Browse through our Interesting Nodes of Hellenic Student Societies Worldwide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-12-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΝΕΟ - Ενημέρωση Προέδρου Δημοκρατίας
  • [02] Ρέππας - S300 - Τζεμ
  • [03] ΕΕ - Κύπρος - Συνάντηση
  • [04] Αργεντινή - Εκθεση - Κύπρος

  • [01] ΝΕΟ - Ενημέρωση Προέδρου Δημοκρατίας

    Λευκωσία,Κύπρος,02/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    "Προκλητική και απαράδεκτη" θεωρούν οι Νέοι Ορίζοντες (ΝΕΟ) "την ενέργεια του Προεδρικού" για αποκλεισμό τους από την ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας για τη σύσκεψη των Αθηνών.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση των ΝΕΟ, σε δημοσιογραφική διάσκεψη ο Πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Κουτσού, "διαμαρτυρήθηκε έντονα για το νέο αποκλεισμό του κόμματός του από την ενημέρωση του Προέδρου της Δημοκρατίας αναφορικά με τις κρίσιμες εξελίξεις για τους πυραύλους".

    "Οι ΝΕΟ μετέχουν στο Εθνικό Συμβούλιο και ο Πρόεδρος έχει υποχρέωση να τους καλεί για διαβούλευση μαζί με την υπόλοιπη πολιτική ηγεσία", αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    Οι ΝΕΟ "πιστεύουν ότι σε τέτοιες κρίσιμες για το μέλλον του τόπου στιγμές, θα πρέπει όλες οι πολιτικές δυνάμεις να ενημερώνονται και να εκφράζουν άποψη".

    Επισημαίνουν ότι "θα πρέπει οι ενέργειες όλων να κατευθύνονται από τη συναίνεση, την υπέρβαση αντιθέσεων και όχι τη μικροπολιτική".

    Σε ότι αφορά το θέμα των πυραύλων, η ανακοίνωση αναφέρει ότι οι ΝΕΟ "θεωρούν ότι εξακολουθούν να υφίστανται οι λόγοι, διαβεβαιώσεις και προϋποθέσεις που υπήρχαν όταν ελήφθησαν οι προηγούμενες ομόφωνες αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου", προσθέτοντας ότι "ως εκ τούτου, αυτό που απομένει να γίνει είναι η χωρίς ταλαντεύσεις και καθυστερήσεις υλοποίησή τους".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΜ)

    [02] Ρέππας - S300 - Τζεμ

    Αθήνα,Ελλάδα,02/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η ελληνική κυβέρνηση απέρριψε τους ισχυρισμούς του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών, Ισμαήλ Τζεμ, αναφορικά με την ανάπτυξη των αντιαεροπορικών πυραύλων S300.

    "Το θέμα αυτό το χειρίζεται υπεύθυνα η ελληνική και η κυπριακή κυβέρνηση με βάση τα συμφέροντα της Κύπρου, όσον αφορά στην άμυνά της και δεν επιτρέπεται σε οποιονδήποτε τρίτο να μιλά με έναν τέτοιο τρόπο, ο οποίος υποδηλώνει διάθεση παρεμβάσεως στα εσωτερικά της Ελλάδας αλλά και της Κυπρου", τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στην Ελλάδα Δημήτρης Ρέππας.

    Σημειώνεται ότι ο κ. Τζεμ, κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Παρίσι, αμφισβήτησε το δικαίωμα άμυνας της Κύπρου και της Ελλάδας σε ότι αφορά την εγκατάσταση των πυραύλων S300 ακόμη και στην Κρήτη.

    Ο Ελληνας Κυβερνητικός Εκπρόσωπος πρόσθεσε ότι "ο κ. Τζεμ και οι Τούρκοι ιθύνοντες πρέπει να συνηθίσουν στην ιδέα ότι γειτονεύουν με μια χώρα, η οποία είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης, του ΝΑΤΟ, μια χώρα, την Ελλάδα, η οποία προοδεύει με γοργούς ρυθμούς, διαθέτει σύγχρονους δημοκρατικούς και κοινοβουλευτικούς θεσμούς, μια χώρα, όπου γίνονται σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα".

    Ανέφερε ακόμα ότι "θα πρέπει η Τουρκία αντί να μεμψιμοιρεί και κατά καιρούς, χωρίς λόγο, να κατηγορεί την Ελλάδα, να επιδιώξει να μοιάσει στην Ελλάδα".

    Ο κ. Ρέππας επεσήμανε ακόμα ότι η Τουρκία επιχειρεί την εξαγωγή των εσωτερικών της προβλημάτων και προειδοποίησε ότι η Ελλάδα δεν πρόκειται να συνεργήσει σε αυτή την προσπάθεια της Αγκυρας, τονίζοντας ότι "τα προβλήματα θα παραμείνουν στα δικά της χέρια".

    Απαντώντας, εξάλλου, σε ερώτηση σχετικά με την επίσκεψη του Προέδρου της ΕΔΕΚ, Βάσου Λυσσαρίδη, στην Αθήνα, ο κ. Ρέππας είπε ότι η επίσκεψη πραγματοποιήθηκε μετά από πρόσκληση που απηύθυνε στον κ. Λυσσαρίδη το ΠΑΣΟΚ.

    Πρόσθεσε ότι "είναι μια διαδικασία η οποία ανάγεται στη συνεργασία δυο συγγενών κομμάτων" και επεσήμανε ότι "το περιεχόμενο των συζητήσεων δεν μπορεί να είναι άλλο παρά συζήτηση περί το κυπριακό ζήτημα".

    (ΚΥΠΕ/ΚΙ/ΜΚ/ΜΜ)

    [03] ΕΕ - Κύπρος - Συνάντηση

    Λευκωσία,Κύπρος,02/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η επόμενη συνάντηση των επικεφαλής των διαπραγματευτικών αντιπροσωπειών των έξι υποψηφίων για ένταξη χωρών στην Ευρωπαϊκή Ενωση θα πραγματοποιηθεί στην Κύπρο περί τα τέλη Μαρτίου του 1999.

    Αυτό αποφασίστηκε σήμερα, κατόπιν πρόκλησης του επικεφαλής της κυπριακής διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας στις ενταξιακές συνομιλίες Γιώργου Βασιλείου, κατά τη διάρκεια συνάντησης των επικεφαλής των αντιπροσωπειών των έξι υποψηφίων για ένταξη χωρών, όπου συζητήθηκαν θέματα κοινού ενδιαφέροντος.

    Κατά τη συνάντηση έγινε ανταλλαγή απόψεων και ενημέρωση επί σειρά θεμάτων όπως το περιβάλλον, η κοινωνική πολιτική και η εργασία.

    Συζητήθηκαν επίσης, κατόπιν πρωτοβουλίας της κυπριακής πλευράς, το θέμα της ενέργειας με αναφορά στην οδηγία για τήρηση αποθεμάτων καυσίμων για 90 ημέρες, όπως και το θέμα της ελεύθερης κυκλοφορίας κεφαλαίου με ιδιαίτερη αναφορά στο δικαίωμα αγοράς γης.

    Οι επικεφαλής των διαπραγματευτικών αντιπροσωπειών αποφάσισαν να ενισχύσουν την υπάρχουσα συνεργασία τους και τη διοργάνωση συναντήσεων εμπειρογνωμόνων για την περαιτέρω μελέτη θεμάτων που απασχολούν τις υποψήφιες χώρες, όπως ο έλεγχος των εξωτερικών συνόρων, της ενέργειας και της ελεύθερης κυκλοφορίας κεφαλαίων.

    Στο μεταξύ, ο κ. Βασιλείου θα μεταβεί το ερχόμενο Σάββατο στο Βουκουρέστι για να συμμετάσχει σε διάσκεψη των Υπουργών για Ευρωπαϊκές Υποθέσεις των 11 χωρών, οι οποίες είναι υποψήφιες για ένταξη στην ΕΕ.

    Κατά τη συνεδρίαση αυτή θα γίνει συζήτηση πάνω στη μέχρι σήμερα εμπειρία για τις ενταξιακές διαπραγματεύσεις και σε διάφορα θέματα που έχουν εγερθεί, ένα χρόνο μετά τη Διάσκεψη Κορυφής του Λουξεμβούργου.

    Ο κ. Βασιλείου θα είναι ένας από τους κύριους εισηγητές.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΜ)

    [04] Αργεντινή - Εκθεση - Κύπρος

    Λευκωσία,Κύπρος,02/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Εκθεση με τίτλο "Κύπρος: Ιστορική πορεία και προοπτική για το μέλλον" διοργανώθηκε στο Πολιτιστικό Κέντρο Ρεκολέτα του Δήμου Μπουένος Αϊρες στην Αργεντινή από το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών και την Πρεσβεία της Κύπρου στη Μαδρίτη, σε συνεργασία με το Δήμο της πόλης και το εκεί Επίτιμο Γενικό Προξενείο της Κύπρου.

    Τελώντας τα εγκαίνια της έκθεσης, ο Αρχιεπίσκοπος Νοτίου και Κεντρικής Αμερικής, κ. Γεννάδιος τόνισε τη σημασία της διοργάνωσης της έκθεσης στην Αργεντινή, μιας χώρας που ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για την Κύπρο και συμμετέχει στην ΟΥΝΦΙΚΥΠ με 410 στρατιώτες.

    Ο Αρχιεπίσκοπος ανακοίνωσε ότι οι εργασίες για την προετοιμασία του ελληνικού Πανεπιστημίου στο Μπουένος Αϊρες προχωρούν ομαλά και ότι το 2000 αναμένεται να λειτουργήσει κανονικά.

    Σημείωσε ότι "πρόκειται για το πρώτο πανεπιστήμιο του απόδημου ελληνισμού το οποίο, σε πρώτο στάδιο, θα διαθέτει τμήματα οικονομικών και πληροφορικής για την προσέλκυση και Αργεντινών φοιτητών".

    Ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι "ήδη στο Μπουένος Αϊρες λειτουργούν εδώ και δεκαετίες με μεγάλη επιτυχία ελληνικό δημοτικό και γυμνάσιο τα οποία διδάσκουν στην ισπανική και στην ελληνική, ενώ οι μισοί από τους μαθητές τους είναι Αργεντινοί".

    Την έκθεση για την Κύπρο επισκέφθηκαν οι μαθητές όλων των ελληνικών σχολείων, οι οποίοι προηγουμένως ενημερώθηκαν για το κυπριακό πρόβλημα από το Σύμβουλο Τύπου της Πρεσβείας της Κύπρου στη Μαδρίτη σε ειδική εκδήλωση που πραγματοποίήθηκε για την Κύπρο.

    Μετά το Μπουένος Αϊρες η έκθεση θα μεταφερθεί στην πόλη Πλάτα και ακολούθως στο αρχαιολογικό μουσείο της πόλης Ροσάριο.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 2 December 1998 - 18:46:12 UTC