Visit the Point of Reference Homepage Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 99-03-10

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Βουλής - Διάσκεψη
  • [02] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [03] Ρολάνδης - Τουριστική Εκθεση Βερολίνου
  • [04] Υπουργός Εσωτερικών - Νέο κόμμα
  • [05] Υπουργοί Δικαιοσύνης και Εσωτερικών - Βρυξέλλες
  • [06] Κύπελλο Κύπρου
  • [07] Μίλερ - Κυπριακό - Τουρκία
  • [08] Σύνοδος Παγκόσμιου Οργανισμού Τελωνείων
  • [09] Ευρωβουλή - Τέταρτο πρωτόκολλο - Κύπρος
  • [10] Διαμαντοπούλου - Χριστοδούλου - Ρολόγης - ΚΕΒΕ
  • [11] Βασιλείου - ΕΕ - Αθήνα
  • [12] ΕΕ - Δηλώσεις Κρανιδιώτης
  • [13] ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Στυλιανίδης - Θαλάσσια γραμμή ασφαλείας
  • [14] Ράντσαου - Ντενκτάς
  • [15] Πρόεδρος Κληρίδης - Μίλερ
  • [16] Κωνσταντίνος Καραμανλής - ΗΠΑ - Επαφές - Κυπριακό
  • [17] Υπουργός Εμπορίου - Υφ. Ανάπτυξης Ελλάδας
  • [18] Υπουργικό Συμβούλιο - Ντίνος Μιχαηλίδης

  • [01] Πρόεδρος Βουλής - Διάσκεψη

    Λευκωσία,Κύπρος,10/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού αποκάλυψε ότι υψηλά ιστάμενη προσωπικότητα τον προειδοποίησε ότι γίνεται προσπάθεια για να γίνει αποδεκτή η θέση για δύο χωριστές οντότητες στην Κύπρο.

    Ο κ. Κυπριανού προέβη στη δήλωση αυτή, κατά τη διάρκεια διάσκεψης Τύπου σήμερα για τα αποτελέσματα της Διάσκεψης Ευρωμεσογειακών Κοινοβουλίων που πραγματοποιήθηκε στη Μαγιόρκα της Ισπανίας.

    Οπως είπε, η προσωπικότητα αυτή, που επιθυμεί να παραμείνει ανώνυμη, δεν μίλησε συγκεκριμένα αλλά μάλλον "έχει υπόψην του κάποιες σκέψεις στο χώρο της Ευρώπης", χωρίς να αποκλείει όμως παρόμοιες απόψεις και από άλλους χώρους.

    Τονίζοντας ότι προώθηση τέτοιων θέσεων θα σήμαινε την καταστροφή της Κύπρου, ο κ. Κυπριανού είπε ότι θα πρέπει να αποθαρρυνθούν "στο βαθμό που να πείσουμε ότι δεν πρόκειται κάτι τέτοιο να γίνει αποδεκτό".

    Ο κ. Κυπριανού εξέφρασε όμως και την άποψη ότι η κατάσταση αυτή δεν θα αντέξει μακροπρόθεσμα "για τον απλούστατο λόγο ότι άρχισε ήδη να διαφαίνεται κάποια αλλαγή στις σχέσεις της Δύσης με ορισμένες χώρες της περιοχής".

    Κληθείς να σχολιάσει την άφιξη του Συντονιστή για το Κυπριακό στο αμερικανικό ΥΠΕΞ, Τόμας Μίλερ, ο κ. Κυπριανού είπε ότι δεν γνωρίζει τί μεταφέρει ο Αμερικανός αξιωματούχος.

    "Πρέπει όμως πάντα να έχουμε κατά νου αυτό που μας ελέχθη από τον πρώην Πρωθυπουργό της Τουρκίας, Μεσούτ Γιλμάζ, ότι η μόνη δύναμη που μπορεί να αποφασίσει για κάποια αλλαγή της τουρκικής πολιτικής είναι η ηγεσία του στρατού", σημείωσε ο κ. Κυπριανού.

    Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να υπάρξει ριζική πολιτική απόφαση από τις ΗΠΑ, επεσήμανε, τονίζοντας όμως παράλληλα, ότι δεν βλέπει στον ορίζοντα καμιά ουσιαστική μεταβολή της αμερικανικής στάσης.

    Μαγιόρκα

    Αναφερόμενος στη Διάσκεψη της Μαγιόρκας, ο κ. Κυπριανού είπε ότι το συνέδριο των Προέδρων των Κοινοβουλίων των 15 χωρών της Ευρώπης και όλων σχεδών των Κοινοβουλίων των Μεσογειακών χωρών "ήταν η πρακτική υλοποίηση των σχετικών προνοιών της διακηρύξης της Βαρκελώνης".

    Ο κ. Κυπριανού είπε ότι υπήρξε απήχηση στις κυπριακές θέσεις και τόνισε ότι έδωσε το μήνυμα πως η Ευρώπη δεν μπορεί να υποχρεώσει την Κύπρο να δεχθεί νομιμοποίηση των αποτελεσμάτων της εισβολής και του εθνικού ξεκαθαρίσματος.

    Αναφέρθηκε επίσης στη συνάντησή του με τον Αντιπρόεδρο της τουρκικής Εθνοσυνέλευσης, κατόπιν αιτήματος του τελευταίου, σημειώνοντας ότι ο Τούρκος επίσημος του έδωσε μικρό σημείωμα με ερωτήσεις στο οποίο θα απαντήσει γραπτώς.

    Ο κ. Κυπριανού έκανε επίσης αναφορά στη συζήτηση του θέματος της τρομοκρατίας, λέγοντας ότι τόνισε στη διάσκεψη ότι οι λαοί και οι ηγέτες πολλών χωρών που αγωνίστηκαν για την ελευθερία τους, είχαν περιγραφεί κατά καιρούς ως τρομοκράτες.

    Επισύροντας την προσοχή στην κρατική τρομοκρατία, ο Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε εξάλλου ότι "εκείνο που θα όφειλε η Τουρκία να κάνει" για βελτίωση των σχέσεών της με την Ευρώπη, είναι να αρχίσει να συζητεί πολιτική λύση για το θέμα των Κούρδων και να συμπεριφερθεί κατά τρόπο ανθρώπινο.

    Τέλος, όσον αφορά στο θέμα του πυρηνικού αντιδραστήρα στο Ακιουγιού, ο κ. Κυπριανού είπε ότι έλαβε τη διαβεβαίωση από τον Αντιπρόεδρο της Τουρκικής Εθνοσυνέλευσης ότι δεν θα προχωρήσει η χώρα του στην ανέγερσή του.

    Ντίνος Μιχαηλίδης

    Ο κ. Κυπριανού είπε ότι δεν υπάρχει ανησυχία σχετικά με πληροφορίες ότι ο Υπουργός Εσωτερικών, Ντίνος Μιχαηλίδης σκέφτεται να προχωρήσει σε ίδρυση κόμματος με πρώην στελέχη του ΔΗΚΟ.

    Κληθείς να σχολιάσει σχετικό σημερινό δημοσίευμα, ο κ. Κυπριανού είπε ότι "το ΔΗΚΟ δεν είναι θέμα προσώπων".

    "Το ΔΗΚΟ είναι το κόμμα της βάσης, το οποίο αποφάσισε την ανασυγκρότηση και το διάλογο ταυτόχρονα με τα άλλα κόμματα" για τη δημιουργία ενός ισχυρού κεντρώου κόμματος.

    Είπε επίσης ότι την Παρασκευή θα πραγματοποιηθεί κοινή συνεδρία του Εκτελεστικού Γραφείου με την Κοινοβουλευτική Ομάδα για να αποφασίσουν την υποβολή των απόψεων του κόμματος. Το ΔΗΚΟ θα είναι έτοιμο να ξεκινήσει διαβουλεύσεις μετά το Σαββατοκυρίακο με τα άλλα κόμματα, κατέληξε.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΜΧ)

    [02] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,10/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

            Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                  118.00 ( 0.05)
    
            Συνολικό Ποσό Συναλλαγών   £ 3,232,479
    
            Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
            Τραπεζικοί Οργανισμοί      £ 1,714,842  146.00 ( 0.14)
            Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
            Οργανισμοί                 £   136,467   73.17 (-0.22)
            Ασφαλιστικοί Οργανισμοί    £    51,726   77.67 ( 0.10)
            Βιομηχανικές Εταιρείες     £   250,097  104.36 (-0.79)
            Τουριστικές Επιχειρήσεις   £   237,898   81.34 ( 0.44)
            Εμπορικές Εταιρείες        £   140,821   51.05 ( 0.83)
            Αλλες Εταιρείες            £    80,569   88.51 (-0.49)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (KYΠΕ/ΜΧ)

    [03] Ρολάνδης - Τουριστική Εκθεση Βερολίνου

    Λευκωσία,Κύπρος,10/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Αύξηση του αριθμού των Γερμανών τουριστών προς την Κύπρο αναμένεται να σημειωθεί κατά το 1999, μετά από τις επαφές που είχε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νίκος Ρολάνδης στο Βερολίνο, όπου παρέστη στε Διεθνή Τουριστική Εκθεση.

    Κατά την εκεί παραμονή του, ο κ. Ρολάνδης είχε επαφές με σημαντικούς οργανωτές ταξιδίων και τουριστικούς πράκτορες της Γερμανίας.

    Η Τουριστική Εκθεση Βερολίνου θεωρείται μία από τις μεγαλύτερες τουριστικές εκθέσεις στον κόσμο και η παρουσία του Υπουργού είχε ως στόχο την αύξηση του τουριστικού ρεύματος από τη Γερμανία στην Κύπρο.

    Μετά τις επαφές του κ. Ρολάνδη εκτιμάται ότι θα υπάρξει αύξηση του αριθμού των Γερμανών τουριστών προς την Κύπρο, καθώς και των αφίξεων από όλες τις τουριστικές μας αγορές εκτός από τη Ρωσία, λόγω των οικονομικών προβληματων που αντιμετωπίζει.

    Η Κύπρος συμμετείχε στη Διεθνή Τουριστική Εκθεση με δικό της περίπτερο.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΧ)

    [04] Υπουργός Εσωτερικών - Νέο κόμμα

    Λευκωσία,Κύπρος,10/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Υπήρχε πάντοτε προβληματισμός για τη δημιουργία νέου κόμματος και ο προβληματισμός αυτός ακόμα συνεχίζεται, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών, Ντίνος Μιχαηλίδης, ερωτηθείς κατά πόσο προβληματίζεται για τη δημιουργία νέου κόμματος.

    Σε ερώτηση αν η πρόθεσή του για δημιουργία κόμματος εκφράζει διαφωνία με τον Πρόεδρο Κληρίδη, ο κ. Μιχαηλίδης απάντησε, "κάθε άλλο", και σημείωσε ότι εξακολουθεί να είναι συμπαραστάτης στον Πρόεδρο Κληρίδη και για το λόγο αυτό βρίσκεται και στο Υπουργικό Συμβούλιο.

    Ο κ. Μιχαηλίδης τόνισε εξάλλου ότι αν παραστεί ανάγκη να γίνουν εκλογές με υποψήφιο τον Πρόεδρο Κληρίδη θα τον υποστηρίξει και πάλι.

    Ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι δεν έχει ενημερώσει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για πρόθεσή του να προχωρήσει στη δημιουργία κόμματος και τόνισε ότι "η δημιουργία κόμματος ή πολιτικής κίνησης χρειάζεται πολλή σκέψη και περισυλλογή, πολλές κεφαλές και πολλά πρόσωπα να συσκεφθούν και να αποφασίσουν για το θέμα".

    Ερωτηθείς από ποιές πολιτικές εξελίξεις θα εξαρτηθεί η απόφασή του, ο κ. Μιχαηλίδης απάντησε ότι "δεν είναι θέμα πολιτικών εξελίξεων" και διευκρίνισε ότι δεν έχει σχέση με την παραμονή του στην κυβέρνηση.

    Αναφορικά με τις προοπτικές ένταξής του σε άλλο κόμμα, ο κ. Μιχαηλίδης είπε: "Δεν έχουμε καταλήξει πουθενά και ως εκ τούτου δεν μπορούμε να πούμε αν αποκλείουμε ή αν δεν αποκλείουμε οτιδήποτε", ενώ ερωτηθείς για το ενδεχόμενο επανένταξης του στο ΔΗΚΟ, σημείωσε ότι δεν υπάρχει καμία πρόσκληση.

    Απέφυγε εξάλλου να απαντήσει αν είναι έτοιμος να συζητήσει μια τέτοια πρόταση, λέγοντας ότι δεν είναι έτοιμος να ακούσει αυτή την ερώτηση προτού υπάρχει εισήγηση.

    Απαντώντας σε ερώτηση αν υπάρχει χώρος στην Κύπρο για ένα νέο πολιτικό κόμμα στο χώρο του κέντρου, ο κ. Μιχαηλιδης είπε ότι "όσον υπάρχουν πολίτες αστέγαστοι κομματικά, προβληματισμένοι, διαμαρτυρόμενοι και που προβληματίζονται για την ένταξή τους σε κάποιαν πολιτική έπαλξη ή στέγη σίγουρα υπάρχει πάντοτε ο τέτοιος χώρος".

    Πρόσθεσε εξάλλου ότι "όλοι όσοι έχουμε διαφωνήσει με τις επιλογές του ΔΗΚΟ και όλοι όσοι έχουν υπερψηφίσει, με τις δικές μας παραινέσεις, τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας στις τελευταίες πολιτικές εκλογές σίγουρα είναι ακόμα αστέγαστοι εκτός εκείνων οι οποίοι έχουν προσχωρήσει σε άλλα κόμματα".

    Κληθείς να πει αν μέχρι τις βουλευτικές εκλογές του 2001 θα βρεθεί μια στέγη για αυτούς ο κ. Μιχαηλίδης είπε ότι "δεν ξέρουμε ακόμα ποιά θα είναι η κατάληξη στον προβληματισμό μας και έτσι δεν μπορούμε να πούμε οτιδήποτε που να προδικάζει την ίδρυση ή τη μη ίδρυση αυτής της κίνησης".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΧ)

    [05] Υπουργοί Δικαιοσύνης και Εσωτερικών - Βρυξέλλες

    Λευκωσία,Κύπρος,10/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Για τις Βρυξέλλες αναχωρούν αύριο οι Υπουργοί Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, Νίκος Κόσης και Εσωτερικών, Ντίνος Μιχαηλίδης, όπου θα πάρουν μέρος στη Συνάντηση των Υπουργών Δικαιοσύνης και Εσωτερικών Υποθέσεων των κρατών - μελών της Ευρωπαϊκής Ενωσης με τους ομολόγους τους των υποψηφίων για ένταξη χωρών της κεντρικής και ανατολικής Ευρώπης και της Κύπρου.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση οι δύο Υπουργοί θα συμμετάσχουν στη συνάντηση μετά από πρόσκληση της γερμανικής Προεδρίας.

    Στη συνάντηση θα συζητηθούν θέματα διακυβερνητικής συνεργασίας στους τομείς της Δικαιοσύνης και των Εσωτερικών Υποθέσεων, Τρίτος Πυλώνας της Ενωσης, με ιδιαίτερη έμφαση σε μέτρα που προάγουν την ορθή και αποτελεσματική εφαρμογή των προνοιών της νομοθεσίας και τον έλεγχο των διαδικασιών, σ'ό,τι αφορά τη διαχείριση και λειτουργία του δημόσιου και ιδιωτικού τομέα.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΧ)

    [06] Κύπελλο Κύπρου

    Λευκωσία,Κύπρος,10/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ανόρθωση και Εθνικός Αχνας συμβιβάστηκαν στην ισοπαλία 2 - 2 στο πρώτο αγώνα της ημιτελικής φάσης του Κυπέλλου Κύπρου, που διεξήχθη στο στάδιο "Αντώνης Παπαδόπουλος" της Ανόρθωσης, σήμερα το απόγευμα.

    Στο δεύτερο ημιτελικό αγώνα, το ΑΠΟΕΛ κατάφερε την υστάτη στιγμή να πάρει πολύτιμη εκτός έδρας νίκη με 3 - 2 επί της Νέας Σαλαμίνας, στο στάδιο "Αμμόχωστος".

    (ΚΥΠΕ/ΓΠ)

    [07] Μίλερ - Κυπριακό - Τουρκία

    Λάρνακα,Κύπρος,10/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο μόνος τρόπος επίλυσης του Κυπριακού είναι μέσω μιας έντονης διαπραγματευτικής διαδικασίας, τόνισε σήμερα ο Ειδικός Συντονιστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό, Τόμας Μίλερ, ο οποίος έφθασε στην Κύπρο για συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη και τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Μιλώντας στο αεροδρόμιο Λάρνακας, ο κ. Μίλερ είπε ότι "δεν υπάρχουν απτές εντυπωσιακές καινοτομίες. Συζητήσαμε πολύ το θέμα στην Ουάσινγκτον, συζητήσαμε με τους συμμάχους μας κατά τους τελευταίους δύο μήνες. Βλέπουμε κάποιες ευκαιρίες, αλλά βλέπουμε επίσης και κινδύνους", σημείωσε.

    "Οι κίνδυνοι υπήρχαν πάντοτε, είτε αφορούσαν πυραύλους είτε τον Οτσαλάν, απειλές από την μία πλευρά ή την άλλη. Αυτές είναι πάντοτε μέρος του γενικού τοπίου", παρατήρησε.

    Χαρακτηρίζοντας το γεγονός αυτό "ατυχές", ο Αμερικανός διπλωμάτης πρόσθεσε: "Ξοδεύσαμε πολύ χρόνο, μερικές φορές δουλεύοντας πάνω στους κινδύνους, αλλά νομίζω ότι πρέπει να μπορούμε να έχουμε ένα περιβάλλον που να συμβάλλει σε μια διαδικασία διαπραγμάτευσης".

    Ερωτηθείς σχετικά, είπε ότι ο μόνος τρόπος που μπορεί να σκεφθεί για επίλυση του Κυπριακού είναι μέσω "μιας έντονης διαπραγματευτικής διαδικασίας" και χαρακτήρισε "δευτερεύων" για τις ΗΠΑ "κατά πόσο κανεις μια διαπραγμάτευση με τους παίκτες κλειδιά στην αίθουσα ή όχι. Αυτό είναι ερώτημα άλλης διαδικασίας", πρόσθεσε.

    Διαβεβαίωσε επίσης, ότι "η προσπάθεια δεν σταματά αλλά θα συνεχίσει" και είπε ότι "η κυβέρνησή του, από τον Πρόεδρο μέχρι την ΥΠΕΞ βλέπουμε κάποιες ευκαιρίες αυτό το χρόνο".

    "Ελπίζουμε ότι θα μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε αυτές τις ευκαιρίες. Είναι δύσκολο, αλλά δεν πρόκειται να τα παρατήσουμε", ανέφερε.

    Κληθείς να σχολιάσει τις τουρκικές θέσεις που εκφράστηκαν δημοσίως ότι δεν θα υπάρξει διαπραγμάτευση εκτός εάν αλλάξουν οι σχέσεις μεταξύ Ελλήνων και Κούρδων και γίνει αποδεκτή η συνομοσπονδία, ο κ. Μίλερ είπε ότι γνωρίζει ποια είναι η δημόσια θέση της Τουρκίας.

    "Το κάναμε απόλυτα ξεκάθαρο πολλές πολλές φορές ότι εμείς στις ΗΠΑ και σχεδόν όλοι στη διεθνή κοινότητα είμαστε υπέρ μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδιακής λύσης".

    "Σε ότι αφορά το θέμα Οτσαλάν", πρόσθεσε, "δεν υπάρχει αμφιβολία ότι έχει προκαλέσει μεγάλη ανησυχία" και είπε ότι συζήτησε αρκετά το θέμα αυτό κατά την επίσκεψή του στην Τουρκία και εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι θα το συζητήσει και στις επόμενες επαφές του.

    Επαναλαμβάνοντας ότι το θέμα επίλυσης του Κυπριακού "δεν είναι εύκολο", αλλά "εξαιρετικά δύσκολο", ο Αμερικανός διπλωμάτης τόνισε ότι "αυτό που χρειάζεται είναι πραγματική προθυμία για να υπάρξει κατάληξη, πραγματική προθυμία για να υπάρξουν συμβιβασμοί, να υπάρξει αποσύνδεση από θέσεις αρχών".

    Σε παρατήρηση ότι άλλα προβλήματα έχουν επιλυθεί στη βάση αρχών και ότι αυτό ακριβώς επιθυμεί να διασφαλίσει και η Ε/κ πλευρά, ο κ. Μίλερ επέρριψε ευθύνες για το αδιεξοδο στο Κυπριακό στον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και στους νέους όρους που έχει θέσει η Αγκυρα.

    Πρόσθεσε, ότι κάθε φορά που έρχεται εδώ, "η μια ή η άλλη πλευρά εγείρει εμπόδια κάνοντας τη δουλειά του ακόμη πιο δύσκολη".

    "Ο σκοπός μου", είπε, "είναι να υποβαθμίσω τα εμπόδια. Απλά και μόνο επειδή μια πλευρά λέει να οι νέοι μου όροι, αυτό δεν σημαίνει ότι οι ΗΠΑ ή η υπόλοιπη διεθνής κοινότητα δέχεται αυτούς τους νέους όρους".

    Είπε ότι θα προτιμούσε, οι ανησυχίες να εγείροντο κεκλεισμένων των θυρών και πρόσθεσε ότι "φαίνεται πως υπήρξαν πολλές περιπτώσεις που ηγέρθηκαν εμπόδια" κατά τα έτη που ο ίδιος ήταν αναμεμιγμένος στο Κυπριακό, "και όχι αρκετή προσήλωση στην επίλυση του προβλήματος".

    Ο Ειδικός Συντονστής του Στέιτ Ντιπάρτμεντ για το Κυπριακό απέφυγε να απαντήσει σε ερώτηση κατά πόσον η Τουρκία ήγειρε εμπόδια ενώ αυτός βρισκόταν στη χώρα και είπε ότι η Αγκυρα μιλά για θέματα που την αφορούν, δημόσια.

    Ερωτηθείς ποιος θα αναλάβει το Κυπριακό στην περίπτωση που ο ίδιος διορισθεί Πρέσβης στη Βοσνία, ο κ. Μίλερ αρκέσθηκε να πει ότι "οι αμερικανικές προσπάθειες θα συνεχιστούν".

    "Οι προσωπικότητες όσον αφορά διπλωματικές προσπάθειες των ΗΠΑ στο Κυπριακό, είναι δευτερεύουσες. Η αμερικανική προσπάθεια, χωρίς αμφιβολία, θα συνεχίσει στο έπακρον, τόσο δυνατή όσο πάντοτε", τόνισε.

    Απαντώντας σε ερώτηση αναφορικά με το είδος των διαπραγματέυσεων για το Κυπριακό είπε ότι "αυτή είναι ερώτηση διαδικασίας" και πρόσθεσε ότι "ποτέ δεν αφήνεις τη διαδικασία να οδηγεί την ουσία. Η ουσία είναι το κυπριακό πρόβλημα" τόνισε, προσθέτοντας ότι οι ΗΠΑ μαζί με τα ΗΕ και άλλους θα προσπαθήσουν να βρουν μια διαδικασία που να είναι "μοναδική" για το Κυπριακό.

    Σημείωσε ότι "κάθε πρόβλημα παρουσιάζει διαφορετικά εμπόδια, προκλήσεις και ευκαιρίες και αυτό που πρέπει να κάνει κανείς, είναι να βρει μια διαδικασία που είναι μοναδική και να ταιριάζει στο πρόβλημα όσο το δυνατό καλύτερα. Εχουμε κάνει πολλές σκέψεις για το θέμα αυτό", πρόσθεσε.

    Ερωτηθείς για τις εκτιμήσεις του σχετικά με το ρόλο των τουρκικών εκλογών σε ότι αφορά στην επίλυση του Κυπριακού, είπε ότι δεν σχολιάζει εσωτερικές εκλογές άλλων χωρών.

    Ο Αμερικανός διπλωμάτης προηγουμένως είχε επισκεφθεί την Τουρκία όπου είχε επαφές με κυβερνητικούς αξιωματούχους, καθώς και με επιχειρηματίες, οι οποίοι διαδραμάτισαν σημαντικό ρόλο στο παρελθόν, όπως επεσήμανε.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΡΜ/ΜΧ)

    [08] Σύνοδος Παγκόσμιου Οργανισμού Τελωνείων

    Λευκωσία,Κύπρος,10/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Στην Κύπρο θα φιλοξενηθεί φέτος η Σύνοδος του Παγκόσμιου Οργανισμού Τελωνείων (ΠΟΤ), που οργανώνεται για τις χώρες της Ευρώπης, και σκοπό έχει την προαγωγή της συνεργασίας ανάμεσα στις Τελωνειακές Διοικήσεις των κρατών για αποτελεσματική αποτροπή, διερεύνηση και καταστολή των τελωνειακών αδικημάτων και εξεύρεση τρόπων για την επίτευξή της.

    Οι εργασίες της Συνόδου θα διεξαχθούν στο ξενοδοχείο Palm Beach στη Λάρνακα, από τις 15 μέχρι τις 18 Μαρτίου 1999 και σ'αυτή θα συμμετάσχουν αξιωματούχοι των Τελωνείων και άλλων υπηρεσιών, από πολλές ευρωπαϊκές χώρες, το Ισραήλ και τις ΗΠΑ, καθώς και εκπρόσωπος της ΙΝΤΕΡΠΟΛ ο οποίος θα συμμετάσχει ως παρατηρητής.

    (ΚΥΠΕ/ΜΕΜ/ΜΧ)

    [09] Ευρωβουλή - Τέταρτο πρωτόκολλο - Κύπρος

    Βρυξέλλες,Βέλγιο,10/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, ενέκρινε σήμερα την παράταση για ένα έτος, της ισχύος του 4ου χρηματοδοτικού πρωτοκόλλου Ευρωπαϊκής Ενωσης - Κύπρου, ώστε να καταστεί δυνατή η απορρόφηση των κοινοτικών πόρων, που έχουν απομείνει αδιάθετοι εξαιτίας της αρνητικής στάσης των Τουρκοκυπρίων.

    Η σημερινή απόφαση που έρχεται σε συνέχεια ανάλογης απόφασης του Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της ΕΕ (23 Φεβρουαρίου στο Λουξεμβούργο), επιτρέπει πλέον στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή να εφαρμόσει την παράταση της ισχύος, ώστε να απορροφηθούν τα εναπομείναντα 17 εκ. ευρώ.

    Υπενθυμίζεται ότι το 4ο χρηματοδοτικό πρωτόκολο υπεγράφη στις 30 Οκτωβρίου 1995, είχε ισχύ έως τις 31 Δεκεμβρίου 1998 και προϋπολογισμό 74 εκατ. ευρώ, εκ των οποίων 50 εκατ. μορφή δανείων από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, 22 εκατ. υπό μορφή μη επιστρεπτέων ενισχύσεων και 2 εκατ. ευρώ υπό μορφή επιχειρηματικών κεφαλαίων.

    Από το 22 εκατ. ευρώ των μη επιστρεπτέων ενισχύσεων, εκταμιεύθηκαν τα 5 εκατ. που αφορούσαν την προετοιμασία της κυπριακής κυβέρνησης για την προσχώρηση και ιδίων για την ενσωμάτωση του κοινοτικού κεκτημένου στην κυπριακή νομοθεσία. Από το υπόλοιπο ποσό 5 εκατ. ευρώ επρόκειτο να διατέθουν για την υλοποίηση δικοινοτικών έργων, αλλά μετά την απόφαση του Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς για αναστολή των δικοινωτικών επαφών, η εκταμίευση του ποσού κατέστη αδύνατη. Τα εναπομείναντα 12 εκατ. ευρώ προβλέπονταν για τη χρηματοδότηση μελετών ή για τη στήριξη δράσεων που θα συμβάλουν στην πολιτική διευθέτηση του Κυπριακού.

    Σύμφωνα με πηγές της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, στις Βρυξέλλες, το ποσό των 17 εκατ. ευρώ που απομένει, αναμένεται να διατεθεί για την ενίσχυση της προενταξιακής στρατηγικής που προβλέπεται για την Κύπρο, δεδομένου ότι οι πιστώσεις που προορίζονταν για το σκοπό αυτό έχουν εξαντληθεί, ενώ οι ανάγκες συνεχώς αυξάνονται, ειδικότερα για να επεκταθεί η λειτουργία του Γραφείου Βοήθειας και Ανταλλαγής Πληροφοριών.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΜΧ)

    [10] Διαμαντοπούλου - Χριστοδούλου - Ρολόγης - ΚΕΒΕ

    Λευκωσία,Κύπρος,10/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    "Σήμερα και μετά απ την εμπειρία αρκετών χρόνων, η ιδιωτικοποίηση είναι μια λέξη ντεμοντέ", τόνισε η Υφυπουργός Ανάπτυξης της Ελλάδας, Αννα Διαμαντοπούλου.

    Μιλώντας σε εκδήλωση του ΚΕΒΕ για το μοντέλλο των μετοχοποιήσεων στην Ελλάδα, στην οποία ομιλητές ήταν και ο Υπουργός Οικονομικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου καθως και ο Πρόεδρος του ΚΕΒΕ Βασίλης Ρολόγης, η κ. Διαμαντοπούλου παρατήρησε ότι "η ιδιωτικοποίηση σαν λέξη έχει πυροδοτήσει από μόνη της κατά καιρούς πολιτικές διαμάχες".

    "Για πολλά χρόνια για τον αριστερό χώρο, ή έννοια της ιδιωτικοποίησης συμβόλιζε το κακό. Αντίθετα για τον φιλελεύθερο χώρο η ιδιωτικοποίηση ήταν συνώνυμο του καλού", σημείωσε.

    Η κ. Διαμαντοπούλου ανέλυσε τα βήματα που ακολούθησε η ελληνική κυβέρνηση στο σχεδιασμό και τη υλοποίηση των ιδιωτικοποιήσεων μετά το 1994, σημειώνοντας ότι πρώτο βήμα ήταν "ο στρατηγικός σχεδιασμός των ιδιωτικοποιήσεων σε συνεργασία και συναίνεση με όλους τους φορείς και τους κοινωνικούς συναιτέρους".

    Δεύτερο βήμα ήταν "η δημιουργία διοικητικού και νομικού πλαισίου από την αρχή", είπε, τονίζοντας ότι "πρέπει να υπάρχει σαφές νομικό πλαίσιο γιατί τα προβλήματα που προκύπτουν είναι τόσο μεγάλα που μπορεί να ανατρέψουν την όποιαδήποτε πρόθεση".

    Επισημαίνοντας ότι "υπάρχουν πολλών ειδών μοντέλλα", η κ. Διαμαντοπούλου σημείωσε ότι το μοντέλο που επέλεξε η Ελλάδα ενέπλεκε μια "διυπουργική επιτροπή κρατικοποιήσεων" η οποία παίρνει την πολιτική απόφαση για τον τρόπο της ιδιωτικοποίησης (πώληση ή μετοχοποίηση) και η υλοποίηση της ιδιωτικοποίησης αναλαμβάνεται από το αντίστοιχο Υπουργείο.

    Το τρίτο βήμα, είπε η Υφυπουργός Ανάπτυξης της Ελλάδας, ήταν "η δημιουργία πολιτικού πλαισίου και στόχου", τονίζοντας τη " συνεργασία ιδιωτικού και δημόσιου τομέα".

    "Το τέταρτο είναι η δημιουργία δομών και συστημάτων αποφυγής και αντιμετώπισης κοινωνικών προβλημάτων με την παροχή κινήτρων και εναλλακτικών λύσεων για όσους θίγονται", ανέφερε η κ. Διαμαντοπούλου σημειώνοντας ότι "η ιδιωτικοποίηση δεν είναι μια βελούδινη ιστορία" και ότι "είναι λίγες οι περιπτώσεις που να μην έχουμε απώλεια θέσεων εργασίας".

    "Εάν δεν αντιμετωπίσεις ως κυρίαρχο πρόβλημα την απώλεια θέσεων εργασίας, μπαίνεις σε μια σύγκρουση με την κοινωνία που είναι σε βάρος της οικονομίας, δηλαδή του τελικού σου στόχου", τόνισε η κ Διαμαντοπούλου.

    Το τελευταίο βήμα, ανέφερε η Υφυπουργός Ανάπτυξης της Ελλάδας, "είναι η διασφάλιση ποιοτικών και διαφανών διαδικασιών στις διαδικασίες ιδιωτικοποίησης, ακριβής απότιμηση αξίας, αξιοκρατικές διαδικασίες, συνέπεια".

    Η κ. Διαμαντοπούλου τόνισε ότι "οι δομικές και θεσμικές αλλαγές είναι απαραίτητες γιατί ασφαλώς δεν μπορούμε να κάνουμε ιδιωτικοποιήσεις 'εν κενώ'", σημειώνοντας ότι "πρέπει το συνολικό περιβάλλον της οικονομίας να είναι τέτοιο που οι ιδιωτικοποιήσεις να είναι ένα κομμάτι των υπόλοιπων αλλαγών".

    Η Υφυπουργός Ανάπτυξης της Ελλάδας σημείωσε ότι "το συνολικό ποσό που εισπράχθηκε (στην Ελλάδα) από ιδιωτικοποιήσεις είναι 720 δις δραχμές, δηλαδή 2,7 του ΑΕΠ και αν προστεθούν και τα προμέτοχα φτάνουμε στα 1057 δις δραχμές".

    Επεσήμανε ότι "αυτό το ποσό εσόδων από μετοχοποιήσεις και ιδιωτικοποιήσεις, ως ποσοστό του ΑΕΠ είναι το μεγαλύτερο στην Ευρώπη το 1998 και πολλαπλάσιο σε σχέση με την περίοδο 1990 - 93".

    Η κ. Διαμαντοπούλου είπε ότι παρόλα τα θετικά στοιχεία ο δρόμος των ιδιωτικοποιήσεων στην Ελλάδας είναι ακόμη μακρύς, σημειώνοντας ότι "επικρατεί ακόμη αβεβαιότητα στην οικονομία".

    Υπουργός Οικονομικών

    Από την πλευρά του, ο κ. Χριστοδούλου τόνισε ότι απέρριψε την από πολλούς, όπως είπε, προβαλλόμενη θέση ότι δεν υφίσταται ουσιαστικό θέμα αποκρατικοποίησεων στην Κύπρο.

    Οπως είπε αυτή η θέση δεν ανταποκρίνεται στις νέες πραγματικότητες "γιατί παραγνωρίζει την αδήριτη ανάγκη εκσυγχρονισμού του θεσμικού και οργανωτικού καθεστώτος δημόσιων οργανισμών που είναι δραστηριοποιημένοι σε τομείς νευραλγικής σημασίας".

    "Χωρίς την προώθηση ριζικών δομικών αλλαγών οι οργανισμοί αυτοί δεν θα μπορέσουν να ανταποκριθούν με επιτυχία στην πρόκληση του εντεινόμενου ανταγωνισμού στο πλαίσιο της ΕΕ και του παγκοσμιοποιημένου οικονομικού συστήματος", τόνισε ο κ. Χριστοδούλου.

    Ο Υπουργός Οικονομικών ανέφερε ότι η κυβέρνηση της Κύπρου μελετά τη μείωση ή και την εκποίηση μετοχών της στο κεφάλαιο επιχειρήσεων στις οποίες συμμετέχει όπως το ΧΙΛΤΟΝ, οι δασικές βιομηχανίες, τα αρτοποιία".

    Πρόσθεσε ότι "η κυβέρνηση προτίθεται επίσης να υιοθετήση το θεσμό της ενεργότερης εμπλοκής του ιδιωτικού τομέα στον προγραμματισμό - σχεδιασμό χρηματοδότησης και υλοποίησης έργων κοινής ωφελίας.

    Ο κ. Χριστοδούλου σημείωσε ότι "καθόσον αφορά τους ημικρατικούς οργανισμούς μελετούνται διάφορες υπαλλακτικές προσεγγίσεις για εκσυγχρονισμό του θεσμικού και οργανωτικού τους πλαισίου".

    Τόνισε ότι "η ελληνική και διεθνής εμπειρία σχετικά με μετοχοποιήσεις δημόσιων οργανισμών και αποκρατικοποιήσεις θα καταβληθεί προσπάθεια να αξιοποιηθεί και στην Κύπρο", εκφράζοντας τη βεβαιότητα "ότι θα έχουμε τη συνεργασία και βοήθεια της ελληνικής κυβέρνησης".

    Πρόεδρος ΚΕΒΕ

    Μιλώντας στην ίδια εκδήλωση, ο κ. Ρολόγης ανακοίνωσε ότι "μέσα στο Μάϊο το ΚΕΒΕ θα συνδιοργανώσει με το ΕΒΕ Αθηνών και τον 'Οικονομικό Ταχυδρόμο' συνέδριο στη Λευκωσία για τις οικονομικές σχέσεις Κύπρου - Ελλάδας με έμφαση στις οικονομικές προοπτικές των δύο χωρών στην ΕΕ".

    Ο κ. Ρολόγης σημείωσε ότι "το ΚΕΒΕ, ως ο αναπτυξιακός οργανισμός του ιδιωτικού τομέα της Κύπρου με 8000 μέλη, πέντε τοπικά Επιμελητήρια και 95 Επαγγελματικούς Συνδέσμους στη δύναμή του, υποστηρίζει ένθερμα τις μετοχοποιήσεις ημικρατικών οργανισμών, ώστε να καταστούν πιο ευέλικτοι και πιο ανταγωνιστικοί.

    "Θέλουμε τον εκσυγχρονισμό και την εξυγίανση αυτών των Οργανισμών, ώστε να διασφαλισθεί η βιωσιμότητά τους στο μέλλον", τόνισε ο κ. Ρολόγης.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΧ)

    [11] Βασιλείου - ΕΕ - Αθήνα

    Λευκωσία,Κύπρος,10/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Το θέμα "Η πορεία των ενταξιακών διαπραγματεύσεων Κύπρου - Ευρωπαϊκής Ενωσης", θα αναπτύξει ο επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας για την ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ, Γιώργος Βασιλείου, στη διάρκεια Ημερίδας που θα πραγματοποιηθεί στην Αθήνα, στις 12 Μαρτίου.

    Στην Ημερίδα, που έχει ως θέμα "Οφέλη της ΕΕ από την ένταξη της Κύπρου" θα πάρουν επίσης μέρος με δικές τους εισηγήσεις, ο Γενικός Εισαγγελέας, Αλέκος Μαρκίδης, ο ΓΓ Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του ΥΠΕΞ της Ελλάδας, Στέλιος Περράκης και ακαδημαϊκοί.

    Την Ημερίδα θα κλείσει με ομιλία του ο Αναπληρωτής ΥΠΕΞ της Ελλάδας, Γιάννος Κρανιδιώτης.

    Ο κ. Βασιλείου θα είναι επίσης ο κεντρικός ομιλητής σε εκδήλωση που οργανώνει στην Αθήνα στις 12 Μαρτίου, η Ελληνική Πανεπιστημιακή Ενωση Ευρωπαϊκών Σπουδών, με την ευκαιρία της απονομής των Βραβείων Ευρωπαϊκών Μελετών.

    Ο επικεφαλής της ΔΑΕΚΕΕ θα μιλήσει με θέμα την εξέλιξη των διαπραγματεύσεων ένταξης και της ευρωπαϊκής πορείας της Κύπρου.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΧ)

    [12] ΕΕ - Δηλώσεις Κρανιδιώτης

    Αθήνα,Ελλάδα,10/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η Ελλάδα δεν πρόκειται να συναινέσει στην διεύρυνση της Ευρωπαϊκής Ενωσης εάν αυτή δεν περιλαμβάνει και την Κύπρο, δήλωσε σήμερα ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών της Ελλάδας Γιάννος Κρανιδιώτης και πρόσθεσε ότι "όποιος προβάλει εμπόδιο στην κυπριακή ένταξη, λόγω μη προηγούμενης επίλυσης του πολιτικού προβλήματος, ουσιαστικά παρεμποδίζει τη διεύρυνση με όλες τις υποψήφιες χώρες".

    Οι ανωτέρω επισημάνσεις του κ. Κρανιδιώτη έγιναν στην Επιτροπή Εξωτερικών Υποθέσεων και Αμυνας της ελληνικής Βουλής για την κύρωση συμφωνιών εταιρικής σχέσεως της Ρωσίας, της Ουκρανίας και της Μολδαβίας με την ΕΕ και σε απάντηση σχετικών ερωτήσεων που τέθηκαν από βουλευτές.

    Ο κ. Κρανιδιώτης εξέφρασε την ευχή να υπάρξει μέχρι την οριστική ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ και πολιτική λύση του Κυπριακού, αλλά εάν τούτο δεν καταστεί δυνατό λόγο της τουρκικής αδιαλλαξίας, τότε η Κύπρος θα ενταχθεί σε πρώτη φάση νομικά ολόκληρη, όπως προβλέπει το ισχύον καθεστώς Τελωνειακής Ενώσης της Κύπρου με την ΕΕ.

    (ΚΥΠΕ/ΚΙ/ΜΧ)

    [13] ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Στυλιανίδης - Θαλάσσια γραμμή ασφαλείας

    Λευκωσία,Κύπρος,10/03/1999 (ΚΥΠΕ - Μαρία Μάιλς)

    Βελτίωση των προειδοποιητικών σημάτων ασφαλείας, χαρακτηρίζει η Εκπρόσωπος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ την τοποθέτηση σημαδούρων κατά μήκος της θαλάσσιας γραμμής ασφαλείας, ενώ ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος παρόλο που σημειώνει ότι δεν υπάρχει ένσταση στην ενέργεια αυτή, τονίζει ότι "η κυβέρνηση θεωρεί πως δεν υπάρχει γραμμή κατάπαυσης του πυρός στη θάλασσα ούτε και νεκρή ζώνη".

    Η πρόθεση των Ηνωμένων Εθνών να βελτιώσουν την τοποθέτηση σημαδούρων στη θαλάσσια ζώνη ασφαλείας στην ανατολική πλευρά του νησιού, ήταν προγραμματισμένη εδώ και πολύ καιρό και δεν θα έπρεπε να αποτελεί έκπληξη σε κανένα, τόνισε στο ΚΥΠΕ η Εκπρόσωπος της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Σάρα Ράσελ.

    Εξήγησε εξάλλου, ότι "τα ΗΕ δεν είναι υποχρεωμένα να συμβουλευθούν την κυβέρνηση της Κύπρου, εάν αυτό που κάνουν βελτιώνει τα προειδοποιητικά σήματα ασφαλείας".

    Υπογραμμίζοντας το σκεπτικό πίσω από την απόφαση των ΗΕ ώστε να καταστούν περισσότερο εμφανή τα σημάδια που προειδοποιούν τους πολίτες να παραμένουν μακριά, η κ. Ράσελ είπε ότι "η ανακοίνωση για βελτίωση της γραμμής σημάτων είχε γίνει το Δεκέμβρη" και αναφέρθηκε σε σχετικές δηλώσεις της Εκπροσώπου του ΓΓ των ΗΕ στην Κύπρο Ντέιμ Αν Χέρκους.

    Ερωτηθείσα εάν η κυπριακή κυβέρνηση έχει επισήμως πληροφορηθεί για τις βελτιώσεις, απάντησε ότι "προφανώς ήταν στην ημερήσια διάταξη και ήταν κάτι το οποίο προγραμματιζόταν και συζητείτο εδώ και μερικά χρόνια. Δεν θα αποτελούσε έκπληξη", παρατήρησε.

    Χθες, τα ΗΕ ανακοίνωσαν ότι είχαν βελτιώσει "τη σήμανση της θαλάσσιας γραμμής ασφαλείας στη νότια πλευρά του νησιού για να προειδοποιούν τους ψαράδες και επιβαίνοντες σκαφών για πιθανό κίνδυνο".

    Η γραμμή ασφαλείας σημαδεύτηκε με σημαδούρα κινδύνου κατά μήκος της ακτής στην οποίαν τοποθετήθηκε μικρή σημαία όπου αναγράφεται "κίνδυνος, μείνετε μακριά".

    Μιλώντας στο ΚΥΠΕ, η κ. Ράσελ είπε ότι τον τελευταίο μήνα υπήρξαν περίπου 100 περιπτώσεις προσώπων που πέρασαν τη γραμμή, εκ των οποίων τα περισσότερα έγιναν από τις ελεύθερες προς τις κατεχόμενες περιοχές.

    Επεσήμανε ότι δεν υπήρξε αλλαγή στη γραμμή, την οποίαν τα ΗΕ θεωρούν ως επέκταση της γραμμής κατάπαυσης του πυρός στη θάλασσα, αλλά ότι τοποθετήθηκαν μόνο, εμφανέστερα σημάδια "για την ασφάλεια των πλοίων".

    Ερωτηθείσα εάν έγινε οποιαδήποτε επισήμανση προς την τουρκική πλευρά, όπως μη ανοίγουν πυρ κατά των ψαράδων, είπε ότι η ΟΥΝΦΙΚΥΠ διαμαρτύρεται στους Τούρκους σε περιπτώσεις πυροβολισμοί και η ανταπόκρισή τους εξαρτάται από τις συνθήκες του περιστατικού.

    Από την πλευρά του ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης δήλωσε στο ΚΥΠΕ είπε ότι "η τοποθέτηση των σημαδούρων, συνιστά μια πρακτική διευθέτηση χωρίς οποιαδήποτε έννομα αποτελέσματα. Η κυβέρνηση θεωρεί ότι δεν υπάρχει γραμμή κατάπαυσης του πυρός στη θάλασσα ούτε και νεκρή ζώνη".

    Πρόσθεσε ότι, αναγνωρίζοντας τον κίνδυνο για τους πολίτες των θαλάσσιων χώρων που γειτνιάζουν με την περιοχή αυτή, συμβουλεύει όπως αποφεύγουν ενέργειες που δυνατό να θέσουν σε κίνδυνο την ασφάλειά τους.

    "Με αυτή την έννοια δεν υπάρχει ένσταση στη λήψη από την ΟΥΝΦΙΚΥΠ μέτρων προς αυτή την κατεύθυνση σε διαβούλευση με την κυπριακή κυβέρνηση", κατέληξε.

    Στην έκθεση του ΓΓ των ΗΕ το Δεκέμβριο του 1998 για τη λειτουργία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ σημειώνεται ότι τον Αύγουστο του 1998 "περιπολικό σκάφος των Τουρκοκυπρίων άνοιξε πυρ και κτύπησε σκάφη Ελληνοκυπρίων τα οποία πέρασαν τη θαλάσσια γραμμή ασφαλείας".

    Τα ΗΕ περιπολούν τη μήκους 180 χιλιομέτρων νεκρή ζώνη με σκοπό τη διατήρηση των γραμμών κατάπαυσης του πυρός και του στρατιωτικού στάτους κβο.

    Οπως αναφέρει σχετικό ανακοινωθέν των ΗΕ, πέραν των 1200 περασμάτων από τη γραμμή έχουν καταγραφεί τον περασμένο χρόνο.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΡΜ/ΜΧ)

    [14] Ράντσαου - Ντενκτάς

    Λευκωσία,Κύπρος,10/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο απεσταλμένος της γερμανικής κυβέρνησης και προεδρίας της ΕΕ για το Κυπριακό Ντέτλεφ Γκραφ τσου Ράντσαου, μετέβη σήμερα στα κατεχόμενα, όπου είχε συνάντηση με τον Τουρκοκύπριο ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Οπως μεταδόθηκε από τα κατεχόμενα, κατά τη συνάντηση ο Ντενκτάς, αφού αναφέρθηκε στις γνωστές του θέσεις για το Κυπριακό, που αφορούν συνομοσπονδία μεταξύ δύο "κρατών", διευκρίνισε ότι συναντήθηκε με τον κ. Ράντσαου υπό την ιδιότητα του ως απεσταλμένου της Γερμανίας και όχι της προεδρίας της ΕΕ.

    Αύριο στις 11 το πρωί, ο κ. Ράντσαου θα δώσει δημοσιογραφική διάσκεψη στη γερμανική πρεσβεία στη Λευκωσία.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΡΜ/ΓΠ)

    [15] Πρόεδρος Κληρίδης - Μίλερ

    Λευκωσία,Κύπρος,10/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Ειδικός Συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών Τόμας Μίλερ δήλωσε σήμερα ότι εάν οι χώρες φίλοι των ΗΠΑ συμμερίζονταν τη θέση τους ότι το Κουρδικό Εργατικό Κόμμα (ΡΚΚ) και ο ηγέτης του Αμπντουλάχ Οτσαλάν είναι τρομοκράτες αυτό θα βοηθούσε στη μείωση της έντασης.

    Ο κ. Μίλερ προέβη σε σχετικές δηλώσεις μετά από συνάντηση με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, την τελευταία συνάντησή τους υπό την ιδιότητά του ως ειδικός συντονιστής αφού αναμένεται να αναλάβει πρέσβης της χώρας του στη Βοσνία.

    Η συνάντηση κράτησε περίπου δύο ώρες και σ' αυτήν παρακάθησαν ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, ο Γενικός Εισαγγελέας Αλέκος Μαρκίδης, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης και ο Υφυπουργός παρά τω Προέδρω Παντελής Κούρος.

    Στη συνέχεια ο κ. Μίλερ πήγε στο ΥΠΕΞ για συνάντηση με τον κ. Κασουλίδη, ενώ αύριο το πρωϊ θα έχει συνάντηση με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στις επαφές του ο Αμερικανός διπλωμάτης βολιδοσκοπεί κατά πόσον οι δύο πλευρές θα ήταν έτοιμες να προσέλθουν σ' ένα άνευ όρων διάλογο, υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, και με κάποια εμπλοκή του οργανισμού των οκτώ πλέον βιομηχανοποιημένων κρατών, γνωστού ως G8. Φυσικά, κάτι τέτοιο όπως και η οποιαδήποτε εξέλιξη στο Κυπριακό αποτελούν υπό την αίρεση του αποτελέσματος των εκλογών που θα διεξαχθούν στην Τουρκία, τον Απρίλιο.

    Στις δηλώσεις του ο ίδιος ο κ. Μίλερ περιορίστηκε στο να χαρακτηρίσει ως "πολύ καλή" τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο Κληρίδη, προσθέτοντας ότι συζήτησαν διάφορα θέματα.

    Ερωτηθείς σχετικά με τα αποτελέσματα των επαφών του στην Αγκυρα και άλλες χώρες, ο Αμερικανός διπλωμάτης είπε ότι "είχαμε πολλές ενδιαφέρουσες συνομιλίες, αλλά οι συνομιλίες δεν ολοκληρώνονται όταν έχεις ολοκληρώσει την επίσκεψη. Τα πράγματα προχωρούν απ' εκεί και πέρα".

    Επεσήμανε ταυτόχρονα ότι "κάποιες ιδεές ευδοκιμούν και άλλες όχι". Οσον αφορά το θέμα Οτσαλάν, ο κ. Μίλερ είπε πως υπάρχει ένταση και ότι η χώρα του θα κάνει ό,τι μπορεί για να μειωθεί, ενώ επανέλαβε ότι οι ΗΠΑ "θεωρούν το ΡΚΚ τρομοκρατική οργάνωση και τον Οτσαλάν, ως ηγετη του ΡΚΚ, τρομοκράτη".

    Ερωτηθείς στο σημείο αυτό εάν οι ΗΠΑ ζήτησαν από τη Λευκωσία να υιοθετήσει τη θέση τους, ο κ. Μίλερ απάντησε αρχικά ότι η χώρα του έχει ξακαθαρίσει τις απόψεις της επί του θέματος και πρόσθεσε: "Ας χαμηλώσουμε τους τόνους".

    Ερωτηθείς πώς η Κύπρος μπορεί να συμβάλει στη μείωση της έντασης λόγω της υπόθεσης Οτσαλάν, ο Αμερικανός διπλωμάτης επανέλαβε αρχικά ότι τόσο το ΡΚΚ όσο και ο Οτσαλάν είναι τρομοκράτες για να προσθέσει ότι "στο βαθμό που και οι φίλοι μας αισθάνονται με τον ίδιο τρόπο αυτό θα είναι βοηθητικό".

    Ερωτηθείς εάν θεωρεί τρομοκράτες τον Τζέρι Ανταμς, ηγέτη του κόμματος Σιν Φέιν, της πολιτικής πτέρυγας του ΙΡΑ, καθώς και τον Παλαιστίνιο ηγέτη Γιάσερ Αραφατ, οι οποίοι επίσης ηγήθηκαν εθνικο - απελευθερωτικών κινημάτων, ο κ. Μίλερ απάντησε αρνητικά.

    Σε παρατήρηση ότι αυτή ήταν η θέση τους στο παρελθόν, ο κ. Μίλερ απάντησε "ναι" και είπε ότι η θέση τους αυτή "ήταν δημόσια".

    "Δεν έχω να απολογηθώ (γι' αυτό), επιδιώκουμε την ειρήνη", είπε, εκφράζοντας την πεποίθηση ότι οι θέσεις των ΗΠΑ βοήθησαν στην επίτευξη ειρήνης.

    Σύμφωνα με πληροφορίες, στη συνάντηση του κ. Μίλερ με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας η κυβέρνηση ανέπτυξε τις θέσεις της στο θέμα Οτσαλάν, ξακαθαρίζοντας για άλλη μια φορά ότι δεν έχει καμία σχέση με τον Κούρδο ηγέτη ή το ΡΚΚ.

    Ωστόσο, το θέμα αυτό δεν ήταν στο επίκεντρο της συζήτησης, η οποία περιστράφηκε γύρω από τις απόψεις των Αμερικανών σε θέματα διαδικασίας.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΧ)

    [16] Κωνσταντίνος Καραμανλής - ΗΠΑ - Επαφές - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,10/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Την ανάγκη όπως η αμερικανική πλευρά αναλάβει πρωτοβουλία, ώστε να καμφθεί η αδιαλλαξία της Τουρκίας και να ξεκινήσει μια πορεία προς μια δίκαιη και βιώσιμη λύση του Κυπριακού, τόνισε ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κωνσταντίνος Καραμανλής.

    Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση στην Ουάσινγκτον με την Αμερικανίδα Υπουργό Εξωτερικών, ο κ. Καραμανλής ανάφερε, ότι επισήμανε στην Μαντλίν Ολμπράϊτ, ότι "εμείς εξακολουθούμε να υποστηρίζουμε τη θέση ότι η Κύπρος πρέπει να ενταχθεί, χωρίς προβλήματα ή κωλύματα στην ΕΕ."

    Αναφορικά με τις ελληνοτουρκικές σχέσεις ο κ. Καραμανλής είπε στην κ. Ολμπραϊτ ότι η Ελλάδα πιστεύει στην προοπτική εξομάλυνσής τους και "στο να έχει η Τουρκία ένα ευρωπαϊκό ρόλο", γιατί όπως είπε, "είναι προς το συμφέρον, πριν από όλα της Ελλάδας, μια Τουρκία που είναι ευρωπαϊκή και δημοκρατική".

    "Αυτά βεβαίως", πρόσθεσε "υπό την προϋπόθεση ότι η Τουρκία θα εγκαταλείψει τις απειλές της βίας ή της χρήσης βίας, θα εγκαταλείψει αυτή τη στάση επιθετικότητας και προκλητικότητας που έχει, και θα κάνει αποδεκτό το σεβασμό των διεθνών συνθηκών και του διεθνούς δικαίου".

    Ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας εξέφρασε την άποψη ότι σ'αυτή την κατεύθυνση οι "ΗΠΑ μπορεί να έχουν αποτελεσματικότερο και αποφασιστικότερο ρόλο".

    Σχετικά με το θέμα της τρομοκρατίας ο κ. Καραμανλής επεσήμανε στην κ. Ολμπραϊτ ότι η Ελλάδα πάντα απορρίπτει και καταδικάζει κάθε τρομοκρατική ενέργεια ή πράξη, από όπου και αν προέρχεται.

    Εξάλλου ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας συναντήθηκε, με τον Γερουσιαστή Εντουαρντ Κέννεντυ με τον οποίο συζήτησε ανάμεσα σε άλλα και την προόδο στο Κυπριακό.

    Ο Γερουσιαστής συμμερίστηκε την άποψη, όπως ανάφερε ο κ. Καραμανλής μετά την συνάντηση, ότι "πρέπει να στηρίξουμε τις αποφάσεις του ΟΗΕ".

    Τέλος ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας υπογράμμισε ότι και οι δύο συμφώνησαν πως "πρέπει επιτέλους να απορροφηθεί η ενταξιακή πορεία της Κύπρου, χωρίς να αποτελεί αυτό σημείο εκβιασμού για την πολιτική λύση".

    (ΚΥΠΕ/ΚΣ/ΜΧ)

    [17] Υπουργός Εμπορίου - Υφ. Ανάπτυξης Ελλάδας

    Λευκωσία,Κύπρος,10/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    "Εκτός από την άμυνα, υπάρχει και η ανάπτυξη", τόνισε η Υφυπουργός Ανάπτυξης της Ελλάδας, Αννα Διαμαντοπούλου, προσθέτοντας ότι "το αναπτυξιακό δόγμα (Κύπρου - Ελλάδας) είναι εξ ίσου σημαντικό".

    Σε δηλώσεις της μετά από συνάντησή της με τον Υπουργό Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νίκο Ρολάνδη, η κ. Διαμαντοπούλου σημείωσε ότι ήδη έχει αρχίσει εδώ και καιρό με το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού της Κύπρου "μια συνεργασία στο θέμα της ποιότητας, των μικρομεσαίων επιχειρήσεων".

    Οπως είπε, "οι υπηρεσιακοί παράγοντες έχουν έρθει επανειλημμένα σε επαφή, έχουν ήδη ξεκινήσει οι πρώτες συνεργασίες και έχουν καρποφορήσει".

    Η κ. Διαμαντοπούλου επεσήμανε ότι "τώρα μπορούμε να μπούμε σε μια πιο συγκεκριμένη φάση, όπου οι λειτουργοί μπορούν να προετοιμαστούν και να εκπαιδευτούν ώστε να είναι έτοιμοι για την κατάστρωση των σχεδίων που θα χρειαστούν για την ένταξη".

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, η Υφυπουργός Ανάπτυξης της Ελλάδας ανέφερε ότι "η Κύπρος για μας είναι η προτεραιότητα κάθε πολιτικής μας, είτε είναι εθνική, είτε είναι οικονομική", προσθέτοντας ότι "όταν είμαστε αισιόδοξοι για την Κύπρο, είμαστε αισιόδοξοι για την Ελλάδα".

    Από την πλευρά του, ο κ. Ρολάνδης ανέφερε ότι με την κ. Διαμαντοπούλου αντάλλαξαν απόψεις για θέματα που αφορούν κυρίως τη βιομηχανία και συζήτησαν τρόπους δημιουργίας "μιας γέφυρας ανταλλαγών μεταξύ των δύο κυβερνήσεων" για να μπορέσει η Κύπρος να εναρμονισθεί πιο ομαλά με τις ευρωπαϊκές οδηγίες.

    Οπως είπε, γι αυτό το σκοπό Κύπριοι λειτουργοί θα επισκεφθούν την Ελλάδα, ενώ παράλληλα θα φιλοξενηθούν στην Κύπρο λειτουργοί από τον ελλαδικό χώρο.

    Ο κ. Ρολάνδης σημείωσε ότι η Ελλάδα έχει "πολλές εμπειρίες πάνω σε αυτό το θέμα", επισημαίνοντας ότι "στην Ελλάδα υπήρξαν και παθήματα και μαθήματα και προσπαθούμε εμείς να αρχίσουμε από τα μαθήματα, αν είναι δυνατόν, και να αποφύγουμε τα παθήματα".

    Ερωτηθείς εάν το ελληνικό μοντέλο μπορεί να εφαρμοστεί και στην Κύπρο, ο κ. Ρολάνδης είπε ότι "η Ελλάδα είναι ήδη μέλος της ΕΕ για πολλά χρόνια και έχει εμπειρίες που μπορούμε κι εμείς να τις μελετήσουμε".

    Διευκρίνησε ωστόσο ότι δεν συνεπάγεται ότι "όλα όσα γίνονται στην Ελλάδα μπορεί να εφαρμοστούν εδώ", επισημαίνοντας παράλληλα ότι "οι εμπειρίες είναι πάντοτε χρήσιμες".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΧ)

    [18] Υπουργικό Συμβούλιο - Ντίνος Μιχαηλίδης

    Λευκωσία,Κύπρος,10/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως αναφορικά με δύο θέματα που κατήγγειλε ο βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού Χρίστος Πουργουρίδης σε βάρος του Υπουργού Εσωτερικών Ντίνου Μιχαηλίδη, δεν περιέχει οτιδήποτε το οποίο μπορεί να θεωρηθεί μεμπτό ή επιλήψιμο αναφορικά με τον Υπουργό.

    Αυτό αναφέρεται σε απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου, το οποίο αποδέχθηκε την έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως επί του θέματος.

    Το Υπουργικό Συμβούλιο μελέτησε την έκθεση στη σημερινή του συνεδρία υπό την προεδρία του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη. Πριν από την έναρξη της συζήτησης του θέματος, το οποίο ήταν τελευταίο στην ημερήσια διάταξη, ο κ. Μιχαηλίδης αποχώρησε οικειοθελώς από τη συνεδρία.

    Σε δισέλιδη γραπτή ανακοίνωση, που εξεδόθη απόψε, αναφέρεται ότι το Υπουργικό Συμβούλιο μελέτησε της έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως, αναφορικά με το θέμα που παραπέμφθηκε σ' αυτήν με βάση την παράγραφο 3 των πρακτικών της συνεδρίας του Υπουργικού Συμβουλίου ημερομηνίας 21 Νοεμβρίου 1998. Το Υπουργικό Συμβούλιο αποδέχεται την έκθεση της Επιτρόπου Διοικλήσεως επί του ως άνω θέματος.

    "Αναφορικά με το θέμα της διαφοροποίησης των αρχικών θέσεων των εμπλεκομένων τμημάτων για την τροποποίηση των πολεοδομικών ζωνών στην περιοχή "Καλογήρων" στη Γερμασόγεια και η οποία τροποποίηση έγινε κατόπιν αιτήσεως του τότε Συμβουλίου Βελτιώσεως Γερμασόγειας, το Υπουργικό Συμβούλιο παρατηρεί τα ακόλουθα:

    Η απόφαση για τροποποίηση των πολεοδομικών ζωνών στην περιοχή "Καλογήρων" στη Γερμασόγεια λήφθηκε σε συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου με ημερομηνία 29.10.1987, υπό την προεδρία του τότε Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Σπύρου Κυπριανού.

    Η εισηγητική πρόταση του Υπουργείου Εσωτερικών προς το τότε Υπουργικό Συμβούλιο στην παράγραφο (2) αναφέρει τα ακόλουθα:

    "Επειδή από την εφαρμογή των πιο πάνω Πολεοδομικών Ζωνών δεν προέκυψαν τα αναμενόμενα θετικά αποτελέσματα για τον έλεγχο της ανάπτυξης και της προστασίας της περιοχής ιδιαίτερα της παραλιακής που είναι και η πιο ευαίσθητη, με εμφανή τα αποτελέσματα της πυκνής δόμησης και των ψηλών κτιρίων και λόγω της αύξησης των στεγαστικών αναγκών των κατοίκων της περιοχής, το Συμβούλιου Βελτιώσεως Γερμασόγειας, αρμόδια αρχή, ζήτησε την αναθεώρηση των υπό αναφορά ζωνών".

    Η απόφαση του τότε Υπουργικού Συμβουλίου, με ημερομηνία 29.10.1987 και αριθμό 29.201 αναφέρει τα εξής: Αναθεώρηση Πολεοδομικών Ζωνών στη Γερμασόγεια

    Το Συμβούλιο μελέτησε τη νέα γνωστοποίηση, που επισυνάπτεται στην πρόταση ως παράρτημα "Γ" που ετοίμασε το Συμβούλιο Βελτιώσεως Γερμασόγειας της Επαρχίας Λεμεσού, σύμφωνα με το άρθρο 14(1) του περί Ρυθμίσεως Οδών και Οικοδομών Νόμου Κεφ, 96 και Νόμων Αρ.14 του 1959, 67 του 1963, 6 και 65 του 1964, 12 και 38 του 1969, 13 και 28 του 1974, 24 του 1978, 25 του 1979, 80 του 1982, 15 του 1983 και 9, 115 και 199 του 1986, ως Αρμόδια Αρχή για την Περιοχή Βελτιώσεως Γερμασόγειας και αποφάσισε να την εγκρίνει.

    Με τη γνωστοποίηση αυτή ακυρώνονται οι γνωστοποιήσεις που δημοσιεύθηκαν με Αρ. Διοικητικών Πράξεων 2/74, 300/77 και 281/84 με ημερομηνία 8.1.1974, 25.11.1977 και 26.10.1984 αντίστοιχα και αναθεωρούνται οι Ζώνες στο χωριό, σύμφωνα με το Σχέδιο με στοιχεία Τ.Ρ.Η. 303, αντίγραφο του οποίου βρίσκεται στη Γραμματεία του Συμβουλίου.

    Η αναθεώρηση των Ζωνών αυτών έχει σκοπό την προστασία του φυσικού περιβάλλοντος, τη διατήρηση του χαρακτήρα του τοπίου, τη ρύθμιση της μελλοντικής ανάπτυξης και την προαγωγή του τουρισμού".

    Μετά από παρέλευση τόσων ετών το παρόν Υπουργικό Συμβούλιο δεν θεωρεί ότι έχει δικαίωμα να κρίνει τον τρόπο που το τότε Υπουργικό Συμβούλιο άσκησε τη διακριτική του εξουσία.

    Από την έκθεση προκύπτει επίσης ότι η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου για τροποποίηση των πολεοδομικών ζωνών στην περιοχή "Καλογήρων" στη Γερμασόγεια ελήφθη στις 29.10.1987 και ο κ. Ντίνος Μιχαηλίδης και η σύζυγός του αγόρασαν δύο οικόπεδα στην ίδια περιοχή μετά από παρέλευση τριετίας για το ένα οικόπεδο και εξαετίας για το άλλο οικόπεδο από τη λήψη της Απόφασης του τότε Υπουργικού Συμβουλίου.

    Η έκθεση της Επιτρόπου Διοικήσεως δεν περιέχει οτιδήποτε το οποίο μπορεί να θεωρηθεί μεμπτό ή επιλήψιμο αναφορικά με τον Υπουργό Εσωτερικών Ντίνο Μιχαηλίδη", καταλήγει η απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΓΠ)
    (Ρ.Μ.)

    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ


    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 10 March 1999 - 19:46:11 UTC