Visit the Macedonia Homepage (by Nikolaos Martis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 99-02-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αντιπρύτανης Πανεπιστημίου - Σχολές
  • [02] Βρετανός ΥΠΕΞ - Κυπριακό
  • [03] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [04] Κύπελλο Κύπρου
  • [05] Κύπρος 5 - Αρμενία 1 - Παίδες
  • [06] Πρόεδρος Κληρίδης - Διάψευση - Στρατόπεδα Κούρδων
  • [07] Τζαμέι - Κύπρος - Επαφές
  • [08] Οτσαλάν - Κόμματα - Πορεία
  • [09] Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Στυλιανίδης
  • [10] Παγκύπριος και Διεθνής Μαραθώνιος Κύπρου
  • [11] Ευρωβουλή - Οτσαλάν - Τουρκία - Κουρδικό

  • [01] Αντιπρύτανης Πανεπιστημίου - Σχολές

    Λευκωσία,Κύπρος,24/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Εντός των ημερών αναμένεται να κατατεθεί ενώπιον της Συγκλήτου του Πανεπιστημίου Κύπρου έκθεση ειδικής Επιτροπής για ίδρυση Ιατρικής Σχολής.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Αντιπρύτανης του Πανεπιστημίου, Ανδρέας Δημητρίου, είπε ότι "το Πανεπιστήμιο συγκρότησε Επιτροπή, η οποία έχει ήδη προχωρήσει αρκετά στο έργο της", τονίζοντας ότι "είναι ειλημμένη απόφαση του Πανεπιστημίου να προχωρήσει στην ίδρυση Ιατρικής Σχολής".

    Ωστόσο, ο κ. Δημητρίου είπε ότι η πρώτη Σχολή που θα δημιουργηθεί είναι η Πολυτεχνική Σχολή αφού, όπως είπε, απλώς αναμένεται να εγκριθεί ο προϋπολογισμός του Πανεπιστημίου από τη Βουλή "για να προχωρήσουμε ταχύτατα στην προκήρυξη τεσσάρων θέσεων που μας δόθηκαν ώστε να αρχίσει να λειτουργεί".

    Οπως είπε, αναμένεται να προκηρυχθούν οι θέσεις της Πολυτεχνικής Σχολής μέσα στην προσεχή διμηνία, ενώ οι πρώτοι φοιτητές δεν αναμένεται να φοιτήσουν πριν από δύο χρόνια.

    Επίσης, ειδική Επιτροπή έχει ήδη καταθέσει μιαν πρώτη έκθεση για την ίδρυση Νομικής Σχολής, ανέφερε ο Αντιπρύτανης και δεν απέκλεισε το ενδεχόμενο να μπορεί να λειτουργήσει νωρίτερα από την Ιατρική Σχολή.

    Ο κ. Δημητρίου σημείωσε, επίσης, ότι υπάρχει ανάγκη για ίδρυση Σχολών Καλών Τεχνών και Γεωπονικής - Κτηνιατρικής, αλλά όπως είπε δεν έχει γίνει προεργασία.

    Ο Αντιπρύτανης εξέφρασε την άποψη ότι "το Πανεπιστήμιο πρέπει μέσα στην προοπτική των επτά - οκτώ χρόνων να έχει βάλει μπρος όλες αυτές τις Σχολές".

    Ωστόσο, είπε ότι "για χρονοδιαγράμματα θα μπορεί να γίνει λόγος όταν το Πανεπιστήμιο θα έχει ολοκληρώσει τη συζήτησή του για την Ιατρική Σχολή και τη Νομική Σχολή και να ακολουθήσει η συζήτηση με την Πολιτεία για να δούμε πώς υλοποιούνται".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΡΑΓ)

    [02] Βρετανός ΥΠΕΞ - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,24/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας Ρόμπιν Κουκ επαναβεβαίωσε ότι η χώρα του υιοθετεί πλήρως τους στόχους του ψηφίσματος 1218 του Συμβουλίου Ασφαλείας για το Κυπριακό, τονίζοντας ότι το Λονδίνο συνεργάζεται στενά με τα Ηνωμένα Εθνη, την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) και τις ΗΠΑ για την πλήρη εφαρμογή του.

    Σε απαντητική επιστολή του, ημερομηνίας 22 Φεβρουαρίου, προς τον Πρόεδρο της Εθνικής Κυπριακής Ομοσπονδίας Μεγάλης Βρετανίας Χάρη Σοφοκλείδη, ο κ. Κουκ αναφέρει, επίσης, ότι η απόφαση του Προέδρου Κληρίδη για μη εγκατάσταση των πυραύλων S300 στην Κύπρο θα συνεισφέρει ουσιαστικά στις διεθνείς προσπάθειες για μείωση της έντασης στην περιοχή.

    Ο Βρετανός ΥΠΕΞ τονίζει, ταυτόχρονα, ότι τόσο η κυβέρνηση της χώρας του όσο και οι εταίροι της στην ΕΕ "έχουν καταστήσει σαφές ότι η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ πρέπει να είναι προς όφελος και των δύο κοινοτήτων, να ενισχύει τις προσπάθειες για λύση και να συμβάλλει στην επίτευξη ειρήνης και συμφιλίωσης", κι επαναβεβαιώνει ότι "εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε έντονα αυτή τη διαδικασία".

    Συγκεκριμένα, αφού σημειώνει ότι ο Πρωθυπουργός Τόνι Μπλερ του διαβίβασε την επιστολή του κ. Σοφοκλείδη, ο Βρετανός ΥΠΕΞ υπενθυμίζει ότι η χώρα του "καλωσόρισε θερμά την απόφαση του Προέδρου Κληρίδη να μην φέρει τους S300 στην Κύπρο".

    "Αυτή η απόφαση αποτελεί μια σημαντική συνεισφορά στις διεθνείς προσπάθειες, στις οποίες η Βρετανία διαδραματίζει ουσιαστικό ρόλο, για μείωση της έντασης στην περιοχή", αναφέρει.

    Προσθέτει ότι η απόφαση "βοηθά επίσης στη δημιουργία των αναγκαίων συνθηκών για διασφάλιση μιας δίκαιης και μόνιμης λύσης στην Κύπρο".

    Σημειώνοντας ότι η χώρα του υιοθετεί πλήρως τους στόχους του ψηφίσματος 1218, ο κ. Κουκ τονίζει πως η Βρετανία "εργάζεται στενά με τα Ηνωμένα Εθνη, τους εταίρους μας στην ΕΕ, και τις ΗΠΑ για επίτευξη της πλήρους εφαρμογής αυτού του ψηφίσματος".

    "Επίσης, θα δραστηριοποιηθούμε στην ενθάρρυνση και των δύο πλευρών να συνεργαστούν με εποικοδομητικό κι ευέλικτο τρόπο με τον Κόφι Αναν (ΓΓ ΟΗΕ) και την Ειδική Αντιπρόσωπό του Ντέιμ Αν Χέρκους", συμπληρώνει.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΡΑΓ)

    [03] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,24/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

            Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                  114.27 ( 0.06)
    
            Συνολικό Ποσό Συναλλαγών   £ 4,128,997
    
            Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
            Τραπεζικοί Οργανισμοί      £ 2,259,179  140.77 ( 0.56)
            Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
            Οργανισμοί                 £   195,289   71.93 (-0.64)
            Ασφαλιστικοί Οργανισμοί    £    64,342   77.47 (-0.09)
            Βιομηχανικές Εταιρείες     £   336,520   98.70 (-2.84)
            Τουριστικές Επιχειρήσεις   £    69,442   78.17 ( 0.84)
            Εμπορικές Εταιρείες        £   325,295   52.11 (-0.15)
            Αλλες Εταιρείες            £   297,076   86.74 (-0.36)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (KYΠΕ/ΡΑΓ)

    [04] Κύπελλο Κύπρου

    Λευκωσία,Κύπρος,24/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Τέσσερις ομάδες, η Ανόρθωση, το ΑΠΟΕΛ, η Νέα Σαλαμίνα και ο Εθνικός Αχνας, πέρασαν στην ημιτελική φάση του Κυπέλλου Κύπρου, μετά τα σημερινά αποτελέσματα των επαναληπτικών αγώνων της προημιτελικής φάσης.

    Η Ανόρθωση ηττήθηκε με 3 - 2 εντός έδρας από τον Ευαγόρα, τον οποίον είχε κερδίσει στον πρώτο αγώνα στην Πάφο με 3 - 0.

    Το ΑΠΟΕΛ κέρδισε με 3 - 0 το λευκωσιάτικο ντέρπι με την Ομόνοια. Στον πρώτο αγώνα οι δύο ομάδες είχαν εξέλθει ισόπαλες 2 - 2.

    Η Νέα Σαλαμίνα θριάμβευσε με 4 - 1 επί της ΑΕΚ Λάρνακας. Στον πρώτο αγώνα είχε κερδίσει η ΑΕΚ με 4 - 3.

    Ο Εθνικός Αχνας και η Ενωση Νέων Παραλιμνίου εξήλθαν ισόπαλες 0 - 0. Την πρόκριση εξασφάλισε ο Εθνικός Αχνας λόγω της νίκης του με 1 - 0 στον πρώτο μεταξύ τους αγώνα.

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [05] Κύπρος 5 - Αρμενία 1 - Παίδες

    Λευκωσία,Κύπρος,24/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η Εθνική Ποδοσφαιρική Ομάδα Παίδων της Κύπρου θριάμβευσε με 5 - 1 επί της αντίστοιχης ομάδας της Αρμενίας.

    Ο αγώνας, που ήταν για την προκριματική φάση του ευρωπαϊκού πρωταθλήματος της ΟΥΕΦΑ, διεξήχθη σήμερα το απόγευμα στο Παφιακό Στάδιο στην Πάφο.

    Την Παρασκευή στο ίδιο στάδιο η Εθνική Παίδων της Κύπρου θα αντιμετωπίσει την Εθνική Ομάδα Παίδων της Αγγλίας.

    Με νίκη ή και με ισοπαλία η Κύπρος θα προκριθεί για την τελική φάση του πρωταθλήματος που θα διεξαχθεί στη Δημοκρατία της Τσεχίας.

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [06] Πρόεδρος Κληρίδης - Διάψευση - Στρατόπεδα Κούρδων

    Λευκωσία,Κύπρος,24/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης διέψευσε σήμερα κατηγορηματικά τουρκικούς ισχυρισμούς για ύπαρξη στρατοπέδων εκπαίδευσης Κούρδων στην Κύπρο, τονίζοντας ότι στην Κύπρο υπάρχει ελευθερία κινήσεων τόσο των μελών των Ηνωμένων Εθνών όσων και ξένων πρέσβεων, οι οποίοι θα το επεσήμαναν εάν υπήρχε κάτι τέτοιο.

    Ταυτόχρονα, ο Πρόεδρος Κληρίδης τόνισε ότι "εάν η Ευρώπη επιθυμεί να στείλει εκπροσώπους οι οποίοι να περιέλθουν ελεύθερα όλη την Κύπρο τότε και αυτοί θα διαπιστώσουν ότι οι κατηγορίες που εκτοξεύει η Τουρκία κατά της Κύπρου είναι τελείως αβάσιμες".

    Κληθείς να σχολιάσει τους τουρκικούς ισχυρισμούς, μετά τα εγκαίνια των νέων κτιρίων στο στρατόπεδο της ΕΛΔΥΚ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δήλωσε ότι "στην Κύπρο υπάρχει Ειρηνευτική Δύναμη των Ηνωμένων Εθνών, η οποία έχει ελευθερία κινήσεων και αν υπήρχε κάτι τέτοιο (στρατόπεδο εκπαίδευσης Κούρδων) θα το επεσήμανε".

    "Επίσης", πρόσθεσε, "οι πρέσβεις των χωρών-μελών της ΕΕ και όλων των άλλων χωρών κινούνται ελεύθερα και αν υπήρχε κάτι τέτοιο θα το επεσήμαναν".

    Εξάλλου, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναφέρθηκε στη γενναία αντίσταση των ανδρών της ΕΛΔΥΚ κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής και υπογράμμισε ότι ο κυπριακός ελληνισμός εκτιμά τις υπηρεσίες της ΕΛΔΥΚ κι επιθυμεί όπως οι αξιωματικοί και οι άνδρες της αισθάνονται ότι η Κύπρος είναι σαν ιδιαίτερή τους πατρίδα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΡΑΓ)

    [07] Τζαμέι - Κύπρος - Επαφές

    Λευκωσία,Κύπρος,24/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Τετραήμερη επίσκεψη στην Κύπρο πραγματοποίησε ο Γενικός Διευθυντής της Πολιτιστικής Διεύθυνσης του Υπουργείου Εξωτερικών του Ιράν Μοχάμετ Μαστζέντ Τζαμέι.

    Κατά τη διάρκεια της παραμονής του, ο Ιρανός επίσημος ενημερώθηκε για τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό και την ενταξιακή πορεία της Κύπρου. Διαπιστώθηκε, επίσης, αμοιβαία βούληση για περαιτέρω ανάπτυξη των πολιτιστικών σχέσεων μεταξύ των δύο χωρών.

    Ο κ. Τζαμέι συναντήθηκε με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, τον Υπουργό Παιδείας και Πολιτισμού Ουράνιο Ιωαννίδη, τον Αρχιεπίσκοπο Αρμενίων κ. Βαρζάν, καθώς και με το Διευθυντή του Τμήματος Αρχαιοτήτων και τον Αναπληρωτή Διευθυντή των Πολιτιστικών Υπηρεσιών.

    Είχε, επίσης, επαφές στο Υπουργείο Εξωτερικών κι επισκέφθηκε το Πανεπιστήμιο Κύπρου.

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΡΑΓ)

    [08] Οτσαλάν - Κόμματα - Πορεία

    Λευκωσία,Κύπρος,24/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Την άμεση απελευθέρωση του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν ζητούν με ψηφισμά τους προς την Πρεσβεία της Ευρωπαϊκής Ενωσης το Σοσιαλιστικό Κόμμα ΕΔΕΚ, οι Ενωμένοι Δημοκράτες, οι Νέοι Ορίζοντες, η Επαλξη για την Ανασυγκρότηση του Κέντρου, η Κίνηση Πολιτικού Εκσυγχρονισμού, οι Οικολόγοι Περιβαλλοντιστές και το Παγκύπριο Αντικατοχικό Κίνημα (ΠΑΚ).

    Περίπου 200 άτομα, ανάμεσά τους και δεκάδες Κούρδοι που διαμένουν στην Κύπρο, συγκεντρώθηκαν στην Πλατεία Ελευθερίας και πορεύθηκαν προς την Πρεσβεία της ΕΕ, προς την οποία επέδωσαν το ψήφισμα, φωνάζοντας συνθήματα όπως "Ελευθερία στον Οτσαλάν", "Τούρκοι, φασίστες, δολοφόνοι" και κρατώντας κουρδικές και κυπριακές σημαίες.

    Με το ψήφισμά τους, οι συγκεντρωθέντες απαιτούν την απελευθέρωση του Κούρδου ηγέτη και καταδικάζουν "με τον πιο έντονο τρόπο την απαγωγή του" από την Τουρκία "ως πράξη που παραβιάζει το διεθνή νόμο".

    "Καλούμε όλες τις δημοκρατικές χώρες να εκδηλώσουν την αλληλεγγύη τους προς τον κουρδικό λαό και τον παράνομα διωκόμενο ηγέτη του Κουρδικού Εργατικού Κόμματος (ΡΚΚ) Αμπντουλάχ Οτσαλάν", τονίζεται στο ψήφισμα.

    Καλείται, επίσης, "η ΕΕ και όλα τα αρμόδια της όργανα να αναλάβουν τις ευθύνες τους και να απαιτήσουν από την Τουρκία το σεβασμό τόσο του διεθνούς νόμου και των συμβάσεων για την προστασία των ανθρωπίνων και ατομικών δικαιωμάτων του κουρδικού λαού και του ηγέτη του ΡΚΚ".

    "Ζητούμε από την ΕΕ να απαιτήσει από την Τουρκία να σεβαστεί τα αιτήματα του κουρδικού λαού για μιαν πολιτική λύση του κουρδικού ζητήματος βασισμένη στις αρχές και τον Καταστατικό Χάρτη του ΟΗΕ".

    Χαιρετίζοντας τη συγκέντρωση, ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης τόνισε ότι "όσοι μιλούν για δικαίη δίκη κοροϊδεύουν κι εμάς και τους εαυτούς τους", προσθέτοντας ότι "δίκαιη δίκη στην Τουρκία είναι αδιανόητη".

    "Η απαίτησή μας είναι να αφεθεί ελεύθερος ο Οτσαλάν και αν θέλει η ανθρωπότητα να κάνει μια δίκη να την κάνει μέσα σε διεθνή δικαστήρια", είπε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ.

    Ανέφερε ότι "η Τουρκία έχει στα χέρια της μιαν ωρολογιακή βόμβα", τονίζοντας ότι "το οδοιπορικό του κουρδικού λαού τώρα αρχίζει μιαν πιο έντονη, πιο αποφασιστική πορεία, που δεν θα έχει άλλη κατάληξη παρά τη λευτεριά και την αναγνώριση των εθνικών δικαιωμάτων του κουρδικού λαού".

    Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ ανέφερε ότι απέστειλε επιστολή προς τους ηγέτες των σοσιαλιστικών κομμάτων καλώντας τους να παρέμβουν άμεσα για την απελευθέρωση του Κούρδου ηγέτη.

    Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος των Ενωμένων Δημοκρατών Μιχάλης Παπαπέτρου τόνισε ότι "είναι υποχρέωση της Ευρώπης και ολόκληρου του κόσμου να απαιτήσουν το σεβασμό των δικαιωμάτων των Κούρδων για την εξασφάλιση μέσα από απόλυτη διαφάνεια, συνθηκών μιας δίκαιης δίκης για τον Οτσαλάν".

    Εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι "η Τουρκία δεν πρόκειται να ξεμπερδέψει εύκολα από τον αγώνα του κουρδικού λαού", σημειώνοντας ότι η "σύλληψη του Οτσαλάν όχι μόνο δεν έκαμψε αυτόν τον αγώνα, αλλά αντίθετα του έδωσε νέες διαστάσεις".

    Ο Πρόεδρος των Νέων Οριζόντων, Νίκος Κουτσού εξέφρασε τη βεβαιότητα ανεξάρτητα από τις δυσκολίες και τα προβλήματα που έχει ο κουρδικός λαός "στην άκρη και στο βάθος θα προβάλει και θα έλθει η απελευθέρωσή του".

    Σημείωσε ότι ετούτη την ιστορική περίοδο, που ο τουρκικός επεκτατισμός αναζητά και προσπαθεί να δημιουργήσει νέες ισορροπίες, "θα πρέπει όλοι οι λαοί της περιοχής, ανεξάρτητα από φυλή, θρησκεία και γλώσσα να ενωθούμε για να προστατέψουμε ό,τι πιο πολύτιμο έχουμε στη ζωή, την ίδια την ελευθερία μας".

    Εκ μέρους της Επαλξης Ανασυγκρότησης του Κέντρου, ο Κύπρος Χρυσοστομίδης καταδίκασε "την κρατική τρομοκρατία της Τουρκίας" και κάλεσε "την Ευρώπη να την υποχρεώσει να συμμορφωθεί προς τις αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και να σεβαστεί τα βασικά δικαιώματα του κουρδικού λαού και του ηγέτη του".

    Εκ μέρους της Κίνησης Πολιτικού Εκσυγχρονισμού, ο Χριστόδουλος Γρουτίδης είπε ότι "ο ελληνισμός, οι Ελληνες όπου γης, ολόκληρο το έθνος, με τις βαθειές ρίζες για την ειρήνη, το δίκαιο, την ηθική, συμπαρίστανται ολόψυχα σε αυτόν τον αγώνα", σημειώνοντας ότι δεν συμμερίζεται "ούτε κατ' ελάχιστον τις κατηγορίες που στρέφονται εναντίον του μοναδικού έθνους που πραγματικά αποδεικνύει αυτή τη συμπαράστασή του".

    Χαιρετίζοντας την εκδήλωση, ο εκπρόσωπος του Κινημάτος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργος Περδίκης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι ο κουρδικός αγώνας θα είναι νικηφόρος, σημειώνοντας ότι οι λαοί δεν φυλακίζονται.

    Ο κ. Περδίκης ανέφερε ότι το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, αναλαμβάνοντας το μερίδιο της ευθύνης του, ξεκινά αυτήν την περίοδο μια νέα εκστρατεία στον ευρωπαϊκό χώρο με το γενικό μήνυμα "τα ανθρώπινα δικαιώματα πρώτα", εντάσσοντας πέρα από το Κυπριακό και το Κουρδικό "στα κύρια ζητήματα που καθορίζουν τις δυνατότητες για μια δίκαιη πραγματική ειρήνη στην περιοχή".

    Εκ μέρους της Επιτροπής Αλληλεγγύης του Κουρδιστάν, ο Στέλιος Ιωάννου είπε ότι "με ή χωρίς τον Οτσαλάν, οι Κούρδοι θα συνεχίζουν πιο πεισματικά τον ένοπλο αλλά και τον πολιτικό αγώνα για τα ανθρώπινα και τα πολιτικά τους δικαιώματα".

    Πρόσθεσε ότι "με ή χωρίς τον Οτσαλάν η Επιτροπή Αλληλεγγύης του Κουρδιστάν θα συνεχίσει αυτό που κάνει εδώ και δέκα χρόνια τώρα, να παρέχει δηλαδή ανθρωπιστική βοήθεια και πολιτική υποστήριξη στον κουρδικό λαό".

    Ο Πρόεδρος του ΠΑΚ Αρης Χατζηπαναγιώτου είπε ότι "οι αγώνες του κουρδικού και του κυπριακού λαού είναι κοινοί γιατί και οι δύο λαοί αγωνίζονται για την ελευθερία και τα ανθρώπινα δικαιώματα κι έχουν τον ίδιο εχθρό, την Τουρκία".

    Χαιρετίζοντας της εκδήλωση, εκπρόσωπος των Κούρδων σημείωσε ότι "η απαγωγή του εθνικού μας ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν και η παράδοσή του στις τουρκικές αρχές ήταν αποτέλεσμα μιας διεθνούς συνομωσίας".

    Τόνισε ότι, "παρά τις ενέργειες ορισμένων προσώπων στην κυβέρνηση Σημίτη, η επιθυμία και η πολιτική του Μετώπου παραμένει η επιδίωξη των πιο στενών σχέσεων με το φίλο ελληνικό λαό".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΡΑΓ)

    [09] Ευρωπαϊκή Επιτροπή - Στυλιανίδης

    Βρυξέλλες,Βέλγιο,24/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Σημαντικές συναντήσεις με τους υπεύθυνους επικοινωνίας κι ενημέρωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, η οποία αποσκοπούσε στην εμπλοκή της Κύπρου, ως υποψήφια για ένταξη χώρα, σε όλα τα επίπεδα ενημέρωσης της κοινής γνώμης για κοινοτικά θέματα, είχαν σήμερα στις Βρυξέλλες ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης και ο Γενικός Διευθυντής του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών Γιώργος Χατζησάββας.

    Οι δύο αξιωματούχοι συναντήθηκαν με τον αρμόδιο Ισπανό Επίτροπο Μαρτσελίνο Ορέχα, τον Ελληνα Γενικό Διευθυντή της Γενικής Διεύθυνσης Ενημέρωσης Σπύρο Παππά, καθώς επίσης και υψηλόβαθμα στελέχη του τομέα ενημέρωσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.

    Οι κύριοι Στυλιανίδης και Χατζησάββας ενημέρωσαν τους κοινοτικούς αξιωματούχους για τις ενέργειες της κυπριακής Κυβέρνησης στον τομέα της ενημέρωσης της κοινής γνώμης για ευρωπαϊκά θέματα και κυρίως για την ενημέρωση και των Τ/Κ μέσω του διαδικτύου και της τηλεόρασης σχετικά με την πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    Ζητήθηκε από την κοινοτική πλευρά να παράσχει στην Κύπρο, μέσω των κοινοτικών προγραμμάτων ενημέρωσης, ανάλογη τεχνογνωσία.

    Οπως είναι γνωστό, η Κύπρος ήδη μετέχει σε κοινοτικά προγράμματα όπως το "Media II", ενώ επιθυμεί να συμμετάσχει και στην εκστρατεία ενημέρωσης που κάνει η Ευρωπαϊκή Επιτροπή για την εισαγωγή του ευρώ και τις επιπτώσεις στην καθημερινή ζωή των πολιτών.

    Συζήτησαν, επίσης, τη δυνατότητα συμμετοχής της Κύπρου και πρόσβασης του κοινού στα "Ευρωπαϊκά Κέντρα Πληροφοριών", που είναι εγκατεστημένα σήμερα σε όλα τα κράτη μέλη.

    Το κλίμα που συνάντησαν ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος και ο Γενικός Διευθυντής του Γραφείου Τύπου και Πληροφοριών στην Επιτροπή ήταν ιδιαίτερα θετικό.

    Ο κ. Ορέχα εξέφρασε την πλήρη ικανοποίησή του για την υλοποίηση της δέσμευσης που είχε αναλάβει η Λευκωσία να ενημερώσει τους Τ/Κ για την πορεία των διαπραγματεύσεων.

    Δεύτερο στοιχείο ικανοποίησης για την Κύπρο είναι το γεγονός ότι βρίσκεται από χθες στην ιστοσελίδα (site) της Ευρωπαϊκής Ενωσης στο διαδίκτυο. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι από την ιστοσελίδα της ΕΕ υπάρχει απευθείας "πέρασμα" (link) στην ιστοσελίδα της Κύπρου.

    Η Κύπρος είναι μεταξύ των πρώτων υποψηφίων χωρών που εντάσσεται μέσα στην ιστοσελίδα της ΕΕ. Επίσης, ο κ. Ορέχα ανταποκρίθηκε θετικά και στο αίτημα συμμετοχής της Κύπρου στα "Ευρωπαϊκά Κέντρα Πληροφοριών" και ζήτησε από την κυπριακή πλευρά να του υποβάλει συγκεκριμένη πρόταση.

    Οι κύριοι Στυλιανίδης και Χατζησάββας ολοκλήρωσαν σήμερα τις επαφές στη βελγική πρωτεύουσα με συναντήσεις που είχαν με τους Ελληνες Ευρωβουλευτές Μιχάλη Παπαγιαννάκη, Γιάννη Ρουμπάτη, Κώστα Χατζηδάκη και Γιώργο Δημητρακόπουλο, οι οποίοι μετείχαν σε επιτροπές της Ευρωβουλής που ενδιαφέρουν άμεσα την Κύπρο. Στη συνάντηση αυτή έγινε αλληλοενημέρωση για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου και το Κυπριακό.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΝΓ/ΡΑΓ)

    [10] Παγκύπριος και Διεθνής Μαραθώνιος Κύπρου

    Λευκωσία,Κύπρος,24/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Στην τελική ευθεία βρίσκονται οι προετοιμασίες για τον Παγκύπριο και Διεθνή Μαραθώνιο Κύπρου που θα γίνει στις 7 Μαρτίου κατά μήκος της Πράσινης Γραμμής με σκοπό να τονίσει το απαράδεκτο καθεστώς της Λευκωσίας ως της μοναδικής μοιρασμένης πόλης της Ευρώπης.

    Στόχος των διοργανωτών είναι να καθιερωθεί ο αγώνας ως ετήσιος θεσμός που θα ελκύει πληθώρα αθλητών και από το εξωτερικό και προς αυτό γίνεται ήδη προσπάθεια σε μια σειρά από χώρες για τον αγώνα του 2000, που αναμένεται να συγκεντρώσει εκατοντάδες δρομείς.

    Εκτός από τον Μαραθώνιο, ο αγώνας περιλαμβάνει διαδρομή 10 χλμ και απόσταση 1600μ για αγόρια και κορίτσια μέχρι 15 ετών.

    Δικαίωμα συμμετοχής έχουν οι δρομείς που είναι εγγεγραμμένοι στους Γυμναστικούς Συλλόγους και ανεξάρτητοι αθλητές, ενώ τα αποτελέσματα του Μαραθωνίου θα μετρούν στη βαθμολογία των παγκυπρίων αγώνων στίβου.

    Η εκκίνηση θα δοθεί στην Πλατεία Ελευθερίας και κατά τη διάρκεια των αγώνων θα διεξάγονται διάφορες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

    Στους νικητές θα απονεμηθούν έπαθλα, ενώ σε όσους θα πάρουν μέρος θα δοθούν αναμνηστικές φανέλες.

    Διοργανωτές του Μαραθωνίου είναι το ΓΣΠ, ο Δήμος Λευκωσίας και ο Δήμος Αγίου Δομετίου, με τη συνεργασία των ερασιτεχνών δρομέων, του Συλλόγου Δρομέων Υγείας Κύπρου και του Σωματείου Δρομέων Κύπρου "Περικλής Δημητρίου".

    (ΚΥΠΕ/ΚΣ/ΡΑΓ)

    [11] Ευρωβουλή - Οτσαλάν - Τουρκία - Κουρδικό

    Βρυξέλλες,Βέλγιο,24/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Οι δύο μεγαλύτερες πολιτικές ομάδες του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, οι σοσιαλιστές και οι χριστιανοδημοκράτες, κάλεσαν σήμερα την Τουρκία να σεβαστεί τα δικαιώματα των Κούρδων, και γενικότερα των μειονοτήτων και, με αφορμή την υπόθεση του Κούρδου ηγέτη Αμπντουλάχ Οτσαλάν, να προχωρήσει σε συγκεκριμένες ενέργειες έναντι των παραπάνω πληθυσμών.

    Η παρέμβαση αυτή έγινε κατά τη διάρκεια της σημερινής συνεδρίασης της Ολομέλειας στις Βρυξέλλες, ενώ και οι άλλες μικρότερες πολιτικές ομάδες προασπίστηκαν των δικαιωμάτων των Κούρδων κι επέκριναν τις μεθοδεύσεις της Τουρκίας.

    Το κλίμα συναίνεσης στους κόλπους της Ευρωβουλής είχε ως αποτέλεσμα να συμφωνήσουν απόλυτα με τους ευρωβουλευτές τόσο η γερμανική προεδρία όσο και ο αρμόδιος Επίτροπος Χανς Βαν ντεν Μπρουκ.

    Η Βρετανίδα Πρόεδρος της κοινοβουλευτικής ομάδας των σοσιαλιστών Πολίν Γκριν υπογράμμισε ότι τα γεγονότα των τελευταίων εβδομάδων απέδειξαν πως το Κουρδικό είναι διεθνές πρόβλημα και όχι εσωτερική υπόθεση, όπως επιχειρεί να την παρουσιάσει η Αγκυρα.

    Οι Κούρδοι που αυτοπυρπολούνται, συνέχισε, δεν είναι τρομοκράτες, αλλά ούτε και η πλειοψηφία του λαού αυτού, που ζητά εύλογα τα δικαιώματά του.

    Σύμφωνα με την κ. Γκριν, η υπόθεση Οτσαλάν αποτελεί για την Τουρκία ευκαιρία να προχωρήσει σε εκδημοκρατισμό και σε αναγνώριση των δικαιωμάτων των μειονοτήτων.

    Από την πλευρά του, ο Ολλανδός Ευρωβουλευτής Αρι Οστλάντερ, μιλώντας εκ μέρους των χριστιανοδημοκρατών, υποστήριξε ότι η Αγκυρα πρέπει να αναγνωρίσει την ύπαρξη κουρδικής μειονότητας και να αναλάβει τις ευθύνες της για ένα πρόβλημα που διαρκεί εδώ και 40 χρόνια.

    Ο Γερμανός Υφυπουργός Εξωτερικών Λούντγκερ Φόλμερ, ως εκπρόσωπος της προεδρίας, υποστήριξε ότι η Τουρκία έχει αιτιολογημένο θεσμικό συμφέρον για τη διαφύλαξη της εδαφικής της ακεραιότητας, αλλά και οι Κούρδοι, όπως είπε, έχουν συμφέρον για τη διαφύλαξη της πολιτιστικής ύπαρξής τους.

    Η τουρκική κυβέρνηση πρέπει να σεβαστεί τα ανθρώπινα δικαιώματα και τη δημοκρατία εάν επιθυμεί να ενταχθεί στην Ευρωπαϊκή Ενωση, κατέληξε ο Γερμανός Υφυπουργός.

    Ο κ. Βαν ντεν Μπρουκ συμφώνησε απόλυτα με το Γερμανό Υφυπουργό, ο οποίος αναφέρθηκε και στην υπόθεση Οτσαλάν καλώντας την Τουρκία να προχωρήσει σε μια δίκαιη δίκη και να σεβαστεί το δικαίωμα υπεράσπισης του Κούρδου ηγέτη.

    Γενικότερα για το Κουρδικό υποστήριξε ότι όταν η Τουρκία αντιληφθεί την ύπαρξη του προβλήματος, τότε θα ανοίξει και ο δρόμος για την επίλυσή του.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΝΓ/ΡΑΓ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 24 February 1999 - 18:46:43 UTC