Browse through our Interesting Nodes of Internet & Computing Services in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 99-02-27

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Ελλάδα - Συνεργάτες Οτσαλάν
  • [02] "Ουάσιγκτον Ποστ" - Ελλάδα - ΝΑΤΟ
  • [03] Κίμπρις - Οικονομικές ατασθαλίες
  • [04] Τ/Κ Επιχειρηματίες - Ομάδα Βρυξελλών
  • [05] Χριστόφιας - Λονδίνο - Εξετάσεις
  • [06] Πρόεδρος Κληρίδης - Ναυτιλιακό Συμβούλιο

  • [01] Στέιτ Ντιπάρτμεντ - Ελλάδα - Συνεργάτες Οτσαλάν

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,27/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Με σκληρή δήλωση αντέδρασε το Στέιτ Ντιπάρτμεντ στο γεγονός ότι η Ελλλάδα αποφάσισε να παραχωρήσει πολιτικό άσυλο στους συνεργάτες του Οτσαλάν, που μεταφέρθηκαν από την Κένυα.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση του ΚΥΠΕ, αξιωματούχος του Στέιτ Ντιπάρτμεντ εξέφασε τη δυσαρέσκεια της κυβέρνησης των ΗΠΑ, σημειώνοντας ότι "έχουμε κάνει σαφές ότι διαφωνούμε θεμελιωδώς με τον πρόσφατο χερισμό της ελληνικής κυβέρνησης στο θέμα Οτσαλάν και με οποιαδήποτε συμπάθεια ενδέχεται να έχει για το τρομοκρατικό PKK".

    Ο αξιωματούχος του αμερικανικού Υπουργείου Εξωτερικών ανέφερε ότι "θλιβόμεθα για το ότι η απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης να δώσει άσυλο σε στενούς συνεργάτες του Οτσαλάν θα δημιουργήσει αμφιβολίες στη δέσμευσή της να επανεγκαθιδρύσει την ελληνική αξιοπιστία ως συνέταιρος στον παγκόσμιο αγώνα εναντίον της τρομοκρατίας".

    Ο αξιωματούχος επεσήμανε ακόμα ότι "δεν θέτουμε υπό αμφισβήτηση το δικαίωμα καμίας κυβέρνησης να υποστηρίξει την επέκταση της δημοκρατίας και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων στην Τουρκία, συμμεριζόμαστε αυτό το στόχο", προσθέτοντας ότι "παρόλα αυτά, το να συνδυάσεις αυτή την υποστήριξη με συμπάθεια για τρομοκρατικές οργανώσεις είναι παράλογο και αντιπαραγωγικό".

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΑΑ/ΜΜ)

    [02] "Ουάσιγκτον Ποστ" - Ελλάδα - ΝΑΤΟ

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,27/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Χαλκευμένες αποδείχθηκαν τελικά καταγγελίες που έφεραν την Ελλάδα να παρέχει στη Ρωσία απόρρητους κώδικες μπλοκαρίσματος αεροσκαφών του ΝΑΤΟ, με αποτέλεσμα η αμερικανική κυβέρνηση να διακόψει προσωρινά τις πωλήσεις όπλων προς την Ελλάδα.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα "Ουάσιγκτον Ποστ", ειδική ομάδα του αμερικανικού Υπουργείου Αμυνας, με επικεφαλής το στρατηγό Χένρι Κίνιβαρ, μετέβη στην Αθήνα την περασμένη εβδομάδα για να διερευνήσει την καταγγελία και μετά από σχετική έρευνα διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε καμία βάση στην όλη ιστορία.

    Οπως δήλωσε Αμερικανός αξιωματούχος, η ομάδα δεν βρήκε "καμία διακινδύνευση τεχνολογίας".

    Σύμφωνα με την καταγγελία, η Ρωσία θα παρείχε στην Ελλάδα το ασύρματο σύστημα μπλοκαρίσματος SPN2, το οποίο είναι σχεδιασμένο για παρενόχληση του συστήματος ακριβούς ρίψης βομβών και εκτόξευσης πυραύλων των αεροσκαφών του ΝΑΤΟ, και η Ελλάδα σε αντάλλαγμα ήταν έτοιμη να παρέχει στη Ρωσία νατοϊκούς κώδικες, οι οποίοι θα έδιναν τη δυνατότητα στη Ρωσία να αποτρέψει επιθέσεις από αεροσκάφη του ΝΑΤΟ.

    Στην εφημερίδα αναφέρεται ότι ο Αμερικανός Πρέσβης στην Αθήνα, Νίκολας Μπερνς, συναντήθηκε έξι φορές με τον Ελληνα Υπουργό Αμυνας, Ακη Τσοχατζόπουλο και του επεσήμανε τη σοβαρότητα της κατάστασης, πιέζοντάς τον να συνεργαστεί στενά με την ερευνητική ομάδα του Πενταγώνου.

    Σύμφωνα με πηγές της αμερικανικής κυβέρνησης, ο κ. Τσοχατζόπουλος συνεργάστηκε πλήρως.

    Η εφημερίδα φιλοξενεί δηλώσεις του κ. Μπερνς, ο οποίος αναφέρει "σύμφωνα με τα στοιχεία της έρευνας, αναμένω ότι οι οποιεσδήποτε ανησυχίες μας θα ικανοποιηθούν".

    Παρόλα αυτά, ορισμένα μέλη του αμερικανικού Κογκρέσου δεν έχουν πεισθεί από την ενημέρωση που τους έγινε και ζητούν πληροφορίες, τις οποίες η αμερικανική κυβέρνηση πρόκειται να τους δώσει σε ειδική ενημέρωση που θα τους γίνει την επόμενη Δευτέρα ή Τρίτη από τον επικεφαλής της ερευνητικής ομάδας, στρατηγό Κίνιβαρ.

    Οπως ανέφεραν στην εφημερίδα πηγές της αμερικανικής κυβέρνησης, η φήμη αυτή προκάλεσε έντονη ανησυχία στα υψηλότερα επίπεδα της κυβέρνησης των ΗΠΑ, διότι στην περίπτωση που αποδεικνυόταν αληθής θα προκαλούσε σοβαρό πλήγμα στην ασφάλεια του ΝΑΤΟ και πρόβλημα στη συνοχή της συμμαχίας σε μια πολύ κρίσιμη περίοδο.

    Καταλήγοντας, το δημοσίευμα φιλοξενεί δήλωση Αμερικανού αξιωματούχου σύμφωνα με την οποία η ερευνητική ομάδα του αμερικανικού Πενταγώνου διαπίστωσε ότι "η φήμη ήταν εσφαλμένη και η Ελλάδα δεν μετέφερε καμία τεχνολογία, ούτε είχε σκοπό να το πράξει".

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΑΑ/ΜΜ)

    [03] Κίμπρις - Οικονομικές ατασθαλίες

    Λευκωσία,Κύπρος,27/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η Τ/κ εφημερίδα "Κίμπρις" αποκαλύπτει σήμερα οικονομικές ατασθαλίες στη λεγόμενη αντιπροσωπεία του ψευδοκράτους στο Λονδίνο.

    Η εφημερίδα αναφέρει ότι μετά από καταγγελίες, ο λεγόμενος γενικός ελεγκτής του ψευδοκράτους, Σονόρ Βεχμπί, μετέβη στη βρετανική πρωτεύουσα και διαπίστωσε τις ατασθαλίες αλλά και την απώλεια διαφόρων εγγράφων.

    Πρόκειται για την πρώτη επιθεώρηση της αντιπροσωπείας τα τελευταία δέκα χρόνια.

    Η "Κίμπρις" αποδίδει στο μέγεθος των ατασθαλιών και το καρδιακό επισόδειο που υπέστη ο Βεχμπί, ο οποίος μετεφέρθη στο Νοσοκομείο Ουέλλινγκτον.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΦΖ/ΜΜ)

    [04] Τ/Κ Επιχειρηματίες - Ομάδα Βρυξελλών

    Λευκωσία,Κύπρος,27/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Οι Τ/Κ επιχειρηματίες που συμμετέχουν στην Ομάδα των Βρυξελλών αναμένεται να συναντηθούν την επόμενη εβδομάδα, προκειμένου να αποφασίσουν την παραπέρα στάση τους στις σχέσεις τους με τους Ε/Κ συναδέλφους τους, μετά τις εξελίξεις στην υπόθεση Οτσαλάν.

    Την είδηση δημοσιεύει στην πρώτη της σελίδα η Τ/κ εφημερίδα "Χουριέτ Κίμπρις", υπό τον πηχυαίο τίτλο "στα ίχνη του Κότς" και υπότιτλο "μετά τον Αχμέτ Κότς και οι δικοί μας επιχειρηματίες διακόπτουν τις σχέσεις τους με τους Ε/Κ".

    Στο άρθρο γίνεται αναφορά στην παραίτηση του Αχμέτ Κότς από την προεδρία του Ελληνο-τουρκικού Συνδέσμου Εργασίας και τη δήλωσή του ότι "ο Ελληνας δεν μπορεί να γίνει φίλος".

    Η εφημερίδα γράφει ότι μετά από αυτό και οι Τ/Κ επιχειρηματίες, που συμμετέχουν στις επαναπροσεγγιστικές συναντήσεις, αποφάσισαν να επανεξετάσουν το όλο θέμα.

    Σχετική δήλωση στην εφημερίδα έκανε ο επιχειρηματίας Γκιουνάϊ Τσερκέζ, ο οποίος για τη διακοπή των συναντήσεων, επικαλέστηκε την υποστήριξη, όπως είπε, της Ε/κ πλευράς στο ΡΚΚ.

    Οπως ισχυρίστηκε ο Τσερκέζ "συμμετείχαμε στις συναντήσεις με καλή πρόθεση. Στόχος μας ήταν να εξηγήσουμε τις θέσεις της τουρκικής πλευράς. Εγινε αντιληπτό όμως ότι οι Ε/Κ δεν είναι ειλικρινείς".

    Ισχυρίστηκε μάλιστα ότι "υπάρχει χάσμα μεταξύ των όσων έλεγαν και των όσων έπρατταν".

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΦΖ/ΜΜ)

    [05] Χριστόφιας - Λονδίνο - Εξετάσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,27/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, αναχωρεί αύριο Κυριακή για το Λονδίνο, όπου θα υποβληθεί σε καρδιολογικές εξετάσεις, οι οποίες είναι απαραίτητες πριν από τη μεταμόσχευση νεφρού.

    Τον κ. Χριστόφια θα συνοδεύουν η σύζυγός του Ελση και ο Δόκτορ Μιχάλης Μηνάς.

    Την ερχόμενη Παρασκευή 5 Μαρτίου, ο ΓΓ του ΑΚΕΛ θα μιλήσει σε εκδήλωση της κυπριακής παροικίας, ενώ στην Κύπρο θα επιστρέψει την Κυριακή 7 Μαρτίου.

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΜΜ)

    [06] Πρόεδρος Κληρίδης - Ναυτιλιακό Συμβούλιο

    Λευκωσία,Κύπρος,27/02/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ιδιαίτερο πλεονέκτημα στις προσπάθειες για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση έχουν δώσει τα επιτεύγματα της Κύπρου στο ναυτιλιακό τομέα τα τελευταία δέκα χρόνια, τόνισε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, σε χαιρετισμό του στην 10η Ετήσια Γενική Συνέλευση του Κυπριακού Ναυτιλιακού Συμβουλίου.

    Στο χαιρετισμό του, τον οποίο διάβασε ο Υπουργός Συγκοινωνιών και Εργων, Λεόντιος Ιεροδιακόνου, ο Πρόεδρος Κληρίδης σημείωσε επίσης ότι "τα επιτεύγματα αυτά μας έχουν δώσει μεγάλη αξιοπιστία στη διεθνή ναυτιλιακή κοινότητα".

    "Η πορεία μας προς την ΕΕ θα επιταχύνει τις προσπάθειές μας να εδραιώσουμε την Κύπρο ως ένα σημαντικό ναυτιλιακό κέντρο και είναι γι' αυτό το λόγο που το Κυπριακό Ναυτιλιακό Συμβούλιο πρέπει να συνεχίσει να αναμιγνύεται άμεσα και να παρακολουθεί στενά την προπαρασκευαστική εργασία που γίνεται από την κυβέρνηση εν όψει της επικείμενης ένταξης", είπε ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    Επεσήμανε ότι "αυτή η στενή και αμοιβαία επωφελής συνεργασία δεν τελειώνει με τα θέματα της ΕΕ", προσθέτοντας ότι "είναι μια συνεχής διαδικασία που προσλαμβάνει τη μορφή διαφόρων κοινών επιτροπών και συνόδων εργασίας, όπου θέματα κοινού ενδιαφέροντος συζητούνται σε έκταση και διαμορφώνονται αποφάσεις ναυτιλιακής πολιτικής".

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης διαβεβαίωσε ότι "αυτή η τακτική έχει αποδειχθεί πολύ παραγωγική και πρόθεσή μας είναι να την διατηρήσουμε".

    Τόνισε ακόμη ότι "κύριος σκοπός μας είναι να αποκαταστήσουμε την εικόνα της σημαίας μας με την αναβάθμιση των επιπέδων ασφαλείας του στόλου μας και θα συνεχίσουμε να εργαζόμαστε για εφαρμογή των μέτρων που τέθηκαν από το Διεθνή Ναυτιλιακό Οργανισμό".

    Οπως είπε, "η επικείμενη ενίσχυση του Τμήματος Εμπορικής Ναυτιλίας με τέσσερις επιθεωρητές πλοίων, η περαιτέρω διεύρυνση του δικτύου των επιθεωρητών και η συνεχιζόμενη μηχανογράφηση των στοιχείων που αφορούν στην ασφάλεια των πλοίων αναμένεται να περιορίσουν τα επίπεδα κράτησης κυπριακών πλοίων".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΜ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 27 February 1999 - 14:02:11 UTC