Read the Maastricht Treaty (Maastricht, 7 February 1992) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 99-03-15

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [02] Χατζηδημητρίου - ΚΣΣΕ - Πολιτιστική κληρονομιά
  • [03] Κύπρος - Ισραήλ - Συμπόσιο
  • [04] ΚΣΣΕ - Τουρκία - Επιθέσεις
  • [05] Alpha Τράπεζα Πίστεως - Μετροπόλιταν
  • [06] ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Σημαδούρες
  • [07] Ενωση Συντακτών Κύπρου - Τ/Κ

  • [01] (Κ) Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,15/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

            Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                  120.83 ( 0.17)
    
            Συνολικό Ποσό Συναλλαγών   £ 6,204,871
    
            Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
            Τραπεζικοί Οργανισμοί      £ 3,091,956  151.83 ( 0.45)
            Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
            Οργανισμοί                 £   225,395   75.95 ( 1.27)
            Ασφαλιστικοί Οργανισμοί    £   147,020   78.23 ( 1.10)
            Βιομηχανικές Εταιρείες     £   191,078  101.84 (-2.53)
            Τουριστικές Επιχειρήσεις   £   150,847   81.43 ( 0.51)
            Εμπορικές Εταιρείες        £   139,517   50.52 (-0.20)
            Αλλες Εταιρείες            £   103,732   87.26 (-0.15)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (KYΠΕ/ΜΜ)

    [02] (Κ) Χατζηδημητρίου - ΚΣΣΕ - Πολιτιστική κληρονομιά

    Λευκωσία,Κύπρος,15/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Στην καταστροφή που υφίστανται εκκλησίες στα κατεχόμενα, αναφέρθηκε ο βουλευτής της ΕΔΕΚ Τάκης Χατζηδημητρίου, κατά τη διάρκεια της συνεδρίας της Υπεπιτροπής Πολιτισμού της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΚΣΣΕ), που πραγματοποιήθηκε στην Ισπανία, με θέμα τη συντήρηση των καθεδρικών ναών και άλλων σημαντικών θρησκευτικών κτιρίων στην Ευρώπη.

    Ο κ. Χατζηδημητρίου, ο οποίος είναι και Αντιπρόεδρος της Υπεπιτροπής, τόνισε ότι σε περιόδους πολέμου, συγκρούσεων και στρατιωτικής κατοχής, η πολιτιστική κληρονομιά γίνεται στόχος, όπως έγινε στην Κύπρο, με αποτέλεσμα την καταστροφή, τη λεηλασία ή την εγκατάλειψη στη φθορά.

    Είπε ακόμη, ότι η πολιτιστική καταστροφή που συντελέστηκε στην Κύπρο, μετά την τουρκική εισβολή του 1974, συνιστά πολιτιστική καταστροφή που αφορά ολόκληρη την Ευρώπη.

    Δυστυχώς, συνέχισε, η νομοθεσία κάποιων ευρωπαϊκών χωρών διευκόλυνε τη λεηλασία και την παράνομη εμπορία κλαπέντων αντικειμένων πολιτιστικής κληρονομιάς, όπως τούτο αποδείχθηκε με πρόσφατη απόφαση δικαστηρίου στην Ολλανδία.

    Τέλος, ο κ. Χατζηδημητρίου, πρότεινε όπως ιδρυθεί ένα ευρωπαϊκό όργανο με αποκλειστική αρμοδιότητα την προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς στην Ευρώπη και ιδιαίτερα σε περιοχές πολέμων και κατοχής, κατά το πρότυπο άλλων οργάνων που σκοπό έχουν την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΜ)

    [03] (Κ) Κύπρος - Ισραήλ - Συμπόσιο

    Λευκωσία,Κύπρος,15/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Εκκληση προς την ανθρωπότητα να πάρει μέτρα για διάσωση των πολιτιστικών μνημείων που βρίσκονται στα κατεχόμενα, απηύθυνε σήμερα ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού, Ουράνιος Ιωαννίδης.

    Ο κ. Ιωαννίδης, ο οποίος μιλούσε στο αρχαιολογικό Συμπόσιο που διοργανώνει το Πανεπιστήμιο Κύπρου σε συνεργασία με το Αρχαιολογικό Ινστιτούτο του Εβραϊκού Πανεπιστημίου του Ισραήλ, αναφέρθηκε στην προαπάθεια που καταβάλλεται από το Ντενκτασικό καθεστώς και την Αγκυρα για παραχάραξη της ιστορίας.

    Ο κ. Ιωαννίδης ανέφερε ότι "η Κύπρος αγωνίζεται να διασώσει την πολιτιστική φυσιογνωμία της, την οποία ως το 1974 είχαν σεβαστεί οι αιώνες" και επεσήμανε πως "η πολιτισμένη ανθρωπότητα καλείται να ευαισθητοποιηθεί και να πάρει τα αναγκαία μέτρα για τη διάσωση των πολιτιστικών μνημείων που βρίσκονται στην κατεχόμενη Κύπρο και αριθμούν αιώνες πολιτισμού".

    Αφού αναφέρθηκε στις στενές πολιτιστικές και επιστημονικές σχέσεις Κύπρου και Ισραήλ, ο κ. Ιωαννίδης τόνισε ότι η Κύπρος, παρ' όλους τους κατά καιρούς κατακτητές της, διατηρεί αναλλοίωτο τον εθνικό της χαρακτήρα.

    Ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού εξέφρασε την πεποίθηση ότι η πραγματοποίηση του Συμποσίου στην Κύπρο και η εργασία των συμμετεχόντων θα συμβάλουν καθοριστικά στη διάσωση πολιτιστικής κληρονομιάς αιώνων, που δεν είναι τώρα πια μόνο της Κύπρου, αλλά όλων.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΜ)

    [04] (Κ) ΚΣΣΕ - Τουρκία - Επιθέσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,15/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Εντονα καταδίκασε ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Λόρδος Ράσελ - Τζόνστον, τις τρομοκρατικές επιθέσεις στην Τουρκία.

    Ο Λόρδος Ράσελ - Τζόνστον, με δηλώσεις του, εξέφρασε αποτροπιασμό για τις επιθέσεις στις οποίες έχουν τραυματισθεί αθώοι άνθρωποι.

    Ο Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης αποκάλεσε "πράξη δειλίας" την τοποθέτηση εκρηκτικών μηχανισμών σε δρόμους, σε εστιατόρια και άλλους δημόσιους χώρους, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους αθώοι άνθρωποι και σημείωσε ότι οι πράξεις αυτές "κάνουν το μεγαλύτερο κακό σε αυτούς που στο όνομά τους εκτελούνται τέτοιες ενέργειες".

    Οπως τόνισε, "η τρομοκρατία είναι μια σοβαρή απειλή στη δημοκρατική κοινωνία και επιτίθεται στο πιο βασικό ανθρώπινο δικαίωμα, το δικαίωμα στη ζωή και για το λόγο αυτό (η τρομοκρατία) πρέπει να καταδικάζεται".

    Συνεχίζοντας είπε ότι "η Συνέλευση έχει ανέκαθεν και σταθερά απορρίψει τη χρήση βίας ως μέσο για να επιτευχθούν πολιτικοί στόχοι. Καμιά υποστήριξη, ούτε καν ηθική υποστήριξη, δεν πρέπει να δοθεί σε οργανώσεις που συνηγορούν υπέρ της βίας, ως μεθόδου για επίλυση πολιτικών, οικονομικών και κοινωνικών διαμαχών", κατέληξε ο Λόρδος Ράσελ - Τζόνστον.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΜ)

    [05] (Κ) Alpha Τράπεζα Πίστεως - Μετροπόλιταν

    Λευκωσία,Κύπρος,15/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Και στην ασφαλιστική αγορά εισέρχεται ο Ομιλος της Alpha Τράπεζας Πίστεως, αφού προχωρεί σε συμφωνία εξαγοράς του 70% της ασφαλιστικής εταιρείας Μετροπόλιταν.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της Alpha Τράπεζας Λτδ, η νέα ασφαλιστική εταιρεία θα μετονομαστεί σε Alpha Ασφαλιστική και θα εντάσσεται στο δίκτυο της ομώνυμης εταιρείας του Ομίλου στην Ελλάδα.

    Στην ανακοίνωση προστίθεται ότι η επιλογή της εταιρείας στηρίχθηκε στην υγιή θέση της, στην αξιοπιστία της και στην πολυετή συνέπειά της.

    Η νέα ασφαλιστική εταιρεία, μέσω της συνεργασίας με την Alpha Τράπεζα Λτδ και με τη διάθεση σύγχρονων και ανταγωνιστικών προϊόντων στον τομέα των γενικών και των ασφαλειών ζωής, θα συμβάλει σημαντικά στη διεύρυνση του μεριδίου του Ομίλου στην κυπριακή αγορά, αναφέρεται στην ανακοίνωση.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΜ)

    [06] (Κ) ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Σημαδούρες

    Λευκωσία,Κύπρος,15/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Οι κατοχικές δυνάμεις μετακίνησαν μία σημαδούρα στη θαλάσσια περιοχή Κάππαρη, προς τις ελεύθερες περιοχές, και τα Ηνωμένα Εθνη τους ζήτησαν σήμερα το απόγευμα να την πάρουν πίσω στη θέση που βρισκόταν προηγουμένως, δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ, Σάρα Ράσελ.

    Η κ. Ράσελ ανέφερε επίσης ότι η ΟΥΝΦΙΚΥΠ είχε το απόγευμα επικοινωνία με το Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών, Αλέκο Σιάμπο, στον οποίο ανέφερε τα καθέκαστα.

    Η εκπρόσωπος Τύπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ δήλωσε συγκεκριμένα ότι η Δύναμη διαπίστωσε πως "μία από τις σημαδούρες δεν είναι στην ίδια ευθεία με τις άλλες. Δεν είναι στο σημείο όπου βρισκόταν προηγουμένως".

    Σε ερώτηση εάν το Σάββατο οι κατοχικές δυνάμεις μετακίνησαν τη σημαδούρα πιο κοντά στις ελεύθερες περιοχές, η κ. Ράσελ απάντησε θετικά. "Τη μετέφεραν πιο κοντά στη δική μας θαλάσσια γραμμή ασφαλείας απ' ότι ήταν προηγουμένως", πρόσθεσε.

    Σε άλλη ερώτηση διευκρίνησε πως οι Τούρκοι "είχαν πάρει τρεις σημαδούρες, αλλά τελικά τοποθέτησαν μόνο δύο" και πρόσθεσε ότι η ΟΥΝΦΙΚΥΠ "ζήτησε από το βορρά", όπως αποκάλεσε το καθεστώς των κατεχομένων, "να πάρει τη σημαδούρα πίσω στο σημείο όπου βρισκόταν προηγουμένως".

    Σε ερώτηση εάν υπήρξε οποιαδήποτε ανταπόκριση, η κ. Ράσελ σημείωσε ότι η εξέλιξη αυτή συνέβη το απόγευμα.

    Εξάλλου, ερωτηθείσα εάν η ΟΥΝΦΙΚΥΠ συζήτησε το θέμα αυτό με τις κυπριακές αρχές, η εκπρόσωπος Τύπου της Δύναμης απάντησε πως το συζήτησε "με το Γενικό Διευθυντή του ΥΠΕΞ, Αλέκο Σιάμπο" στον οποίο αναφέρθηκαν τα πιο πάνω.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΜ)

    [07] (K) Ενωση Συντακτών Κύπρου - Τ/Κ

    Λευκωσία,Κύπρος,15/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    "Κατάπληξη" εκφράζει η Ενωση Συντακτών Κύπρου σχετικά με πληροφορία που αναφέρει ότι η Ενωση Τουρκοκυπρίων Δημοσιογράφων ζήτησε από τον Τ/Κ ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, και το Διοικητή των τουρκικών κατοχικών στρατευμάτων, να της παραχωρηθεί ένα ξενοδοχείο στη νεκρή ζώνη των Βαρωσίων για να το χρησιμοποιήσει ως αναπαυτήριο των μελών της.

    Με σημερινή ανακοίνωσή της, η ΕΣΚ τονίζει ότι εάν όντως έγινε τέτοιο διάβημα, "αισθανόμαστε την ανάγκη να το αποδοκιμάσουμε και να το καταγγέλλουμε ως μια απαράδεκτη πράξη με την οποία, η τουρκοκυπριακή δημοσιογραφική οργάνωση υιοθετεί και συμπράττει στο σφετερισμό και την οικειοποίηση ξένης περιουσίας κατά παράβαση κάθε αρχής δικαίου, ηθικής και νομιμότητας".

    Η τέτοια στάση και συμπεριφορά, προσθέτει, προσβάλλει και εξευτελίζει το δημοσιογραφικό λειτούργημα, κατακουρελιάζει κάθε κανόνα της δημοσιογραφικής δεοντολογίας και ηθικής και είναι πρωτάκουστη στα χρονικά της παγκόσμιας δημοσιογραφίας.

    Η ΕΣΚ καλεί την Ενωση Τουρκοκυπρίων Δημοσιογράφων να αντιληφθεί το φοβερό ατόπημα και τους Τουρκοκυπρίους συναδέλφους να μην δεχθούν την επιχειρούμενη αποκρουστική πρόσκληση, προσβολή και ασχημία.

    Καταλήγοντας, η ΕΣΚ καλεί, επίσης, τους Τουρκοκυπρίους δημοσιογράφους να εργαστούν και να συμβάλουν, μαζί με τους Ελληνοκυπρίους συναδέλφους τους, στην αποκατάσταση και την κατοχύρωση των περιουσιακών, των ανθρωπίνων και των άλλων δικαιωμάτων όλων των νομίμων κατοίκων της κοινής τους πατρίδας.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 15 March 1999 - 18:46:12 UTC