Browse through our Interesting Nodes on Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-11-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Συμφωνία αερομεταφορών - Κύπρος - Κούβα
  • [02] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [03] ΕΑΜ Κουρδιστάν στην Κύπρο - Διάσκεψη Τύπου
  • [04] Ληστεία στην Λάρνακα (3)
  • [05] Αρχιεπίσκοπος - Μητροπολιτικός θρόνος Λεμεσού
  • [06] Κληρίδης - Σημίτης
  • [07] Κάππας - Συνέδριο Αθλητιατρικής
  • [08] Λυσσαρίδης - Αποφάσεις Αθηνών

  • [01] (Κ) Συμφωνία αερομεταφορών - Κύπρος - Κούβα

    Λευκωσία,Κύπρος,27/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Μονογράφηκε σήμερα συμφωνία αεροπορικής συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Κούβας, η οποία θέτει το πλαίσιο για μελλοντική αεροπορική σύνδεση μεταξύ των δυο χωρών.

    Η συμφωνία μονογράφηκε σήμερα από το Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Συκοινωνιών και Εργων, Βάσο Πύργο και τον Πρώτο Αναπληρωτή Πρόεδρο της Αρχής Πολιτικής Αεροπορίας της Κούβας, Χεριμπέρτο Πριέτο.

    Νωρίτερα ο κ. Πριέτο και η συνοδεία του είχαν συνάντηση με τον Υπουργό Συγκοινωνιών και Εργων, Λεόντιο Ιεροδιακόνου, η οποία πραγματοποιήθηκε σε εγκάρδια και φιλική ατμόσφαιρα και κατά την οποία αντηλλάγησαν απόψεις για θέματα της αρμοδιότητάς τους.

    Με βάση τη συμφωνία, η αερπορική εταιρεία που ορίζεται από το κάθε συμβαλλόμενο μέρος θα έχει το δικαίωμα να εκτελεί τακτικές πτήσεις μεταξύ των δυο χωρών, με πλήρη εμπορικά δικαιώματα μεταφοράς επιβατών, φορτίου και ταχυδρομείου.

    Μιλώντας στην τελετή μονογραφής, ο κ. Πύργος αναφέρθηκε στη σημασία της συμφωνίας και πρόσθεσε ότι αυτή θέτει το πλαίσιο για την αεροπορική σύνδεση μεταξύ Κύπρου και Κούβας, τονίζοντας επίσης ότι με τη συμφωνία διανοίγονται νέες προοπτικές για συνεργασία μεταξύ των δυο χωρών.

    Από την πλευρά του, ο κ. Πριέτο επεσήμανε ότι η συμφωνία θα συμβάλει στην ανάπτυξη των αεροπορικών μεταφορών, αλλά και των τουριστικών και οικονομικών σχέσεων μεταξύ των δυο χωρών.

    Στην τελετή μονογραφής παρίσταντο ο Πρέσβης της Κούβας στην Κύπρο, Μανουέλ Παρδίνας, ο Διευθυντής του Τμήματος Πολιτικής Αεροπορίας, Ιάκωβος Παπαδόπουλος, τα μέλη της συνοδείας του κ. Πριέτο και υπηρεσιακοί παράγοντες.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΜ)

    [02] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,27/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

            Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                     90.39  ( 0.74)
    
            Συνολικό Ποσό Συναλλαγών   £ 1,810,838
    
            Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
            Τραπεζικοί Οργανισμοί      £   596,799  103.92 ( 0.35)
            Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
            Οργανισμοί                 £   146,557   59.71 ( 0.25)
            Ασφαλιστικοί Οργανισμοί    £   180,851   65.83 (-0.27)
            Βιομηχανικές Εταιρείες     £   312,437   91.76 ( 3.38)
            Τουριστικές Επιχειρήσεις   £   134,936   69.09 ( 0.71)
            Εμπορικές Εταιρείες        £   119,178   42.97 ( 1.11)
            Αλλες Εταιρείες            £   224,616   85.52 ( 1.62)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜΜ)

    [03] (Κ) ΕΑΜ Κουρδιστάν στην Κύπρο - Διάσκεψη Τύπου

    Λευκωσία,Κύπρος,27/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η εκπρόσωπος του Εθνικο - Απελευθερωτικού Μετώπου (ΕΑΜ) του Κουρδιστάν στην Κύπρο, Νουτζιάν Ντέρια, αποκάλυψε ότι πίσω από τη δολοφονία της Ρωσίδας βουλευτού, Γκαλίνα Σταροβοϊτορα και ενός Ιρανού βουλευτή το περασμένο Σάββατο πιθανόν βρίσκεται η Τουρκία, αφού και οι δύο διατηρούσαν στενές σχέσεις με τον ηγέτη του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (PKK) Αμπτουλάχ Οτσαλάν.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, η κ. Ντέρια είπε ότι η δολοφονία ενός Ιρανού βουλευτή, ο οποίος είχε ζητήσει να επιτραπεί η διοργάνωση εκδήλωσης διαμαρτυρίας έξω από την ιταλική πρεσβεία στην Τεχεράνη, ως επίσης και η δολοφονία την ίδια ημέρα της Ρωσίδας βουλευτού διενεργήθηκαν από τις τουρκικές μυστικές υπηρεσίες αφού και οι δύο διατηρούσαν στενές σχέσεις με τον Οτσαλάν.

    Η εκπρόσωπος του ΕΑΜ του Κουρδιστάν στην Κύπρο επέκρινε την ελληνική κυβέρνηση επειδή, όπως είπε, οι ελληνικές αρχές αρνήθηκαν την είσοδο του Κούρδου ηγέτη στη χώρα.

    Η κ. Ντέρια είπε ότι ο Οτσαλάν επρόκειτο να πάει στην Ελλάδα αντί στην Ιταλία, αλλά οι ελληνικές αρχές αρνήθηκαν να τον δεκτούν.

    "Θα θέλαμε να επικρίνουμε τις ελληνικές αρχές για τη συμπεριφορά τους απέναντι στον Πρόεδρο (Οτσαλάν)", είπε η κ. Ντέρια, προσθέτοντας ότι "η ελληνική Βουλή είχε προσκαλέσει τον Οτσαλάν δύο φορές και αναμέναμε ότι η θέση των ελληνικών αρχών θα ήταν αντίστοιχη με αυτή της Βουλής".

    Η κ. Ντέρια προειδοποίησε ότι σε περίπτωση που ο Οτσαλάν εκδοθεί ούτε οι ίδιοι δεν θα μπορούν να ελέγξουν τον κουρδικό λαό.

    "Εάν συμβεί κάτι τέτοιο θα είναι καταστροφή όχι μόνο για την Τουρκία αλλά και για τη Μέση Ανατολή και την Ευρώπη", προειδοποίησε.

    "Η αφοσίωση του κουρδικού λαού προς τον ηγέτη του είναι πολύ ισχυρή", σημείωσε η εκπρόσωπος του ΕΑΜ, συμπληρώνοντας ότι "είναι η πρώτη φορά που οι Κούρδοι έχουν τέτοι ηγέτη και δεν θα ήθελαν να τον χάσουν".

    Ανέφερε ότι τις τελευταίες ημέρες αρκετοί Κούρδοι αυτοπυρπολήθηκαν για να αποδείξουν την αφοσίωσή τους προς τον ηγέτη τους.

    Η εκπρόσωπος του ΕΑΜ του Κουρδιστάν στην Κύπρο ανακοίνωσε τη λήξη της απεργίας πείνας των Κούρδων που άρχισε στις 14 Νοεμβρίου στην Πλατεία Ελευθερίας.

    Οπως είπε, περισσότεροι από 45 Κούρδοι, γυναίκες και άνδρες και ηλικιωμένοι συμμετείχαν σε αυτή.

    Ανέφερε ότι οι απεργίες πείνας στη Ρωσία, την Ιαπωνία, τη Μέση Ανατολή, την Ουάσιγκτον, την Αυστραλία και σε ολόκληρο το Κουρδιστάν τελειώνουν σήμερα, "επειδή μέχρι σήμερα δεν είχαμε αρνητική ανταπόκριση από την Ευρώπη γενικότερα και από την Ιταλία ειδικότερα".

    Η κ. Ντέρια ανακοίνωσε επίσης ότι την ερχόμενη Δευτέρα στις 12.30 μια ομάδα Κυπρίων θα παραδώσει στην ιταλική πρεσβεία υπογραφές που συνελλέγησαν από κυπριακές οργανώσεις υποστηρίζοντας την παραχώρηση πολιτικού ασύλου στον Οτσαλάν.

    "Ευχαριστούμε όλους τους Κυπρίους για τα θερμά αισθήματα τους απέναντι στον αγώνα μας", είπε η κ. Ντέρια.

    Σχολιάζοντας τη δήλωση του Ιταλού Υπουργού Εξωτερικών ότι η χώρα του δεν θα δώσει πολιτικό άσυλο στον Κούρδο ηγέτη, η εκπρόσωπος του ΕΑΜ είπε ότι επρόκειτο για προσωπική δήλωση του Υπουργού Εξωτερικών της Ιταλίας.

    "Δεν είναι η θέση της ιταλικής κυβέρνησης και αυτό έχει δηλωθεί στην Ιταλία", επεσήμανε η κ. Ντέρια.

    Ερωτηθείσα εάν το ΕΑΜ του Κουρδιστάν είχε διαβεβαιώσεις από την ιταλική κυβέρνηση ότι δεν πρόκειται για επίσημη θέση, η κ. Ντέρια είπε "όχι προς το παρόν", εκφράζοντας την πεποίθηση ότι σε μερικές μέρες θα έχουν αυτές τις διαβεβαιώσεις.

    Σημείωσε επίσης ότι η είσοδος του Οτσαλάν στην Ιταλία ήταν προγραμματισμένη και όχι τυχαία. Επιβεβαίωσε επίσης ότι τον Οτσαλάν συνοδευε από την Μόσχα στη Ρώμη Ιταλός βουλευτής.

    Η εκπρόσωπος του ΕΑΜ ανέφερε επίσης ότι ο Κούρδος ηγέτης έφυγε από την Μόσχα επειδή η ρωσική κυβέρνηση δεν ήταν διατεθειμένη να του δώσει πολιτικό άσυλο, προσθέτοντας ότι ο Οτσαλάν επεδίωκε να μεταφέρει το κουρδικό ζήτημα έξω από τη Μέση Ανατολή.

    Ανέφερε ότι "τώρα μετά από 20 χρόνια αγώνα, έχουμε πετύχει να αλλάξουμε τον προορισμό του κουρδικού λαού, να δημιουργήσουμε ένα εθνικό χαρακήρα και να οργανώσουμε ένα έθνος το οποίο απορρίπτει τον αυτοεγκλωβισμό του, απορρίπτει την προδοσία, έχει αυτοεκτίμηση και έχει εκτίμηση για τους άλλους λαούς".

    "Ο ενθουσιασμός αυτός του κουρδικού λαού εμφανίζεται σε ολόκληρο τον κόσμο και δεν υπάρχει προηγούμενο αγωνιζόμενου λαού που να έχει κερδίσει τόσο παγκόσμιο θαυμασμό", είπε.

    Υπενθύμισε τη δήλωση Οτσαλάν ότι "τα πρώτα δέκα χρόνια μέχρι το 1987 έχουμε δημιουργήσει το κόμμα, τη δεύτερη δεκαετία έχουμε δημιουργήσει τον αντάρτικο στρατό και την τρίτη δεκαετία από το 1997 θα προχωρήσουμε προς την εξασφάλιση της εξουσίας".

    Η κ. Ντέρια σημείωσε ότι "τη 1η Σεπτεμβρίου του 1998 ο Οτσαλάν ενεργοποίησε αυτή τη διαδικασία κηρύσσοντας μονομερή κατάπαυση του πυρός και στις 12 Νοεμβρίου έχει προσθέσει σε αυτό το δυναμικό με τη μετάβασή του στη Ρώμη".

    Ανέφερε ότι "αντίθετα με όλη την πολεμική από μέρους της Τουρκίας και των ΗΠΑ, η διαδικασία για την εθνική απελευθέρωση συνεχίζεται με έντονο ρυθμό", προσθέτοντας ότι "μια νέα περίοδος αρχίζει όπου ο λαός μας θα παίξει τον πρωταρχικό ρόλο".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΜ)

    [04] (Κ) Ληστεία στην Λάρνακα (3)

    Λευκωσία,Κύπρος,27/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Νεότερα στοιχεία παραθέτει η Αστυνομία σχετικά με τη ληστεία σε υποκατάστημα της Τράπεζας Κύπρου, στην περιοχή "Καμάρες", στη Λάρνακα, που διαπράχθηκε σήμερα γύρω στις 9.10 π.μ.

    Σύμφωνα με αστυνομική ανακοίνωση, οι δύο δράστες είναι ηλικίας 20 εως 25 χρόνων. Ο ένας είναι ύψους γύρω στα 1.75 μ., με κανονική σωματική διάπλαση.

    Και οι δύο φορούσαν κουκούλες, χρώματος χακί και έφεραν κράνη. Οταν εισήλθαν στο κατάστημα, ο ένας από τους δύο ανέσυρε πιστόλι και υπό την απειλή του οι ληστές απέσπασαν από τους ταμίες της Τράπεζας το ποσό των 25 χιλιάδων λιρών, περίπου.

    Διέφυγαν με την αγωνιστική μοτοσυκλέτα τους μάρκας "Γιαμάχα", άσπρου χρώματος με κόκκινες βούλες στο δοχείο βενζίνης, προς την κατεύθυνση της Πυροσβεστικής Λάρνακας.

    Την σκηνή επισκέφθηκαν ο Διευθυντής του Τμήματος Γ' Αρχηγείου, ο Αστυνομικός Διευθυντής Λάρνακας και άνδρες του ΤΑΕ Αρχηγείου και Αστυνομικής Διεύθυνσης Λάρνακας.

    Οι έρευνες και η αξιολόγηση στοιχείων που συγκεντρώνονται συνεχίζονται με εντατικό ρυθμό.

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΜΜ)

    [05] (Κ) Αρχιεπίσκοπος - Μητροπολιτικός θρόνος Λεμεσού

    Λευκωσία,Κύπρος,27/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Εναπόκειται στους ψηφοφόρους να επιλέξουν το ικανότερο κατά τη γνώμη τους άτομο να ανταποκριθεί στην αποστολή της διαποίμανσης του πληρώματος της Μητροπολιτικής Περιφέρειας Λεμεσού, δηλώνει κατηγορηματικά ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής, ο Αρχεπίσκοπος προβαίνει στη δήλωση αυτή "προς άρσιν οιωνδήποτε παρεξηγήσεων επειδή πολλοί διερωτώνται ποιόν υποστηρίζει και προωθεί διά τον Μητροπολιτικό Θρόνο της Ιεράς Μητροπόλεως Λεμεσού".

    "Οι ψηφοφόροι", αναφέρει συγκεκριμένα, "είναι ελεύθεροι να επιλέξωσι τον κατά την γνώμην αυτών ικανώτερον να ανταποκριθή εις την υψηλήν αποστολή της διαποιμάνσεως του παροικούντος εν τη Ιερά Μητροπολιτική Περιφέρεια Λεμεσού χριστεπωνύμου πληρώματος, νοουμένου ότι ούτος έχει τα προβλεπόμενα υπό των ιερών κανόνων και του Καταστατικού Χάρτου της Εκκλησίας ημών πνευματικά και διοικητικά προσόντα".

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΓΠ)

    [06] (Κ) Κληρίδης - Σημίτης

    Αθήνα,Ελλάδα,27/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η απόφαση της εγκατάστασης των πυραύλων S300 θα ληφθεί από την Κύπρο αφού προηγηθεί συνεννόηση με την ελληνική κυβέρνηση, δήλωσε σήμερα ο Ελληνας Πρωθυπουργός, Κώστας Σημίτης, μετά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, διασκεδάζοντας τις εντυπώσεις ότι η Αθήνα μετέθετε την ευθύνη της απόφασης αποκλειστικά στη Λευκωσία.

    "Σε όλα αυτά τα θέματα που αφορούν την Ελλάδα και την Κύπρο ή την Κύπρο και την Ελλάδα ισχύει μια αρχή: Η Κύπρος αποφασίζει, υπάρχουν τα όργανα της Κυπριακής Δημοκρατίας τα οποία θα αποφασίσουν", είπε ο κ. Σημίτης, απαντώντας σε ερώτηση σχετικά με το ενδεχόμενο μετεγκατάστασης των S300 στο ελληνικό έδαφος.

    Πρόσθεσε όμως ότι "είναι λογικό ότι οι αποφάσεις αυτές να παίρνονται και σε συνεννόηση με την Ελλάδα, στο μέτρο που αφορούν την Ελλάδα, που έχει εμπλοκή και η Ελλάδα".

    Ο Ελληνας Πρωθυπουργός διευκρίνισε περαιτέρω ότι "και σε αυτή την περίπτωση (S300) και σε οποιαδήποτε άλλη περίπτωση η κυπριακή Πολιτεία θα αποφασίσει και θα υπάρξει προηγουμένως συνεννόηση με την Ελλάδα".

    Συμφωνώντας πλήρως με την τοποθέτηση του Ελληνα Πρωθυπουργού, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι "πάντοτε η προσπάθειά μας ήταν και είναι η ειρηνική επίλυση" του Κυπριακού και πρόσθεσε ότι "φυσικά εάν η Τουρκία πραγματοποιήσει οποιεσδήποτε απειλές δεν πρέπει να υπάρχει καμιά αμφιβολία ότι και έτοιμοι είμαστε και θα αμυνθούμε".

    Αναφερόμενος ειδικότερα στην αμυντική θωράκιση της Κύπρου, ο κ. Σημίτης δήλωσε στην αρχή ότι αντίθετα με την τουρκική πλευρά "η Ελλάδα και η Κύπρος δεν έχουν κανένα συμφέρον στη δημιουργία εντάσεων" και πρόσθεσε ότι "τα όποια αμυντικά μέτρα λαμβάνονται έχουν ως στόχο την υπεράσπιση της Κύπρου και την κλιμακούμενη τουρκική απειλή" και υπογράμμισε ότι "η Ελλάδα είναι στο πλευρό της Κύπρου και πάντα ισχύουν οι δεσμεύσεις στο πλαίσιο του δόγματος του ενιαίου αμυντικού χώρου".

    Ο Ελληνας Πρωθυπουργός επανέλαβε για μια ακόμα φορά ότι οι εξοπλισμοί "δεν είναι αυτοσκοπός" και πρόσθεσε ότι "δεν αγοράζουμε μέσα για τα μέσα, αλλά τα θέλουμε για να προωθηθεί με ειρηνικό και δημοκρατικό τρόπο η επίλυση του Κυπριακού με βάση τις αποφάσεις του ΟΗΕ".

    Το αμυντικό σύστημα S300 "αποτελεί μέρος της προσπάθειας που κάνει η Κύπρος για την άμυνά της", είπε ο κ. Σημίτης, υπενθυμίζοντας ότι "η Κύπρος έχει καταθέσει προτάσεις για αφοπλισμό και αποστρατιωτικοποίηση οι οποίες έχουν σκοπό να μειώσουν την ένταση".

    Πρόσθεσε εξάλλου ότι κατά τη σύσκεψη συμφωνήθηκε ότι θα πρέπει να συνεχιστούν οι προσπάθειες για μείωση της έντασης "με τρόπο ώστε να φέρουν αποτέλεσμα, γιατί ένα τέτοιο αποτέλεσμα θα εδραιώσει την ειρήνη στην περιοχή".

    Απαντώντας σε ερωτήσεις σχετικά με τους S300, ο κ. Σημίτης διευκρίνισε περαιτέρω ότι, "δεν υπάρχουν νέα δεδομένα" στο θέμα των αμυντικών αντιαεροπορικών πυραύλων, καθώς βρίσκεται σε εξέλιξη η πρωτοβουλία του κ. Κληρίδη για την αποστρατιωτικοποίηση και "άρα δεν υπήρξε ανάγκη να εξετάσουμε νέες ρυθμίσεις σε σχέση με αυτά που είχαμε αποφασίσει".

    Ο Ελληνας Πρωθυπουργός ανέφερε ότι δεν είναι σκόπιμο στη φάση αυτή να δοθούν επεξηγήσεις για μελλοντικούς χειρισμούς καθώς βρίσκονται σε εξέλιξη οι επαφές, προσθέτοντας, "να δούμε τί θα γίνει με τις συζητήσεις, διότι εάν δηλώσουμε το ο,τιδήποτε σε σχέση με το τί θα κάνουμε εάν και πώς θα κινηθούμε όποτε, τότε απλώς δυσκολεύουμε όλες αυτές τις συζητήσεις ή ματαιώνουμε την προσπάθειά μας".

    Τόνισε ότι "εκείνο που έχει κεντρική σημασία είναι να φανεί ότι η Ελλάδα θέλει πραγματικά να υπάρξει ειρήνη στην περιοχή, ότι η Κύπρος εργάζεται συστηματικά να υπάρξει μείωση των εντάσεων και όλοι οι άλλοι πρέπει να ανταποκριθούν σε αυτή τη θέληση και σε αυτή την προσπάθεια. Αυτό είναι το μήνυμά μας" είπε ο κ. Σημίτης και πρόσθεσε ότι "οι άλλοι πρέπει να δώσουν συνέχεια στις πρωτοβουλίες οι οποίες πάρθηκαν από τον κ. Κληρίδη και στις πρωτοβουλίες τις οποίες στήριξε η Ελλάδα".

    Ο κ. Σημίτης αναφέρθηκε στις προσπάθειες της Αναπληρωτού Ειδικού Αντιπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Αν Χερκους, και εξέφρασε την ελπίδα της ελληνικής πλευράς ότι οι επαφές της με τις δύο πλευρές στην Κύπρο, που θα συνεχιστούν και την επόμενη εβδομάδα "μπορούν να αποδώσουν".

    Ο Ελληνας Πρωθυπουργός επεσήμανε ότι από την τελευταία συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη στην Αθήνα το καλοκαίρι διαπιστώθηκε ότι έχει κλιμακωθεί η τουρκική αδιαλλαξία με αποκορύφωμα τους απαράδεκτους όρους τους οποίους έθεσε ο Ραούφ Ντενκτάς, για συνομοσπονδία, αλλά πρόσθεσε ότι θετικό είναι ότι υπήρξε "γενική απόρριψη των όρων" από τη διεθνή κοινότητα.

    Τέλος, ο κ. Σημίτης χαρακτήρισε σημαντικό ότι έχουν αρχίσει οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου, πρόσθεσε ότι "υπάρχουν και ορισμένες εντάσεις και προβλήματα τα οποία έχουν τεθεί από ορισμένες χώρες", αλλά τόνισε παράλληλα ότι "υπάρχουν επιχειρήματα πολύ ισχυρά από πλευράς τόσο της Ελλάδας όσο και της Κύπρου ώστε να αποκρουσθούν αυτοί οι ενδοιασμοί".

    Η σύσκεψη, που πραγματοποιήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τους Πρόεδρο Κληρίδη και Πρωθυπουργό Σημίτη, κράτησε περισσότερο από δύο ώρες. Σ'αυτή μετείχαν από κυπριακής πλευράς ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, ο Υπουργός Αμυνας, Γιαννάκης Ομήρου, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης και ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Παντελής Κούρος. Από ελληνικής πλευράς, παρέστησαν οι Υπουργοί Εξωτερικών και Αμυνας, Θεόδωρος Πάγκαλος και Ακης Τσοχατζόπουλος, ο Αναπληρωτής ΥΠΕΞ Γιώργος Παπανδρέου και ο ΥΦΕΞ Γιάννος Κρανιδιώτης.

    (ΚΥΠΕ/ΚΙ/ΜΧ/ΜΜ)

    [07] (Κ) Κάππας - Συνέδριο Αθλητιατρικής

    Λευκωσία,Κύπρος,27/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η ευρύτατη διάδοση του αθλητισμού στις μέρες μας αποτελεί την ελπίδα για καταπολέμηση των αντικοινωνικών φαινομένων που μαστίζουν τη σύγχρονη κοινωνία και εμποδίζουν την περαιτέρω ανάπτυξη του πολιτισμού, σημείωσε σήμερα ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Λυκούργος Κάππας, κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του Α' Ευρωασιατικού Συνεδρίου Αθλητιατρικής.

    Το Συνέδριο οργανώνει η Αθλητιατρική Εταιρεία Κύπρου σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Ομοσπονδία Αθλητιατρικής και την Ασιατική Αθλητιατρική Ομοσπονδία.

    "Η αθλητιατρική είναι η κατ' εξοχήν επιστήμη που έχει επισημάνει τους τεράστιους κινδύνους που συνεπάγεται η χρήση απαγορευμένων ουσιών" από τους αθλητές, είπε ο κ. Κάππας, εκφράζοντας χαρά γιατί, όπως σημείωσε, "το θέμα κατέχει σημαντική θέση στις εργασίες του συνεδρίου αυτού".

    Αφού καλωσόρισε τους συνέδρους ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού επεσήμανε πως το συνέδριο είναι πολύ σημαντικό γιατί "δίνει την ευκαιρία να συναντηθούν στην Κύπρο οι πιο διάσημες προσωπικότητες του επιστημονικού αθλητιατρικού κόσμου απ' όλες σχεδόν τις ηπείρους".

    Γιατροί, γυμναστές, προπονητές, φυσιοθεραπευτές, αθλητές, αλλά και όσοι ασχολούνται επισταμένα με τον αθλητισμό, "θα έχουν την ευκαιρία να παρακολουθήσουν πρωτότυπες ερευνητικές εργασίες στον τομέα της αθλητιατρικής επιστήμης και να ενημερωθούν με τον πιο επιστημονικό τρόπο για τα νέα δεδομένα της αθλητιατρικής όσον αφορά την υγεία των αθλητών", κατέληξε.

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΜΧ/ΓΠ)

    [08] (Κ) Λυσσαρίδης - Αποφάσεις Αθηνών

    Λευκωσία,Κύπρος,27/11/1998 (ΚΥΠΕ)

    Μόνο αν υλοποιηθούν οι προϋποθέσεις που έθεσε η κυπριακή πλευρά θα έπρεπε να συζητηθεί μεταβολή των αποφάσεων του Εθνικού Συμβουλίου για τους πυραύλους S300, δήλωσε ο Πρόεδρος του Σ.Κ. ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι οι ΗΠΑ έχουν ακόμα τα χρονικά περιθώρια να πιέσουν την Τουρκία για διαλλακτικότητα.

    Ο κ. Λυσσαρίδης προέβη στις δηλώσεις αυτές απόψε, προσερχόμενος σε ξενοδοχείο της Λευκωσίας στο οποίο πραγματοποιείται η σύσκεψη κομμάτων και κινήσεων για ίδρυση του σοσιαλδημοκρατικού πολιτικού χώρου.

    Κληθείς να σχολιάσει τις σημερινές αποφάσεις των Αθηνών, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι δεν έχει πλήρη ενημέρωση επί αυτών, πρόσθεσε, ωστόσο, ότι "σημειώνω τη θέση του Ελληνα Πρωθυπουργού ότι την απόφαση για την άμυνα της Κύπρου έχει η κυπριακή πλευρά".

    "Και υπάρχει απόφαση αναφορικά με το θέμα των S300, υπάρχει η ομόφωνη τοποθέτηση του Εθνικού Συμβουλίου ότι είναι απαραίτητη η εγκατάσταση αυτού του αμυντικού συστήματος, εκτός αν τηρηθούν ορισμένες προϋποθέσεις που είχαν τεθεί", πρόσθεσε.

    "Αν αυτές οι προϋποθέσεις δεν τηρηθούν, πολύ φοβούμαι ότι τα μηνύματα που θα δώσουμε προς την Τουρκία, αλλά και προς άλλους, είναι ότι οι απειλές είναι δυνατό να διαφοροποιήσουν τη στάση τόσο της κυπριακής, όσο και της ελλαδικής πλευράς και αυτό θα έχει πολύ αρνητικές επιπτώσεις για το μέλλον του Κυπριακού Ελληνισμού, αλλά και για το μέλλον του συνόλου του Ελληνισμού", επεσήμανε ο κ. Λυσσαρίδης.

    Αν η Τουρκία δείξει κατανόηση γύρω από τα θέματα αυτά, δεδομένης και της πρότασης για αποστρατικοποίηση, τόνισε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, τότε "είμαστε πρόθυμοι να συζητήσουμε αναθεώρηση αποφάσεων, αλλά το να γίνει αναθεώρηση αποφάσεων χωρίς οποιεσδήποτε προϋποθέσεις, να μου επιτραπεί να πω ότι θα είναι μια ήττα χωρίς αντίσταση".

    "Χαιρετίζω το γεγονός ότι ο Ελληνας Πρωθυπουργός είπε ότι θα σεβαστεί την απόφαση που θα πάρει η πολιτική ηγεσία της Κύπρου και θέλω να ελπίζω ότι αυτή η απόφαση είναι αυτονόητη και επομένως δεν θα υπάρξει καμιά διαφοροποίηση αυτής της απόφασης", ανέφερε.

    Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες περί επικείμενης αμερικανικής πρωτοβουλίας σε σχέση με την αποστρατικοποίηση, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι αυτή η πρωτοβουλία αναμένεται για χρόνια, αλλά "δεν την είδαμε".

    "Αν αυτό θα αποτελεί μια προσχηματική τοποθέτηση για να μας 'απαλλοτριώσει' από το αναφαίρετο δικαίωμά μας να εγκαταστήσουμε ένα αμυντικό σύστημα, πιστεύω ότι θα ήταν και πάλι ένα σοβαρό σφάλμα", επεσήμανε ο κ. Λυσσαρίδης και πρόσθεσε: "Είχαν και έχουν ακόμα κάποια περιθώρια, αν θέλουν, να πιέσουν την Τουρκία για να αποδεχθεί τις τόσο λογικές απόψεις τις οποίες η δική μας πλευρά έχει και δημόσια καταθέσει".

    "Αν αυτό δεν συμβεί, δεν συντρέχει κανένας λόγος διαφοροποίησης της απόφασης (του Εθνικού Συμβουλίου για τους S300)".

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 27 November 1998 - 18:46:16 UTC