Check-out What's New on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 99-01-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ποδόσφαιρο
  • [02] Λαθρομετανάστες - Επιστροφή
  • [03] Φιλολογικό Μνημόσυνο - Ανδρέα Χριστοφίδη
  • [04] Μαρωνίτες - Ανακοίνωση - Κατασκοπεία
  • [05] Τ/Κ Τύπος - Δικοινοτικές επαφές
  • [06] Κατεχόμενα - Ευρωπαίος συνδικαλιστής
  • [07] Ντενκτάς - Εκδηλώσεις - Κουτσούκ
  • [08] ΓΓ ΟΗΕ - Χέρκους

  • [01] Ποδόσφαιρο

    Λευκωσια,Κύπρος,16/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Με τέσσερις συναντήσεις αρχίζει σήμερα η 15η αγωνιστική του Παγκυπρίου Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος 1ης Κατηγορίας.

    Οι αγώνες είναι:

    Νέα Σαλαμίνια -- ΑΠΟΕΛ Δόξα Κατωκοπιάς -- Ανόρθωση Απόλλων -- Εθνικός Αχνας Ε.Ν.Π. -- ΑΕΛ

    Οι αγώνες αρχίζουν στις 2.45 το απόγευμα εκτός από τη συνάντηση Απόλλωνα - Εθνικού που αρχίζει στις επτά το βράδυ.

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΜΑ)

    [02] Λαθρομετανάστες - Επιστροφή

    Λευκωσία,Κύπρος,16/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η Βηρυτός δέχθηκε έξι μόνο από τους 29 λαθρομετανάστες, οι οποίοι ήρθαν στην Κύπρο την Τετάρτη και τους οποίους η Αστυνομία μετέφερε αιφνιδίως την Πέμπτη το βράδυ στο Λίβανο.

    Ανακοίνωση της Αστυνομίας αναφέρει ότι οι έξι λαθρομετανάστες που αποβιβάστηκαν στη Βηρυτό είναι Αιγύπτιοι οι οποίοι είχαν άδεια εισόδου στο Λίβανο, χωρίς όμως άδεια εξόδου.

    Οι λαθρομετανάστες οδηγήθηκαν αρχικά στην Τρίπολη του Λιβάνου, με την αστυνομική άκατο "Οδυσσέας" και με τη συνοδεία 16 μελών της Αστυνομίας. Στην Τρίπολη δόθηκαν οδηγίες στο σκάφος της Κυπριακής Αστυνομίας να κατευθυνθεί στη Βηρυτό, όπου άρχισαν εντατικές διαπραγματεύσεις με τις αρμόδιες αρχές.

    Στο σκάφος της αστυνομίας δεν επετράπη η είσοδος στο λιμάνι της Βηρυτού, ενώ κατά τη διάρκεια των διαπραγματεύσεων με αρμοδίους του Λιβάνου, που επιβιβάστηκαν στην άκατο, το σκάφος πλευρίστηκε απο δύο λιβανικά πολεμικά σκάφη.

    Στις Αρχές του Λιβάνου παρουσιάστηκαν καταθέσεις λαθρομεταναστών, που παραδέχονταν ότι όλοι μαζί είχαν αναχωρήσει απο την Τρίπολη και ότι πλήρωσαν ο καθένας 1000 δολάρια για τη μεταφορά τους, όπως τους ελέχθη, στην Ελλάδα.

    Σύμφωνα με την ανακοίνωση της αστυνομίας, παρά τα αποδεικτικά αυτά στοιχεία, οι Αρχές του Λιβάνου δέχθηκαν την αποβίβαση μόνο των έξι Αιγυπτίων, ενώ διέταξαν τον απόπλουν του σκάφους.

    Κύπρος και Λίβανος έχουν συμφωνήσει όπως άτομα προερχόμενα από τη χώρα αυτή μπορούν να μεταφερθούν πίσω εντός επτά ημερών από την παράνομη άφιξή τους στο νησί.

    Μετά την επιστροφή της ακάτου της Αστυνομίας στην Κύπρο οι λαθρομετανάστες μεταφέρθηκαν σε κρατηρήρια της Αστυνομίας.

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΜΑ)

    [03] Φιλολογικό Μνημόσυνο - Ανδρέα Χριστοφίδη

    Λευκωσία,Κύπρος,16/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Φιλολογικό μνημόσυνο διοργανώνουν σήμερα οι Συντεχνίες Ε.Υ.ΡΙΚ (Ενωση Υπαλλήλων Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου ) και Σ.Υ.Τ.Υ.ΡΙΚ (Συντεχνία Υπαλλήλων Τεχνικών Υπηρεσιών Ραδιοφωνικού Ιδρύματος Κύπρου) στη μνήμη του Ανδρέα Χριστοφίδη, ο οποίος διατέλεσε μεταξύ άλλων, γενικός διευθυντής του ΡΙΚ καθώς και διευθυντής του Κυπριακού Πρακτορείου Ειδήσεων.

    Κύριος ομιλητής στην εκδήλωση, που θα πραγματοποιηθεί στην Πύλη Αμμοχώστου, θα είναι ο φιλόλογος και κριτικός, Κώστας Γεωργουσόπουλος.

    Θα μιλήσουν επίσης ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Ουράνιος Ιωαννίδης, ο φιλόλογος, Χρίστος Κολιός, ο γιατρός, Θεοφάνης Καραβίας, ο Χαρίλαος Παπαδόπουλος και η Ρήνα Κατσελλή.

    Παράλληλα, θα λειτουργήσει έκθεση φωτογραφίας και βιβλίων του Ανδρέα Χριστοφίδη, ενώ θα παρουσιασθεί και θα κυκλοφορήσει και το τελευταίο τεύχος του περιοδικού "Κριτήριο", το οποίο εξέδιδε τον τελευταίο καιρό πριν από το μοιραίο, με αξιόλογες αναφορές στο πρόσωπο και στο έργο του τιμωμένου.

    Θα προβληθεί, τέλος, μια βιογραφική ταινία με αποσπάσματα από τη ζωή του πνευματικού αυτού ανθρώπου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΓ)

    [04] Μαρωνίτες - Ανακοίνωση - Κατασκοπεία

    Λευκωσία,Κύπρος,16/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η Μαρωνιτική Κοινότητα καταδικάζει "ομόφωνα και με τον πιο έντονο τρόπο τη διερευνόμενη υπόθεση κατασκοπείας εις βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας", απο μέλος της κοινότητάς της.

    Ανακοίνωση του Εκπροσώπου της Μαρωνιτικής Κοινότητας στη Βουλή, Αντώνη Χατζηρούσου, αναφέρει ότι "οι μεμονωμένες αυτές ενέργειες που κατά καιρούς βλέπουν το φώς της δημοσιότητας είναι απαράδεχτες, παράνομες και γίνονται από άτομα με πορωμένη τη συνείδηση, χωρίς ήθος και αρχές".

    Η ανακοίνωση εκδόθηκε μετά από σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθές υπό την προεδρία του κ. Χατζηρούσου, στην οποία πήραν επίσης μέρος ο Χωρεπίσκοπος Μαρωνιτών, ο οποίος εκπροσωπούσε τον Αρχιεπίσκοπο Μαρωνιτών, ο βουλευτής Αβραάμ Αντωνίου και άλλοι παράγοντες της Κοινότητας.

    "Η σύσκεψη", αναφέρει η ανακοίνωση, "επαναβεβαιώνει την πλήρη και αμέριστη συμπαράσταση της Μαρωνιτικής Κοινότητας στον αγώνα που διεξάγει ο κυπριακός λαός για ελευθερία και δικαιοσύνη. Ιδιαίτερα η Μαρωνιτική Κοινότητα, που είναι στην ολότητά της ξεριζωμένη και προσφυγοποιημένη, με καταπατημένα όλα τα ανθρώπινά της δικαιώματα απο τον Τούρκο εισβολέα, δίνει το δικό της αγώνα για επιβίωση".

    Τέλος η ανακοίνωση της Μαρωνιτικής Κοινότητας κάνει έκκληση προς όλους να είναι ιδιαίτερα προσεκτικοί σε θέματα που αφορούν την ασφάλεια του τόπου, ενώ καλεί την αστυνομία όπως προχωρήσει άμεσα στη διερεύνηση του θέματος και στη λήψη όλων των αναγκαίων μέτρων.

    Η Αστυνομία συνέλαβε την Πέμπτη τον Μαρωνίτη Αυγουστίνο Σκούλλου, 53 χρόνων, από τον Κορμακίτη, για διευκόλυνση των ανακρίσεων σχετικά με διερευνώμενη υπόθεση κατασκοπείας σε βάρος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΜΑ)

    [05] Τ/Κ Τύπος - Δικοινοτικές επαφές

    Λευκωσία,Κύπρος,16/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    "Παρά τις απαγορεύσεις που επιβάλλει το κατοχικό καθεστώς, οι διάφορες δικοινοτικές ομάδες συνεχίζουν τις επαφές τους μέσω του Ιντερνέτ, όπως συνεχίζουν και τις επισκέψεις τους στο εξωτερικό".

    Αυτό αναφέρει σήμερα η Τ/κ εφημερίδα "Γενί Ντουζέν", προσθέτοντας ότι η Διακοινοβουλευτική Ενωση έχει καλέσει τον Απρίλιο στις Βρυξέλλες Ε/Κ και Τ/Κ πολιτικούς, οι οποίοι θα συναντηθούν με συναδέλφους τους από την Τουρκία, την Ελλάδα και τη Βρετανία.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, για το 1999 έχουν προγραμματιστεί συναντήσεις των δικοινοτικών ομάδων στο Ισραήλ, ενώ τον Φεβρουάριο θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα συνάντηση των επιχειρηματιών που συμετείχαν στη συνάντηση της Κωνσταντινούπολης.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΦΖ/ΜΑ)

    [06] Κατεχόμενα - Ευρωπαίος συνδικαλιστής

    Λευκωσία,Κύπρος,16/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Το μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Εργατικών Συνδικάτων, Πίτερ Σάιντενεκ, βρίσκεται στα κατεχόμενα μετά από πρόσκληση της συνδικαλιστικής οργάνωσης των Τ/Κ εργατών TΟΥΡΚΣΕΝ.

    Οπως ο ίδιος δήλωσε, κατά την παραμονή του στα κατεχόμενα θα ενημερωθεί για το συνδικαλιστικό κίνημα και γενικά για εργασιακά θέματα.

    Είπε επίσης ότι είναι δυνατό να πραγματοποιηθεί και το τρίτο Φόρουμ των κυπριακών συνδικαλιστικών οργανώσεων, στο οποίο συμμετέχουν Ε/κ και Τ/κ συντεχνίες, και ότι για το σκοπό αυτό άρχισαν ήδη οι εργασίες.

    Μέχρι σήμερα έχουν πραγματοποιηθεί δυο Φόρουμ, το 1995 και το 1997. Σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο, ο κ. Σάιντενεκ είπε ακόμη ότι η Συνομοσπονδία είναι έτοιμη να χρηματοδοτήσει και να διοργανώσει τον Ιούνιο σεμινάριο για τους εργαζόμενους στα κατεχόμενα, στο οποίο υπάρχει σκέψη να παραστεί και ο ΓΓ της Ευρωπαϊκής Συνομοσπονδίας Εργατικών Συνδικάτων.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΓΓ/ΜΑ)

    [07] Ντενκτάς - Εκδηλώσεις - Κουτσούκ

    Λευκωσία,Κύπρος,16/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς επανέλαβε χθες τις γνωστές αδιάλλακτες θέσεις του στο Κυπριακό και δήλωσε ότι δεν προτίθεται να υπαναχωρήσει από την πρόταση για συνομοσπονδιακή λύση, την οποία έχουν απορρίψει τόσο η κυπριακή κυβέρνηση όσο και η ελληνική κυβέρνηση καθώς και τα Ηνωμένα Εθνη.

    Ο Ντενκτάς μιλούσε σε εκδηλώσεις που πραγματοποιήθηκαν στα κατεχόμενα, στην παρουσία των παράνομων στρατιωτικών και πολιτικών αρχών του ψευδοκράτους και πλήθος κόσμου, στη μνήμη του Τ/Κ ηγέτη Φαζίλ Κουτσούκ, με αφορμή την 15η επέτειο από το θάνατό του, όπως γράφει σήμερα ο Τ/κ Τύπος.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΦΖ/ΜΑ)

    [08] ΓΓ ΟΗΕ - Χέρκους

    Νέα Υόρκη,ΗΠΑ,16/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Αισιόδοξη με την πορεία της συνεχιζόμενης διαδικασίας του "πήγαινε - έλα" με τις δύο πλευρές στην Κύπρο παρουσιάζεται η Εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο Αν Χέρκους, όπως μεταδίδει το ΑΠΕ από τη Νέα Υόρκη, επικαλούμενο πηγές της Γραμματείας.

    Οπως αναφέρει, ο ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Αναν, είχε χθες συνάντηση με την κ. Χέρκους, η οποία ήταν "τετ α τετ και αυστηρά εμπιστευτική". Δεν έγιναν δηλώσεις μετά το πέρας της συνάντησης.

    Η κ. Χέρκους δεν είχε άλλες επαφές στην έδρα των Ηνωμένων Εθνών και επιστρέφει στην Κύπρο αργότερα σήμερα.

    Το πρωί της Δευτέρας η Εκπρόσωπος του ΓΓ θα έχει νέα συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 16 January 1999 - 14:02:11 UTC