

    "Εχουνε μια φορά παραβιάσει. Εκτοτε", πρόσθεσε, "μετά και από τις οδηγίες που τους έχουμε δώσει δεν έχουν ξανακάνει παραβίαση ούτε και παράβαση".

    "Εχουμε", κατέληξε ο κ. Δήμου, "το χαρακτηριστικό παράδειγμα 15 τουρκικά να μην ζητούν άδεια και το ένα ισραηλινό να ζητά τη νόμιμη άδεια".

    Ο κ. Δήμου έκανε τις δηλώσεις αυτές στη Βουλή μετά από συνεδρίαση της Επιτροπής Αμυνας στην οποία παρέστη και εξέθεσε τις απόψεις της Εθνικής Φρουράς τόσο για το θέμα της δικαιότερης υπηρεσίας εθνοφρουρών σε φυλάκια κατά μήκος της γραμμής καταπαύσεως του πυρός, όσο και για το θέμα των απαλλαγών από υπηρεσία στην Ε.Φ. ατόμων τα οποία παρουσιάζουν ψυχολογικά προβλήματα.

    (ΚΥΠΕ/ΣΔ/ΝΓ/ΜΧ)

    [08] (Κ) Σεμινάριο - περιφερειακή άσκηση

    Λάρνακα,Κύπρος,05/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Πραγματοποιήθηκε σήμερα στη Λάρνακα σεμινάριο αξιολόγησης της κοινής περιφερειακής άσκησης μεταξύ Κύπρου - Αιγύπτου και Ισραήλ που άρχισε την περασμένη Δευτέρα και ολοκληρώθηκε σήμερα, 4 χιλιόμετρα από τις ακτές στον Κόλπο της Λάρνακας για καταπολέμηση περιστατικών ρύπανσης.

    Σε χαιρετισμό του που διαβάστηκε στο σεμινάριο, ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος, Κώστας Θεμιστοκλέους, ανέφερε ότι "με την εμπειρία της τριήμερης αυτής άσκησης το σύστημα ήδη έχει βοηθήσει στην αναβάθμιση των ικανοτήτων τόσο της Κύπρου όσο και των συνεργαζομένων χωρών για προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος ώστε μεγάλα ατυχήματα ρύπανσης να αντιμετωπίζονται άμεσα και αποτελεσματικά".

    Εξάλλου στο χαιρετισμό του ο Υπουργός Γεωργίας επεσήμανε ότι το Υπουργείο του και η κυβέρνηση γενικότερα "αποδίδουν τεράστια σημασία στην προστασία του περιβάλλοντος και ιδιαίτερα του θαλάσσιου χώρου που μας περιβάλλει και δεν φείδεται κόπων και χρημάτων για να τα προστατεύσει αποτελεσματικά".

    Ο κ. Υπουργός εξέφρασε επίσης θερμές ευχαριστίες προς την Ευρωπαϊκή Ενωση που χρηματοδότησε το πρόγραμμα αυτό τονίζοντας ότι "η Ενωμένη Ευρώπη προς την οποία η πορεία μας για ένταξη προχωρεί σταθερά παρά τις ό,ποιες δυσκολίες, έχει αγκαλιάσει θερμά τις προσπάθειές μας, οι οποίες αποτελούν αναπόσπαστο μέρος της επιδίωξής μας για διαφύλαξη της περιβαλλοντικής κληρονομιάς μας που είναι και της Ευρώπης".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΜΚ/ΜΧ)

    [09] Δικαιώματα Παιδιού - Παιδική Δουλεία

    Λευκωσία,Κύπρος,05/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Την υπόσχεση να προσφέρει ενεργά στις προσπάθειες για τερματισμό της παιδικής δουλείας στη Ζαμβία έδωσε ο 12χρονος Gwen Briget Mugenda, μιλώντας μπροστά από εκατοντάδες συνέδρους στο σεμινάριο "Δικαιώματα των παιδιών και αδικίες" που άρχισε σήμερα στη Λευκωσία.

    "Ο ρόλος που έχω αναλάβει είναι να συμμετάσχω ενεργά ώστε να τερματιστεί η παιδική δουλεία στη χώρα μου", είπε ο Mugenda, υποσχόμενος να συνεχίσει την εκστρατεία του "εκ μέρους πολλών παιδιών στην Αφρική, που υποφέρουν σήμερα, για να πω τα κακά της παιδικής δουλείας".

    Χωρίς οποιοδήποτε σημάδι ντροπαλότητας, ο Mugenda, αναφέρθηκε στο πώς η μητριά του τον ανάγκασε όταν πέθανε η μητέρα του να εγκαταλείψει το σχολείο και να πωλεί μπανάνες και άλλα πράγματα, ξεκινώντας την ημέρα του από τις έξι το πρωί και τελειώνοντας 13 ώρες αργότερα.

    Η ζωή του άλλαξε μόνο όταν αυτό υπέπεσε στην αντίληψη του Διεθνούς Προγράμματος για την Εξάλειψη της Παιδικής Δουλειάς (IPEC) του Διεθνούς Γραφείου Εργασίας (ΔΓΕ).

    "Η Παγκόσμια Πορεία (Εναντίον της Παιδικής Δουλείας, όπως ονομάζεται το πρόγραμμα) έχει αλλάξει τη ζωή μου", ανέφερε ο Mugenda, με το πρόσωπο του να φωτίζεται όταν μιλά για τη επιστροφή του στο σχολείο.

    Εξάλλου παρουσιάζοντας το IPEC, ο Διεθυντής του Προγράμματος στη Γενεύη, Werner K. Blenk είπε ότι "η παιδική δουλεία είναι πολύπλοκο, πολυπρόσωπο πρόβλημα το οποίο δεν επιδέχεται μια απλή λύση".

    Σύμφωνα με τους τελευταίους υπολογισμούς του ΔΓΕ ο αριθμός των παιδιών μεταξύ 5 - 14 ετών που εργάζονται παγκόσμια είναι 250 εκατομμύρια, με τα μισά από αυτά να απασχολούνται συνεχώς κάνοντας επικίνδυνες δουλειές και δουλειές με τις οποίες τυγχάνουν εκμετάλλευσης.

    Οπως ανέφερε ο κ. Blenk "η Αφρική έχει το μεγαλύτερο ποσοστό παιδιών που δουλεύουν και το οποίο ανέρχεται στο 40% ενώ το ανάλογο ποσοστό για την Ασία και τη Λατινική Αμερική είναι περίπου 20%".

    Σε απόλυτους αριθμούς, είπε η Ασία έχει το μεγαλύτερο αριθμό παιδιών που δουλεύουν. Περίπου το 61% των παιδιών που δουλεύουν στην κόσμο βρίσκονται στην Ασία, ενώ το 32% στην Αφρική και το 7% στην Λατινική Αμερική.

    Ακόμη ο κ. Blenk παρατήρησε ότι 14 - 17% των παιδιών που δεν πάνε σχολείο εργάζονται 49 ή περισσότερες ώρες την εβδομάδα, και 11 - 13% εργάζονται 56 ή περισσότερες ώρες την εβδομάδα.

    "Παρόλα αυτά, υπάρχει λόγος για αισιοδοξία", ανέφερε ο κ. Blenk, γιατί κατά τα τελευταία λίγα χρόνια υπήρξε μια μεγάλη αλλαγή στην αντίληψη του όλου θέματος.

    "Η πρόσφατη Παγκόσμια Πορεία Εναντίον της Παιδικής Δουλείας, που κορυφώθηκε στη Διάσκεψη του ΔΓΕ τον περασμένο Ιούνιο, ήταν μια ζωηρή ένδειξη της αυξανόμενης παγκοσμίως κίνησης εναντίον της παιδικής δουλείας", ανέφερε.

    Εξάλλου όπως είπε κατά τη διάρκεια της Διάσκεψης στη Γενεύη έγιναν συζητήσεις και εισηγήσεις και μια δεύτερη συζήτηση θα γίνει τον Ιούνιο του 1999 πάνω στις προτάσεις, που δημιουργούν μια βασική υποχρέωση για τα κράτη να απαγορεύουν και να εξαλείψουν αμέσως τις χειρότερες μορφές παιδικής δουλείας.

    Καθορίζοντας αυτές τις μορφές δουλείας ο κ. Blenk είπε ότι αυτές περιλαμβάνουν "... την πώληση και τη διακίνηση παιδιών, την εξαναγκαστική ή υποχρεωτική εργασία, τη χρήση της δουλείας των παιδιών για αποπληρωμή χρεών και τη δουλοπαροικία".

    Επίσης περιλαμβάνει τη χρήση, την προαγωγή ή την προσφορά ενός παιδιού για σκοπούς πορνείας, ή για παράνομες δραστηριότητες για την παραγωγή η διακίνηση ναρκωτικών.

    Η χειρότερη μορφή παιδικής δουλείας, πρόσθεσε, περιλαμβάνει οποιαδήποτε δραστηριότητα, που από τη φύση της, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία, την ασφάλεια ή τα ήθη των παιδιών.

    Ο κ. Blenk έκανε έκκληση προς όλους τους διεθνείς οργανισμούς και τους μη κυβερνητικούς οργανισμούς να εργαστούν μαζί για να φέρουν "διαφορετικές προοπτικές σε αυτό το θέμα".

    Εξάλλου ο Αρχισυντάκτης του περιοδικού "Ο Κόσμος των παιδιών και η Υδρόγειος Σφαίρα" Magnus Bergmar, που είναι επίσης παραγωγός ταινιών, έδειξε μέσω βίντεο την κατάσταση των παιδιών που δουλεύουν στο Πακιστάν, σημειώνοντας ότι τα παιδιά εκεί "ανήκουν σε όποιον πληρώνει περισσότερα".

    Οπως είπε μέσω του προγράμματος, υπάρχουν τώρα 200 σχολεία στο Πακιστάν που έχουν "απελευθερώσει" τα παιδιά από την παιδική δουλεία.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΑΧΡ)

    [10] Ελλάδα - ΘΟΚ

    Λευκωσία,Κύπρος,05/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Επιταγή ύψους τεσσάρων εκατομμυρίων δραχμών επέδωσε χθες στον Αντιπρόεδρο του Διοικητικού Συμβουλίου του Θεατρικού Οργανισμού Κύπρου (ΘΟΚ), Αλέξανδρο Κινάκη, ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο, Κυριάκος Ροδουσάκης, σε σεμνή τελετή που έγινε στο οίκημα της ελληνικής πρεσβείας.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Οργανισμού το ποσό αυτό "αντιπροσωπεύει την ετήσια ενίσχυση του έργου του ΘΟΚ από την Ελλάδα".

    Στη τελετή παρέστη και ο Διευθυντής του ΘΟΚ, Αντης Παρτζίλης.

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΓΠ)

    [11] (Κ) Κάππας - Δικαιώματα του Παιδιού

    Λευκωσία,Κύπρος,05/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Στην έντονη δραστηριότητα των διαφόρων κυπριακών οργανώσεων, που σχετίζονται με θέματα της UNICEF και η οποία "αποδεικνύει τη σταθερή πίστη και εμμονή της Κύπρου στα δικαιώματα του παιδιού", αναφέρθηκε απόψε σε χαιρετισμό του ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Λυκούργος Κάππας.

    Ο κ. Κάππας, ο οποίος μιλούσε στην τελετή επίδοσης βραβείων στο Διαγωνισμό για τα Δικαιώματα του Παιδιού, που οργανώθηκε από το Κέντρο για Παγκόσμιο Διάλογο από την UNICEF, είπε ότι η εκδήλωση ανάμεσα σ' άλλα "εκφράζει την πικρία και σφοδρή διαμαρτυρία για την κλιμακούμενη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Κύπρο και κηρύττει την απόφαση ν' αγωνιστεί για την αποκατάστασή τους".

    Οπως ανέφερε ο κ. Κάππας, στις 10 Δεκεμβρίου 1948 υιοθετήθηκε από τη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών η Οικουμενική Διακήρυξη των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων όπου "τα δικαιώματα του παιδιού συνιστούν τη βάση της αυξανόμενης απαίτησης της ανθρωπότητας, για αξιοπρεπή, πολιτισμένη διαβίωση σε μια κοινωνία".

    Εξήρε, εξάλλου, την πολύπτυχη δράση της UNICEF για την πρόοδο που επέφερε σε παγκόσμια κλίμακα στην προάσπιση των δικαιωμάτων των παιδιών ενώ παράλληλα καυστηρίασε την κατ' εξακολούθηση καταπάτηση αυτών των διακαιωμάτων λόγω του ότι "πολλά κράτη τα θυσιάζουν συνειδητά σε σκοπιμότητες και συμφέροντα".

    Αναφέρθηκε επίσης σε απειλές κατά των δικαιωμάτων του παιδιού, όπως ο υποσιτισμός εκατομμυρίων παιδιών και η οικονομική εκμετάλλευση ενώ υπογράμμισε ότι "καθίσταται αναγκαία η ανάληψη ψηλού αισθήματος ευθύνης και η ανύψωση της μορφωτικής στάθμης".

    Γι' αυτό το λόγο, όπως είπε, το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού δίνει μεγάλη σημασία στην καλλιέργεια αγωγής στους μαθητές της, από όλους τους φορείς που αρωγοί στην προσπάθεια του κράτους υποβοηθούν την αναβάθμιση του πολιτισμού της Κύπρου.

    Αφού ευχαρίστησε το Κέντρο για Παγκόσμιο Διάλογο και τη UNICEF για την κήρυξη του Διαγωνισμού αυτού συνεχάρη όλους τους μαθητές και μαθήτριες που βραβεύτηκαν και τους ευχήθηκε κάθε επιτυχία στη μορφωτική τους προσπάθεια.

    Οι βραβευθέντες είναι οι Ιωάννα Λαμπριοπούλου του Δημοτικού Σχολείου Σταυρού, Τερέζα Μαρκίδου του Γυμνασίου Αγίου Στυλιανού, Ραμόνα Λιασή του Γυμνασίου Πλατύ Αγλαντζιάς, Τζένι Μουρ του Heritage School Λεμεσού, Πανίκος Χριστοφή του Grammar School καθώς και το Δημοτικό Σχολείο Λάσας.

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΓΠ)

    [12] (Κ) Δικαιώματα Παιδιού - Ενοπλες Διενέξεις

    Λευκωσία,Κύπρος,05/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η ανάγκη για πολιτική δέσμευση από πλευράς των κρατών ώστε να διασφαλιστεί η συμμόρφωση με τη Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών για τα Δικαιώματα του Παιδιού, επισημάνθηκε σε σεμινάριο με θέμα "Δικαιώματα των Παιδιών και Αδικίες", που άρχισε σήμερα στη Λευκωσία.

    Οι σύνεδροι τόνισαν ότι οποιαδήποτε προσπάθεια για εκτροπή από αυτή τη δέσμευση θα πρέπει να θεωρείται ηθικά εσφαλμένη και απαράδεκτη.

    "Πέστε στον κόσμο ότι και εγώ θέλω να παίζω όπως τα άλλα παιδιά", ήταν το μήνυμα ενός εξάχρονου παιδιού από το Ιράκ που μετέφερε στο συνέδριο ένας από τους ομιλητές.

    Ενα δεκαπεντάχρονο παιδί από την Καμποτία απηύθυνε έκκληση για καλύτερη ιατροφαρμακευτική φροντίδα και καλύτερη εκπαίδευση και ζήτησε βοήθεια για εξάλειψη της φτώχειας στη χώρα του.

    Το διήμερο σεμινάριο οργανώνεται από το Κέντρο για Παγκόσμιο Διάλογο επικεφαλής του οποίου είναι ο Χοσέιν Αλικχάνι, σε συνεργασία με τη UNICEF.

    Οι ομιλητές κατά την απογευματινή συνεδρία συζήτησαν την κατάσταση των παιδιών σε περιόδους πολέμου και μετά τη λήξη του και χαρακτήρισαν τις ένοπλες διενέξεις που στρέφονται εναντίον παιδιών ηθικά κατακριτέες και αδικαιολόγητες.

    "Δεν μπορεί να παίρνονται αποφάσεις από τις αντιμαχόμενες πλευρές ή με βάση πολιτικές σκοπιμότητες κατά πόσο είναι εφικτό να εκπληρώνονται οι υποχρεώσεις προς τα παιδιά", παρατήρησε ο Πρόεδρος του Καναδικού Κέντρου για Ανάπτυξη Εξωτερικής Πολιτικής, Νάιτζελ Φίσερ.

    Καλώντας για πολιτική δέσμευση έναντι των δικαιωμάτων του παιδιού, ο κ. Φίσερ σημείωσε ότι σήμερα 300.000 παιδιά κάτω των 18 ετών υπηρετούν σε τακτικές ή μη τακτικές ένοπλες δυνάμεις.

    Ασκησε κριτική κατά της συμπεριφοράς διεθνών σωμάτων, τα οποία, όπως είπε, "κρύβουν την αδράνειά τους πίσω από τη δικαιολογία της κυριαρχίας και της μη επέμβασης στα εσωτερικά των κρατών, παρέχοντας έτσι σ'αυτούς που κακομεταχειρίζονται τα παιδιά ένα μανδύα διεθνούς ευπρέπειας".

    Η Συνθήκη των Ηνωμένων Εθνών έχει συμβάλει κάπως στην καλυτέρευση των συνθηκών αναφορικά με τα δικαιώματα του παιδιού, αλλά δεν είναι αρκετή, επεσήμανε.

    Εξάλλου, μιλώντας για τη δική της εμπειρία στο Σουδάν, η Διευθύντρια Πληροφόρησης της UNICEF στο Παρίσι, Κλερ Μπρισέτ, είπε ότι η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει την έκταση του προβλήματος και πρόσθεσε ότι η βοήθεια που παρέχεται έχει βελτιωθεί.

    Αναφερόμενη όμως στο παράδειγμα του Σουδάν, το οποίο, όπως σημείωσε, βρίσκεται σε εμπόλεμη κατάσταση από το 1963, τόνισε ότι σε τέτοιες περιπτώσεις παρατεταμένων διενέξεων η Συνθήκη του ΟΗΕ "πρέπει να εφαρμοστεί στην πραγματικότητα".

    "Δύο εκατομμύρια άνθρωποι που ζουν από την παροχή βοήθειας, κρέμμονται από μια κλωστή", είπε χαρακτηριστικά.

    Ο Σαίντ Γιουσίφ Αλ - Κχοέι του ομώνυμου ιδρύματος στο Λονδίνο, είπε ότι δεν πρέπει στις προσπάθειες για προστασία των παιδιών να παρεμβάλλονται εμπόδια από πολιτικούς ή στρατιωτικούς παράγοντες.

    Αναφερόμενος στην κατάσταση των παιδιών στο Ιράκ, επεσήμανε τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν στην εκπαίδευση και τόνισε ότι συχνά χρησιμοποιούνται ως "πολιτικά πιόνια" και πολλά βασανίζονται ώστε να αποσπασθούν ομολογίες από τους γονείς τους.

    Επεσήμανε επίσης ότι οι οικονομικές κυρώσεις, η φτωχή υγιεινή, το μολυσμένο νερό και οι νάρκες συμβάλλουν στην υπόσκαψη της κοινωνικής δομής.

    Ο κ. Αλ - Κχοέι μετέφερε το μήνυμα ένος εξάχρονου παιδιού που του ζήτησε να πει στον κόσμο ότι θέλει και αυτό να παίζει όπως τα άλλα παιδιά.

    Τέλος η Πιλάρ Αγκιλάρ, που εργοδοτείτο από τη UNICEF στη Ρουάντα, χαρακτήρισε τη χώρα αυτή "έναν από τα χειρότερα πεδία θανάτου" στον κόσμο, σημειώνοντας ότι δύο εκατομμύρια άνθρωποι εκτοπίσθηκαν στο εξωτερικό ενώ έναν εκατομμύριο έγιναν πρόσφυγες στην ίδιά τους την πατρίδα.

    "Υπήρξαν 800.000 θύματα μέσα σε 100 ημέρες ένοπλης σύγκρουσης", ανέφερε.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΧ/ΓΠ)

    [13] Απόλλων 0 - Πανιώνιος 1

    Λεμεσός,Κύπρος,05/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πανιώνιος Ελλάδας πέρασε στους "8" του Κυπέλλου Κυπελλούχων Ευρώπης αφού κέρδισε απόψε τον Απόλλωνα στη Λεμεσό με 1 - 0.

    Στον πρώτο αγώνα στη Νέα Σμύρνη ο Πανιώνιος είχε κερδίσει με 3 - 2. Το μοναδικό τέρμα του αγώνα, που έγινε στο Τσίρειο Στάδιο, σημείωσε ο Αντώνης Σαπουντζής, στο 18ο λεπτό.

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [14] Βρετανική Βουλή - Κυπριακό - Υπόθεση Λοϊζίδου

    Λονδίνο,Βρετανία,05/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η Βρετανία συνεχίζει να προτρέπει όλες τις πλευρές στην Κύπρο να αποφεύγουν οποιαδήποτε ενέργεια που θα επιδεινώσει την ένταση στο νησί.

    Αυτό τόνισε η Υφυπουργός Εξωτερικών, Υπεύθυνη για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις, Τζόις Κουίν, απαντώντας σε ερώτηση του Βρετανού Βουλευτή Τζον Τέιλορ ποιά είναι η εκτίμηση του Υπουργού Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ "για τον αριθμό των ελληνικών και τουρκικών μαχητικών αεροπλάνων που έχουν βάση την Κύπρο".

    Στην απάντησή της η κ. Κουίν είπε ότι δεν ήταν ενήμερη περί μόνιμης παρουσίας ελληνικών και τουρκικών μαχητικών αεροπλάνων στην Κύπρο, σημειώνοντας ωστόσο ότι οι πρόσφατες πτήσεις μαχητικών αεροπλάνων από την Ελλάδα και την Τουρκία στην Κύπρο "έχουν δείξει πόσο εύκολα μπορεί να αυξηθεί η ένταση".

    Εξάλλου απαντώντας σε άλλη ερώτηση του ιδίου βουλευτή για το ρόλο της Βρετανίας ως εγγυήτριας δύναμης για την Κύπρο, η κ. Κουίν είπε ότι "δεσμευόμαστε να χρησιμοποιούμε τη θέση του Ηνωμένου Βασιλείου ως εγγυήτριας δύναμης για να βοηθούμε το λαό της Κύπρου να πετύχει μιαν πολιτική λύση στην Κύπρο".

    Κληθείσα να απαντήσει σε ερώτηση του Βουλευτή Κορμπέτ για τη διάθεση κονδυλίων ύψους 12 εκατομμυρίων ecu από την ΕΕ για υποστήριξη της προόδου προς μια πολιτική διευθέτηση στην Κύπρο, η κ. Κουίν ανέφερε ότι το Τέταρτο Χρηματοδοτικό Πρωτόκολλο για Οικονομική και Τεχνική βοήθεια μεταξύ της Ευρωπαϊκής Ενωσης και της Δημοκρατίας της Κύπρου κάλυπτε αρχικά την περίοδο από την 1η Ιανουαρίου 1995 μέχρι την 31η Δεκεμβρίου 1999.

    "Στο πλαίσιο αυτού του Πρωτοκόλλου", πρόσθεσε η κ. Κουίν, "η ΕΕ αποφάσισε να διαθέσει 12 εκατομμύρια ecu ως επιχορήγηση για δυνατές πρωτοβουλίες που συμφωνήθηκαν από κοινού στην Κύπρο για να προάγουν μια γενική λύση του κυπριακού ζητήματος".

    Μέχρι τώρα, όπως είπε, συνολικά 111.370 ecu έχουν δεσμευθεί για δραστηριότητες του συντεχνιακού φόρουμ, στο οποίο συμμετέχουν Ε/κ και Τ/κ συντεχνίες, παρόλο που στην πραγματικότητα δεν έχουν ξοδευθεί οποιαδήποτε χρήματα.

    Η κ. Κουίν πρόσθεσε ότι την ευθύνη για την επίβλεψη της διάθεσης κονδυλίων στο πλαίσιο του Τέταρτου Χρηματοδοτικού Πρωτοκόλλου είναι υπεύθυνο το γραφείο (πρεσβεία) της Κομισιόν στη Λευκωσία.

    Υπόθεση Τιτίνας Λοϊζίδου

    Εξάλλου απαντώντας σε ερώτηση του Βουλευτή Τομ Κοξ για την απόφαση του Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης στην υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου κατά της Τουρκίας, η κ. Κουίν ανέφερε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο, μαζί με άλλα μέλη της εξ Υπουργών Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης, έχει καλέσει την Τουρκία να ενημερώσει την Επιτροπή για τα μέτρα που προτείνει για να λάβει ως αποτέλεσμα της απόφασης που λήφθηκε.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΜΚ/ΓΠ)

    [15] Συνάντηση Κασουλίδη - Κουκ

    Λονδίνο,Βρετανία,05/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η Βρετανία επανέλαβε για ακόμη μια φορά ότι δεν θεωρεί ότι το Κυπριακό πρέπει να συνδέεται άμεσα με την ενταξιακή πορεία.

    Αυτό ανέφερε απόψε ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης μετά από συνάντηση με το Βρετανό ομόλογό του, Ρόμπιν Κουκ στο Λονδίνο.

    Η συνάντηση διήρκησε πέραν της μισής ώρας και μαζί με τον κ. Κουκ ήταν η Υφυπουργός Εξωτερικών, Υπεύθυνη για Ευρωπαϊκά Θέματα, Τζόις Κουίν και ο Αντιπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό, Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ.

    Μιλώντας μετά τη συνάντηση, ο κ. Κασουλίδης εξέφρασε ικανοποίησή για τον εγκάρδιο τρόπο που ο ΥΠΕΞ της Βρετανίας, υποδέχθηκε την κυπριακή αντιπροσωπεία και είπε ότι είχαν μια "πολύ παραγωγική και χρήσιμη συνεργασία" και δόθηκε "η ευκαιρία να μιλήσουμε για τις προσπάθειες που έχουν αναληφθεί από τα Ηνωμένα Εθνη, με τη διαδικασία της (Αναπληρωτού Ειδικής Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο) Αν Χέρκους".

    Ο κ. Κασουλίδης είπε ότι ανέφερε στο Βρετανό ομόλογό του "ότι η κυπριακή κυβέρνηση υποστηρίζει τις προσπάθειες της κ. Χέρκους" και τις προσεγγίζει με εποικοδομητική διάθεση με την ελπίδα ότι θα επιτύχουν.

    Ανέφερε ότι συζήτησαν επίσης την πτυχή των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακού που είναι μέσα στα πλαίσια της διαδικασίας της κ. Χέρκους και την πτυχή που αφορά τις προσπάθειες για μείωση της έντασης.

    "Ταυτόχρονα, μιλήσαμε και για την ενταξιακή πορεία και για τα προβλήματα που παρουσιάζονται κατά καιρούς, τα οποία, κατά την άποψή μας, δεν βοηθούν στη λύση του Κυπριακού γιατί ενθαρρύνουν τους Τούρκους να ελπίζουν ότι μπορεί, λόγω της αρνητικότητάς τους, να παγοποιηθεί η ενταξιακή πορεία, πράγμα που είναι εναντίον των συμφερόντων της ίδιας της Ευρωπαϊκής Ενωσης, πέραν του ότι είναι και εναντίον των συμφερόντων της Κύπρου", είπε ο κ. Κασουλίδης.

    Σε ερώτηση αν μπορούμε να αναμένουμε συνέχιση της τωρινής στάσης της Βρετανίας σ'ότι αφορά την ευρωπαϊκή πορεία, ώστε να μειωθούν οι δυσκολίες που παρουσιάζονται, ο κ. Κασουλίδης απάντησε:

    "Πρέπει να πω ότι μου έχει επαναληφθεί σήμερα αυτό που η βρετανική κυβέρνηση επανειλημμένα έχει δηλώσει, ότι δηλαδή η ίδια δεν θεωρεί ότι το πρόβλημα της Κύπρου πρέπει να συνδέεται άμεσα με την ενταξιακή πορεία".

    Ο κ. Κασουλίδης τόνισε ότι "ασφαλώς είναι επιθυμία όλων, και της Βρετανίας και της Κύπρου, το Κυπριακό να έχει λυθεί πριν από την ένταξη, αλλά δεν πρέπει να συνδέονται, και η πορεία της Κύπρου προς την ΕΕ πρέπει να συνεχιστεί χωρίς προσκόμματα".

    Τον κ. Κασουλίδη συνόδευαν ο Υπατος Αρμοστής της Κύπρου στη Βρετανία, Μιχάλης Ατταλίδης, ο αναπληρωτής Υπατος Αρμοστής, Γιώργος Κασουλίδης.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΑΧΡ/ΜΧ)
    (Α.Π.)

    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 5 November 1998 - 19:46:14 UTC