Read the CSCE Charter for a New Europe (Paris, 21 November 1990) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 99-03-21

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Καλαθόσφαιρα
  • [02] Ποδόσφαιρο
  • [03] ΛΟΤΤΟ - ΠΡΟΤΟ
  • [04] Επιστολή Κλίντον - Κυπριακό - Ραπτάκης
  • [05] ΟΕΒ - Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας
  • [06] Πρόεδρος Κληρίδης - Σύνδεσμος Εφέδρων Καταδρομέων
  • [07] Αναστασιάδης - Δηλώσεις
  • [08] Λαθρομετανάστες - Διαβουλεύσεις

  • [01] Καλαθόσφαιρα

    Λευκωσία,Κύπρος,21/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Αχιλλέας και Κεραυνός είναι οι νικητές των χθεσινών αγώνων για την προημιτελική φάση των "Play Off" στην καλαθόσφαιρα ανδρών.

    Ο Αχιλλέας νίκησε την ΠΑΕΕΚ με 84 - 66 και στην επόμενη φάση αντιμετωπίζει τον Απόλλωνα.

    Ο Κεραυνός νίκησε την ΑΕΛ με 93 - 71 και ο επόμενος αντίπαλός του θα είναι το ΑΠΟΕΛ.

    Ο Παναθηναϊκός νίκησε την ΕΘΑ και κατέλαβε την 7η θέση, ενώ η ΕΘΑ την 8η θέση.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΑΧΡ)

    [02] Ποδόσφαιρο

    Λευκωσία,Κύπρος,21/03/1999 (ΚΥΠΕ) Με τρεις αγώνες ολοκληρώνεται σήμερα η 22η αγωνιστική του Πρωταθλήματος Ποδοσφαίρου Α' Κατηγορίας. Ο Ευαγόρας αντιμετωπίζει τον Ολυμπιακό, η ΑΕΚ τη Νέα Σαλαμίνα, και η Δόξα τον Αρη. Ολοι οι αγώνες αρχίζουν στις 3.45 μ.μ. Χθες βράδυ η Ομόνοια νίκησε το ΑΠΟΕΛ με 1 - 0.
    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΑΧΡ)

    [03] ΛΟΤΤΟ - ΠΡΟΤΟ

    Λευκωσία,Κύπρος,21/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο μοναδικός τυχερός της χθεσινοβραδινής κλήρωσης του ΛΟΤΤΟ κερδίζει σχεδόν 117 χιλιάδες λίρες.

    Στο ΛΟΤΤΟ κληρώθηκαν οι αριθμοί 16, 18, 30, 31, 34 και 44. Το πεντάρι κερδίζει 524 λίρες και το τεσσάρι 9 λίρες.

    Στο ΠΡΟΤΟ σημειώθηκε τζάκποτ και η πρώτη κατηγορία στην κλήρωση της Τετάρτης θα πληρώσει πάνω από 230 χιλιάδες λίρες.

    Ο τυχερός αριθμός του ΠΡΟΤΟ είναι 7 9 9 0 5 3 4. Οι τυχεροί με έξι επιτυχίες κερδίζουν 9.354 λίρες και με πέντε επιτυχίες 1.169 λίρες.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΑΧΡ)

    [04] Επιστολή Κλίντον - Κυπριακό - Ραπτάκης

    Λευκωσία,Κύπρος,21/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Μπιλ Κλίντον, σε επιστολή προς τον Ελληνοαμερικανό Γερουσιαστή Λεωνίδα Ραπτάκη, εκφράζει την ανησυχία του για το γεγονός ότι "δεν υπήρξε περισσότερη πρόοδος προς ειρηνική επίλυση" στην "κοινοτική διένεξη" στην Κύπρο, όπως χαρακτήρισε την Τουρκική εισβολή και κατοχή.

    Ο κ. Ραπτάκης είχε στείλει επιστολή στον κ. Κλίντον στις 18 Φεβρουαρίου ενημερώνοντάς τον για την ίδρυση του Ελληνοαμερικανικού Συνασπισμού της περιοχής Νέας Αγγλίας των ΗΠΑ και η απαντητική επιστολή λήφθηκε στις 8 Μαρτίου.

    Στην επιστολή του, ο κ. Κλίντον σημειώνει ότι συμμερίζεται τις ανησυχίες του κ. Ραπτάκη ότι δεν υπήρξε περισσότερη πρόοδος προς "μια ειρηνική επίλυση της κυπριακής διαμάχης".

    Διαβεβαιώνει τον ομογενή Γερουσιαστή της Πολιτείας Rhode Island ότι είναι "δεσμευμένος στην εξεύρεση λύσης των προβλημάτων που μαστίζουν την Κύπρο για πάρα πολύ καιρό".

    Ο κ. Κλίντον αναφέρει ότι στους επόμενους μήνες, η αμερικανική κυβέρνηση "θα εντείνει τις προσπάθειές της να πείσει όλα τα μέρη ότι οι διαπραγματεύσεις είναι ο μόνος τρόπος επίλυσης αυτής της κοινοτικής διένεξης", όπως ανέφερε χαρακτηριστικά, "και για να οικοδομηθεί ένα μέλλον ειρήνης κι ευημερίας για όλους τους Κύπριους".

    Σε δηλώσεις του μετά την παραλαβή της επιστολής, ο κ. Ραπτάκης εξέφρασε την ικανοποίησή του για τη δήλωση υποστήριξης του κ. Κλίντον και ανέφερε ότι προτίθεται να εργαστεί "στενά με τους συνεργάτες" του στο συνασπισμό ώστε να "ενθαρρυνθεί η κυβέρνηση του κ. Κλίντον και το Κογκρέσο να αντιμετωπίσουν αυτό το μακροχρόνιο πρόβλημα".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΑΧΡ)

    [05] ΟΕΒ - Σύνδεσμος Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας

    Λευκωσία,Κύπρος,21/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων, Ανδρέας Πίττας έχει προσκληθεί να μιλήσει στην ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας, στο πλαίσιο της περαιτέρω ανάπτυξης των οικονομικών σχέσεων μεταξύ της Κύπρου και της Ελλάδας.

    Στη Συνέλευση, που αρχίζει αύριο στη Θεσσαλονίκη, θα μιλήσει και ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΟΕΒ, με την ευκαιρία της συνέλευσης θα πραγματοποιηθούν συνομιλίες για την προώθηση συνεργασιών μεταξύ των μελών των δύο οργανώσεων στο βαλκανικό χώρο, όπου πολλές ελλαδικές και κυπριακές επιχειρήσεις έχουν ήδη αναπτύξει δραστηριότητα.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΑΧΡ)

    [06] Πρόεδρος Κληρίδης - Σύνδεσμος Εφέδρων Καταδρομέων

    Λευκωσία,Κύπρος,21/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Τη διαβεβαίωση ότι "με αποφασιστικότητα, αλλά και πολιτική σύνεση, θα συνεχίσουμε τον αγώνα για ελευθερία, σωτηρία και δικαίωση της Κύπρου", έδωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης.

    Σε χαιρετισμό του στο Παγκύπριο Συνέδριο του Παγκυπρίου Συνδέσμου Εφέδρων Καταδρομέων, τον οποίο ανέγνωσε ο Υπουργός Αμυνας Γιαννάκης Χρυσοστομής, ο Πρόεδρος Κληρίδης ανέφερε ότι "αναζητούμε με ειρηνικά μέσα μια λύση του εθνικού μας προβλήματος, δίκαιη, βιώσιμη και λειτουργήσιμη, στα πλαίσια ενός συμβιβασμού".

    Σημείωσε, ωστόσο, ότι "ουδέποτε θα παραδοθούμε στις αξιώσεις του Αττίλα, προσφέροντας γην και ύδωρ" και ότι "είμαστε ακλόνητα αποφασισμένοι να τον συνεχίσουμε, αισιοδοξώντας ότι με την υποστήριξη και βοήθεια της Ελλάδας και του απόδημου ελληνισμού, ξένων κρατών και προσωπικοτήτων, οι στόχοι μας θα γίνουν πραγματικότητα".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΑΧΡ)

    [07] Αναστασιάδης - Δηλώσεις

    Λάρνακα,Κύπρος,21/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε σήμερα ότι δεν γνωρίζει να έχει υποβληθεί σχέδιο για λύση του Κυπριακού παρόμοιο με εκείνο που δημοσίευσε χθες η αθηναϊκή εφημερίδα "Επενδυτής".

    Σε δηλώσεις του ύστερα από τελετή εγκαινίων των νέων γραφείων του ΔΗΣΥ στη Λάρνακα, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι "εξ όσων είμαι σε θέση να γνωρίζω, τόσο από την ενημέρωση στο Εθνικό Συμβούλιο, αλλά και στις κατ' ιδίαν συναντήσεις με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη, ανάλογο σχέδιο δεν υπεβλήθη".

    Ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι το αν θα υποβληθεί ανάλογο σχέδιο "μπορεί να σχολιάζεται ανάλογα με το περιεχόμενα και τις προτάσεις που θα γίνουν".

    Ανέφερε, επίσης, ότι "ανάλογες προτάσεις ανέπτυξε ο (Προεδρικός Απεσταλμένος), Ρίτσαρντ Χόλμπρουκ σε διακοινοτικές συναντήσεις, καθώς και άλλοι αμερικανικοί παράγοντες σε διάφορες άλλες περιπτώσεις, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι ήταν συγκεκριμένο σχέδιο", διευκρινίζοντας ότι "ήταν προσανατολισμοί".

    Αναφερόμενος σε πρωτοβουλία της ομάδας των οκτώ πλουσιοτέρων χωρών του κόσμου για το κυπριακό, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι "αδικαιολόγητα εκφράζονται ανησυχίες για το τί ενδέχεται στη συνάντηση των οκτώ να προταθεί προς τις δύο κοινότητες της Κύπρου".

    "Ουδέποτε", είπε, "η πρωτοβουλία των οκτώ στοχεύει στην εκτροπή του Κυπριακού από τα Ηνωμένα Εθνη", προσθέτοντας ότι "παράκληση πιθανόν να απευθυνθεί από τους οκτώ και πρόσκληση από το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ για να συμμετάσχουν σε έναν κύκλο διαπραγματεύσεων".

    "Επομένως", σημείωσε, "δεν πρέπει να εκφράζονται ανησυχίες οσάκις εκδηλώνεται ενδιαφέρον από τις οκτώ ισχυρότερες χώρες του κόσμου".

    Απαντώντας σε ερώτηση για σχηματισμό κυβέρνησης εθνικής ενότητας, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι "τα οποιαδήποτε ενδεχόμενα εξαρτώνται από την πολιτική βούληση των κομμάτων προς τα οποία απευθύνεται η πρόσκληση" και ότι "συνεπώς, από τον αριθμό και βαθμό ανταπόκρισης θα εξαρτηθεί αν θα είναι εθνικής ενότητας, ευρύτερης αποδοχής ή η σημερινή συνέχιση του κυβερνητικού σχήματος".

    Ο κ. Αναστασιάδης πρόσθεσε ότι "το παρών σχήμα είναι σε θέση να παράγει πολιτικό έργο" κι εξέφρασε την πεποίθηση ότι "θα γίνει κατορθωτή μια άλλη επικοινωνιακή τακτική και πολιτική, έτσι που να δίδονται απαντήσεις στις ανεδαφικές κατηγορίες που παρακολουθώ να εκτοξεύονται από την αντιπολίτευση".

    Κληθείς να αναφέρει τί εννοεί με τον όρο "κυβέρνηση ευρύτερης αποδοχής", ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι "θα ήταν ορθό" να προστεθεί σ' αυτόν και ο όρος "κοινοβουλευτικής αποδοχής και στήριξης".

    Σε ερώτηση πότε θα καταστεί αυτό κατορθωτό, ο κ. Αναστασιάδης είπε: "Μετά το τέλος του κοινωνικού διαλόγου που έχει ξεκινήσει ο Πρόεδρος και φυσικά κάποιου πολιτικού διαλόγου..."

    Κληθείς να σχολιάσει τις καταγγελίες του Ντίνου Μιχαηλίδη για το βουλευτή Χρίστο Πουργουρίδη, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι "μόνο οι τεκμηριωμένες καταγγελίες λαμβάνονται υπόψη".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΡΑΓ/ΑΧΡ)

    [08] Λαθρομετανάστες - Διαβουλεύσεις

    Λάρνακα,Κύπρος,21/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις μεταξύ των κυπριακών και λιβανικών αρχών για τους 89 λαθρομετανάστες που έφθασαν το βράδυ της περασμένης Πέμπτης στην Κύπρο και οι οποίοι εξακολουθούν να παραμένουν υπό ισχυρή αστυνομική φρούρηση στο κρουαζιερόπλοιο Royal Prince στο λιμάνι Λάρνακας.

    Οι δύο αξιωματούχοι των λιβανικών αρχών, που έφθασαν το απόγευμα της περασμένης Παρασκευής για να εξετάσουν το όλο θέμα επί τόπου, έχουν ήδη επιστρέψει στη χώρα τους. Οι κυπριακές αρχές αναμένουν τώρα την απάντηση των λιβανικών αρχών.

    Ο Βοηθός Αστυνομικός Διευθυντής Λάρνακας Χαράλαμπος Κουλέντης δήλωσε ότι "την απάντηση δεν θα την έχουμε μέχρι την ερχόμενη Τρίτη".

    Αρκετοί από τους λαθρομετανάστες έχουν κατέλθει και σήμερα σε απεργία πείνας. Ωστόσο, σύμφωνα με πληροφορίες, η ενέργειά τους αυτή αποτελεί μια πρόφαση, αφού παίρνουν κρυφά τροφή που τους προμηθεύεται στο πλοίο.

    Οι κυπριακές αρχές που έχουν αντικρύσει το όλο θέμα από την αρχή ανθρωπιστικά, προσφέρουν ιατρική περίθαλψη σε όσους την χρειάζονται, καθώς και ο,τιδήποτε άλλο τους είναι αναγκαίο.

    Η φιλοξενία των 89 λαθρομεταναστών στο κρουαζιερόπλοιο έχει δαπάνη πέραν των 1500 λιρών την ημέρα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΡΑΓ/ΑΧΡ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 21 March 1999 - 13:02:20 UTC