Read the North Atlantic Treaty (4 April 1949) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 99-01-07

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κυπριανού - Εκπρόσωπος - ΕΕ
  • [02] ΕΔΕΚ - Ακάμας - Βρετανοί
  • [03] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [04] Εκπρόσωπος - S300 - Υπουργικό Συμβούλιο
  • [05] Κύπελλο Κύπρου
  • [06] ΕΔΕΚ - Κυβέρνηση - S300 - EE
  • [07] Επιτροπής Αμυνας Βουλής - Καράς

  • [01] Κυπριανού - Εκπρόσωπος - ΕΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,07/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Σπύρος Κυπριανού, επέκρινε τις χθεσινές δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου, Χρήστου Στυλιανίδη, για την ανακοίνωσή της ΕΕ σχετικά με την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας να μην εγιατασταθούν οι S300 στην Κύπρο και τόνισε ότι δεν θα πρέπει να συνεχισθεί η παραπληροφόρηση.

    Σχολιάζοντας χθεσινή δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου για την ανακοίνωση της ΕΕ, ο κ. Κυπριανού είπε ότι υπήρχε "ένας χαρακτήρας πανηγυρισμού" στη δήλωση του εκπροσώπου ή "καποιας βαθειάς ικανοποίησης".

    "Δεν θα πρέπει να συνεχιστεί η παραπληροφόρηση", τόνισε ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ.

    Ο κ. Κυπριανού είπε ότι στην ανακοίνωση της ΕΕ αναφέρεται ότι "θα ήταν καλό η απόφαση αυτή (του Προέδρου Κληρίδη) να ακολουθηθεί από μια χειρονομία εκ μέρους της Τουρκίας", σχολιάζοντας ότι η ΕΕ δεν τολμά να χρησιμοποιήσει τη λέξη "απαιτούμε".

    Ανέφερε επίσης ότι στην ανακοίνωσή της η ΕΕ ότι "ελπίζει ότι τα νέα μέτρα προς την κατεύθυνση αυτή (δηλαδή της μείωσης των εξοπλισμών) θα ληφθούν και από τις δύο πλευρές" και σχολίασε ότι αποτελεί ένα παράδειγμα ότι "δεν έχουμε παρει ούτε ένα αντάλλαγμα".

    Ο Προέδρος του ΔΗΚΟ επανέλαβε ότι ζητά να διευκρινιστεί τί περιέχει το Δόγμα του ΕΑΧ, σημειώνοντας ότι από το περιεχόμενο του ΕΑΧ εξαρτάται και τί είδους άμυνα χρειάζεται στην Κύπρο.

    Επανέλαβε ότι στο Εθνικό Συμβούλιο εξηγήθηκε ότι το casus belli ισχύει μόνο σε περίπτωση απρόκλητης τουρκικής προέλασης.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΧ)

    [02] ΕΔΕΚ - Ακάμας - Βρετανοί

    Λευκωσία,Κύπρος,07/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    "Προσβολή" προς τα κυριαρχικά δικαιώματα της Κύπρου αλλά και "προσβολή προς την παγκόσμια περιβαλλοντική συνείδηση" χαρακτηρίζει σε ανακοίνωσή της η ΕΔΕΚ την εξακολουθούμενη διεξαγωγή στρατιωτικών γυμνασίων "σε περιοχές που αποτελούν παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, όπως ο Ακάμας".

    "Τα αποικιοκρατικά κατάλοιπα συνεχίζουν να ταλανίζουν την πολιτική ζωή του τόπου" αφού "οι Βρετανοί, με βάση μια αναγκαστική 'συμφωνία' που υπεγράφη πριν από την αποχώρησή τους, εξακολουθούν να διεξάγουν στρατιωτικά γυμνάσια ακόμα και σε περιοχές που αποτελούν παγκόσμια πολιτιστική κληρονομιά, όπως ο Ακάμας", υπογραμμίζει, τέλος, η ΕΔΕΚ επισημαίνοντας πως είναι "καιρός να θέσουμε μόνιμο τέρμα σ' αυτή τη βρετανική πολιτική".

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΜΧ)

    [03] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,07/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

            Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                     91.18  ( 0.54)
    
            Συνολικό Ποσό Συναλλαγών   £ 1,828,438
    
            Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
            Τραπεζικοί Οργανισμοί      £   913,876  107.82 ( 0.85)
            Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
            Οργανισμοί                 £    56,580   57.55 (-0.48)
            Ασφαλιστικοί Οργανισμοί    £   295,477   65.42 ( 0.41)
            Βιομηχανικές Εταιρείες     £   195,681   85.79 (-0.20)
            Τουριστικές Επιχειρήσεις   £    88,494   69.00 ( 0.38)
            Εμπορικές Εταιρείες        £    37,349   40.17 ( 0.53)
            Αλλες Εταιρείες            £    70,741   80.78 (-0.64)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜX)

    [04] Εκπρόσωπος - S300 - Υπουργικό Συμβούλιο

    Λευκωσία,Κύπρος,07/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    "Από δω και πέρα τα θέματα ασφάλειας και άμυνας δεν πρέπει να συζητούνται δημοσίως γιατί πρέπει να παραμένουν σε αποκλειστικά πολιτικό και στρατιωτικό επίπεδο. Ετσι εξυπηρετείται καλύτερα και το εθνικό συμφέρον και η ίδια η αποτελεσματικότητα και η αποδοτικότητα αυτών των θεμάτων", τόνισε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης, ερωτηθείς αν άρχισαν οι διαδικασίες για αγορά άλλων οπλικών συστημάτων.

    Σε σχετική ερώτηση ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι "έγινε παραδοχή ότι υπήρξε μια υπερβολή κατά την προεκλογική περίοδο λόγω της αντιπαλότητας που υπήρξε σ' αυτά τα θέματα. Πιστεύω ότι δεν πρέπει να ξαναϋπάρξει", πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης θα αναμένει πρώτα τη συζήτηση για τους προϋπολογισμούς στη Βουλή και κατά πόσο στη συνέχεια θα προχωρήσει σε ανασύσταση του Υπουργικού Συμβουλίου, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι δεν προδικάζει ό,τιδήποτε.

    "Αυτό που επαναλαμβάνω", είπε "είναι την πολιτική θέση, την πολιτική βούληση του Προέδρου ότι θα βρισκόμαστε σε μια δύσκολη περίοδο και θα πρέπει όλοι μαζί να κινηθούμε σε πνεύμα ενότητας και ομοψυχίας".

    Κληθείς να σχολιάσει τηλεγράφημα του τέως Αρχηγού της Εθνικής Φρουράς, Νικόλαου Βορβολάκου προς τον τέως Υπουργό Αμυνας Γιαννάκη Ομήρου, με το οποίο τον συγχαίρει για την απόφασή του να αποχωρήσει από την κυβέρνηση, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος είπε ότι είναι σεβαστές όλες οι απόψεις.

    Τόνισε εξάλλου, ότι "ταυτόχρονα, η κυβέρνηση επαναλαμβάνει ότι η απόφαση ήταν ορθή και επιβεβλημένη υπό τας περιστάσεις και ότι παρόλη την οδυνηρότητά της, αυτή η απόφαση ήταν η μοναδική λύση, ήταν μονόδρομος για τον ελληνισμό".

    Ερωτηθείς αν του έγινε πρόταση για να αναλάβει καθήκοντα Υπουργού Αμυνας, ο κ. Στυλιανίδης αρνήθηκε να απαντήσει, ενώ σε ερώτηση αν εγείρεται θέμα για τόν ίδιο τώρα που η ευρεία αποδοχή συρρικνώνεται είπε ότι ο ίδιος ανέλαβε ως εκπρόσωπος μιας κυβέρνησης ευρείας αποδοχής.

    "Θεωρώ", είπε, "ότι αυτή η πολιτική θέση παραμένει ως η αντίληψή μου για την πολιτική μου συμμετοχή ως η αντίληψή μου για τη σχέση μου με πολιτικά αξιώματα και πολιτικά δρώμενα σ' αυτή την πολιτική συγκυρία".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΡΜ/ΜΧ)

    [05] Κύπελλο Κύπρου

    Λευκωσία,Κύπρος,07/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Με δύο αγώνες ολοκληρώθηκαν το απόγευμα τα πρώτα παιγνίδια του δεύτερου γύρου του Κυπέλλου Κύπρου.

    Η ΑΕΛ νίκησε στο Τσίρειο Στάδιο τον Εθνικό Αχνας με 4 - 2 ενώ το ΑΠΟΕΛ κέρδισε στο Μακάρειο Στάδιο τη Δόξα Κατωκοπιάς με 1 - 0.

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [06] ΕΔΕΚ - Κυβέρνηση - S300 - EE

    Λευκωσία,Κύπρος,07/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η Κυβέρνηση "δίνει για άλλη μια φορά, λανθασμένα μηνύματα προς τους ξένους" πανυγυρίζοντας για τη δήλωση της Ευρωπαϊκής Ενωσης αναφορικά με την απόφαση για μη έλευση των ρωσικών πυραύλων S300, δηλώνει με γραπτή ανακοίνωσή της η ΕΔΕΚ.

    Χαρακτηρίζοντας την απόφαση αναφορικά με τους πυραύλους "ταπεινωτική" η ΕΔΕΚ επισημαίνει ότι η ΕΕ καλεί τις δύο πλευρές για "νέα μέτρα" και διερωτάται "ποιά είναι τα παλαιά μέτρα που υλοποίησε η Τουρκία.

    Διερωτάται επίσης ποιά είναι τα μέτρα πίεσης προς την Τουρκία, επισημαίνοντας ότι η ΕΕ δεν εκφράζει "ούτε καν φραστική πίεση", "ούτε καν ορθά ευχολόγια".

    Χαρακτηρίζει επίσης "ύποπτη φράση" τη δήλωση της ΕΕ ότι θα συνεχίσει να εργάζεται για τη συμμετοχή εκπροσώπων της Τ/κ κοινότητας στις ενταξιακές διαπραγματεύσεις, παραλείποντας "οποιαδήποτε αναφορά για τις λογικές προτάσεις του Προέδρου Κληρίδη, που υπήρχε σε προηγούμενες δηλώσεις".

    Τέλος, η ΕΔΕΚ επισημαίνει ότι η Κυβέρνηση "πανυγηρίζει για τη δήλωση της ΕΕ" σε μια "απεγνωσμένη προσπάθειά της να υπερασπιστεί την απόφαση για τους S300", προσπάθεια, όπως υπογραμμίζει, η οποία "θα ήταν κατανοητή αν προοριζόταν μόνο για εσωτερική κατανάλωση".

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΜΧ)

    [07] Επιτροπής Αμυνας Βουλής - Καράς

    Λευκωσία,Κύπρος,07/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Στην αποκάλυψη ότι η Ελλάδα έχει αποστείλει στην Κύπρο υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα αξίας ίσως εκατοντάδων εκατομμυρίων λιρών μαζί με στρατιωτικό προσωπικό προέβη σήμερα ο βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού και Αναπληρωτής Πρόεδρος της Επιτροπής Αμυνας, Αντώνης Καράς.

    Η αποκάλυψη έγινε μετά το περας σημερινής κλειστής συνεδρίασης της Επιτροπής Αμυνας της Βουλής στη διάρκεια της οποίας συζητήθηκαν θέματα που αφορούν αποδέσμευση κονδυλίων για ανταλλακτικά οπλικών συστημάτων της Εθνικής Φρουράς.

    Σε παρέμβαση, ο κ. Καράς, όταν ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αμυνας Τάκης Χατζηδημητρίου ρωτήθηκε για το κόστος των πυραύλων S300 και τί θα γίνει με την αποπληρωμή τους, είπε ότι θέλει να ξεκαθαρίσει το σκηνικό που έχει δημιουργηθεί αναφορικά με τους πυραύλους S300 για το εάν εξακολουθεί να λειτουργεί το Δόγμα του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου και η υποστήριξη της Ελλάδας.

    Κάποιοι, συνέχισε, υποστηρίζουν ότι η Ελλάδα καρπώνεται τελικά τους πυραύλους τους οποίους έχει πληρώσει η Κυπριακή Δημοκρατία, κάτι πρόσθεσε, το οποίο είναι εντελώς λανθασμένο.

    Η Ελλάδα, πρόσθεσε, έχει στείλει στην Κύπρο τους τελευταίους μήνες υπερσύγχρονα οπλικά συστήματα εκατοντάδων εκατομμυρίων δολαρίων τα οποία χειρίζονται Ελλαδίτες αξιωματικοί.

    Ο κ. Καράς ανέφερε τέλος ότι το μέλλον των χρημάτων τα οποία έχουν δοθεί για τους S300 και τα οποία, όπως ανέφερε νωρίτερα σε δήλωσή του ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αμυνας Τάκης Χατζηδημητρίου ανέρχονται στα 224 εκατομμύρια δολάρια, θα εξετασθεί σε συνεδρία ή σε επαφές που θα γίνουν μεταξύ της Ρωσίας της Κύπρου και της Ελλάδας.

    Ιδιαίτερα για το θέμα των S300 ο κ. Χατζηδημητρίου ανέφερε ότι καταβλήθηκε το 90 τοις εκατόν των χρημάτων και απομένει το 10 τοις εκατόν με την παράδοση της παραγγελίας.

    Πάντως, η αποκάλυψη Καρά προκάλεσε τη δυσαρέσκεια και τη δυσφορία των υπολοίπων μελών της Επιτροπής, ενώ ο Πρόεδρος της Επιτροπής επεσήμανε ότι οι σχέσεις με την Ελλάδα δεν υπολογίζονται σε οικονομική βάση, όταν προπάντος δεν πρόκειται για εμπορική πράξη. Πάνω σε θέμα πολιτικής υπάρχει μια ελαστικότητα από πλευράς της Επιτροπής, πρόσθεσε.

    (ΚΥΠΕ/ΣΔ/ΡΜ/ΜΧ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 7 January 1999 - 18:46:30 UTC