Visit the Hellenic Astronomical Society Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 99-02-01

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Χάνεϊ
  • [02] Απαγωγές Ε/Κ - Κατοχικό καθεστώς
  • [03] Εκπρόσωπος - Κυπριακό
  • [04] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [05] Υπουργός Αμυνας - Αθήνα - Συμφωνία
  • [06] Χρυσοστομής - Περδίκης - Ασκήσεις Βρετανών
  • [07] ΕΔΕΚ - Νεκρή ζώνη - ΟΗΕ
  • [08] Κρανιδιώτης - Μαρκίδης - Σύσκεψη
  • [09] Κασουλίδης - Χανς βαν ντεν Μπρουκ
  • [10] Πρόεδρος Κληρίδης - Βράβευση αρίστων αθλητών
  • [11] Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία - Χάνεϊ

  • [01] Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Χάνεϊ

    Λευκωσία,Κύπρος,01/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η διασαφήνιση που δόθηκε από το βρετανικό Υπουργείο Εξωτερικών αναφορικά με τις δηλώσεις του Βρετανού Απεσταλμένου για το Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, ικανοποιεί την κυβέρνηση ανέφερε σήμερα ο Εκπρόσωπός της, Χρήστος Στυλιανίδης.

    Επικαλούμενος δηλώσεις του Υπουργού Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, πάνω στο θέμα, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι "η διασαφήνιση που έγινε σε ότι αφορά το θέμα της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας ως του πλαισίου για διαπραγμάτευση για λύση του Κυπριακού σε συνδυασμό με αποδοχή πλήρως των ψηφισμάτων είναι μια θέση της βρετανικής κυβέρνησης που ικανοποιεί τη δική μας κυβέρνηση".

    Ερωτηθείς εάν υπήρξε παρερμηνεία των δηλώσεων Χάνεϊ, ο κ. Στυλιανίδης απάντησε ότι "από δικής μας πλευράς δεν υπήρχε παρερμηνεία" και τόνισε ότι "υπήρχε η σαφής τοποθέτηση σε ότι αφορά τις δηλώσεις Χάνεϊ στην επιστολή του Προέδρου της Δημοκρατίας".

    Σε άλλη ερώτηση εάν αναμένεται διορθωτική δήλωση από το Βρετανό Απεσταλμένο, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι "δεν είναι θέμα αναμονής. Εχουμε τη δήλωση που προήλθε από το βρετανικό ΥΠΕΞ η οποία έχει αυτά τα θετικά στοιχεία και θεωρήθηκε και εκ μέρους του ΥΠΕΞ ως βελτίωση", πρόσθεσε.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επανέλαβε ότι "η Βρετανία παίζει σημαντικό ρόλο στις εξελίξεις για το Κυπριακό και στα θέματα της ενταξιακής πορείας και στη διαδικασία επίλυσης του προβλήματος" και ότι "ως εγγυήτρια δύναμη έχει δυνατότητες έτσι ώστε να βοηθήσει προς τη σωστή κατεύθυνση, η οποία είναι να ακολουθηθούν τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών".

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [02] Απαγωγές Ε/Κ - Κατοχικό καθεστώς

    Λευκωσία,Κύπρος,01/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Ντίνος Αναστασίου, ο οποίος απήχθη χθες το μεσημέρι από τις κατοχικές αρχές κοντά στην περιοχή Κουτραφά, προσήχθη σήμερα ενώπιον ψευδοδικαστηρίου στα κατεχόμενα, το οποίο διέταξε την κράτησή του, όπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ η εκπρόσωπος Τύπου των Ηνωμένων Εθνών Σάρα Ράσελ.

    Ανέφερε επίσης ότι ο Αναστασίου, ο οποίος μεταφέρθηκε στη Μόρφου όπου τέθηκε υπό κράτηση, αντιμετωπίζει "κατηγορίες" για δήθεν παράνομη είσοδο στα κατεχόμενα.

    Ανέφερε ακόμα ότι τόσο ο Αναστασίου όσο και ο Γεώργιος Ιωάννου, που απήχθη την περασμένη Τετάρτη, είναι καλά στην υγεία τους.

    Ελπίζουμε να επισκεφθούμε τον Αναστασίου σήμερα ή αύριο, σημείωσε. Απαντώντας σχετική ερώτηση, η κ. Ράσελ δεν ήταν σε θέση να επιβεβαιώσει κατά πόσο ο Αναστασίου βρισκόταν εντός της νεκρής ζώνης όταν απήχθη από λεγόμενους Τ/Κ "αστυνομικούς".

    Οσον αφορά τον Ιωάννου, η κ. Ράσελ είπε ότι οδηγήθηκε σε ψευδοδικαστήριο το οποίο διέταξε την κράτησή του για τέσσερεις μέρες, μέχρι την Τρίτη. Ο Ιωάννου αντιμετωπίζει τις ίδιες "κατηγορίες" όπως ο Αναστασίου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΑ)

    [03] Εκπρόσωπος - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,01/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η κυπριακή κυβέρνηση δεν συζητά λύση του Κυπριακού η οποία βρίσκεται έξω από το πλαίσιο των ψηφισμάτων των Ηνωμένων Εθνών και έχει τις δυνατότητες να αντιμετωπίσει προβληματισμούς ξένων διπλωματών περί συνομοσπονδίας, δήλωσε σήμερα ο Εκπρόσωπος, Χρήστος Στυλιανίδης.

    Τονίζοντας ότι "η κυβέρνηση παραμένει σταθερή στο πλαίσιο των ψηφισμάτων των ΗΕ" και "δεν συζητά οτιδήποτε άλλο πέραν εκείνου του πλαισίου για προοπτική λύσης του κυπριακού προβλήματος", ο κ. Στυλιανίδης επανέλαβε ότι το πλαίσιο συζήτησης είναι η διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία.

    Κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Εκπροσώπου της γερμανικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης για το Κυπριακό, Ντέντλεφ Γκραφ Τσου Ραντσάου, για συνομοσπονδία, ο κ. Στυλιανίδης διευκρίνισε ότι δεν ήταν δημόσιες αλλά έγιναν σε κατ' ιδίαν συνάντηση με τον Ελληνα Υπουργό Εξωτερικών, Θεόδωρο Πάγκαλο.

    "Εθεσε (ο Ραντσάου) κάποιες σκέψεις και πήρε την απάντηση, που ήταν πολύ συγκεκριμένη και αποστομωτική, σε βαθμό που πιστεύω αντιλαμβάνονται πλήρως τη δική μας θέση", είπε ο κ. Στυλιανίδης.

    Ερωτηθείς πού οφείλονται οι παρεκκλίσεις αυτές από ξένους διπλωμάτες, ο κ. Στυλιανίδης απάντησε ότι υπάρχουν πολλοί λόγοι και έδωσε ως ένα από αυτούς το παρατεταμένο αδιέξοδο και την αγωνία και ανησυχία εκ μέρους του διεθνούς παράγοντα να βρει λύση του Κυπριακού το συντομότερο.

    Ωστόσο, παρατήρησε ότι "κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει ότι δεν υπάρχουν και κάποιες άλλες σκοπιμότητες μέσα από αυτές τις θέσεις".

    Εξάλλου, απαντώντας σε άλλη ερώτηση, ο κ. Στυλιανίδης παραδέχτηκε πως δεν είναι τυχαίο ότι όλοι αυτοί οι προβληματισμοί τον τελευταίο καιρό στρέφονται προς την κατεύθυνση της συνομοσπονδίας, προσθέτοντας όμως ότι "έχουμε τις δυνατότητες και ως κυπριακή κυβέρνηση και ως ελληνισμός γενικότερα να αντιμετωπισθεί αυτό το φαινόμενο".

    "Διάφοροι συνομιλητές θέτουν διαφόρου τύπου προβληματισμούς σε κάποιες κατ' ιδίαν συζητήσεις. Τους αντιμετωπίζουμε και θεωρούμε ότι έχουμε τα φόντα και τις δυνατότητες ώστε να τα αντιμετωπίσουμε", είπε, επισημαίνοντας ότι εννοεί "τα ίδια τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και σε ότι αφορά τις ευρωπαϊκές χώρες οι ίδιες οι αποφάσεις της Ευρωπαϊκής Ενωσης".

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος επανέλαβε, εξάλλου, ότι στόχος της διπλωματικής και πολιτικής εκστρατείας η οποία ουσιαστικά αρχίζει με τη σημερινή συνάντηση του ΥΠΕΞ Ιωάννη Κασουλίδη με τον Κοινοτικό Επίτροπο Χανς Βαν ντεν Μπρουκ, είναι η συγκεκριμενοποίηση του διεθνούς ενδιαφέροντος για το Κυπριακό και η αντιμετώπιση οποιασδήποτε παρέκκλισης.

    "Αν τίθεται από οποιονδήποτε συνομιλιτή και από οποιαδήποτε κυβέρνηση θέμα συνομοσπονδίας η θέση είναι διατυπωμένη με σαφήνεια. Δεν συζητά η Κυπριακή Δημοκρατία οτιδήποτε πέραν του πλαισίου λύσης που τα ίδια τα ψηφίσματα των ΗΕ θεωρούν ότι πρέπει να είναι η βάση για συζήτηση", τόνισε ο κ. Στυλιανίδης.

    Ερωτηθείς αναφορικά με τη διαδικασία του "πήγαινε - έλα" της Εκπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ντέιμ Αν Χέρκους, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι αναμένεται πως θα έχει συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας την Πέμπτη.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΜΑ)

    [04] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,01/02/1999 (ΚΥΠΕ) Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
            Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                  102.99 ( 1.48)
    
            Συνολικό Ποσό Συναλλαγών   £ 3,632,298
    
            Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
            Τραπεζικοί Οργανισμοί      £ 1,184,045  120.21 ( 1.47)
            Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
            Οργανισμοί                 £   228,011   64.17 ( 1.47)
            Ασφαλιστικοί Οργανισμοί    £   548,993   79.64 ( 0.98)
            Βιομηχανικές Εταιρείες     £   344,114   96.67 ( 1.34)
            Τουριστικές Επιχειρήσεις   £   310,132   80.35 ( 3.18)
            Εμπορικές Εταιρείες        £   216,743   47.76 ( 1.79)
            Αλλες Εταιρείες            £   216,583   86.42 ( 0.27)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (KYΠΕ/ΜΑ)

    [05] Υπουργός Αμυνας - Αθήνα - Συμφωνία

    Λευκωσία,Κύπρος,01/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Αμυνας, Γιαννάκης Χρυσοστομής, επιβεβαίωσε σήμερα ότι κατά τη διάρκεια της επίσκεψής του στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα θα υπογράψει συμφωνία για το θέμα των πυραύλων S300 με τον Ελληνα ομόλογό του, Ακη Τσοχατζόπουλο.

    Ταυτόχρονα ξεκαθάρισε ότι ο ρωσικός παράγοντας αναμένεται να εμπλακεί μετά την υπογραφή της συμφωνίας μεταξύ της Ελλάδας και της Κύπρου.

    Μιλώντας μετά από φιλοφρονητική επίσκεψή του στο Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, ο κ. Χρυσοστομής απέφυγε να αναφερθεί στο περιεχόμενο της συμφωνίας που θα υπογραφεί στην Αθήνα, σημειώνοντας ότι "οι όροι είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης".

    Ο Υπουργός Αμυνας είπε ότι αναμένεται πως οι συνομιλίες θα έχουν "αίσια" κατάληξη και ανέφερε ότι "τα υπηρεσιακά κλιμάκια έχουν καθορίσει τις θέσεις των δύο πλευρών". Επεσήμανε ωστόσο ότι "δεν έχουν ακόμη καταλήξει σε συμφωνία".

    Οπως είπε, η συμφωνία θα είναι αντικείμενο διαπραγμάτευσης κατά την επίσκεψή του στην Αθήνα, όπου μεταβαίνει την Κυριακή.

    Ο κ. Χρυσοστομής απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση αν τα έξοδα αποθήκευσης των πυραύλων στη Ρωσία θα τα πληρώνει η Κύπρος ή η Ελλάδα,

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΑ)

    [06] Χρυσοστομής - Περδίκης - Ασκήσεις Βρετανών

    Λευκωσία,Κύπρος,01/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Αμυνας, Γιαννάκης Χρυσοστομής, δήλωσε σήμερα ότι τροχιοδρομείται λύση για διεξαγωγή των ασκήσεων των στρατευμάτων των Βρετανικών Βάσεων στο πεδίο βολής της Εθνικής Φρουράς στο Καλό Χωριό, αντί στον Ακάμα, σημειώνοντας ότι το Υπουργείο Εξωτερικων κινείται με γοργούς ρυθμούς προς αυτή την κατεύθυνση.

    Σήμερα ή αύριο, είπε ο κ. Χρυσοστομής, η Εθνική Φρουρά θα ανακοινώσει στο Υπουργείο Εξωτερικών τις θέσεις της για το θέμα. Υστερα από φιλοφρονητική επίσκεψη στα γραφεία του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, ο κ. Χρυσοστομής είπε ότι "δεν εγείρεται θέμα αντιρρήσεων της Εθνικής Φρουράς" για διεξαγωγή των βρετανικών ασκήσεων στο πεδίο βολής του Καλού Χωριού, όπως αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο. Ανέφερε ότι "απλώς η Εθνική Φρουρά θα πρέπει να ανακοινώσει τις θέσεις της στο ΥΠΕΞ". Μερικές από τις θέσεις της Εθνικής Φρουράς, όπως είπε ο Υπουργός, είναι να μην διανυκτερεύουν τα στρατεύματα στο πεδίο βολής, να υπάρχουν παρατηρητές της Εθνικής Φρουράς και να καθαρίζεται το πεδίο από οποιαδήποτε βλήμματα. Ο κ. Χρυσοστομής είπε ότι "ο χρόνος που θα χρησιμοποιείται το πεδίο βολής (από τους Βρετανούς) θα είναι πολύ περιορισμένος", διευκρινίζοντας πως "αναμένεται ότι θα χρησιμοποιείται μια φορά το χρόνο, κατά τη διάρκεια των γιορτών του Πάσχα, που δεν θα το χρησιμοποιεί η Εθνική Φρουρά". Κάτω από αυτούς τους όρους, όπως είπε, "δεν υπάρχουν στην ουσία σοβαρές αντιρρήσεις από μέρους της Εθνικής Φρουράς". Από την πλευρά του, ο Εκπρόσωπος του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, Γιώργος Περδίκης, είπε ότι αυτές τις ημέρες το Κίνημα εξάσκησε μια σειρά από πιέσεις προς τα υπουργεία της Κυπριακής Δημοκρατίας για να προχωρήσει αυτή η διαδικασία. "Δεν είμαστε ικανοποιημένοι από το γεγονός ότι παρόλο που πέρασαν αρκετές μέρες από την απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, δεν έγιναν οι κατάλληλες ενέργειες προς τη Μεγάλη Βρετανία", είπε, σημειώνοντας ότι "γι' αυτό αντιμετωπίζουμε αυτή τη στιγμή την προοπτική βρετανικών γυμνασίων στον Ακάμα την ερχόμενη εβδομάδα". Ωστόσο, εξέφρασε την άποψη ότι μετά από συντονισμένες προσπάθειες από την πλευρά όλων, "τελικά θα αποφύγουμε και αυτή τη φορά τις βρετανικές ασκήσεις στον Ακάμα". Για τη μεταφορά των ασκήσεων σε άλλο χώρο, ο κ. Περδίκης είπε ότι το Κίνημα δεν το αντιμετωπίζει θετικά, σημειώνοντας ότι η θέση του είναι πως τα βρετανικά στρατιωτικά γυμνάσια στην Κύπρο πρέπει "να σταματήσουν εντελώς, ιδιαίτερα σε χώρους που έχουν ιδιαίτερη σημαντική και περιβαλλοντική αξία".

    Αιτήματα Κινήματος προς Υπουργό

    Ο κ. Χρυσοστομής ανέφερε ότι εντυπωσιάστηκε από τις εισηγήσεις των Οικολόγων Περιβαλλοντιστών για θέματα που αφορούν στο Υπουργείο Αμυνας.

    Από την πλευρά του, ο κ. Περδίκης ανέφερε ότι θα υπάρξει η δυνατότητα πραγματοποίησης κάποιων σημαντικών προτάσεων που κατέθεσαν οι Οικολόγοι Περιβαλλοντιστές και αφορούν, μεταξύ άλλων, στην ψυχολογική στήριξη των Εθνοφρουρών, την κοινωνική θητεία, ακόμη και τον περιορισό του συνδικαλισμού στο στράτευμα.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΑ)

    [07] ΕΔΕΚ - Νεκρή ζώνη - ΟΗΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,01/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    "Φτάσαμε στο θλιβερό και απαράδεκτο σημείο η καλούμενη νεκρή ζώνη, την οποία η νόμιμη κυπριακή κυβέρνηση εκχώρησε στον ΟΗΕ, να ελέγχεται από τα παράνομα κατοχικά στρατεύματα", αναφέρει σε σημερινή γραπτή ανακοίνωσή της η ΕΔΕΚ.

    Οπως αναφέρει "πολίτες συλλαμβάνονται (μερικες φορές δολοφονούνται) από τα κατοχικά στρατεύματα όπως συνέβη και πάλιν πρόσφατα", και διερωτάται "τί κάνουν οι υπεύθυνοι της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, αλλά και γενικά του ΟΗΕ".

    Η ΕΔΕΚ υποστηρίζει ότι το θέμα πρέπει να τεθεί άμεσα στο Συμβούλιο Ασφαλείας "και να ζητηθεί η λήψη μέτρων ενάντια σε αυτούς που τόσο κυνικά περιφρονούν τη δικαιοδοσία του ΟΗΕ".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΑ)

    [08] Κρανιδιώτης - Μαρκίδης - Σύσκεψη

    Αθήνα,Ελλάδα,01/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Κοινή σύσκεψη υπό τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιάννο Κρανιδιώτη, και με επικεφαλής της κυπριακής αντιπροσωπείας τον Γενικό Εισαγελέα, Αλέκο Μαρκίδη, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο ελληνικό Υπουργείο Εξωτερικών με αντικείμενο της εκτέλεση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου, η οποία εκκρεμεί λόγω της άρνησης της Τουρκίας να συμμορφωθεί.

    Κατά τη σύσκεψη, στην οποίαν μετείχαν υπηρεσιακοί παράγοντες από την Ελλάδα και την Κύπρο, συζητήθηκε ο συντονισμός των ενεργειών των κυβερνήσεων των δύο χωρών ενόψει της συζήτησης του θέματος στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, στις 8 Φεβρουαρίου.

    Σε δηλώσεις μετά το τέλος της σύσκεψης, ο κ. Κρανιδιώτης εξέφρασε τη λύπη της κυβέρνησης για την άρνηση της Αγκυρας να συμμορφωθεί με την απόφαση του Δικαστηρίου.

    "Αργά ή γρήγορα", τόνισε, "η Τουρκία θα αναγκασθεί να τεθεί προ των ευθυνών της και να αποφασίσει εάν πράγματι επιθυμεί να ανήκει στη μεγάλη οικογένεια των ευρωπαϊκών δημοκρατιών, που διέπεται από τους κανόνες και τις αρχές του κράτους δικαίου και του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ή να θέσει οριστικά τον εαυτόν της σε τροχιά αυτοαπομονώσεως και περιθωριοποιήσεως".

    Ο κ. Κρανιδιώτης κατέληξε λέγοντας ότι "επιθυμία της Ελλάδας και βασική αρχή της εξωτερικής της πολιτικής είναι να αποτελέσει ο άμεσος περίγυρος της ζώνη ειρήνης, ασφαλείας και σταθερότητας και ειδικότερα για την Τουρκία να ξεπεράσει τα εσωτερικά αδιέξοδα και να επιλέξει το δρόμο του σεβασμού της διεθνούς νομιμότητας, των αρχών της δημοκρατίας και των υποχρεώσεων της που απορρέουν από τη συμμετοχή της στους διεθνείς οργανισμούς".

    (ΚΥΠΕ/ΚΙ/ΡΜ/ΜΑ)

    [09] Κασουλίδης - Χανς βαν ντεν Μπρουκ

    Βρυξέλλες,Βέλγιο,01/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    "Σπουδαία και θαρραλέα" χαρακτήρισε την απόφαση του Προέδρου Γλαύκου Κληρίδη για τους ρωσικούς πυραύλους S300, ο αρμόδιος της Ευρωπαϊκής Ενωσης για τη διεύρυνση Ολλανδός Επίτροπος, Χανς βαν ντεν Μπρουκ, ο οποίος συναντήθηκε σήμερα στις Βρυξέλλες με τον Υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη.

    Ο Ολλανδός Επίτροπος εξέφρασε στον κ. Κασουλίδη την ικανοποίηση του συνόλου της ΕΕ για την απόφαση αυτή, που θα ενισχύσει, όπως είπε, τις σχέσεις της Κοινότητας με την Κύπρο και κυρίως τις προσπάθειες για την απρόσκοπτη συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    Για τις διαπραγματεύσεις, ο κ. βαν ντεν Μπρουκ υπογράμμισε ότι συνεχίζονται κανονικά και υπάρχει πλήρης ικανοποίηση και από τις δύο πλευρές.

    Δεν διαπιστώνει, όπως είπε, κανένα ιδιαίτερο πρόβλημα με τα επιμέρους καφάλαια, ενώ ερωτηθείς ειδικά για το κεφάλαιο του κοινοτικού κεκτημένου που αφορά την Κοινή Εξωτερική Πολιτική και Πολιτική Ασφάλειας (ΚΕΠΠΑ), είπε ότι το κεφάλαιο αυτό παραμένει ανοικτό όχι μόνο με την Κύπρο αλλά με όλους τους υποψηφίους.

    Και αυτό το απέδωσε στο γεγονός ότι η Συνθήκη του Αμστερνταμ δεν έχει ακόμη επικυρωθεί από τα 15 κράτη μέλη της Ενωσης.

    Ερωτηθείς εάν πιστεύει πως εξαιτίας του πολιτικού προβλήματος της νήσου θα προκύψουν προβλήματα κατά την εξέταση των υπολοίπων κεφαλαίων, ο κ. Βαν Ντεν Μπρουκ απάντησε: "Δεν νομίζω".

    Αναφερόμενος στη γερμανική προεδρία, ο Επίτροπος δήλωσε ότι έχει ένα πολύ φιλόδοξο πρόγραμμα για τη συνέχιση των διαπραγματεύσεων κατά τη διάρκεια του πρώτου εξαμήνου του 1999 με το ξεκίνημα της εξέτασης οκτώ νέων καφαλαίων.

    Πιστεύω, συνέχισε, ότι κατά τη διάρκεια της ενταξιακής πορείας η Κύπρος έχει σημειώσει σημαντική πρόοδο, ενθαρρύνουμε αυτή τη πρόοδο και θα κάνουμε ότι περνάει από το χέρι μας ώστε να συνεχισθεί απρόσκοπτα.

    Για την Τουρκία και σχετικά με το κατά πόσο οι σχέσεις της με την ΕΕ επηρεάζουν τις διαπραγματεύσεις με την Κύπρο, ο κ. βαν ντεν Μπρουκ εξέφρασε την άποψη ότι πρέπει να συνεχισθεί η ίδια τακτική.

    Δηλαδή από τη μια πλευρά να συνεχισθούν οι διαπραγματεύσεις και από την άλλη η Κοινότητα να κάνει ότι είναι δυνατό για να βελτιώσει τις ευρωτουρκικές σχέσεις στο πλαίσιο της ευρωπαϊκής στρατηγικής για την Τουρκία.

    Στο σημείο αυτό, υπογράμμισε ότι η Τουρκία θα πρέπει να αντιληφθεί ότι πρέπει να απέχει από οποιεσδήποτε ενέργειες που θα ανακόψουν την πορεία επίλυσης του Κυπριακού.

    Από την πλευρά του, ο κ. Κασουλίδης χαρακτήρισε τη συζήτηση με τον Επίτροπο "χρήσιμη και αποδοτική".

    Αυτό που είναι σημαντικό για μας, είπε ο Υπουργός Εξωτερικών, είναι η απρόσκοπτη ενταξιακή πορεία της Κύπρου, όπως ακριβώς γίνεται μέχρι σήμερα και νομίζω ότι αν δούμε όλοι οι κάτοικοι της Κύπρου τις προοπτικές του κοινού μας μέλλοντος είναι ώρα για τους Τ/Κ να αποδεχθούν την πρόταση να μετέχουν με εκπροσώπους τους στις διαπραγματεύσεις. Και αυτό ώστε να ενταχθούμε όλοι μαζί στην Ενωση.

    Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, που κράτησε περίπου μια ώρα, ο κ. Κασουλίδης ενημέρωσε τον Επίτροπο για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και την αντίθετη θέση της κυπριακής Κυβέρνησης στην απαράδεκτη προσπάθεια της Τουρκίας και του Ντενκτάς για αναγνώριση των τετελεσμένων της κατοχής μέσω της πρότασης για συνομοσπονδία.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΝΓ/ΜΑ)

    [10] Πρόεδρος Κληρίδης - Βράβευση αρίστων αθλητών

    Λευκωσία,Κύπρος,01/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο αθλητισμός βρίσκεται πάντοτε ψηλά στις προτεραιότητες της κυβέρνησης με συνεχή την αύξηση των κονδυλίων που διοχετεύονται μέσω του προϋπολογισμού του Κυπριακού Οργανισμού Αθλητισμού (ΚΟΑ), τόνισε απόψε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης σε ομιλία του κατά την ετήσια εκδήλωση βράβευσης των αρίστων του κυπριακού αθλητισμού.

    Οπως είπε ο Πρόεδρος Κληρίδης, "πέραν αυτών των κονδυλίων, που το 1999 ανέρχονται στο ποσό των 17 εκατομμυρίων λιρών, η κυβέρνηση στηρίζει ποικιλότροπα τα διάφορα αθλήματά μας, μέσω άλλων προγραμμάτων".

    Σημείωσε, ωστόσο, ότι "αυτή η κρατική στήριξη θα πρέπει όμως να συνάδει με μια συνεχή προσπαθεια των σωματείων για βελτίωση των οικονομικών τους, με καταρτισμό προϋπολογισμών που να βρίσκονται μέσα στις δυνατότητες τους και γενικά με μια πιο νοικοκυρεμένη οικονομική πολιτική εκ μέρους τους".

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας διαβεβαίωσε ότι η κυβέρνηση θα συνεχίσει να δίνει ολοένα και μεγαλύτερη στήριξη στα αναπτυξιακά προγράμματα που καταρτίζει ο ΚΟΑ και θα ενισχύει αδιάκοπα τα σχέδια επιβράβευσης και επαγγελματικής αποκατάστασης αθλητών υψηλού επιπέδου. Επίσης, εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση για την απόφαση του Δ.Σ. του ΚΟΑ όπως αναβαθμίσει ουσιαστικά τον όλο σχεδιασμό αθλητισμού υψηλού επιπέδου.

    Αναφερόμενος στη βία στα γήπεδα, ο Πρόεδρος Κληρίδης είπε ότι αυτή είναι ξένη προς την παράδοση και τον πολιτισμό μας, τονίζοντας ταυτόχρονα ότι έχουμε υιοθετήσει τον ευρωπαϊκό αθλητικό κώδικα "ευ αγωνίζεσθαι".

    Τόνισε, τέλος, ότι η συμπόρευσή μας με την Ευρώπη στην εφαρμογή προγραμμάτων προστασίας του αθλητισμού από εκφυλιστικά φαινόμενα είναι σταθερή και θα συστηματοποιηθεί ακόμη περισσότερο.

    Κατά την τελετή βράβευσης των αρίστων αθλητών του 1998, από την Ενωση Αθλητικογράφων Κύπρου, κορυφαίοι αθλητές αναδείχθηκαν ο Αννινος Μαρκουλίδης και η Δώρα Κυριάκου, ενώ κορυφαία ομάδα αναδείχθηκε η ποδοσφαιρική ομάδα της Ανόρθωσης.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΑ)

    [11] Εθνική Κυπριακή Ομοσπονδία - Χάνεϊ

    Λονδίνο,Βρετανία,01/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Εκπρόσωπος της Βρετανίας στο Κυπριακό, Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, διαβεβαίωσε αντιπροσωπεία της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Μεγάλης Βρετανίας ότι η στάση της χώρας του στο Κυπριακό παραμένει αναλοίωτη και είπε ότι οι πρόσφατες δηλώσεις του στην Κύπρο παρερμηνεύτηκαν.

    Η αντιπροσωπεία της Ομοσπονδίας, με επικεφαλής τον Πρόεδρό της Χάρη Σοφοκλείδη, συναντήθηκε σήμερα με τον Σερ Ντέιβιντ για 70 περίπου λεπτά, και του εξέφρασε τις ανησυχίες της αναφορικά με τις δηλώσεις του για το Κυπριακό.

    Υπενθυμίζεται ότι οι δηλώσεις του Βρετανού αξιωματούχου οδήγησαν τον Πρόεδρο Κληρίδη στην απόφαση να ακυρώσει δείπνο εργασίας που επρόκειτο να έχουν στη Λευκωσία.

    Τον κ. Σοφοκλείδη συνόδευαν οι Αντιπρόεδροι της Ομοσπονδίας Γιώργος Χριστοφίνης και Μιχάλης Ελληνας, ο Γραμματέας Ανδρέας Καραολής και ο Ταμίας της Ομοσπονδίας Ανδρέας Παπαευριπίδης.

    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΡΜ/ΜΑ)
    (Ρ.Μ.)

    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 1 February 1999 - 18:46:11 UTC