Browse through our Interesting Nodes on Classical Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 99-02-05

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Νορβηγίδα ΥΦΕΞ - Επίσκεψη
  • [02] Πρόεδρος Κληρίδης - Μπριλ
  • [03] Βουλευτές - Πρόεδρος Επιτροπής Γαλλικής Γερουσίας
  • [04] ΔΗΚΟ - Νεκρή ζώνη - Επαναπροσέγγιση
  • [05] Εικόνες - Ολλανδία - Επίτιμη Πρόξενος
  • [06] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [07] Οικολόγοι - Εσωτερική Διακυβέρνηση
  • [08] Τσοχατζόπουλος - Πασιαρδής - Χρυσοστομής
  • [09] Τουρκία - Υπόθεση Λοϊζίδου
  • [10] Κρανιδιώτης - Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ
  • [11] Πρόεδρος Βουλής - Γάλλος Γερουσιαστής
  • [12] Χριστόφιας - Γαλανός
  • [13] Σοσιαλδημοκρατικός χώρος - Συντονιστική Επιτροπή
  • [14] Κρανιδιώτης - Χάνεϊ
  • [15] Συνέδριο Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος - Αναστασιάδης

  • [01] Νορβηγίδα ΥΦΕΞ - Επίσκεψη

    Λευκωσία,Κύπρος,05/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη θα έχει τη Δευτέρα το πρωί η Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Νορβηγίας Aslaug Haga, κατά τη διάρκεια της τετραήμερης επίσκεψής της στην Κύπρο από τις 7 μέχρι τις 10 Φεβρουαρίου.

    Την ίδια ημέρα θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Βουλής Σπύρο Κυπριανού, τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη, με τον οποίο θα έχει επίσημες συνομιλίες, και το Γενικό Διευθυντή του ΥΠΕΞ Αλέκο Σιάμπο.

    Θα έχει, επίσης, επαφές με τον Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, καθώς και αρχηγούς ή εκπροσώπους κομμάτων.

    Την Τρίτη θα μεταβεί στα κατεχόμενα, όπου θα συναντηθεί με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και τους Τ/Κ επιχειρηματίες που συμμετέχουν στις συναντήσεις που διοργανώνονται με τη συνεργασία του νορβηγικού ΥΠΕΞ και του Αμερικανού Προεδρικού Απεσταλμένου Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ.

    Την Τετάρτη η κ. Haga ενδέχεται να έχει συνάντηση με την Εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ στην Κύπρο Ντέιμ Αν Χέρκους, και θα επισκεφθεί τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός στη Λευκωσία, συνοδευόμενη από το Δήμαρχο της πρωτεύουσας Λέλλο Δημητριάδη.

    Η Νορβηγίδα διπλωμάτης αναχωρεί από την Κύπρο το απόγευμα της Τετάρτης.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΑΓ)

    [02] Πρόεδρος Κληρίδης - Μπριλ

    Λευκωσία,Κύπρος,05/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η κυβέρνηση των ΗΠΑ εργάζεται σοβαρά για το Κυπριακό, με βάση τα ψηφίσματα του ΟΗΕ, δήλωσε σήμερα ο Αμερικανός Πρέσβης στη Λευκωσία, Κένεθ Μπριλ, επισημαίνοντας παράλληλα ότι μόλις η έκθεση για τον αμερικανικό οπλισμό που βρίσκεται παράνομα στο νησί ολοκληρωθεί, θα δοθεί στο Κογκρέσο.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, ο κ. Μπριλ είπε ότι, μεταξύ άλλων, συζητήθηκαν διμερή θέματα και το Κυπριακό.

    Σε ερώτηση κατά πόσο θα ήταν σωστό να αναμένεται ότι τα Ηνωμένα Εθνη θα στραφούν προς την Τουρκία για να επιτύχουν συμμόρφωση της χώρας αυτής με τα τελευταία ψηφίσματα του διεθνούς οργανισμού, ο κ. Μπριλ ανέφερε ότι η χώρα του ενεργεί "με σοβαρό τρόπο" και όχι δημόσια.

    Οι ΗΠΑ θεωρούν το Κυπριακό ως "σοβαρό θέμα", προσθέτοντας ότι "ένα σοβαρό θέμα χρειάζεται σοβαρή αντιμετώπιση" και ότι η χώρα του αυτό ακριβώς κάνει, χωρίς να προκαλεί θόρυβο.

    Σε ερώτηση κατά πόσο θα ήταν εφικτό να αναμένεται ανταπόκριση εκ μέρους της Τουρκίας, ο Αμερικανός πρέσβης είπε: "Εργαζόμαστε όπως είπαμε ότι θα εργαζόμασταν, όπως είπε ο Πρόεδρος (των ΗΠΑ) ύστερα από τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ".

    Ο κ. Μπριλ ανέφερε, εξάλλου, ότι γίνεται επεξεργασία της έκθεσης για τον αμερικανικό οπλισμό που βρίσκεται παράνομα στην Κύπρο, προσθέτοντας ότι όταν θα είναι έτοιμη θα δοθεί στο Κογκρέσο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΓ/ΡΑΓ)

    [03] Βουλευτές - Πρόεδρος Επιτροπής Γαλλικής Γερουσίας

    Λευκωσία,Κύπρος,05/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Σε ανταλλαγή απόψεων για τις εξελίξεις στην πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, προέβη αντιπροσωπεία της Βουλής σε συνάντησή της σήμερα με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της γαλλικής Γερουσίας Ξαβιέ ντε Βιλπάν.

    Η αντιπροσωπεία της κυπριακής Βουλής αποτελείτο από τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών της Βουλής Τάσσο Παπαδόπουλο, τον Πρόεδρο της Επιτροπής Αμυνας Τάκη Χατζηδημητρίου και τα μέλη της Επιτροπής Εξωτερικών της Βουλής, Δημήτρη Συλλούρη και Δώρο Χριστοδουλίδη.

    Κατά τη συνάντηση συζητήθηκαν, επίσης, θέματα διμερούς συνεργασίας και περιφερειακής ασφάλειας και συνεργασίας, ενώ παρέστησαν επίσης ο Πρέσβης της Γαλλίας στην Κύπρο, Ζιαν Μπερνάρντ ντε Βεβρ και ο Διευθυντής Υπηρεσίας Διεθνών Σχέσεων της Βουλής Γιαννάκης Γεωργιάδης.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΡΑΓ)

    [04] ΔΗΚΟ - Νεκρή ζώνη - Επαναπροσέγγιση

    Λευκωσία,Κύπρος,05/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η Κοινοβουλευτική Ομάδα του Δημοκρατικού Κόμματος ενέγραψε προς συζήτηση στη Βουλή των Αντιπροσώπων θέματα της νεκρής ζώνης κι επαφών επαναπροσέγγισης.

    Με ανακοίνωσή του, το ΔΗΚΟ εκφράζει "τις ανησυχίες του για τη συμπεριφορά της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ σε περιοχές της νεκρής ζώνης" και τονίζει "την ανάγκη πιστής εφαρμογής των σχετικών συμφωνιών και ρυθμίσεων" με θέμα που ενέγραψε σήμερα προς συζήτηση στη Βουλή.

    Το σχετικό θέμα έχει τίτλο "H πιστή εφαρμογή της συμφωνίας μεταξύ του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ και της κυβέρνησης της Κυπριακής Δημοκρατίας ημερομηνίας 31 Μαρτίου 1964 αναφορικά με το ρόλο, τις ευθύνες, τα προνόμια και τις υποχρεώσεις της ΟΥΝΦΙΚΥΠ".

    Εξάλλου, με άλλο θέμα που ενέγραψε χθες στη Βουλή, η Κοινοβουλευτική Ομάδα του ΔΗΚΟ εγείρει το θέμα κάποιων επαναπροσεγγιστικών δραστηριοτήτων που οδηγούν σε λανθασμένη πορεία.

    Το σχετικό θέμα έχει τίτλο "Οι σωστοί στόχοι και μορφές της επαναπροσέγγισης και οι δραστηριότητες ομάδας επιχειρηματιών υπό την αιγίδα ξένων παραγόντων".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΡΑΓ)

    [05] Εικόνες - Ολλανδία - Επίτιμη Πρόξενος

    Λευκωσία,Κύπρος,05/02/1999 (ΚΥΠΕ - Μαρία Κονιώτου)

    Η Εκκλησία της Κύπρου θα μελετήσει τη δυνατότητα έφεσης στην υπόθεση των τεσσάρων κλεμμένων εικόνων της κατεχόμενης εκκλησίας του Αντιφωνητή στην επαρχία Κερύνειας, μετά την απόρριψη του επιχειρήματός της από το Επαρχιακό Δικαστήριο του Ρότερταμ για επιστροφή τους στην Κύπρο.

    Εξάλλου, φθάνει στην Κύπρο το ερχόμενο Σαββατοκυρίακο (13 με 14 Φεβρουαρίου) η Επίτιμη Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας στη Χάγη κι Εκπρόσωπος της Κύπρου για Κλεμμένα Εργα Τέχνης, Τασούλα Χατζηττοφή, για μελέτη βημάτων και διαβημάτων στα οποία θα μπορούσε να προβεί η Εκκλησία πάνω στο συγκεκριμένο θέμα.

    Οπως είναι γνωστό, το Επαρχιακό Δικαστήριο του Ρότερταμ υποστήριξε ότι το Πρωτόκολλο της Σύμβασης όσον αφορά την Επιστροφή Πολιτιστικής Κληρονομιάς σε Περίπτωση Ενοπλης Σύγκρουσης (Χάγη 1954), δεν έχει άμεση δύναμη στην Ολλανδία, παρόλο που η χώρα το έχει τόσο υπογράψει όσο κι επικυρώσει.

    Οπως εξήγησε στο ΚΥΠΕ η κ. Χατζηττοφή, "όταν μια σύμβαση υπογραφεί κι επικυρωθεί πρέπει μετά να περάσει νόμος στο αστικό δίκαιο για την εφαρμογή της και η Ολλανδία δεν έχει περάσει τέτοιο νόμο".

    Σύμφωνα με το Πρωτόκολλο, σε περίπτωση πολέμου ή πολεμικής σύρραξης, η χώρα που κηρύττει τον πόλεμο, που σε αυτήν την περίπτωση είναι η Τουρκία, έχει υποχρέωση να προστατεύσει την πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου.

    Τόσο η Τουρκία όσο και η Ολλανδία έχουν υπογράψει αυτή τη σύμβαση, σημείωσε η κ. Χατζηττοφή, επισημαίνοντας ότι από τη στιγμή που οι εικόνες βρίσκονταν στην Ολλανδία, η χώρα αυτή είχε την υποχρέωση να τις κατάσχει και να τις επιστρέψει στην Κύπρο.

    Οι εικόνες είχαν αγοραστεί από ζεύγος Ολλανδών από το Ρότερταμ μεταξύ του 1976 και του 1978 από Αρμένιο έμπορα, ο οποίος δεν ήταν εγγεγραμμένος πωλητής έργων τέχνης και δεν είχε άδεια εξάσκησης του επαγγέλματος. Οι Ολλανδοί αγόρασαν τις εικόνες για 85 χιλιάδες λίρες, ποσό το οποίο πλήρωσαν τοις μετρητοίς, χωρίς να πάρουν οποιαδήποτε απόδειξη αγοράς.

    Η κ. Χατζηττοφή είπε ότι η Εκκλησία της Κύπρου είχε ζητήσει να ληφθεί υπόψη και ο κυπριακός νόμος, σύμφωνα με τον οποίο ο άνθρωπος ο οποίος πώλησε τις εικόνες στο ζεύγος δεν ήταν εγγεγραμμένος πωλητής έργων τέχνης και δεν είχε άδεια εξάσκησης του επαγγέλματος. "Οι εικόνες δεν είχαν άδεια εξόδου από την Κύπρο και δεν εκδόθηκαν πιστοποιητικά από την Κύπρο", επεσήμανε.

    Η υποθέση, όμως, εκδικάστηκε τελικά βάσει του ολλανδικού αστικού δικαίου που ορίζει ότι το ζεύγος του Ρότερταμ πρέπει να αναγνωριστεί ως ιδιοκτήτης, εκτός αν η Εκκλησία αποδείξει ότι το ζεύγος ενήργησε κακόπιστα στην απόκτηση των εικόνων. Στην άποψη του δικαστηρίου, τα τεκμήρια ήταν ανεπαρκή για να αποδειχθεί ότι το ζεύγος όντως ενήργησε κακόπιστα.

    "Ο μόνος τρόπος για να αποδειχθεί, μετά την απόφαση αυτή, ότι κακόπιστα αγόρασαν τις εικόνες (οι δύο Ολλανδοί) είναι να φέρουμε το λαθρέμπορο στο δικαστήριο να καταθέσει ότι τους είχε ενημερώσει ότι ήταν κλεμμένες, κάτι το οποίο κανένας λαθρέμπορος δεν πρόκειται να πει, διότι με κάτι τέτοιο θα ενοχοποιούσε τον εαυτό του", δήλωσε στο ΚΥΠΕ η κ. Χατζηττοφή.

    Η Εκκλησία έχει στη διάθεσή της τρεις μήνες για να αποφασίσει αν θα καταθέσει έφεση ή σε ποιές ενέργειες θα προβεί. Στο μεταξύ, οι εικόνες θα βρίσκονται στα χέρια φοροθέτη αφού η απόφαση του δικαστηρίου δεν είναι τελεσίδικη.

    Αναφερόμενη στο ιστορικό της υπόθεσης, η κ. Χατζηττοφή είπε ότι το 1995 το ζεύγος των Ολλανδών ήθελε να πουλήσει τις εικόνες στον οίκο δημοπρασίας "Christies", όπου τους αναφέρθηκε ότι εάν είναι κυπριακές είναι κλεμμένες.

    Το ζεύγος είχε διερευνήσει το θέμα μέσω κάποιου Ελληνα Πρόξενου, που ήταν γείτονάς τους, και κατ' αυτόν τον τρόπο ενημερώθηκε για την υπόθεση η κ. Χατζηττοφή.

    "Τότε είχα πάει εγώ να τους μιλήσω και μου είπαν ότι αγόρασαν τις εικόνες το 1971. Τους απάντησα ότι αποκλείεται να τις είχαν αγοράσει πριν την τουρκική εισβολή. Ηρθα στην Κύπρο, εξέτασα τις εικόνες με βάση φωτογραφία και μου είπαν από την Αρχιεπισκοπή ότι είναι από τον Αντιφωνητή. Οι Ολλανδοί ζήτησαν τουλάχιστον τα λεφτά που πλήρωσαν διαφορετικά θα τις έκρυβαν. Δεν μου άφηναν επιλογή. Μόλις επιβεβαιώθηκε ότι οι εικόνες ήταν γνήσεις κατασχέθηκαν από φοροθέτη μετά από άδεια του δικαστηρίου τον Ιούλιο του 1995", ανέφερε στο ΚΥΠΕ η κ. Χατζηττοφή.

    Οπως, εξάλλου, αναφέρεται σε ανακοίνωση Τύπου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Κύπρου, παρόλο που "όσο η απόφαση του δικαστηρίου δεν απορριφθεί σε έφεση σε ανώτερο δικαστήριο δίνει το δικαίωμα της ιδιοκτησίας στο ολλανδικό ζεύγος, δεν αμφισβητεί την προέλευση των εικόνων, ούτε την αρχική ιδιοκτησία της Εκκλησίας".

    Η ανακοίνωση της Ιεράς Αρχιεπισκοπής χαρακτηρίζει "ειρωνικό" για την Κύπρο και τον πληθυσμό της "πως, αφού καταστράφηκε και κλάπηκε η πολιτιστική κληρονομιά της και πουλήθηκε στις διεθνείς αγορές, πρέπει να περάσουν εκτεταμένα, ακριβά κι επικίνδυνα δικαστικές διαδικασίες, όπως την εκτέλεση του εξαιρετικά δύσκολα βάρους αποδείξεως, ώστε να τους επιστραφούν αυτά που είναι νόμιμα δικά τους".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΧ/ΡΑΓ)

    [06] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,05/02/1999 (ΚΥΠΕ) Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:
            Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                  106.62 ( 0.49)
    
            Συνολικό Ποσό Συναλλαγών   £ 4,742,149
    
            Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
            Τραπεζικοί Οργανισμοί      £ 1,651,303  125.33 ( 0.85)
            Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
            Οργανισμοί                 £   343,806   69.44 (-0.46)
            Ασφαλιστικοί Οργανισμοί    £   563.273   79.31 (-0.58)
            Βιομηχανικές Εταιρείες     £   313,026   98.95 ( 0.70)
            Τουριστικές Επιχειρήσεις   £   196,903   81.34 (-0.09)
            Εμπορικές Εταιρείες        £   643,473   50.81 (-1.17)
            Αλλες Εταιρείες            £   175,186   88.76 ( 0.44)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (KYΠΕ/ΡΑΓ)

    [07] Οικολόγοι - Εσωτερική Διακυβέρνηση

    Λευκωσία,Κύπρος,05/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Την πρόθεση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη για ευρύτερο διάλογο όσον αφορά σημαντικά θέματα διακυβέρνησης, χαιρετίζει με γραπτή του ανακοίνωση το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών.

    Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, "φαίνεται ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης πρόκειται να καλέσει τα κόμματα σε ανταλλαγή απόψεων για κρίσιμα θέματα, μεταξύ των οποίων ξεχωρίζουμε κι εκείνο της εγκατάστασης εργοστασίων αφαλάτωσης".

    Σημειώνει εξάλλου, ότι "το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών υποστηρίζει με συνέπεια και σταθερότητα την αρχή της συλλογικής διαβούλευσης και ανάληψης πολιτικής ευθύνης", προσθέτοντας ότι "τα κόμματα οφείλουν να έχουν λόγο και θέσεις για όλα τα θέματα της κυβερνητικής πολιτικής".

    Το Κίνημα δηλώνει, επίσης, ετοιμότητα για συμμετοχή στον ευρύ πολιτικό διάλογο που αποφάσισε το Υπουργικό Συμβούλιο για όλα τα θέματα που αναφέρονται σε δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου προς την εξεύρεση, εάν είναι δυνατόν, συναινετικών λύσεων.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΡΑΓ)

    [08] Τσοχατζόπουλος - Πασιαρδής - Χρυσοστομής

    Λευκωσία,Κύπρος,05/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Θέματα που αφορούν τη στρατιωτική συνεργασία μεταξύ Ελλάδας και Κύπρου στο πλαίσιο του Δόγματος του Ενιαίου Αμυντικού Χώρου συζήτησαν στην Αθήνα ο Πρέσβης της Κύπρου, Χριστόδουλος Πασιαρδής, και ο Υπουργός Εθνικής Αμυνας της Ελλάδας, Ακης Τσοχατζόπουλος.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, κατά τη σημερινή μακρά συνάντηση έγινε ανταλλαγή απόψεων πάνω στην ημερήσια διάταξη των συνομιλιών που θα έχουν την προσεχή Δευτέρα στην Αθήνα οι Υπουργοί Αμυνας των δύο χωρών.

    Ο Υπουργός Αμυνας της Κύπρου, Γιαννάκης Χρυσοστομής, αναχωρεί για την Αθήνα μεθαύριο Κυριακή για τριήμερη επίσκεψη.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΡΑΓ)

    [09] Τουρκία - Υπόθεση Λοϊζίδου

    Λευκωσία,Κύπρος,05/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Το θέμα της συμμόρφωσης της Τουρκίας με την απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την υπόθεση της Τιτίνας Λοϊζίδου θα βρεθεί και πάλι στο προσκήνιο στην Επιτροπή Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης την ερχόμενη Δευτέρα.

    Το θέμα θα συζητηθεί στην Επιτροπή με την ευκαιρία της λήξης της νέας διορίας που έχει δοθεί στην Τουρκία για καταβολή του ποσού των 437,000 λιρών και άλλες 20,000 για ηθική ζημιά.

    Η Τουρκία είχε κληθεί κατ' αρχήν να καταβάλει το ποσό μέχρι τις 28 Οκτωβρίου 1998. Οπως είναι γνωστό, η τουρκική κυβέρνηση δεν φέρεται διατεθειμένη να συμμορφωθεί με την απόφαση του Δικαστηρίου και πιθανόν να αντιμετωπίσει ενδεχόμενο αποπομπής της από το Συμβούλιο της Ευρώπης.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΑΓ)

    [10] Κρανιδιώτης - Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ

    Λευκωσία,Κύπρος,05/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Δεν μεταβαίνει τελικά στην Αθήνα την ερχόμενη εβδομάδα ο Εκπρόσωπος της Βρετανίας στο Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, όπως ο ίδιος ο Βρετανός διπλωμάτης είχε ανακοινώσει με δηλώσεις του στο αεροδρόμιο Λάρνακας.

    Η επίσκεψη του Σερ Ντέιβιντ στην Αθήνα έχει αναβληθεί για ευθετότερο χρόνο, δήλωσαν στο ΚΥΠΕ διπλωματικές πηγές.

    Σύμφωνα με τις δηλώσεις του Σερ Ντέιβιντ στις 21 Ιανουαρίου, προγραμμάτιζε συνάντηση με τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννο Κρανιδιώτη στις 9 Φεβρουαρίου στην Αθήνα.

    Αυτό είχε αναφέρει ο Βρετανός αξιωματούχος στους δημοσιογράφους μετά από σύντομη συνάντηση που είχε με τον κ. Κρανιδιώτη στο αεροδρόμιο Λάρνακας, όταν ο Ελληνας ΥΦΕΞ αναχωρούσε από την Κύπρο.

    Εκπρόσωπος του γραφείου Τύπου του κ. Κρανιδιώτη δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι δεν υπάρχει στο πρόγραμμα του ΥΦΕΞ συνάντηση με τον Σερ Ντέιβιντ την Τρίτη.

    Οπως είναι γνωστό, ο Σερ Ντέιβιντ δεν συναντήθηκε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη σε δείπνο εργασίας κατά την εδώ επίσκεψή του και ούτε πραγματοποιήθηκε γεύμα εργασίας στο Λονδίνο που είχε προγραμμαστισθεί με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Χρίστο Στυλιανίδη κατά την εκεί επίσκεψή του.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΑΓ)

    [11] (Κ) Πρόεδρος Βουλής - Γάλλος Γερουσιαστής

    Λευκωσία,Κύπρος,05/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    "Πολύ χρήσιμη" χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών και Αμυνας της Γαλλικής Γερουσίας, Xavier de Villepin.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής ανέφερε ότι κατά τη συνάντηση έγινε ανασκόπηση των σχέσεων Γαλλίας - Κύπρου με επίκεντρο την ουσία του Κυπριακού. Συζητήθηκε, επίσης, η συμβολή της Γαλλίας στην πορεία ένταξης της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο Γάλλος αξιωματούχος δεν προέβη σε δηλώσεις.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΡΑΓ)

    [12] (Κ) Χριστόφιας - Γαλανός

    Λευκωσία,Κύπρος,05/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Θέμα συναίνεσης με στόχο τη συμμετοχή του ΑΚΕΛ σε μιαν κυβέρνηση εθνικής ενότητας ή ευρείας αποδοχής, έθεσε σήμερα ενώπιον του Γενικού Γραμματέα του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια ο Πρόεδρος του Κόμματος Ευρωδημοκρατικής Ανανέωσης Αλέξης Γαλανός, σε συνάντηση που είχαν αντιπροσωπείες των δύο κομμάτων, χωρίς όμως να υπάρξει θετική κατάληξη.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Χριστόφιας είπε ότι "με την πολιτική που ακολουθεί αυτή η κυβέρνηση, μας χωρίζει χάσμα, για να μην πω χάος, και στην εσωτερική διακυβέρνηση και στην κοινωνικοοικονομική πολιτική. Είναι δύο εντελώς διαφορετικές φιλοσοφίες".

    Σημείωσε, επίσης, ότι "δεν είναι δυνατό να δίνεται το μήνυμα στον κυπριακό λαό ότι αυτές οι φιλοσοφίες μπορούν να συμβιβαστούν, διότι θα γίνει ζημιά".

    Ο κ. Χριστόφιας υπογράμμισε ότι "το ΑΚΕΛ θα παραμείνει στην αντιπολίτευση, θα ασκεί υπεύθυνη και δημιουργική αντιπολίτευση, χωρίς να πάρει μέρος στην κυβέρνηση και σε ότι αφορά το κυπριακό πρόβλημα, παρά τα πολλά στραβοπατήματα στην κυβέρνηση, εμείς είμαστε έτοιμοι στα πλαίσια του Εθνικού Συμβουλίου, εάν κι εφόσον λειτουργήσει σωστά αυτό το Εθνικό Συμβούλιο, να διαδραματίσουμε θετικό ρόλο".

    Αναφερόμενος σε αυτά τα "στραβοπατήματα", ο κ. Χριστόφιας είπε ότι "μας κάλεσε προχθές ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας να μιλήσει για συναίνεση σε όλα τα ζητήματα".

    Την επομένη, είπε, ο κ. Κασουλίδης στις Βρυξέλλες, παραβιάζοντας τις αποφάσεις του Εθνικού Συμβουλίου, τόνισε ότι είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε πολυεθνική από το ΝΑΤΟ, η οποία να πάρει την εντολή της από το Συμβούλιο Ασφαλείας.

    "Δεν υπάρχει", συνέχισε, "τέτοια απόφαση του Εθνικού Συμβουλίου", συμπληρώνοντας ότι "υπάρχει η αντίθετη άποψη του Εθνικού Συμβουλίου".

    Στη συνέχεια, ανέφερε ότι "αυτό το αλαλούμ των δηλώσεων, η προσπάθεια να καλύψει ο Πρόεδρος τον Υπουργό του και να γίνονται τα πράγματα χειρότερα, δεν αφήνει κανένα περιθώριο στο ΑΚΕΛ να μπορεί να σκεφθεί πως είναι δυνατό να μπορεί να πάρει μέρος σε μιαν τέτοια κυβέρνηση".

    Ο κ. Χριστόφιας αναφέρθηκε και σε άλλα θέματα, στα οποία το ΑΚΕΛ έχει διαφορές με την κυβέρνηση, σημειώνοντας ότι αυτά είναι "θέματα αρχής, τα οποία εμείς δεν μπορούμε να παραβιάσουμε".

    Από την πλευρά του, ο κ. Γαλανός σημείωσε ότι "δεν ήρθαμε σήμερα εδώ σαν ΚΕΑ", προσθέτοντας ότι ήταν "ψευδαίσθηση" ότι μπορούσε το ΑΚΕΛ να πεισθεί να συμμετάσχει σε μιαν κυβέρνηση εθνικής ενότητας ή ευρείας αποδοχής.

    "Ηταν ψευδαίσθηση", είπε, "διότι πράγματι είναι τεράστιες οι διαφορές που χωρίζουν το ΑΚΕΛ, τη βασική αντιπολίτευση, από την κυβέρνηση".

    Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι "εκείνο που εμείς ελπίζουμε να γίνει είναι να υπάρξει, τα επόμενα τέσσερα χρόνια, περισσότερη συνεργασία και ανοχή και μεγαλύτερη προσπάθεια να βρεθούν γέφυρες πάνω στα πολύ καυτά προβλήματα αυτού του τόπου και πάνω στο εθνικό και πάνω στα κοινωνικοοικονομικά".

    Χαρακτήρισε, εξάλλου, ως "ουτοπία την ψευδαίσθηση να προστρέξει το ΑΚΕΛ και να συμμετάσχει σε μιαν κυβέρνηση εθνικής ενότητας" και πρόσθεσε ότι πιστεύει και σε μιαν προσπάθεια από πλευράς της κυβέρνησης.

    "Είναι καιρός", υπογράμμισε, "να αντιληφθεί η κυβέρνηση ότι δεν έχει πλειοψηφία στη Βουλή, ανεξάρτητα αν υπάρχουν θέματα, στα οποία υποστηρίζουμε την κυβέρνηση".

    Οπως είπε, "πρέπει να αντιληφθεί η ίδια η κυβέρνηση ότι αν δεν κάνει σοβαρές προσπάθειες για συναίνεση δεν θα μπορεί να κυβερνήσει εύκολα σε αυτόν τον τόπο, διότι δεν έχει την πλειοψηφία", προσθέτοντας ότι "δεν θα βρίσκεται εύκολα αυτή η πλειοψηφία, εκτός αν υπάρχει ζύμωμα εκ των προτέρων και μια προσπάθεια να βρίσκουμε αυτές τις γέφυρες για να προχωρήσουμε και στο εθνικό και στα κοινωνικοοικονομικά".

    Πρόσθεσε ότι "γι' αυτό πρέπει να είναι αμοιβαία η προσπάθεια και από πλευράς κυβέρνησης και από πλευράς αντιπολίτευσης".

    Τόνισε, επίσης, ότι "εμείς είμαστε ένα μικρό κόμμα, δεν έχουμε ψευδαισθήσεις. Προσπαθούμε να διαδραματίσουμε ένα ρόλο στα πράγματα αυτού του τόπου, δεν έχουμε κανένα συμφέρον και δεν χρωστούμε τίποτα σε κανένα", υπογραμμίζοντας ότι "ούτε είμαστε εξάρτημα κανενός".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Γαλανός ανέφερε ότι "θα επιδιώξουμε συνάντηση με όλα τα κόμματα, ακολουθώντας την ιεραρχία".

    Οπως είπε, προηγουμένως πραγματοποίησε συνάντηση με αντιπροσωπεία του Δημοκρατικού Συναγερμού.

    "Δεν παριστάνουμε τους μεγάλους ειρηνοποιούς και γεφυροποιούς, ούτε εκπροσωπούμε κανέναν, ούτε αναλάβαμε εργολαβικά να παίξουμε αυτόν το ρόλο, ούτε έχουμε τέτοιες μεγάλες ιδέες να συνενώσουμε τον πολιτικό κόσμο της Κύπρου", κατέληξε ο κ. Γαλανός.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΡΑΓ)

    [13] Σοσιαλδημοκρατικός χώρος - Συντονιστική Επιτροπή

    Λευκωσία,Κύπρος,05/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Τα κόμματα και οι κινήσεις που συμμετέχουν στην προσπάθεια ίδρυσης του σοσιαλδημοκρατικού πολιτικού φορέα συνεχίζουν την επιτυχή μέχρι σήμερα πορεία τους, αλλά θεωρούν σημαντική την απάντηση του Δημοκρατικού Κόμματος για συμμετοχή του ή όχι στην προσπάθεια.

    Αυτό συνάγεται από σημερινές δηλώσεις, ύστερα από συνεδρία της Συντονιστικής Επιτροπής των πέντε κομμάτων και κινήσεων, στην οποία πήραν μέρος εκπρόσωποι του Σοσιαλιστικού Κόμματος ΕΔΕΚ, των Ενωμένων Δημοκρατών (ΕΔΗ), του κόμματος των Νέων Οριζόντων (ΝΕΟ), της Επαλξης για την Ανασυγκρότηση του Κέντρου και της Κίνησης Πολιτικού Εκσυγχρονισμού.

    Μιλώντας για τη συνεδρία, ο Α' Αντιπρόεδρος της ΕΔΕΚ, Γιαννάκης Ομήρου, είπε ότι "η Συντονιστική Επιτροπή του υπό ίδρυση σοσιαλδημοκρατικού κινήματος συνήλθε σήμερα σε μιαν πρώτη συνεδρία για να ανασκοπήσει το έργο των επιτροπών που έχουν συσταθεί για το καταστατικό, την οργανωτική συγκρότηση και τη διακήρυξη αρχών".

    "Διαπιστώσαμε με ικανοποίηση ότι οι επιτροπές έχουν ήδη επιτελέσει ένα σημαντικό έργο και ότι προχωρούν αυτό το μήνα με ταχείς ρυθμούς για την ολοκλήρωση του έργου τους", πρόσθεσε.

    Σε ερώτηση για την ιδεολογία του νέου πολιτικού φορέα, ο κ. Ομήρου είπε ότι έχουν εκδοθεί σχετικές ανακοινώσεις ότι αυτή "είναι η σοσιαλδημοκρατία, όπως αυτή εκφράζεται από το Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα και τη Σοσιαλιστική Διεθνή, προσαρμοσμένη στις κυπριακές πραγματικότητες".

    Ερωτηθείς για την πορεία του Δημοκρατικού Κόμματος μέσα στο νέο πολιτικό σχήμα, ο κ. Ομήρου είπε ότι "επαναβεβαιώσαμε όλοι από κοινού την επιθυμία μας και την προσδοκία μας, ότι το ΔΗΚΟ θα πάρει σύντομα αποφάσεις - ελπίζουμε στα πλαίσια της συνόδου της Κεντρικής του Επιτροπής το Σαββατοκυρίακο - για τη συμμετοχή σε αυτήν την ελπιδοφόρα προσπάθεια για την ανασύνταξη αυτού του ευρύτατου χώρου, που εκτείνεται από τις παρυφές της δεξιάς, μέχρι τις παρυφές της κομμουνιστικής αριστεράς".

    "Θεωρούμε", πρόσθεσε, "ότι η προσχώρηση, η συμμετοχή του ΔΗΚΟ σε αυτήν τη διαδικασία, θα ενισχύσει αυτήν την πορεία, στην οποία όλοι εμείς έχουμε ήδη προσχωρήσει".

    Σε ερώτηση κατά πόσο υπάρχει δέσμευση εκ μέρους όλων των κομμάτων και κινήσεων για συμμετοχή, ακόμα και σε περίπτωση αρνητικής απάντησης του ΔΗΚΟ, ο κ. Ομήρου απάντησε θετικά, διευκρινίζοντας ότι "αυτή είναι η θέση, όπως έχει επαναδιατυπωθεί σήμερα, ότι δηλαδή συμμετέχουμε σε αυτήν την προσπάθεια χωρίς όρους, χωρίς αποκλεισμούς, με ισοτιμία, με αλληλοσεβασμό και ότι δεν τίθεται θέμα μη συνέχισης της προσπάθειας, αν δεν υπάρξει προσχώρηση οποιουδήποτε άλλου".

    Απαντώντας στο πιο πάνω ερώτημα, ο Αντιπρόεδρος των ΝΕΟ, Στράτος Παναγίδης, είπε ότι "ξεκινούμε όλοι με βάση τη θετική αντίληψη και προοπτική ότι το ΔΗΚΟ θα είναι μαζί και θα ήταν καλό να εμμείνουμε σε αυτήν την προοπτική".

    Από την πλευρά του, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος των ΕΔΗ, Μιχάλης Παπαπέτρου, ανέφερε ότι οι ΝΕΟ, υπό το φως των αποφάσεων του ΔΗΚΟ το Σαββατοκυρίακο, θα πρέπει να διευκρινίσουν τη θέση τους.

    Ο κ. Παναγίδης επανέλαβε στο σημείο αυτό ότι το κόμμα του έθεσε τις προϋποθέσεις για την προοπτική αυτής της προσπάθειας και πρόσθεσε ότι "η προοπτική - και αυτό αποτελεί κοινή αντίληψη όλων - ενισχύεται με την παρουσία του ΔΗΚΟ".

    Σε σχόλιο δημοσιογράφου ότι τα λεχθέντα δεν συνεπάγονται δέσμευση των ΝΕΟ για συμμετοχή αν το ΔΗΚΟ αρνηθεί να συμμετάσχει, ο κ. Παναγίδης ανέφερε πως "δεν θα ήταν σωστό να βάζουμε δεσμεύσεις για ένα ενδεχόμενο το οποίο όλοι απευχόμαστε".

    Σε ερώτηση για την πορεία της προσπάθειας σε σχέση με το σχετικό χρονοδιάγραμμά της, ο κ. Ομήρου ανέφερε πως το χρονοδιάγραμμα έχει επαναβεβαιωθεί, ενώ αναφερόμενος στο ίδιο θέμα, ο κ. Παπαπέτρου εξέφρασε την ικανοποίηση του κόμματός του από το κλίμα που υπάρχει στις επιτροπές και τόνισε ότι οι ΕΔΗ "θα κάνουν καθετί το δυνατό" για να επιταχυνθεί η διαδικασία.

    Σε άλλες ερωτήσεις για τις προθέσεις των ΝΕΟ, ο Α' Αντιπρόεδρος της ΕΔΕΚ τόνισε ότι υπάρχει αμετάκλητη απόφαση των συμμετεχόντων στην προσπάθεια, ότι "κάτω από οποιεσδήποτε προϋποθέσεις προχωρούμε στη συγκρότηση του νέου σχήματος και αυτή είναι μια πορεία χωρίς επιστροφή".

    Αναφερόμενος δε ειδικά στους ΝΕΟ, είπε ότι το κόμμα συμφωνεί με την πιο πάνω θέση, αλλά "με την επιφύλαξη ότι αναμένουν τις αποφάσεις του ΔΗΚΟ".

    Από την πλευρά του, ο εκπρόσωπος της Επαλξης για την Ανασυγκρότηση του Κέντρου, Κύπρος Χρυσοστομίδης, προέβη σε "πρόσκληση για συμμετοχή του ΔΗΚΟ σε αυτήν την προσπάθεια", ενώ ο κ. Ομήρου είπε ότι είναι "διακαής επιθυμία όλων όσων συμμετέχουν στην προσπάθεια, όχι μόνο της ΕΔΕΚ, να υπάρξει ισότιμη συμπόρευση του ΔΗΚΟ".

    Εξάλλου, σχετικά με το ίδιο θέμα, ο κ. Παπαπέτρου επεσήμανε ότι χωρίς να τίθενται τελεσίγραφα σε οποιονδήποτε, "πρέπει να ξεκαθαρίσει ανάμεσά μας, ότι εμείς είμαστε αποφασισμένοι να προχωρήσουμε και να ιδρύσουμε το νέο σχήμα υπό την προϋπόθεση ότι θα καταλήξουμε στο περιεχόμενό του, τις αρχές, το καταστατικό και όχι να εξαρτούμε τη συμμετοχή μας σε αποφάσεις τρίτων και συγκεκριμένα του ΔΗΚΟ, που επιθυμούμε να έρθει, αλλά δεν μπορούμε να επηρεάσουμε τις αποφάσεις του".

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΡΑΓ)

    [14] Κρανιδιώτης - Χάνεϊ

    Αθήνα,Ελλάδα,05/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υφυπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιάννος Κρανιδιώτης, ακύρωσε συνάντηση που είχε προγραμματιστεί για την προσεχή Τρίτη με τον Εκπρόσωπο της Βρετανίας για το Κυπριακό, Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, λόγω των δηλώσεων του Βρετανού αξιωματούχου κατά την τελευταία επίσκεψή του στη Λευκωσία.

    Σύμφωνα με πληροφορίες του ΚΥΠΕ, ο κ. Κρανιδιώτης ζήτησε πριν ο Σερ Ντέιβιντ επισκεφθεί την Ελλάδα να υπάρξει ανασκευή των δηλώσεών του περί ελβετικού μοντέλου συνομοσπονδίας και να γίνει σαφές ότι η Βρετανία υποστηρίζει λύση του Κυπριακού σύμφωνα με τις αποφάσεις του ΟΗΕ, οι οποίες προβλέπουν διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.

    (ΚΥΠΕ/ΚΙ/ΑΑ/ΡΑΓ)

    [15] Συνέδριο Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος - Αναστασιάδης

    Βρυξέλλες,Βέλγιο,05/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Τον επείγοντα χαρακτήρα επίλυσης του Κυπριακού και την άσκηση πιέσεων στην Τουρκία για εκδημοκρατισμό και σεβασμό του διεθνούς δικαίου, υπογραμμίζει το Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα (ΕΛΚ) στο τελικό ανακοινωθέν του προγράμματος που υιοθέτησε κατά τη διάρκεια του συνεδρίου του στις Βρυξέλλες.

    Η αναφορά αυτή στην Τουρκία αποτελεί προϊόν κοινών προσπαθειών της Νέας Δημοκρατίας και του Δημοκρατικού Συναγερμού.

    Τα δύο κόμματα εκπροσωπήθηκαν από τους Προέδρους Νίκο Αναστασιάδη (ΔΗΣΥ) και Κώστα Καραμανλή (ΝΔ), στις εργασίες του σημαντικού αυτού συνεδρίου, στο οποίο έλαβαν μέρος, μεταξύ άλλων, οι Πρωθυπουργοί τριών κρατών μελών, ο Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζακ Σαντέρ και οι αρχηγοί όλων των κομμάτων που μετέχουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα.

    Η φράση για την Τουρκία που υιοθετήθηκε σήμερα από το Συνέδριο αναφέρει ότι "η Ευρωπαϊκή Ενωση θα πρέπει να συνεχίσει να ασκεί πίεση στην τουρκική κυβέρνηση με στόχο την επιτάχυνση του εκδημοκρατισμού, τη βελτίωση του διαλόγου και της συνεργασίας διά της χρήσης ειρηνικών μέσων για την επίλυση των προβλημάτων, τη διασφάλιση της προστασίας των μειονοτήτων, το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και τη συμμόρφωσή της με το διεθνές δίκαιο".

    Οσον αφορά την Κύπρο, "υπογραμμίζεται ο επείγοντας χαρακτήρας επίλυσης του κυπριακού προβλήματος".

    Ο κ. Αναστασιάδης, σε δηλώσεις του προς τους δημοσιογράφους, εξέφρασε την ικανοποίησή του διότι, όπως είπε, "η συμμετοχή του ΔΗΣΥ δεν συμβάλλει μόνο στην ιδεολογικοπολιτική εναρμόνιση του κόμματος με τις σύγχρονες αντιλήψεις που επικρατούν και υιοθετούνται από το ΕΛΚ, αλλά και το πιο σημαντικό, υποβοηθά με τις παρεμβάσεις του, ώστε να γίνονται κοινωνοί του κυπριακού προβλήματος και τα αδελφά κόμματα που συμμετέχουν στο Ευρωπαϊκό Λαϊκό Κόμμα".

    "Θεωρώ περιττό", είπε, "να αναφέρω πόσο χρήσιμη είναι η εδώ παρουσία μου στην υποστήριξη της ενταξιακής πορείας της Κύπρου. Η διαπίστωσή μου είναι ότι το ΕΛΚ υποστηρίζει την προσπάθεια της Κύπρου για ένταξη, αλλά και για σύντομη επίλυση του Κυπριακού στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ".

    Στο περιθώριο των εργασιών του Συνεδρίου του ΕΛΚ, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ πραγματοποίησε σειρά διμερών συναντήσεων με αρχηγούς χριστιανοδημοκρατικών κομμάτων της Ενωσης, με τους οποίους συζήτησε την ενταξιακή πορεία της Κύπρου και τους ενημέρωσε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΡΜ/ΡΑΓ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 5 February 1999 - 19:46:11 UTC