Read the CSCE Helsinki Act (1 August 1975) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-12-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκπρόσωπος - ΟΗΕ
  • [02] Εκπρόσωπος - Ευρωπαϊκό Συμβούλιο
  • [03] Εκπρόσωπος - Ψευδοεκλογές
  • [04] Ρέππας - Χόλμπρουκ - Μίλερ - Κυπριακό
  • [05] Γιορδαμλή - Διαπιστευτήρια - Μαλδίβες
  • [06] Βουλή - Βρετανοί - Ακάμας - Νέες ασκήσεις
  • [07] Κύπρος - Νέος Βρετανός Υπατος Αρμοστής
  • [08] Φίλοι της Γης - Ψήφισμα - Ακιουγιου
  • [09] Λυσσαρίδης - Μουράτοφ
  • [10] Μπλερ - Κυπριακό - Επιστολή - Σοφοκλείδης
  • [11] Κατεχόμενοι Δήμοι - Επαφές - Λονδίνο
  • [12] Ιντερνετ - Κυπριακή Δημοκρατία
  • [13] Ράντζαου - Κύπρος - ΕΕ - S300
  • [14] Βασιλείου - ΕΕ - Διαπραγματεύσεις

  • [01] Εκπρόσωπος - ΟΗΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,08/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, επανέλαβε σήμερα την προθυμία της κυβέρνησης να συμμετάσχει ενεργητικά και με εποικοδομητικό πνεύμα σε οποιεσδήποτε προσπάθειες για μείωση της έντασης και την ασφάλεια, δεδομένου ότι βρίσκονται στο πλαίσιο των καλών υπηρεσιών του ΓΓ του ΟΗΕ.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι "αναμένουμε συγκεκριμένες προτάσεις για αξιολόγηση".

    Εξάλλου, κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι ο ΓΓ του ΟΗΕ αναβάλλει την υποβολή της έκθεσής του για τις καλές του υπηρεσίες προς το Συμβούλιο Ασφαλείας, ο κ. Στυλιανίδης τις χαρακτήρισε "δημοσιογραφικές" και σημείωσε ότι δεν υπάρχει συγκεκριμένη ενημέρωση εκ μερους του ίδιου του ΓΓ του ΟΗΕ για αναβολή.

    "Ο ΓΓ του ΟΗΕ κινείται πάντα στο πλαίσιο των περιθωρίων χρόνου που έχει", σημείωσε.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΜΜ)

    [02] Εκπρόσωπος - Ευρωπαϊκό Συμβούλιο

    Λευκωσία,Κύπρος,08/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Στόχος της κυπριακής συμμετοχής στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο στη Βιέννη είναι η προώθηση της απρόσκοπτης πορείας της ενταξιακής πορείας της Κύπρου και της μη διασύνδεσής της με τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού, ανέφερε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης.

    Ο κ. Στυλιανίδης επεσήμανε επίσης ότι η πρόσφατη δήλωση του Γερμανού Καγκελλάριου Γκέρχαρντ Σρέντερ "μας βοηθά να πάμε στη Βιέννη με περισσότερη αυτοπεποίθηση ότι μπορούμε να προωθήσουμε καλύτερα την ενταξιακή μας διαδικασία".

    Σημείωσε ακόμα ότι "η κοινή θέση της Ευρωπαϊκής Ενωσης που διαμορφώθηκε επί αυστριακής προεδρίας από την 5η Οκτωβρίου δεν έχει αλλάξει και δεν νομίζουμε ότι διασυνδέει με οποιονδήποτε τρόπο την ενταξιακή διαδικασία με τη διαδικασία επίλυσης του Κυπριακού".

    Τέλος, ο κ. Στυλιανίδης ανέφερε ότι κάποια μικροπροβλήματα, όπως για παράδειγμα η μη διάθεση στοιχείων για ολόκληρη την Κυπριακή Δημοκρατία, εμφανίζονται από καιρό, αλλά δεν επηρέασαν την επίσημη απόφαση της ΕΕ για την πορεία της ενταξιακής διαδικασίας της Κύπρου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΜΜ)

    [03] Εκπρόσωπος - Ψευδοεκλογές

    Λευκωσία,Κύπρος,08/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Τα αποτελέσματα των λεγόμενων εκλογών για τη ψευδοβουλή στα κατεχόμενα είναι κατ'αρχήν μια διαδικασία η οποία με κανένα τρόπο δεν δημιουργεί, με θεσμικό τρόπο, κάποια επιβράβευση του αποσχιστικού καθεστώτος, τόνισε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, κληθείς να σχολιάσει τις παράνομες εκλογές στο κατοχικό καθεστώς.

    Επισημαίνοντας ότι "όντως οι δυνάμεις οι οποίες υποστηρίζουν το διαχωρισμό μεταξύ των δύο κοινοτήτων δυστυχώς έχουν ενισχυθεί" και χαρακτηρίζοντας το γεγονός "πάρα πολύ αρνητικό," ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι τα αποτελέσματα μελετούνται από ειδικούς και η αξιολόγησή τους θα ανακοινωθεί αργότερα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΜΜ)

    [04] Ρέππας - Χόλμπρουκ - Μίλερ - Κυπριακό

    Αθήνα,Ελλάδα,08/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η ελληνική κυβέρνηση αναμένει "με ενδιαφέρον", όποιες απόψεις ή ιδέες για το Κυπριακό θα μεταφέρει ο Απεσταλμένος του Αμερικανού Προέδρου, Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ, που αναμένεται να επισκεφθεί την Αθήνα από τις 14 έως τις 16 Δεκεμβρίου, στο πλαίσιο περιοδίας του στην περιοχή.

    "Αναμένουμε με ενδιαφέρον όποιες απόψεις ή ιδέες, βεβαίως στη βάση των αποφάσεων και ψηφισμάτων του ΟΗΕ για το Κυπριακό, τις οποίες θα μεταφέρει ο κ. Χόλμπρουκ, προκειμένου έτσι και εμείς να συμβάλλουμε στην επιτάχυνση των διαδικασιών", επιλύσεως του προβλήματος, δήλωσε ο Ελληνας Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας.

    Ο κ. Χόλμπρουκ θα συνοδεύεται από τον ειδικό συντονιστή του Στέιτ Ντηπάρτμεντ για το Κυπριακό, Πρέσβη, Τομ Μίλερ.

    Οπως είπε ο κ. Ρέππας, οι δύο αξιωματούχοι θα γίνουν δεκτοί από την ηγεσία του Υπουργείου Εξωτερικών της Ελλάδας.

    Σημειώνεται ότι οι κύριοι Χόλμπρουκ και Μίλερ θα επισκεφθούν προηγουμένως την Τουρκία, από όπου και θα μεταβούν στην Ελλάδα.

    Ο Ελληνας Εκπρόσωπος επεσήμανε ότι η επίσκεψη πραγματοποιείται "στο πλαίσιο των πρωτοβουλιών που κατά καιρούς αναλαμβάνουν οι ΗΠΑ στην προσπάθεια επίλυσης του κυπριακού προβλήματος".

    Πρόσθεσε ότι "οι θέσεις επί των οποίων η ελληνική κυβέρνηση ζητεί να αναπτύσεται αυτή η πρωτοβουλία δεν είναι άλλες παρά οι θέσεις που έχουν εκφρασθεί και από τον ΟΗΕ", τονίζοντας επιπλέον ότι "το πλαίσιο αυτό αποτελεί τη βάση των συζητήσεων που θα γίνουν στην Αθήνα", την προσεχή εβδομάδα.

    Ο κ. Ρέππας χαρακτήρισε θετικό το επιδεικνυόμενο ζωηρό ενδιαφέρον της διεθνούς κοινότητας, αλλά πρόσθεσε ότι "αναμένουμε πέρα από τις διαβεβαιώσεις και τις θεωρητικού χαρακτήρος διαπιστώσεις και θέσεις να προκύψουν και χειροπιαστά αποτελέσματα".

    Τέλος, ο Εκπρόσωπος αναφέρθηκε στην ανάγκη "να συντελεστεί συγκεκριμένη πρόοδος, γιατί επί πολλά χρόνια συζητείται αυτό το θέμα, το οποίο όμως παραμένει άλυτο, παραμένει στο ίδιο σημείο που ήταν από την ώρα που εκδηλώθηκε η κρίση, η οποία δημιούργησε το πρόβλημα και αυτό είναι κάτι που πρέπει να αντιμετωπισθεί".

    (ΚΥΠΕ/ΚΙ/ΝΓ/ΜΑ)

    [05] Γιορδαμλή - Διαπιστευτήρια - Μαλδίβες

    Λευκωσία,Κύπρος,08/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Στην αλληλεγγύη που χαρακτηρίζει τις σχέσεις Κύπρου και Μαλδίβων Νήσων, ως μικρά νησιωτικά κράτη με κοινές ευαισθησίες σε ότι αφορά στην ασφάλεια και την επιβίωσή τους καθώς και ως μέλη του Κινήματος των Αδεσμεύτων και της Κοινοπολιτείας, αναφέρθηκε η Υπατος Αρμοστής της Κύπρου στις νήσους Ρέα Γιορδαμλή, επιδίδοντας χθες τα διαπιστευτήρια της προς τον Πρόεδρο των Μαλδίβων, Μαουμούν Αμπντούλ Γκαγιούμ.

    Η κ. Γιορδαμλή, που είναι Υπατος Αρμοστής στις Ινδίες, ευχαρίστησε την κυβέρνηση των Μαλδίβων για τη σταθερή υποστήριξή της στο δίκαιο αγώνα της Κυπριακής Δημοκρατίας για επίλυση του Κυπριακού και για επανένωση της χώρας.

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος Γκαγιούμ εξέφρασε την ευχή για σύντομη επίλυση του κυπριακού προβλήματος και επαναβεβαίωσε τη θέση της χώρας του για υποστήριξη προς την Κυπριακή Δημοκρατία και προς τις προσπάθειες του ΓΓ των ΗΕ για άρση του αδιεξόδου και για επίτευξη δίκαιης και βιώσιμης λύσης του προβλήματος στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΑ)

    [06] Βουλή - Βρετανοί - Ακάμας - Νέες ασκήσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,08/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Για νέες ασκήσεις στον Ακάμα ετοιμάζονται οι Βρετανοί με το νέο χρόνο, γεγονός το οποίο προκαλεί ήδη τις έντονες αντιδράσεις των περιβαλλοντικών και οικολογικών οργανώσεων, αλλά και της αρμόδιας Κοινοβουλευτικής Επιτροπής.

    Την πληροφορία διαβίασε σε σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Μάριος Ματσάκης, κι επιβεβαιώθηκε από τον ίδιο τον Πρόεδρο της Επιτροπής Δημήτρη Ηλιάδη.

    Ο κ. Ηλιάδης ανέφερε μάλιστα ότι είχε ενημερωθεί για το θέμα από τον Υπουργό Εξωτερικών, μετά από την άρνηση των Βρετανών να αποδεχθούν τις υπαλλακτικές προτάσεις της κυπριακής Κυβέρνησης για την εξεύρεση άλλου χώρου εκτός Ακάμα για την άσκηση των βρετανικών στρατευμάτων.

    Η Επιτροπή σε επόμενη συνεδρίασή της θα ασχοληθεί και πάλι ειδικά με το θέμα αυτό.

    Το νέο αίτημα των αρχών των Βρετανικών Βάσεων είναι η παραχώρηση άδειας για τη διεξαγωγή στρατιωτικών ασκήσεων με χρήση και ένσφαιρων πυρών, κατά τους μήνες Ιανουάριο και Φεβρουάριο.

    Στη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής συζητήθηκε, με πρόταση του Μάριου Ματσάκη, και το συναφές θέμα των περιβαλλοντικών επιπτώσεων στον υγροβιότοπο της αλυκής Λεμεσού από την επέκταση των βρετανικών στρατιωτικών εγκαταστάσεων στη συγκεκριμένη περιοχή.

    Ο κ. Ματσάκης, στην τοποθέτησή του, κατηγόρησε τους Βρετανούς για απαράδεκτη και προκλητική συμπεριφορά.

    Χωρίς να ενημερώσουν κανένα, είπε ο βουλευτής Λεμεσού του ΔΗΚΟ, προχώρησαν στη δημιουργία υποδομής για την εγκατάσταση τεράστιων κεραίων και περιέφραξαν για το σκοπό αυτό έκταση 100 περίπου στρεμμάτων καλλιεργήσιμης γης.

    Ο Επαρχος Λεμεσού Χριστάκης Αθανασίου ανέφερε ότι μόλις χθες κατάφερε να πάρει αντίγραφο της περιβαλλοντικής μελέτης που διενήργησαν οι Βρετανοί για την επέκταση των εγκαταστάσεων.

    Το πρόβλημα, είπε, το οποίο δημιουργείται από τις κεραίες των Βρετανικών Βάσεων στην περιοχή έχει τεθεί από το 1995.

    Εντονη ήταν η τοποθέτηση του Κοινοτάρχη Ακρωτηρίου, ο οποίος εξέφρασε την αγανάκτηση και την πικρία των κατοίκων για τον τρόπο με τον οποίο ενεργούν οι αρχές των Βρετανικών Βάσεων, χωρίς ουσιαστικά, όπως υποστήριξε, να λαμβάνουν κανέναν υπόψη.

    Διατύπωσε, επίσης, της ανησυχίες των κατοίκων της κοινότητας Ακρωτηρίου για ενδεχόμενες επιπτώσεις στην υγεία των ιδίων και των παιδιών τους από την ύπαρξη αυτών των κεραίων.

    Καμιά πάντως επίσημη ενημέρωση δεν είχε ή έχει το Υπουργείο Εξωτερικών, όπως ανέφερε ο εκπρόσωπός του Τάσος Τζιονής, για την επέκταση των στρατιωτικών εγκαταστάσεων στο Ακρωτήρι.

    Επεσήμανε, ωστόσο, ότι παρόλο που η συνθήκη εγκαθίδρυσης παρέχει το δικαίωμα στους Βρετανούς για επέκταση των στρατιωτικών τους εγκαταστάσεων, εντούτοις, σε περιπτώσεις περιοχών οικολογικής και περιβαλλοντικής σημασίας θα πρέπει να λαμβάνουν υπόψη και τις τυχόν επιπτώσεις στο περιβάλλον αλλά και στην υγεία των κατοίκων της περιοχής.

    (ΚΥΠΕ/ΣΔ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [07] Κύπρος - Νέος Βρετανός Υπατος Αρμοστής

    Λευκωσία,Κύπρος,08/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Νέος Υπατος Αρμοστής του Ηνωμένου Βασιλείου στην Κύπρο θα είναι ο Τζον Φράνσις Μάρτιν, CMG (Commander of the Order of Saint Michael and Saint John), ο οποίος θα αντικαταστήσει τον αποχωρούντα Υπατο Αρμοστή Ντέιβιντ Μάντεν.

    Το Υπουργικό Συμβούλιο ενέκρινε τη διαπίστευση του κ. Μάρτιν κατά τη συνεδρία του στις 2 Δεκεμβρίου.

    Οπως είναι γνωστό, ο κ. Μάντεν αναλαμβάνει καθήκοντα πρεσβευτή του Ηνωμένου Βασιλείου στην Αθήνα.

    Ο νέος Υπατος Αρμοστής υπηρέτησε στην Κύπρο και στο παρελθόν, συγκεκριμένα από το 1978 μέχρι το 1982, ως επικεφαλής της πολιτικής διεύθυνσης.

    Μετατίθεται στη Λευκωσία από το Λονδίνο, ενώ προηγουμένως υπηρέτησε ως Υπατος Αρμοστής της Βρετανίας στη Μαλάουι.

    (KYPE/MM/ΜΑ)

    [08] Φίλοι της Γης - Ψήφισμα - Ακιουγιου

    Λευκωσία,Κύπρος,08/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ψήφισμα των Φίλων της Γης Κύπρου για την πρόθεση της Τουρκίας να κατασκευάσει πυρηνικό εργοστάσιο στην περιοχή Ακιουγιου, υιοθέτησε το διεθνές δίκτυο των Φίλων της Γης κατά τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης του, που πραγματοποιήθηκε στην Μελβούρνη της Αυστραλίας από τις 24 - 28 Νοεμβρίου.

    Το ψήφισμα καλεί άτομα και οργανωμένες ομάδες να λάβουν ενεργό δράση σε μια διεθνή εκστρατεία ενάντια στην πολύ πρόσφατη προσπάθεια επέκτασης της διεθνούς πυρηνικής βιομηχανίας.

    Σημερινή ανακοίνωση των Φίλων της Γης Κύπρου αναφέρει πως στο ψήφισμα τονίζεται ότι η κατασκευή πυρηνικού σταθμού στο Ακιουγιου αποτελεί "σοβαρό ρίσκο για την Τουρκία και τις γειτονικές χώρες".

    Σημειώνται επίσης ο κίνδυνος από τους σεισμούς, λόγω του ότι το Ακιουγιου βρίσκεται σε ζώνη υψηλής σεισμικής δράσης, καθώς και το γεγονός ότι ο σταθμός στο Ακιουγιου θα δίνει στην Τουρκία τη δυνατότητα ανάπτυξης πυρηνικών όπλων.

    Το ψήφισμα αναφέρει ακόμη ότι οι τρομοκράτες, τόσο εντός όσο και εκτός Τουρκίας, πιθανόν να χρησιμοποιήσουν την πυρηνική απειλή ως μέσον πίεσης της τουρκικής κυβέρνησης και/ή της διεθνούς κοινότητας.

    Τέλος, σημειώνονται οι περιβαλλοντικοί λόγοι για τους οποίους δεν θα πρέπει να κατασκευαστεί ο πυρηνικός σταθμός, όπως η ρύπανση του θαλάσσιου περιβάλλοντος, η βιω - συσσώρευση των ραδιενεργών ισότοπων στα ψάρια, που θα είναι πολύ επικίνδυνη για την ανθρώπινη υγεία, καθώς και η απειλή στη Μεσογειακή φώκια, λόγω της θαλάσσιας πανίδας.

    Το ψήφισμα υποστηρίχθηκε από τους Φίλους της Γης Γερμανίας, Ισπανίας, ΗΠΑ, Βελγίου και Σουηδίας.

    Κατά τις εργασίες της Γενικής Συνέλευσης των Φίλων της Γης έγινε απολογισμός της χρονιάς που πέρασε, συζητήθηκαν τα οικονομικά της οργάνωσης κι άλλα εσωτερικά θέματα, οι σχέσεις χωρών - μελών με το διεθνές δίκτυο και οι προτάσεις για νέα μέλη. Εξελέγη, επίσης, νέο Διοικητικό Συμβούλιο.

    Παράλληλα, προστέθηκαν τρία νέα μέλη στην ομάδα του διεθνούς δικτύου, μεταξύ αυτών και η Νέα Οικολογία που εκπροσωπεί την Ελλάδα.

    Το συνέδριο του 1999 θα γίνει στον Ισημερινό και το έτος 2000 στις ΗΠΑ.

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΜΑ)

    [09] Λυσσαρίδης - Μουράτοφ

    Λευκωσία,Κύπρος,08/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    "Ταυτότητα αντιλήψεων" σε ό,τι αφορά τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό, αλλά και για το θέμα του αντιπυραυλικού συστήματος S300, διαπιστώθηκε κάτα τη διάρκεια συνάντησης μεταξύ του Προέδρου της ΕΔΕΚ Βάσου Λυσσαρίδη και του Πρέσβη της Ρωσίας στην Κύπρο Γκεόργκι Μουράτοφ.

    Σύμφωνα με γραπτή ανακοίνωση της ΕΔΕΚ, η συνάντηση των δύο ανδρών πραγματοποιήθηκε σήμερα στο γραφείο του Προέδρου του κόμματος.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΑ)

    [10] (Κ) Μπλερ - Κυπριακό - Επιστολή - Σοφοκλείδης

    Λονδίνο,Βρετανία,08/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Τη διαβεβαίωση ότι η βρετανική κυβέρνηση θα συνεχίσει να κάνει ό,τι είναι δυνατόν, ώστε να ενθαρρύνει όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη στο Κυπριακό, να συνεργαστούν με τα Ηνωμένα ΕΘνη, στην προσπάθεια για επίτευξη πολιτικής λύσης στη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, έδωσε ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ, σε απαντητική επιστολή του προς τον Πρόεδρο της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Μεγάλης Βρετανίας, Χάρη Σοφοκλείδη.

    Στην επιστολή του Πρωθυπουργού της Βρετανίας, την οποίαν υπογράφει ο Προσωπικός του Γραμματέας Φίλιπ Μπάρτον, αναφέρεται ότι η Βρετανία καλωσόρισε θερμά τη νέα διαδικασία των Ηνωμένων Εθνών στην Κύπρο, με στόχο τη μείωση της έντασης και την επίτευξη προόδου προς μια δίκαιη και διαρκή λύση.

    Τονίζεται εξάλλου, ότι η βρετανική κυβέρνηση υποστηρίζει πλήρως τη διαδικασία αυτή και ελπίζει πως θα οδηγήσει στην επανάληψη των απευθείας συνομιλιών μεταξύ των δύο ηγετών και σε μια επακόλουθη λύση, που θα περιλαμβάνει την αποστρατικοποίηση της Κύπρου.

    Σημειώνεται επίσης, ότι η κυβέρνηση της Βρετανίας ελπίζει πως τα μέρη θα συνεχίσουν να συνεργάζονται με την Εκπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Αν Χέρκους.

    Τέλος, υπογραμμίζει ότι η κυβέρνηση της Βρετανίας θα συνεχίσει να ενθαρρύνει τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς όπως αποδεχθεί την πρόταση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, αναφορικά με τη συμμετοχή των Τ/Κ στη διαπραγματευτική ομάδα για ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    "Η ΕΕ έχει κάνει την άποψή της ξεκάθαρη ότι η ένταξη της Κύπρου δεν θα ωφελέσει μόνο όλους τους Κυπρίους αλλά και θα συμβάλει θετικά στην αναζήτηση για μια πολιτική λύση", καταλήγει η επιστολή.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΡΜ/ΓΠ)

    [11] (Κ) Κατεχόμενοι Δήμοι - Επαφές - Λονδίνο

    Λευκωσία,Κύπρος,08/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Αντιπροσωπεία Δημάρχων των κατεχόμενων Δήμων της Κύπρου βρίσκεται στο Λονδίνο όπου την Τετάρτη, 9 Δεκεμβρίου, θα παραστεί σε εκδήλωση που διοργανώνεται από την Ενωση Κυπριακών Επιτροπών Κατεχομένων Αγγλίας και την Ομάδα Βουλευτών Φίλων της Κύπρου.

    Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή των Κοινοτήτων, όπου θα μιλήσει ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας, Δήμαρχος Αμμοχώστου Ανδρέας Πούγιουρος.

    Εκτός από τον Δημάρχο Αμμοχώστου, στην αντιπροσωπεία συμμετέχουν οι Δήμαρχοι Κερύνειας, Λευκονοίκου, Καραβά και Κυθρέας.

    Μετά την εκδήλωση η αντιπροσωπεία θα συμμετάσχει σε αγρυπνία έξω από την τουρκική πρεσβεία στο Λονδίνο.

    Εξάλλου, την Πέμπτη, 10 Δεκεμβρίου, θα επιδώσει ψήφισμα για το Κυπριακό στην πρωθυπουργική κατοικία.

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής της στο Λονδίνο, η αντιπροσωπεία θα δώσει συνεντεύξεις στα τοπικά ελληνικά μέσα μαζικής ενημέρωσης και θα έχει επαφές με τον σκιώδη Υπουργό Εξωτερικών, Μάικλ Τρέντ, τον Κοινοβουλευτικό Εκπρόσωπο των Εργατικών, Ντόναλντ Αντερσον, καθώς και με άλλους Βρετανούς βουλευτές και εκπροσώπους της παροικίας.

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΜΑ)

    [12] Ιντερνετ - Κυπριακή Δημοκρατία

    Λευκωσία,Κύπρος,08/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Τις ανανεωμένες επίσημες σελίδες της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Ιντερνετ, με εμπλουτισμένο περιεχομένο και βελτίωση της αισθητικής και της λειτουργικότητας τους, παρουσίασε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης.

    Στο διαδίκτυο παρουσιάζεται πλούσια τράπεζα πληροφοριών για διάφορες πτυχές της ζωής στην Κύπρο, τις διεθνείς σχέσεις, το Κυπριακό και την οικονομία.

    Οπως είπε ο κ. Στυλιανίδης, ιδιαίτερη προσπάθεια καταβάλλεται στο θέμα της δημοσίευσης εγγράφων, όπως είναι τα ψηφίσματα και οι αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών, της Ευρωπαϊκής Ενωσης και του Συμβουλίου της Ευρώπης για την Κύπρο, που βρίσκονται ήδη στο διαδίκτυο, καθώς επίσης και όλες οι σχετικές συμφωνίες και το ίδιο το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Πρόσθεσε ότι σημαντικά έγγραφα για το Κυπριακό βρίσκονται ήδη στη σειρά για δημοσίευση, όπως είναι οι προτάσεις της Κύπρου του 1989, η έκθεση Γκάλο Πλάζα, το πλήρες κείμενο των 13 σημείων και άλλα ιστορικά ντοκουμέντα.

    Ανάμεσα στα άμεσης προτεραιότητας σχέδια της κυπριακής Κυβέρνησης είναι η άμεση δημοσίευση της ενημέρωσης του Κυβερνητικού Εκπροσώπου και των επίσημων ανακοινωθέντων που εκδίδει το Γραφείο Τύπου και Πληροφοριών καθώς και η παρουσίαση πλήρους τράπεζας πληροφοριών και εγγράφων στα ελληνικά.

    Υπάρχει, εξάλλου, καθημερινά σύντομη ενημέρωση στα αγγλικά για τα κύρια πολιτικά θέματα της Κύπρου.

    Τα Τμήματα Στατιστικής και Ερευνών, Ταχυδρομικών Υπηρεσιών και του Εφόρου Εταιρειών έχουν εκτεταμένο πληροφοριακό υλικό ενώ το ΚΕΠΑ και το Κέντρο Επιστημονικών Ερευνών παρουσιάζουν επίσης το έργο τους μέσα από αυτές τις σελίδες.

    Τα άρθρα του περιοδικού "Cyprus Today" για την ιστορία και τον πολιτισμό της Κύπρου είναι επίσης στη διάθεση των χρηστών του διαδικτύου σε όλο τον κόσμο.

    "Ευελπιστούμε ότι κάποια στιγμή θα μπορούμε να παρέχουμε πλήρη ενημέρωση για όλα τα θέματα που αφορούν την κρατική μηχανή, διαδικασίες και αρμοδιότητες, μέσα από το διαδίκτυο", τόνισε ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος.

    Πρόσθεσε πως "με αυτό τον τρόπο θεωρούμε ότι επιτελούμε ένα έργο που υποβοηθά τη διαφώτιση και ενημέρωση της διεθνούς κοινής γνώμης γύρω από το εθνικό μας πρόβλημα".

    Για την αναννέωση των σελίδων εργάστηκαν ο Διευθυντής καθώς και οι Λειτουργοί του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών.

    Η διεύθυνση για εισαγωγή στις σελίδες είναι: www.pio.gov.cy Εξάλλου, για πληροφορίες του Τμήματος Στατιστικής και Ερευνών η διεύθυνση είναι: www.pio.gov.cy/ dsz, τις Ταχυδρομικές Υπηρεσίες: www.pio.gov.cy/ dps, και τον Εφορο Εταιρειών: www.pio.gov.cy/dzc.

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΜΑ.)

    [13] Ράντζαου - Κύπρος - ΕΕ - S300

    Λευκωσία,Κύπρος,08/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Την εκτίμηση ότι η εγκατάσταση των πυραύλων S300 στην Κύπρο δεν θα ενισχύσει την ασφάλεια της χώρας αλλά θα μπορούσε να οδηγήσει σε ευρύτερη σύγκρουση μεταξύ δύο χωρών του ΝΑΤΟ, δηλαδή της Ελλάδας και της Τουρκίας, εξέφρασε σήμερα ο εκπρόσωπος της Γερμανίας για την Κύπρο, Ντέτλεφ Γκραφ Τζου Ράντζαου.

    Ο κ. Ράντζαου προειδοποίησε ότι η εγκατάσταση των πυραύλων μάλλον θα αλλάξει το περιβάλλον στις συνομιλίες ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Είπε, επίσης, ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δεν προτίθεται να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων με σκοπό τη λύση του Κυπριακού, μέχρι να αναγνωριστεί η ιδιότητά του ως λεγόμενος "πρόεδρος" του ψευδοκράτους.

    Μιλώντας στους δημοσιογράφους κατά το τέλος της επίσκεψής του στην Κύπρο, ο κ. Ράντζαου είπε ότι η Γερμανία "δεν εκτιμά, όπως οι Κύπριοι, ότι υπάρχει απειλή εναντίον της ασφάλειας της Κύπρου από τουρκικής πλευράς".

    "Και εάν υπήρχε απειλή", συμπλήρωσε, "αισθανόμαστε ότι η εγκατάσταση των πυραύλων δεν θα ενισχύσει την κατάσταση της ασφάλειας, διότι οι πύραυλοι δεν θα μπορούσαν να αποτελέσουν άμυνα για την Κύπρο, εάν κάποιος ήθελε να της επιτεθεί".

    Οι πύραυλοι, πρόσθεσε, "θα καταστρέφονταν από την Τουρκία προτού αρχίσουν οι εχθροπραξίες" και για το λόγο αυτό η εγκατάστασή τους θα "αύξανε τους κινδύνους αποσταθεροποίησης στο νησί και την περιοχή".

    "Εάν υπάρξει ένοπλη σύγκρουση, ενδέχεται αυτή να μετατραπεί σε ευρύτερη σύγκρουση και να μην περιοριστεί στο νησί", είπε.

    Οπως εξήγησε, εάν η Τουρκία κτυπήσει τους πυραύλους θα οδηγούσε την Ελλάδα σε ανέμειξη στο νησί αφού θα το θεωρήσει ως αιτία πολέμου. Αυτό, πρόσθεσε, θα φέρει τους δύο συμμάχους στο ΝΑΤΟ, Ελλάδα και Τουρκία, σε ένοπλη αντιπαράθεση.

    Ο κ. Ράντζαου ανέφερε ότι "δεδομένων των πραγματικοτήτων στην περιοχή, η Κύπρος δεν μπορεί να αμυνθεί στρατιωτικά εναντίον στρατιωτικής επίθεσης από κάποιο που είναι αποφασισμένος να επιτεθεί, ακόμα και αν η Κύπρος ήταν εξοπλισμένη μέχρι τα δόντια".

    Αναφερόμενος στην καλύτερη ασφάλεια που θα μπορούσε να έχει η Κύπρος, ο κ. Ράντζαου είπε ότι αυτή βρίσκεται "στις καλύτερες σχέσεις που είναι δυνατόν να υπάρξουν ανάμεσα σε όλες τις πλευρές και μια συνεχή προσπάθεια εξεύρεσης πολιτικής λύσης στο νησί".

    Απαντώντας σχετική ερώτηση, ο Γερμανός απεσταλμένος είπε, επίσης, ότι είναι "πολύ πιθανόν η εγκατάσταση των πυραύλων να αλλάξει το περιβάλλον των συνομιλιών" ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ.

    Ο κ. Ράντζαου υποστήριξε έμμεσα την πρόταση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, για αποστρατικοποίηση, λέγοντας ότι οποιαδήποτε επίθεση εναντίον μιας αποστρατικοποιημένης Κύπρου θα ήταν "μια πολύ μεγάλη παραβίαση του διεθνούς δικαίου και τότε η διεθνής κοινότητα θα υποστήριζε (την Κύπρο)".

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Ράντζαου είπε ότι ο κ. Ντενκτάς δεν θα προσέλθει σε συνομιλίες για την αποστρατικοποίηση μέχρι να αναγνωριστεί το ψευδοκράτος του, προσθέτοντας ότι ο Τ/Κ ηγέτης παραμένει σταθερός στη θέση του για λύση συνομοσπονδίας και θεωρεί την ΕΕ υπεύθυνη για τη διχοτόμηση της Κύπρου.

    Ο κ. Ράντζαου είπε ότι η θέση του κ. Ντενκτάς περιλαμβάνεται στην πρόταση που έκανε στις 31 Αυγούστου, προσθέτοντας ότι "ήταν αρκετά επικριτικός για την ΕΕ και το γεγονός ότι, όπως υποστήριξε, η ΕΕ είναι υπεύθυνη για τη διχοτόμηση του νησιού, διότι διαπραγματεύεται με την Κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας".

    Ο Γερμανός απεσταλμένος δεν υποστήριξε τις απόψεις αυτές του κ. Ντενκτάς και ανέφερε πως εξήγησε στον Τ/Κ ηγέτη ότι "η ΕΕ δεν είναι υπεύθυνη ούτε η αιτία της διχοτόμησης του νησιού, αλλά αντίθετα είμαστε πεπεισμένοι ότι μέσω της ΕΕ μπορεί να τεθεί σε κίνηση μια επωφελής διαδικασία."

    Κληθείς να αναπτύξει τη θέση της Γερμανίας όσον αφορά την απαίτηση του κ. Ντενκτάς για διεθνή αναγνώριση, ο κ. Ράντζαου εξέφρασε την πεποίθηση ότι "είναι κάπως απίθανο, ιδιαίτερα οι Ε/Κ, να του δώσουν αυτό που κανονικά θα εδίδετο στο τέλος των διαπραγματεύσεων".

    Επεσήμανε, επίσης, ότι ενόσω οι δύο πλευρές επιμένουν στις θέσεις τους, δεν θα πραγματοποιηθούν διαπραγματεύσεις.

    Σε ερώτηση τί θα έπειθε τον κ. Ντενκτάς να επιστρέψει στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ο κ. Ράντζαου είπε ότι "θα επιστρέψει όταν η Ε/κ πλευρά του πει ότι αναγνωρίζεται η θέση του" ως λεγόμενου "προέδρου" του ψευδοκράτους. Ο κ. Ράντζαου απέφυγε να αναπτύξει τη θέση του αυτή.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [14] Βασιλείου - ΕΕ - Διαπραγματεύσεις

    Βρυξέλλες,Βέλγιο,08/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η Κύπρος θα καταθέσει εντός των προσεχών ημερών τις διαπραγματευτικές της θέσεις για τα επόμενα οκτώ κεφάλαια του κοινοτικού κεκτημένου.

    Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση Γιώργος Βασιλείου, στη συνάντηση που είχε με την ειδική ομάδα των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Ο κ. Βασιλείου, ο οποίος συνοδευόταν στη συνάντηση από τον Μόνιμο Αντιπρόσωπο της Κύπρου στην ΕΕ Πρέσβη Νίκο Αγαθοκλέους, συζήτησε και την προπαρασκευή της επόμενης φάσης των διαπραγματεύσεων υπό τη γερμανική προεδρία του Συμβουλίου Υπουργών, η οποία αναλαμβάνει τα καθήκοντά της την 1ην Ιανουαρίου 1999 μέχρι το τέλος Ιουνίου του ίδιου έτους.

    Υπενθυμίζεται ότι στην τελευταία υπουργική συνάντηση μεταξύ της ΕΕ και της Κύπρου, στις 10 Νοεμβρίου στις Βρυξέλλες, υιοθετήθηκαν τα πέντε από τα πρώτα επτά κεφάλαια της διαπραγμάτευσης, ενώ έμειναν ανοικτά τα κεφάλαια που αφορούν τις τηλεπικοινωνίες, όπου η Κύπρος έχει ζητήσει την παραχώρηση σύντομης μεταβατικής περιόδου, και η Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας, που παραμένει ανοικτά για όλες τις υποψήφιες χώρες.

    Οι διαπραγματεύσεις έχουν ουσιαστικά ολοκληρωθεί στους τομείς της επιστήμης και έρευνας, εκπαίδευσης και κατάρτισης, πολιτισμού και οπτικοακουστικών, βιομηχανικής πολιτικής, και μικρομεσαίες επιχείρησεις.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΡΑΓ/ΜΑ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 8 December 1998 - 18:46:26 UTC