Read about Turkey's early 20th Century Genocides (by R.J. Rummel) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 99-02-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Ρολάνδης - Αίγυπτος
  • [02] Ντενκτάς - Κύπρος - Ελλάδα - Οτσαλάν
  • [03] ΝΕΟ - Οτσαλάν - Πρόεδρος Κληρίδης - Σημίτης

  • [01] Ρολάνδης - Αίγυπτος

    Λευκωσία,Κύπρος,20/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Για την Αίγυπτο αναχωρεί αύριο ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νίκος Ρολάνδης, για συνομιλίες με Υπουργούς της χώρας με επίκεντρο την ανάπτυξη των σχέσεων των δύο χωρών στους τομείς του εμπορίου, της βιομηχανίας και του τουρισμού.

    Ο κ. Ρολάνδης, που θα πραγματοποιήσει τετραήμερη επίσκεψη ύστερα από πρόσκληση του Υπουργού Εμπορίου και Προμηθειών της Αιγύπτου, Αχμετ Γκουελί, θα έχει επίσης συνομιλίες με τον Υπουργό Οικονομίας και Βιομηχανίας και τον Αναπληρωτή Υπουργό Τουρισμού της χώρας.

    Ο Κύπριος Υπουργός, που ηγείται εμπορικής αποστολής, θα προσφωνήσει, εξάλλου, σεμινάριο που οργανώνεται με σκοπό την προβολή της Κύπρου ως επιχειρηματικού κέντρου στην περιοχή.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΡΑΓ)

    [02] Ντενκτάς - Κύπρος - Ελλάδα - Οτσαλάν

    Λευκωσία,Κύπρος,20/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Οι Ε/Κ ηγέτες συναγωνίζονται ποιός θα δώσει περισσότερα διαβατήρια στον Κούρδο ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν, ισχυρίστηκε ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς, ζητώντας τη συμπερίληψη Ελλάδας και Κύπρου στον κατάλογο των χωρών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία.

    Συγκεκριμένα, ο Τ/Κ ηγέτης, που δέχθηκε χθες παράγοντες του Συνδέσμου των Αγγλων υπηκόων που ζουν στα κατεχόμενα, δήλωσε στον ανταποκρική της "Κίπρις" ότι αυτές τις μέρες οι Ε/Κ, κατά την έκφρασή του, ασχολούνται αποκλειστικά με τον Οτσαλάν.

    Σε ερώτηση για το πότε θα συναντηθεί με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, ο Ντενκτάς απάντησε: "Μόλις τελειώσουν με τον Απο (Οτσαλάν)" και σημείωσε ότι "απαραίτητη προϋπόθεση για κάτι τέτοιο, είναι η αναγνώριση της ονότητας" του ψευδοκράτους.

    "Αν δεν επιτευχθεί η ισότητα, δεν πρόκειται να υπάρξει απ' ευθείας συνάντηση και αυτό είναι οριστική απόφαση", πρόσθεσε.

    Σημειώνοντας ότι "δεν έχει αλλάξει τίποτε", ο Τ/Κ ηγέτης είπε ότι "απεναντίας, έχει επιβαρυνθεί το κλίμα" και είπε πως "η φιλοξενία, η βοήθεια προς τον Απο, μας αναγκάζουν να είμαστε πιο προσεκτικοί".

    Σε δηλώσεις του, εξάλλου, προς δημοσιογράφους που τον επισκέφθησαν, ο Ντενκτάς είπε ότι η Ε/κ πλευρά, άνκαι γνωρίζει ότι δεν το πιστεύει, προσπαθεί να πείσει τη διεθνή κοινότητα ότι είναι έτοιμη για συμφωνία στο νησί.

    Ισχυρίστηκε δε ότι οι Ε/Κ δεν θα διστάσουν να επιτεθούν στους Τ/Κ και πρόσθεσε: "Εξάλλου, όλες οι ετοιμασίες τους είναι προς την κατεύθυνση αυτή".

    Ο Τ/Κ ηγέτης επέκρινε τις δηλώσεις αρχηγών Ε/κ κομμάτων για την υποτιθέμενη κατοχή κυπριακού διαβατηρίου από τον Οτσαλάν και είπε ότι "οι Ε/Κ ηγέτες συναγωνίζονται ποιός θα δώσει περισσότερα διαβατήρια στον Απο".

    Αναφερόμενος σε δημοσιεύματα γύρω από το ρόλο Ελλάδας και Κύπρου στο θέμα Οτσαλάν, ο Ντενκτάς είπε ότι μετά από όλα αυτά, η Ελλάδα και η Ε/κ διοίκηση, όπως χαρακτήρισε την Κυπριακή Δημοκρατία, "θα πρέπει να συμπεριληφθούν στον κατάλογο των χωρών που υποστηρίζουν την τρομοκρατία".

    Ο Ντενκτάς επέκρινε και τα μέλη της Βουλής των Αντιπροσώπων για το ψήφισμά τους για τον Οτσαλάν και υποστήριξε ότι δεν πρόκειται για τη Βουλή του συνόλου της Κύπρου, αλλά για τη Βουλή που αντιπροσωπεύει μόνο τους Ε/Κ, κατά την έκφρασή του.

    Εξάλλου, η Τ/κ εφημερίδα "Ορτάμ" χαρακτήρισε το ψήφισμα της κυπριακής Βουλής για τον Οτσαλάν ως "ψήφισμα - σκάνδαλο".

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΓΓ/ΡΑΓ)

    [03] ΝΕΟ - Οτσαλάν - Πρόεδρος Κληρίδης - Σημίτης

    Λευκωσία,Κύπρος,20/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    "Εθνικές ανεπάρκειες του διδύμου Σημίτη - Κληρίδη" που άρχισε πλέον να γίνεται "επικίνδυνο για τις τύχες της Κύπρου και του Ελληνισμού", διαπιστώνουν οι Νέοι Ορίζοντες (ΝΕΟ) με αφορμή το θέμα του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν.

    Χαρακτηρίζοντας ως "αποπροσανατολιστική" την αναφορά του Πρωθυπουργού της Ελλάδας Κώστα Σημίτη στις ενέργειες που έγιναν από ιδιώτες μέχρι την είσοδο του Κούρδου ηγέτη στην Ελλάδα, οι ΝΕΟ σε ανακοίνωσή τους τονίζουν ότι η ελληνική κυβέρνηση είχε εθνική υποχρέωση να προστατεύσει τον Κούρδο ηγέτη με οποιονδήποτε τρόπο.

    Αναφερόμενοι και στην πρόσφατη συνέντευξη του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη στο ΡΙΚ, οι ΝΕΟ σημειώνουν πως "η προσπάθεια δικαιολόγησης των αδικαιολογήτων, είναι ίδιον εκείνων που αποτυγχάνουν τραγικά και κατ' επανάληψη σε εθνικούς χειρισμούς", αφού, όπως προσθέτουν, στην εν λόγω συνέντευξη ο Πρόεδρος Κληρίδης "υπερέβη εαυτόν σε λογικές αντιφάσεις για το θέμα των πυραύλων".

    Το δημοσιονομικό έλλειμμα και η βελτίωση της οικονομίας "δεν πρέπει να μπαίνουν στη ζυγαριά και να υπερισχύουν των μακροπρόθεσμων εθνικών συμφερόντων του τόπου", επισημαίνουν οι ΝΕΟ και προσθέτουν πως φαίνεται ότι τα ελλείμματα δεν είναι μόνο δημοσιονομικά, αλλά "ελλείμματα ορθής αντίληψης, στρατηγικής και αποτελεσματικής διαχείρισης των εθνικών μας υποθέσεων".

    "Είναι εθνικές ανεπάρκειες του δίδυμου Σημίτη - Κληρίδη που άρχισε, πλέον, να γίνεται επικίνδυνο για τις τύχες της Κύπρου και του Ελληνισμού", καταλήγει η ανακοίνωση των ΝΕΟ.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΡΑΓ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 20 February 1999 - 14:02:10 UTC