Visit our Archive of Documents from US Government Agencies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-11-17

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Γενική Συνέλευση Ενωσης Δήμων
  • [02] Κύπρος - Βιετνάμ - Γιορδαμλή
  • [03] Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Πολυτεχνείο
  • [04] Λονδίνο - Εκθεση τουρισμού - Κύπρος

  • [01] Γενική Συνέλευση Ενωσης Δήμων

    Λευκωσία,Κύπρος,17/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Στο σημαντικό ρόλο που διαδραματίζει η τοπική αυτοδιοίκηση στην προσπάθεια για εξυπηρέτηση του πολίτη αλλά και ενόψει της ενταξιακής πορείας της Κύπρου, αναφέρθηκε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, στην ομιλία του στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ενωσης Δήμων Κύπρου (ΕΔΚ).

    Στη Συνέλευση παρέστησαν επίσης αρχηγοί ή εκπρόσωποι κομμάτων, υπουργοί, βουλευτές, ο Πρόεδρος της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας, Δήμαρχος Αθηναίων, Δημήτρης Αβραμόπουλος, ο Πρέσβης της Ελλάδας στη Λευκωσία, Κυριάκος Ροδουσάκης και άλλοι επίσημοι.

    Στην ομιλία του ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι η ΕΔΚ έχει καταξιωθεί ως ένας πολύ χρήσιμος και υπεύθυνος οργανισμός που συμβάλλει ουσιαστικά και αποφασιστικά στη γενικότερη προσπάθεια για εξυπηρέτηση του πολίτη.

    Τονίζοντας την ιδιαίτερη σημασία στο θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης, ανέφερε ότι ο θέσμος αποτελεί "θεμελιώδες συστατικό της Δημοκρατίας γιατί έχει ως βασική επιδίωξη την ορθολογική αποκέντρωση εξουσιών και την αμεσότερη εμπλοκή των διοικουμένων στη διαχείριση των τοπικών υποθέσεων και προβλημάτων που τους απασχολούν."

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης σημείωσε ακόμα ότι ενόψει της ενταξιακής πορείας της Κύπρου προς την Ευρώπη ο ρόλος της τοπικής αυτοδιοίκησης καθίσταται ακόμα πιο κρίσιμος, δεδομένης της σταθερής στόχευσης που η Ευρωπαϊκή Ενωση έχει για περαιτέρω προαγωγή και ενίσχυση του θεσμού, για να είναι σε θέση να συμβάλει πιο ουσιαστικά στην εξυπηρέτηση του πολίτη.

    "Η κυβέρνηση έχει επίγνωση των σοβαρών προβλημάτων που αντιμετωπίζουν οι Δήμοι," πρόσθεσε ο Πρόεδρος Κληρίδης, και διαβεβαίωσε ότι θα βρίσκεται σταθερά στο πλευρό των Δήμων και θα συνεχίσει να τους ενισχύει στο πλαίσιο μιας στενής και καρποφόρας πάντα συνεργασίας.

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας χαιρέτισε την παρουσία των εκπροσώπων της Κεντρικής Ενωσης Δήμων και Κοινοτήτων Ελλάδας στη Συνέλευση και ανέφερε ότι η παρουσία τους μαρτυρεί το αμείωτο ενδιαφέρον και συμπαράσταση της Ελλάδας προς την Κύπρο.

    Υπουργός Εσωτερικών

    Ο Υπουργός Εσωτερικών Ντίνος Μιχαηλίδης, σε χαιρετισμό του, είπε ότι "η Ενωση Δήμων Κύπρου επιτελεί αξιόλογο έργο, συμβάλλοντας ουσιαστικά στην αντιμετώπιση και προώθηση κοινών προβλημάτων των Δήμων".

    Είπε ότι "η Ενωση Δήμων, με την πολύπλευρη δραστηριότητά της και τον υπεύθυνο χειρισμό των θεμάτων που κατά καιρούς εγείρονται, καθιερώθηκε πλέον ως η συλλογική έκφραση των Δήμων, προσδίδοντας ταυτόχρονα νέα διάσταση στο θεσμό της τοπικής αυτοδιοίκησης".

    Ο κ. Μιχαηλίδης ανέφερε ότι "μόνιμος στόχος κι επιδίωξη" της κυβέρνησης είναι "η ενίσχυση του θεσμού, η αναβάθμιση των τοπικών αρχών και η παραχώρηση σ' αυτές περισσοτέρων εξουσιών και αρμοδιοτήτων για να μπορούν να χειρίζονται με ταχύτητα, επάρκεια και αποτελεσματικότητα τις τοπικές υποθέσεις".

    Αναφέρθηκε στον Ευρωπαϊκό Χάρτη της Τοπικής Αυτοδιοίκησης, τον οποίο υπέγραψε η Κύπρος το 1985, και ότι "έχει ιδρυθεί με την πλήρη αναγνώριση της προσφοράς της τοπικής αυτοδιοίκησης προς τη δημοκρατία και το μοναδικό ρόλο των τοπικών αρχών στην ευρωπαϊκή ενοποίηση".

    Εξέφρασε, ακολούθως, την πεποίθηση ότι θα γίνει πλήρης εκμετάλλευση της ευκαιρίας "για συνένωση των εμπειριών μας και ιδιαίτερα να ανοίξουμε το δρόμο για τα τοπικά χρηματοδοτικά συστήματα, τα οποία θα επιτρέπουν στις τοπικές διοικήσεις να εκπληρώσουν την αποστολή τους, στο κτίσιμο και στην Κύπρο της σωστής τοπικής αυτοδιοίκησης, μέσα στα πλαίσια μιας ενωμένης Ευρώπης".

    Λέλλος Δημητριάδης

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Ενωσης Δήμων Κύπρου, Δήμαρχος Λευκωσίας, Λέλλος Δημητριάδης, αναφερόμενος στα οικονομικά των Δήμων, υπογράμμισε ότι "τα περιθώρια αναμονής έχουν εξαντληθεί και η πολιτεία πρέπει να αναλάβει επιτέλους τις ευθύνες που έχει έναντι των Δήμων".

    Σημείωσε ότι η σημερινή Γενική Συνέλευσή της Ενωσης Δήμων "θα αποφασίσει από τώρα ποια θα είναι η αντίδραση των Δήμων σε περίπτωση που η κυβέρνηση τελικά συνεχίσει να ακολουθεί την αρνητική στάση που τηρεί μέχρι σήμερα".

    "Δεν αποδεχόμαστε τη στάση του Υπουργείου Οικονομικών ότι δεν μπορεί να βοηθήσει επειδή δεν έχει χρήματα, διότι εάν δεν υπάρχουν χρήματα η κυβέρνηση θα πρέπει να εξεύρει χρήματα όπως ενεργεί και για όλους τους άλλους τομείς του κράτους ή να προβεί σε ορθότερη και δικαιότερη κατανομή των οικονομικών πόρων που έχει στη διάθεσή της", επεσήμανε ο κ. Δημητριάδης.

    Ο Πρόεδρος της Ενωσης Δήμων τόνισε ότι οι Δήμοι "δεν επαιτούν μερίδιον, έχουν δικαίωμα να πάρουν αυτό το μερίδιο".

    Πρόσθεσε ότι υπεύθυνη για την κατανομή των δημόσιων οικονομικών πόρων είναι η κυβέρνηση, "που δεν πρέπει ούτε μπορεί να αποποιείται της ευθύνης της αυτής διότι η ευθύνη της είναι να κυβερνά, άλλως θα πρέπει να σκεφθεί τί να κάνει".

    Απαντώντας στους ψιθύρους ότι υπάρχουν σπατάλες στους Δήμους και κακή διαχείριση, ο κ. Δημητριάδης είπε ότι "αν αυτά ήσαν πραγματικότητα δεν θα υπήρχαν σήμερα Δήμοι".

    Ανέφερε ότι τα αιτήματα των Δήμων για την επίλυση των προβλημάτων τους είναι να αυξηθεί άμεσα και ουσιαστικά η ετήσια χορηγία προς τους Δήμους και να γίνουν νέες ρυθμίσεις για τη δανειοδότηση και τα χρέη των Δήμων.

    Ζητούν επίσης όπως προωθηθεί η εκχώρηση στους Δήμους μέρους των φορολογικών εσόδων που σήμερα εισπράττονται από το κράτος, όπως τα τέλη από άδειες κυκλοφορίας των αυτοκινήτων, καθώς και η εκχώρηση στους Δήμους του δικαιώματος αποκλειστικής φορολογίας της ακίνητης ιδιοκτησίας που παραδοσιακά ανήκει στις τοπικές αρχές.

    Ο Πρόεδρος της Ενωσης Δήμων σημείωσε ότι "η γενική αντίκρυση της κυβέρνησης στα πιο πάνω αιτήματά μας δεν υπήρξε ικανοποιητική".

    Απευθυνόμενος στον Προέδρο Κληρίδη, ο κ. Δημητριάδης του είπε ότι "πριν από τρία χρόνια είχατε πρωτοπορήσει", συσχετίζοντας σωστά το μερίδιο που θα έπαιρναν οι τοπικές αρχές για να εκτελέσουν τα καθήκοντά τους με το εισόδημα του κράτους".

    "Τώρα ήλθε η ώρα να καθορίσετε σωστά το ποσοστό του μεριδίου αυτού", είπε ο Πρόεδρος της Ενωσης Δήμων και κάλεσε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις 20 Νοεμβρίου που θα συναντήσει την Ενωση Δήμων να πρωτοπορήσει και πάλι δίνοντας "ουσιαστικό μερίδιο, όπως συμβαίνει και σε άλλα μέρη της Ενωμένης Ευρώπης".

    Ο κ. Δημητριάδης σημείωσε ότι "αν αυτό δεν γίνει τώρα μετά θα είναι αργά", προσθέτοντας ότι "οι Δήμοι είναι αδύνατο να αντεπεξέλθουν, και τα συνεχώς αυξανόμενα και συσσωρευμένα χρέη θα είναι πλέον ορατός θανάσιμος κίνδυνος".

    Δημήτρης Αβραμόπουλος

    Την άμεση εξεύρεση τρόπων αυτοχρηματοδότησης της τοπικής αυτοδιοίκησης, υποστήριξε στην ομιλία του ο Δήμαρχος Αθηνών, Δημήτρης Αβραμόπουλος.

    "Πρέπει στην πράξη, να πείσουμε τις κυβερνήσεις ότι η αποκέντρωση και αποσυγκέντρωση αρμοδιοτήτων και εξουσιών, που αφορά άμεσα την ευρωπαϊκή μας προοπτική, πρέπει να συνοδεύεται και από τους αντίστοιχους πόρους", είπε ο κ. Αβραμόπουλος.

    Αναφέρθηκε στο νέο πρόγραμμα αυτοδιοίκησης στην Ελλάδα υπό την επωνυμία "Καποδίστριας", το οποίο οδήγησε σε πιο ισχυρή τοπική αυτοδιοίκηση με πιο ισχυρούς Δήμους.

    Ο κ. Αβραμόπουλος υποστήριξε στη συνέχεια την άποψη που θέλει σταδιακά τις τοπικές αυτοδιοικήσεις των χωρών "να μετατρέπονται από συνδικαλιστικά όργανα των δημάρχων, σε πολιτικούς οργανισμούς παρέμβασης".

    Εξέφρασε, εξάλλου, την άποψη ότι η θέση αυτή θα κερδίζει έδαφος με το χρόνο σε ολόκληρη τη Ευρώπη, διότι, όπως είπε, το μέλλον θα στηριχθεί στις περιφέρειες και στις πόλεις. (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΜ/ΑΑ/ΡΑΓ/ΝΓ/ΓΠ)

    [02] Κύπρος - Βιετνάμ - Γιορδαμλή

    Λευκωσία,Κύπρος,17/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Τη σταθερή υποστήριξη του Βιετνάμ στη νόμιμη Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας επανέλαβε ο Πρόεδρος της χώρας, Τραμ Ντάκ Λουόνγκ, στην Υπατο Αρμοστή της Δημοκρατίας στο Νέο Δελχί, Ρέα Γιορδαμλή, η οποία του επέδωσε σήμερα τα διαπιστευτήριά της με τα οποία διορίζεται πρέσβης της Κύπρου στο Βιετνάμ.

    Υπενθύμισε ότι το Βιετνάμ υπήρξε από τις πρώτες χώρες που υποστήριξε τη νομιμότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη σταθερή φιλία μεταξύ των δύο χωρών και τη συνεργασία και αλληλοϋποστήριξή τους στα διεθνή βήματα.

    Εξέφρασε, τέλος, την επιθυμία για περαιτέρω σύσφιγξη των διμερών σχέσεων Κύπρου - Βιετνάμ.

    Η κ. Γιορδαμλή αναφέρθηκε στις κοινές εμπειρίες των δύο χωρών στον αγώνα τους για απελευθέρωση και ανεξαρτησία και επικεντρώθηκε στο πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου ενημερώνοντας τον Πρόεδρο του Βιετνάμ για τη σταθερή προσήλωση και τον αγώνα της Κυπριακής Δημοκρατίας για επίτευξη μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης του Κυπριακού με βάση τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στο Ανόι η κ. Γιορδαμλή θα έχει συναντήσεις με τους Υπουργούς Εξωτερικών, Εμπορίου, Πολιτισμού και Πληροφοριών του Βιετνάμ όπως και με άλλους παράγοντες της χώρας.

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΜΑ)

    [03] Κυβερνητικός Εκπρόσωπος - Πολυτεχνείο

    Λευκωσία,Κύπρος,17/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    "Πού αλλού παρά στην Κύπρο του 1998 η επικαιρότητα των μηνυμάτων του Πολυτεχνείου για ελευθερία και δικαιοσύνη δεν καταξιώνεται με τον πιο ουσιαστικό τρόπο", τονίζει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης σε δήλωσή του με αφορμή τη σημερινή επέτειο.

    Ο κ. Στυλιανίδης αναφέρει ακόμη ότι "η 15η του Νιόβρη, θλιβερή επέτειος της ανακήρυξης του ψευδοκράτους, και η 17η του Νιόβρη, επιβάλλουν το 'δεν ξεχνώ' και το 'θυμάμαι'".

    "Υποθήκη και των δύο είναι να μην ξεχαστούν ως χαμένες πατρίδες τα σκλαβωμένα χωριά και οι πόλεις μας", συμπληρώνει ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΡΑΓ)

    [04] Λονδίνο - Εκθεση τουρισμού - Κύπρος

    Λονδίνο,Βρετανία,17/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Μεγάλο ενδιαφέρον επιδεικνύεται για τον κυπριακό τουρισμό από οργανισμούς και πρόσωπα που επισκέπτονται το περίπτερο της Κύπρου στην Παγκόσμια Εκθεση Τουρισμού (World Travel Market), που άνοιξε χθες και συνεχίζεται μέχρι μεθαύριο Πέμπτη στο Earls Court του Λονδίνου.

    Το κυπριακό περίπτερο, που στην όλη εμφάνισή του άφησε πολύ καλές εντυπώσεις, καταλαμβάνει μεγαλύτερο χώρο από κάθε άλλη φορά, ενδεικτικό της σημασίας που αποδίδεται σ' αυτήν την έκθεση.

    Ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης, που αντιπροσώπευσε την Κύπρο στα εγκαίνια της έκθεσης, μίλησε σε δεξίωση που παρέθεσε χθες βράδυ σε ξενοδοχείο του κεντρικού Λονδίνου ο Κυπριακός Οργανισμός Τουρισμού, εκφράζοντας την αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης να ενισχύσει την τουριστική υποδομή της Κύπρου. Οπως είπε, ανάμεσα στα άλλα, προγραμματίζεται η δημιουργία νέων μαρίνων.

    Οπως αναφέρθηκε οι προοπτικές του τουρισμού για το 1999 θεωρούνται πολύ καλές.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΡΑΓ/ΜΑ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 17 November 1998 - 18:46:13 UTC