Browse through our Interesting Nodes on Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 99-04-01

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διμηνιαία έκθεση Κλίντον για Κυπριακό
  • [02] Επέτειος 1ης Απριλίου - Εκδηλώσεις
  • [03] Χριστόφιας - Επιστρέφει σήμερα στην Κύπρο
  • [04] Λυσσαρίδης - Ομιλία στο Μεσολόγγι
  • [05] Δημοσκόπηση - Υποψήφιες χώρες - Κύπρος

  • [01] Διμηνιαία έκθεση Κλίντον για Κυπριακό

    Ουάσινγκτον,ΗΠΑ,01/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    "Οι ΗΠΑ παραμένουν βαθιά δεσμευμένες στην εξεύρεση εφικτής λύσης του κυπριακού προβλήματος" αναφέρει στη δημινιαία έκθεσή του προς το Κογκρέσσο για το Κυπριακό ο Αμερικανός Πρόεδρος, Μπιλ Κλίντον.

    Στην έκθεση που καλύπτει την περίοδο μεταξύ 1ης Δεκεμβρίου 1998 και 31ης Ιανουαρίου 1999 ο Αμερικανός Πρόεδρος σημειώνει εξάλλου ως σημαντική εξέλιξη την υιοθέτηση του ψηφίσματος 1218 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ και αναφέρει ότι τα Ηνωμένα Εθνη παρέμειναν δραστήρια στη διάρκεια αυτής της περιόδου στην προσπάθεια για επίλυση του Κυπριακού.

    Ακόμη επαινεί την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη να μην εγκαταστήσει τους πυραύλους S300 στην Κύπρο χαρακτηρίζοντάς την "ένα σημαντικό βήμα προς τη μείωση των εντάσεων στην Κύπρο".

    Επίσης επισημαίνει ότι "αυτή η σημαντική και καλοδεχούμενη απόφαση έδωσε νέα σημαντική ώθηση στις προσπάθειες για μείωση των εντάσεων και στην προώθηση μιας δίκαιης και βιώσιμης λύσης στην κυπριακή διαφορά", όπως αποκαλεί το πρόβλημα στην Κύπρο ο Πρόεδρος Κλίντον.

    (ΚΥΠΕ/ΔΑ/ΜΚ/ΜΧ)

    [02] Επέτειος 1ης Απριλίου - Εκδηλώσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,01/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Πανηγυρική Δοξολογία ψάλλεται σήμερα το πρωί στον Καθεδρικό Ναό Αγίου Ιωάννη Λευκωσίας με την ευκαιρία της 44ης επετείου από την έναρξη του απελευθερωτικού αγώνα του 55 - 59.

    Της Δοξολογίας προήσταται ο Αρχιεπίσκοπος Χρυσόστομος και παρίστανται ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης, ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού, ο Πρέσβης της Ελλάδας στην Κύπρο Κυριάκος Ροδουσάκης, οι άλλες πολιτικες και στρατιωτικές αρχές, αγωνιστές της ΕΟΚΑ, συγγενείς των ηρώων, εκπρόσωποι σωματείων και οργανώσεων και αντιπροσωπείες των εκπαιδευτηρίων.

    Τον πανηγυρικό της ημέρας θα εκφωνήσει ο Υπουργός Παιδείας και Πολιτισμού Ουράνιος Ιωαννίδης.

    Εξάλλου στις 11 το πρωί ψάλλεται από τον Μακαριώτατο τρισάγιο στα Φυλακισμένα Μνήματα όπου θα γίνει και κατάθεση στεφάνων.

    Στις 4 το απόγευμα θα πραγματοποιηθεί στο κλειστό γήπεδο "Ελευθερία" εκδήλωση για τον εορτασμό της επετείου έναρξης του απελευθερωτικού αγώνα του 55 - 59 που οργανώνουν ο Σύνδεσμος Αγωνιστών, η ΣΕΚ, και ο Παγκύπριος Σύνδεσμος Εφέδρων Αξιωματικών.

    Στην εκδήλωση θα παραστεί ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης. Εξάλλου με την ευκαιρία της σημερινής επετείου θα γίνουν παρελάσεις στη Λεμεσό, τη Λάρνακα, την Πάφο και το Παραλίμνι.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΧ)

    [03] Χριστόφιας - Επιστρέφει σήμερα στην Κύπρο

    Λευκωσία,Κύπρος,01/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας επιστρέφει σήμερα το απόγευμα στην Κύπρο από το Λονδίνο, όπου είχε υποβληθεί σε εγχείρηση ανοικτής καρδιάς.

    Η εγχείρηση ήταν επιτυχής και η μεταγχειρητική κατάσταση της υγείας του κ. Χριστόφια κρίνεται ως πολύ ικανοποιητική.

    Τον κ. Χριστόφια συνόδευαν στο Λονδίνο η σύζυγος του Ελση και ο γιατρός του Μιχάλης Μηνά.

    Ο ΓΓ του ΑΚΕΛ θα υποβληθεί στους επόμενους μήνες σε μεταμόσχευση νεφρού με δότη μια από τις αδελφές του.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΧ)

    [04] Λυσσαρίδης - Ομιλία στο Μεσολόγγι

    Λευκωσία,Κύπρος,01/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η Ελλάδα μπορεί και πρέπει να αναλάβει ένα ουσιαστικότερο ρόλο στα Βαλκάνια και στη Μέση Ανατολη, ο οποίος μπορεί να στηριχθεί στην εκπροσώπηση διαχρονικών αξιών που αξιούν να γίνουν παγκόσμιες.

    Αυτό τόνισε σήμερα σε ομιλία του στο Μεσολόγγι ο Πρόεδρος τςη ΕΔΕΚ Βάσος Λυσσαρίδης ο οποίος επεσήμανε παράλληλα ότι "η Τουρκία μετατρέπεται σε περιφερειάρχη και χωροφύλακα της περιοχής με ξένα δεκανίκα και ενθαρρύνεται να προβάλλει επεκτατικές αξιώσεις".

    Ο κ. Λυσσαρίδης σημείωσε εξάλλου ότι η στρατιωτική συμμαχία με το Ισραήλ αναβάθμισε το ρόλο της Τουρκίας ενώ η Ευρώπη "ακόμα αδρανεί μπροστά στη σαφή προσπάθεια μονοκηδεμόνευσης μιας περιοχής ζωτικής σημασίας για την ίδια".

    Ωστόσο όπως υπογράμμισε "ήδη αναδεικνύονται νέοι πόλοι επιρροής που θα αναδείξουν τη γεωπολιτική σημασία του ελληνικού χώρου" και "ο Ελληνισμός έχει τη δυνατότητα πολιτισμική επέκτασης και βασικού ρόλου στην ευρύτερη περιοχή του".

    Ο κ. Λυσσαρίδης επεσήμανε εξάλλου στην ομιλία του ότι σήμερα μαρτυρούμε ένα νέο imperium, μια νέα τάξη πραγμάτων "που στηρίζεται στην επιλεκτική και όχι την καθολική εφαρμογή ακόμα και των δικών του διακηρυγμένων αρχών" ως επίσης και "μια υπέρβαση των εθνικών συνόρων όταν αυτό συνάδει με τα συμφέροντα των πολυεθνικών ηγεμονικών κύκλων".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΧ)

    [05] Δημοσκόπηση - Υποψήφιες χώρες - Κύπρος

    Βρυξέλλες,Βέλγιο,01/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Σταθερά υψηλά στι προτιμήσεις των Ευρωπαίων πολιτών, για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, βρίσκεται η Κύπρος, η οποία σε όλες τις δημοσκοπήσεις που έχουν γίνει τα τελευταία χρόνια κατατάσεται πάντα μεταξύ των πρώτων πέντε υποψηφίων χωρών.

    Στην τελευταία δημοσκόπηση που έγινε τον Οκτώβριο και το Νοέμβριο του περασμένου χρόνου, τα αποτελέσματα της οποίας δόθηκαν τώρα στη δημοσιότητα, η Κύπρος βρίσκεται τέταρτη στις προτιμήσεις των πολιτών των 15 κρατών μελών της ΕΕ, μεταξύ των 12 υποψηφίων για ένταξη χωρών.

    Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση, το 45% των ερωτηθέντων υποστηρίζει την ένταξη της Κύπρου, το 31% εκφράσθηκε αρνητικά και το 24% δεν εξέφρασε άποψη.

    Οπως ήταν φυσικό η Ελλάδα με 89% έδωσε περισσότερες θετικές απαντήσεις για την Κύπρο και ακολούθησαν η Σουηδία με 56%, η Βρετανία με 55%, η Ισπανία με 52%, η Ιρλανδία με 51% και η Ιταλία με 50%.

    Συνολικά σε 11 χώρες μέλη η πλειοψηφία των ερωτηθέντων υποστήριξε την ένταξη της Κύπρου, ενώ αρνητική ήταν η κοινή γνώμη τεσσάρων χωρών: της Γερμανίας, της Αυστρίας, της Γαλλίας και του Βελγίου.

    Πρώτη στις προτιμήσεις των Ευρωπαίων πολιτών είναι η Μάλτα με 52% και ακολουθούν η Ουγγαρία με 50% και η Πολωνία με 47%, αλλά η τελευταία έχει περισσότερες αρνητικές απαντήσεις από την Κύπρο.

    Εκπληξη αποτελεί η τελευταία θέση της Σλοβενίας και η σαφέστατη άνοδος της Βουλγαρίας, η οποία από την τελευταία και δωδέκατη θέση βρέθηκε στην έβδομη μαζί με την Εσθονία και τη Λετονία.

    Ειδικότερα η κατάταξη κάθε υποψήφιας χώρας στις προτιμήσεις των πολιτών της ΕΕ ήταν η εξής:

                     Υπέρ    Κατά    Χωρίς άποψη
    Μάλτα            52%     25%     23%
    Ουγγαρία         50%     28%     22%
    Πολωνία          47%     32%     21%
    Κύπρος           45%     31%     24%
    Τσεχία           45%     31%     24%
    Σλοβακία         40%     36%     24%
    Εσθονία          39%     36%     25%
    Βουλγαρία        39%     36%     25%
    Λετονία          39%     36%     25%
    Λιθουανία        38%     36%     26%
    Ρουμανία         37%     40%     23%
    Σλοβενία         36%     38%     26%
    
    Οι θετικές και αρνητικές απαντήσεις που δόθηκαν σε κάθε κράτος μέλος για την Κύπρο ήταν οι εξής: Βέλγιο 34% υπέρ - 42% κατά, Δανία 45% υπέρ - 42% κατά, Γερμανία 35% υπέρ - 41% κατά, Ελλάδα 89% υπέρ - 6% κατά, Ισπανία 52% υπέρ - 14% κατά, Γαλλία 36% υπέρ - 45% κατά, Ιρλανδία 51% υπέρ - 17% κατά, Ιταλία 50% υπέρ - 26% κατά, Λουξεμβούργο 38% υπέρ - 37% κατά, Ολλανδία 47% υπέρ - 37% κατά, Αυστρία 36% υπέρ - 44% κατά, Πορτογαλία 42% υπέρ - 20% κατά, Φινλανδία 46% υπέρ - 36% κατά, Σουηδία 56% - 22% κατά και Βρετανία 55% υπέρ και 19% κατά.

    Σύμφωνα με τη δημοσκόπηση τα κριτήρια που πρέπει να πληρούν τα υποψήφια κράτη είναι κατά σειρά σπουδαιότητας τα εξής: ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων (94% των ερωτηθέντων), η καταπολέμηση του οργανωμένου εγκλήματος και των ναρκωτικών (92%), η προστασία του περιβάλλοντος (91%), η συνεισφορά στους πόρους της Κοινότητας (83%), να μην έχει μεγάλο κόστος για την Κοινότητα η ένταξή τους (80%), η αποδοχή του κοινοτικού κεκτημένου (79%), η οικονομική ανάπτυξη (73%), το κοινοτικό συμφέρον (67%).

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΜΧ/ΜΚ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 1 April 1999 - 13:02:19 UTC