Read about The Pontian Genocide Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 99-03-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παγκύπριο Ποδοσφαιρικό Πρωτάθλημα
  • [02] Πρωτάθλημα Πετόσφαιρας
  • [03] Χριστόφιας - Υγεία
  • [04] Κατεχόμενα - Τούρκος στρατηγός
  • [05] Νέοι Ορίζοντες - Κυβέρνηση
  • [06] Ντενκτάς - "Χρυσός Γκρίζος Λύκος"
  • [07] Κατεχόμενα - Τούρκοι διπλωμάτες
  • [08] Αλβανοί βουλευτές - Κατεχόμενα
  • [09] Παράνομοι μετανάστες - Απεργία πείνας
  • [10] Προτομή Θεόφιλου Γεωργιάδη - Αποκαλυπτήρια

  • [01] Παγκύπριο Ποδοσφαιρικό Πρωτάθλημα

    Λευκωσία,Κύπρος,20/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Τα ντέρμπι Ομόνοιας - ΑΠΟΕΛ στο Μακάρειο και Ανόρθωσης - ΑΕΛ στο Παφιακό δεσπόζουν των σημερινών συναντήσεων για την 22η αγωνιστική του Παγκυπρίου Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος Α Κατηγορίας.

    Στους άλλους αγώνες ο Εθνικός Αχνας αντιμετωπίζει στο Δασάκι την Αλκή και ο Απόλλωνας στο Τσίρειο την Ενωση Νέων Παραλιμνίου.

    Ολοι οι αγώνες αρχίζουν στις 3.45 το απόγευμα εκτός από τη συνάντηση Ομόνοιας - ΑΠΟΕΛ που αρχίζει στις 7 το βράδυ.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΑΧΡ)

    [02] Πρωτάθλημα Πετόσφαιρας

    Λευκωσία,Κύπρος,20/03/1999 (ΚΥΠΕ) Η Νέα Σαλαμίνα κατέκτησε χθες βράδυ το πρωτάθλημα στην πετόσφαιρα ανδρών Α' κατηγορίας, αφού στον τρίτο τελικό των αγώνων κατάταξης νίκησε στην Πάφο τον Παφιακό με 3 - 1 σετ και συμπλήρωσε τέσσερις νίκες έναντι μίας του αντιπάλου της.

    Είναι ο δεύτερος κατά συνέχεια τίτλος της πρωταθλήτριας που κερδίζει η Νέα Σαλαμίνα και ο τέταρτος στην ιστορία της.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΑΧΡ)

    [03] (Κ) Χριστόφιας - Υγεία

    Λονδίνο,Βρετανία,20/03/1999 (ΚΥΠΕ) Ησυχη νύκτα πέρασε ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ, Δημήτρης Χριστόφιας, μετά τη χθεσινή επιτυχή εγχείρηση ανοικτής καρδιάς στο νοσοκομείο St. Mary's του Λονδίνου. Ο κ. Χριστόφιας αναμένεται να βγει από τη Μονάδα Εντατικής Παρακολούθησης σήμερα και να συνεχίσει την ανάρρωσή του στο νοσοκομείο για μια βδομάδα.
    (ΚΥΠΕ/ΚΤ/ΑΧΡ/ΡΑΓ)

    [04] Κατεχόμενα - Τούρκος στρατηγός

    Λευκωσία,Κύπρος,20/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Φθάνει σήμερα στα κατεχόμενα για παράνομη τριήμερη επίσκεψη, ο Υπαρχηγός του Γενικού Επιτελείου των Τουρκικών Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατηγός, Χιλμί Οσκοκ.

    Σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο, κατά την παραμονή του στα κατεχόμενα που θα διαρκέσει μέχρι τη Δευτέρα, 22 Μαρτίου, ο στρατηγός θα έχει επαφές με την πολιτική και στρατιωτική "ηγεσία" του ψευδοκράτους.

    Η Τ/κ εφημερίδα "Χαλκίν Σεσί" προβάλλει το θέμα υπό τον τίτλο "Καλώς ήλθες στρατηγέ μας".

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΑΑ/ΑΧΡ)

    [05] Νέοι Ορίζοντες - Κυβέρνηση

    Λευκωσία,Κύπρος,20/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Οι Νέοι Ορίζοντες υποστηρίζουν ότι "ο όποιος καταναγκαστικός ή εθελοντικός ανασχηματισμός της κυβέρνησης είναι καταδικασμένος να αποτύχει από τη στιγμή που, στην ηγεσία της, εξακολουθεί να επικρατεί η ίδια πεπαλαιωμένη αντίληψη διαχείρισης των εθνικών και κοινωνικών προβλημάτων".

    Σε σημερινή ανακοίνωσή τους, οι Νέοι Ορίζοντες σημειώνουν ότι "οι ανησυχίες του κυπριακού λαού δεν είναι δυνατόν να διασκεδαστούν με αλλαγές προσώπων, αφού αυτά καλούνται να λειτουργήσουν μέσα σε αποδεδειγμένα ασφυκτικά πολιτικά πλαίσια".

    Εκφράζοντας στους νέους υπουργούς καθε επιτυχία, οι ΝΕΟ "εύχονται" ότι ο Υπουργός Εσωτερικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου θα "αφιερώνει λιγότερο χρόνο σε χαλαρώσεις" και περισσότερο χρόνο στη διαφύλαξη των θεσμών και αξιών, ενώ για τον Υπουργό Οικονομικών Τάκη Κληρίδη "εύχονται όπως καταθέτει δίκαια φορολογικά νομοσχέδια".

    Εξάλλου, εύχονται όπως ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Κώστας Σερέζης θα εκφράσει "έγκαιρα τη διαφωνία του όταν διαπιστώνει ότι οι ενέργειες του Προέδρου δεν αντέχουν τη βάσανο της πολιτικής λογικής".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΑΧΡ)

    [06] Ντενκτάς - "Χρυσός Γκρίζος Λύκος"

    Λευκωσία,Κύπρος,20/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Οι Τ/Κ δεν έχουν την πρόθεση να παρεμποδίσουν τους γκρίζους λύκους όταν θα έρθουν και πάλι (στην Κύπρο) από την Τουρκία, απείλησε ο κατοχικός ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, σε ομιλία του κατά τη διάρκεια τελετής στην Τουρκία όπου του απονεμήθηκε στο βραβείο "Χρυσός Γκρίζος Λύκος".

    Ο Ντενκτάς κάλεσε την Ε/κ πλευρά να αναγνωρίσει, όπως είπε, το ψευδοκράτος και μετά να προσέλθει σε συνομιλίες, προσθέτοντας ότι αν "οι Ε/Κ αν είναι λογικοί θα πρέπει να τείνουν χείρα φιλίας προς τους Τ/Κ".

    Ισχυρίστηκε ότι "στην Κύπρο υπάρχει και θα υπάρχει μια τουρκική δημοκρατία" και αναφέρθηκε στον κατ'ισχυρισμό "κυπριακό" διαβατήριο που βρέθηκε στην κατοχή του Κούρδου ηγέτη, Αμπτουλάχ Οτσαλάν.

    Σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο, ο Τ/Κ ηγέτης επέστρεψε χθες βράδυ στα κατεχόμενα μετά από τετραήμερη επίσκεψη στην Τουρκία.

    Την ερχόμενη Δευτέρα ο Ντενκτάς θα μεταβεί και πάλι στην Κωνσταντινούπολη για να παραστεί σε έκθεση προσωπικών του φωτογραφιών.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΑΑ/ΑΧΡ)

    [07] Κατεχόμενα - Τούρκοι διπλωμάτες

    Λευκωσία,Κύπρος,20/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Εφθασε χθες στα κατεχόμενα αντιπροσωπεία του τουρκικού Υπουργείου Εξωτερικών αποτελούμενη από 14 διπλωμάτες με επικεφαλής τον Πρέσβη, Μουράτ Οούζ.

    Σκοπός της επίσκεψης των Τούρκων διπλωματών, σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο, είναι να ενημερωθούν για το Κυπριακό και να ανταλλάξουν απόψεις με την Τ/κ ηγεσία.

    Η χθεσινή "Γενί Ντουζέν" έγραψε ότι η επίσκεψη της αντιπροσωπείας θα πρέπει να σχετίζεται με τις προθέσεις της Τ/κ πλευράς για εποικισμό των Βαρωσίων.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΑΑ/ΑΧΡ)

    [08] Αλβανοί βουλευτές - Κατεχόμενα

    Λευκωσία,Κύπρος,20/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    "Η Ευρώπη πράττει μέγα σφάλμα που δεν αναγνωρίζει το ψευδοκράτος", δήλωσαν προκλητικά δύο Αλβανοί βουλευτές, οι Λίμος Ντιζντάρι και Ντριτέρο Αγκόλι σε συνάντηση τους με τον "αντιπρόεδρο" της ψευδοβουλής, Μουσταφά Ακιντζί.

    Προσφωνόντας τους δύο βουλευτές που πραγματοποιούν "επίσημη", δηθεν, επίσκεψη στα κατεχόμενα, ο Ακιντζί ισχυρίστηκε ότι "ο Τ/κ 'λαός' έχει μεν το 'κράτος του', το οποίο όμως δεν αναγνωρίζεται", σημειώνοντας ότι "ως εκ τούτου, παρόμοιες επισκέψεις είναι" για το ψευδοκράτος, "πολύ σημαντικές".

    Οι δύο Αλβανοί βουλευτές συναντήθηκαν με το λεγόμενο "υπουργό εξωτερικών", Ταχσίν Ερτουγρούλογλου, ο οποίος ισχυρίστηκε ότι "στην Κύπρο υπάρχουν δύο ισότιμα και ανεξάρτητα 'κράτη και δύο λαοί'".

    Εξέφρασε παράπονα επειδή η διεθνής κοινότητα βλέπει ως μόνη κυβέρνηση στο νησί "αυτή των Ε/Κ", κατά την έκφρασή του, και εξέφρασε την άποψη ότι "όσο συμβαίνει αυτό, δεν πρόκειται να επιτευχθεί συμφωνία".

    Ο Ερτουρούλογλου ισχυρίστηκε ακόμη ότι η Τ/κ πλευρά "επιθυμεί", δήθεν, την επίτευξη συμφωνίας, αλλά ότι θα παρακαθήσει στο τραπέζι των συνομιλιών μόνο αν αναγνωριστεί το ψευδοκράτος.

    Οι Αλβανοί βουλευτές δήλωσαν προκλητικά ότι είναι έτοιμοι να "βοηθήσουν και να υποστηρίξουν κάθε θέμα που αφορά" το ψευδοκράτος και ότι αυτό το θεωρούν ως "εθνική τους αποστολή".

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΑΑ/ΑΧΡ)

    [09] Παράνομοι μετανάστες - Απεργία πείνας

    Λάρνακα,Κύπρος,20/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Συνεχίζονται σήμερα οι διαβουλεύσεις μεταξύ των κυπριακών και λιβανικών αρχών για την επιστροφή των 89 λαθρομεταναστών που έφθασαν στην Κύπρο την Πέμπτη με λέμβο, ενώ ταυτόχρονα οι 76 από αυτούς κατήλθαν το πρωί σε απεργία πείνας, η οποία λίγο πριν το μεσημέρι.

    Στο λιμάνι Λάρνακας, τόσο το κρουαζιερόπλοιο Royal Prince όπου φιλοξενούνται οι λαθρομετανάστες, όσο και η λέμβος που τους μετέφερε παράνομα στην Κύπρο, φρουρούνται από άνδρες της Αστυνομίας και της ΜΜΑΔ.

    Από το πρωί στο λιμάνι σταθμεύει ασθενοφόρο του Νοσοκομείου Λάρνακας με ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό, το οποίο προσφέρει φροντίδα στους λαθρομετανάστες.

    Οι λαθρομετανάστες άρχισαν την απεργία πείνας το πρωί, ζητώντας επίμονα όπως τους δοθεί άδεια εισόδου στο έδαφος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Οι δύο αξιωματούχοι των λιβανικών αρχών, που έφθασαν χθες το απόγευμα στην Κύπρο για εξέταση του όλου θέματος επί τόπου, συνέχισαν και σήμερα μαζί με την κυπριακή αστυνομία τις ανακρίσεις και διαβουλεύσεις τους πάνω στο Royal Prince.

    Στο μεταξύ, την αισιοδοξία του για την πορεία του όλου θέματος εξέφρασε ο Βοηθός Αστυνομικός Διευθυντής Λάρνακας, Δημητράκης Γεωργιάδης.

    Ο κ. Γεωργιάδης είπε ότι "πάμε πολύ καλά, η συνεργασία μας είναι πολύ καλή, ελπίζω ότι θα έχουμε καλά αποτελέσματα".

    Εξάλλου, ο Επιτετραμένος του Λιβάνου στην Κύπρο Χαλίλ Ελ Χάμπρε, σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, είπε ότι διεξάγονται έρευνες για να διαπιστωθεί από πού ξεκίνησαν οι λαθρομετανάστες.

    Ο κ. Γεωργιάδης είπε κατηγορηματικά ότι η λέμβος ξεκίνησε από την Τρίπολη του Λιβάνου, χωρίς καμία αμφιβολία.

    Ωστόσο, ο κ. Ελ Χάμπρε σημείωσε ότι εάν διαπιστωθεί ότι ορισμένοι λαθρομετανάστες διέμεναν στο Λίβανο, τότε θα διευθετηθεί η επιστροφή τους, σύμφωνα με τη σχετική συμφωνία μεταξύ Κύπρου και Λιβάνου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΡΑΓ/ΑΧΡ)

    [10] Προτομή Θεόφιλου Γεωργιάδη - Αποκαλυπτήρια

    Λευκωσία,Κύπρος,20/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η προτομή του Θεόφιλου Γεωργιάδη θα προβάλει ως παράδειγμα για μίμηση στις μέλλουσες γενιές και θα υπενθυμίζει ότι θέλει αρετήν και τόλμην η ελευθερία, δήλωσε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος τελώντας σήμερα τα αποκαλυπτήρια του δολοφονηθέντος στις 20 Μαρτίου του 1994.

    Στο χαιρετισμό του, ο Αρχιεπίσκοπος σημείωσε ότι ο Θεόφιλος Γεωργιάδης "στάθηκε υπερασπιστής των ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανεξάρτητα από φυλετική ή εθνική καταγωγή", προσθέτοντας ότι "δεν δίστασε να πάρει θέση και στον αγώνα του κουρδικού λαού". "Πρέπει όλοι μας να δεχθούμε μέσα μας το αγωνιστικό εκείνο πνεύμα που κατηύθυνε και τον Θεόφιλο και να σταθούμε ορθοί και να αγωνιστούμε", ανέφερε ο Αρχιεπίσκοπος.

    Επανέλαβε ότι αν εφαρμοστεί η διζωνική ομοσπονδία "τότε νομιμοποιούμε την τουρκική παρουσία" στην Κύπρο, προσθέτοντας ότι"μια μέρα, αργά ή γρήγορα, ο Τούρκος θα διεισδύσει και στο υπόλοιπο τμήμα της Κύπρου, θα γίνουμε μειονότητα".

    Χαιρετισμό απηύθυνε και ο πατέρας του δολοφονηθέντος, Χαράλαμπος Γεωργιάδης, σημειώνοντας ότι ο Θεόφιλος "έλεγε ότι θέλουμε μια ελεύθερη πατρίδα και ότι πρέπει να αξιοποιήσουμε όλους τους αγώνες των λαών και των σφαγιασθέντων εθνοτήτων της Μικράς Ασίας, ιδιαίτερα τον αγώνα του κουρδικού λαού".

    Ο κ. Γεωργιάδης ανέφερε ότι ο Θεόφιλος "προσπαθούσε να αφυπνίσει εμάς από το λήθαρχο της ευμάρειας", επισημαίνοντας ότι τελικά "έστειλε το μήνυμα ότι ο αγώνας ζει και θα συνεχιστεί".

    Την τελετή αποκάλυψης της προτομής στο χώρο της θυσίας του Θεόφιλου Γεωργιάδη διοργάνωσε ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Εφέδρων Καταδρομέων, ο Πρόεδρος του οποίου, Μάκης Κουκκίδης, απηύθυνε επίσης χαιρετισμό.

    Στο χώρο μεταφέρθηκε φλόγα από τα φυλακισμένα μνήματα από εφέδρους καταδρομείς και ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος τέλεσε τρισάγιο.

    Μετά το χαιρετισμό του, ο Αρχιεπίσκοπος κατέθεσε στεφάνι στην προτομή του Θεόφιλου Γεωργιάδη. Στεφάνια κατατέθηκαν και εκ μέρους του Προέδρου της Βουλής, του ΔΗΣΥ, του ΔΗΚΟ, των ΕΔΗ, της Ευρωδημοκρατικής Ανανέωσης και της ΕΔΕΝ.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΑΧΡ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 20 March 1999 - 13:02:13 UTC