Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 99-03-08

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Εκτοπισμένες γυναίκες - Ψήφισμα διαμαρτυρίας
  • [02] Ποδόσφαιρο
  • [03] Τιμές Συναλλάγματος Opening
  • [04] Ψευδοκράτος - Οικονομία
  • [05] "Κίπρις" - Μουράτοφ
  • [06] Ερογλου - Τουρκία - Ετζεβίτ
  • [07] Τ/κ Τύπος - Παιδάκι - Μακάρειο Νοσοκομείο
  • [08] Κατεχόμενα - Γυναίκες - Εκδήλωση ΟΥΝΦΙΚΥΠ
  • [09] ΥΠΕΞ Αρμενίας - Αρχιεπίσκοπος - Γραμμή
  • [10] Πρόεδρος Κληρίδης - Εκπρόσωπος ΕΕ
  • [11] ΥΠΕΞ Αρμενίας - Επίσκεψη στο Ναρέκ
  • [12] Τεχνικό σεμινάριο ΚΥΠΕ - AFP
  • [13] Λυσσαρίδης - S300
  • [14] Τιμές Συναλλάγματος Opening και Προθεσμίας
  • [15] Πρόεδρος Κληρίδης - ΕΔΕΚ

  • [01] Εκτοπισμένες γυναίκες - Ψήφισμα διαμαρτυρίας

    Λευκωσία,Κύπρος,08/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ψήφισμα διαμαρτυρίας στην τουρκική πρεσβεία στην Αθήνα θα επιδώσουν σήμερα εκτοπισμένες γυναίκες της Κύπρου, με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας.

    Εξάλλου οι γυναίκες θα πραγματοποιήσουν το απόγευμα στο Μνημείο του Αγνώστου Στρατιώτη εκδήλωση καταδίκης της Τουρκίας για την καταπάτηση και συνεχιζόμενη παραβίαση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων του κυπριακού λαού και ιδιαίτερα των γυναικών.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [02] Ποδόσφαιρο

    Λευκωσία,Κύπρος,08/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Κατά τη 20η αγωνιστική του Παγκυπρίου Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου Α' κατηγορίας σημειώθηκαν χθες τα ακόλουθα αποτελέσματα:

     Αλκή - ΑΕΛ            1 - 3
     Δόξα - ΑΕΚ            1 - 5
    
    Τα αποτελέσματα του Σαββάτου είναι:
        Ανόρθωση - ΑΠΟΕΛ      1 - 1
        Ομόνοια -  Παραλίμνι  5 - 0
        Αχνα - Ολυμπιακός     1 - 1
        Απόλλων - Σαλαμίνα    1 - 2
        Ευαγόρας - Αρης       5 - 2
    
    Μετά τη συμπλήρωση και αυτής της αγωνιστικής στην κορυφή της βαθμολογίας είναι η Ανόρθωση και η Ομόνοια με 49 βαθμούς και ακολουθεί στην τρίτη θέση το ΑΠΟΕΛ με 47 βαθμούς.

    Στην τέταρτη θέση βρίσκεται η ΑΕΛ με 38 βαθμούς και ακολουθούν η ΑΕΚ και η Αχνα με 33. Με 26 βαθμούς ακολουθούν ο Απόλλων και το Παραλίμνι και στην έννατη θέση ο Ολυμπιακός με 23 βαθμούς. Η Σαλαμίνα με 22 βαθμούς βρίσκεται στη δέκατη θέση και ακολουθούν ο Ευαγόρας και η Αλκή με 19 βαθμούς. Ο Αρης βρίσκεται στην προτελευταία θέση με 6 βαθμούς και στην τελευταία η Δόξα με 3 βαθμούς.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΓΠ)

    [03] Τιμές Συναλλάγματος Opening

    Λευκωσία,Κύπρος,08/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Σύμφωνα με το δελτίο συναλλάγματος της 08/03/1999, κατά το άνοιγμα της αγοράς η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου καθόρισε τις ακόλουθες τιμές συναλλάγματος για πράξεις άμεσης παράδοσης:

    -----------------------------------------------------------------
                         Τηλεγραφικά εμβάσματα       Επιταγές
                          Πώληση        Αγορά    Πώληση     Αγορά
    -----------------------------------------------------------------
    Ελληνική Δραχμή      554,5400    556,7500   559,7500   562,2600
    Ευρώ                   1,7225      1,7293     1,7323       ----
    Δολάριο ΗΠΑ            1,8656      1,8730     1,8765     1,8849
    Στερλίνα               1,1638      1,1684     1,1709     1,1761
    -----------------------------------------------------------------
    

    Στις συναλλαγές με το κοινό μέχρι ΛΚ 10.000, οι Τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόζουν τιμές που να μην είναι χειρότερες από τις πιο πάνω.

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [04] Ψευδοκράτος - Οικονομία

    Λευκωσία,Κύπρος,08/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο σύμβουλος επί κυπριακών υποθέσεων στην Προεδρία της κυβέρνησης της Τουρκίας, Ζεκί Καρατσά, βρίσκεται στα κατεχόμενα όπου θα συζητήσει την οικονομική κατάσταση του ψευδοκράτους.

    Σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο, ο Καρατσά δήλωσε ότι θα επικεντρώσει την προσοχή του σε θέματα που αφορούν στην ενέργεια στο ψευδοκράτου, και στο περιεχόμενο και υλοποίηση των προνοιών του "πρωτοκόλλου οικονομικής συνεργασίας" Τουρκίας - ψευδοκράτους στις 3 Ιανουαρίου 1997.

    Επίσης θα προετοιμάσει τη συνάντηση της οικονομικής επιτροπής που θα συνέλθει στις 12 Μαρτίου.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΑΑ/ΓΠ)

    [05] "Κίπρις" - Μουράτοφ

    Λευκωσία,Κύπρος,08/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρέσβης της Ρωσίας στην Κύπρο, Γκεόργκι Μουράτοφ, δήλωσε στην Τ/κ εφημερίδα "Κίπρις" ότι Ρώσοι ειδικοί εκπόνησαν προσχέδιο κατασκευής φράγματος στον Καρκώτη ποταμό.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα, η κατανομή του νερού του φράγματος θα γίνεται υπό την εποπτεία των Ηνωμένων Εθνών.

    Οπως γράφει η "Κίπρις", ο κ. Μουράτοφ απέφυγε να απαντήσει σε ερωτήσεις που σχετίζονται με τον Κούρδο ηγέτη, Αμπντουλάχ Οτσαλάν, σημειώνοντας ωστόσο ότι αντιτίθεται σε κάθε μορφή τρομοκρατίας.

    Για τους πυραύλους S300, είπε ότι πρόκειται για καθαρώς εμπορική πράξη και απέδωσε το θόρυβο για το θέμα στην προσπάθεια αποκλεισμού της Ρωσίας από την αγορά όπλων της Μεσογείου και της Τουρκίας.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΑΑ/ΓΠ)

    [06] Ερογλου - Τουρκία - Ετζεβίτ

    Λευκωσία,Κύπρος,08/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο ψευδοπρωθυπουργός Ντερβίς Ερογλου επέστρεψε χθες στα κατεχόμενα μετά από ολιγοήμερη επίσκεψη στην Τουρκία.

    Σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο, κατά την παραμονή του στην τουρκική πρωτεύουσα συναντήθηκε και με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας, Μπουλέντ Ετζεβίτ και συζήτησαν τις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Κατά την ημίωρη συνάντηση, που πραγματοποιήθηκε στην αίθουσα επισήμων του αεροδρομίου της Αγκυρας προτού ο Ετζεβίτ αναχωρήσει για τη νοτιοανατολική Τουρκία, συζήτησαν ακόμη την υποστήριξη, όπως ισχυρίζονται, που προσέφερε η Ελλάδα και η Κύπρος στην τρομοκρατία.

    Στο μεταξύ μετά από τηλεφωνική επικοινωνία του Ερογλου με τον αρμόδιο για κυπριακές υποθέσεις Υπουργό Σιουκρού Σινά Γκιουρέλ, θα ορισθεί ημερομηνία μετάβασης αντιπροσωπείας της ψευδοκυβέρνησης Αγκυρα.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΑΑ/ΓΠ)

    [07] Τ/κ Τύπος - Παιδάκι - Μακάρειο Νοσοκομείο

    Λευκωσία,Κύπρος,08/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η Τ/κ εφημερίδα "Αβρούπα" επικρίνει με δριμύτητα τις υγειονομικές υπηρεσίες του ψευδοκράτους με αφορμή την περίπτωση του πεντάχρονου παιδιού από τα κατεχόμενα που νοσηλεύεται στο Μακάρειο Νοσοκομείο.

    Η "Αβρούπα" στεγάζει το σχετικό της δημοσίευμα υπό τον τίτλο "Τα επείγοντα περιστατικά στο Μακάρειο Νοσοκομείο" και με υπότιτλο "Υπό διάλυση οι υγειονομικές μας υπηρεσίες. Δεν υπάρχουν ιατρικές συσκευές και μηχανήματα, δεν υπάρχουν γιατροί".

    Σε άλλο δημοσίευμα αναφέρεται ότι "μέχρι σήμερα δεν υποκύψαμε και ούτε θα υποκύψουμε στους Ελληνοκύπριους. Αυτό ισχύει για όλα εκτός από το Μακάρειο Νοσοκομείο".

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΜΚ/ΓΠ)

    [08] Κατεχόμενα - Γυναίκες - Εκδήλωση ΟΥΝΦΙΚΥΠ

    Λευκωσία,Κύπρος,08/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Τρεις Τ/κ γυναικείες οργανώσεις καταδίκασαν την απόφαση της ψευδοκυβέρνησης να μην επιτρέψει σε μέλη των γυναικείων οργανώσεων, που υπάρχουν στα κατεχόμενα, να συμμετάσχουν στην εκδήλωση που διοργάνωσε η ΟΥΝΦΙΚΥΠ το περασμένο Σάββατο στο Λήδρα Πάλας, με την ευκαιρία της Διεθνούς Ημέρας της Γυναίκας.

    Η Εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ Αν Χέρκους εξέφρασε τη λύπη της γιατί δεν επετράπη στις Τ/Κ γυναίκες να συμμετάσχουν στη δικοινοτική εκδήλωση των Ηνωμένων Εθνών.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΜΚ/ΓΠ)

    [09] (Κ) ΥΠΕΞ Αρμενίας - Αρχιεπίσκοπος - Γραμμή

    Λευκωσία,Κύπρος,08/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    "Συγκίνηση" και "λύπη" εξέφρασε ο Υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας Βαρτάν Οσκανιάν, για την κατάσταση στην Κύπρο, στη διάρκεια επίσκεψής του στη γραμμή κατάπαυσης του πυρός στο τέρμα της οδού Λήδρας, επισημαίνοντας πως "το να βλέπεις την κατάσταση είναι κάτι εντελώς διαφορετικό από το να διαβάζεις γι' αυτήν".

    Ο Αρμένιος ΥΠΕΞ, που συνοδευόταν από το Δήμαρχο Λευκωσίας Λέλλο Δημητριάδη, τον εκπρόσωπο των Αρμενίων στη Βουλή Πετρός Καλαϊτζιάν κι άλλους επισήμους, εξέφρασε την ευχή ότι η Κύπρος θα επανενωθεί σύντομα, κάτι το οποίο έγραψε και στο βιβλίο επικεπτών.

    "Ως Αρμένιοι πάντοτε παρακολουθούσαμε πολύ στενά τη διαδικασία για επίτευξη ειρήνης στην Κύπρο", είπε ο κ. Οσκανιάν, προσθέτοντας ότι έχει διαβάσει και ακούσει πολλά και ότι πρόκειται για την πρώτη φορά που επισκέπτεται το νησί.

    Ταυτόχρονα εξέφρασε την ελπίδα ότι "σύντομα θα επανενωθεί το νησί". Νωρίτερα, ο Αρμένιος ΥΠΕΞ επισκέφθηκε τον Αρχιεπίσκοπο Κύπρου Χρυσόστομο με τον οποίο, όπως είπε, συζήτησε "γενικά θέματα που σχετίζονται με τις δύο εκκλησίες και τα δύο κράτη".

    "Οι δύο λαοί μας και οι εκκλησίες μας έχουν στενή σχέση", είπε ο κ. Οσκανιάν, ο οποίος στην επίσκεψη αυτή συνοδευόταν και από τον Επίσκοπο των Αρμενίων της Κύπρου Βαρουζάν Χαργκελιάν.

    Σε ερώτηση σχετικά με τα θέματα που τους απασχόλησαν, είπε ότι συζήτησαν "την πρόσφατη κατάσταση στην Αρμενία, τις οικονομικές αλλαγές μετά την ανεξαρτησία και έγινε μια γενική ανταλλαγή απόψεων".

    Πρόσθεσε ότι αντάλλαξαν επίσης απόψεις "για την κατάσταση στην Κύπρο και τις προοπτικές επανένωσης του νησιού".

    Από την πλευρά του, ο Μακαριότατος δήλωσε ότι υποδέχθηκε με "μεγάλη χαρά" τον ΥΠΕΞ της Αρμενίας "ενός λαού ο οποίος πράγματι δοκίμασε και αυτός αρκετά από τους εισβολείς που ζούμε κι εμείς στην Κύπρο, τους Τούρκους".

    Ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος χαρακτήρισε τους Αρμένιους "συμπαραστάτες και συνεργάτες" του Ελληνισμού, όχι μόνο λόγω θρησκείας αλλά και των αγώνων τους για ελευθερία.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΠ)

    [10] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - Εκπρόσωπος ΕΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,08/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Δεν προσκομίζει οποιεσδήποτε ιδέες ή προτάσεις για το Κυπριακό, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος της Γερμανίας και της γερμανικής προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ενωσης για την Κύπρο, Ντέτλεβ Γκραφ τσου Ράντσαου, μετά από τη συνάντηση που είχε με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη.

    Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους μετά τη συνάντηση, ο κ. Ράντσαου χαρακτήρισε τη συνομιλία τους "πολύ διαφωτιστική και πολύ ενδιαφέρουσα", σημειώνοντας ότι "αγγίξαμε διάφορες πτυχές του Κυπριακού και διαβεβαίωσα τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις συνεχιζόμενες προσπάθειες της γερμανικής κυβέρνησης να προσπαθήσει να συνεισφέρει προς την επίλυση του Κυπριακού".

    Ανέφερε επίσης ότι η Γερμανία υποστηρίζει "στο μέγιστο που μπορούμε τις προσπάθειες των ΗΕ και ειδικότερα το έργο της Ντέιμ Αν Χέρκους", κάτι που, όπως είπε, είναι καλά γνωστό.

    Ο κ. Ράντσαου απέφυγε να σχολιάσει δηλώσεις του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών της Ελλάδας, Γιάννου Κρανιδιώτη, σχετικά με ευρωπαϊκή πρωτοβουλία για μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, σημείωσε όμως ότι ο ίδιος προσωπικά δεν είναι ενήμερος για οποιαδήποτε προγραμματισμένη πρωτοβουλία από πλευράς της Ενωσης όσον αφορά μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης.

    Σε ερώτηση κατά πόσο γίνονται σκέψεις για αναβάθμιση της υποψηφιότητας της Τουρκίας για ένταξη στην ΕΕ ενόψει της Συνόδου Κορυφής της Κολωνίας τον ερχόμενο Ιούνιο, ο κ. Ράντσαου είπε ότι "αυτό είναι ένα θέμα προς συζήτηση από τα μέλη της ΕΕ πριν τη συνάντηση στην Κολωνία".

    Πιστεύω, πρόσθεσε, δεν θα ήταν σοφό να το σχολιάσω. Απαντώντας άλλη ερώτηση σχετικά με ιδέες ή προτάσεις για το Κυπριακό που ενδέχεται να μεταφέρει, απάντησε χαρακτηριστικά "δεν έχω μεταφέρει προτάσεις ή νέες ιδέες για το Κυπριακό".

    Κληθείς να πει τί ήταν το διαφωτιστικό και το πολυ ενδιαφέρον που του ανέφερε ο Πρόεδρος Κληρίδης, ο κ. Ράντσαου είπε ότι ο Πρόεδρος Κληρίδης έζησε το μεγαλύτερο μέρος της πολιτικής του ζωής με το Κυπριακό.

    "Δεν υπάρχει καλύτερη πηγή γνώσεων (για το Κυπριακό) από κάποιον όπως ο Πρόεδρος Κληρίδης," κατέληξε.

    Στη συνέχεια, ο Γερμανός εκπρόσωπος είχε συνάντηση με τον Υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη. Δεν προέβη σε δηλώσεις και παρέπεμψε τους δημοσιογράφους στη διάσκεψη Τύπου που θα δώσει την Πέμπτη.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΚ/ΜΧ)

    [11] (Κ) ΥΠΕΞ Αρμενίας - Επίσκεψη στο Ναρέκ

    Λευκωσία,Κύπρος,08/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Το αρμενικό σχολείο Ναρέκ, στη Λευκωσία, επισκέφθηκε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών της Αρμενίας Βαρτάν Οσκανιάν, όπου τον υποδέχθηκαν μαθητές ντυμένοι με παραδοσιακές στολές χωρού, κρατώντας στο χέρι κυπριακές και αρμένικες σημαίες.

    Με την άφιξη του Υπουργού, οι 120 μαθητές του αρμένικου δημοτικού και νηπιαγωγείου τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο των δύο χωρών και ακολούθησε καλλιτεχνικό πρόγραμμα, με χορούς και ποιήματα που αναφέρονταν στην αγάπη τους για την ιδιαίτερή τους πατρίδα.

    Μιλώντας στους μαθητές ο κ. Οσκανιάν εξέφρασε περηφάνια και συγκίνηση που βρισκόταν ανέμεσά τους και τόνισε ότι στόχος του σχολείου δεν είναι μόνο η εκπαίδευση αλλά και η προώθηση της φιλίας μεταξύ της Κύπρου και της Αρμενίας.

    Παράλληλα, ευχαρίστησε την κυπριακή κυβέρνηση για τη βοήθεια που προσφέρει στους περίπου 2500 Αρμένιους της Κύπρου.

    Από την πλευρά του, καλωσορίζοντας τον Υπουργό, ο διευθυντής του Ναρέκ Βαρτάν Ταστζιάν εξέφρασε χαρά για την επίσκεψή του όχι μόνο στο σχολείο αλλά και στην Κύπρο και αναφέρθηκε στις προσπάθειες που καταβάλλονται ώστε οι Αρμένιοι της Κύπρου να κρατήσουν την εθνική ταυτότητά τους.

    Προηγουμένως, ενημέρωσε τον Υπουργό για την ιστορία του σχολείου, το οποίο βρίσκεται δίπλα από την Μητρόπολη των Αρμενίων, και το τί προσφέρει.

    Στο επτατάξιο Ναρέκ, ένα από τα τρία σχολεία για τους Αρμένιους της Κύπρου, τα άλλα δύο λειτουργούν στη Λάρνακα και τη Λεμεσό, τα παιδιά διδάσκονται όχι μόνο αρμένικα, αλλά και ελληνικά και αγγλικά, ενώ μαθαίνουν και για την ιστορία της Αρμενίας και τον πολιτισμό της, όπως τα ίδια είπαν στο ΚΥΠΕ.

    Σήμερα ήταν όλα ενθουσιασμένα για τον σημαντικό επισκέπτη τους. "Αγαπώ και την Κύπρο και την Αρμενία, είναι και οι δύο πολύ όμορφες," είπε στο ΚΥΠΕ η δεκάχρονη Καρολίνα, που φοιτά στην έκτη τάξη και επισκέφθηκε μία φορά την Αρμενία.

    Η εντακάχρονη Κορίνα δεν έχει επισκεφθεί την Αρμενία, όμως όπως η ίδια μας είπε θέλει πολύ να πάει γιατί "διαβάσαμε βιβλία και είδαμε φωτογραφίες και είναι πολύ όμορφη, έχει πολλά αρχαία και άλλους τόπους για να δεις".

    Η δεκάχρονη Σόνια, η οποία γεννήθηκε στην Αρμενία και ήρθε στην Κύπρο όταν ήταν τεσσάρων χρονών, μας είπε πως θυμάται το χωριό της και θέλει να επιστρέψει. Οπως μας είπε, της αρέσει στην Κύπρο αλλά "θέλω να πάω πίσω στην Αρμενία". Οι μαθητές του Ναρέκ μιλούν ελληνικά και δεν έχουν πρόβλημα να εκφραστούν, ενώ εντυπωσιάζουν για την αγάπη τους τόσο για την Κύπρο όσο και για την Αρμενία, αν και πολλά απ' αυτά δεν την έχουν επισκεφθεί καν.

    Ο 11χρονος Χοβίκ, Γιάννης όπως μας συστήθηκε στα ελληνικά, μας είπε ότι ούτε αυτός δεν έχει επισκεφθεί την Αρμενία αλλά θα ήθελε να πάει και στάθηκε κοντά μας για να μεταφράσει τα ποιήματα που απάγγελαν οι συμμαθητές του.

    "Μιλά για την Αρμενία και λέει ότι 'όπου κι αν πάω δεν θα ξεχάσω την Αρμενία, την πατρίδα μου", μας είπε ο Χοβίκ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΧ)

    [12] (Κ) Τεχνικό σεμινάριο ΚΥΠΕ - AFP

    Λευκωσία,Κύπρος,08/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων (ΚΥΠΕ) συνδιοργανώνει στις 16 - 17 Μαρτίου στη Λευκωσία, μαζί με το Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων (AFP), σεμινάριο εκπαίδευσης στελεχών στην τελευταία τεχνολογία που εφαρμόζεται σε πρακτορεία ειδήσεων.

    Το σεμινάριο διοργανώνεται για την εκπαίδευση στελεχών των πρακτορείων ειδήσεων που ανήκουν στη Συμμαχία Πρακτορείων Ειδήσεων της Μεσογείου (ΑΜΑΝ). Το ΚΥΠΕ προεδρεύει της Συμμαχίας μέχρι τον ερχόμενο Ιούνιο.

    Στο σεμινάριο θα πάρουν μέρους Αρχισυντάκτες, Βοηθοί Αρχισυντάκτες και Διευθυντές Τεχνικών Υπηρεσιών και Υπηρεσιών Πληροφορικής από τα πλείστα μέλη της Συμμαχίας.

    Η επίσημη έναρξη θα γίνει την Τρίτη, 16 Μαρτίου, στις 10 πμ, στο ξενοδοχείο "Κλεοπάτρα".

    Στο πλαίσιο του διήμερου σεμιναρίου τεχνικοί του AFP θα παρουσιάσουν την τελευταία τεχνολογία σ'ότι αφορά την ηλεκτρονική μετάδοση ειδήσεων και πληροφοριών, την αξιοποίηση του Internet και την ηλεκτρονική μετάδοση φωτογραφιών.

    Η διοργάνωση του σεμιναρίου ήταν από κοινού πρόταση των δύο πρακτορείων, η οποία έγινε ομόφωνα αποδεκτή, στην 7η Γενική Συνέλευση του ΑΜΑΝ, που φιλοξένησε το ΚΥΠΕ τον περασμένο Ιούνιο στη Λεμεσό.

    Μέσα στο πλαίσιο του σεμιναρίου το ΚΥΠΕ, ως Πρόεδρος του ΑΜΑΝ, θα απονείμει το βραβείο για το καλύτερο δημοσιογραφικό ρεπορτάζ για το 1998, που επιλέγηκε μετά από διαγωνισμό ανάμεσα στα πρακτορεία - μέλη.

    Νικητής του διαγωνισμού είναι ο δημοσιογράφος του Μαροκινού Πρακτορείου Ειδήσεων Αράπ Ισιαλί, που εδρεύει στο Παρίσι, οποίος θα έρθει να παραλάβει το βραβείο του.

    Ο κ. Ισιαλί θα παραμείνει στο νησί για μία εβδομάδα ως φιλοξενούμενος του ΚΥΠΕ. Κατά τη διάρκεια της παραμονής του θα συναντηθεί με επισήμους της Κυπριακής Δημοκρατίας και επιχειρηματίες και θα επισκεφθεί αξιοθέατα.

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [13] (Κ) Λυσσαρίδης - S300

    Λευκωσία,Κύπρος,08/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    "Το λάθος της κυπριακής κυβέρνησης ήταν το να τεθούν όροι για τη μή έλευση των πυραύλων S300 στην Κύπρο", δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης κληθείς να σχολιάσει δηλώσεις του Υπουργού Αμυνας της Ελλάδας Ακη Τσοχατζόπουλου ότι οι S300 μετατράπηκαν σε διαπραγματευτικό χαρτί για το μέλλον της Κύπρο.

    "Και αν ακόμα σε κάποιο στάδιο οι μεγάλες δυνάμεις έπειθαν την Τουρκία να δώσει κάποια ανταλλάγματα για να μην έρθουν οι πύραυλοι και αποφασίζαμε ότι αυτά τα ανταλλάγματα είναι ικανοποιητικά (αυτό δεν μπορούσε να το αποκλείσει κανένας), ήταν λάθος να τεθούν εκ των προτέρων όροι γιατί μπαίναμε ήδη σε ένα θέμα διαπραγμάτευσης τύπου παζαριού", πρόσθεσε ο κ. Λυσσαρίδης.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΧ)

    [14] (Κ) Τιμές Συναλλάγματος Opening και Προθεσμίας

    Λευκωσία,Κύπρος,08/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    1. Στις 13.20 η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου καθόρισε τις πιο κάτω τιμές (fixing) που οι τράπεζες είναι υπόχρεες να εφαρμόσουν στις συναλλαγές τους πέραν των Λ.Κ. 10.000 αν τούτο έχει συμφωνηθεί εκ των προτέρων με τον πελάτη:

    ------------------------------------------------------------------
                         Τηλεγραφικά εμβάσματα        Επιταγές
                          Πώληση        Αγορά     Πώληση     Αγορά
    ------------------------------------------------------------------
    Ελλην. Δραχμή         554,2700   556,4800    554,2700   559,4800
    Ευρώ                    1,7217     1,7285      1,7217     1,7315
    Δολάριο ΗΠΑ             1,8795     1,8870      1,8795     1,8905
    Στερλίνα                1,1693     1,1739      1,1693     1,1764
    ------------------------------------------------------------------
    

    2. Τιμές συναλλάγματος προθεσμίας Οι τιμές για συνάλλαγμα προθεσμίας ήταν ως ακολούθως:

    ------------------------------------------------------------------
                     Δολάρια ΗΠΑ          |            Στερλίνες
    ------------------------------------------------------------------
                   Περιθώρια    |Ημ. Λήξης|     Περιθώρια    |Ημ. Λήξης
                Πώλησης  Αγοράς |         | Πώλησης  Αγοράς  |
    --------------------------------------|---------------------------
    01 Μήνα     0,0100   0,0000 |14.04.99 | 0,0060   0,0000  |14.04.99
    02 Μήνες    0,0150   0,0000 |10.05.99 | 0,0080   0,0000  |10.05.99
    03 Μήνες    0,0200   0,0000 |10.06.99 | 0,0110   0,0000  |10.06.99
    06 Μήνες    0,0330   0,0000 |10.09.99 | 0,0190   0,0000  |10.09.99
    09 Μήνες    0,0460   0,0000 |10.12.99 | 0,0270   0,0000  |10.12.99
    12 Μήνες    0,0570   0,0000 |10.03.00 | 0,0350   0,0000  |10.03.00
    15 Μήνες    0,0750   0,0000 |12.06.00 | 0,0450   0,0000  |12.06.00
    18 Μήνες             0,0000 |11.09.00 |          0,0000  |11.09.00
    21 Μήνες             0,0000 |11.12.00 |          0,0000  |11.12.00
    24 Μήνες             0,0000 |12.03.01 |          0,0000  |12.03.01
    ------------------------------------------------------------------
    
    (ΚΥΠΕ/ΜΧ)

    [15] (Κ) Πρόεδρος Κληρίδης - ΕΔΕΚ

    Λευκωσία,Κύπρος,08/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Προτάσεις για διαφοροποιήσεις στο νομοσχέδιο που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή για το θέμα της φιλελευθεροποίσης του χρηματοπιστωτικού συστήματος υπέβαλε κατά τη σημερινή συνάντησή της με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας αντιπροσωπεία της ΕΔΕΚ με επικεφαλής τον Πρόεδρο του κόμματος Βάσο Λυσσαρίδη.

    Ως γνωστό η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο του πολιτικού διαλόγου που εγκαινίασε ο Πρόεδρος με τις ηγεσίες των κοινοβουλευτικών κομμάτων για εξεύρεση συναινετικών λύσεων σε κρίσιμα θέματα.

    Το μοναδικό θέμα που συζητήθηκε κατά τη σημερινή συνάντηση είναι το θέμα της φιλελευθεροποίησης του χρηματοπιστωτικού συστήματος και τα συναφή όπως τα επιτόκια, η διακίνηση κεφαλαίων, η ανεξαρτησία της Κεντρικής Τράπεζας και ο δανεισμός του δημοσίου από την Κεντρική Τράπεζα.

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση που κράτησε σχεδόν δύο ώρες ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ επανατόνισε ότι "ως έχει το νομοσχέδιο δεν νομίζουμε ότι είναι δυνατό να γίνει αποδεκτό" από την ΕΔΕΚ και πως έγιναν οι προτάσεις για το ποιές θα πρέπει να είναι οι διαφοροποιήσεις στο νομοσχέδιο "για να γίνει από μας αποδεκτό".

    Οπως ανέφερε ο κ. Λυσσαρίδης οι προτάσεις περιλαμβάνουν τη σύσταση ειδικής επιτροπής που να ελέγχει τον ανταγωνισμό και ειδικής επιτροπής που να καθορίζει το θέμα των επιτοκίων με τακτικές αναφορές στο κοινοβούλιο.

    Εξάλλου ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης ανακοίνωσε ότι λήφθηκε απόφαση όπως μια επιτροπή ειδικών της ΕΔΕΚ η οποία γνωρίζει τα θέματα σε εξειδικευμένο βαθμό να συναντηθεί με αρμόδιους του Υπουργείου Οικονομικών και της Κεντρικής Τράπεζας για να γίνει μια ανάλυση ορισμένων δεδομένων και πραγμάτων.

    Ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ είπε ακόμα ότι "αντιλαμβανόμαστε ότι αργά ή γρήγορα αυτή η ελευθεροποίηση του χρηματοπιστωτικού συστήματος θα γίνει και για λόγους ευρωπαϊκής προοπτικής αλλά και γενικά αυτό είναι μια εξέλιξη η οποία θα γίνει.

    "Το θέμα είναι πώς θα γίνει, τί μηχανισμοί θα πρέπει να υπάρχουν που να εγγυούνται και τον ανταγωνισμό αλλά και τη σωστή λειτουργία και το σωστό έλεγχο της λειτουργίας αυτού του συστήματος, ακόμα και κοινοβουλευτικό έλεγχο", πρόσθεσε ο κ. Λυσσαρίδης.

    Οι απόψεις της ΕΔΕΚ ακούστηκαν με προσοχή και θα συνεχιστεί ο διάλογος, πρόσθεσε, τονίζοντας ότι στόχος είναι η βελτίωση των οποιωνδήποτε προτάσεων "στο σημείο που να είναι για εμάς αποδεκτές".

    Ερωτηθείς αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δείχνει διατεθειμένος να δεχθεί ένα νέο εμβολιασμό από την ΕΔΕΚ ο κ. Λυσσαρίδης είπε: "Ετσι νομίζω. Βεβαίως δεν μπορώ να μιλώ εκ μέρος του Προέδρου αλλά αυτή είναι η εντύπωση".

    Κληθείς εξάλλου να σχολιάσει τη δήλωση του ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρη Χριστόφια ότι οι κυβερνήσεις που δεν έχουν πλειοψηφία για να περάσουν νομοσχέδια στη Βουλή παραιτούνται, ο κ. Λυσσαρίδης επεσήμανε ότι η θέση της ΕΔΕΚ σε ότι αφορά τους προϋπολογισμούς είναι ότι όταν η πλειοψηφία της Βουλής τους θεωρεί ανεπαρκείς απορρίπτονται χωρίς αυτό να σημαίνει απαραίτητα παραίτηση της κυβέρνησης αλλά ανάγκη προσαρμογής της προς τα κοινοβουλευτικά θέσμια.

    Αυτό, όπως επεσήμανε ο κ. Λυσσαρίδης, γίνεται παντού εκεί που υπάρχουν προεδρικά συστήματα.

    "Αρα το να ζητά ο Πρόεδρος τις απόψεις των διαφόρων κοινοβουλευτικών κομμάτων επί συγκεκριμένων νομοσχεδίων είναι κατά τη γνώμη μου μια σωστή πολιτική", πρόσθεσε ο Πρόεδρος της ΕΔΕΚ.

    Υπενθύμισε εξάλλου τη στάση του κόμματός του σε ότι αφορά το φορολογικό πακέτο που κατέθεσε η κυβέρνηση στη Βουλή και το οποίο απερρίφθη και επεσήμανε ότι "δεν επαναλαμβάνεται βλέπω αυτό το πείραμα".

    Επίσης σημείωσε ότι η προσπάθεια δεν είναι να υιοθετηθεί στο ακέραιο μια πολιτική του α' ή του β' κόμματος αλλά να βρεθεί μια συναίνεση που να δέχεται και η κυβέρνηση και η Βουλή.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΧ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 8 March 1999 - 15:04:16 UTC