Read the Borders, Soveignty & Stability Paper (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-12-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νέα Γενιά - Οργανισμός Νεολαίας
  • [02] Ρέππας - Επίσκεψη Χόλμπρουκ
  • [03] Σιμόν Πέρες - Αφιξη
  • [04] Συνέντευξη Ιρλανδού Βουλευτή
  • [05] ΓΓ ΟΗΕ - Κυπριακό
  • [06] Πετρίδη - Επιστολή - ΓΓ ΣτΕ - Κληρονομιά
  • [07] Πέρες - Δηλώσεις
  • [08] Υπόθεση Λοϊζίδου - Τουρκία - Συμβούλιο της Ευρώπης
  • [09] Πρόεδρος Κληρίδης - Πέρες - "Χανούκα" - Επιχειρηματίες

  • [01] Νέα Γενιά - Οργανισμός Νεολαίας

    Λευκωσία,Κύπρος,15/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Στην Κύπρο φθάνει αύριο πολυμελής αντιπροσωπεία της Νέας Γενιάς Ελλάδας για να συζητήσει με τον αντίστοιχο Οργανισμό Νεολαίας Κύπρου, θέματα που αφορούν τη νεολαία γενικότερα.

    Υπό τον τίτλο "Κοινή Πορεία προς το 2000", θα συζητηθούν το Κυπριακό, η ενταξιακή πορεία της Κύπρου, οι νέοι και η ποιότητα ζωής, καθώς και οι νέοι σε σχέση με την Ευρωπαϊκή Ενωση

    Στην ελλαδική αποστολή, με επικεφαλής το ΓΓ Νέας Γενιάς Ελλάδας, Πέτρο Σφηνάκη, συμμετέχουν 37 άτομα που εκπροσωπούν 27 οργανώσεις νεολαίας.

    Την κυπριακή αντιπροσωπεία, με επικεφαλής τον Πρόεδρο του Οργανισμού Νεολαίας, Ανδρέα Ταλιαδώρο, αποτελούν εκπρόσωποι 35 οργανώσεων νεολαίας που είναι μέλη του Γενικού Συμβουλευτικού Σώματος του Οργανισμού Νεολαίας.

    Κατά την παραμονή της στην Κύπρο, η ελλαδική αντιπροσωπεία θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, τον Πρόεδρο της Βουλής, Σπύρο Κυπριανού, τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, τον Υπουργό Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Νίκο Κόση, και τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο, Χρήστο Στυλιανίδη.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΧ)

    [02] Ρέππας - Επίσκεψη Χόλμπρουκ

    Αθήνα,Ελλάδα,15/12/1998 (ΚΥΠΕ - Κώστας Ιορδανίδης)

    Η ελληνική κυβέρνηση απέφυγε να δημοσιοποιήσει λεπτομέρειες για τη χθεσινή ελληνοαμερικανική συνάντηση που αφορούσε πρωτίστως το Κυπριακό, αλλά ο Ελληνας Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας χαρακτήρισε "χρήσιμη" την ανταλλαγή απόψεων που διατυπώθηκαν από τις δύο πλευρές και πρόσθεσε ότι οι επικοινωνίες θα συνεχισθούν.

    Χθες βράδυ στη διάρκεια δείπνου που παρέθεσε ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα, Νίκολας Μπερνς, πραγματοποιήθηκε συνάντηση και υπήρξε ανταλλαγή απόψεων μεταξύ του Υπουργού Εξωτερικών Θεόδωρου Πάγκαλου και του Υφυπουργού Εξωτερικών, Γιάννου Κρανιδιώτη, από ελληνικής πλευράς, και του ειδικού απεσταλμένου του Λευκού Οίκου Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ και του Ειδικούν Συντονιστή του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό Τόμας Μίλλερ, από αμερικανικής.

    Ο Ελληνας Εκπρόσωπος επεσήμανε ότι κατά τη συνάντηση εκφράστηκαν απόψεις για τα Βαλκάνια, το Κυπριακό και τις ελληνοτουρκικές σχέσεις.

    Σημειώνοντας ότι οι θέσεις της ελληνικής κυβέρνησης είναι γνωστές και διευκρίνησε ότι υπήρξαν πολλές πρωτοβουλίες και προτάσεις από ελληνικής πλευράς.

    Τέλος ο κ. Ρέππας αναφέρθηκε στην αναμενόμενη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών που θα ασχοληθεί και θα λάβει θέση επί του Κυπριακού.

    Σημειώνεται ότι η Αθήνα και η Λευκωσία επιθυμούν τη διατύπωση "ισχυρής δήλωσης" από το Συμβούλιο Ασφαλείας για το Κυπριακό ειδικότερα στα θέματα ασφάλειας και μείωσης των εξοπλισμών και της στρατιωτικής έντασης στο νησί.

    (ΚΥΠΕ/ΚΙ/ΜΚ/ΜΧ)

    [03] Σιμόν Πέρες - Αφιξη

    Λάρνακα,Κύπρος,15/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Το Ισραήλ τρέφει εκτίμηση και αγάπη προς την Κύπρο και παρακολουθεί στενά την πορεία της προς την Ευρωπαϊκή Ενωση, δήλωσε απόψε κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Λάρνακας ο πρώην Πρωθυπουργός του Ισραήλ, Σιμόν Πέρες.

    Ο βραβευμένος με το Νόμπελ για την Ειρήνη Ισραηλινός επίσημος είπε ότι η χώρα του ελπίζει πως οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις της Κύπρου με την ΕΕ, θα ολοκληρωθούν επιτυχώς και πρόσθεσε ότι "σε κάποιο σημείο όλη η Μέση Ανατολή θα πρέπει να συμμαχήσει με την ΕΕ".

    Ερωτηθείς κατά πόσον η συμμαχία Ισραήλ - Τουρκίας θα επηρεάσει τις σχέσεις Κύπρου - Ισραήλ, ο κ. Πέρες απάντησε ότι οι σχέσεις Κύπρου - Ισραήλ έχουν το δικό τους πλαίσιο, και το δικό τους λόγο ύπαρξης και πρόσθεσε ότι οι δύο χώρες είναι στενά συνδεδεμένες τόσο πολιτικά όσο και γεωγραφικά.

    Εξάλλου, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Πέρες επεσήμανε ότι οι οικονομικές σχέσεις είναι πιο σημαντικές από τις διπλωματικες και καθήκον μας είναι να τις αναπτύξουμε, όπως σημείωσε.

    Ο κ. Πέρες αναφέρθηκε επίσης, στην επίσκεψη του Προέδρου των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον στο Ισραήλ και στην περιοχή της Γάζας και τόνισε ότι αυτό αποτελεί ένα πολύ σημαντικό γεγονός.

    Πρόσθεσε εξάλλου, ότι η επίσκεψη του Προέδρου Κλίντον συνεισφέρει στη διαδικασία ειρήνευσης, αν και, όπως είπε, υπάρχει ακόμη μακρύς δρόμος μέχρι την επίτευξη μιας μόνιμης λύσης.

    Ο κ. Πέρες γίνεται αυτή τη στιγμή δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη ενώ αργότερα απόψε θα παραστεί σε εκδήλωση κατά την οποία θα πραβευθούν Κύπριοι εισαγωγείς προϊόντων από το Ισραήλ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΡΜ/ΜΧ)

    [04] Συνέντευξη Ιρλανδού Βουλευτή

    Λευκωσία,Κύπρος,15/12/1998 (ΚΥΠΕ - Μαρία Μάιλς)

    Η έλλειψη πολιτικής βούλησης από την Τουρκία, η απουσία θέλησης για συμφωνία στην Κύπρο και η αποχώρηση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς από το δικοινοτικό διάλογο αποτελούν τα κύρια στοιχεία που εμποδίζουν την επίλυση του Κυπριακού, σύμφωνα με τον Πρόεδρο της Κοινής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων της Ιρλανδικής Βουλής.

    Ο Ιρλανδός βουλευτής εκτιμά επίσης ότι κανένα από τα 15 κράτη μέλη της Ευρωπαϊκής Ενωσης δεν επιθυμεί να εμποδίσει την ένταξη της Κύπρου και σημείωσε ότι στο τέλος της ημέρας η ΕΕ ενδέχεται να αναγκαστεί να εντάξει στους κόλπους της τις ελεγχόμενες από την κυπριακή κυβέρνηση περιοχές ως τη μόνη υπαλλακτική λύση στην άσκηση βέτο εκ των έξωθεν στην αίτηση της Κύπρου για ένταξη.

    Ο κ. Ο'Μάλι εξέφρασε την αντίθεσή του στην εγκατάσταση των ρωσικών πυραύλων στην Κύπρο, η οποία όπως είπε, δεν θα είναι χρήσιμη για την Κύπρο αφού οι πύραυλοι δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τη στρατιωτική υπεροχή της Τουρκίας.

    Πολλές χώρες, εξήγησε, ανησυχούν ότι η εγκατάσταση των πυραύλων θα πρόσφερνε στην Τουρκία την αφορμή να καταστεί ακόμα πιο επιθετική και ανέφερε ότι γίνονται "διακριτικές διαβουλεύσεις" για το θέμα των πυραύλων αυτήν την περίοδο.

    Σε συνέντευξή του στο ΚΥΠΕ μετά την ολοκλήρωση των επαφών του στο νησί, ο κ. Ο'Μάλι είπε ότι "το στοιχείο που απουσιάζει από την Κύπρο το οποίο βοήθησε την επίτευξη της συμφωνίας της Μεγάλης Παρασκευής στη Βόρειο Ιρλανδία είναι η θέληση για συμφωνία της μεγάλης πλειοψηφίας του κόσμου".

    Ανέφερε ακόμα ότι παρά τις καλές προσπάθειες των ΗΕ για επίλυση του Κυπριακού, ο διεθνής οργανισμός είχε "πολύ περιορισμένη επιτυχία" και τόνισε την ανάγκη για διάλογο ως "το πρώτο απαραίτητο στοιχείο" στις προσπάθειες για επίτευξη συμφωνίας.

    Ο Τ/Κ ηγέτης, πρόσθεσε, φαίνεται να έχει εγκαταλείψει το διάλογο και αυτό είναι πολύ απογοητευτικό.

    Σε ερώτηση πώς μπορεί να υπερπηδηθεί το σημερινό αδιέξοδο, είπε χαρακτηριστικά, "πιστεύω ότι αυτό δεν αφορά την Κύπρο, είναι εξωτερικό θέμα αφού οι αποφάσεις για την άλλη πλευρά (Τ/κ) λαμβάνονται από την τουρκική κυβέρνηση."

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, είπε ότι η πολιτική της ΕΕ για θέματα διμερούς εμπορίου με την Τουρκία και οι νομικές διαδικασίες όπως η υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου θα μπορούσαν να αποτελέσουν σημαντικό παράγοντα στην προσπάθεια να πεισθεί η Τουρκία να σπάσει το παρόν αδιέξοδο.

    Ανέφερε ότι θα ετοιμάσει έκθεση για τις εδώ επαφές του προς τον ΥΠΕΞ και το Κοινοβούλιο της Ιρλανδίας.

    Κύπρος - ΕΕ

    Σχολιάζοντας την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, ο κ. Ο'Μάλι εξέφρασε την άποψη ότι η ΕΕ θα προτιμούσε να εντάξει στους κόλπους της ολόκληρο το νησί αλλά αναγνωρίζει ότι εάν η σημερινή κατάσταση συνεχιστεί, τότε θα πρέπει να συνομιλήσει "με την Κύπρο για τα εδάφη τα οποία βρίσκονται κάτω από τη δικαιοδοσία της κυπριακής κυβέρνησης τη δεδομένη στιγμή"

    Αυτό, σημείωσε, δεν είναι ικανοποιητικό αλλά "μπορεί να είναι η μόνη επιλογή στην παραχώρηση βέτο σε κάποιον άλλο," και τόνισε ότι είναι εντελώς απαράδεκτο για ένα κράτος μη μέλος της ΕΕ να έχει το δικαιώμα του βέτο, φέρνοντας ως παράδειγμα τη Ρωσία και την Εσθονία.

    Η ΕΕ δεν θα αποδεκτεί το οποιοδήποτε τυχόν δικαίωμα βέτο της Ρωσίας στην αίτηση της Εσθονίας.

    "Δεν πιστεύω ότι κανένα από τα υφιστάμενα κράτη μέλη της ΕΕ θα ήθελε να εμποδίσει την ένταξη της Κύπρου. Δεν υπάρχουν ενδείξεις για κάτι τέτοιο και τα περισσότερα κράτη μέλη υποστηρίζουν την Κύπρο," πρόσθεσε.

    Πύραυλοι - Τουρκία

    Αναφερόμενος στο θέμα των ρωσικών πυραύλων, ο κ. Ο'Μάλι είπε ότι κατά τη διάρκεια της συνάντησής του με τον ΥΠΕΞ Ιωάννη Κασουλίδη ανέφερε ότι "οι πύραυλοι θα είναι πολύ μικρής αξίας για την Κύπρο αφού είναι ένα αμυντικό μόνο όπλο και μικρό σε σύγκριση με το μέγεθος και τον εξοπλισμό του τουρκικού στρατού."

    Δεν θα ήταν σοφό για την Κύπρο, προειδοποίησε, να εμπλακεί σε μια κατάσταση πολέμου (war calling) με την Τουρκία γιατί δεν είναι σε θέση να κερδίσει.

    Κληθείς να εξηγήσει το θόρυβο που δημιουργείται για τους ρωσικούς πυραύλους αφού όλοι αναγνωρίζουν την πραγματικότητα σε ότι αφορά το στρατιωτικό ισοζύγιο δυνάμεων, ο κ. Ο'Μάλι είπε ότι πολλές χώρες "ανησυχούν ότι οι πύραυλοι θα δώσουν κάποια αφορμή στην Τουρκία να γίνει ακόμα πιο επιθετική και αυτό δεν θα συμβάλει καθόλου στην επίλυση του προβλήματος."

    Αναγνώρισε όμως το δικαιώμα της Κύπρου να αμυνθεί και ανέφερε ότι ο ΥΠΕΞ του είπε πως την περιόδο αυτή γίνονται "ευαίσθητες συζητήσεις" για το θέμα των πυραύλων.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΧ)

    [05] ΓΓ ΟΗΕ - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,15/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΟΗΕ Κόφι Αναν καλωσορίζει την πρόοδο, που όπως επισημαίνει, έχει επιτευχθεί μέχρι τώρα στο πλαίσιο των προσπαθειών για επίλυση του Κυπριακό επισημαίνοντας ότι "αποτελεί μια σημαντική συμβολή στη διατήρηση της ειρήνης και της ασφάλειας στην περιοχή".

    Παράλληλα ο ΓΓ του ΟΗΕ επαινεί τόσο τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη όσο και τον Τουρκοκύπριο ηγετη Ραούφ Ντενκτάς "για την πολιτική ικανότητα και το όραμα που επιδεικνύουν".

    Ο κ. Αναν σημειώνει τα πιο πάνω σε επιστολή του προς τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Ασφαλείας, με ημερομηνία 14 Δεκεμβρίου, με την οποία προβαίνει τον ενημερώνει για τις εξελίξεις που αφορούν την αποστολή των καλών του υπηρεσιών στην Κύπρο.

    Οπως επισημαίνει στην επιστολή του ο κ. Αναν ο ίδιος είναι ενθαρρυμένος από τον εποικοδομητικό τρόπο με τον οποίο τόσο ο Πρόεδρος Κληρίδης όσο και ο Ραούφ Ντενκτάς είναι δεσμευμένοι στις συνομιλίες.

    "Θεωρώ επίσης θετικό", προσθέτει ο ΓΓ του ΟΗΕ, "ότι και οι δύο ηγέτες έχουν σεβασθεί την εμπιστευτικότητα των συνομιλιών".

    Ακόμη υπογραμμίζει ότι και οι δυο πλευρές έχουν κάνει ξεκάθαρη τη δέσμευσή τους για αποφυγή έντασης, οικοδόμηση ειρήνης στην Κύπρο και την περιοχή και επίτευξη μιας συνολικής λύσης του Κυπριακού με ειρηνικά μέσα.

    Ο κ. Αναν επισημαίνει παράλληλα ότι ενώ ο κάθε ηγέτης αντιμετωπίζει τη δύσκολη ευθύνη να παρουσιάσει στο πλαίσιο αυτής της διαδικασίας τις απόψεις και τις προσδοκίες μόνο της πλευράς του, "έχουν κοινή ευθύνη για μια συγκεκριμένη, κοινά αποδεκτή λύση που να προσβλέπει στο μέλλον".

    Αναφερόμενος στα θέματα που συζητούνται ο ΓΓ του ΟΗΕ σημειώνει τη δέσμευση για απόρριψη της χρήσης βίας ή της απειλής για χρήση βίας, τη δέσμευση για πρόληψη περεταίρω ανάπτυξης των στρατιωτικών δυνάμεων και ενίσχυσης των εξοπλισμών.

    Κάνει επίσης αναφορά στο πακέτο μέτρων της ΟΥΝΦΙΚΥΠ που στοχεύουν στη μείωση της έντασης κατά μήκος της γραμμής κατάπαυσης του πυρός και πιθανά περεταίρω μέτρα για εκκαθάριση των ναρκών.

    Τέλος σημειώνει ότι τόσο ο Πρόεδρος Κληρίδης όσο και ο Ραούφ Ντενκτάς έχουν επιδείξει επιθυμία για συνέχιση της πρωτοβουλίας του στο Κυπριακό.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΧ)

    [06] Πετρίδη - Επιστολή - ΓΓ ΣτΕ - Κληρονομιά

    Λευκωσία,Κύπρος,15/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στο Συμβούλιο της Ευρώπης (ΣτΕ) Πρέσβης Θάλεια Πετρίδη καταγγέλλει με επιστολή της στο Γενικό Γραμματέα του ΣτΕ Ντανιέλ Νταρσίς τη συνεχιζόμενη καταστροφή της πολιτικής και θρησκευτικής κληρονομιάς μας στα κατεχόμενα.

    Παράλληλα ζητά όπως ληφθούν τα δέοντα μέτρα προκειμένου να τερματισθεί η καταστροφή αυτή.

    Συγκεκριμένα στην επιστολή καταγγέλλεται η μετατροπή εκκλησιών σε τεμένη, ξενοδοχεία, καζίνα ή πολιτιστικά κέντρα. Επισυνάπτεται επίσης ανάλογο φωτογραφικό υλικό από πρόσφατες περιπτώσεις καταστροφών που αφορούν ιερούς ναούς στη Μακράσυκα, το Γερόλακο το πάνω Δίκωμο και τη Λάπηθο.

    Παρόμοια επιστολή στάληκε σε όλους τους Μονίμους Αντιπροσώπουςτων κρατών - μελών του ΣτΕ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΧ)

    [07] Πέρες - Δηλώσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,15/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Την πεποίθηση ότι το κυπριακό πρόβλημα μπορεί να λυθεί εξέφρασε σήμερα ο πρώην Πρωθυπουργός του Ισραήλ Σιμόν Πέρες, συγχαίροντας παράλληλα το λαό της Κύπρου για την ικανότητά του να ανοικοδομήσει τη χώρα και τη ζωή του.

    Ο κ. Πέρες εξέφρασε επίσης θλίψη για τις συλλήψεις δύο Ισραηλινών στην Κύπρο, οι οποίοι κατηγορούνται για κατασκοπία εναντίον της Εθνικής Φρουράς, υποστηρίζοντας ότι θα μπορούσαν να κατηγορηθούν για διάπραξη λάθους, αλλά όχι για έγκλημα.

    Επανέλαβε ότι η στρατιωτική συμφωνία της χώρας του με την Τουρκία δεν κατευθύνεται εναντίον της Κύπρου, την οποία χαρακτήρισε φιλική χώρα.

    Ανέφερε επίσης ότι δεν πρόκειται να επαναδιεκδικήσει πολιτικό αξίωμα σε περίπτωση πρόωρων εκλογών, ενώ αναφερόμενος στην επίσκεψη του Αμερικανού Προέδρου, Μπίλ Κλίντον, στην περιοχή τη χαρακτήρισε "συνεισφορά στην ειρήνη".

    Μιλώντας στον Τύπο μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, ο κ. Πέρες, που βρίσκεται στο νησί για να βραβεύσει Κύπριους επιχειρηματίες που έχουν εμπορικές συναλλαγές με το Ισραήλ, είπε ότι "η Κύπρος μπορεί να γίνει το μαργαριτάρι της περιοχής", σημειώνοντας ότι "βρίσκεται σε άριστη γεωγραφική θέση, με ανθρώπους που είναι μετρημένοι και με καλές προθέσεις".

    Οι Κύπριοι, σημείωσε, έχουν επιδείξει μια ασυνήθιστη ικανότητα στην επαναοικοδόμηση της χώρα τους, προσθέτοντας ότι "η Κύπρος μπορεί να αποτελέσει το κεντρικό σημείο για μια νέα συννενόηση στη Μέση Ανατολή".

    Παρατηρώντας ότι όλα τα προβλήματα του μέλλοντος θα πρέπει να επιλύονται περιφεριακά, τόσο οικονομικά όσο και στρατηγικά, ο κ. Πέρες τόνισε ότι "έχει φτάσει η στιγμή για να δωθεί ένα τέλος στο μίσος και την καχυποψία".

    Σε ερώτηση αν πίστευει πως μια λύση στο κυπριακό πρόβλημα είναι εφικτή, ο κ. Πέρες απάντησε ότι δεν έχει την παραμικρή αμφιβολία.

    "Νομίζω πως όλα τα μέρη πρέπει να συμβιβαστούν με τη νέα εποχή, αυτό είναι το τέλος του κινδύνου και της αντιπαράθεσης, διότι ο κόσμος σήμερα καθώς και η ασφάλεια οποιουδήποτε λαού βασίζονται περισσότερο στην επιστήμη και την τεχνολογία, παρά στο έδαφος και στα σύνορα".

    Αναφερόμενος στην αμυντική συμφωνία μεταξύ Ισραήλ και Τουρκίας, ο νομπελίστας ειρήνης, σημείωσε ότι "η Κύπρος είναι φιλικό κράτος" και τόνισε ότι το Ισραήλ δεν πρόκειται να συνάψει μια συμμαχία η οποία μπορεί άμεσα ή έμμεσα να επηρεάσει την ασφάλεια της Κύπρου.

    "Η Κύπρος είναι σημαντίκη για μας," πρόσθεσε. Εξηγώντας ότι ολόκληρη η περιοχή μετατρέπεται από "κόσμος των εχθρών σε κόσμο των γειτόνων", ο Ισραηλινός πρώην Πρωθυπουργός είπε ότι "οι εχθροί είναι εθνικοί, οι κίνδυνοι είναι διεθνείς ή περιφεριακοί".

    Το προβλημα σήμερα, σημείωσε, δεν είναι κάποια συγκεκριμένη χώρα ή κάποιος συγκεκριμένος στρατός αλλά "η τρομοκρατία, ο κίνδυνος του πολέμου και τα συμβατικά όπλα" και εξέφρασε την πεποίθηση ότι τόσο η Κύπρος όσο και το Ισραήλ θα πρέπει να ενώσουν τις δυνάμεις τους για να σώσουν το λαό τους από τους "απρόσκλητους και απεριόριστους κινδύνους".

    "Η σχέση μας με την Τουρκία είναι ξεκάθαρα εναντίον κινδύνων, όχι εναντίον ενός κράτους και οπωσδήποτε όχι εναντίον της Κύπρου ή της Ελλάδας", υποστήριξε.

    Εξάλλου απαντώντας σε ερωτήσεις ο κ. Πέρες εξέφρασε "λύπη" για την υπόθεση των δύο Ισραηλινών που αντιμετωπίζουν κατηγορίες για κατασκοπία, υποστηρίζοντας ότι "οι δύο δεν είχαν τίποτε να κάνουν με κατασκοπία στην Κύπρο".

    "Πιστέυω ότι το μόνο που προσπάθησαν να κάνουν ήταν να αποτρέψουν κάποια τρομοκρατική ενέργεια και το χειρότερο για το οποίο θα μπορούσαν να κατηγορηθούν είναι η διάπραξη λάθους, όχι εγκλήματος".

    Αναφερόμενος στην επίσκεψη Κλίντον στο Ισραήλ και τη Γάζα, είπε ότι συνέβαλε στην ειρήνη και ότι απλά και μόνο το γεγονός ότι οι Παλαιστίνιοι αισθάνονται ικανοποιημένοι είναι "καλός οιωνός" για το Ισραήλ.

    Ερωτηθείς κατά πόσον αισθάνονται και οι Ισραηλινοί ικανοποιημένοι, ο κ. Πέρες απάντησε ότι "ένοιωσαν για πρώτη φορά ότι υπάρχει νέο κλίμα μεταξύ των Παλαιστινίων ", σημειώνοντας ότι "έγινε μια μετριοπαθής ομιλία από τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφατ "και υπάρχει το αίσθημα ότι οι δύο λαοί μπορούν να μιλήσουν μια κοινή γλώσσα".

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση ο κ. Πέρες είπε ότι δεν σκοπεύει να διεκδικήσει πολιτικό αξίωμα σε περίπτωση που ο Ισραηλινός Πρωθυπουργός Βενιαμήν Νετανιάχου κηρύξει πρόωρες εκλογές.

    "Πιστέυω ότι θα συνεχίσω να υπηρετώ την ειρήνη. Προτιμώ να είμαι στρατιώτης στο στρατόπεδο της ειρήνης παρά στρατηγός σε στρατόπεδο πολιτικών".

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΕΜ/ΜΧ)

    [08] Υπόθεση Λοϊζίδου - Τουρκία - Συμβούλιο της Ευρώπης

    Λευκωσία,Κύπρος,15/12/1998 (ΚΥΠΕ - Μαρία Μάιλς)

    Τη θέση ότι το Συμβούλιο της Ευρώπης θα πρέπει να επαναθεωρήσει τη στάση του έναντι της Τουρκίας εάν η χώρα αυτή δεν εφαρμόσει την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων για την υπόθεση της Τίτινας Λοϊζίδου, υιοθετεί και η Ιρλανδία.

    Την τοποθέτηση αυτή εξέφρασε με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ ο Ιρλανδός βουλευτής και Πρόεδρος της Κοινής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, Ντέσμοντ Ο'Μάλι.

    Ο κ. Ο'Μάλι προέβη στη δήλωση αυτή λίγες μόνο μέρες πριν τη συνεδρία της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης την Παρασκευή, κατά την οποία θα συζητηθεί το θέμα της συμμόρφωσης της Τουρκίας στην εν λόγω δικαστική απόφαση.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Ιρλανδός βουλευτής είπε ότι η υπόθεση Λοϊζίδου αποτελεί ακόμα ένα παράγοντα που πιθανό να πείσει την Τουρκία να συνεργαστεί για προώθηση των προσπαθειών επίλυσης του Κυπριακού.

    "Εάν η Τουρκία δεν είναι έτοιμη να αποδεκτεί τη δικαιοδοσία του Δικαστηρίου, πιστεύω ότι το Συμβουλίου της Ευρώπης θα πρέπει να αποφασίσει κατά πόσο η Τουρκία θα πρέπει να παραμείνει μέλος του ΣτΕ ή όχι," δήλωσε στο ΚΥΠΕ.

    Ολα τα κράτη μέλη του ΣτΕ οφείλουν να εφαρμόζουν τις αποφάσεις του Δικαστηρίου, τόνισε.

    Πληροφορίες του ΚΥΠΕ αναφέρουν ότι το υπό εξέταση θέμα κατά τη συνεδρία της Παρασκευής, που πραγματοποιείται ακριβώς δύο χρόνια μετά τη σχετική αρχική απόφαση του Δικαστηρίου στις 18 Δεκεμβρίου 1996, είναι κατά πόσο η Τουρκία θα συμμορφωθεί με την απόφαση του Δικαστηρίου.

    Σημειώνεται ότι η απόφαση του Δικαστηρίου τον περασμένο Ιούλιο για επιδίκαση αποζημιώσεων είχε καθορίσει ως προθεσμία συμμόρφωσης της Τουρκίας με την εν λόγω απόφαση τις 28 Οκτωβρίου.

    Η συνεδρία της Παρασκευής είναι η πρώτη που πραγματοποιείται μετά τη λήξη της προσθεσμίας και η Τουρκία θα κληθεί να λογοδοτήσει για το τί σκέφτεται να πράξει τόσο για το θέμα της αποζημίωσης όσο και γενικά για την υπόθεση Λοϊζίδου.

    Στη συνεδρία, η οποία πραγματοποιείται κεκλεισμένων των θυρών, θα συμμετέχουν τόσο η Κύπρος όσο και η Τουρκία και αναμένεται ότι η αντιπρόσωπος της Κύπρου, Πρέσβης Θάλεια Πετρίδη στην παρέμβασή της θα ζητήσει από την Τουρκία να εξηγήσει γιατί δεν έχει εφαρμόσει την απόφαση του Δικαστηρίου τα τελευταία δύο χρόνια και ειδικά γιατί η χρηματική απόφαση του Δικαστηρίου, η οποία έπρεπε να καταβληθεί μέχρι τις 28 Οκωβρίου, δεν έχει εκπληρωθεί.

    Σημειώνεται ότι η υπόθεση Λοϊζίδου προκάλεσε το διεθνές ενδιαφέρον αφού πολλά ξένα ΜΜΕ πρόβαλαν τη σχετική απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου. Σε πρόσφατο δημοσίευμά της η έγκυρη εφημερίδα "Ουάσιγκτον Τάιμς" χαρακτηρίζει την απόφαση του Δικαστηρίου ως "ακανθώδη" για την Τουρκία και την παρομοιάζει με το "κουτί της Πανδώρας."

    Το εν λόγω δημοσίευμα, που υπογράφει ο Αντριου Μπόροβιτζ, αναφέρει ακόμα ότι η απόφαση στην υπόθεση Λοϊζίδου αποτελεί προηγούμενο για νομική διαδικασία σε μαζική βάση και γράφει ότι το κόστος για την Τουρκία, λόγω της στρατιωτικής της παρουσίας στο νησί, ενδέχεται να φθάσει τα 16 δις δολάρια.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΧ)

    [09] Πρόεδρος Κληρίδης - Πέρες - "Χανούκα" - Επιχειρηματίες

    Λευκωσία,Κύπρος,15/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Μήνυμα ειρήνης και σταθερότητας έστειλε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, σε εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε απόψε στη Λευκωσία με την ευκαιρία ειδικής τελετής κατά την οποία βραβεύθηκαν Κύπριοι επιχειρηματίες για την προώθηση του εμπορίου με το Ισραήλ.

    Στην εκδήλωση, που συνέπεσε με την εβραϊκή γιορτή για άναμμα των κεριών γνωστή ως "Χανούκα", παρέστη ο πρώην Πρωθυπουργός του Ισραήλ Σιμόν Πέρες, ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Σπύρος Κυπριανού, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ο Πρέσβης του Ισραήλ στην Κύπρο, Σέμι Τζουρ και άλλοι επίσημοι.

    Με την έναρξη της τελετής, ο Πρέσβης κ. Τζουρ έψαλλε προσευχή στα εβραϊκά, άναψε κερί στη λυχνία και κάλεσε τους παρευρισκομένους να κάνουν το ίδιο.

    Στο χαιρετισμό του, ο Σιμόν Πέρες είπε, μεταξύ άλλων, ότι η Κύπρος είναι ένα νησί ελπίδας και κατανόησης.

    "Στο μέσο της Μεσογείου, μια ομάδα Ελλήνων με πολύ συγκρατημένη ιδιοσυγκρασία και μεγάλη ελπίδα ζουν σ' αυτό το νησί", είπε ο κ. Πέρες, τονίζοντας ότι για τους Ισραηλινούς η Κύπρος αποτελεί μήνυμα και όχι μόνο ένα νησί.

    "Ολοένα και περισσότερο κατανοούμε τη θέση σας ότι Χριστιανοί, Μουσουλμάνοι, Εβραίοι πρέπει να συνυπάρξουν εν ειρήνη", είπε.

    Αναφερόμενος στις εμπορικές σχέσεις Κύπρου - Ισραήλ, ο κ. Πέρες είπε ότι αυτές αναπτύσσονται συνεχώς, ενώ μέχρι στιγμής οι εισαγωγές - εξαγωγές μεταξύ των δύο χωρών έχουν φθάσει τα 60 εκατομμύρια δολάρια και αυτό, πρόσθεσε, αποτελεί μόνο την αρχή.

    Τόνισε επίσης ότι η Κύπρος μπορεί να γίνει κέντρο εμπορίου, συναντήσεων και ερευνών.

    Σε ότι αφορά την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, ο κ. Πέρες είπε ότι η πορεία αυτή είναι ήδη ευοίωνη διότι η Κύπρος έχει ήδη ευρωπαϊκό βιοτικό επίπεδο.

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, στο χαιρετισμό του, απηύθυνε μήνυμα ειρήνης και σταθερότητας τόσο για την Κύπρο όσο και την ευρύτερη περιοχή, με τον ερχομό του νέου έτους.

    Σχολιάζοντας αναφορά του κ. Πέρες σε καλή γειτονία, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε, αστειευόμενος, ότι "επιλέγω τους συγγενείς μου αλλά όχι τους γείτονές μου".

    Πρόσθεσε εξάλλου, ότι οι σχέσεις της Κύπρου, είναι καλές με όλους τους γείτονές της εκτός από ένα.

    "Ας ελπίσουμε", πρόσθεσε, "ότι με το νέο έτος θα υπάρξει αλλαγή στη συμπεριφορά αυτού του γείτονα".

    "Πιστεύουμε στην ειρήνη και σταθερότητα στην περιοχή με δικαιοσύνη και όχι με υποταγή", κατέληξε ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    Ο Πρέσβης του Ισραήλ, στο χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στο έργο του Σιμόν Πέρες, ο οποίος, όπως είπε ο κ. Τζουρ "άνοιξε τις πύλες για την ελπίδα στη Μέση Ανατολή, τόσο για τους Εβραίους όσο και για τους Αραβες".

    Στη τελετή επιβραβεύθηκαν 12 κυπριακές εταιρείες, οι οποίες διατηρούν εμπορικές σχέσεις με το Ισραήλ.

    Πρόκειται για τις εταιρείες, Α.Ν. Avraamides Agencies Ltd, Aviomedic Ltd, Chris Radiovision Ltd, Cyprus Airways, Galatariotis Telecommunications Ltd, H&A Paper Trading Ltd, H.T. Courtis Ltd, K.P. Parpas Enterprises Ltd, M.C. Jewllery Ltd, Shoham Cyprus Ltd, S.P.S.(Koronis) Ltd και Lοuis Organisation.

    Η τελετή ολοκληρώθηκε με επίδοση τιμητικής πλακέττας προς τον Πρόεδρο Κληρίδη και τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΜ)
    (Ρ.Μ.)

    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 15 December 1998 - 20:46:19 UTC