Read about The European Centre for Classical Studies Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 99-02-02

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Επιτροπή Περιβάλλοντος - Μονάδες αφαλάτωσης
  • [02] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [03] Αγνοούμενοι - Κυπριανού
  • [04] ΝΕΟ - Νέο σχήμα
  • [05] Πάφος - Δίκτυο αρχαίων ελληνικών εμπορικών σταθμών
  • [06] Μ. Χριστοφίδης - Νέα Ζηλανδία - Αυστραλία
  • [07] Ομήρου - Ισραηλινοί - Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές
  • [08] Τσοχατζόπουλος - Μητσοτάκης - Εβερτ - S300 - ΕΑΔ
  • [09] Δασκαλάκη - Εγκλωβισμένοι - ΕΕ

  • [01] (Κ) Επιτροπή Περιβάλλοντος - Μονάδες αφαλάτωσης

    Λευκωσία,Κύπρος,02/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να προχωρήσει στη δημιουργία και εγκατάσταση κινητών μονάδων αφαλάτωσης παρά τις αντιδράσεις οργανωμένων φορέων και τις ανησυχίες και τις επιφυλάξεις της Επιτροπής Περιβάλλοντος της Βουλής.

    Παράλληλα διαβεβαιώνει ότι θα ληφθούν όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα ώστε να περιοριστούν στο ελάχιστο οι οποιεσδήποτε επιπτώσεις.

    Οπως επανέλαβε κατά τη σημερινή συνεδρίαση της Επιτροπής ο Υπουργός Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστας Θεμιστοκλέους η κυβέρνηση σκοπεύει να αντιμετωπίσει το πρόβλημα της λειψυδρίας με τη δημιουργία σε αυτό το στάδιο δυο μονάδων αφαλάτωσης.

    Η μια θα βρίσκεται στην περιοχή Αγίου Θεοδώρου και η άλλη στην περιοχή Λέιντις Μάιλ.

    Σύμφωνα με τον κ. Θεμιστοκλέους η αναγκαιότητα για τη δημιουργία των δυο κινητών μονάδων προκύπτει από το γεγονός ότι δεν υπάρχει διαφοροποίηση σε ότι αφορά το υδατικό πρόβλημα της Κύπρου, παρά την αίσθηση που υπάρχει ότι ο φετινός χειμώνας είναι καλύτερος από τον περσινό.

    Ο Υπουργός Γεωργίας επεσήμανε ότι δεν θα υπάρξουν περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη λειτουργία των δυο μονάδων αφαλάτωσης.

    Ταυτόχρονα ανέφερε ότι δεν θα προηγηθούν μελέτες για τυχόν περιβαλλοντικές επιπτώσεις λόγω του ότι επιβάλλεται, όπως είπε, να προωθηθεί η δημιουργία και εγκατάσταση αυτών των μονάδων μέσα στους επόμενους μήνες, ώστε να υπάρχει η αναγκαία προσφορά νερού κατά την καλοκαιρινή περίοδο.

    Πάντως ο κ. Θεμιστοκλέους διαβεβαίωσε ότι θα ληφθούν όλα τα ενδεικνυόμενα μέτρα ώστε να περιοριστούν στο ελάχιστο οι οποιεσδήποτε επιπτώσεις.

    Σε ότι αφορά το ενδεχόμενο να υπάρξουν κάποιες μικρομετακινήσεις στην περιοχή εγκατάστασης των μονάδων, ύστερα και από εισηγήσεις που έγιναν στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, ο κ. Θεμιστοκλέους δήλωσε ότι το Υπουργείο του το αντικρύζει με θετικό τρόπο και είναι έτοιμο να εξετάσει τέτοιο ενδεχόμενο.

    Εκπρόσωποι των οργανωμένων φορέων επανέλαβαν τις ανησυχίες τους για τις επιπτώσεις που θα υπάρξουν στο περιβάλλον από αυτές τις μονάδες.

    Ο κοινοτάρχης Ζακακίου Ανδρέας Δημητριάδης υποστήριξε ότι υπήρξε αυθαίρετη επιλογή της περιοχής και οι κάτοικοι ενημερώθηκαν "κατόπιν εορτής".

    Ακόμη είπε ότι θα υπάρξει τεράστιο πρόβλημα ηχορύπανσης λόγω της εγκατάστασης γεννητριών στην περιοχή, ενώ οι επιπτώσεις στη θαλάσσια περιοχή από την επιστροφή ποσοτήτων νερού με μεγάλες ποσότητες αλατιού θα είναι μεγάλες.

    Ο κοινοτάρχης του Αγίου Θεοδώρου είπε επίσης ότι παρόλο που οι μονάδες αυτές θα είναι κινητές το μέγεθός τους και μόνο υποδηλοί ότι δεν θα είναι εύκολη η μετακίνησή τους στο μέλλον.

    Ακόμη χαρακτήρισε "επιπόλαιο και απρογραμμάτιστο" τον τρόπο με τον οποίο ενήργησε το Υπουργείο.

    Οι εκπρόσωποι του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών επεσήμαναν ότι δεν έχουν εξαντληθεί όλες οι υπαλλακτικές λύσεις προτού αποφασισθεί η δημιουργία νέων μονάδων αφαλάτωσης.

    Ειδικότερα σε ότι αφορά το Λέιντις Μάιλ αναφέρθηκαν στην ιστορική και περιβαλλοντική σημασία του χώρου, επισημαίνοντας ότι δεν θα πρέπει να διαταραχθεί το οικοσύστημα της περιοχής.

    Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Περιβάλλοντος Δημήτρης Ηλιάδης δήλωσε μετά τη συνεδρία ότι η κυβέρνηση δεν θα πρέπει στην προσπάθειά της να επιλύσει έναν πρόβλημα να δημιουργήσει άλλο και επανέλαβε τις ανησυχίες της Βουλής για τυχόν περιβαλλοντικές επιπτώσεις από τη λειτουργία αυτών των μονάδων τόσο στη θαλάσσια όσο και στη χερσαία περιοχή.

    (ΚΥΠΕ/ΣΔ/ΜΚ/ΓΠ)

    [02] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,02/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

            Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                  104.68 ( 1.64)
    
            Συνολικό Ποσό Συναλλαγών   £ 5,130,346
    
            Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
            Τραπεζικοί Οργανισμοί      £ 1,547,419  122.20 ( 1.66)
            Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
            Οργανισμοί                 £   307,555   67.03 ( 4.46)
            Ασφαλιστικοί Οργανισμοί    £   883,570   80.45 ( 1.02)
            Βιομηχανικές Εταιρείες     £   505,207   96.80 ( 0.13)
            Τουριστικές Επιχειρήσεις   £   422,142   82.80 ( 3.05)
            Εμπορικές Εταιρείες        £   399,505   49.72 ( 4.10)
            Αλλες Εταιρείες            £   255,673   86.55 ( 0.15)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (KYΠΕ/ΜΧ)

    [03] Αγνοούμενοι - Κυπριανού

    Λευκωσία,Κύπρος,02/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Την ενοποίηση των δύο επιτροπών συγγενών αγνοουμένων, ανακοίνωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού, εκφράζοντας την ελπίδα να είναι η απαρχή μιας νέας περιόδου συνεργασίας με στόχο τη διακρίβωση της τύχης των αγνοουμένων, ενόψει ιδιαίτερα του γεγονότος ότι "πολλοί θέλουν να κλείσουν αυτό το θέμα χωρίς πραγματική διενέργεια της έρευνας η οποία χρειάζεται", όπως ανέφερε χαρακτηριστικά.

    "Από τώρα και στο εξής υπάρχει μία φωνή εκ μέρους των συγγενών των αγνοουμένων", είπε ο Πρόεδρος της Βουλής υπογραμμίζοντας ότι η απόφαση αυτή είναι "τελεσίδικη"

    Μιλώντας μετά το πέρας συνάντησής του με τις αντιπροσωπείες των δύο επιτροπών αγνοουμένων, ο κ. Κυπριανού είπε ότι τα συμβούλια των επιτροπών ενοποιούνται με πέντε και πέντε εκ των μελών τους, τα οποία θα αποτελέσουν την εκτελεστική γραμματεία.

    Η εκτελεστική γραμματεία, πρόσθεσε αναλαμβάνει τη διεξαγωγή, εντός ενός έτους από σήμερα, δηλαδή τον ερχόμενο Φεβρουάριο, γενικών εκλογών για την ανάδειξη των μελών της Ενιαίας Επιτροπής των Συγγενών Αγνοουμένων.

    Το συμβούλιο της Ενιαίας Επιτροπής των Συγγενών Αγνοουμένων θα αποτελείται από 21 μέλη. Τα 19 μέλη θα εκλέγονται από τους συγγενείς αγνοουμένων πρώτου βαθμού και τα υπόλοιπα δύο μέλη θα είναι συγγενείς ανεξαρτήτως βαθμού συγγένειας.

    Ο κ. Κυπριανού ευχαρίστησε θερμά και συνεχάρη τις δύο Επιτροπές "για την κατανόηση που έδειξαν" καθώς και τον Πρόεδρο της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, Εγκλωβισμένων, Αγνοουμένων και Παθόντων, Αριστοφάνη Γεωργίου "για την πολύ ουσιαστική συμβολή του στην όλη προσπάθεια".

    Κατά τη συνάντηση ανταλλάγησαν απόψεις ανάμεσα στις Επιτροπές υπό την προεδρία του κ. Κυπριανού και με τη συμμετοχή του κ. Γεωργίου.

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΜΧ)

    [04] ΝΕΟ - Νέο σχήμα

    Λευκωσία,Κύπρος,02/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Απαραίτητος όρος συμμετοχής των Νέων Οριζόντων (ΝΕΟ) στην προσπάθεια για δημιουργία νέου σχήματος είναι η συμμετοχή του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ, τόνισε σήμερα ο Πρόεδρος των ΝΕΟ, Νίκος Κουτσού.

    Ωστόσο απέφυγε να ξεκαθαρίσει αν οι ΝΕΟ θα αποχωρίσουν από την προσπάθεια δημιουργίας νέου σχήματος αν δεν συμμετέχει και το ΔΗΚΟ, σημειώνοντας ότι σε μια τέτοια περίπτωση θα αποφασίσουν τα όργανα του κόμματος.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, μετά τη ψεσινή συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου των ΝΕΟ, ο κ. Κουτσού κάλεσε το ΔΗΚΟ και την ΕΔΕΚ να βρουν τρόπους συνεννόησης και να μην συνεχίσουν με την αναταλλαγή επιστολών.

    Ο Πρόεδρος των ΝΕΟ επεσήμανε επίσης "τα προβλήματα που δημιουργούνται από τις θέσεις που εκφράζουν οι Ενωμένοι Δημοκράτες, τόσο για το Κυπριακό όσο και για τα θέματα υποστήριξης και συνεργασίας με την κυβέρνηση Κληρίδη".

    Συγκεκριμένα ο κ. Κουτσού είπε ότι το Εκτελεστικό Γραφείο των Νέων Οριζόντων που συνήλθε χθες βράδυ σε διευρυμένη μορφή μελέτησε τις εξελίξεις γύρω από τις προσπάθειες για τη συνένωση του λεγόμενου ενδιάμεσου χώρου.

    Ανέφερε ότι ως αποτέλεσμα των αποφάσεων οι Νέοι Ορίζοντες εμμένουν "στην κοινωνική και ιστορική αναγκαιότητα της ύπαρξης αυτού του ενιαίου κόμματος".

    "Αγωνιστήκαμε, αγωνιζόμαστε και θα συνεχίσουμε να αγωνιζόμαστε για την πραγματοποίηση αυτού του στόχου", τόνισε ο κ. Κουτσού, σημειώνοντας ότι "αυτός ο χώρος ξεκινά από τις παρυφές του ΔΗΣΥ και καταλήγει στα σύνορα με το ΑΚΕΛ".

    Ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων τόνισε ότι "απαραίτητος όρος υλοποίησης αλλά και επιτυχίας αυτής της προσπάθειας είναι η συμμετοχή του ΔΗΚΟ και της ΕΔΕΚ", υπογραμμίζοντας ότι "η παρουσία αυτών των δύο αποτελεί εκ των ουκ άνευ για την επιτυχία της προσπάθειας".

    Ο κ. Κουτσού κάλεσε τα δύο κόμματα να βρουν τρόπους συνεννόησης, προσθέτοντας ότι οι ΝΕΟ δεν θεωρούν ότι "η ανταλλαγή επιστολών είναι ο καλύτερος τρόπος επικοινωνίας".

    "Η παρουσία και των δύο (ΔΗΚΟ - ΕΔΕΚ) έχει τεθεί από τα όργανα του κόμματός μας ως απαραίτητος όρος τελικής συμμετοχής μας στο νέο σχήμα", υπογράμμισε ο κ. Κουτσού.

    Ωστόσο απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Πρόεδρος των ΝΕΟ απέφυγε να αναφέρει αν οι ΝΕΟ θα αποχωρήσουν από την προσπάθεια για δημιουργία νέου σχήματος σε περίπτωση που δεν συμμετέχει στις διαδικασίες το ΔΗΚΟ.

    "Εμείς λέμε ποιοι είναι οι όροι της υλοποίησης και της επιτυχίας", σημειώνοντας ότι αν συμβούν οποιεσδήποτε εξελίξεις θα κληθούν τα όργανα του κόμματος να αξιολογήσουν την πορεία και να αποφασίσουν.

    Ο κ. Κουτσού επεσήμανε ότι οι όροι που θέτουν οι ΝΕΟ δεν αποτελούν "πίεση", σημειώνοντας ότι "ούτε θέλουμε και ούτε επιδιώκουμε να πιέσουμε οποιονδήποτε και δη τα δύο μεγαλύτερα κόμματα".

    Ανέφερε ότι το Εκτελεστικό Γραφείο επιβεβαιώνει ότι οι ΝΕΟ θα συνεχίσουν να συμμετέχουν στις κοινές επιτροπές και τα άλλα όργανα με θετικό και εποικοδομητικό τρόπο, ξεκαθαρίζοντας ότι το κόμμα του εμμένει σε μία και μόνο διαδικασία και όχι σε παράλληλες διαδικασίες.

    Εξέφρασε την ελπίδα ότι οι αποφάσεις τις Κεντρικής Επιτροπής του ΔΗΚΟ θα είναι θετικές και ότι τελικά το ΔΗΚΟ "θα καταλήξει πολύ σύντομα να είναι μαζί μας στις κοινές επιτροπές".

    Ο κ. Κουτσού είπε ότι μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα θα κληθούν τα όργανα του κόμματος να αξιολογήσουν την πορεία και να καθορίσουν τις περαιτέρω ενέργειές του.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΧ)

    [05] Πάφος - Δίκτυο αρχαίων ελληνικών εμπορικών σταθμών

    Πάφος,Κύπρος,02/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Μια σημαντική για την εξέλιξη και την πορεία του Δικτύου Αρχαίων Ελληνικών Εμπορικών Σταθμων της Μεσογείου συνάντηση είχαν σήμερα στην Πάφο, ο Πρόεδρος του Δικτύου και Δήμαρχος της γαλλικής πόλης Agde Regis Passcrieux και οι Δήμαρχοι Πάφου, Λάρνακας και Κερύνειας.

    Η Κερύνεια εντάχθηκε στο Δίκτυο αυτό τον περασμένο Αύγουστο μετά από πρωτοβουλία του Δήμου Πάφου.

    Αντικείμενο της συνάντησης όπως και άλλων που προηγήθηκαν και θα ακολουθήσουν στις επόμενες μέρες είναι η οικονομική συνέλευση του Δικτύου, που ανέλαβε να οργανώσει η Πάφος φέτος την άνοιξη.

    Το απόγευμα ο Δήμαρχος της πόλης Agde συναντήθηκε με τους Προέδρους του ΕΒΕ και του ΠΑΣΥΞΕ καθώς και με εκπροσώπους των βιοτεχνών που απασχολούνται στους τομείς της λαϊκής τέχνης και της χειροτεχνίας.

    Η πενταμελής γαλλική αντιπροσωπεία με επικεφαλής το Δήμαρχο της Agde έφθασε στην Πάφο την Κυριακή και θα αναχωρήσει μεθαύριο Πέμπτη.

    (ΚΥΠΕ/ΣΣ/ΜΚ/ΜΧ)

    [06] Μ. Χριστοφίδης - Νέα Ζηλανδία - Αυστραλία

    Λευκωσία,Κύπρος,02/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Επίσκεψη στη Νέα Ζηλανδία πραγματοποιεί ο Προεδρικός Επίτροπος για θέματα Αποδήμων και Επαναπατρισθέντων Μανώλης Χριστοφίδης, μετά την ολοκλήρωση χθες της επίσκεψής του στην Αυστραλία.

    Ο κ. Χριστοφίδης θα έχει στη Νέα Ζηλανδία επαφές με πολιτικούς παράγοντες της χώρας και θα μιλήσει σε ανοικτή συγκέντρωση της κυπριακής και ελλαδικής παροικίας.

    Εξάλλου στη Μελβούρνη ο κ. Χριστοφίδης είχε συνομιλίες με ακαδημαϊκούς στο Εθνικό Κέντρο Ελληνικών Μελετών και Ερευνών (ΕΚΕΜΕ) του Πανεπιστημίου La Trobe καθώς επίσης και στο Κέντρο Παροικιακής Ιστορίας και Εκπαίδευσης.

    Επίσης προσφώνησε στις 25 Ιανουαρίου ανοικτή συγκέντρωση της κυπριακής και ελλαδικής παροικίας στο οίκημα της κυπριακής κοινότητας της Μελβούρνης.

    Στη συνέχεια μετέβη στην πολιτεία της Κουϊνσλάνδης όπου μίλησε γαι το Κυπριακό στο Οίκημα της Κυπριακής Κοινότητας της Βρισβάνης και στο Οίκημα της Ελληνικής και Κυπριακής Κοινότητας του Gold Coast.

    Ο κ. Χριστοφίδης μετέβη επίσης στο Σίδνεϋ, όπου μίλησε σε εκδήλωση της Κυπριακής Ελληνικής Λέσχης.

    Τον Προεδρικό Επίτροπο συνόδευσαν ο Υπατος Αρμοστής Ανδρέας Γεωργιάδης και ο Γενικός Πρόξενος Σταύρος Λοϊζίδης.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΧ)

    [07] Ομήρου - Ισραηλινοί - Ευρωπαίοι Σοσιαλιστές

    Πάφος,Κύπρος,02/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Α' Αντιπρόεδρος της ΕΔΕΚ Γιαννάκης Ομήρου δήλωσε ότι δεν πρέπει να υπάρξει νέο ολίσθημα με την απόλυση ή την απονομή χάριτος στους δυο Ισραηλινούς πράκτορες, οι οποίοι καταδικάσθηκαν χθες σε φυλάκιση τριών ετών.

    Σε δηλώσεις του πριν από την αναχώρηση του σήμερα για τις Βρυξέλλες όπου θα πάρει μέρος στις εργασίες του Προεδρείου του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος, που θα συνέλθει αύριο το απόγευμα, ο κ. Ομήρου επεσήμανε παράλληλα ότι για το θέμα των δυο Ισραηλινών όταν ήταν Υπουργός Αμυνας δέχτηκε πληθώρα υποδείξεων, παροτρύνσεων και φιλικών συμβουλών από ξένους, που όπως διευκρίνησε δεν είναι Ισραηλινοί.

    Ο κ. Ομήρου αναφέρθηκε επίσης στην ανάγκη παρουσίας της Κύπρου στη σύνοδο του Ευρωπαϊκού Σοσιαλιστικού Κόμματος αφού, όπως είπε, είναι μια ακόμη ευκαιρία για τη σωστή ενημέρωση των Ευρωπαίων Σοσιαλιστών για το πρόβλημα της Κύπρου και για το θέμα των πυραύλων S300.

    Σε ότι αφορά τις διάφορες φήμες που ακούγονται σε σχέση με τα τα συμβόλαια για την αγορά των πυραύλων ο κ. Ομήρου είπε ότι δεν πρέπει να υπάρξει νέος διασυρμός.

    Αφού δεν θα έρθουν οι πύραυλοι στην Κύπρο ας καλύψουν ένα τμήμα της ελληνικής επικράτειας, πρόσθεσε.

    (ΚΥΠΕ/ΣΣ/ΜΚ/ΜΧ)

    [08] Τσοχατζόπουλος - Μητσοτάκης - Εβερτ - S300 - ΕΑΔ

    Αθήνα,Ελλάδα,02/02/1999 (ΚΥΠΕ - ΜΠΕ)

    Ηταν σωστή η απόφαση για την αγορά των πυραύλων ανέφερε ο Υπουργός Αμυνας της Ελλάδας Ακης Τσοχατζόπουλος, στη συνεδρίαση της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της ελληνικής Βουλής.

    Ο κ. Τσοχατζόπουλος άσκησε κριτική στον τρόπο υλοποίησης της απόφασης για αγορα των ρωσικών πυραύλων και σε δηλωσεις του αργότερα υπογράμμισε ότι ο ενιαίος αμυντικός χώρος Ελλάδας - Κύπρου είναι μια κοινή στρατηγική που έχουν την υποχρέωση οι δυο χώρες να την υποστηρίξουν έμπρακτα και ουσιαστικά.

    Από την πλευρά του ο επίτιμος Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Μητσοτάκης χαρακτήριε "εθνικό ατύχημα" την υπόθεση των πυραύλων S300 λέγοντας ότι δεν πρέπει να ξύνουμε μια εθνική πληγή.

    Σε ότι αφορά το ενιαίο αμυντικό δόγμα Ελλάδας - Κύπρου ο κ. Μητσοτάκης σημείωσε ότι αυτό δεν προσθέτει τίποτε στη διπλωματική υποστήριξη της Κύπρου.

    Ο πρώην Πρόεδρος της ΝΔ Μιλτιάδης Εβερτ υπεραμύνθηκε από την άλλη του ενιαίου αμυντικού χώρου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΧ)

    [09] Δασκαλάκη - Εγκλωβισμένοι - ΕΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,02/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Γραπτή ερώτηση προς την Ευρωπαϊκή Επιτροπή για το θέμα της παραβίασης των ανθρωπίνων δικαιωμάτων των εγκλωβισμένων στην κατεχόμενη Κύπρο υπέβαλε η Ευρωβουλευτής, Κατερίνα Δασκαλάκη.

    Η Ευρωβουλευτής αναφέρεται στο πρόβλημα των σχολείων στα κατεχόμενα και καλεί την Επιτροπή να απαντήσει "αν και τί σκοπεύει να πράξει προκειμένου να τερματιστεί αυτή η συνεχιζόμενη παρανομία που προσβάλλει τα στοιχειώδη ανθρώπινα δικαιώματα".

    Η κ. Δασκαλάκη υπενθυμίζει ότι το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο (ΕΚ) υπογράμμιζε το 1997 "και πάλι τα προβλήματα των εγκλωβισμένων στο κατεχόμενο τμήμα της Κύπρου και ζητούσε να μεταβεί εκεί αντιπροσωπεία του ΕΚ για να διαπιστώσει την κατάστασή τους".

    "Ως τώρα τίποτα δεν έχει γίνει για να βελτιωθούν οι συνθήκες διαβίωσής τους, ενώ αντιθέτως το κατοχικό καθεστώς επιμένει στην παράνομη κατάργηση των σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης των εγκλωβισμένων, με αποτέλεσμα τα παιδιά να χωρίζονται από τους γονείς τους στα 12 χρόνια", υπογραμμίζει η κ. Δασκαλάκη.

    Σημειώνει επίσης ότι "εκκρεμμεί το θέμα της δασκάλας Ελένης Φωκά στην οποία παρανόμως απαγορεύεται η επιστροφή στον τόπο και στο σχολείο της".

    Η ερώτηση της κ. Δασκαλάκη είναι συνέπεια επιστολής που στάληκε στην ίδια από την οργάνωση "Συμπαράσταση Αγώνα Κύπρου".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΧ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 2 February 1999 - 18:46:11 UTC