Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-12-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ισραήλ - Τοξική λάσπη - Μεσόγειος
  • [02] Κάππας - Αυστραλία
  • [03] ΣΕΠΕΘ - Συνεδρία
  • [04] Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
  • [05] Ρολάνδης - ΚΕΒΕ
  • [06] Βουκουρέστι - ΕΕ - Κύπρος
  • [07] ΥΠΑΜ - Αθενς - Μανάτος
  • [08] Διαφωτιστική εκστρατεία Δήμου Μόρφου

  • [01] Ισραήλ - Τοξική λάσπη - Μεσόγειος

    Λευκωσία,Κύπρος,07/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Αντιδρώντας στην παραχώρηση νέας άδειας προς την εταιρεία παραγωγής φυτοφαρμάκων "Haifa Chemicals" για απόρριψη τοξικής λάσπης στη θάλασσα, ακτιβιστές της περιβαλλοντικής οργάνωσης Greenpeace, παραμπόδισαν σήμερα στη Χάϊφα, την είσοδο, των υπαλλήλων της εταιρείας, στο κτίριο.

    Οι ακτιβιστές, αλυσοδέθηκαν στην είσοδο του κτιρίου της εταιρείας και εμπόδισαν υπαλλήλους και φορτηγά να εισέλθουν.

    Οπως είπε ο Οφερ Μπεν Ντοβ, υπεύθυνος εκστρατείας της Greenpeace Μεσογείου στο Ισραήλ, "οι αρμόδιες αρχές για τρίτη φορά έχουν αθετήσει την υπόσχεσή τους για τερματισμό της απόρριψης στη θάλασσα" και πρόσθεσε ότι "τον περασμένο μήνα, μια ειδική επιτροπή για άδειες, η οποία περιλαμβάνει και αντιπροσώπους από διάφορα υπουργεία, επέτρεψαν στην εταιρεία 'Haifa Chemicals' να πραγματοποιήσει απόρριψη ακόμη 2 χιλιάδων τόνων αποβλήτων το μήνα μέχρι το Μάρτιο του 1999".

    Είπε ακόμη, ότι η εν λόγω εταιρεία, που ανήκει σε Αμερικανούς, έχει απορρίψει στη Μεσόγειο θάλλασσα τα τελευταία 13 χρόνια, περίπου 650 χιλιάδες τόνους από τοξικά και βιομηχανικά απόβλητα.

    Εξάλλου, την ερχόμενη βδομάδα, θα γίνει ακρόαση της υπόθεσης της ισραηλινής εταιρείας "Israeli Electricity Company", η οποία κατηγορείται ότι απορρίπτει τακτικά στάκτη από κάρβουνο στη θάλασσα.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΧ)

    [02] Κάππας - Αυστραλία

    Λευκωσία,Κύπρος,07/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η κυπριακή κυβέρνηση εκτιμά ιδιαίτερα το έργο των παροικιακών κολλέγιων της Αυστραλίας και στα πλαίσια πάντοτε του δυνατού θα έλθει αρωγός σε αυτή την αξιόλογη και πολύ σημαντική προσπάθειά τους.

    Αυτό τόνισε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Λυκούργος Κάππας κατά τη διάρκεια επισκέψεών του την περασμένη Παρασκευή σε τρία παροικιακά κολλέγια στην Αυστραλία, της Αγίας Ευφημίας, των Αγίων Πάντων και του Αγίου Σπυρίδωνα.

    Σε ιδιαίτερες συναντήσεις που είχε με τους διευθυντές και καθηγητές και των τριών κολλεγίων ο κ. Κάππας άκουσε τα θέματα και προβλήματα που υπάρχουν και την προσπάθεια που καταβάλλουν τα σχολεία αυτά για τη διδασκαλία της ελληνικής γλώσσας και παιδείας καθώς και για τη διατήρηση και μετάδοση του ελληνικού πολιτισμού και παράδοσης.

    Ο Υπουργός Παιδείας είχε επίσης συνάντηση με τον Αρχιεπίσκοπο Αυστραλίας Στυλιανό με τον οποίο αντάλλαξαν απόψεις σε θέματα που απασχολούν την ομογένεια.

    Συναντήθηκε εξάλλου με τον Υπουργό Παιδείς της Νέας Νοτίου Ουαλίας, Τζον Ακουϊλίνα με τον οποίο μεταξύ άλλων συζήτησαν εκπαιδευτικά θέματα. Ο κ. Ακουϊλίνα υποσχέθηκε κάθε βοήθεια για ενίσχυση της διδασκαλίας της ελληνικής γλώσσας στη Νέα Νότιο Ουαλλία.

    Ο κ. Κάππας έγινε επίσης δεκτός από τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό της Νέας Νοτίου Ουαλίας και είχε ιδιαίτερες διαδοχικές συναντήσεις με το συμβούλιο του συλλόγου εκπαιδευτικών ελληνικής γλώσσας και με το συμβούλιο της Κυπριακής Κοινότητας όπου συζητήθηκαν εκαπιδευτικά και πολιστιστικά θέματα.

    Ο Υπουργός Παιδείας δέχθηκε ακόμη αντιπροσωπεία του Σωματείου Ελεύθερη Κερύνεια και είχε συναντήσεις και συνομιλίες με μέλη της κυπριακής παροικίας.

    Είχε επίσης συνάντηση με τα μέλη των Συμβουλίων της Κυπριακής Κοινότητας του Σίδνεϋ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΧ)

    [03] ΣΕΠΕΘ - Συνεδρία

    Λευκωσία,Κύπρος,07/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Πραγματοποιήθηκε το πρωί στο Γραφείο του Κυβερνητικού Εκπροσώπου συνεδρία της Συντονιστικής Επιτροπής Προώθησης Εθνικών Θεμάτων (ΣΕΠΕΘ).

    Η συνεδρία πραγματοποιήθηκε υπό την προεδρία των Κυβερνητικών Εκπροσώπων της Ελλάδας και της Κύπρου Δημήτρη Ρέππα και Χρήστου Στυλιανίδη.

    Στόχος της ήταν η συνεργασία στον τομέα της διαφώτισης της διεθνούς κοινής γνώμης για τα εθνικά θέματα.

    Η ΣΕΠΕΘ απαρτίζεται από το Γενικό Γραμματέα Ενημέρωσης του Υπουργείου Τπυπου και Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης της Ελλάδας Γιάννη Νικολάου και ανώτερα στελέχη του Υπουργείου καθώς και από το Διευθυντή και ανώτερα στελέχη του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών και εκπροσώπους των Υπουργείων Εξωτερικών Ελλάδας και Κύπρου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΧ)

    [04] Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

    Λευκωσία,Κύπρος,07/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Στη Βιέννη αναμένεται να βρίσκεται ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Αναν για να παραστεί σε τελετή με την ευκαιρία της 50 επετείου της Διακήρυξης για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα.

    Παρόντες στην τελετή αναμένεται να είναι επίσης ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Σαντέρ και η Υπατος Αρμοστής των ΗΕ για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα Μαίρη Ρόμπινσον, καθώς και ο Χοζέ Σαράνγκο, στον οποίο απενεμήθη το βραβείο Νομπέλ για τη φιλολογία.

    Σύμφωνα με το προκαταρκτικό πρόγραμμα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, οι εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου αρχίζουν την Παρασκευή το πρωί με συνάντηση με τους Υπουργούς Οικονομικών της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Γύρω στο μεσημέρι η ΕΕ θα ανακηρύξει τον πρώην Καγκελάριο της Γερμανίας Χέλμουτ Κολ σε επίτιμο ευρωπαϊο πολίτη, στην παρουσία των ηγετών των κρατών μελών της Ενωσης.

    Την ίδια μέρα ο Αυστριακός Καγκελάριος Βίκτωρ Κλίμα θα παραθέσει γεύμα προς τιμή των υψηλών προσκεκλημένων του και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί νέα συνεδρία του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    Το Σάββατο το πρωί οι αρχηγοί κρατών θα συμμετάσχουν στην τρίτη συνεδρία τους και ακολούθως θα ληφθεί η παραδοσιακή φωτογραφία των αρχηγών με τους ΥΠΕΞ τους.

    Το απόγευμα του Σαββάτου ο Καγκελάριος Κλίμα και ο Αντικαγκελάριος Υπουργός Εξωτερικών της Αυστρίας Βόλφγκανγκ Σιούσελ θα καλωσορίσουν τους αρχηγούς κρατών ή κυβερνήσεων και τους ΥΠΕΞ των χωρών που συμμετέχουν στην ενταξιακή διαδικασία και στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί συνάντηση εργασίας.

    Με την ολοκλήρωση των εργασιών του Συμβουλίου θα δοθεί δοθεί δημοσιογραφική διάσκεψη από την αυστριακή προεδρία της ΕΕ και τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΧ)

    [05] Ρολάνδης - ΚΕΒΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,07/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Μέτρα για παροχή βοήθειας σε ενδιαφερόμενους για εγκαθίδρυση εργαστηρίων ελέγχου ποιότητας, σύμφωνα με τις απαιτήσεις της Ευρωπαϊκης Ενωσης μελετά η κυβέρνηση, σύμφωνα με τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νίκο Ρολάνδη.

    Ο κ. Ρολάνδης ενημέρωσε σήμερα κατά τη διάρκεια ευρείας σύσκεψης, αντιπροσωπεία του Κυπριακού Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου (ΚΕΒΕ) για την πρόοδο που γίνεται στα διάφορα θέματα που περέχονται στο υπόμνημα του ΚΕΒΕ και που αφορούν το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού.

    Ο Υπουργός πληροφόρησε την ηγεσία του Επιμελητηρίου ότι η προσπάθεια για χάραξη της νέας βιομηχανικής πολιτικής έχει προχωρήσει σε μεγάλο βαθμό και σύντομα θα είναι σε θέση να τους ενημερώσει λεπτομερώς για τις πρόνοιες της νέας πολιτικής και ότι εντός Ιανουαρίου θα τεθεί ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου.

    Κατά τη σύσκεψη εξετάστηκε επίσης το αίτημα για μείωση του κόστους του βιομηχανικού ρεύματος, ενώ σ' ότι αφορά στις βιομηχανικές περιοχές, ο κ. Ρολάνδης είπε ότι ποσό ύψους δύο εκατομμυρίων λιρών δαπανάται για έργα υποδομής και επεκτάσεις στις βιομηχανικές περιοχές.

    Σ' ότι αφορά στον τουρισμό, ο κ. Ρολάνδης ανέφερε ότι αναμένεται να συνεχιστεί η αυξητική τάση του τουριστικού ρεύματος και εντός του 1999.

    Τέλος, για τη φιλελευθεροποίηση των επιτοκίων είπε ότι το θέμα αυτό βρίσκεται ενώπιον του Υπουργικού Συμβουλίου και θα συζητηθεί στις 16 ΔεκNεμβρίου.

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ, Βασίλης Ρολόγης, ανέφερε ότι υπάρχει στενή συνεργασία με το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού και ότι πρέπει να τεθεί χρονοδιάγραμμα υλοποίησης των αιτημάτων.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΑΧΡ)

    [06] Βουκουρέστι - ΕΕ - Κύπρος

    Λευκωσία,Κύπρος,07/12/1998 (ΚΥΠΕ) Συνάντηση τών αντιπροσώπων των 11 υποψηφίων για ένταξη χωρών αρμοδίων για θέματα Ευρωπαϊκής Ολοκλήρωσης, πραγματοποιήθηκε απο τις 5 μέχρι τις 7 Δεκεμβρίου στο Βουκουρέστι, με πρωτοβουλία της κυβέρνησης της Ρουμανίας.

    Θέμα της συνάντησης ήταν η από κοινού αξιολόγηση των εμπειριών που έχουν αποκομίσει οι υποψήφιες χώρες ένα χρόνο μετά τη Συνάντηση Κορυφής του Λουξεμβούργου τον περασμένο Δεκέμβριο, στην οποία, ως γνωστόν, αποφασίστηκε η διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) όπως και η ανταλλαγή απόψεων για τις προοπτικές της.

    Στη συνάντηση πήραν μέρος Υπουργοί Εξωτερικών, Υφυπουργοί και Επικεφαλείς των Διαπραγματευτικών Αντιπροσωπειών. Την Κύπρο εκπροσώπησε ο Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας για ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, Γιώργος Βασιλείου, ο οποίος ανέπτυξε τις απόψεις και θέσεις της Κύπρου.

    Κατά τη παραμονή τους στο Βουκουρέστι οι αντιπρόσωποι των 11 υποψηφίων για ένταξη χωρών, έγιναν δεκτοί από τον Πρόεδρο της Ρουμανίας, Εμίλ Κονσταντινέσκου, ενώ αντάλλαξαν απόψεις με τον Πρωθυπουργό της χώρας, Ραντού Βασίλε.

    Σήμερα ο κ. Βασιλείου μεταβαίνει στις Βρυξέλλες όπου θα έχει συνάντηση με αξιωματούχους της ΕΕ σχετικά με τις διαπραγματευτικές θέσεις της Κύπρου.

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΑΧΡ)

    [07] ΥΠΑΜ - Αθενς - Μανάτος

    Λευκωσία,Κύπρος,07/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    "Μια οριστική λύση στο Κυπριακό εξυπηρετεί και τις ΗΠΑ διότι διασφαλίζεται η σταθερότητα, η ειρήνη και η ασφάλεια σε αυτή την πολύ ευαίσθητη περιοχή του κόσμου", δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Αμυνας, Γιαννάκης Ομήρου.

    Μιλώντας μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού, Αντριου Αθενς και τον Πρόεδρο της Συντονισμένης Εθνικής Προσπάθειας των Ελλήνων, Αντριου Μανάτος, ο κ. Ομήρου είπε ότι είναι θετικές οι προσπάθειες που καταβάλλονται στις ΗΠΑ για ειρηνική λύση στο Κυπριακό και προς αυτή την κατεύθυνση είναι πολύτιμη η βοήθεια των κ. Αθενς και Μανάτος.

    Ο κ. Ομήρου χαρακτήρισε τη πρόσφατη συνάντηση των δύο Ελληνοαμερικανών με τον Πρόεδρο των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, ως "πολύ επωφελής, πολύ παραγωγική και καρποφόρα", και πρόσθεσε ότι προσδοκούμε ότι θα "υπάρξει προσωπική ανάμιξη του Προέδρου Κλίντον στις προσπάθειες για επίλυση του κυπριακού προβλήματος".

    Εξάλλου, σε ερώτηση για την έρευνα του αμερικανικού Κογκρέσσου για την ύπαρξη αμερικανικού οπλισμού στην Κύπρο, ο κ. Ομήρου είπε ότι η κυπριακή κυβέρνηση συνεργάζεται πλήρως με την αμερικανική Πρεσβεία για να υπάρξει εφαρμογή του νόμου του Κογκρέσσου, που προβλέπει απαγόρευση εισαγωγής στην Κύπρο αμερικανικών όπλων.

    Υπενθύμισε ότι δυστυχώς η τουρκική κατοχή στην Κύπρο συντηρείται σχεδόν εξ'ολοκλήρου με αμερικανικό οπλισμό.

    Εξέφρασε την ελπίδα ότι το αποτέλεσμα της έρευνας "θα είναι συντριπτικό για τις κατοχικές δυνάμεις στην Κύπρο".

    Από την πλευρά του, ο κ. Αθενς είπε ότι είχαν μια "πολύ χρήσιμη ανταλλαγή ιδεών" για το καλό της Κύπρου και υπενθύμισε ότι το ΣΑΕ πήρε απόφαση ότι το 1999 θα είναι έτος προτεραιότητας για την Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΧ)

    [08] Διαφωτιστική εκστρατεία Δήμου Μόρφου

    Λευκωσία,Κύπρος,07/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Σειρά επαφών στην ελληνική πρωτεύουσα πραγματοποιούν σήμερα και αύριο, η Δήμαρχος και τα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου της Μόρφου, μετά την ολοκλήρωση της διαφωτιστικής εκστρατείας τους στο Λονδίνο και στις Βρυξέλλες.

    Η αντιπροσωπεία του Δήμου Μόρφου είχε σήμερα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Ελληνικής Δημοκρατίας, Κωνσταντίνο Στεφανόπουλο, στον οποίον αποδόθηκε ο τιμητικός τίτλος του επίτιμου δημότη της κατεχόμενης Μόρφου.

    Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε συνάντηση με τον Πρόεδρο της Βουλής των Ελλήνων, Απόστολο Κακλαμάνη.

    Κατά τη διάρκεια των συναντήσεων παρευρέθηκε και ο Δήμαρχος της διδυμοποιημένης πόλης της Σπάρτης, Δημοσθένης Ματάλας.

    Η Δήμαρχος Μόρφου Αντιγόνη Παπαδοπούλου, κατά τις συναντήσεις αυτές, παρέδωσε σχετικό υπόμνημα διαμαρτυρίας, στο οποίο ζητείται η εντατικοποίηση των προσπαθειών της ελληνικής κυβέρνησης για άσκηση πιέσεων προς την Τουρκία για αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των προσφύγων, αγνοουμένων και εγκλωβισμένων της κυπριακής τραγωδίας.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΧ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 7 December 1998 - 18:46:19 UTC