Browse through our Interesting Nodes on Tourism & Recreation in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 99-03-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αναστασιάδης - Παπαπέτρου
  • [02] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [03] Επίσκεψη Τζόις Κουίν
  • [04] Ρέππας - Κυπριακό
  • [05] Εναρξη θερινής ώρας
  • [06] Πουργουρίδης - Μιχαηλίδης - Αγωγή
  • [07] Υπουργός Δικαιοσύνης - Πολωνία
  • [08] Υπ. Παιδείας - Συνέδριο Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής
  • [09] Κίνημα Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών - Κασουλίδης
  • [10] Γκένσερ - Επίσκεψη στην Κύπρο
  • [11] Ρολάνδης - Ελλάδα - Βιομηχανία

  • [01] Αναστασιάδης - Παπαπέτρου

    Λευκωσία,Κύπρος,22/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο ΔΗΣΥ βλέπει την ανάγκαιότητα στήριξης της κυβέρνησης από κοινοβουλευτικά κόμματα, δήλωσε ο Πρόεδρος του κόμματος, Νίκος Αναστασιάδης, μετά από συνάντησή του με τον Αναπληρωτή Πρόεδρο των Ενωμένοι Δημοκράτες (ΕΔΗ), Μιχάλη Παπαπέτρου.

    Ο Αναπληρωτής Πρόεδρος των ΕΔΗ ανέφερε ότι το κόμμα του ποτέ δεν έθεσε εκβιαστικά θέμα διεύρυνσης της κυβέρνησης, σημειώνοντας ωστόσο ότι ο ανασχηματισμός, με τον κατάλληλο χειρισμό, μπορεί να αποδειχθεί σαν ένα "όπλο πολιτικής δύναμης".

    Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, κατά την οποία συζητήθηκαν Θέματα περαιτέρω επικοινωνίας, συντονισμού και συνεργασίας των δύο κομμάτων, ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι "αν και εφόσον παραστεί ανάγκη, δεν θα βλέπαμε αρνητικά την ενίσχυση της κυβέρνησης με πολιτικές δυνάμεις οι οποίες θα ήταν διατεθειμένες να συνεργαστούν πάνω σε μια βάση που δεν θα επιτρέπεται να είναι και συμπολίτευση και αντιπολίτευση".

    Κληθείς να σχολιάσει την τοποθέτηση στελεχών του ΔΗΣΥ υπέρ κυβέρνησης "καθαρά συναγερμικής", ο κ. Αναστασιάδης είπε ότι "την πολιτική του κόμματος εκφράζει ο Πρόεδρος του κόμματος χωρίς αυτό να σημαίνει ότι θα πρέπει να φιμωθούν οι όποιες άλλες απόψεις".

    "Σεβαστές οι απόψεις, αλλά πιο σεβαστή είναι η θέση της ηγεσίας του κόμματος που εκφράζεται μέσα από τα συλλογικά όργανα", είπε ο κ. Αναστασιάδης.

    Από την πλευρά του ο κ. Παπαπαπέτρου είπε ότι "οι ΕΔΗ ποτέ δεν έθεσαν εκβιαστικά" θέμα διεύρυνσης της κυβέρνησης, σημειώνοντας ωστόσο ότι "σε περίπτωση ανασχηματισμού, οι ΕΔΗ έχουν το δυναμικό εκείνο που θα μπορούσε να βοηθήσει ενδεχομένως στο κυβερνητικό σχήμα".

    Ο κ. Παπαπέτρου είπε ότι το κόμμα του θεωρεί ότι "ο χρόνος είναι ουσιαστικός παράγοντας προς την κατεύθυνση της βελτίωσης της εικόνας του κυβερνητικού σχήματος".

    "Θεωρούμε ότι ο ανασχηματισμός δεν είναι κατ' ανάγκην αδυναμία. Θεωρούμε ότι ο ανασχηματισμός με τον κατάλληλο χειρισμό μπορεί να αποδειχθεί σαν ένα όπλο πολιτικής δύναμης", είπε ο Αναπληρωτής Πρόεδρος των ΕΔΗ, σημειώνοντας ότι αυτή είναι η εισήγησή του κόμματός του προς τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και το ΔΗΣΥ.

    Ανέφερε ότι αν δεν είναι εφικτό να ενισχυθεί το κυβερνητικό σχήμα με κόμματα, τότε θα μπορούσε να συμμετάσχουν σε αυτό πολιτικοποιημένες προσωπικότητες.

    Ερωτηθείς πως θα αντιδράσουν οι ΕΔΗ εάν δεν ακουστούν οι απόψεις τους και παραμείνει η κυβέρνηση με το σημερινό σχηματισμό, ο κ. Παπαπέτρου είπε ότι μετά τη συνάντησή του τόσο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλάυκο Κληρίδη την περασμένη Πέμπτη, όσο και σήμερα με τον Πρόεδρο του ΔΗΣΥ, ευελπιστεί ότι "οι ΕΔΗ δεν θα χρειαστεί να βρεθούν σε τέτοια διλήμματα".

    "Αν παρελπίδα χρειαστεί να βρεθούν, ασφαλώς θα συνεδριάσουμε και θα αποφασίσουμε", είπε ο κ. Αναστασιάδης.

    Σε ερώτηση εάν σε τέτοια περίπτωση τίθεται θέμα αποχώρησης των ΕΔΗ από την κυβέρνηση, ο κ. Παπαπέτρου είπε ότι "δεν τίθεται τίποτε περισσότερο και τίποτε λιγότερο από ό,τι σας είπα".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΑΧΡ)

    [02] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,22/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

            Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                  123.66 ( 1.19)
    
            Συνολικό Ποσό Συναλλαγών   £ 9,056,972
    
            Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
            Τραπεζικοί Οργανισμοί      £ 3,471,733  157.12 ( 1.58)
            Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
            Οργανισμοί                 £   204,542   76.50 ( 1.74)
            Ασφαλιστικοί Οργανισμοί    £    74,846   77.79 (-0.35)
            Βιομηχανικές Εταιρείες     £ 2,194,601   97.60 ( 0.06)
            Τουριστικές Επιχειρήσεις   £   763,187   86.25 ( 1.51)
            Εμπορικές Εταιρείες        £   134,858   51.55 (-1.07)
            Αλλες Εταιρείες            £   744,110   87.89 ( 1.29)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (KYΠΕ/ΑΧΡ)

    [03] Επίσκεψη Τζόις Κουίν

    Λευκωσία,Κύπρος,22/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Με πρόγευμα εργασίας την Παρασκευή, 23 Απριλίου με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, θα αρχίσει τις επαφές της στην Κύπρο η Υφυπουργός Εξωτερικών της Βρετανίας, Τζόις Κουίν, η οποία φθάνει στο νησί στις 22 Απριλίου για διήμερη επίσκεψη.

    Η Βρετανίδα ΥΦΕΞ θα συμμετάσχει σε συνομιλίες με τον Υπουργό Εξωτερικών, Ιωάννη Κασουλίδη, στις 23 Απριλίου, στις 12 το μεσημέρι και ακολούθως θα παρακαθήσει σε γεύμα που θα παραθέσει ο Κύπριος Υπουργός.

    Κατά τη διάρκεια της εδώ επίσκεψής της, η κ. Κουίν αναμένεται να συναντηθεί επίσης με την Εκπρόσωπο του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Ντέιμ Αν Χέρκους και τον Αμερικανό Πρέσβη, Κένεθ Μπριλ.

    Η κ. Κουίν, η οποία θα συνοδεύεται από τον εκπρόσωπο της Βρετανίας για το Κυπριακό, Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, θα έχει συνάντηση στα κατεχόμενα και με τον Τ/Κ ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς.

    Πριν την αναχώρησή της από το νησί, την Παρασκευή το βράδυ, ενδέχεται να δώσει διάσκεψη Τύπου στο Λήδρα Παλας.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΑΧΡ)

    [04] Ρέππας - Κυπριακό

    Αθήνα,Ελλάδα,22/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η ελληνική κυβέρνηση διευκρίνισε σήμερα ότι δεν έχει περιέλθει σε γνώση της σχέδιο λύσης του Κυπριακού και τοποθέτησε την εκδήλωση μιας πιθανής αμερικανικής πρωτοβουλίας για το Κυπριακό μετά τις τουρκικές εκλογές τον Απρίλιο.

    Παράλληλα υπογράμμισε ότι το πλαίσιο των συζητήσεων για τη διευθέτηση του Κυπριακού ορίζεται αποκλειστικά από τις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος στην Ελλάδα, Δημήτρης Ρέππας, δήλωσε ότι "δεν έχει περιέλθει σε γνώση της κυβερνήσης οποιοεδήποτε σχέδιο για την αντιμετώπιση του κυπριακού θέματος".

    Επίσης παρατήρησε ότι "κατ' επανάληψη γίνεται αναφορά σε πρωτοβουλίες της κυβέρνησης των ΗΠΑ" σημειώνοντας ότι αυτή τη στιγμή δεν έχουμε συγκεκριμένη πρόταση".

    Οπως ανέφερε ο κ. Ρέππας "η κυβέρνηση των ΗΠΑ, που προτίθεται να εκδηλώσει κάποια πρωτοβουλία, θεωρεί ότι είναι ορόσημο πολιτικό οι τουρκικές εκλογές, και θεωρεί ότι η ανάδειξη μιάς νέας κυβερνήσεως στην Τουρκία μπορεί να είναι η αρχή μιας περιόδου για την ανάληψη πρωτοβουλίας" από την αμερικανική κυβέρνηση.

    Ακόμη πρόσθεσε πως συνεπώς "αυτή την ώρα δεν μπορούμε να συζητούμε παρά μέσω υποθέσεων, που καλό είναι να αποφύγουμε".

    Επίσης ο κ. Ρέππας τόνισε ότι τα πρόσφατα ψηφίσματα του ΟΗΕ οροθετούν το πλαίσιο εντός του οποίου "θα κινηθούμε για να βρούμε λύση στο κυπριακό πρόβλημα".

    Πρόσθεσε ότι το πλαίσιο αυτό αποτελεί τη μόνη βάση για κάθε προσπάθεια να εξευρεθεί λύση και μας δεσμεύει όλους, καταλήγοντας ότι "δεν πρόκειται να επιτρέψουμε να διαρραγεί το πλαίσιο αυτό".

    (ΚΥΠΕ/ΚΙ/ΜΚ/ΑΧΡ)

    [05] Εναρξη θερινής ώρας

    Λευκωσία,Κύπρος,22/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Το Υπουργείο Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού ανακοινώνει ότι η περίοδος της θερινής ώρας στη Κύπρο, θα αρχίσει στις 3 το πρωί την Κυριακή, 28 Μαρτίου.

    Κατά την ώρα αυτή, οι δείκτες των ρολογιών θα πρέπει να μετακινηθούν κατά μία ώρα μπροστά.

    Η περίοδος της θερινής ώρας, θεσμός που εφαρμόζεται σε όλες τις χώρες της Ευρωπαϊκής Ενωσης, θα τερματιστεί την Κυριακή, 31 Οκτωβρίου 1999.

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΑΧΡ)

    [06] Πουργουρίδης - Μιχαηλίδης - Αγωγή

    Λεμεσός,Κύπρος,22/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Αγωγή, καταχώρησε σήμερα ο βουλευτής του Δημοκρατικού Συναγερμού, Χρήστος Πουργουρίδης, εναντίον του τέως Υπουργού Εσωτερικών, Ντίνου Μιχαηλίδη, στην οποία διεκδικεί μέχρι 250 χιλιάδες λίρες ως αποζημίωση για δυσφήμηση που ισχυρίζεται πως του έγινε από τον κ. Μιχαηλίδη στα πλαίσια συνέντευξης που έδωσε στο ΡΙΚ.

    Συγκεκριμένα με την αγωγή που καταχώρησε ο κ. Πουργουρίδης, ζητά "γενικά και μάλιστα επαυξημένες καθώς και ειδικές αποζημιώσεις για δυσφήμηση που του έγινε από τον εναγόμενο στα πλαίσια της ραδιοφωνικής εκπομπής του Γ' προγράμματος του ΡΙΚ, 'Πρόσωπο με πρόσωπο' που μετεδόθη το Σάββατο 20/3/1999 και που ακούσθηκε σε ολόκληρη την Κύπρο και το εξωτερικό".

    Ζητά επίσης "παραδειγματικές αποζημιώσεις" και νομικό τόκο και έξοδα, καθώς και την έκδοση διατάγματος που να απαγορεύει στον κ. Μιχαηλιδης από το να επαναλαμβάνει ο ίδιος ή οι αντιπρόσωποί του την εν λόγω ή παρόμοια δυσφήμηση εναντίον του κ. Πουργουρίδη.

    Το αντικείμενο της αγωγής είναι 50.000 - 250.000 λίρες. Επίσης, καλείται ο κ. Μιχαηλίδης να εμφανισθεί ενώπιον του δικαστηρίου μεθαύριο, Τετάρτη στις 8.30 το πρωϊ.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΑΧΡ)

    [07] Υπουργός Δικαιοσύνης - Πολωνία

    Λευκωσία,Κύπρος,22/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Νίκος Κόσης, αναχωρεί σήμερα για επίσημη επίσκεψη στη Πολωνία, ύστερα από πρόσκληση της Υπουργού Δικαιοσύνης της χώρας, Χάννα Σουχότσκα.

    Οι δύο υπουργοί θα έχουν διαβουλεύσεις σε θέματα των αρμοδιοτήτων τους και ειδικά για την πρακτική εφαρμογή της Διμερούς Σύμβασης Νομικής Συνεργασίας, η οποία υπεγράφη το Νοέμβριο του 1996 στη Λευκωσία και τέθηκε πρόσφατα σε ισχύ καθώς και για την πορεία της Κύπρου και της Πολωνίας προς την Ευρωπαϊκή Ενωση.

    Ο κ. Κόσης θα έχει επίσης συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών και Διοίκησης της Πολωνίας, Γιάνους Τομασέβσκι, για αξιολόγηση της διμερούς συνεργασίας σε θέματα ασφαλείας.

    Ο Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης θα επιστρέψει στη Κύπρο στις 26 Μαρτίου.

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΑΧΡ)

    [08] Υπ. Παιδείας - Συνέδριο Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής

    Λευκωσία,Κύπρος,22/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    "Αν σήμερα υποκύψουμε στους τουρκικούς όρους και επιτρέψουμε την επιβολή μιας ούτως ή άλλως άδικης λύσης, πρακτικά όμως ανεφάρμοστης, τότε θα είμαστε εμείς οι ίδιοι οι αρνητές των εθνικών δικαίων και του μέλλοντός μας χωρίς καμία ελπίδα μεταγενέστερης αποκατάστασης, ή παλινόρθωσής του ό, τι χαθεί," είπε ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ουράνιος Ιωαννίδης, μιλώντας κατά τις εργασίες του 27ου Συνεδρίου της Κυπριακής Ομοσπονδίας Αμερικής.

    Το Συνέδριο πραγματοποιήθηκε στη Νέα Υερσέη από τις 20 μέχρι τις 21 Μαρτίου.

    Ο κ. Ιωαννίδης είπε επίσης ότι "οφείλουμε με σταθερότητα και συνέπεια να εμμένουμε στις θέσεις μας, να διεκδικούμε τα δίκαιά μας για να μπορέσουμε να επιτύχουμε την αποτελεσματική κινητοποίηση όλων των φιλελεύθερων κρατών και ανθρώπων, ώστε να εξαναγκαστεί η Τουρκία να λογικευθεί και να εγκαταλείψει τα επεκτατικά της σχέδια εναντίον της Κύπρου".

    Ακόμη σημείωσε ότι "πρέπει να προωθήσουμε πάση δυνάμει και πέραν οποιουδήποτε κόστους (πλην του εθνικού και απεμπόλησης αρχών αξιών και δικαίων) την ένταξή μας στην Ευρωπαϊκή Ενωση, για να διασφαλισθούμε από την τουρκική βουλιμία και την επεκτατική πολιτική της Αγκυρας, για να εξασφαλίσουμε τη φυσική και εθνική επιβίωσή μας".

    Ο κ. Ιωαννίδης είχε την ευκαιρία να συζητήσει με τους συνέδρους ζητήματα που άπτονται της προσπάθειας για μετάδοση των ελληνικών αξιών της πολιτιστικής παράδοσης και κληρονομιάς της Κύπρου στη νέα γενιά των αποδήμων.

    Στο συνεδριο μίλησε επίσης η Πρέσβης της Κύπρου στις ΗΠΑ Ερατώ Κοζάκου Μαρκουλλή, η οποία αναφέρθηκε στις τελευταίες εξελίξεις στο Κυπριακό.

    Η κ. Μαρκουλλή είπε ότι η τουρκική πλευρά έχει κλιμακώσει την αδιαλλαξία της θέτοντας απαράδεκτες προϋποθέσεις όπως αναγνώριση του ψευδοκράτους και απόσυρση της αίτησης της Κύπρου για ένταξη στην ΕΕ ενώ απειλεί για εποικισμό της Αμμοχώστου και χρησιμοποιεί το θέμα Οτσαλάν ως πρόσχημα για κάλυψη της αρνητικότητας της και της έλλειψης πολιτικής βούλησης για λύση.

    Ακόμη επεσήμανε ότι δεν φαίνεται να υπάρχουν πολλά περιθώρια αλλαγής της τουρκικής στάσης "εκτός βέβαια αν τα κράτη που μπορούν και ιδιαίτερα οι ΗΠΑ κινηθούν προς την Αγκυρα και απαιτήσουν επιτέλους μια συμπεριφορά που να ανταποκρίνεται στο διεθνές δίκαιο και στο τί έχει συμφωνηθεί μέχρι σήμερα στο Κυπριακό".

    Σημειώνεται ότι νέος Πρόεδρος της Κυπριακής Ομοσπονδίας εξελέγη ο Πρόεδρος του Παμπαφίου, Σάββας Τσίβικος, ο οποίος διαδέχθηκε τον Πανίκο Παπανικολάου που διετέλεσε Πρόεδρος της Ομοσπονδίας για τέσσερα συνεχή χρόνια.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΑΧΡ)

    [09] Κίνημα Οικολόγων - Περιβαλλοντιστών - Κασουλίδης

    Λευκωσία,Κύπρος,22/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Σημεία που προκαλούν ανησυχίες στο Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών αναφορικά με την πορεία του Κυπριακού και την αμερικανική πρωτοβουλία, προέκυψαν από τη συνάντηση του κινήματος με τον Υπουργό Εξωτερικών, δήλωσε σήμερα ο Εκπρόσωπος των Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, Γιώργος Περδίκης.

    Σε δηλώσεις αναφορικά με το περιεχόμενο της συνάντησης ο κ. Περδίκης είπε ότι συζητήθηκε το Κυπριακό και έγινε ενημέρωση από τον ΥΠΕΞ σχετικά με τις επαφές που είχε στη Νέα Υόρκη και σε ευρωπαϊκές χώρες.

    Παρατήρησε ότι "υπάρχουν σημεία από τη συζήτηση με τον κ. Κασουλίδη που μας βάζουν σε πάρα πολύ μεγάλες ανησυχίες, σχετικά με την εξέλιξη του Κυπριακού και ιδιαίτερα της λεγόμενης αμερικανικής πρωτοβουλίας", όπως ανέφερε.

    Ερωτηθείς εάν οι ανησυχίες αυτές αφορούν στα σχέδια και στα σενάρια αμερικανών, ο κ. Περδίκης απήντησε θετικά.

    Οπως είπε ο κ. Περδίκης οι Οικολόγοι ενημέρωσαν τον ΥΠΕΞ για τις ενέργειες του κινήματος στον ευρωπαϊκό χώρο.

    Το κίνημα", συνέχισε, "έχει αναπτύξει μια εκστρατεία στις ευρωπαϊκές χώρες, όπου τα αδελφά κόμματα των Πρασίνων έχουν συμμετοχή στις κυβερνήσεις, με θέμα τα ανθρώπινα δικαιώματα".

    Ανέφερε ακόμη ότι η εκστρατεία αυτή αφορά και στην ανάγκη "να καταστήσουν οι χώρες αυτές σαν κυρίαρχο φορέα στην πολιτική τους, το σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων", ενώ πρόσθεσε ότι το κίνημα προβαίνει σε πάρα πολλές επαφές στο εξωτερικό αυτή την περίοδο.

    Χαρακτηριστικά ανέφερε ότι την ερχόμενη Τετάρτη αντιπροσωπεία του κινήματος θα βρίσκεται στη Γερμανία, όπου θα πραγματοποιήσει συναντήσεις με αντιπροσωπείες κομμάτων της Βουλής.

    Είπε επίσης ότι κατά την εκεί παραμονή της, η αντιπροσωπεία του κινήματος θα συμμετάσχει σε συνέδριο με θέμα "Το Κυπριακό και η Ομοσπονδία στην Κύπρο".

    Ο κ. Περδίκης αναφέρθηκε και στην ανάγκη ενίσχυσης του ρόλου του κινήματος από την κυβέρνηση.

    "Αυτός ο σοβαρός ρόλος που ανέλαβε το κίνημα χρειάζεται, πολιτικά, να έχει την ενίσχυση και της κυπριακής κυβέρνησης και των κομμάτων, σε επίπεδο ανταλλαγής απόψεων", κατέληξε ο κ. Περδίκης.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΑΧΡ)

    [10] Γκένσερ - Επίσκεψη στην Κύπρο

    Λευκωσία,Κύπρος,22/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο πρώην Υπουργός Εξωτερικών της Γερμανίας Χάνς Ντήτριχ Γκένσερ, φθάνει στις 29 Μαρτίου στη Κύπρο μετά από πρόσκληση του Συγκροτήματος της Λαϊκής Τράπεζας.

    Ο κ. Γκένσερ θα δώσει διάλεξη στις 30 Μαρτίου στο Χίλτον, με θέμα "Ο ρόλος της νέας Ευρώπης σ'ένα μεταβαλλόμενο κόσμο".

    Με την ομιλία του, ο τέως Γερμανός ΥΠΕΞ εγκαινιάζει την εξαγγελθείσα σειρά διαλέξεων προσωπικοτήτων του 20ου αιώνα, στο πλαίσιο εκδηλώσεων "Ετη Φωτός", τις οποίες οργανώνει το Συγκρότημα της Λαϊκής Τράπεζας, για υποδοχή του έτους 2000 και με την ευκαιρία των εκατοντάχρονών του που συμπληρώνονται το 2001.

    Ανακοίνωση της Λαϊκής Τράπεζας αναφέρει ότι αναμένονται με ενδιαφέρον οι "απόψεις και εκτιμήσεις του κ. Γκένσερ τόσο για τη νέα Ευρώπη όσο και για τη συνολική προοπτική της Κύπρου, δεδομένου ότι είναι ο άνθρωπος που χαίρει φήμης 'αρχιτέκτονα της νέας Ευρώπης' και που λόγω των αξιωμάτων που κατείχε είναι γνώστης του Κυπριακού".

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΑΧΡ)

    [11] Ρολάνδης - Ελλάδα - Βιομηχανία

    Λευκωσία,Κύπρος,22/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Εξαίρετες προοπτικές διανοίγονται για την ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας με τη χρησιμοποίηση από την Κύπρο των προσβάσεων της Ελλάδας προς τις Βαλκανικές και άλλες χώρες, και από μέρους της Ελλάδας των προσβάσεων της Κύπρου προς τις Αραβικές χώρες, τις χώρες της Μέσης Ανατολής και της Βόρειας Αφρικής.

    Αυτό τόνισε ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού Νίκος Ρολάνδης μιλώντας απόψε στη Θεσσαλονίκη στην Τακτική Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Βορείου Ελλάδας με θέμα "Οι Δυνατότητες Συνεργασίας Ελληνικών και Κυπριακών Επιχειρήσεων στη Νοτιοανατολική Ευρώπη και στις Μεσογειακές χώρες."

    Ο κ. Ρολάνδης ανέφερε οτι η επιδιωκόμενη ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση καθώς και οι δεσμεύσεις προς τον Παγκόσμιο Οργανισμό Εμπορίου, "δημιουργούν ένα νέο πρωτόγνωρο και πιο ανταγωνιστικό περιβάλλον."

    "Για την αντιμετώπιση της νέας κατάστασης πραγμάτων", πρόσθεσε, "η Κύπρος άρχισε να δημιουργεί συνθήκες που θα βοηθήσουν στην αναβάθμιση του επιπέδου τεχνολογίας, την απεξάρτηση από τις μεθόδους της έντασης εργασίας, τη βελτίωση του επιπέδου διεύθυνσης καθώς και την εισαγωγή της υψηλής τεχνολογίας."

    Σημείωσε ότι ο ρόλος της Κύπρου και της Ελλάδας ενισχύεται με τη συμμετοχή τους στην Ευρωμεσογειακή Εταιρική Σχέση μέσω της οποίας, όπως παρατήρησε, επιτυγχάνεται η συνεργασία κυπριακών και ελλαδικών επιχειρήσεων με επιχειρήσεις άλλων μεσογειακών χωρών.

    "Η συνεργασία αυτή", είπε, "καθίσταται επιβεβλημένη ιδιαίτερα εν όψει του στόχου για τη δημιουργία Ευρωμεσογειακού Χώρου Ελεύθερων Συναλλαγών μέχρι το 2010."

    Ο κ. Ρολάνδης επεσήμανε ότι στα τελευταία τρία χρόνια παρατηρείται ουσιαστική κινητικότητα σ'ότι αφορά τις εξελίξεις στις επιχειρηματικές συνεργασίες μεταξύ Κυπρίων και Ελλαδιτών επενδυτών.

    "Ελλαδίτες επενδυτές", ανέφερε, "επέδειξαν ενδιαφέρον να συμμετάσχουν σε κοινές επιχειρήσεις με Κύπριους επιχειρηματίες ή να ιδρύσουν δικές τους εταιρείες στην Κύπρο".

    "Προς το σκοπό αυτό", πρόσθεσε, "παραχωρήθηκαν σε Ελλαδίτες επιχειρηματίες πέραν των 170 αδειών που αφορούν άμεση επένδυση στα μετοχικά κεφάλαια κυπριακών επιχειρήσεων".

    Ο κ. Ρολάνδης εξέφρασε την πεποίθηση ότι η διαφοροποιημένη και ευνοϊκή προσέγγιση για αιτήσεις Ελλαδιτών επενδυτών, που εφαρμόζεται με βάση την ισχύουσα πολιτική των ξένων επενδύσεων και η υπογραφή του Μνημονίου Κύπρου - Ελλάδας για οικονομική, βιομηχανική και τεχνολογική συνεργασία θα συμβάλουν στην περαιτέρω ανάπτυξη της συνεργασίας μεταξύ των δύο χωρών ιδιαίτερα στους τομείς του εμπορίου και της βιομηχανίας.

    Ο Υπουργός Εμπορίου χαρακτήρισε το δρόμο που έχουν να διανύσουν Ελλάδα και Κύπρος μέσα στα πολιτικά, στρατιωτικά, οικονομικά και κοινωνικά δρώμενα της περιοχής "σκληρό και ανάντη".

    "Το δρόμο αυτό όμως το διανύουμε για εννέα χιλιετηρίδες και θα συνεχίσουμε την πορεία μας με πίστη, σωφροσύνη και όραμα και μέσα στη νέα χιλιετηρίδα", κατέληξε ο κ. Ρολάνδης.

    (ΚΥΠΕ/ΚΣ/ΑΧΡ)

    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 22 March 1999 - 21:46:11 UTC