Visit our Document Archive Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-12-30

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΔΗΣΥ - Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα
  • [02] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [03] Βρετανία - Απόφαση - S300
  • [04] ΠΑΚ - S300
  • [05] Γερμανία - S300
  • [06] Αρχιεπίσκοπος - S300 - Ιερά Σύνοδος
  • [07] ΕΔΕΚ - Πολιτικό Γραφείο - Αποχώρηση
  • [08] ΕΔΗ - Βασιλείου - Πολιτικό Συμβούλιο
  • [09] ΚΕΑ - Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα
  • [10] Ιακώβου - Απόφαση - S300
  • [11] Δηλώσεις Ομήρου - Κάππα
  • [12] Ρολόγης - Πρωτοχρονιάτικο Μήνυμα
  • [13] Αμερικανοελληνικό Ινστιτούτο - S300 - Κυπριακό
  • [14] Κρανιδιώτης - S300
  • [15] Γαλανός - S300 - Πολιτική Επιτροπή ΚΕΑ

  • [01] ΔΗΣΥ - Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα

    Λευκωσία,Κύπρος,30/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    "Ο κυπριακός λαός ετοιμάζεται να υποδεχθεί το 1999 περνώντας ακόμα μια κρίσιμη περίοδο για το εθνικό μας θέμα", γράφει στο πρωτοχρονιάτικο του μήνυμα ο Δημοκρατικός Συναγερμός.

    Παράλληλα αναφέρει χαρακτηριστικά ότι το μέλλον του τόπου, "θα στηριχθεί στους δύο βασικούς άξονες της πολιτικής μας, δηλαδή στη σταθερή και υπεύθυνη προσπάθειά μας για πλήρη ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση και στην καλύτερη δυνατή ενίσχυση του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος Κύπρου - Ελλάδας".

    Ο ΔΗΣΥ ταυτόχρονα σημειώνει ότι, "οι δύο αυτοί άξονες της πολιτικής μας υιοθετήθηκαν με υπευθυνότητα και πλήρη συναίσθηση των ιστορικών ευθυνών τους από τις δύο κυβερνήσεις Ελλάδας - Κύπρου".

    Τέλος, με την ευκαιρία της Πρωτοχρονιάς, ο Δημοκρατικός Συναγερμός, "εύχεται στους πρόσφυγες, τους συγγενείς των αγνοουμένων, τους εγκλωβισμένους, τους απόδημους και σ' ολόκληρο τον κυπριακό λαό, η χρονιά που έρχεται να σημάνει το τέλος των δεινών του και να δικαιώσει τους πόθους και τις προσδοκίες του".

    (ΚΥΠΕ/ΜΕΜ/ΓΠ)

    [02] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,30/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

            Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                     90.64  (-0.53)
    
            Συνολικό Ποσό Συναλλαγών   £ 2,841,309
    
            Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
            Τραπεζικοί Οργανισμοί      £ 1,154,785  106.62 (-0.42)
            Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
            Οργανισμοί                 £   194,318   57.99 (-0.09)
            Ασφαλιστικοί Οργανισμοί    £   114,902   64.64 (-1.13)
            Βιομηχανικές Εταιρείες     £   332,516   86.23 (-0.27)
            Τουριστικές Επιχειρήσεις   £   122,439   69.42 (-0.59)
            Εμπορικές Εταιρείες        £   637,520   40.64 (-0.47)
            Αλλες Εταιρείες            £    50,353   81.36 (-1.63)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜΑ)

    [03] Βρετανία - Απόφαση - S300

    Λευκωσία,Κύπρος,30/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρωθυπουργός της Βρετανίας Τόνι Μπλερ και ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας Ρόμπιν Κουκ "χαιρετίζουν θερμά" την απόφαση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη για μη έλευση των πυραύλων S300 στην Κύπρο.

    Αυτό αναφέρεται σε σημερινή γραπτή ανακοίνωση του Βρετανού ΥΠΕΞ, στην οποία τονίζεται ότι η απόφαση αποτελεί "σημαντική συνεισφορά στις διεθνείς προσπάθειες, στις οποίες η Βρετανία διαδραμάτισε σημαντικό ρόλο, για μείωση της έντασης στην περιοχή".

    Ο κ. Κουκ επισημαίνει ότι η απόφαση του Προέδρου Κληρίδη "επίσης βοηθά στη δημιουργία των απαραίτητων προϋποθέσεων για επίτευξη δίκαιης και διαρκούς λύσης στο Κυπριακό".

    Ταυτόχρονα, ο Βρετανός ΥΠΕΞ υπενθυμίζει τη γραπτή δήλωση του Πρωθυπουργού Μπλερ, στις 23 Δεκεμβρίου μετά την έγκριση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ για την Κύπρο, ότι η χώρα του "παραμένει δεσμευμένη να υποστηρίζει ενεργά τις προσπάθειες του ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Αναν για περαιτέρω μείωση της έντασης και να εργαστεί για συνολική πολιτική λύση".

    Είναι απαραίτητο, τονίζει, όπως παρασχεθεί τόσο στον ΓΓ όσο και στην Αντιπρόσωπο του στην Κύπρο η πλήρης συνεργασία και των δύο πλευρών στην Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΑ)

    [04] ΠΑΚ - S300

    Λευκωσία,Κύπρος,30/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    "Η ακύρωση της εγκατάστασης των S300 αποτελεί τη μεγαλύτερη πολιτική ήττα μετά την τουρκική εισβολή", αναφέρει το Παγκύπριο Αντικατοχικό Κίνημα σε γραπτή ανακοίνωσή του αναφορικά με την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, για μη έλευση των πυραύλων S300 στην Κύπρο.

    Οπως αναφέρεται, "το θέμα των S300 ήταν και είναι μια μείζονα πολιτική απόφαση που στήριζε αδιαμφισβήτητα την οντότητα της Κυπριακής Δημοκρατιας και ταυτόχρονα ήταν η αιχμή του δόρατος της πολιτικής θέσης ότι τα σύνορα του Ελληνισμού ήταν αδιαπραγμάτευτα".

    Σημειώνει, εξάλλου, ότι το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου "έχει απογυμνωθεί πολιτικά και στρατιωτικά και αποτελεί πλέον θέμα σαρκασμού σε διπλωματικές συζητήσεις" και ότι η απόφαση του Προέδρου Κληρίδη "θα οδηγήσει σε περαιτέρω αποθράσυνση την Αγκυρα".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΑ)

    [05] Γερμανία - S300

    Λευκωσία,Κύπρος,30/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, για μη έλευση των πυραύλων S300 χαιρέτισε σήμερα το Γερμανικό Υπουργείο Εξωτερικών, τονίζοντας ότι θα χαιρέτιζε επίσης εάν και η Τουρκία προχωρούσε στη μείωση της στρατιωτικής της παρουσίας στο νησί.

    Σε δήλωσή του, ο εκπρόσωπος του γερμανικού ΥΠΕΞ Μάρτιν Ερντμαν αναφέρει ότι "αυτή η απόφαση αποτελεί ένα σημαντικό μήνυμα για απάληψη του επικίνδυνα μεγάλου οπλοστασίου στην Κύπρο".

    Τονίζει, επίσης, ότι "η ομοσπονδιακή κυβέρνηση της Γερμανίας θα χαιρέτιζε εάν και η Τουρκία από την πλευρά της, διά της μείωσης της στρατιωτικής της παρουσίας στην Κύπρο, συνέβαλε στην οικοδόμηση εμπιστοσύνης".

    Τέλος, σημειώνει ότι "στόχος μας παραμένει η μείωση της έντασης στο διαιρεμένο νησί και η συνεισφορά σε μια δίκαιη και διαρκή λύση του Κυπριακού".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΑ)

    [06] Αρχιεπίσκοπος - S300 - Ιερά Σύνοδος

    Λευκωσία,Κύπρος,30/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος διαβλέπει "στασιμότητα" στο Κυπριακό και μετά τη χθεσινή απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη για μη εγκατάσταση των πυραύλων S300 στην Κύπρο.

    Σε δηλώσεις κατά τη διάρκεια επίσκεψής του στο Νοσοκομείο Αθαλάσσας, ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας κάλεσε τον ελληνισμό σε "ενότητα και συστράτευση" και εξέφρασε την άποψη ότι δεν είναι ώρα να γίνεται λόγος για παραιτήσεις της πολιτικής ηγεσίας.

    Συγκεκριμένα, ερωτηθείς πώς εξελίσσεται το Κυπριακό μετά τη χθεσινή απόφαση για μη εγκατάσταση των S300, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος είπε ότι "θα συνεχίσουμε όπως είμαστε και προηγουμένως", και αναφέρθηκε σε "στασιμότητα (στο Κυπριακό)".

    Κληθείς να σχολιάσει το επιχείρημα ότι η μη έλευση των S300 θα βοηθήσει την ενταξιακή πορεία της Κύπρου, ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι "αυτό είναι ένας εκβιασμός για να μη φέρουμε τους πυραύλους".

    Ερωτηθείς εάν ζητεί την παραίτηση του Προέδρου Κληρίδη, ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος συνέστησε "να μην αρχίσουμε τους ανταγωνισμούς μεταξύ μας, να παραιτηθεί ή να μην παραιτηθεί ο ένας ή ο άλλος".

    Κάλεσε σε "ενότητα, συστράτευση όλων μας", σημειώνοντας ότι "αντιμετωπίζουμε τον μεγαλύτερο κίνδυνο στη μακραίωνη ιστορία μας".

    Ο Αρχιεπίσκοπος επανέλαβε ότι η άποψή του "εξ αρχής ήταν ότι πρέπει να μιλούμε λίγο και να κάνουμε πολλά", σημειώνοντας ωστόσο ότι "εμείς μιλούσαμε πολλά και κάναμε λίγα".

    Επεσήμανε δε ότι "όταν πρόκειται να φέρεις ένα οπλισμό, δεν τον διατυμπανίζεις".

    Σημείωσε επίσης ότι στην αντίδραση των ΗΠΑ και των άλλων χωρών για την έλευση των πυραύλων στο νησί, η κυπριακή πολιτική ηγεσία θα έπρεπε να απαντήσει ότι "κύριοι, είμεθα έτοιμοι να μην τους φέρουμε (τους S300), εάν εγγυηθείται την ανεξαρτησία και ακεραιότητα της Κύπρου".

    Απόφαση Ιεράς Συνόδου

    Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος δήλωσε ότι εναπόκειται στο Οικουμενικό Πατρειαρχείο να αποφασίσει για την ενοχή ή όχι του γέροντα Ιωσήφ στις κατηγορίες του Μητροπολίτη Πάφου, σημειώνοντας ότι χθες η Ιερά Σύνοδος έθεσε τα γεγονότα που έχει υπόψη της.

    Ερωτηθείς εάν η απόφαση της Ιεράς Συνόδου για τον γέροντα Ιωσήφ προκαλεί προβλήματα με το Οικουμενικό Πατριαρχείο, ο Αρχιεπίσκοπος είπε ότι "δεν δημιουργεί προβλήματα".

    Σημείωσε ότι η Ιερά Σύνοδος παρέπεμψε το θέμα στον Οικουμενικό Πατριάρχη, "διότι δεν είναι της αρμοδιότητάς μας να κρίνουμε έναν μοναχό ή κληρικό ο οποίος δεν ανήκει στην Εκκλησία της Κύπρου, αλλά ανήκει στο Βατοπαίδιο".

    Κληθείς να σχολιάσει τη στάση του Οικουμενικού Πατριάρχη απέναντι στο γέροντα Ιωσήφ, ο Προκαθήμενος της Εκκλησίας είπε ότι ο Πατριάρχης "μπορεί να μην έχει υπόψη του αυτά τα οποία έχουμε εμείς υπόψη μας".

    Ωστόσο, επεσήμανε ότι για την ενοχή ή όχι του γέροντα Ιωσήφ "είναι ο Οικομενικός Πατριάρχης και η μονή Βατοπαιδίου που θα αποφασίσουν", σημειώνοντας ότι "εμείς (η Ιερά Σύνοδος) θέσαμε τί έχουμε υπόψη μας".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΑ)

    [07] ΕΔΕΚ - Πολιτικό Γραφείο - Αποχώρηση

    Λευκωσία,Κύπρος,30/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Την άμεση αποχώρηση της ΕΔΕΚ από την κυβέρνηση αποφάσισε το Πολιτικό Γραφείο της ΕΔΕΚ. Τελική απόφαση θα ληφθεί από την Κεντρική Επιτροπή του κόμματος, που θα συνέλθει στις 2 μμ, το ερχόμενο Σάββατο.

    Σε δηλώσεις του μετά τη δίωρη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου της ΕΔΕΚ, ο Πρόεδρος του κόμματος Βάσος Λυσσαρίδης, τόνισε ότι "το κόμμα αποφάσισε τη συμμετοχή του στην κυβέρνηση Κληρίδη στη βάση της Πρότασης Ενότητας και Προοπτικής και με κύριο γνώμονα την προώθηση του εθνικού θέματος προς την ορθή κατεύθυνση".

    "Θεωρούμε την απόφαση για μη εγκατάσταση του αμυντικού συστήματος S-300 στην Κύπρο λανθασμένη και βλαπτική για τα εθνικά συμφέροντα και διαφωνούμε με την αιτιολόγησή της", επεσήμανε ο κ. Λυσσαρίδης, προσθέτοντας ότι "η απόφαση αυτή θα έχει, δυστυχώς, οδυνηρές συνέπειες για την Κύπρο και ολόκληρο τον Ελληνισμό".

    Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ εξήγησε ότι η απόφαση για μη εγκατάσταση των πυραύλων στην Κύπρο "καθιστά την πολιτική Ελλάδας και Κύπρου δορυφορική και εξαρτημένη από τις απειλές της Τουρκίας και τις πιέσεις ξένων δυνάμεων, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ωμότερες απαιτήσεις από την Τουρκία σε βάρος της Κύπρου αλλά και της Ελλάδας, υπονομεύει την αξιοπιστία του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου και τέλος πληγώνει την εθνική ομοψυχία και διαβρώνει το ηθικό του Κυπριακού Ελληνισμού".

    Αναφερόμενος στα δύο τελευταία ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας το7 ΟΗΕ, ο κ. Λυσσαρίδης τόνισε ότι "δεν ικανοποιούν ούτε κατ'ελάχιστον τις λογικές προϋποθέσεις που έθεσε η πλευρά μας για ακύρωση της εγκατάστασης των S-300".

    "Αφού οι προϋποθέσεις δεν ικανοποιήθηκαν", είπε, "δεν συνέτρεχε κανένας λόγος για αλλαγή της αρχικής συναπόφασης Ελλάδας και Κύπρου, δεδομένου μάλιστα ότι οι συνθήκες δεν έχουν έκτοτε διαφοροποιηθεί".

    Πρόσθεσε ότι "οι κίνδυνοι που καθυστερημένα επισείονται από όσους διαφοροποιούν τώρα τη στάση τους, δεν είναι πειστικοί και δεν αντέχουν σε σοβαρή κριτική".

    "Ενόψει αυτής της απόφασης και για λόγους πολιτικής συνέπειας, αξιοπιστίας και εντιμότητας", τόνισε ο κ. Λυσσαρίδης, "το Πολιτικό Γραφείο εισηγείται προς την Κεντρική Επιτροπή την άμεση αποχώρηση του κόμματος από την κυβέρνηση".

    Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι υπάρχουν και άλλοι λόγοι οι οποίοι αναγκάζουν το κόμμα να αποχωρήσει από την κυβέρνηση Κληρίδη, προσθέτοντας ωστόσο ότι "οι λόγοι αυτοί θα εκτεθούν στην Κεντρική Επιτροπή".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι "είπαμε τη διαφωνία μας με τη διαφοροποίηση της απόφασης της ελληνικής κυβέρνησης, δεν απεκρύψαμε ότι δεν συμφωνήσαμε με το αιτιολογικό, το οποίο η ελληνική κυβέρνηση επικαλέσθη για αλλαγή της απόφασής της".

    "Ομως", πρόσθεσε, "εάν το Εθνικό Συμβούλιο ομόφωνα όπως ήταν, πλην των Ενωμένων Δημοκρατών, οι οποίοι είχαν δικαίωμα να πουν ότι αυτή η άποψή τους ήταν και η πάγια προηγούμενη αποψή τους - ελάμβανε την απόφαση ότι οι πύραυλοι πρέπει να έρθουν και εάν ο Πρόεδρος διεβίβαζε μια τέτοια απόφαση στην Αθήνα δεν ξέρω ποιά θα ήταν η τελική απόφαση".

    "Οταν όμως κόμματα αναζήτησαν προσχήματα στρουθοκαμηλικά", υπογράμμισε ο κ. Λυσσαρίδης, "για να διαφοροποιήσουν τη θέση τους, τότε διευκόλυναν αυτή την απόφαση".

    Σε ερώτηση κατά πόσον η ΕΔΕΚ δέχθηκε οποιεσδήποτε πιέσεις για να παραμείνει στην κυβέρνηση, ο Πρόεδρος του κόμματος απάντησε αρνητικά, προσθέτοντας πως "αν θα γινόταν κάτι θα έπρεπε να προβληθούν επιχειρήματα, όχι πιέσεις, και δεν προβλήθηκαν".

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΓΠ)

    [08] ΕΔΗ - Βασιλείου - Πολιτικό Συμβούλιο

    Λευκωσία,Κύπρος,30/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Συνέρχεται εκτάκτως το απόγευμα το Πολιτικό Συμβούλιο των Ενωμένων Δημοκρατών (ΕΔΗ) για να μελετήσει την πολιτική κατάσταση μετά τις τελευταίες εξελίξεις.

    Πριν από την έναρξη της συνεδρίας, ο Πρόεδρος του κινήματος, Γιώργος Βασιλείου, ανέφερε στους δημοσιογράφους ότι για τα αποτελέσματα και τις αποφάσεις της συνεδρίας θα μιλήσει αύριο σε διάσκεψη Τύπου, στις 10.30 το πρωί.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [09] ΚΕΑ - Πρωτοχρονιάτικο μήνυμα

    Λευκωσία,Κύπρος,30/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    "Η απόφαση για τη μη έλευση των πυραύλων έχει κατατεμαχίσει το εσωτερικό μας μέτωπο, έχει σκορπίσει στο λαό μας απογοήτευση, ενώ για πρώτη φορά μετά από πολλά χρόνια δοκιμάζονται οι σχέσεις με την Ελλάδα", σημειώνει σε πρωτοχρονιάτικο μήνυμά του το Κόμμα Ευρωδημοκρατικής Ανανέωσης.

    Οπως αναφέρει, "σήμερα δεν κρίνεται το ποιός έχει δίκαιο και ποιός άδικο, αλλά το ίδιο το μέλλον αυτού του τόπου και του κυπριακού Ελληνισμού" και σημειώνει ότι "γι' αυτό επιβάλλεται όσο ποτέ άλλοτε, γενναιόψυχα και με συναίσθηση ευθύνης, να υπερβούμε και να ξεπεράσουμε τους ίδιους τους εαυτούς μας".

    Το ΚΕΑ τονίζει ότι για να είμαστε έτοιμοι να αντιμετωπίσουμε τον εξωτερικό εχθρό πρέπει πρώτα να πατάξουμε το μεγάλο εσωτερικό εχθρό που είναι η διχόνοια.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [10] Ιακώβου - Απόφαση - S300

    Λευκωσία,Κύπρος,30/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    "Πολλά είναι τα ερωτηματικά που αφορούν την όλη ιστορία της παραγγελίας του συστήματος S300 και ιδιαίτερα σε ότι αφορά το χρόνο παραγγελίας", τονίζει σε γραπτή δήλωσή του, ο Γιώργος Ιακώβου, υποψήφιος για τις προεδρικές εκλογές του 1998, αναφορικά με την απόφαση του Προέδρου Κληρίδη για μη έλευση των πυραύλων S300.

    Οπως αναφέρει ο κ. Ιακώβου, "ο συνολικός χειρισμός του θέματος οδήγησε σε ψηλό κόστος, πολιτικό και οικονομικό, χωρίς οποιαδήποτε οφέλη", ενώ σημειώνει ότι "το θέμα των πυραύλων υπονομεύθηκε και από υποσχέσεις και υπαινιγμούς προς ξένους ότι δεν θα επιμέναμε τελικά στην εγκατάστασή τους στην Κύπρο".

    Τονίζει παράλληλα ότι "όλες οι αντιδράσεις φίλων και εχθρών, τοπικά και διεθνώς, στην έλευση των πυραύλων ήταν προβλεπτές και έπρεπε η κυβέρνηση να τις είχε λάβει σοβαρά υπόψη της και να είχε σχέδια με την Ελλάδα, για την αντιμετώπισή τους πριν προβεί στην παραγγελία τους".

    Σημειώνει εξάλλου, ότι "η πυραυλολογία, η κινδυνολογία και η θεωρία του εν ενεργεία ηφαιστείου απετέλεσαν την πολιτική στρατηγική του κ. Κληρίδη".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [11] Δηλώσεις Ομήρου - Κάππα

    Λευκωσία,Κύπρος,30/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Πλήρη συμμόρφωση προς τις αποφάσεις των συλλογικών οργάνων της ΕΔΕΚ δηλώνουν οι δύο υπουργοί του κόμματος στην κυβέρνηση Κληρίδη, Αμυνας Γιαννάκης Ομήρου και Παιδείας και Πολιτισμού Λυκούργος Κάππας.

    Μιλώντας ύστερα από τη συνεδρία του Πολιτικού Γραφείου της ΕΔΕΚ, το οποίο αποφάσισε να εισηγηθεί στην Κεντρική Επιτροπή, που θα συνέλθει το ερχόμενο Σάββατο, την άμεση αποχώρηση του κόμματος από την κυβέρνηση του Γλαύκου Κληρίδη, ο κ. Ομήρου εξήγησε ότι "λόγοι αξιοπιστίας, εντιμότητας και πολιτικής ηθικής επιβάλλουν όπως το Σοσιαλιστικό Κόμμα ΕΔΕΚ αποχωρήσει από αυτή την κυβέρνηση, αφού η συμμετοχή έγινε επί τη βάσει της πρότασης ενότητας και προοπτικής, αναπόσπαστο τμήμα της οποίας αποτελούσε η γραμμή πάνω στο εθνικό θέμα και στο θέμα της άμυνας".

    Ερωτηθείς κατά πόσο τη Δευτέρα θα υποβάλει την παραίτησή του στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, ο κ. Ομήρου απάντησε ότι θα αναμένει πρώτα να ολοκληρώσουν τις εργασίες τους τα συλλογικά όργανα της ΕΔΕΚ και όλα θα γίνουν, όπως τόνισε, "σύμφωνα με το συνταγματικό πλαίσιο και με πλήρη σεβασμό και προς τις διαδικασίες των συλλογικών οργάνων του κόμματος".

    Απαντώντας σε ερώτηση εάν νοιώθει απογοητευμένος από τη στάση που τήρησε η ελληνική κυβέρνηση, ο Γιαννάκης Ομήρου τόνισε ότι "ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ έχει εκθέσει με πολλή σαφήνεια τους λόγους για τους οποίους το Σοσιαλιστικό Κόμμα κατέθεσε τη διαφωνία του στο Εθνικό Συμβούλιο", προσθέτοντας ότι "είπαμε πώς διαφωνήσαμε και με τη συλλογιστική της ελληνικής κυβέρνησης και αυτό το πράγμα δεν το κρύψαμε".

    Από την πλευρά του ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Λυκούργος Κάππας δήλωσε ότι "εφ'όσον έχω υποδειχθεί από την ΕΔΕΚ για το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, δεν έχω άλλην επιλογή από του να ακολουθήσω τις αποφάσεις του Πολιτικού Γραφείου και της Κεντρικής Επιτροπής, όπως θα διαμορφωθεί το Σάββατο".

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΓΠ)

    [12] Ρολόγης - Πρωτοχρονιάτικο Μήνυμα

    Λευκωσία,Κύπρος,30/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Εκκληση για ομόνοια, συναντίληψη και συμπαράταξη όλων των πολιτικών δυνάμεων του τόπου για αίσια έκβαση του εθνικού μας προβλήματος, απευθύνει ο Πρόεδρος του Κυπριακού Εμπορικού Βιομηχανικού Επιμελητηρίου, (ΚΕΒΕ) Βασίλης Ρολόγης σε Πρωτοχρονιάτικο Μήνυμά του.

    Οπως αναφέρει, "η πορεία της ένταξης στην ΕΕ, για την οποία το ΚΕΒΕ πρωτοστάτησε και πρωτοστατεί, είναι το διαβατήριο για την ανάπτυξη και την πρόοδο της χώρας μας", τονίζοντας ότι "μέσα από την ένταξη θα υποβοηθηθεί και το εθνικό θέμα και η οικονομία μας".

    Αναφέρει επίσης ότι αν δεν υπάρξουν αρνητικά πολιτικά γεγονότα, η οικονομία αναμένεται να σημειώσει περαιτέρω ανάπτυξη μέσα στο 1999.

    Σημειώνει, εξάλλου, ότι "ο τουριστικός τομέας προβλέπεται ότι θα σημειώσει νέα άνοδο, ενώ η ανάκαμψη της βιομηχανίας και της γεωργίας (με τα κατάλληλα μέτρα που πρέπει να προωθηθούν) αναμένεται να συνεχιστεί".

    Ωστόσο, αναφέρει ότι "ο τομέας στον οποίον απαιτείται προσοχή είναι ο δημοσιονομικός" και τονίζει ότι η κυβέρνηση θα πρέπει να προχωρήσει σε τολμηρές αποφάσεις για το καλό του συνόλου της οικονομίας.

    "Ο περιορισμός των κρατικών δαπανών είναι ανάγκη να γίνει πράξη", καταλήγει το Μήνυμα.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΑ)

    [13] Αμερικανοελληνικό Ινστιτούτο - S300 - Κυπριακό

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,30/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Μετά την απόφαση του Προέδρου Κληρίδη για τους πυραύλους S300, οι ΗΠΑ θα πρέπει να επιταχύνουν την αναζήτηση λύσης του Κυπριακού και να αντιμετωπίσουν το πραγματικό πρόβλημα που είναι η άρνηση της Τουρκίας να σεβαστεί το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

    Αυτό τονίζει το Αμερικανοελληνικό Ινστιτούτο με γραπτή δήλωση του Προέδρου του, Ευγένιου Ρωσσίδη, υπενθυμίζοντας ότι το Ινστιτούτο, καθ' όλη τη διάρκεια των συζητήσεων γύρω από το θέμα των πυραύλων, "υπερασπίστηκε του κυριαρχικού δικαιώματος της Κύπρου για αγορά αμυντικών όπλων".

    Επικρίνοντας την άρνηση των ΗΠΑ να πωλήσουν παρόμοιους πυραύλους στην Κύπρο και την εξ αρχής αντίθεση της χώρας στην αγορά των S300 εκ μέρους της Κύπρου, το Ινστιτούτο επικρίνει την αμερικανική κυβέρνηση για "προκατάληψη υπέρ της Τουρκίας".

    Αντί η κυβέρνηση των ΗΠΑ να επικεντρώνεται στο κεντρικό ζήτημα του Κυπριακού, που είναι η παράνομη εισβολή και κατοχή μέρους της Κύπρου, θέτει σε ίση μοίρα θύτη και θύμα, επισημαίνει το Ινστιτούτο.

    Προσθέτει δε ότι τώρα, μετά τη χθεσινή απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, οι ΗΠΑ πρέπει να επιταχύνουν την αναζήτηση λύσης του Κυπριακού και να αντιμετωπίσουν την άρνηση της Τουρκίας να συμμορφωθεί προς το διεθνές δίκαιο και τα ψηφίσματα του ΟΗΕ.

    Αναφέρει ότι οι ΗΠΑ πρέπει να ζητήσουν την αποχώρηση των κατοχικών στρατευμάτων, να εργαστούν για λύση στην Κύπρο με βάση τα ανθρώπινα δικαιώματα, να σταματήσουν τις παρεμβάσεις τους στην ευρωπαϊκή πορεία της Κύπρου, να σταματήσουν τα μέτρα που λαμβάνονται από την τουρκική πλευρά για ενοποίηση των κατεχομένων με την Τουρκία και να πιέσουν την Τουρκία να πάψει να απαιτεί αναγνώριση του ψευδοκράτους.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΓΓ/ΜΑ)

    [14] Κρανιδιώτης - S300

    Αθήνα,Ελλάδα,30/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Η απόφαση για μη έλευση του αντιπυραυλικού συστήματος S300 δεν αποδυναμώνει το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου, διαβεβαίωσε ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιάννος Κρανιδιώτης, με δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ.

    Οπως είπε ο κ. Κρανιδιώτης, η Ελλάδα "διασφαλίζει και εγγυάται την άμυνα της Κύπρου και προωθεί τις επιδιώξεις και τα συμφέροντα του κυπριακού Ελληνισμού".

    Ο ΥΦΕΞ της Ελλάδας σημείωσε ότι "τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει θεαματικά βήματα στον τομέα της άμυνας και το Κυπριακό έχει προωθηθεί σε διπλωματικό επίπεδο αποτελεσματικά στον ευρωπαϊκό χώρο".

    Επεσήμανε, επίσης, ότι "το Δόγμα δεν εξαντλείται στους S300" και πρόσθεσε ότι "η ουσία και η καρδιά του Δόγματος είναι η δέσμευση της Ελλάδας, που επανέλαβε ο Ελληνας Πρωθυπουργός στον Κύπριο Πρόεδρο, ότι οποιαδήποτε επιθετική ενέργεια της Τουρκίας εναντίον της Κύπρου αποτελεί αιτία πολέμου για την Ελλάδα".

    Αναφορικά με το θέμα της εγκατάστασης των πυραύλων στην Κρήτη, ο κ. Κρανιδιώτης είπε ότι αυτή "εντάσσεται μέσα στον ενιαίο σχεδιασμό του αμυντικού δόγματος Κύπρου - Ελλάδας" σημειώνοντας ότι "έχει αποφασισθεί, εξάλλου, η ποιοτική αναβάθμιση της αμυντικής ικανότητας της Κύπρου με άλλα οπλικά συστήματα που προσφέρουν καλύτερες δυνατότητες και πιο ευέλικτη άμυνα".

    Υπογράμμισε δε ότι η απόφαση για μη έλευση των πυραύλων "συνιστά τακτική κίνηση που υπαγορεύθηκε από τις σκοπιμότητες της συγκυρίας" και σημείωσε ότι "για την κίνηση αυτή πρυτάνευσε η λογική της διαφύλαξης μιας σειράς κεκτημένων στο Κυπριακό".

    Στις δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο κ. Κρανιδιώτης επανέλαβε ότι "θέση μας είναι η ειρηνική επίλυση του Κυπριακού" και πρόσθεσε ότι "η στρατιωτικοποίηση εγκλωβίζει το Κυπριακό στο πεδίο δράσης της Τουρκίας, η οποία επιδιώκει την ένταση και τον αποπροσανατολισμό από την πραγματική φύση του προβλήματος".

    Οπως είπε, "πρώτος στόχος πρέπει να είναι η εφαρμογή των δύο τελευταίων ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και η αξιοποίηση των θετικών στοιχείων που περιλαμβάνουν".

    "Δεύτερος στόχος", πρόσθεσε, "θα πρέπει να είναι η απόσυρση των αμερικανικής προέλευσης όπλων που βρίσκονται στην Κύπρο κατά παράβαση της αμερικανικής νομοθεσίας" και τα οποία "κατέχει το βόρειο τμήμα της Κύπρου".

    Επίσης, τόνισε ότι "η Ελλάδα θα πιέσει για την απόσυρση των αμερικανικής προέλευσης όπλων".

    "Τρίτος στόχος", ανέφερε ο κ. Κρανιδιώτης, "είναι η προώθηση της ενταξιακής πορείας της Κύπρου, που αποτελεί και τον καταλύτη των εξελίξεων στο Κυπριακό.

    Η πορεία αυτή", τόνισε, "πρέπει αν περιφρουρηθεί, ώστε να προχωρήσει ανεμπόδιστα, ομαλά προς το τέρμα της".

    Ο κ. Κρανιδιώτης διαβεβαίωσε ότι "η ελληνική κυβέρνηση θα εργασθεί σκληρά για την προώθηση του Κυπριακού, όπως το έχει πράξει μέχρι τώρα", σημειώνοντας επίσης, ότι "θα εργασθεί με την κυπριακή κυβέρνηση αλλά και με όλες τις πολιτικές δυνάμεις της Κύπρου".

    Τέλος, ο Ελληνας ΥΦΕΞ είπε ότι "το Κυπριακό επιβάλλει μία ευρύτερη εθνική συναίνεση και δεν επιτρέπει μικροκομματική εκμετάλλευση".

    (ΚΥΠΕ/ΚΙ/ΡΜ/ΜΑ)

    [15] Γαλανός - S300 - Πολιτική Επιτροπή ΚΕΑ

    Λευκωσία,Κύπρος,30/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος του Κόμματος Ευρωδημοκρατικής Ανανέωσης (ΚΕΑ) Αλέξης Γαλανός εξέφρασε σήμερα τη διαφωνία του κόμματός του με την απόφαση του Προέδρου Κληρίδη να μην εγκατασταθούν οι πύραυλοι S300 στην Κύπρο, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι το ΚΕΑ δεν ζητά την παραίτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας.

    Σε δηλώσεις του, ενώ ακόμη συνεδρίαζε η Πολιτική Επιτροπή του ΚΕΑ, ο κ. Γαλανός είπε ότι τα αρμόδια όργανα του κόμματός του θα αποφασίσουν σήμερα ή στην επόμενη συνεδρία εάν θα παραμείνει ο ίδιος ως σύμβουλος του Προεδρου της Δημοκρατίας.

    Το ίδιο θέμα θα συζητηθεί και με τον Πρόεδρο Κληρίδη σε συνάντηση που θα επιδιώξει να έχει μαζί του η Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματος.

    Ο κ. Γαλανός ξεκαθάρισε ότι για λόγους ηθικής τάξης το κόμμα του δεν θα συμμετάσχει στην κυβέρνηση, αντικαθιστώντας τους Υπουργούς της ΕΔΕΚ, και επεσήμανε ότι η ενότητα θα επιτευχθεί με το σχηματιμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, στο μέλλον. "Θέλω να τονίσω ακόμη μια φορά ότι διαφωνούμε με αυτή την απόφαση (του Πρόέδρου της Δημοκρατίας για μη εγκατάσταση των πυραύλων στην Κύπρο)", είπε ο Πρόεδρος του ΚΕΑ, εκφράζοντας την άποψη ότι "ο χειρισμός ήταν λανθασμένος".

    Τόνισε ότι πρέπει να διατηρηθούν οι άρρηκτοι δεσμοί με την Ελλάδα, σημειώνοντας ότι μπορεί να υπάρχει πικρία "αλλά δεν είναι η ώρα που θα πρέπει να αρχίσουμε τις αλληλοκατηγορίες και να αναζητούμε ενόχους".

    Ο κ. Γαλανός τόνισε ότι "έχει μεγάλη σημασία αυτή τη στιγμή να ενωθεί ο λαός μας για να προχωρήσει στις διεκδικήσεις του", επισημαίνοντας ότι "δεν θα ωφελήσει αυτή τη στιγμή η ανατομία ενός εγλήματος".

    Ο Πρόεδρος του ΚΕΑ ανέφερε ότι η Εκτελεστική Επιτροπή του κόμματός του θα επιδιώξει συνάντηση με τον Πρόεδρο Κληρίδη, σημειώνοντας ότι "έχουμε έντονες απόψεις να του αναφέρουμε".

    Οπως είπε, έχει τεθεί από μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής το κατά πόσο θα παραμείνει σύμβουλος του Προέδρου Κληρίδη μετά την εξέλιξη των πραγμάτων, σημειώνοντας ότι θα ληφθεί απόφαση για το θέμα σήμερα ή στην επόμενη συνεδρία. Το θέμα, πρόσθεσε, θα συζητηθεί και με τον Πρόεδρο Κληρίδη.

    Κληθείς να δώσει τις προσωπικές του σκέψεις για την παραμονή του ή όχι ως σύμβουλος του Προέδρου Κληρίδη είπε ότι "εγώ θα λάβω σοβαρά υπόψη μου την απόφαση που θα πάρουν τα αρμόδια όργανα του κόμματος", τονίζοντας ότι "είναι θέμα που θα αποφασίσει το κόμμα".

    Ο κ. Γαλανός εξέφρασε την άποψη ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης και ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας, Κώστας Σημίτης, "οφείλουν μια πολύ σαφή και καθαρή εξήγηση στον ελληνισμό για το σημείο που έχουμε φθάσει", προσθέτοντας ότι πρόκειται "για μια σοβαρή πολιτική ήττα ολόκληρου του ελληνισμού".

    Ξεκαθάρισε, ωστόσο, ότι το κόμμα του δεν ζητά την παραίτηση του Προέδρου Κληρίδη, προσθέτοντας ότι "ζητούμε όμως ο κ. Κληρίδης να μιλήσει καθαρά στο λαό".

    Ο Πρόεδρος του ΚΕΑ επεσήμανε ταυτόχρονα ότι "πρέπει να αποσαφηνίσουμε επιτέλους τί εννοούμε με το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα, πού αρχίζει και πού τελειώνει".

    Τόνισε επίσης ότι ήταν "μεγάλη παράληψη το γεγονός ότι δεν δώσαμε μεγάλη σημασία στον τομέα της διαφώτισης", σημειώνοντας ότι "επετράπη στην Τουρκία να κερδίσει τις εντυπώσεις στο θέμα των πυραύλων".

    "Είναι καιρός να κινηθούμε προς την κατεύθυνση της διαφώτισης διότι εκεί είναι η δύναμή μας", είπε ο κ. Γαλανός, διευκρινίζοντας ωστόσο ότι το κόμμα του δεν θέτει τον παράγοντα διαφώτιση ως υποκατάστατο της αμυντικής θωράκισης και του Ενιαίου Αμυντικού Δόγματος.

    Ερωτηθείς αν η ενότητα θα μπορούσε να αναζητηθεί μέσα από συμμετοχή του ΚΕΑ στην κυβέρνηση, μετά την αποχώρηση της ΕΔΕΚ, ο κ. Γαλανός είπε ότι υπάρχει "ένα τεράστιο θέμα ηθικής τάξης".

    "Επειδή εμείς συμφωνούμε με την ΕΔΕΚ όσον αφορά τους πιθανούς λόγους αποχώρησής της από την κυβέρνηση και τη θέση της στο εθνικό θέμα θα ήταν τελείως απαράδεκτο αν ζητούσαμε να αντικαταστήσουμε από το κόμμα μας τους αποχωρήσαντες Υπουργούς της ΕΔΕΚ".

    Ο κ. Γαλανός επεσήμανε ότι "ενότητα θα υπάρξει εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναζητήσει μελλοντικά κοινή βάση προς την κατεύθυνση κυβέρνησης εθνικής ενότητας".

    Η Κεντρική Επιτροπή του ΚΕΑ συνεδριάζει επίσης απόψε.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΑ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 30 December 1998 - 18:47:11 UTC