Browse through our Collection of Directories for Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 98-12-31

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κρανιδιώτης - Δημοσιεύματα - Ανακοίνωση
  • [02] Κυπριανού - Κασουλίδης - Θέμα αγνοουμένων

  • [01] Κρανιδιώτης - Δημοσιεύματα - Ανακοίνωση

    Λευκωσία,Κύπρος,31/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιάννος Κρανιδιώτης, ανακοίνωσε σήμερα ότι είχε πράγματι επανειλημμένες επαφές τόσο με τον Ρώσο Επιτετραμμένο στην Αθήνα όσο και με τον Εκπρόσωπο της Ρωσίας για το Κυπριακό, Πρέσβη Βλαντιμίρ Τσιζόφ, στη Μόσχα, καθώς και με τους άλλους Εκπροσώπους των υπολοίπων Μονίμων Μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Ωστόσο, όπως αναφέρει ανακοίνωση του Γραφείου Τύπου του κ. Κρανιδιώτη, οι επαφές αυτές είχαν ως "αποκλειστικό σκοπό την προώθηση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ για το Κυπριακό, στα πλαίσια της σχετικής εκστρατείας που είχε αναληφθεί", και πραγματοποιήθηκαν "σε συνεννόηση με την κυπριακή κυβέρνηση στο πλαίσιο της συνεχούς συνεργασίας που έχουν οι δύο κυβερνήσεις".

    "Οποιαδήποτε άλλη εκδοχή προβάλλεται αποτελεί εσκεμμένη και υποβολιμιαία παραπληροφόρηση", καταλήγει η ανακοίνωση.

    Η ανακοίνωση του Υφυπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας εκδόθηκε με αφορμή δημοσιεύματα που είδαν το φως της δημοσιότητας στην Κύπρο και την Ελλάδα, σύμφωνα με τα οποία ο κ. Κρανιδιώτης ανακοίνωσε στο Ρώσο Επιτετραμένο, στις 17 Δεκεμβρίου στην Αθήνα, ότι δήθεν έχει ληφθεί η απόφαση να μην εγκατασταθούν οι πύραυλοι στην Κύπρο και ζήτησε την αναβολή της αποστολής τους.

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΜΑ)

    [02] Κυπριανού - Κασουλίδης - Θέμα αγνοουμένων

    Λευκωσία,Κύπρος,31/12/1998 (ΚΥΠΕ)

    Σε συγκεκριμένα μέτρα για το θέμα των αγνοουμένων κατέληξαν σήμερα ο Πρόεδος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύφων Αριστοφάνης Γεωργίου και οι δύο Πρόεδροι των Επιτροπών των αγνοουμένων, Νίκος Θεοδοσίου και Αγάπιος Χηράτος.

    Μετά από κοινή σύσκεψη, που έγινε στο γραφείο του Προέδρου της Βουλής, ο κ. Κυπριανού είπε ότι έγινε "μια συνεκτίμηση της εξέλιξης του θέματος των αγνοουμένων" και κατέληξαν στο ότι "δεν υπάρχει πρόοδος".

    Οπως είπε, κατέληξαν σε "ορισμένα μέτρα τα οποία πρέπει να λάβουν και η κυβέρνηση και η Βουλή", σημειώνοντας ότι τα μέτρα αυτά θα έχουν στόχο "την υπενθύμιση της διεθνούς κοινότητας για το θέμα των αγνοουμένων και τις ευθύνες της Γενικής Γραμματείας των Ηνωμένων Εθνών".

    Διευκρίνισε ότι η Γενική Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών "δεν έδωσε την εικόνα πραγματικού ενδιαφέροντος, αλλά αντίθετα έδωσε την εικόνα ότι η πρόθεση είναι να ξεμπερδέυουμε με το θέμα".

    Ο κ. Κυπριανου είπε ότι ακόμη και η συμφωνία μεταξύ του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη και του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, της 31ης Ιουλίου 1997, δεν είχε κανένα ουσιαστικό αποτέλεσμα μέχρι τώρα.

    Ερωτηθείς προς ποια κατεύθυνση θα στραφούν τα μέτρα που αποφασίσθηκαν κατά τη σύσκεψη, ο κ. Κυπριανού είπε ότι "καλύπτονται όλα", προσθέτοντας ότι "θα αντιμετωπιστεί και η μη καλή λειτουργία της υπάρχουσας (Διερευνητικής) Επιτροπής, κατά τρόπο σωστό και μεθοδευμένο, και θα αντιμετωπιστεί και το θέμα γενικότερα".

    Σημείωσε ότι θα πρέπει να απευθυνθούμε και στην Ευρώπη και στη Γενική Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών και σε άλλα όργανα του ΟΗΕ.

    "Είμαστε αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε το κλείσιμο αυτού του θέματος μέχρις ότου διακριβωθεί η τύχη και του τελευταίου αγνουμένου", είπε ο κ. Κυπριανού, σημειώνοντας ότι αυτή είναι η υπόσχεση που δίνουν όλοι όσοι έλαβαν μέρος στη σύσκεψη.

    Ο κ. Κυπριανού είπε ότι η σημερινή σύσκεψη ήταν προγραμματισμένη και τη χαρακτήρισε "πολύ παραγωγική".

    Από την πλευρά του, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι "το μήνυμα που στέλλουμε προς την Γενική Γραμματεία των Ηνωμένων Εθνών είναι ότι κοπιωδώς έχουν συμφωνηθεί όροι εντολής και κατευθυντήριες γραμμές".

    Σημείωσε ότι "επειδή η τουρκική πλευρά δεν θέλει να συμμορφωθεί προς αυτά που έχουν συμφωνηθεί, δεν μπορεί η δική μας πλευρά κάθε φορά να έρχεται και να ξανανοίγει αυτό το κεφάλαιο", και τόνισε ότι "αυτά είναι συμφωνηθέντα και οφείλουν να τηρηθούν".

    Ο ΥΠΕΞ τόνισε ότι το πρόσφατο ψήφισμα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Κύπρο "δίνει σαφή θέση προς υποστήριξη της εφαρμογής της συμφωνίας της 31ης Ιουλίου μεταξύ του Προέδρου Κληρίδη και του κ. Ντενκτάς".

    Επεσήμανε ταυτόχρονα πως "οτιδήποτε που θα έδειχνε ότι υπάρχει πρόθεση αναθεώρησης των όρων εντολής και των κατευθυντηρίων γραμμών στέλλει στον κ. Ντενκτάς το μήνυμα ότι δεν υπάρχει λόγος να εφαρμόσει τη συμφωνία της 31η Ιουλίου".

    Πρόσθεσε ότι κάτι τέτοιο θα αποτελούσε "υπονόμευση και της συμφωνίας και των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών" και σημείωσε πως πρέπει "να γίνει κατανοητό σε όλους διεθνώς ότι το πρόβλημα των αγνοουμένων είναι ανθρωπιστικό πρόβλημα".

    Ερωτηθείς σε ποιο επίπεδο θα γίνουν οι παραστάσεις, ο κ. Κασουλίδης απέφυγε να απαντήσει και περιορίστηκε να πει "περιμένετε και θα δείτε συν τω χρόνω διαφορες παραστάσεις".

    Ερωτηθείς σχετικά με τις εκταφές λειψάνων οι οποίες αποφασίστηκε να γίνουν στις ελεύθερες περιοχές, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι "υπήρξαν κάποιες δυσκολίες επί του θέματος αυτού, που αφορούσαν υπαναχωρήσεις από πλευράς κάποιων ειδικών εμπειρογνωμόνων του εξωτερικού", σημειώνοντας ωστόσο ότι "τώρα τα πράγματα βρίσκονται σε καλό δρόμο".

    Σημείωσε ότι οι προσπάθειες πρέπει να μείνουν μακρυά από τα φώτα της δημοσιότητας διότι "υπάρχουν συγγενείς 1619 αγνοουμένων οι οποίοι εκείνες τις ώρες θα διερωτούνται αν κάποιος δικό τους βρίσκεται κάτω από τέτοιους τάφους και δεν υπάρχει λόγος να προκαλούμε το αίσθημά τους αχρείαστα".

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων Αριστοφάνης Γεωργίου είπε ότι οι έντονες ανησυχίες του Κοινοβουλίου έχουν επιβεβαιωθεί πλήρως, σημειώνοντας ότι "ταυτόχρονα έχει επιβεβαιωθεί ότι πρέπει να ξεκινήσει μια νέα πιο δυναμική πολιτική αντιμετώπιση των μη αποδεκτών θέσεων που έρχονται και από εκπροσώπους των Ηνωμένων Εθνών".

    Ο κ. Γεωργίου απάντησε καταφατικά σε ερώτηση εάν οι διαδικασίες για ενοποίηση των δύο Επιτροπών των αγνοουμένων προχωρούν κανονικά.

    Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Εθνικής Επιτροπής Αγώνα για τους Αγνοουμένους Αγάπιος Χηράτος επανέλαβε ότι αντιτίθεται στη διαιώνιση της Διερευνητικής Επιτροπής για τους αγνοουμένους.

    Σημείωσε ωστόσο ότι "εμείς σεβόμαστε και θα κρατήσουμε το χέρι με όλη την ηγεσία ώστε να δοθεί ακόμη λίγος χρόνος ώστε να αποδειχθεί και στην πραξη ότι οι προβλέψεις μας δεν είναι ευοίωνες".

    Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Παγκύπριας Επιτροπής Συγγενών Αγνοουμένων και Αδηλώτων Αιχμαλώτων Νίκος Θεοδοσίου χαρακτήρισε "χρήσιμη" τη συνάντηση.

    Εξέφρασε επίσης την ευχή να πραγματοποιηθούν τα όσα έχουν συμφωνηθεί και είπε ότι κάποιες από τις κινήσεις "θα φαίνονται όταν γίνονται".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΑ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 31 December 1998 - 18:46:48 UTC