Browse through our Interesting Nodes on Religion in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 99-01-14

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νοσοκομείο - Δηλώσεις - Εθνοφρουρός
  • [02] Οικονομικοί Μετανάστες - Οκταήμερη κράτηση
  • [03] Κληρίδης - Πρέσβης Σλοβακίας
  • [04] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [05] Υπουργός Υγείας - Εθνοφρουρός
  • [06] Κυπριανού - Επιστολή Κληρίδη
  • [07] ΕΕ Διαπραγματευτής - Δηλώσεις
  • [08] Επιτροπή Αμυνας - Θάνατος εθνοφρουρού
  • [09] Νέοι Ορίζοντες - Επιστολή Κληρίδη
  • [10] Ρότσας - Νενομισμένη διαβεβαίωση
  • [11] Ρωσία - Κύπρος - TOR M1
  • [12] Κύπρος - Κίνα - Διακρατική Συμφωνία - Υγεία
  • [13] Συνάντηση Κουκ - Χέρκους
  • [14] Κατασκοπεία - Προσωποκράτηση
  • [15] Αποστολάκης - S300 - Αμερικανικός οπλισμός
  • [16] Υπουργός Οικονομικών - Μετοχοποιήσεις

  • [01] Νοσοκομείο - Δηλώσεις - Εθνοφρουρός

    Λευκωσία,Κύπρος,14/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης διαβεβαίωσε σήμερα ότι έχουν δοθεί οδηγίες για διεξαγωγή πλήρους έρευνας για εξακρίβωση των συνθηκών υπό τις οποίες έχασε τη ζωή του ο εθνοφρουρός Μιχαλάκης Μοδέστου Πενταλιώτης, γιος του Διοικητή της Πολιτικής Αμυνας Μόδεστου και της Φανής, η οποία εργάζεται στο Προεδρικό.

    Μιλώντας στο Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι "είναι πράγματι ένα φοβερό δυστύχημα και δόθηκαν οδηγίες να γίνει πλήρης έρευνα για να διαπιστωθούν οι λόγοι".

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε πως "ό,τι λόγια και αν πεις είναι λίγα, είναι πολύ λυπηρό".

    Στο Νοσοκομείο μετέβησαν, επίσης, ο Υπουργός Αμυνας Γιαννάκης Χρυσοστομής, ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, ο βουλευτής του ΔΗΚΟ και νονός του θύματος Νίκος Μουσιούττας, ο πρώην υπηρεσιακός Υπουργός Αμυνας Γεώργιος Χαραλαμπίδης και ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Παντελής Κούρος.

    Σε δηλώσεις του στο Νοσοκομείο, ο κ. Χρυσοστομής εξέφρασε "την οδύνη, τη λύπη και τα συλλυπητήριά" του προς την οικογένεια Πενταλιώτη "για το χαμό του παιδιού τους".

    Απαντώντας σε ερωτήσεις, ο κ. Χρυσοστομής είπε ότι έχει διατάξει έρευνα "για διακρίβωση των γεγονότων και σίγουρα αν υπάρχουν ευθύνες θα αποδοθούν".

    Ο κ. Χρυσοστομής είπε ότι το δυστύχημα "έγινε μετά το πέρας της άσκησης" και πρόσθεσε ότι "περισσότερες λεπτομέρειες θα γνωσθούν αργότερα με την έρευνα".

    Φαίνεται, είπε, ότι το άρμα τύπου Κάσκαβελ παρεξέκλινε της πορείας του ή αναπτύχθηκε κάποια ταχύτητα, με αποτέλεσμα να σκοτωθεί ο άτυχος εθνοφρουρός.

    Εξάλλου, ο υπεύθυνος γιατρός των Πρώτων Βοηθειών του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας Κώστας Αντωνιάδης δήλωσε ότι "κατά την παραλαβή των δύο τραυματιών, διαπιστώθηκε ότι ο ένας έφερε θανατηφόρες τραυματικές κακώσεις στην περιοχή της κοιλιάς και της λεκάνης, οι οποίες θεωρήθηκαν ασυμβίβαστες προς τη ζωή".

    Ο κ. Αντωνιάδης είπε, επίσης, ότι "έγινε προσπάθεια ανάληψης χωρίς αποτελέσματα".

    Οσον αφορά τον τραυματία Κωνσταντίνο Προδρόμου, ο κ. Αντωνιάδης είπε ότι "φέρει κάταγμα στο δεξί πόδι κι επίσης τραυματική κάκωση του δεξιού ημιθωρακίου, με κατάγματα τριών πλευρών".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Αντωνιάδης είπε ότι η κατάστασή του είναι "σταθερή" και ότι ο Προδρόμου βρίσκεται "εκτός κινδύνου", ενώ "ο τρίτος τραυματίας είναι με επιπόλαια τραύματα και δεν μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο".

    Στο μεταξύ, ο κ. Μουσιούττας είπε ότι "η τελευταία φορά που οι γονείς του είδαν τον Μιχάλη ήταν στις 3 Ιανουαρίου όταν βρισκόταν στο σπίτι του".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [02] Οικονομικοί Μετανάστες - Οκταήμερη κράτηση

    Λευκωσία,Κύπρος,14/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Διάταγμα οκταήμερης κράτησης των 29 οικονομικών μεταναστών που αποβιβάστηκαν παράνομα χθες βράδυ στην Κύπρο και συνελήφθησαν από την Αστυνομία, εξέδωσε σήμερα το Δικαστήριο Αμμοχώστου.

    Οι 29 αλλοδαποί, μεταξύ των οποίων και μία γυναίκα, παρουσιάστηκαν το μεσημέρι στο Δικαστήριο Αμμοχώσου που συνεδριάζει στη Λάρνακα σχετικά με υπόθεση παράνομης εισόδου τους στα εδάφη της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Πρόκειται για 18 Ιρακινούς, έξι Αιγύπτιους, δύο Σομαλούς, μία Σριλανκέζα, έναν από τον Μπουρούντι και έναν Παλαιστίνιο.

    Οπως ανέφερε στο Δικαστήριο ο εξεταστής της υπόθεσης, Λοχίας Παρασκευάς Παρασκευά, χθες βράδυ στις 9.00 δέχθηκε πληροφορίες στον Αστυνομικό Σταθμό Αγίας Νάπας ότι στην περιοχή Κόννος υπήρχε ύποπτο σκάφος, το οποίο απεβίβασε μεγάλο αριθμό αλλοδαπών.

    Αμέσως έγιναν συντονισμένες αστυνομικές περιπολίες από τις 10.00 το βράδυ και μέχρι τις 10.30 σήμερα το πρωί συνελήφθησαν 29 αλλοδαποί.

    Από έλεγχο που έγινε στους 29, οι περισσότεροι από αυτούς δεν είχαν κανένα ταξιδιωτικό έγγραφο ή αναγνωριστικό στοιχείο που να αποδεικνύει την ταυτότητά τους.

    Σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, τους οικονομικούς μετανάστες οι οποίοι υπολογίζεται να είναι πέραν των 50, μετέφερε στην Κύπρο πλοιάριο το οποίο είχε ξεκινήσει αρχικά από την Κωνσταντινούπολη πηγαίνοντας προς την Τρίπολη του Λιβάνου.

    Με την τιμή των 800 μέχρι 2000 δολαρίων τους είχαν υποσχεθεί μεταφορά με προορισμό την Ιταλία και Ρόδο, αλλά τελικά τους μετέφεραν στην Κύπρο.

    Το ανθρωποκυνηγητό της Αστυνομίας σε ολόκληρη την ελεύθερη περιοχή Αμμοχώστου συνεχίζεται από αέρος, θαλάσσης και εδάφους για τον εντοπισμό όλων των λαθρομεταναστών που αποβιβάστηκαν χθες βράδυ στην Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΑΑ/ΓΠ)

    [03] Κληρίδης - Πρέσβης Σλοβακίας

    Λευκωσία,Κύπρος,14/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, δεχόμενος τα διαπιστευτήρια του πρώτου Πρέσβη της Σλοβακίας, Ντούσαν Ροζμπόρα, χαιρέτισε την απόφαση της "σλοβακικής κυβέρνησης να αναβαθμίσει την αντιπροσώπευσή της στην Κύπρο".

    "Προσβλέπουμε σε διεύρυνση και εμπέδωση περαιτέρω των στενών δεσμών μας ιδιαίτερα υπό το πρίσμα των προσπαθειών μας να ενσωματώσουμε πλήρως την ευρωπαϊκή οικογένεια κρατών", είπε ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    Εξέφρασε την πεποίθηση ότι η διαδικασία ένταξης της Κύπρου "στην ΕΕ μπορεί και θα πρέπει να ενεργήσει ως καταλύτης στις προσπάθειές μας για επίτευξη δίκαιης, βιώσιμης και διαρκούς λύσης στο κυπριακό πρόβλημα".

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης εξέφρασε επίσης ευγνωμοσύνη "για τη θέση αρχής που η κυβέρνηση της Δημοκρατίας της Σλοβακίας που τηρεί στο κυπριακό πρόβλημα, καθώς και για τις προσπάθειες του Επικεφαλής της Διπλωματικής Αποστολής στην Κύπρο να συμβάλει κατά τρόπο συγκεκριμένο στην επαναπροσέγγιση των δύο κοινοτήτων της Κύπρου".

    Επιδίδοντας τα διαπιστευτήριά του στον Πρόεδρο Κληρίδη, ο κ. Ροζμπόρα διαβεβαίωσε ότι η Κύπρος μπορεί να στηρίζεται στην υποστήριξη της Δημοκρατίας της Σλοβακίας για την επιτυχή της πορεία να καταστεί πλήρες μέλος της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

    Παράλληλα ο κ. Ροζμπόρα εξέφρασε την ελπίδα ότι η Κύπρος θα υποστηρίξει τη Σλοβακία "στην επίτευξη του ίδιου στόχου".

    Εξέφρασε την άποψη ότι "η ειρηνική, δίκαιη και μόνιμη διευθέτηση (του Κυπριακού) σύμφωνα με τη διεθνή νομιμότητα είναι δυνατό να επιτευχθεί με καλή θέληση και αμοιβαίες προσπάθειες από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη", τονίζοντας ότι η χώρα του υποστηρίζει "πλήρως την προσπάθεια που αναλήφθηκε από τα Ηνωμένα Εθνη".

    "Η εμπιστοσύνη σας στην πρωτοβουλία μας για να οργανώσουμε τις δικοινοτικές επαφές των αρχηγών των πολιτικών κομμάτων και τις μόνιμες επαφές μεταξύ τους έχει αποδειχθεί ότι είναι η κατάλληλη και χρήσιμη συμβολή στη διαδικασία επίλυσης του κυπριακού προβλήματος", ανέφερε ο Σλοβάκος διπλωμάτης.

    Ο Πρέσβης της Σλοβακίας επεσήμανε ότι "και οι δύο χώρες μας συμμερίζονται τις ίδιες αξίες και έχουμε ακολουθήσει ίδιους στόχους σε όλα τα διεθνή βήματα", προσθέτοντας ότι είναι αυτό που φέρνει τις χώρες μας πιο κοντά σε πνεύμα αμοιβαίας κατανόησης και σεβασμού".

    Εξέφρασε ικανοποίηση για το γεγονός ότι "πολλοί Κύπριοι φοιτητές θεωρούν την εκπαίδευσή τους στη Σλοβακία υψηλού επιπέδου", σημειώνοντας ότι "όχι μόνο οι κυβερνήσεις αλλά και οι ίδιοι οι λαοί μας βρίσκονται πιο κοντά ο ένας στον άλλο".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΓΠ)

    [04] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,14/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

            Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                     95.85  ( 0.32)
    
            Συνολικό Ποσό Συναλλαγών   £ 4,489,427
    
            Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
            Τραπεζικοί Οργανισμοί      £ 1,290,463  110.55 ( 0.74)
            Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
            Οργανισμοί                 £   114,393   60.39 ( 1.24)
            Ασφαλιστικοί Οργανισμοί    £ 1,469,710   77.83 (-0.01)
            Βιομηχανικές Εταιρείες     £   270,933   90.17 ( 0.40)
            Τουριστικές Επιχειρήσεις   £   300,424   72.16 (-0.01)
            Εμπορικές Εταιρείες        £   332,261   46.15 (-2.27)
            Αλλες Εταιρείες            £   249,213   84.65 (-1.97)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (ΚΥΠΕ/ΜΜ)

    [05] Υπουργός Υγείας - Εθνοφρουρός

    Λευκωσία,Κύπρος,14/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Υγείας Χρίστος Σολωμής επισκέφθηκε το μεσημέρι το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας όπου μεταφέρθηκαν η σορός του εθνοφρουρού Μιχαλάκη Μοδέστου Πενταλιώτη και ο τραυματίας εθνοφρουρός Κωνσταντίνος Προδρόμου.

    Σε δηλώσεις κατά την έξοδό του, ο κ. Σολωμής τόνισε ότι το δυστύχημα είναι "κάτι που απευχόμαστε να συμβαίνει" ενώ τόνισε πως "στο μέλλον θα πρέπει να ασκείται παραπάνω επιμέλεια για να αποφεύγονται αυτού του είδους τα ατυχήματα".

    "Εμείς" επεσήμανε ο Υπουργός, "με όλες τις υπηρεσίες που διαθέτουμε στο Γενικό Νοσοκομείο, παρέχουμε οποιαδήποτε δυνατή βοήθεια".

    Ο κ. Σολωμής ανέφερε ακόμα ότι το Τμήμα Πρώτων Βοηθειών δέχεται περίπου 120,000 περιστατικά κάθε χρόνο.

    Αν ληφθεί υπόψη ότι το κάθε περιστατικό συνοδεύεται και από ένα δικό του άνθρωπο, τότε το ένα τρίτο της Κύπρου κάθε χρόνο περνά από το Γενικό Νοσοκομείο Λευκωσίας, σημείωσε.

    Ο Χρίστος Σολωμής είπε ακόμα ότι βρίσκεται σε εξέλιξη η προσπάθεια για μεταφορά του Γενικού Νοσοκομείου Λευκωσίας σε νέους χώρους, οι οποίοι "προχωρούν για αποπεράτωση με τάχιστο ρυθμό".

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΜΜ)

    [06] Κυπριανού - Επιστολή Κληρίδη

    Λευκωσία,Κύπρος,14/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Σπύρος Κυπριανού, δήλωσε ότι "δεν έχει ζητηθεί η άποψη της πολιτικής ηγεσίας" για την επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη προς τον ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Αναν.

    Ο κ. Κυπριανού απέφυγε να σχολιάσει το περιεχόμενο της επιστολής, προσθέτοντας ωστόσο ότι "ανάλογα ζητήματα με αυτά που γεννιούνται με την κίνηση αυτή του κ. Κληρίδη επισημαίνω στην επιστολή που θα απευθύνω αύριο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας".

    "Δεν έχουμε ενημερωθεί ούτε για την κίνηση αυτή του κ. Κληρίδη, ούτε βεβαίως για το συνολικό πλαίσιο της τακτικής μέσα στο οποίο εντάσσει ο κ. Κληρίδης την επιστολή αυτή", σημειώνει ο κ. Κυπριανού.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΔΗΚΟ, ο Πρόεδρος του κόμματος απαντούσε σε ερώτηση δημοσιογράφου για την Επιστολή του Προέδρου Κληρίδη, ημερομηνίας 7 Ιανουαρίου προς τον Κόφι Αναν.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΧ)

    [07] ΕΕ Διαπραγματευτής - Δηλώσεις

    Λάρνακα,Κύπρος,14/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η επταμελής ειδική ομάδα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, που έφθασε σήμερα στην Κύπρο, θα συζητήσει οκτώ ακόμα κεφάλαια που αφορούν θέματα εναρμόνισης με το ευρωπαϊκό κεκτημένο.

    Σε δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο διαπραγματευτής της Επιτροπής, Λεοπόλντ Μάουρερ, ανέφερε ότι η συζήτηση για τα οκτώ επόμενα κεφάλαια θα πραγματοποιηθεί στο πλαίσιο του δεύτερου γύρου διαπραγματεύσεων της Κύπρου με την Ευρωπαϊκή Ενωση. Στον πρώτο γύρο των διαπραγματεύσεων ολοκληρώθηκε η συζήτηση για τα πρώτα επτά κεφάλαια.

    Υπογράμμισε ότι "η όλη διαδικασία γίνεται πιο περίπλοκη", προσθέτοντας ότι "είναι πολύ σημαντικό (η ειδική ομάδα) να επισκεφθεί την υποψήφια χώρα, όπως είναι η Κύπρος, για να εξακριβώσει ότι όλα προχωρούν προς την ορθή κατεύθυνση".

    Ο κ. Μάουρερ σημείωσε επίσης ότι η ειδική ομάδα θα ελέγξει το βαθμό εφαρμογής του κοινοτικού κεκτημένου στα κεφάλαια που έχει ήδη ολοκληρωθεί η συζήτηση.

    Ο κ. Μάουρερ εξήγησε ότι η επίσκεψή του στην Κύπρο αποτελεί μια τεχνοκρατική αποστολή, εκφράζοντας την ελπίδα ότι θα υπάρξουν θετικά αποτελέσματα μέχρι την επίστροφή της επταμελούς ειδικής ομάδας στην έδρα της την ερχόμενη Κυριακή.

    Ανέφερε ότι το Σάββατο θα γίνει επανεξέταση της εργασίας που επιτελείται ώστε να καταστεί δυνατό να συζητηθούν με τις κυπριακές αρχές τα προγράμματα, για τα οποία χρειάζονται διευκρινίσεις.

    Η επταμελής ειδική ομάδα επρόκειτο να έχει συνάντηση με την αντιπροσωπεία της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην Κύπρο, ενώ αργότερα θα είχε συνάντηση με τους Πρέσβεις των κρατών μελών της ΕΕ στην Κύπρο.

    Στις 6.30 ο κ. Μάουρερ θα έχει συνάντηση με τον επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Κύπρου με την ΕΕ, Γιώργο Βασιλείου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΑΑ/ΜΜ)

    [08] Επιτροπή Αμυνας - Θάνατος εθνοφρουρού

    Λευκωσία,Κύπρος,14/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Το τραγικό συμβάν του θανάτου του εθνοφρουρού Μιχάλη Πενταλιώτη και τις ευθύνες που είναι δυνατό να υπάρχουν ήγειραν προ ημερησίας διάταξης στη σημερινή συνεδρία της ολομέλιας της Βουλής τόσο ο Πρόεδρος της Επιτροπής Αμυνας, Τάκης Χατζηδημητρίου, όσο και το μέλος της Δώρος Χριστοδουλίδης.

    Ο κ. Χριστοδουλίδης ζήτησε τη σύγκληση της Επιτροπής Αμυνας για να ενημερωθεί για το συμβάν, ενώ ο κ. Χατζηδημητρίου εξέφρασε τη θλίψη και την οδύνη του Σώματος για τον άδικο χαμό του στρατιώτη.

    Η ολομέλια της Βουλής τήρησε στη μνήμη του μονόλεπτο σιγή ενώ μέλη της Επιτροπής Αμυνας επισκέφθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο τον τραυματία στρατιώτη Κωνσταντίνο Προδρόμου και ενημερώθηκαν για την κατάσταση της υγείας του.

    (ΚΥΠΕ/ΣΔ/ΜΧ/ΜΜ)

    [09] Νέοι Ορίζοντες - Επιστολή Κληρίδη

    Λευκωσία,Κύπρος,14/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Οι Νέοι Ορίζοντες με σημερινή ανακοίνωσή τους επικρίνουν την νέα πρωτοβουλία - επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας προς το ΓΓ του ΟΗΕ, σημειώνοντας ότι αποδεικνύει τα αδιέξοδα της ακολουθούμενης πολιτικής.

    Αναφέρουν ακόμα ότι τίθεται θέμα αντιδεοντολογικής διαδικασίας αφού η πρωτοβουλία του Προέδρου θα έπρεπε να είχε τεθεί προς συζήτηση στο Εθνικό Συμβούλιο.

    Στην ανακοίνωσή τους οι Νέοι Ορίζοντες τονίζουν ότι "είναι οξύμωρο και αντιφατικό, από τη μιά το Προεδρικό να διαρρέει ότι γίνονται συσκέψεις για ενίσχυση των εξοπλιστικών προγραμμάτων και από την άλλη, ο Πρόεδρος να ενημερώνει το Γενικό Γραμματέα για παγοποίηση των εξοπλισμών".

    "Ουσιαστικά το Προεδρικό συνεχίζει, δυστυχώς, μια μικρότερου βεληνεκούς πυραυλολογία στο εσωτερικό, αδιαφορώντας και πάλι για τις επιπτώσεις, ενώ ταυτόχρονα διαμηνύει παγοποίηση των εξοπλισμών στα Ηνωμένα Εθνη", συνεχίζει η ανακοίνωση.

    Η ανακοίνωση αναφέρει ακόμα πως είναι "απαράδεκτο το γεγονός ότι ο Πρόεδρος στην επιστολή του επικαλείται μόνο τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και όχι της Γενικής Συνέλευσης των ΗΕ, η οποία έχει να παρουσιάσει τα πλέον ευνοϊκά για την Κύπρο ψηφίσματα, όπως είναι το 3212."

    Κανένας λόγος δεν γίνεται στην επιστολή για τις πρόσφατες συνομοσπονδιακές απαιτήσεις Ντεκτάς, σημειώνει η ανακοίνωση. "Με τις ενέργειές της η κυβέρνηση ούτε τους ξένους πείθει, ούτε τον κυπριακό λαό" προστίθεται στην ανακοίνωση, τονίζοντας ότι "η αξιοπιστία επιλογών και πολιτικής της κυβέρνησης μειώνεται, έτσι, συνεχώς".

    Τέλος, οι Νέοι Ορίζοντες διερωτώνται κατά πόσον "είναι ρεαλιστικό, μέσα σ'αυτή την αλλοπρόσαλλη πολιτική, να αναμένει κανείς ότι η Τουρκία θα ανταποκριθεί σε αυτές τις μονομερείς ενέργειες και γιατί επιτέλους εξακολουθούν κάποιοι να αγνοούν την πραγματικότητα".

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΜΜ)

    [10] Ρότσας - Νενομισμένη διαβεβαίωση

    Λευκωσία,Κύπρος,14/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο βουλευτής Λευκωσίας Χρίστος Ρότσας έδωσε σήμερα ενώπιον της ολομέλειας του νομοθετικού Σώματος τη νενομισμένη διαβεβαίωση.

    Ο κ. Ρότσας κατέλαβε πρόσφατα την κενωθείσα έδρα του Δημοκρατικού Συναγερμού μετά την υπουργοποίηση του Ουράνιου Ιωαννίδη και την άρνηση του Νίκου Ρολάνδη, πρώτου επιλαχόντα, να αποδεχθεί τη θέση.

    (ΚΥΠΕ/ΣΔ/ΜΧ/ΜΜ)

    [11] Ρωσία - Κύπρος - TOR M1

    Λευκωσία,Κύπρος,14/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η κυπριακή κυβέρνηση δεν έχει πρόθεση να αρνηθεί την εγκατάσταση στην Κύπρο ρωσικής κατασκευής πυραύλων εδάφους - αέρος.

    Οπως μεταδίδει από τη Μόσχα το επίσημο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων ΝΟΒΟΣΤΙ μετά την απόφαση της κυπριακής κυβέρνησης να ακυρώσει την εγκατάσταση του πυραυλικού συστήματος S300, άρχισαν οι παρασκηνιακές επαφές για την αγορά του πυραυλικού συστήματος τύπου TOR - M1.

    Σύμφωνα με το πρακτορείο, το οποίο επικαλείται διπλωματικές πηγές, η αγορά του συστήματος θα υλοποιηθεί εντός του αναγκαίου χρονικού πλαισίου πραγματοποίησης μίας τέτοιας συμφωνίας αγοράς στρατιωτικού εξοπλισμού.

    Θα πρέπει να σημειωθεί ότι το πρακτορείο στην ανταπόκρισή του υποστηρίζει ότι η επικείμενη συμφωνία για την αγορά των πυραύλων TOR - M1 δεν έχει να κάνει με την αναγκαία, εκ των πραγμάτων, διαφοροποίηση του συμβολαίου αγοράς των S300.

    Πρόκειται, σημειώνει, για μία εξ υπαρχής νέα συμφωνία . Πάντως το πρακτορείο, επικαλούμενο και πληροφορίες που δημοσιεύει σήμερα η ρωσική εφημερίδα "ΣΙΒΟΤΝΙΑ", υποστηρίζει ότι δεν έχει ακόμη τροχιοδρομηθεί η διαδικασία αλλαγής του συμβολαίου αγοράς των S300.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, η πιθανολογούμενη αγορά πυραύλων μικρότερου βεληνεκούς, όπως είναι οι TOR - M1, "θα διασώσει τις εώς τώρα άριστες σχέσεις Κύπρου και Ρωσίας στο στρατιωτικό τομέα και θα διαλύσει τα σύννεφα που έχουν εμφανισθεί σε αυτές τις σχέσεις μετά τις εξελίξεις με τους S300".

    (ΚΥΠΕ/ΧΓ/ΜΜ)

    [12] Κύπρος - Κίνα - Διακρατική Συμφωνία - Υγεία

    Λευκωσία,Κύπρος,14/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Την ευχή όπως η διακρατική συμφωνία, που υπεγράφη το απόγευμα μεταξύ της Κυπριακής Δημοκρατίας και της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας θα αποτελέσει την αφετηρία για περαιτέρω συνεργασία και προώθηση της φιλίας μεταξύ των δύο χωρών, εξέφρασε ο Υφυπουργός Υγείας της Κίνας Λογκ Ουάγκ.

    Τη συμφωνία, η οποία αφορά τη συνεργασία στους τομείς της δημόσιας υγείας και της ιατρικής επιστήμης, υπέγραψαν ο Υπουργός Υγείας Χρίστος Σολωμής και ο Δρ. Ουάγκ, ο οποίος πραγματοποιεί από χθες επίσκεψη στο νησί.

    Ο Κινέζος επίσημος τόνισε ότι με την υπογραφή της συμφωνίας θα υπάρξει η αναγκαία προώθηση στη συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών στη δημόσια υγεία καθώς και σε διοικητικά θέματα υγείας.

    Από την πλευρά του, ο Υπουργός Υγείας εξέφρασε τη χαρά και την ικανοποίησή του για τη συνομολόγηση της πρώτης διακρατικής συμφωνίας μεταξύ Κύπρου και Κίνας στον τομέα της υγείας.

    Με αυτό τον τρόπο, είπε, θεμελιώνεται αποφασιστικά η συνεργασία των δύο χωρών στον τομέα της υγείας, αλλά είναι και ακόμη μια ουσιαστική αιτία σύσφιξης των δεσμών και των σχέσεων των δύο χωρών. Είμαστε βέβαιοι, κατέληξε, ότι με τα προγράμματα συνεργασίας που θα εφαρμοστούν θα ακολουθήσει και η ανταλλαγή εμπειρογνωμόνων και από τις δύο πλευρές.

    Μετά την υπογραφή της συμφωνίας πραγματοποιήθηκαν συνομιλίες, κατά τις οποίες εξετάστηκαν κυρίως, θέματα εκπαίδευσης ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού καθώς και η ανταλλαγή εμπειριών και πληροφοριών και η από κοινού προώθηση ερευνητικών προγραμμάτων.

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΜΜ)

    [13] Συνάντηση Κουκ - Χέρκους

    Λονδίνο,Βρετανία,14/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Μία περίπου ώρα κράτησε η συνάντηση της Εκπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Ντέιμ Αν Χερκους με τον Υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας, Ρόμπιν Κουκ, στη βρετανική πρωτεύουσα.

    Μετά τη συνάντηση δεν έγιναν δηλώσεις αλλά όπως αναφέρεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το βρετανικό ΥΠΕΞ, ο Βρετανός Υπουργός Εξωτερικών εξέφρασε την υποστήριξη της χώρας του στη διαδικασία του "πήγαινε - έλα" των Ηνωμένων Εθνών καθώς και στην όλη προσπάθεια του διεθνούς οργανισμού στο Κυπριακό.

    Ο κ. Κουκ εξέφρασε την ελπίδα για πρόοδο τόσο στο θέμα της μείωσης της έντασης όσο και στις προσπάθειες διευθέτησης του Κυπριακού.

    "Η Βρετανία", αναφέρει η ανακοίνωση, "θα κάνει ότι μπορεί για να ενθαρρύνει τη μεγαλύτερη δυνατή συνεργασία μεταξύ των δύο πλευρών".

    Στη συνάντηση παρεβρέθηκαν ο εκπρόσωπος της Βρετανίας για το Κυπριακό, Σερ Ντεϊβιντ Χάνεϊ, ο Βρετανός Υπατος Αρμοστής στην Κύπρο, Ντέιβιντ Μάντεν, ο Διευθυντής του Νοτιοευρωπαϊκού Τμήματος του βρετανικού ΥΠΕΞ, Ντέιβιντ Ρενταγουέι και ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Πολιτικού Τμήματος στο βρετανικό ΥΠΕΞ, Πίτερ Ρίκετς.

    Η κ. Χέρκους αναχωρεί αύριο από το Λονδίνο για τη Νέα Υόρκη, όπου θα έχει συνάντηση με τον ΓΓ του ΟΗΕ.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΜΧ/ΜΜ)

    [14] Κατασκοπεία - Προσωποκράτηση

    Λευκωσία,Κύπρος,14/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λευκωσίας εξέδωσε σήμερα διάταγμα οκταήμερης προσωποκράτησης εναντίον του Αυγουστίνου Σκούλλου, 53 ετών, από τον Κορμακίτη, ο οποίος σήμερα το πρωϊ επιχείρησε να περάσει στα κατεχόμενα από το οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας.

    Ο Σκούλλου συνελήφθη για διευκόλυνση των ανακρίσεων σχετικά με διερευνώμενη υπόθεση κατασκοπείας σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Σύμφωνα με πρωϊνή ανακοίνωση της Αστυνομίας, ο Σκούλλου φέρεται να είχε στην κατοχή του έγγραφο, που ανεφέρετο σε στρατιωτικές εγκαταστάσεις και οπλικά συστήματα της Εθνικής Φρουράς, ενώ μετά από έρευνα που έγινε στο αυτοκίνητό του, βρέθηκε φωτογραφική μηχανή που περιείχε φίλμ.

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΜΜ)

    [15] Αποστολάκης - S300 - Αμερικανικός οπλισμός

    Λευκωσία,Κύπρος,14/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    "Το Κυπριακό δεν είναι θέμα πυραύλων", δήλωσε ο Υφυπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας Δημήτρης Αποστολάκης, σημειώνοντας ότι "η αποσταθεροποιητική πλευρά από την προμήθεια των S300 που κάποιοι φοβήθηκαν, φαντάζει παρωνυχίδα μπροστά στη συνεχιζόμενη παρουσία αμερικανικού οπλισμού στην κατεχόμενη Κύπρο".

    Μιλώντας σε συνάντηση με επιτελείς ηγετικών μελών του αμερικανικού Κογκρέσου στο Χολαργό, ο κ. Αποστολάκης επεσήμανε ότι "με τον οπλισμό αυτό απειλείται η ελεύθερη Κύπρος, σε πείσμα απαγορευτικών ψηφισμάτων του Κογκρέσου".

    "Αυτή είναι η πλευρά που πρέπει να αντιμετωπιστεί, η οποία όσο συνεχίζεται, αναγκάζει τη νόμιμη κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας να αναζητεί απάντηση στο θέμα της αμυντικής της θωράκισης", τόνισε ο Υφυπουργός Αμυνας της Ελλάδας.

    Πρόσθεσε ότι ακριβώς "η ανάγκη αυτή οδήγησε την κυπριακή κυβέρνηση στην απόφαση προμήθειας του αντιαεροπορικού συστήματος S300".

    Ο κ. Αποστολάκης σημείωσε ωστόσο ότι η αλλαγή της απόφασης για εγκατάσταση των πυραύλων στην Κύπρο "ήταν μια κίνηση καλής θέλησης προς την πλευρά φίλων και συμμάχων, που την ζητούσαν από τη Λευκωσία, προκειμένου 'να τους λυθούν τα χέρια' για την εξεύρεση ειρηνικής λύσης στο κυπριακό πρόβλημα".

    "Αν ήταν αυτό το ζητούμενο, τότε η δική μας πλευρά περιμένει πλέον την επόμενη κίνηση", τόνισε ο κ. Αποστολάκης.

    Ο Υφυπουργός Αμυνας της Ελλάδας ανέφερε ότι η Τουρκία "δεν αποτελεί πρόβλημα για την Ελλάδα μόνο, αλλά για την περιοχή ολόκληρη, για το σύστημα διεθνούς εννόμου τάξεως, στο οποίο όλοι αναφερόμεθα".

    Σημείωσε ότι "προσβολή και μόνον προς κάθε αντίληψη σεβασμού της διεθνούς νομιμότητας αποτελεί η δήλωση του Τούρκου Υπουργού Εξωτερικών κ. Τζεμ της 30ης Δεκεμβρίου 1998, με την οποία επαίρεται, με τον πλέον απροσχημάτιστο τρόπο, ότι η χώρα του δεν εφάρμοσε ποτέ τα ψηφίσματα του ΟΗΕ για την Κύπρο."

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΜ)

    [16] Υπουργός Οικονομικών - Μετοχοποιήσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,14/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    "Η αύξηση της ανταγωνιστικότητας στους Ημικρατικούς Οργανισμούς ή τις δημόσιες εταιρείες, και η εισαγωγή μεθόδων και στοιχείων λειτουργίας που θα τους καταστήσουν πιο ανταγωνιστικούς και βιώσιμους, αποτελεί τον οδηγό και την πυξίδα μας".

    Στη δήλωση αυτή προέβη ο Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου μετά τη συνάντηση που είχε το απόγευμα με την Εκτελεστική Επιτροπή του ΚΕΒΕ.

    "Εκείνο που έχει σημασία", είπε είναι να "αντιληφθούμε ότι θα πρέπει να γίνουμε πιο ανταγωνιστικοί και ταυτόχρονα, σε καμία περίπτωση, να μην επηρεάσουμε δικαιώματα και επίπεδα ζωής των εργαζομένων".

    Κληθείς να αναφέρει κατά πόσον έγιναν σκέψεις και για πώληση άλλων εταιρειών, ο Υπουργός Οικονομικών είπε ότι "στο παρόν στάδιο η απόφασή μας είναι να μειώσουμε τη συμμετοχή μας μέχρι του 70% του μετοχικού κεφαλαίου, ώστε να παραμείνουν οι Κυπριακές Αερογραμμές στο Χρηματιστήριο" ενώ για το Χίλτον είπε ότι "θα ακολουθήσουμε παρόμοια πολιτική χωρίς να αποκλείεται και η εκποίηση του Χίλτον ως συνόλου".

    Αναφορικά με τη σημερινή έναρξη πώλησης μετοχών των Κυπριακών Αερογραμμών, ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι "οι Κυπριακές Αερογραμμές πρέπει να παραμείνουν στο Χρηματιστήριο" προσθέτοντας ωστόσο ότι για να παραμείνουν στο Χρηματιστήριο πρέπει να τηρηθεί "ο κανονισμός 67 και ο κανονισμός 61 που προβλέπουν ότι κανείς δεν μπορεί να έχει μετοχές πέραν του 70% του συνόλου, και η κυπριακή κυβέρνηση έχει 80%".

    Ο Υπουργός Οικονομικών είπε τέλος ότι η διαδικασία της εκποίησης του 10% των μετοχών της κυβέρνησης στις Κυπριακές Αερογραμμές θα βοηθήσει και την εταιρεία, γιατί όπως τόνισε, "η εμπλοκή και του ιδιωτικού τομέα θα είναι τονωτική για την όλη λειτουργία και απόδοση της εταιρείας".

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 14 January 1999 - 19:46:15 UTC