Browse through our Interesting Nodes on Business, Finance & Law in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 99-01-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΚΕ ΕΔΕΚ - Συνεδρία
  • [02] ΕΔΕΚ - Κεντρική Επιτροπή (2)
  • [03] Λυσσαρίδης - ΚΕ ΕΔΕΚ

  • [01] ΚΕ ΕΔΕΚ - Συνεδρία

    Λευκωσία,Κύπρος,02/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Συνέρχεται αυτή την ώρα η Κεντρική Επιτροπή της ΕΔΕΚ για να μελετήσει την εισήγηση του Πολιτικού Γραφείου του κόμματος για άμεση αποχώρηση από την κυβέρνηση.

    Το Πολιτικό Γραφείο της ΕΔΕΚ εισηγήθηκε την περασμένη Τετάρτη αποχώρηση από την κυβέρνηση μετά την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, να μην εγκατασταθούν οι πύραυλοι S300 στην Κύπρο.

    Η συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής άρχισε στις 2 μ.μ. στο ξενοδοχείο Φιλοξένια και αναμένεται να ολοκληρωθεί το απόγευμα.

    Στις 5.30 μ.μ. ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης, θα προβεί σε δηλώσεις στους δημοσιογράφους.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΜ)

    [02] ΕΔΕΚ - Κεντρική Επιτροπή (2)

    Λευκωσία,Κύπρος,02/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η αποχώρηση της ΕΔΕΚ από την κυβέρνηση πρέπει να θεωρείται βέβαιη, σύμφωνα με σημερινές δηλώσεις του Προέδρου του κόμματος Βάσου Λυσσαρίδη, ο οποίος είπε ότι η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της Κεντρικής Επιτροπής της ΕΔΕΚ τάσσεται υπέρ της αποχώρησης από την κυβέρνηση.

    "Είναι φανερό ότι η καταπληκτική πλειοψηφία τάσσεται ανεπιφύλακτα υπέρ της αποχώρησης και το αποτέλεσμα πρέπει να θεωρείται πέραν του βέβαιον", δήλωσε στους δημοσιογράφους ο κ. Λυσσαρίδης, ο οποίος σημείωσε επίσης ότι το θέμα της αγοράς των ρωσικών πυραύλων μετετράπη σε άκρως πολιτικό θέμα.

    Ο κ. Λυσσαρίδης μιλούσε στους δημοσιογραφους αργά το απόγευμα στο Συνεδριακό Κέντρο, πριν τη λήξη της συνεδρίας της ΚΕ του κόμματος.

    Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ τάχθηκε υπέρ της απαγόρευσης δηλώσεων για θέματα άμυνας και τόνισε ότι οι σχέσεις της Κύπρου με την Ελλάδα θα πρέπει να διαφυλαχθούν ως κόρη οφθαλμού.

    Απαντώντας σχετική ερώτηση, ο κ. Λυσσαρίδης διευκρίνισε ότι δεν έχει ζητήσει την παραίτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΑΑ)

    [03] Λυσσαρίδης - ΚΕ ΕΔΕΚ

    Λευκωσία,Κύπρος,02/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η συντριπτική πλειοψηφία των μελών της Κεντρικής Επιτροπής της ΕΔΕΚ τάσσεται υπέρ της αποχώρησης του κόμματος από την κυβέρνηση, ανακοίνωσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ, Βάσος Λυσσαρίδης, ενώ η συνεδρίαση δεν είχε ακόμη ολοκληρωθεί.

    "Το αποτέλεσμα πρέπει να θεωρείται πέραν του βέβαιον", είπε ο κ. Λυσσαρίδης, σημειώνοντας ότι εξάγεται από τις ομιλίες των μελών της ΚΕ. Ο κ. Λυσσαρίδης ανέφερε ότι μέχρι εκείνη τη στιγμή υπήρξε μόνο μία τοποθέτηση η οποία ήταν εναντίον της εισήγησης του Πολιτικού Γραφείου για αποχώρηση από την κυβέρνηση.

    Ο κ. Λυσσσαρίδης επανέλαβε ότι ήταν θέμα αξιοπιστίας, ευπρέπειας, πολιτικής συνέπειας και εντιμότητας για την ΕΔΕΚ να αποχωρήσει από την κυβέρνηση. Σημείωσε επίσης ότι οι πολεμολογίες που αποσκοπούσαν στο να εκφοβίσουν το λαό ήταν "εκ του πονηρού", προσθέτοντας ότι "ούτε η ελληνική κυβέρνηση, ούτε εμείς βλέπαμε ως πιθανή μια πολεμική αναμέτρηση".

    Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ διευκρίνισε ότι δεν ζήτησε την παραίτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας και υπενθύμισε ότι είχε απλώς δηλώσει ότι αν ο ίδιος ήταν στη θέση του Προέδρου Κληρίδη θα είχε παραιτηθεί.

    Ο κ. Λυσσαρίδης πρότεινε "μια συμφωνία σιωπής πάνω στα θέματα άμυνας", σημειώνοντας ότι πρέπει "να απαγορεύεται να μιλούμε για αμυντικά θέματα".

    Πρότεινε επίσης όπως "διαφυλαχθούν ως κόρη οφθαλμού οι σχέσεις Λευκωσίας - Αθηνών".

    Συγκεκριμένα, ο κ. Λυσσαρίδης, ανέφερε ότι η "ΕΔΕΚ έλαβε μέρος σε μια κυβέρνηση υπό τον κ. Κληρίδη με σαφείς και προδιαγεγραμμένους στόχους, δώσαμε την πρόταση ενότητας και προοπτικής και προς τους δύο μονομάχους και ήταν πλέον σαφές ότι εμείς θα επιτηρούσαμε την υλοποίηση των προνοιών είτε με τον ένα, είτε με τον άλλο".

    Σημείωσε ότι" αυτή η απόφαση ήταν απόλυτα ορθή", προσθέτοντας ότι η ΕΔΕΚ προώθησε τη λαϊκή ενότητα και η φωνή της "ακούγεται σήμερα". Επεσήμανε ότι πολλοί που δεν ανήκουν στο χώρο της ΕΔΕΚ "είναι πολύ στεναχωρεμένοι γιατί φεύγουμε".

    Το δεύτερο θέμα που απασχόλησε την Κεντρική Επιτροπή είναι ένας απολογισμός για το πού βρισκόταν το κόμμα στην εξουσία, σημειώνοντας ότι "υπήρξαν θετικά, σε μερικές περιπτώσεις αποτελέσματα". Ανέφερε ότι "δεν υπήρξε νέος διάλογος με περαιτέρω υποχωρήσεις όπως πιεζόμεθα από τους ξένους να γίνουν".

    Αναφερόμενος στο έργο των Υπουργών της ΕΔΕΚ, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι η παρουσία τους στην κυβέρνηση "ήταν θετική".

    Είπε ότι ο Υπουργός Αμυνας, Γιαννάκης Ομήρου "έδωσε ένα αίσθημα σοβαρότητας, αντικειμενικότητας και με κριτήρια".

    "Ο τρόπος με τον οποίο έδρασε ο συναγωνιστής Ομήρου ως Υπουργός Αμυνας κέρδισε την εκτίμηση και την εμπιστοσύνη όχι απλώς των δυνάμεων που, ως ένα βαθμό είναι φιλικές προς την ΕΔΕΚ, αλλά του συνόλου του λαού".

    Για τον Υπουργό Παιδείας, Λυκούργο Κάππα, είπε ότι "έβαλε μπροστά το ολοήμερο σχολείο, την προϋπηρεσιακή κατάρτιση των νεοδιοριζομένων καθηγητών, την αναβάθμιση του Παιδαγωγικού Ινστιτούτου, την επέκταση της τεχνικής εκπαίδευσης, αλλά επίσης και περισσότερα λεφτά στο Πανεπιστήμιο και ιδιαίτερα για ερευνητικούς σκοπούς".

    Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ σημείωσε ωστόσο ότι κατά τη διάρκεια που το κόμμα του συμμετείχε στην κυβέρνηση υπήρξαν και θέματα στα οποία διαφώνησε, επισημαίνοντας ότι "το φορολογικό πακέτο, αν δεν ψηφίστηκε οφείλεται κατ' αποκλειστικότητα στην ΕΔΕΚ". Ανέφερε επίσης ότι η ΕΔΕΚ διαφώνησε στο θέμα του Υπουργού Υγείας, Χρήστου Σολωμή, το θέμα του χουντικού Βασίλη Βιντζηλαίου, το θέμα της αξιοκρατίας και το θέμα της στάσης που τήρησε η κυβέρνηση έναντι των βορβαδισμών των Αμερικανών και των Βρετανών στο Ιράκ.

    Ωστόσο σημείωσε ότι "δεν ήταν αυτοί αρκετοί λόγοι αποχώρησης από την κυβέρνηση", προσθέτοντας ότι "εγώ θα το θεωρούσα σφάλμα επί αυτών των μικρών θεμάτων να αποχωρήσει κανείς από την κυβέρνηση".

    Επεσήμανε ότι"το θέμα που εξετάζουμε σήμερα ήταν πλέον σοβαρό", υπογραμμίζοντας ότι το θέμα των "S300 μετατράπη σε ένα άκρως πολιτικό θέμα".

    "Η αλλαγή της απόφασης δεν μπορεί να στηριχθεί πάνω σε μια νέα ορθολογική ανάλυση νέων δεδομένων", είπε ο κ. Λυσσαρίδης σημειώνοντας ότι "τα δεδομένα δεν άλλαξαν".

    Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ότι η αλλαγή της απόφασης "μοιραία θα ερμηνευθεί ως μια προσαρμογή σε πιέσεις και εκβιασμούς της Τουρκίας και άλλων", προσθέτοντας ότι "θα δώσουμε την εντύπωση μιας δορυφορικής πολιτικής και θα αναβαθμιστεί η τουρκική πλεονεξία".

    Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ εξέφρασε την άποψη ότι η ομοψυχία που υπάρχει στην Κύπρο, όπως είπε, "πάει να υπονομευθεί με την άστοχη προσπάθεια μερικών, και του ΔΗΣΥ αλλά και άλλων να επιρριφθεί η ευθύνη κατ' αποκλειστικότητα στην ελληνική κυβέρνηση".

    Ο κ. Λυσσαρίδης σημείωσε ότι η ελληνική κυβέρνηση του ανέφερε ότι ανεξαρτήτως των δικών της συμπερασμάτων "αν η πολιτική ηγεσία της Κύπρου καταλήξει στην απόφαση ότι οι πύραυλοι πρέπει να εγκατασταθούν στην Κύπρο, εμείς (η ελληνική κυβέρνηση) θα είμαστε στο πλευρό της Κύπρου για ό,τι ήθελε συμβεί". Σημείωσε επίσης ότι "οι πολεμολογίες που τελευταία λέγονται για να εκφοβίσουν το λαό είναι εκ του πονηρού", προσθέτοντας ότι "ούτε η ελληνική κυβέρνηση, ούτε εμείς βλέπαμε ως πιθανή μια πολεμική αναμέτρηση". Ανέφερε ότι υπήρχαν αμφιβολίες ακόμη και για πιθανό θερμό επεισόδιο.

    Ωστόσο ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι η ευθύνη της ελληνικής κυβέρνησης είναι ότι "κατέληξε σε λανθασμένα συμπεράσματα", αλλά όπως είπε, "αν ΑΚΕΛ και ΔΗΣΥ όπλιζαν τον Κληρίδη με την απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου", ίσως άλλη να ήταν και η τελική απόφαση.

    Επανέλαβε ότι "ήταν θέμα αξιοπιστίας, ευπρέπειας, πολιτικής συνέπειας και εντιμότητας για το Σοσιαλιστικό Κόμμα να αποχωρήσει (από την κυβέρνηση)".

    Ωστόσο ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ διευκρίνισε ότι με την αποχώρησή της από την κυβέρνηση, η ΕΔΕΚ δεν θα μπει σε μια στείρα άρνηση και πολιτική, σημειώνοντας ότι ο βασικός στόχος παραμένει "η απελευθέρωση της πατρίδας μας, μια λύση δίκαιη για το κυπριακό πρόβλημα, η αποκατάσταση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην πατρίδα μας".

    Για να επιτευχθεί αυτός ο στόχος, όπως είπε, υπάρχουν συγκεκριμένες προτάσεις, οι οποίες ωστόσο δεν είναι ακόμη προτάσεις της ΕΔΕΚ, διασαφήνισε ο κ. Λυσσαρίδης.

    Ανέφερε ότι "θα πρέπει να υπάρχει μια συμφωνία σιωπής πάνω στα θέματα άμυνας", σημειώνοντας ότι "η πυραυλολογία κατέστρεψε την έλευση των πυραύλων". Είπε ότι πρέπει "να απαγορεύεται να μιλούμε για αμυντικά θέματα".

    Η δεύτερη πρότασή του "είναι ότι πρέπει να διαφυλαχθούν ως κόρη οφθαλμού οι σχέσεις Λευκωσίας - Αθηνών", σημειώνοντας ότι η σπονδυλική στήλη του αγώνα του κυπριακού ελληνισμού είναι η ομοψυχία μεταξύ του Μητροπολιτικού Ελληνισμού και του Κυπριακού Ελληνισμού".

    Σημείωσε ότι πάνω σε αυτή τη βάση "θα πρέπει να ενισχύσουμε το Ενιαίο Αμυντικό Δόγμα" και ανέφερε ότι η ΕΔΕΚ θα καταθέσει συγκεκριμένες προτάσεις "πως ενισχύεται η ενιαία αμυντική προσπάθεια της Κύπρου και της Ελλάδας για να δώσουμε αίσθημα ασφάλειας σε αυτό το λαό".

    Ξεκαθάρισε ότι οι σχέσεις της ΕΔΕΚ με το ΠΑΣΟΚ "θα παραμείνουν αδελφικές και άρρηκτες", επισημαίνοντας ότι "άλλο διαφωνία και άλλο σύγκρουση".

    Ο κ. Λυσσαρίδης είπε ακόμη ότι προτείνει τη χάραξη ενός στρατηγικού σχεδιασμού για την ευρωπαϊκή πορεία, υπογραμμίζοντας ότι "την ένταξη στην Ευρώπη τη θέλαμε για να αποτελέσει όχημα για μια δίκαιη λύση του κυπριακού προβλήματος και όχι για να αποτελέσει όχημα για τους στόχους της Τουρκίας".

    Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ σημείωσε ότι "είναι η ώρα πλέον να ξαναζωντανέψουμε το θέμα του Συμβουλίου Εθνικής Πολιτικής", σημειώνοντας ότι "αν υπήρχε δεν θα γινόντουσαν αυτά τα λάθη".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ διευκρίνισε ότι δεν ζήτησε την παραίτηση του Προέδρου της Δημοκρατίας και υπενθυμισε ότι είχε απλώς δήλώσει ότι αν ήταν στη θέση του Προέδρου Κληρίδη θα είχε παραιτηθεί.

    Ωστόσο δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να ζητήσει η Κεντρική Επιτροπή του κόμματος την παραίτηση του Προέδρου Κληρίδη.

    Ερωτηθείς εάν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας τον ενέπαιξε στο θέμα των πυραύλων ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι δεν μπορεί να απαντήσει αρνητικά και διερωτήθηκε γιατί ο Πρόεδρος Κληρίδης πείσθηκε την δεύτερη φορά που επισκέφθηκε την Αθήνα για την μη εγκατάσταση των πυραύλων, ενώ στην πρώτη συνάντησή του δεν είχε πεισθεί, δεδομένου ότι τα επιχειρήματα παρέμεναν τα ίδια. Ο κ. Λυσσαρίδης σημείωσε ότι αισθάνεται πως ως ένα βαθμό δεν ήταν "σωστά ενημερωμένος".

    Σε ερώτηση εάν η ΕΔΕΚ πλέον θα ηγηθεί της αντιπολίτευσης στην Κύπρο είπε ότι για το κόμμα του "αντιπολίτευση συμπολίτευση είναι ολίγον σχετικά".

    Ερωτηθείς για το πως θα προχωρήσουν οι προσπάθειες για δημιουργία κόμματος του Κέντρου, ο κ. Λυσσαρίδης είπε ότι τώρα θα προχωρήσει ευκολότερα, "πολύ περισσότερο τώρα που το θέμα από πλευράς αποφάσεως ανήκει στο παρελθόν".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 2 January 1999 - 18:46:26 UTC