Read about Hellenism (by Vlassis Agtzidis) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 23 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 99-03-25

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Παρελάσεις - 25η Μαρτίου
  • [02] Δοξολογία - 25η Μαρτίου
  • [03] Καλαθόσφαιρα
  • [04] Διαπραγματευτές με την ΕΕ - Συνάντηση - Λεμεσός
  • [05] Πρόεδρος Κληρίδης - Γιουγκοσλαβία
  • [06] Δήμου - Γιουγκοσλαβία - Κύπρος
  • [07] Πρόεδρος Κληρίδης - Παρέλαση
  • [08] Λαθρομετανάστες - Λίβανος
  • [09] Υπουργός Αμυνας - Γιουγκοσλαβία - Nάρκες - S300
  • [10] Λευκωσία - Εκδήλωση αλληλεγγύης - Γιουγκοσλαβία

  • [01] Παρελάσεις - 25η Μαρτίου

    Λευκωσία,Κύπρος,25/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Με παρελάσεις στη Λευκωσία, τη Λεμεσό, τη Λάρνακα, την Πάφο και το Παραλίμνι θα γιορταστεί και φέτος η επέτειος της 25ης Μαρτίου.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, θα δεχθεί σήμερα το χαιρετισμό της παρέλασης στη Λευκωσία, μπροστά από το οίκημα της Ελληνικής Πρεσβείας.

    Τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας θα πλαισιώνουν ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, ο Πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού, μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, ο Πρέσβης της Ελλάδας, Κυριάκος Ροδουσάκης και άλλοι επίσημοι.

    Στην παρέλαση θα πάρουν μέρος παλαιοί πολεμιστές, σπουδαστές ανωτέρων και ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, μαθητές σχολών μέσης παιδείας, πρόσκοποι, σωματεία και οργανώσεις.

    Στις άλλες πόλεις, το χαιρετισμό της παρέλασης θα δεχθούν Υπουργοί. Συγκεκριμένα, στη Λεμεσό ο Υπουργός Υγείας Χρήστος Σολωμής, στη Λάρνακα ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ανδρέας Μιουσιούτας, στην Πάφο ο Υπουργός Αμυνας Γιαννάκης Χρυσοστομής και στο Παραλίμνι ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κσασουλίδης.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΑΧΡ)

    [02] Δοξολογία - 25η Μαρτίου

    Λευκωσία,Κύπρος,25/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Δοξολογία για την επέτειο της ελληνικής επανάστασης τελείται αυτή τη στιγμή στον Ιερό Ναό Φανερωμένης στη Λευκωσία.

    Της δοξολογίας χοροστατεί ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, συμπαραστατούμενος από τον ιερό κλήρο της πόλης, στην παρουσία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη.

    Το πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο Πρόεδρος της Επιτροπής Εκπαιδευτικής Υπηρεσίας, Χρήστος Θεοφιλίδης.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΑΧΡ)

    [03] Καλαθόσφαιρα

    Λευκωσία,Κύπρος,25/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Για την ημιτελική φάση των πλέι οφ του πρωταθλήματος καλαθόσφαιρας ο Κεραυνός νίκησε χθες βράδυ εκτός έδρας το ΑΠΟΕΛ ,με 78 - 75 και προηγείται του αντιπάλου του με δύο νίκες έναντι μίας.

    Για την ίδια φάση, ο Αχιλλέας νίκησε εκτός έδρας τον Απόλλωνα με 89 - 86. Ο Απόλλων προηγείται του Αχιλλέα με δύο νίκες έναντι μίας.

    Για την πέμπτη και έκτη θέση, η ΠΑΕΕΚ νίκησε την ΑΕΛ με 93 - 75.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΑΧΡ)

    [04] Διαπραγματευτές με την ΕΕ - Συνάντηση - Λεμεσός

    Λευκωσία,Κύπρος,25/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Φθάνουν σήμερα την Κύπρο οι διαπραγματευτές των πέντε υπό ένταξη χωρών στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) που μαζί με την Κύπρο συγκροτούν την ομάδα της επόμενης διεύρυνσης.

    Στόχος της πέμπτης συνάντησης των έξι διαπραγματευτών που θα γίνει στο ξενοδοχείο Χαβάη στη Λεμεσό, είναι ο συντονισμός δράσης και η ανταλλαγή απόψεων για την περαιτέρω προώθησή των θέσεών τους.

    Στη διάρκεια των διήμερων εργασιών της συνάντησης, οι έξι διαπραγματευτές της Κύπρου, της Τσεχίας, της Εσθονίας, της Ουγγαρίας, της Πολωνίας και της Σλοβενίας θα εξετάσουν τα βασικότερα θέματα ένταξης και ευρύτερα ζητήματα που απασχολούν την ίδια την ΕΕ.

    Ανάμεσα σε αυτά τα θέματα περιλαμβάνονται η πολιτική προστασίας του ανταγωνισμού, η ελεύθερη διακίνηση κεφαλαίων και αγαθών και η πολιτική εναρμόνισης του τραπεζικού τομέα.

    Οι έξι διαπραγματευτές θα εξετάσουν επίσης οικονομικές πτυχές αναφορικά με την Agenda 2000 και τις σχέσεις των υποψηφίων για ένταξη χωρών με το ευρωπαϊκό οικονομικό χώρο.

    Οι διαπραγματευτές θα γίνουν αύριο δεκτοί από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Γλαύκο Κληρίδη, ενώ το βράδυ της ίδιας μέρας ο επικεφαλής της διαπραγματευτικής ομάδας της Κύπρου με την ΕΕ, Γιώργος Βασιλείου, θα παραθέσει δείπνο προς τιμήν των ξένων αντιπροσωπειών στην οικεία του στην Ακτή του Κυβερνήτη.

    Το μεσημέρι του Σαββάτου, μετά την ολοκλήρωση των εργασιών της συνάντησης, οι διαπραγματευτές θα δώσουν συνέντευξη Τύπου στο ξενοδοχείο "Χαβάη".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΑΧΡ)

    [05] Πρόεδρος Κληρίδης - Γιουγκοσλαβία

    Λευκωσία,Κύπρος,25/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η κυπριακή κυβέρνηση υποστηρίζει την ειρηνική επίλυση του Γιουγκοσλαβικού, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, κληθείς να σχολιάσει τις εξελίξεις στη χώρα.

    Σε δηλώσεις του μετά την καθιερωμένη παρέλαση της 25ης Μαρτίου στη Λευκωσία, ο Πρόεδρος Κληρίδης εξέφρασε την άποψη ότι "το Κόσοβο πρέπει να μείνει μέσα στα σύνορα της Γιουγκοσλαβίας, με κάποια μορφή αυτονομίας στη διοίκηση".

    "Είναι καιρός το Συμβούλιο Ασφαλείας να ενδιαφερθεί για το Κόσοβο", υπογράμμισε ο Πρόεδρος Κληρίδης.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΑΧΡ)

    [06] Δήμου - Γιουγκοσλαβία - Κύπρος

    Λευκωσία,Κύπρος,25/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Το μεγάλο ρόλο που παίζει η οργάνωση ενός ολοκληρωμένου συστήματος αντιαεροπορικής άμυνας, υπογράμμισε σήμερα ο αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος, Δημήτριος Δήμου.

    Σε δηλώσεις του μετά την παρέλαση στη Λευκωσία για την 25η Μαρτίου, ο Αντιστράτηγος Δήμου είπε ότι οι βομβαρδισμοί στη Γιουγκοσλαβία "εξελίσσονται με πυραυλικά συστήματα δια το φόβο της αντιαεροπορικής άμυνας της Σερβίας".

    "Εδώ καταδεικνύεται ο μεγάλος ρόλος που παίζει η οργάνωση ενός συστήματος ολοκληρωμένου αντιαεροπορικής άμυνας", πρόσθεσε.

    Σ'ερώτηση αν με τη δήλωση αυτή στέλλει και ένα μήνυμα, ο κ. Δήμου απάντησε, "ασφαλώς, δεν λες κάτι στην τύχη...μπορείς εύκολα να μπεις κάπου, αλλά είναι πολύ δύσκολο να βγεις μετά από το Κοσσυφοπέδιο".

    Ο Αντιστράτηγος Δήμου σημείωσε ωστόσο ότι έχει τις επιφυλάξεις του ως προς την ανάληψη χερσαίων επιχειρήσεων.

    Τέλος, αναφερόμενος για τη σημερινή επέτειο, εξέφρασε την ελπίδα όπως η "σημαντική αυτή μέρα σημάνει και την απελευθέρωση των κατεχομένων εδαφών της Κύπρου".

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΑΑ)

    [07] Πρόεδρος Κληρίδης - Παρέλαση

    Λευκωσία,Κύπρος,25/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η επέτειος της 25ης Μαρτίου είναι μια μέρα "που μας προβληματίζει για το μέλλον όλων μας", δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, μετά την καθιερωμένη παρέλαση στη Λευκωσία.

    Σημείωσε επίσης ότι "η επέτειος της 25ης Μαρτίου είναι μια μέρα που μας παίρνει πίσω στην απελευθέρωση της Ελλάδας από τον τουρκικό ζυγό".

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης δέχθηκε το πρωί το χαιρετισμό της παρέλασης μπροστά από το οίκημα της Ελληνικής Πρεσβείας, πλαισιούμενος από τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο, τον Πρόεδρο της Βουλής, Σπύρο Κυπριανού, μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, τον Πρέσβη της Ελλάδας, Κυριάκο Ροδουσάκη και άλλους επισήμους.

    Στην παρέλαση πήραν μέρος παλαιοί πολεμιστές, σπουδαστές ανωτέρων και ανωτάτων εκπαιδευτικών ιδρυμάτων, μαθητές σχολών μέσης παιδείας, πρόσκοποι, σωματεία και οργανώσεις.

    Νωρίτερα τελέστηκε δοξολογία στον Ιερό Ναό Φανερωμένης στη Λευκωσία, της οποίας χοροστάτησε ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος, συμπαραστατούμενος από τον ιερό κλήρο της πόλης, στην παρουσία του Προέδρου Κληρίδη και της πολιτικής ηγεσίας.

    Στις άλλες πόλεις, το χαιρετισμό της παρέλασης δέχθηκαν Υπουργοί. Συγκεκριμένα, στη Λεμεσό ο Υπουργός Υγείας Χρήστος Σολωμής, στη Λάρνακα ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Ανδρέας Μιουσιούτας, στην Πάφο ο Υπουργός Αμυνας Γιαννάκης Χρυσοστομής και στο Παραλίμνι ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κσασουλίδης.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΑΧΡ)

    [08] Λαθρομετανάστες - Λίβανος

    Λευκωσία,Κύπρος,25/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Αποβιβάστηκαν σήμερα στο Λίβανο οι 89 λαθρομετανάστες που είχαν αποπλεύσει χθες από την Κύπρο, μετά την παράνομη είσοδό τους στο νησί την περασμένη βδομάδα.

    Ανακοίνωση της Αστυνομίας αναφέρει ότι οι λαθρομετανάστες μεταφέρθηκαν στο Λίβανο με το κρουαζερόπλοιο "Royal Prince".

    "Ολες οι διευθετήσεις που είχαν γίνει με τις αρμόδιες αρχές του Λιβάνου έχουν τηρηθεί και το όλο θέμα θεωρείται λήξαν", αναφέρει η ανακοίνωση.

    "Η κυπριακή κυβέρνηση εκφράζει για μια ακόμη φορά δημόσια τις ευχαριστίες της στην κυβέρνηση του Λιβάνου για την κατανόηση και τη συνεργασία της", καταλήγει η ανακοίνωση της Αστυνομίας.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΑΧΡ)

    [09] Υπουργός Αμυνας - Γιουγκοσλαβία - Nάρκες - S300

    Πάφος,Κύπρος,25/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Δεν έχει παρατηρηθεί καμιά κινητικότητα στις βάσεις Ακρωτηρίου σχετικά με τους ΝΑΤΟϊκούς βομβαρδισμούς στη Γιουγκοσλαβία, δήλωσε σήμερα από την Πάφο ο Υπουργός Αμυνας Γιαννάκης Χρυσοστομής.

    Ο Υπουργός είπε ότι ενημερώθηκε από τον αρχηγό του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς και ότι όλα "είναι ομαλά".

    Μιλώντας μετά το χαιρετισμό της παρέλασης για την εθνική επέτειο της 25ης Μαρτίου, ο κ. Χρυσοστομής είπε ότι σε ότι αφορά την επιφυλακή στην Εθνική Φρουρά, αυτή είναι η "συνήθης" και δεν έχουν ληφθεί έκτακτα μέτρα.

    Είπε ότι οι βομβαρδισμοί της Σερβίας από δυνάμεις του ΝΑΤΟ είναι "τραγικό και λυπηρό γεγονός και έπρεπε να είχε εξευρεθεί λύση ώστε να μην υπάρξει αυτή η κατάληξη".

    Ο κ. Χρυσοστομής ανέφερε ότι "η κυπριακή κυβέρνηση και η Εθνική Φρουρά παρακολουθούν στενά τις εξελίξεις".

    Νάρκες - Ατύχημα

    Σ' ότι αφορά το χθεσινό θάνατο μονίμου λοχία της Ε.Φ. από νάρκη ο κ. Χρυσοστομής είπε ότι οι εργασίες στα ναρκοπέδια έχουν ανασταλεί μέχρις του ολοκληρωθούν οι έρευνες.

    Παράλληλα, είπε, εξετάζεται και το ενδεχόμενο να εξευρεθούν άλλες μεθόδοι που θα είναι πιο ασφαλής για τη ναρκαλιεία σε συνεργασία με ειδικούς του εξωτερικού.

    Ο κ. Χρυσοστομής εξέφρασε την ανησυχία του για τη μέθοδο που χρησιμοποιεί η Ε.Φ παρά τις διαβεβαιώσεις που πήρε ότι είναι ασφαλής και γι'αυτό το λόγο ζήτησε την βοήθεια άλλων χωρών.

    S300

    Για το θέμα των πυραύλων S300 ο Υπουργός Αμυνας ανέφερε ότι γνωρίζει τα πάντα γύρω από το θέμα και όποια εξέλιξη υπάρχει σήμερα πηγάζει μέσα από τα συμφωνηθέντα.

    Παράλληλα τόνισε ότι δεν μπορεί να αναφέρει οτιδήποτε για ευνόητους λόγους. Η εγκατάσταση των πυραύλων S300 στην Κρήτη εξυπηρετεί και την Κύπρο και το δόγμα του ενιαίου αμυντικού χώρου, είπε.

    (ΚΥΠΕ/ΣΣ/ΑΧΡ)

    [10] Λευκωσία - Εκδήλωση αλληλεγγύης - Γιουγκοσλαβία

    Λευκωσία,Κύπρος,25/03/1999 (ΚΥΠΕ)

    Εκδήλωση αλληλεγγύης προς τη Γιουγκοσλαβία θα πραγματοποιηθεί στις τέσσερις το απόγευμα έξω από την Πρεσβεία της Γιουγκοσλαβίας στη Λευκωσία.

    Η εκδήλωση διοργανώνεται από τον Κυπρο - Γιουγκοσλαβικό Σύνδεσμο Φιλίας.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΑΧΡ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 25 March 1999 - 13:02:15 UTC