Visit our Archive of Documents from NATO Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 99-01-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ντενκτάς - Χάνεϊ - Ακύρωση γεύματος
  • [02] Βρετανική Υπάτη Αρμοστεία - Ακύρωση συναντήσεων
  • [03] Υπουργός Αμυνας - Κουτσού
  • [04] Τράπεζα Κύπρου - 100χρονα - Διάσκεψη
  • [05] Παραβίαση FIR Λευκωσίας - Διαμαρτυρία
  • [06] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [07] Επίτροπος για Θέματα Αποδήμων - Ομιλία - Αυστραλία
  • [08] ΚΕΑ - Δηλώσεις Χάνεϊ
  • [09] Νέοι Ορίζοντες - Δηλώσεις Χάνεϊ
  • [10] Επιστολή Κληρίδη - Δηλώσεις Χάνεϊ
  • [11] ΔΗΚΟ - Δηλώσεις Χάνεϊ
  • [12] ΕΔΗ - Δηλώσεις Χάνεϊ
  • [13] ΕΔΕΚ - Λυσσαρίδης - Χάνεϊ
  • [14] Επιστολή Μάντεν - Πρόεδρος Κληρίδης
  • [15] Αναστασιάδης - Σερ Ντέιβιντ
  • [16] Βασιλείου - Σερ Ντέιβιντ
  • [17] Γαλανός - Σερ Ντέιβιντ
  • [18] ΑΤΗΚ - Συμφωνία - Μαύρη Θάλασσα
  • [19] ΠΑΚ - Δηλώσεις Χάνεϊ

  • [01] (Κ) Ντενκτάς - Χάνεϊ - Ακύρωση γεύματος

    Λευκωσία,Κύπρος,22/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Τουρκοκύπριος ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς ειδοποίησε σήμερα το πρωί τη Βρετανική Υπάτη Αρμοστεία στη Λευκωσία ότι δεν θα παρίστατο σε προγραμματισμένο γεύμα σήμερα το μεσημέρι με τον εκπρόσωπο της Βρετανίας στο Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ.

    Ο Ντενκτάς δεν έδωσε οποιοδήποτε λόγο για την ακύρωση της συμμετοχής του στο εν λόγω γεύμα εργασίας ενώ αρχικά είχε αποδεχθεί.

    Το γεύμα θα διδόταν σε γραφείο που διατηρεί η βρετανική Υπάτη Αρμοστεία στην κατεχόμενη Λευκωσία και σ' αυτό επρόκειτο να παραστούν ο Ντενκτάς και δύο σύμβουλοί του, ο Σερ Ντέιβιντ καθώς και οι πρεσβευτές της Βρετανίας σε Αθήνα, Αγκυρα και Λευκωσία.

    Εκπρόσωπος τη Υπάτης Αρμοστείας διευκρίνισε στο ΚΥΠΕ ότι η ακύρωση της συμμετοχής του Ραούφ Ντενκτάς στο γεύμα προηγήθηκε της γνωστοποίησης της απόφασης του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη να μην παραστεί σε δείπνο εργασίας με τους Βρετανούς διπλωμάτες απόψε στην κατοικία του Υπάτου Αρμοστή στη Λευκωσία Ντέιβιντ Μάντεν.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης πήρε την απόφασή αυτή, την οποία γνωστοποίησε με επιστολή του στον κ. Μάντεν, σε ένδειξη διαμαρτυρίας για συγκεκριμένες δηλώσεις που έκανε ο Σερ Ντέιβιντ, κατά την άφιξή του στο αεροδρόμιο Λάρνακας.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [02] (Κ) Βρετανική Υπάτη Αρμοστεία - Ακύρωση συναντήσεων

    Λευκωσία,Κύπρος,22/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η βρετανική Υπάτη Αρμοστεία εκφράζει τη λύπη της για το γεγονός ότι ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης και ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς ακύρωσαν συμμετοχή τους σε χωριστά γεύματα με τον εκπρόσωπο της Βρετανίας στο Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ και τους πρεσβευτές της Βρετανίας σε Αθήνα, Αγκυρα και Λευκωσία.

    Σε ανακοίνωσή της, η Υπάτη Αρμοστεία στη Λευκωσία αναφέρει ότι ο σκοπός των συναντήσεων "δεν ήταν μόνο η λεπτομερής συζήτηση των τρόπων με τους οποίους η βρετανική κυβέρνηση θα εργαστεί, όπως ανέφερε ο κ. Μπλερ στη δήλωσή του της 23ης Δεκεμβρίου, για την πλήρη εφαρμογή του ψηφίσματος 1218 του Συμβουλίου Ασφαλείας".

    Ο σκοπός, συνεχίζει, ήταν "και για μια μεγάλη και συνεχόμενη προσπάθεια για την εξασφάλιση μιας δίκαιης, συνολικής και μόνιμης διευθέτησης στην Κύπρο, αλλά επίσης και για να ακούσουν τις απόψεις των δύο ηγετών για το δρόμο εμπρός".

    "Για αυτό εκφράζουμε τη λύπη μας για το γεγονός ότι κανείς από τους δύο δεν πήρε την ευκαιρία να μας παραθέσει τις απόψεις του," καταλήγει η ανακοίνωση της Υπάτης Αρμοστείας.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [03] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Κουτσού

    Λευκωσία,Κύπρος,22/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Τη δύσκολη φάση στην οποία βρίσκονται τα αμυντικά θέματα της Κύπρου και την ανάγκη για μια σχεδιασμένη αμυντική πολιτική, μετά απο το 'φιάσκο' των πυραύλων S300, επεσήμανε στον Υπουργό Αμυνας Γιαννάκη Χρυσοστομή, ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων Νίκος Κουτσού.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος, ο κ. Κουτσού είχε σήμερα εθιμοτυπική συνάντηση με τον Υπουργό Αμυνας, ο οποίος παρουσίασε στον Πρόεδρο των Νέων Οριζόντων τις αρχικές του σκέψεις για τα θέματα που απασχολούν το υπουργείο του.

    Ο κ. Κουτσού ευχήθηκε στον κ. Χρυσοστομή καλές επιτυχίες στα νέα του καθήκοντα και συμφώνησε ότι τα θέματα άμυνας θα πρέπει "να τα διαχειριζόμαστε ως ευαίσθητα, σημαντικά και ταυτισμένα με την εθνική μας ασφάλεια".

    Τόνισε, ωστόσο, ότι βασική προϋπόθεση αποφυγής κομματικών αντιπαραθέσεων "είναι η ύπαρξη συνολικής στρατηγικής που επιβάλλεται να συμφωνηθεί μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου, με πλήρη ενημέρωση του Εθνικού Συμβουλίου".

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΜΑ)

    [04] (Κ) Τράπεζα Κύπρου - 100χρονα - Διάσκεψη

    Λευκωσία,Κύπρος,22/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Με μη ευκαταφρόνητα δώρα προς τους μετόχους και το προσωπικό της γιορτάζει φέτος τα 100χρονά της η Τράπεζα Κύπρου, υποσχόμενη για το μέλλον την ίδια δυναμική πορεία που την καθιέρωσε ήδη ως μια διεθνή τράπεζα.

    Συγκεκριμένα, σε σημερινή διάσκεψη Τύπου ο Πρόεδρος του Συγκροτήματος της Τράπεζας Κύπρου, Σόλων Τριανταφυλλίδης, ανακοίνωσε ότι με την ευκαιρία του εορτασμού ενός αιώνα ζωής της Τράπεζας, το Συγκρότημα θα εκδώσει δωρεάν μετοχές προς τους μετόχους με αναλογία μια δωρεάν μετοχή ανά δέκα μετοχές που κάποιος θα κατέχει στις 4 Μαϊου 1999.

    Θα εκδοθούν επίσης 100χρονα δικαιώματα αγοράς μετοχών προς τους μετόχους, λήξης 2003, με αναλογία ένα δικαίωμα για κάθε δέκα μετοχές που κάποιος θα κατέχει την ίδια ημερομηνία, στην τιμή των 3 λιρών, που είναι πολύ χαμηλότερη από τη σημερινή τιμή αγοράς μιας μετοχής.

    Το Σεπτέμβριο του 1999 θα εκδοθούν περίπου 16 εκατομμύρια νέες μετοχές προς τους μετόχους με αναλογία μια νέα μετοχή για κάθε 8 μετοχές που θα κατέχει τότε κάποιος, προς 2,50 λίρες ανά μετοχή.

    Τέλος, εκτός από το συνολικό μέρισμα του 1998 που ανέρχεται στο 20%, θα καταβληθεί επιπλέον επετειακό μέρισμα 3% ανά μετοχή.

    Εξάλλου, στο προσωπικό του Συγκροτήματος που θα βρίσκεται σε υπηρεσία την 4η Μαϊου 1999 και που θα αριθμεί γύρω στα 3.900 άτομα, θα παραχωρηθούν 1,5 εκ. δικαιώματα αγοράς (warrants) και 100 δωρεάν μετοχές. Ανά 100 μετοχές θα πάρουν και οι εν ζωή αφυπηρετήσαντες.

    Στη διάσκεψη, ο κ. Τριανταφυλίδης προέβη σε μια αναδρομή της ιστορίας της Τράπεζας, η οποία πρωτολειτούργησε ως ταμιευτήριο στις 24 Ιανουαρίου 1899 και τόνισε ότι η Τράπεζα Κύπρου "συνέβαλε ενεργά στην οικονομική αφύπνιση του τόπου".

    Αναφερόμενος στο μέλλον της "παλαιότερης και μεγαλύτερης τράπεζας της Κύπρου", ο κ. Τριανταφυλλίδης διαβεβαίωσε ότι η Τράπεζα Κύπρου "έχει το σθένος και τις ικανότητες να αντιμετωπίσει τη νέα χιλιετία με τον ίδιο ζήλο και δημιουργικότητα, βασιζόμενη πάντοτε σε αυτούς που τη δημιούργησαν, το λαό της Κύπρου".

    Σήμερα, ανέφερε, η Τράπεζα διαθέτει 6 καταστήματα στο Λονδίνο και ένα στο Μπίρμιγκχαμ, ενώ ο αριθμός καταστημάτων της στην Ελλάδα θα φθάσει το 2000 γύρω στα 30. Το δίκτυο συμπληρώνεται από σειρά γραφείων αντιπροσωπείας στην Αυστραλία, Νότια Αφρική, Καναδά, Ανατολική Ευρώπη και Νέα Υόρκη.

    Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις, ο κ. Τριανταφυλλίδης είπε ότι προς το παρόν δεν είναι μέσα στα σχέδια του Συγκροτήματος η συγχώνευση ή οποιεσδήποτε εξαγορές και ανέφερε ότι μέχρι το 2003 το μετοχικό κεφάλαιό του Συγκροτήματος θα αυξηθεί κατά 130 εκ. λίρες.

    Ο Πρόεδρος του Συγκροτήματος χαρακτήρισε ως "απαράδεκτα ψηλά" τα επιτόκια στην Κύπρο και τόνισε ότι το δημοσιονομικό έλλειμμα αποτελεί πρόβλημα στη φιλελευθεροποίηση των επιτοκίων, τασσόμενος υπέρ της αύξησης του ποσοστού του ΦΠΑ, συγκράτησης των δημοσίων δαπανών και αύξησης της παραγωγκότητας, για να μειωθεί το εν λόγω έλλειμμα.

    Με την ευκαιρία των 100χρονών της, η Τράπεζα θα διοργανώσει καθ' όλη της διάρκεια του έτους σειρά εκδηλώσεων, εκθέσεων, σεμιναρίων κ.ά. Μεταξύ αυτών, θα είναι και δυο συναυλίες με τον Ελλαδίτη τραγουδιστή Γιώργο Νταλάρα.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΑ)

    [05] (Κ) Παραβίαση FIR Λευκωσίας - Διαμαρτυρία

    Λευκωσία,Κύπρος,22/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η Κύπρος κατήγγειλε στα Ηνωμένα Εθνη τη νέα τουρκική παραβίαση του FIR (Περιοχή Ελέγχου Πτήσεων) Λευκωσίας που έγινε στις 11 Ιανουαρίου.

    Συγκεκριμένα, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένα Εθνη Σώτος Ζακχαίος κατήγγειλε την τουρκική ενέργεια με επιστολή του προς τον Γ.Γ. του ΟΗΕ, ημερομηνίας 13 Ιανουαρίου.

    Στην επιστολή, που κυκλοφόρησε χθες επισήμως ως έγγραφο του ΟΗΕ, ο κ. Ζακχαίος καταγγέλει την Τουρκία για προκλητική περιφρόνηση του Διεθνούς Δικαίου, του Χάρτη των Ηνωμένων Εθνών και όλων των σχετικών περί Κύπρου ψηφισμάτων, ενώ υπογραμμίζει ότι η νέα παραβίαση πραγματοποιείται αμέσως μετά την υιοθέτηση των ψηφισμάτων 1217 και 1218 του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Υπενθυμίζει ότι τα ψηφίσματα αυτά καλούν όλα τα κράτη να επιδείξουν σεβασμό προς την κυριαρχία και εδαφική ακεραιότητα της Κυπριακής Δημοκρατίας και να απόσχουν από οποιαδήποτε ενέργεια που θα μπορούσε να βλάψει αυτή την κυριαρχία, ανεξαρτησία και εδαφική ακεραιότητα.

    Στην επιστολή του, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου προσθέτει ότι η κυπριακή Κυβέρνηση αναμένει πως η τουρκική πλευρά θα συμμορφωθεί με τις πρόνοιες αυτών των ψηφισμάτων.

    Αναφέρεται ακόμα ότι οι προκλητικές αυτές ενέργειες δεν συμβάλλουν στη μείωση της έντασης και είναι αντίθετες με την πρωτοβουλία του ΓΓ της 30ης Σεπτεμβρίου 1998, στα πλαίσια των καλών του υπηρεσιών, με στόχο τη μείωση της έντασης και την επίτευξη προόδου για μια δίκαιη και μόνιμη διευθέτηση στη Κύπρο.

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΜΑ)

    [06] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,22/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

            Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                     97.75 ( 0.57)
    
            Συνολικό Ποσό Συναλλαγών   £ 5,507,373
    
            Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
            Τραπεζικοί Οργανισμοί      £ 3,333,519  113.43 ( 1.02)
            Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
            Οργανισμοί                 £   112,565   60.39 (-0.30)
            Ασφαλιστικοί Οργανισμοί    £   398,459   77.45 (-0.15)
            Βιομηχανικές Εταιρείες     £   433,048   91.37 ( 0.31)
            Τουριστικές Επιχειρήσεις   £   237,024   74.69 (-2.37)
            Εμπορικές Εταιρείες        £   323,689   45.81 ( 0.57)
            Αλλες Εταιρείες            £   253,268   86.98 ( 1.66)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (KYΠΕ/ΜΑ)

    [07] (Κ) Επίτροπος για Θέματα Αποδήμων - Ομιλία - Αυστραλία

    Λευκωσία,Κύπρος,22/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Προεδρικός Επίτροπος για θέματα Αποδήμων και Επαναπατρισθέντων, Μανώλης Χριστοφίδης, τόνισε ότι "η Τουρκία εξακολουθεί να ενισχύει τη στρατιωτική της παρουσία στην Κύπρο θέτοντας έτσι σε κίνδυνο την ασφάλεια της Κύπρου και τη σταθερότητα στη περιοχή".

    Προσφωνώντας σήμερα το 28ο συνέδριο της Ομοσπονδίας Κυπριακών Κοινοτήτων Αυστραλίας, στην Αδελάιδα, ο κ. Χριστοφίδης είπε επίσης ότι οι συστηματικές προσπάθειες της Τουρκίας "να αλλοιώσει με τη βία το δημογραφικό χαρακτήρα του κατεχόμενου μέρους της Κύπρου, υλοποιούνται με την εισαγωγή πέραν των 100 χιλιάδων εποίκων από την Ανατολία. Ως αποτέλεσμα του εποικισμού".

    "Σήμερα, οι έποικοι είναι περισσότεροι από τους Τουρκοκυπρίους", συμπλήρωσε.

    Ο κ. Χριστοφίδης ανέφερε ακόμη ότι "η πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου εξακολουθεί να λεηλατείται και να καταστρέφεται συστηματικά και τα βασικά ανθρώπινα δικαιώματα και οι θεμελιώδεις ελευθερίες όλων των Κυπρίων, Ε/Κ και Τ/Κ, παραβιάζονται κατάφωρα απο την Τουρκία, η οποία με τις πράξεις της αυτές περιφρονεί τη διεθνή έννομη τάξη και την ίδια την ανθρωπότητα".

    Ο Προεδρικός Επίτροπος σημείωσε ότι "δυστυχώς όλες αυτές οι παράνομες ενέργειες της Τουρκίας παραμένουν ατιμώρητες", προσθέτοντας ότι οι ενέργειες αυτές "δεν μπορεί και δεν πρέπει να συνεχίζονται γιατί η πρακτική αυτή αποτελεί περιφρόνηση προς τη διεθνή κοινότητα".

    Το συνέδριο προσφώνησε επίσης ο Υπατος Αρμοστής της Δημοκρατίας στην Αυστραλία, Ανδρέας Γεωργιάδης, ο οποίος αναφέρθηκε στις πρόσφατες εξελίξεις του Κυπριακού, με ιδιαίτερη έμφαση στην απόφαση της Κύπρου να μην εγκαταστήσει τους ρωσικούς πυραύλους στο νησί.

    Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι "είναι καιρός τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας για την Κύπρο να εφαρμοστούν πλήρως, γιατί αποτελούν τη διεθνή έννομη τάξη, και όχι να εφαρμόζονται επιλεκτικά, ανάλογα με τα συμφέροντα και τις επιθυμίες μερικών".

    Είπε επίσης ότι "η διεθνής κοινότητα θα πρέπει να καταστήσει σαφές στην Τουρκία πως η διχοτόμηση δεν αποτελεί λύση για την Κύπρο, ούτε τώρα ούτε και στο μέλλον, ότι θα πρέπει να σεβαστεί τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και να αποσύρει τα κατοχικά της στρατεύματα και τους χιλιάδες εποίκους που έφερε απο την Ανατολία".

    Στην έναρξη του συνεδρίου της Ομοσπονδίας Κυπριακών Κοινοτήτων ήταν επίσης παρόντες ο Υπουργός Εξωτερικών της Αυστραλίας Αλεξάντερ Ντάουνερ, ο Αρχηγός της Αντιπολίτευσης της Νοτίου Αυστραλίας Μάικ Ραν, η Βουλευτής του Κόμματος των Φιλελευθέρων Τρίς Γουώρθ και άλλοι επίσημοι.

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΜΑ)

    [08] (Κ) ΚΕΑ - Δηλώσεις Χάνεϊ

    Λευκωσία,Κύπρος,22/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Το Κόμμα Ευρωδημοκρατικής Ανανέωσης χαιρέτισε σήμερα την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη να μην παραστεί στο προγραμματισμένο για απόψε δείπνο στη βρετανική Υπάτη Αρμοστεία με το Βρετανό Απεσταλμένο Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ.

    Σε ανακοίνωσή του, το ΚΕΑ τονίζει ότι είχε ταχθεί "ευθύς εξ' αρχής κατά της πραγματοποίησης της συνάντησης" και ότι αισθάνεται "ιδιαίτερη ικανοποίηση που έστω και σήμερα, και υπό το φως των χθεσινών δηλώσεων του Σερ Ντέιβιντ, ο Πρόεδρος Κληρίδης αναθεώρησε την απόφασή του να τον συναντήσει".

    Το ΚΕΑ θεωρεί ότι "με τις απαράδεκτες δηλώσεις του και προτρέποντάς μας στην ουσία να αποδεχθούμε συνομοσπονδιακή λύση, ο Σερ Ντέιβιντ ευθυγραμμίζεται πλήρως με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και μηδενίζει τα πρόσφατα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, τα οποία ψήφισε ακόμη και η ίδια η χώρα του".

    Τέλος, το ΚΕΑ καλεί τη βρετανική Κυβέρνηση να διαχωρίσει τη θέση της από τον Σερ Ντέιβιντ και "να προχωρήσει στην άμεση αντικατάστασή του".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [09] (Κ) Νέοι Ορίζοντες - Δηλώσεις Χάνεϊ

    Λευκωσία,Κύπρος,22/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Οι Νέοι Ορίζοντες σημειώνουν ότι ήταν "σωστή αντίδραση από πλευράς της κυπριακής Κυβέρνησης" να μην παραστεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης στο δείπνο της βρετανικής Υπάτης Αρμοστείας, στο οποίο θα παρίστατο και ο Βρετανός Απεσταλμένος Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ.

    Σε ανακοίνωσή τους, οι Νέοι Ορίζοντες εκτιμούν ότι "οι απαράδεκτες αξιώσεις" του Σερ Ντέιβιντ "ουσιαστικά τερματίζουν και την πρωτοβουλία που ανέλαβε ο Πρόεδρος Κληρίδης με την εκ διαρροής γνωστοποιηθείσα επιστολή του προς το Γενικό Γραμματεά του ΟΗΕ για προσωρινή αναστολή των εξοπλισμών".

    Εκφράζουν, επίσης, την ελπίδα ότι "οι εξελίξεις θα προσγειώσουν και τον Πρόεδρο και τον Υπουργό Εξωτερικών, οι οποίοι μέσω του Κυβερνητικού Εκπροσώπου μας εξάγγειλαν μια σειρά σκέψεων του κ. Κασουλίδη για αξιοποίηση του ευνοϊκού κλίματος που δημιουργήθηκε από την ακύρωση της έλευσης των πυραύλων S300".

    Τέλος, οι Νέοι Ορίζοντες αναφέρουν ότι "η αναξιοπιστία της Κυβέρνησης Κληρίδη στο εσωτερικό και στο εξωτερικό επιβάλλει άμεση προσφυγή στις κάλπες, διαφορετικά οι αρνητικές επιπτώσεις στο Κυπριακό θα είναι δραματικές και μη ανατρέψιμες".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [10] (Κ) Επιστολή Κληρίδη - Δηλώσεις Χάνεϊ

    Λευκωσία,Κύπρος,22/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    "Προσβλητικές" θεωρεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης τις δηλώσεις του Βρετανού εκπροσώπου για το Κυπριακό Σερ Ντέϊβιντ Χάνεϊ, και υπό το φως των δηλώσεων αυτών δεν έβλεπε το λόγο γιατί να παραστεί στο δείπνο που επρόκειτο να πραγματοποιηθεί απόψε στη βρετανική Υπάτη Αρμοστεία.

    Στην επιστολή που απέστειλε σήμερα προς τον Βρετανό Υπατο Αρμοστή, Ντέϊβιντ Μάντεν, και η οποία δόθηκε στη δημοσιότητα, ο Πρόεδρος Κληρίδης αναφέρει ότι "με λύπη σας πληροφορώ ότι μετά από τις δηλώσεις του Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ προς τους δημοσιογράφους δεν βλέπω το λόγο να παραστώ στον αποψινό δείπνο.

    Διαμαρτύρομαι έντονα για τη δήλωση του Σερ Ντέϊβιντ Χάνεϊ που μας συμβουλεύει να ακολουθήσουμε το ελβετικό μοντέλο, το οποίο αναγνωρίζει κυριαρχία στα ελβετικά καντόνια εκ περιτροπής".

    Προσθέτει ότι "αυτές είναι οι τουρκικές θέσεις και είναι αντίθετες προς τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας, περιλαμβανομένου του τελευταίου Ψηφίσματος 1217, το οποίο προνοεί για λύση βασισμένη σε μια διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με μία κυριαρχία και μία διεθνή προσωπικότητα και ιθαγένεια".

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης τονίζει ότι "επιπλέον, διαμαρτύρομαι έντονα για τον υπαινιγμό του Σερ Ντέϊβιντ ότι με την αποστολή της επιστολής μου της 7ης Ιανουαρίου 1999 στο Γενικό Γραμματέα έκανα μανούβρες για να εξασφαλίσω τακτικό πλεονέκτημα, δηλαδή ότι είμαι καλό παιδί και αποδέχτηκα, ενώ εκείνοι είναι κακά παιδιά και δεν δέχτηκαν".

    "Θεωρώ τέτοιες δηλώσεις προσβλητικές", τονίζει. "Δεν έκανα μανούβρες για να δείξω ότι ήμουν καλό παιδί", ξεκαθαρίζει ο Πρόεδρος Κληρίδης στην επιστολή του προς τον κ. Μάντεν και καταλήγει:

    "Θεώρησα αναγκαίο πριν προχωρήσω στην υπογραφή συμβολαίων για την προμήθεια στρατιωτικού εξοπλισμού, ενόψει των προνοιών του Ψηφίσματος 1218, να δώσω στην άλλη πλευρά την ευκαιρία να υποδηλώσει τις προθέσεις της σε ότι αφορά την εφαρμογή του ψηφίσματος, έχοντας υπόψη ότι το ίδιο ψήφισμα ζητά από τα ενδιαφερόμενα μέρη να συμμορφωθούν με τις πρόνοιες, και το γεγονός ότι ο Πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ διακήρυξε στις 23 Δεκεμβρίου 1998 την πρόθεση της κυβέρνησής του να εργαστεί για την πλήρη εφαρμογή αυτού του ψηφίσματος".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΑ)

    [11] (Κ) ΔΗΚΟ - Δηλώσεις Χάνεϊ

    Λευκωσία,Κύπρος,22/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    "Η ψυχρολουσία που προκάλεσαν οι δηλώσεις του Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ στο αεροδρόμιο Λάρνακας οδηγούν τον Πρόεδρο Κληρίδη σε αναγκαστική αναδίπλωση", αναφέρει το ΔΗΚΟ σε ανακοίνωσή του που εξέδωσε το απόγευμα.

    Οπως αναφέρει, το ΔΗΚΟ και ο Πρόεδρός του Σπύρος Κυπριανού εύχονται "το πάθημα αυτό να γίνει επιτέλους μάθημα και να εγκαταλειφθεί πάραυτα η πολιτική και η τακτική των ψευδαισθήσεων και του 'καλού παιδιού'".

    Τέλος, τονίζει ότι "η πολιτική, η στρατηγική και η τακτική της δικής μας πλευράς στο Κυπριακό πρέπει να τεθούν αμέσως κάτω από συλλογικό προβληματισμό, μελέτη κι επανασχεδιασμό στο Εθνικό Συμβούλιο και στη συνέχεια σε κοινή σύσκεψη της ελληνικής Κυβέρνησης με το Εθνικό Σύμβουλιο".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [12] (Κ) ΕΔΗ - Δηλώσεις Χάνεϊ

    Λευκωσία,Κύπρος,22/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    "Ατυχείς" χαρακτηρίζουν τις δηλώσεις του εκπροσώπου της Βρετανίας για το Κυπραικό, Σερ Ντέϊβιντ Χάνεϊ, οι Ενωμένοι Δημοκράτες, "ιδιαίτερα τη στιγμή που η ελληνοκυπριακή πλευρά έχει προχωρήσει μονομερώς στη μείωση της έντασης με τη μη έλευση των πυραύλων και με την αποστολή της επιστολής Κληρίδη προς τον ΓΓ των ΗΕ, συμμορφούμενη με τις υποδείξεις του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ".

    Σε ανακοίνωσή τους οι Ενωμένοι Δημοκράτες επισημαίνουν επίσης ότι "με τις δηλώσεις του ο Βρετανός αντιπρόσωπος έχει υποβαθμίσει τις σημαντικές αποφάσεις και ενέργειες της κυπριακής κυβέρνησης για μείωση της έντασης και για σαφή εκδήλωση της πολιτικής βούλησης της πλευράς μας για άμεση έναρξη διαπραγματεύσεων".

    Οπως αναφέρουν ο Σερ Ντέβιντ "έχει προκαλέσει σύγχυση στην πολιτική ηγεσία και στον κυπριακό λαό για την επιδίωξη και το πλαίσιο της αγγλικής πρωτοβουλίας και έχει δημιουργήσει ερωτηματικά για το κατά πόσο είναι δυαντό να συμβάλει εποικοδομητικά στην προσπάθεια εξόδου από το αιέξοδο που υπάρχει σήμερα και που οφείλεται στην τουρκική αδιαλλαξία".

    Οι ΕΔΗ σημειώνουν ότι θεωρούν πως "είναι η ώρα να υπάρξει η κατάλληλη παρέμβαση προς την τουρκική πλευρά από το διεθνή παράγοντα" και προσδοκούν ότι "ανάλογες αποφάσεις και ενέργειες από πλευράς του Ντενκτάς και της Τουρκίας θα συμβάλουν ώστε να τεθεί το όλο θέμα του διακοινοτικού διαλόγου και της μείωσης της έντασης στην Κύπρο στην ορθή του διάσταση και με βάση το πνεύμα και το γράμμα των τελευταίων ψηφισμάτων του Σ.Α. των ΗΕ".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΑ)

    [13] (Κ) ΕΔΕΚ - Λυσσαρίδης - Χάνεϊ

    Λευκωσία,Κύπρος,22/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Θέμα απομάκρυνσης του Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ από τη θέση του εκπροσώπου της Βρετανίας για το Κυπριακό, έθεσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης, εάν όπως είπε "η βρετανική κυβέρνηση θέλει να διατηρήσει κάποια αξιοπιστία".

    Ο κ. Λυσσαρίδης σχολίαζε τις χθεσινές δηλώσεις του Σερ Ντέϊβιντ, στις οποίες προέβη κατά την άφιξή του στη Κύπρο, τις οποίες χαρακτήρισε ως "ψυχρολουσία μετά από τη διαφοροποίηση της απόφασης για τους S300".

    Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ τόνισε ότι αν οι δηλώσεις Χάνεϊ "δεν είναι προσωπικές απόψεις, τότε θα έχουμε έντονη αντιδικία με τη βρετανική κυβέρνηση" επισημαίνοντας ότι οι Βρετανοί δεν πρέπει να ξεχνούν ότι έχουν συμφέροντα στη Κύπρο.

    Ο κ. Λυσσαρίδης είπε ωστόσο ότι εάν ο Σερ Ντέιβιντ εξέφρασε "πέραν του δέοντος προχωρημένες απόψεις", τότε καθήκον του Βρετανού Υπουργού Εξωτερικών Ρόμπιν Κουκ είναι "να τον απαλλάξει από τα καθήκοντά του για να μας δώσει δείγματα γραφής ότι δεν υπάρχει πράγματι διαφοροποίηση της βρετανικής θέσης".

    "Διαφορετικά υπεύθυνοι για τις δηλώσεις του θα είναι οι ίδιοι οι κυβερνώντες", τόνισε ο κ. Λυσσαρίδης, ο οποίος ανακοίνωσε ότι στο τέλος του μήνα θα έχει συνάντηση με τον Βρετανό ΥΠΕΞ.

    Ο κ. Λυσσαρίδης διερωτήθηκε "τί επιτέλους δεν είναι μανούβρα για τον Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ" και εξέφρασε την πεποίθηση ότι "η πολιτική της συνεχούς προσαρμογής προς τους εκβιασμούς και τις πιέσεις των ξένων δεν αποδίδει".

    "Ο Σερ Ντέιβιντ", ανέφερε, "μας είπε και ποιά είναι η ουσία και μας έδωσε παραδείγματα στα οποία υπάρχουν χωριστές κυριαρχίες αντί μια κυριαρχία".

    Ο κ. Λυσσαρίδης επικρότησε την απόφαση του Προέδρου Κληρίδη να μην παραστεί στο δείπνο με τον Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, υπενθυμίζοντας ότι είχε "ένσταση για την αποδοχή της πρόσκλησης".

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΜΑ)

    [14] (Κ) Επιστολή Μάντεν - Πρόεδρος Κληρίδης

    Λευκωσία,Κύπρος,22/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπατος Αρμοστής της Βρετανίας στην Κύπρο, Ντέιβιντ Μάντεν με απαντητική του επιστολή προς τον Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, εκφράζει λύπη για την απόφαση του Προέδρου να μην παραστεί στο αποψινό δείπνο στην Υπάτη Αρμοστεία.

    Στην επιστολή του, ο κ. Μάντεν σημειώνει ότι το αποψινό δείπνο, "θα ήταν μια πολύτιμη ευκαιρία για μας να ακούσουμε τις απόψεις σας για την πορεία μπροστά και από της πλευράς μας να διαβεβαιώσουμε για τη δέσμευση του Πρωθυπουργού σε μια ενισχυμένη προσπάθεια για επίτευξη μέτρων για μείωση της έντασης και προώθηση των προοπτικών για μια συνολική λύση στο κυπριακό πρόβλημα".

    Σημειώνει επίσης, ότι "είμαι περισσότερο λυπημένος, όπως θα διαπιστώσετε και από το πλήρες κείμενο των δηλώσεων (Χάνεϊ) που εσωκλείεται, ότι ο Σερ Ντέιβιντ δεν έκανε αναφορά στα σημεία στα οποία φέρετε ένσταση".

    Διευκρίνισε ότι "σε ότι αφορά το ελβετικό σύνταγμα, ο Σερ Ντέιβιντ δεν συμβούλευσε την Κύπρο να ακολουθήσει το ελβετικό μοντέλο.

    Ο στόχος του", συνεχίζει, "ήταν να δείξει ότι η υπερβολική επικέντρωση σε προϋποθέσεις αναφορικά με τη μορφή, όπως περιέχονται στις προτάσεις του κ. Ντενκτάς της 31ης Αυγούστου, δεν ήταν ο καλύτερος τρόπος για να προχωρήσουμε".

    Συνεχίζοντας, ο κ. Μάντεν αναφέρει ότι "σε ότι αφορά την πρόσφατη επιστολή σας προς το ΓΓ του ΟΗΕ, ο Σερ Ντέιβιντ είπε ότι 'τη χαιρετίζουμε θερμά', τη χαρακτήρισε ως 'ένα εξαιρετικά σημαντικό βήμα' και 'μια πολύ καλή αρχή, μια πολύ ευπρόσδεκτη πρωτοβουλία'".

    Τέλος, ο κ. Μάντεν αναφέρει ότι το σχόλιο του Σερ Ντέιβιντ "αναφορικά με μανούβρα τακτικής δεν σχετίζεται με την επιστολή σας αλλά με ερώτημα που τέθηκε από δημοσιογράφο, εάν το Συμβούλιο Ασφαλείας θα επιδιώξει μιαν παρόμοια ανταπόκριση και από την τουρκική πλευρά".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)

    [15] (Κ) Αναστασιάδης - Σερ Ντέιβιντ

    Λευκωσία,Κύπρος,22/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η αποθράσυνση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς είναι το αποτέλεσμα που θα πρέπει να αναμένει κανείς, εάν οι μεσολαβητές στο Κυπριακό τηρούν στάση ανάλογη μ' αυτήν του Βρετανού Απεσταλμένου Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, σύμφωνα με δηλώσεις του Προέδρου του ΔΗΣΥ Νίκου Αναστασιάδη.

    Σε δηλώσεις του, ο κ. Αναστασιάδης χαιρέτισε την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη να μην παραστεί στο δείπνο απόψε στη βρετανική Υπάτη Αρμοστεία, στην παρουσία του Σερ Ντέιβιντ.

    Κληθείς να αναφέρει τί λέχθηκε σήμερα το πρωί στο Προεδρικό Μέγαρο, όπου ο Πρόεδρος Κληρίδης συσκέφθηκε με τους συμβούλους του, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι συζητήθηκε η απόφαση να μην παραστεί ο Πρόεδρος στο αποψινό δείπνο.

    "Οφείλω να πω", είπε, "ότι είχα ενθαρρύνει, συμπαρασταθεί κι εκφράσει την απόλυτη συμφωνία μου για τις σκέψεις του Προέδρου".

    Σε ερώτηση εάν ο Πρόεδρος Κληρίδης παρακολούθησε σε βιντεοκασέτα τις δηλώσεις του Σερ Ντέιβιντ, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι ο Πρόεδρος "είχε δει το πλήρες κείμενο, όπως αυτό διαβιβάστηκε από το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων".

    Απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι "εάν είναι από αυτούς τους μεσολαβητές που θα αναμένουμε τη σκληρή στάση για να αλλάξει ο κ. Ντενκτάς, το μόνο που επιτυγχάνουμε είναι την αποθράσυνση του κ. Ντενκτάς".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [16] (Κ) Βασιλείου - Σερ Ντέιβιντ

    Λευκωσία,Κύπρος,22/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Είναι αδιανόητο ο Βρετανός Απεσταλμένος για το Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ να μην αντιλαμβάνεται ότι ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς επιμένει σε λύση συνομοσπονδίας για να της δώσει ουσία, δήλωσε ο Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Γιώργος Βασιλείου.

    Ο κ. Βασιλείου επεσήμανε ότι δεν θα ήταν σωστό να μην συνομιλεί κανείς με τους ξένους εκπροσώπους για το Κυπριακό, διότι εκφράζουν τις απόψεις των κυβερνήσεων που τους διόρισαν.

    Είπε, εξάλλου, ότι ήταν σωστή η απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη να μην παραστεί απόψε στο δείπνο που διοργανώθηκε από τη βρετανική Υπάτη Αρμοστεία, στην παρουσία του Σερ Ντέιβιντ.

    Ο κ. Βασιλείου είπε ότι οι δηλώσεις του Σερ Ντέιβιντ ήταν "τουλάχιστον ατυχείς", προσθέτοντας ότι "για έναν άνθρωπο, με την πείρα που έχει ο Σερ Ντέιβιντ, είναι αδιανόητο να μην βλέπει ότι όταν ο κ. Ντενκτάς επιμένει στην ιδέα της συνομοσπονδίας, δεν είναι λόγω των τύπων που επιμένει αλλά λόγω της ουσίας, την οποία ο κ. Ντενκτάς πάντοτε ήθελε να δίδει σ' αυτήν την ιδέα".

    Υπέδειξη ότι "η υποτίμηση, κατά κάποιον τρόπο, της σημασίας της απόφασης για τους S300, καθώς και της επιστολής του Προέδρου προς το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ, δεν δικαιολογείται με κανένα τρόπο".

    Στη συνέχεια, ο κ. Βασιλείου είπε ότι "ύστερα από αυτές τις δηλώσεις και το κλίμα το οποίο διαμορφώθηκε, θεωρώ ότι η απόφαση του Προέδρου να μην παραστεί απόψε στο δείπνο είναι δικαιολογημένη".

    Σε ερώτηση εάν θα έπρεπε η Βρετανία να μην εκπροσωπείται πλέον από το Σερ Ντέιβιντ, ο κ. Βασιλείου είπε ότι δεν θα έκανε ποτέ μιαν τέτοια δήλωση, διότι "τους διπλωμάτες που είναι υπεύθυνοι για το Κυπριακό τους διορίζουν οι κυβερνήσεις τους".

    "Εμείς", είπε, "έχουμε υποχρέωση να μιλούμε με οποιονδήποτε διορίζουν" και ότι "κανένας εκπρόσωπος δεν μπορεί να εκφράσει απόψεις που διαφέρουν από τις απόψεις της κυβέρνησης".

    Ο κ. Βασιλείου είπε ότι είναι για το λόγο αυτό που δεν θεωρεί ότι είναι "δικό μας έργο να πούμε ποιόν θα έχουν διορίσει και ποιόν δεν θα έχουν διορίσει".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [17] (Κ) Γαλανός - Σερ Ντέιβιντ

    Λευκωσία,Κύπρος,22/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Θα πρέπει να καταλάβουν οι "μανδαρίνοι" στο βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών ότι στο Κυπριακό δεν θα γίνουν υποχωρήσεις παρόμοιες μ' εκείνες που έγιναν στο θέμα των πυραύλων S300, διότι το Κυπριακό είναι ένα θέμα το οποίο χειρίζεται αποκλειστικά η κυπριακή Κυβέρνηση.

    Αυτό δήλωσε ο Πρόεδρος του Κόμματος Ευρωδημοκρατικής Ανανέωσης Αλέξης Γαλανός, προσθέτοντας ότι θα πρέπει η Κυβέρνηση να ζητήσει αντικατάσταση του Βρετανού Απεσταλμένου Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, διότι έχει χάσει την αξιοπιστία του.

    Ο κ. Γαλανός είπε ότι "μας ικανοποιεί, έστω και αργά, η απόφαση του Προέδρου να μην προσέλθει στο δείπνο" με τον Σερ Ντέιβιντ. Αναφερόμενος στις χθεσινές δηλώσεις του Σερ Ντέιβιντ, ο κ. Γαλανός είπε ότι "δεν είναι η πρώτη φορά που λέει ανάλογα πράγματα".

    "Εχω την εντύπωση", πρόσθεσε, "ότι αυτά που είπε συγκρούονται κάθετα με τη θέση της χώρας του, η οποία υποστήριξε ψηφίσματα" του Συμβουλίου Ασφαλείας.

    Εξέφρασε, επίσης, την πεποίθηση ότι "έφθασε η ώρα να φανούμε αποφασιστικοί, να δώσουμε το μήνυμα ότι αυτό το κράτος έχει και αξιοπρέπεια και κρατική οντότητα, και δεν επιτρέπεται οι όποιοι μεσολαβούν να προωθούν τις θέσεις της άλλης πλευράς με έναν τόσο κατάφωρο τρόπο".

    Ο κ. Γαλανός τόνισε ότι θα πρέπει να ζητηθεί η αντικατάσταση του Σερ Ντέιβιντ, να ξεκαθαρίσει τις θέσεις της η Εργατική Κυβέρνηση και ιδιαίτερα να γίνει διάβημα προς τον Υπουργό Εξωτερικών της Βρετανίας Ρόμπιν Κουκ, ο οποίος έχει τουλάχιστον εκφράσει μέχρι τελευταία διαφορετικές απόψεις".

    Στο σημείο αυτό, ο κ. Γαλανός είπε "θα πρέπει να καταλάβουν κάποιοι μανδαρίνοι στο Φόρεϊν Οφις, οι οποίοι ενίσχυσαν μέχρι τώρα σε πολύ μεγάλο βαθμό την τουρκική αδιαλλαξία, ότι δεν προσφέρεται πρόσφορο έδαφος μετά από την ιστορία των πυραύλων να προωθήσουν τα άλλα σχέδιά τους".

    Είπε, επίσης, ότι εάν η κυβέρνηση αναγκάστηκε να ακυρώσει τους πυραύλους S300, άνκαι "δεν ήταν αποκλειστική της απόφαση", τα θέματα που αφορούν το Κυπριακό "είναι αποκλειστική απόφαση της Κυβέρνησης κι εκεί δεν θα βρουν τέτοιου είδους υποχωρήσεις".

    Ο κ. Γαλανός είπε ότι "ζητούμε από την Κυβέρνηση, όσον αφορά τον Σερ Ντέιβιντ, να ζητήσει αντικατάστασή του, διότι πιστεύουμε ότι πλέον δεν έχει καμία αξιοπιστία για να συνεχίσει τους όρους εντολής του".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [18] (Κ) ΑΤΗΚ - Συμφωνία - Μαύρη Θάλασσα

    Λευκωσία,Κύπρος,22/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η Αρχή Τηλεπικοινωνιών Κύπρου υπέγραψε τη Συμφωνία για την Κατασκευή και Συντήρηση καθώς και τη Σύμβαση για την Προμήθεια του Καλωδίου Οπτικών Ινών Μαύρης Θάλασσας, που αποτελεί μιαν τηλεπικοινωνιακή οδό υψηλής χωρητικότητας.

    Το έργο, το συνολικό κόστος του οποίου ανέρχεται σε 51 εκατομμύρια δολάρια, καλύπτει την περιοχή της Μαύρης Θάλασσας, παρέχοντας διασύνδεση υψηλής ποιότητας και πιστότητας με χαμηλό κόστος.

    Εκτός από την ΑΤΗΚ, τη συμφωνία υπέγραψαν, στις 20 Ιανουαρίου εταιρείες από την Αρμενία, τη Βουλγαρία, την Ελλάδα, τη Σλοβενία, την Ουκρανία, τη Ρωσία, τις ΗΠΑ, τη Γερμανία, την Κροατία και την Ιαπωνία.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΑΤΗΚ, το έργο ενσωματώνει την πλέον προηγμένη τεχνολογία και δυνατότητα αναβάθμισης, ώστε να καλύπτει παρούσες και μελλοντικές τηλεπικοινωνιακές ανάγκες.

    Μετά από διεθνή διαγωνισμό, η κατασκευή του έργου ανατέθηκε σε κοινοπραξία, η οποία αποτελείται από τους οίκους ASN ALCATEL και TYCO.

    Η ΑΤΗΚ αναφέρει, στην ανακοίνωση, ότι θα συμμετέχει στο όλο έργο με 3,2 εκ. δολάρια και ότι προβλέπεται πως θα υπάρξει σημαντική ζήτηση από τηλεπικοινωνιακούς οργανισμούς για την απόκτηση χωρητικότητας στο σύστημα, με αντίστοιχα κέρδη για τους ιδιοκτήτες, και κατά συνέπεια την ΑΤΗΚ.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΓΠ)

    [19] (Κ) ΠΑΚ - Δηλώσεις Χάνεϊ

    Λευκωσία,Κύπρος,22/01/1999 (ΚΥΠΕ)

    "Είναι επείγουσα ανάγκη να εξέλθουμε από το λήθαργο της αδιαφορίας και της περιστασιακής αντιμετώπισης του εθνικού μας προβλήματος και να χαράξουμε επιτέλους ένα στρατηγικό σχέδιο, πάνω σε μια αδιαμφισβήτητη εθνική γραμμή και να δεσμευτούμε όλοι ανεξαίρετα", τονίζει σε γραπτή ανακοίνωσή του το Παγκύπριο Αντιακτοχικό Κίνημα (ΠΑΚ), αναφορικά με τις δηλώσεις του Εκπροσώπου της Βρετανίας για το Κυπριακό, Σερ Ντέϊβιντ Χάνεϊ.

    Οπως αναφέρει το ΠΑΚ "αντιμετωπίζουμε το πρώτο μεταπυραυλικό κρούσμα με τις απαράδεκτες φιλοτουρκικές θέσεις του Βρετανού απεσταλμένου".

    Προσθέτει ότι "όλοι εκείνοι που συμβουλεύουν την κυβέρνηση να συνεχίσει να ακολουθεί την πολιτική του 'καλού παιδιού', συντάσσονται εκούσια ή ακούσια με το στρατόπεδο της κατοχικής Τουρκίας".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΑ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 22 January 1999 - 19:46:32 UTC