Browse through our Interesting Nodes on Tourism in Cyprus Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 99-04-13

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κασουλίδης - Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη
  • [02] Πρόεδρος Βουλής - Υπατος Αρμοστής Αυστραλίας
  • [03] Κασουλίδης - Σχολή - Εκδίωξη Αμερικανών, Βρετανών
  • [04] Ιταλοί Βουλευτές - Κατεχόμενα
  • [05] Πρόεδρος Βουλής - Συναντήσεις - Δηλώσεις
  • [06] Κατεχόμενα - Μείωση "στρατιωτική θητείας"
  • [07] Υπουργός Εσωτερικών - Πολιτική Αμυνα
  • [08] Κύπρος - Γενεύη - Πολιτιστική Κληρονομιά
  • [09] ΗΠΑ - Απαγόρευση εισαγωγής εκκλησιαστικού υλικού - Κύπρος
  • [10] Κύπρος - Επίσκεψη Ομάδας Φιλίας Γαλλίας - Κύπρου
  • [11] Κυπριανού - Γιουγκοσλάβος ΥΠΕΞ - Αυστραλοί

  • [01] Κασουλίδης - Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη

    Λευκωσία,Κύπρος,13/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Τη σημασία της ευρωμεσογειακής συνεργασίας και ειδικότερα της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης για την Κύπρο, τόνισε ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης.

    Σε δηλώσεις ύστερα από συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Βουλής και ενόψει της αυριανής μετάβασής του στη Στουττγάρδη για να παραστεί στις εργασίες της Ευρωμεσογειακής Διάσκεψης, ο κ. Κασουλίδης επεσήμανε ότι η ευρωμεσογειακή διαδικασία της Βαρκελώνης είναι "ιδιαίτερα σημαντική" για την Κύπρο, διότι, όπως εξήγησε, γίνεται προσπάθεια για να καταστεί η Μεσόγειος "λίμνη ειρήνης, συνεργασίας και κατανόησης" μεταξύ όλων των κρατών της Μεσογείου.

    Λόγω του ρόλου που φιλοδοξεί η Κύπρος να διαδραματίσει στο μέλλον ως γέφυρα μεταξύ Ευρώπης και Μέσης Ανατολής, η Ευρωμεσογειακή Διάκεψη αποκτά ιδιαίτερη σημασία, πρόσθεσε, διευκρινίζοντας ότι κατά τη διάρκεια της διάσκεψης, η Κύπρος θα κάνει κάποιες εισηγήσεις κυρίως στον τομέα της οικονομικής συνεργασίας, αλλά και στον τομέα της λαθρομετανάστευσης.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΓΓ/ΜΜ)

    [02] Πρόεδρος Βουλής - Υπατος Αρμοστής Αυστραλίας

    Λευκωσία,Κύπρος,13/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η Αυστραλία ευχαρίστησε σήμερα επίσημα τον Πρόεδρο της Βουλής, Σπύρο Κυπριανού, για την πρωτοβουλία που ανέλαβε για απελευθέρωση των δύο Αυστραλών, που παρέχουν ανθρωπιστική βοήθεια στη Γιουγκοσλαβία.

    Μιλώντας ύστερα από συνάντηση με τον κ. Κυπριανού, ο Υπατος Αρμοστής της Αυστραλίας, Χάουαρντ Κρέιγκ Μπράουν, είπε ότι μετέφερε στον Πρόεδρο της Βουλής τις ευχαριστίες της Κυβέρνησης της Αυστραλίας για τις προσπάθειές του για απελευθέρωση των δύο Αυστραλών που κρατούνται στη Γιουγκοσλαβία.

    Ο κ. Μπράουν είπε ότι επέδωσε στον κ. Κυπριανού επιστολή από τον Υπουργό Εξωτερικών της Αυστραλίας, Αλεξάντερ Ντάουνερ, με την οποία εκφράζει τις προσωπικές του ευχαριστίες για τις προσπάθειες του κ. Κυπριανού.

    Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η Γιουγκοσλαβία υποστηρίζει ότι ο ένας εκ των δύο κρατουμένων είναι κατάσκοπος, ο κ. Μπράουν τόνισε ότι η Κυβέρνηση της Αυστραλίας έχει απορρίψει τους ισχυρισμούς αυτούς κατηγορηματικά.

    Πρόκειται "για δύο άνδρες που εργάζονται για μιαν αυστραλιανή ιδιωτική οργάνωση παροχής βοήθειας", είπε ο κ. Μπράουν, προσθέτοντας ότι "βρίσκονται στη Γιουγκοσλαβία για αρκετό καιρό, βοηθώντας όλους τους ανθρώπους στη χώρα".

    Σε ερώτηση εάν ο κ. Κυπριανού θα συνεχίσει τις προσπάθειές του, ο κ. Μπράουν είπε ότι εξήγησε στον Πρόεδρο της Βουλής την κατάσταση που επικρατεί, και είπε ότι έχει "αφήσει το θέμα στα χέρια του κ. Κυπριανού".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΡΑΓ/ΜΜ)

    [03] Κασουλίδης - Σχολή - Εκδίωξη Αμερικανών, Βρετανών

    Λευκωσία,Κύπρος,13/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Το Υπουργείο Παιδείας έχει πάρει τα αναγκαία μέτρα κατά της σχολής με έδρα τη Λευκωσία που, σύμφωνα με δημοσιεύματα, είχε ανακοινώσει ότι θα εκδιώξει τους Αμερικανούς και τους Βρετανούς φοιτητές της, εξαιτίας των νατοϊκών βομβαρδισμών στη Γιουγκοσλαβία.

    Αυτό ανέφερε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, σε δηλώσεις του ύστερα από συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Βουλής, Σπύρο Κυπριανού.

    Το Υπουργείο Παιδείας, είπε ο κ. Κασουλίδης, έλαβε "αμέσως όλα τα αναγκαία μέτρα" έναντι της κυπριακής σχολής, η οποία ανακοίνωσε ότι θα εκδιώξει τους Αμερικανούς και τους Βρετανούς φοιτητές της.

    "Οχι μόνο το πνεύμα τέτοιας απόφασης το θεωρούμε καταδικαστέο και απαράδεκτο, αλλά και το γράμμα του Νόμου απαγορεύει τέτοιου είδους ενέργειες", επεσήμανε.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΓΓ/ΜΜ)

    [04] Ιταλοί Βουλευτές - Κατεχόμενα

    Λευκωσία,Κύπρος,13/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Την αναγκαιότητα εξεύρεσης λύσης που θα λαμβάνει τα "νόμιμα" "δικαιώματα" του Τ/κ "λαού", κατά την έκφρασή του, εξέφρασε ο Αντιπρόεδρος του ιταλικού Κοινοβουλίου, Γερουσιαστής Ντομένικο Κοντεστάμπιλε.

    Σύμφωνα με την εφημερίδα "Μπιρλίκ", η οποία δημοσίευσε τις δηλώσεις του κ. Κοντεστάμπιλε το Μεγάλο Σάββατο, ο Αντιπρόεδρος του ιταλικού Κοινοβουλίου μιλούσε για λογαριασμό της ιταλικής επιτροπής Κοινοβουλευτικών, Επιχειρηματιών και Δημοσιογράφων, που επισκέπτεται τις κατεχόμενες περιοχές.

    Ο κ. Κοντεστάμπιλε δήλωσε ότι εμπιστεύονται το ψευδοκράτος προσθέτοντας πως "οι καιροί αλλάζουν και για τους Τ/Κ υπάρχουν ορισμένα προνόμια."

    Είπε στη συνέχεια πως "τo Κυπριακό δεν θα διευθετηθεί χωρίς τη συμβολή των ΗΕ" και ότι "επιθυμούν να συμβάλουν στην επίλυση του προβλήματος."

    Ο βουλευτής Νικόλα Αντόνιο Κουσκούνα, εξάλλου, στην ομιλία του ανέφερε πως ήλθαν στο ψευδοκράτος για να δούν "επί τόπου τις πραγματικότητες της Κύπρου" και εξέφρασε "την επιθυμία εξέλιξης των σχέσεων σε όλους τους τομείς."

    Μιλώντας κατά την συνάντησή του με το λεγόμενο "δήμαρχο" της κατεχόμενης Λευκωσίας, ο Κουσκούνα ανέφερε ότι οι Δήμοι στην Ιταλία είναι έτοιμοι για κάθε είδους "συνεργασία" με τους ούτω καλούμενους "δήμους" του ψευδοκράτους.

    "Ηλθαμε για να δημιουργήσουμε νέους δεσμούς μεταξύ του Τ/κ πολιτισμού και του πολιτισμού της Νότιας και Κεντρικής Ιταλίας", κατέληξε ο κ. Κουσκούνα.

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΜΜ)

    [05] Πρόεδρος Βουλής - Συναντήσεις - Δηλώσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,13/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Δεν θεωρεί ότι ναυάγησε η πρωτοβουλία του, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού, σημειώνοντας ωστόσο ότι δεν μπορεί να προσδιορίσει "ποιό θα είναι και πότε το επόμενο βήμα".

    Ο Πρόεδρος της Βουλής δήλωσε επίσης ότι το απόγευμα θα έχει τηλεφωνική επικοινωνία είτε με τον Πρόεδρο της Βουλής, είτε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας σχετικά με την υπόθεση των δύο Αυστραλών πολιτών που κρατούνται από τις γιουγκοσλαβικές αρχές.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Κυπριανού είπε ότι κατά τη συνάντησή τους η Επιτετραμμένη της Αμερικανικής Πρεσβείας, Ντέμπορα Γκρέιζ, δεν εξέφρασε "καμμία δυσαρέσκεια".

    Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι ενημέρωσε της κ. Γκρέιζ για για την επίσκεψή του στο Βελιγράδι, ενώ ο Αμερικανός Στρατιωτικός Ακόλουθος εξέφρασε τις θερμές του ευχαριστίες και τη βαθειά εκτίμηση για την προσπάθεια του κ. Κυπριανού.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής ενημέρωσε επίσης για την επισκεψή του στο Βελιγράδι τον ΥΠΕΞ, Ιωάννη Κασουλίδη, το Γιουγκοσλάβο Πρέσβη, Ivan Mrkic, το Ρώσο Πρέσβη, Γκεόργκι Μουράτοφ και τον Υπατο Αρμοστή της Αυστραλίας, Χάουαρντ Γκρεγκ Μπράουν, χαρακτηρίζοντας τις συναντήσεις "χρήσιμες".

    Οπως είπε ο κ. Κυπριανού αύριο θα δει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κι ολόκληρη την πολιτική ηγεσία, ενώ την Πέμπτη θα δώσει δημοσιογραφική διάσκεψη.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι δεν ισχυρίστηκε ότι ανέλαβαν οποιαδήποτε δέσμευση οι Αμερικανοί κι επανέλαβε ότι ο Πρόεδρος της Γιουγκοσλαβίας, Σλόμπονταν Μιλόσεβιτς, του ανέφερε πως ανέμενε (οι Αμερικανοί) να σεβαστούν την αποστολή του Προέδρου της Βουλής και να έδειχναν ότι θα ήθελαν να επιτύχει".

    Ερωτηθείς εαν εκτιμά ότι οι Αμερικανοί υποτίμησαν την πρωτοβουλία του,ο κ. Κυπριανού απάντησε αρνητικά, υπενθυμίζοντας ότι "οι Αμερικανοί κουβάλησαν τις οικογένειες των τριών στη Γερμανία να τους αναμένουν από τη Λάρνακα".

    Ο Πρόεδρος της Βουλής απέφυγε να σχολιάσει δημοσίευμα της ισραηλινής εφημερίδας "Jerousalem Post" την περασμένη Παρασκευή ότι ο Υπουργός Εξωτερικών της χώρας, Αριέλ Σαρόν προέβαινε επίσης σε ενέργειες για απελευθέρωση των τριών Αμερικανών στρατιωτών.

    "Δεν θέλω να σχολιάσω τις προσπάθεις άλλων", είπε ο κ. Κυπριανού, σημειώνοντας ότι "η δική μας η προσπάθεια, αν υπάρξουν οι συνθήκες, θα έχει μεγαλύτερες πιθανότητες επιτυχίας".

    Ο κ. Κυπριανού τόνισε ότι η πρωτοβουλία του δεν έχει στόχο να συγκεντρώσει ψήφους, επισημαίνοντας ότι "δεν προετοιμάζομαι για προεκλογική αναμέτρηση" και είπε ότι σχετικά σημερινά δημοσιεύματα "είναι είτε έλλειψη σωστών εκτιμήσεων, είτε κακές προθέσεις".

    Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες ότι βρετανικά πολεμικά αεροσκάφη βρίσκονται στη βάση Ακρωτηρίου και ανεφοδιάζονται με σκοπό να πάνε στην Αδριατική, ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι θα προσπαθήσει να διερευνήσει το θέμα, σημειώνοντας ότι έχει "κάποια αμφιβολία κατά πόσο αυτό προβλέπεται από τις συμφωνίες".

    Αναφερόμενος στην προσπάθεια για απελευθέρωση των δύο Αυστραλών πολιτών, ο κ. Κυπριανού είπε ότι όταν του διαβιβάσθη παράκληση για κάποια προσπάθεια "δεν είχε εγερθεί θέμα ότι προέβαιναν σε κάποιες ενέργειες που θεωρούνταν ότι ήταν κάποιας μορφής κατασκοπεία".

    Οπως είπε, σήμερα φαίνεται ότι υπάρχει τέτοιος ισχυρισμός από μέρους των αρχών στο Βελιγράδι, σημειώνοντας ωστόσο ότι ανέλαβε να επικοινωνήσει τηλεφωνικά είτε με τον Προέδρο της Βουλής είτε με τον Υπουργό Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας για να διαπιστώσει την "πραγματικότητα".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΑΧΡ)

    [06] Κατεχόμενα - Μείωση "στρατιωτική θητείας"

    Λευκωσία,Κύπρος,13/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Το ψευδοκράτος προβαίνει σε ενέργειες για μείωση της λεγόμενης "στρατιωτικής θητείας" στα κατεχόμενα.

    Σύμφωνα με την Τ/κ εφημερίδα "Γενή Ντεμοκράτ" για το σκοπό αυτό πραγματοποιούνται "διεργασίες".

    Σε δηλώσεις του ο κατοχικός ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, ανέφερε ότι στις συνομιλίες που διεξάγονται με τους λεγόμενους "στρατιωτικούς αρμοδίους", υπήρξε, δήθεν, "συμφωνία αρχής", για τη μείωση της "στρατιωτικής θητείας."

    Στο θέμα αναφέρεται και η "Γενί Ντουζέν" σήμερα και σημειώνει ότι οι "πολίτες" του ψευδοκράτους υποστηρίζουν μια τέτοια ενέργεια.

    Η εφημερίδα αναφέρει ότι εφόσον τόσο ο Ντενκτάς, όσο και ο λεγόμενος "πρωθυπουργός", Ντερβίς Ερογλου, με δηλώσεις τους, δέχονται πως δεν αποτελεί πρόβλημα η διάρκεια της "στρατιωτικής θητείας", τότε αυτή "θα πρέπει να μειωθεί το ταχύτερο δυνατόν."

    Ωστόσο, Τ/Κ εξέφρασαν αμφιβολία ως προς την ειλικρίνεια του Ντενκτάς και του Ερογλου στο θέμα αυτό.

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΑΧΡ)

    [07] Υπουργός Εσωτερικών - Πολιτική Αμυνα

    Λευκωσία,Κύπρος,13/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Μέχρι το τέλος Ιουνίου ο κυπριακός λαός θα γνωρίζει που υπάρχουν καταφύγια και ποιό καταφύγιο θα χρησιμοποιήσει σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης, ενώ μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου τα καταφύγια θα είναι κατάλληλα διαμορφωμένα κι επανδρωμένα ώστε να λειτουργούν με τις στοιχειώδεις διευκολύνσεις.

    Αυτό ανακοίνωσε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών, Χριστόδουλος Χριστοδούλου, ύστερα από πολύωρη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε με κύριο αντικείμενο την Πολιτική Αμυνα.

    Σύμφωνα με τον Υπουργό έχει γίνει σημαντική εργασία στον τομέα της υποδομής (για τα καταφύγια) αλλά απομένει αρκετή εργασία ως προς συγκεκριμένες στοχεύσεις κι ιδιαίτερα ως προς την υλοποίηση σχεδίων, προγραμμάτων κι έργων.

    Ο κ. Χριστοδούλου είπε ότι η "Πολιτική Αμυνα πρέπει να βρίσκεται στη θέση εκείνη που να λειτουργεί πλήρως και αποτελεσματικά, τόσο σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης" τόσο από στρατιωτικής πλευράς, όσο και σε περίπτωση έκτακτων φυσικών συμβάντων, όπως οι σεισμοί.

    Ο Υπουργός Εσωτερικών είπε επίσης ότι από πλευράς υποδομής έχει συσταθεί το Κεντρικό και τα επαρχιακά συμβούλια της Πολιτικής Αμυνας, έχουν εγκριθεί οι αναγκαίες νομοθεσίες κι έχουν γίνει οι βασικές θεσμικές ρυθμίσεις.

    Ανέφερε επίσης ότι στη σημερινή σύσκεψη αποφασίστηκε ότι μέχρι τέλος Απριλίου θα πρέπει να έχουν στελεχωθεί σε ικανοποιητικό βαθμό τα επαρχιακά συμβούλια.

    Επίσης μέχρι το τέλος Ιουνίου θα πρέπει να έχουν καταγραφεί και αξιολογηθεί τα καταφύγια που θα χρησιμοποιούνται σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης ενώ το κοινό θα πρέπει να ενημερωθεί ως προς το ποιό καταφύγιο θα χρησιμοποιήσει.

    Παράλληλα μέχρι το τέλος του χρόνου θα πρέπει να έχουν ολοκληρωθεί οι αξιολογήσεις κι όλες εκείνες οι επιβαλλόμενες στοιχειώδεις εργασίες για τη λειτουργική διαμόρφωση των καταφυγίων.

    Ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ακόμα ότι μέχρι τις 15 Μαϊου θα διεξαχθούν ασκήσεις σε οκτώ ακριτικά σχολεία που βρίσκονται σε όλο το μήκος της γραμμής αντιπαράταξης, ενώ μέχρι το τέλος Ιουνίου θα πρέπει να έχουν περατωθεί όλα τα σχέδια για τα σχολεία που βρίσκονται κατά μήκος της γραμμής αντιπαράταξης.

    Οπως είπε ο κ. Χριστοδούλου, στη σύσκεψη συζητήθηκε επίσης και το θέμα των σεισμών κι αποφασίστηκε όπως μέχρι το τέλος Ιουνίου περατωθεί το γενικό παγκύπριο και τα επαρχιακά σχέδια - πλαίσια για την αντιμετώπιση σεισμών, ενώ μέχρι το τέλος Δεκεμβρίου θα πρέπει να περατωθεί η επεξεργασία των λεπτομερειακών επαρχιακών και τομεακών σχεδίων αντιμετώπισης σεισμών κι άλλων έκτακτων φυσικών συμβάντων.

    Επίσης αποφασίστηκε να πραγματοποιηθούν επαφές με την ηγεσία της Ενωσης Συντακτών Κύπρου για ανταλλαγή απόψεων και κατάρτιση σχεδίου αξιοποίησης των ΜΜΕ αλλά και διευκρίνισης του ρόλου και του προορισμού τους σε περίπτωση έκτακτης ανάγκης.

    Απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι το παράδειγμα της Γιουγκοσλαβίας έχει δημιουργήσει πρόσθετη υποκίνηση στη δημιουργία πολιτικής Αμυνας, πρόσθεσε ωστόσο ότι η ανάγκη οργάνωσης Πολιτικής Αμυνας που να ανταποκρίνεται σε έκτακτες ανάγκες, (στρατιωτικές και φυσικών φαινομένων) υπήρχε έκδηλη από το 1974.

    Είπε επίσης ότι μιλούμε για ομαδικά και για ατομικά καταφύγια ενώ έχει κατατεθεί νομοσχέδιο στη Βουλή, όπου υπάρχει πρόνοια για τη δημιουργία καταφυγίων στις νεο - ανεγειρόμενες οικοδομές.

    Αναφορικά με το κόστος που θα στοιχίσει στο κράτος η δημιουργία των καταφυγίων, ο Υπουργός Εσωτερικών είπε ότι "δεν μιλάμε για μεγάλα κόστα", και πρόσθεσε ότι οι δαπάνες θα εξασφαλιστούν από τον κρατικό προϋπολογισμό για την Πολιτική Αμυνα.

    Σ' άλλη ερώτηση εαν θα χρησιμοποιηθούν κι εμπειρογνώμονες από το εξωτερικό για την καταγραφή κι αξιολόγηση των καταφυγίων, ο κ. Χριστοδούλου απάντησε ότι βασικά θα χρησιμοποιηθεί το ΕΤΕΚ, μη αποκλείοντας ωστόσο το ενδεχόμενο μετάκλησης ειδικών.

    Ο Υπουργός Εσωτερικών ανέφερε ότι πρέπει να "δουλέψουμε σκληρά, κυρίως με βάση τον εθελοντισμό..." Πρόσθεσε ότι θα υπάρξει πρόγραμμα εκπαίδευσης και κατάρτισης στελεχών και απλών πολιτών.

    Τέλος ανέφερε ότι έχει ανατεθεί στο Γεώργιο Χαραλαμπίδη, πρώην Υπουργό Αμυνας, να ενεργεί ως συντονιστής μεταξύ της Πολιτικής Αμυνας και του Γενικού Επιτελείου Εθνικής Φρουράς για την επίτευξη της μεγαλύτερης δυνατής συνεργασίας ή και επίλυσης οποιονδήποτε προβλημάτων που τυχόν να προκύψουν.

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΑΧΡ)

    [08] Κύπρος - Γενεύη - Πολιτιστική Κληρονομιά

    Λευκωσία,Κύπρος,13/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στη Γενεύη, Πρέσβης Πέτρος Ευτυχίου, κατήγγειλε ότι η τουρκική πολιτική από το 1974, δεν στοχεύει μόνο εναντίον του κυπριακού λαού αλλά και της ιστορικής και πολιτιστικής του ταυτότητας.

    Ο κ. Ευτυχίου προέβη στη δήλωση αυτή σε παρέμβασή του κατά τη διάρκεια συζήτησης στη Γενεύη, στο πλαίσιο της 55ης Συνόδου της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων με θέμα "εξαφανίσεις, εικονικές εκτελέσεις και θρησκευτική μισαλλοδοξία".

    Οπως ανέφερε, η "Κύπρος είχε την ατυχία να βιώσει τη συστηματική καταστροφή της πολιτιστικής της κληρονομιάς, τόσο κατά τη διάρκεια της τουρκικής εισβολής του 1974, όσο και στη συνέχεια, ως αποτέλεσμα της τουρκικής πολιτικής για συστηματική εξαφάνιση κάθε στοιχείου του πολιτισμού, που άνθισε για χιλιετίες στην Κύπρο".

    Ο κ. Ευτυχίου είπε ότι "η κυβέρνηση της Κύπρου καταβάλλει κάθε προσπάθεια για να επανακτήσει ό,τι μπορεί να διασωθεί από τις κυπριακές αρχαιότητες", ευχαρίστησε όσους βοήθησαν κι επανέλαβε την έκκληση της Κυπριακής Δημοκρατίας "για βοήθεια στον εντοπισμό και επιστροφή των συλημένων θησαυρών της ιστορίας και του πολιτισμού μας".

    Ο Πρέσβης της Κύπρου στη Γενεύη, αναφέρθηκε στην καταστροφή των εκκλησιών στα κατεχόμενα κυπριακά εδάφη από τους Τούρκους, και παρουσίασε στοιχεία, όπως αυτά δημοσιεύονται στον Τ/κ Τύπο.

    Ανέφερε ότι πριν την τουρκική εισβολή του 1974, στα κατεχόμενα υπήρχαν περισσότερες από 520 ελληνορθόδοξες κι αρμενικές εκκλησίες, από τις οποίες, 100 έχουν λεηλατηθεί, 68 έχουν μετατραπεί σε τζαμιά, 14 χρησιμοποιούνται από τα τουρκικά κατοχικά στρατεύματα, πέντε χρησιμοποιούνται ως στάβλοι και μια ως αχυρώνας.

    Ανέφερε επίσης ότι τα περισσότερα από τα ελληνορθόδοξα κι αρμενικά κοιμητήρια έχουν καταστραφεί κι ότι κλεμμένες εικόνες, ψηφιδωτά, σκεύη και άλλα αντικείμενα των εκκλησιών, εμφανίζονται σε γκαλερί και σε άλλα μέρη παγκόσμια.

    Ο κ. Ευτυχίου σημείωσε ότι "η σύλληψη στη Γερμανία το 1997, Τούρκου λαθρεμπόρου έργων τέχνης, έφερε στην επιφάνεια χιλιάδες κλεμμένων εικόνων, από 46 εκκλησίες των κατεχομένων εδαφών μας" προσθέτοντας ότι υπολογίζεται πως συνολικά "15 χιλιάδες εικόνες έχουν εξαφανιστεί".

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΑΧΡ)

    [09] ΗΠΑ - Απαγόρευση εισαγωγής εκκλησιαστικού υλικού - Κύπρος

    Λευκωσία,Κύπρος,13/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Οι ΗΠΑ έχουν από σήμερα επιβάλει επείγον περιορισμό στην εισαγωγή εκκλησιαστικού κι εθνολογικού υλικού της Βυζαντινής περιόδου από την Κύπρο, εκτός κι αν αυτό συνοδεύεται από άδεια εξαγωγής, η οποία θα εκδίδεται από την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας.

    Ανακοίνωση της Πρεσβείας των ΗΠΑ στη Λευκωσία αναφέρει ότι την απόφαση πήρε ο αναπληρωτής Διευθυντής του Αμερικανικού Γραφείου Πληροφοριών Πέν Κέμπολ, ύστερα από υπόδειξη της Πολιτιστικής Συμβουλευτικής Επιτροπής και σε ανταπόκριση αιτήματος από την κυβέρνηση της Κυπριακής Δημοκρατίας, για προστασία της πολιτιστικής της κληρονομιάς βάσει του Αρθρου 9 της Σύμβασης της ΟΥΝΕΣΚΟ για τα Μέσα Απαγόρευσης και Πρόληψης Παράνομης Εισαγωγής, Εξαγωγής και Μεταφοράς Πολιτιστικής Περιουσίας.

    "Τόσο οι ΗΠΑ, όσο και η Κύπρος είναι μέλη αυτής της Σύμβασης, η οποία αποτελεί ένα διεθνές πλαίσιο συνεργασίας μεταξύ των χωρών για τη μείωση της παράνομης μετακίνησης πολιτιστικής περιουσίας μεταξύ διεθνών συνόρων", προστίθεται στην ανακοίνωση.

    Σημειώνει δε ότι "η Κύπρος είναι η πρώτη Μεσογειακή χώρα που ζήτησε τη βοήθεια των ΗΠΑ για την προστασία της πολιτιστικής της κληρονομιάς".

    Στην ανακοίνωση, αναφέρεται ότι "το υλικό της Βυζαντινής περιόδου, που βρίσκεται στην Κύπρο, μεταξύ των οποίων και μερικά από τα καλύτερα κομμάτια Βυζαντινής τέχνης που υπάρχουν στο κόσμο, υποδηλώνουν το πολύ υψηλό καλιτεχνικό επίπεδο της Κύπρου".

    Παράλληλα προσθέτει ότι "η διεθνής αναγνώριση ορισμένων Βυζαντινών μνημείων που βρίσκονται στο νησί, τεκμηριώνεται με τις αναφορές στο Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς".

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΑΧΡ)

    [10] Κύπρος - Επίσκεψη Ομάδας Φιλίας Γαλλίας - Κύπρου

    Λευκωσία,Κύπρος,13/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Φθάνει απόψε στην Κύπρο για πενθήμερη επίσκεψη αντιπροσωπεία της Ομάδας Φιλίας Γαλλίας - Κύπρου στη Γαλλική Γερουσία μετά από πρόσκληση της Βουλής των Αντιπροσώπων.

    Της αντιπροσωπείας ηγείται ο Γερουσιαστής Marc Massion του Σοσιαλιστικού Κόμματος ενώ συμμετέχουν οι Γερουσιαστές Hubert Durand - Chastel, Georges Berchet και Gerard Roujas.

    Κατά τη διάρκεια της επίσκεψής της στην Κύπρο, η αντιπροσωπεία θα γίνει δεκτή από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και τον Πρόεδρο της Βουλής, ενώ θα έχει συναντήσεις με τον Πρόεδρο και τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εξωτερικών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων.

    Η αντιπροσωπεία θα έχει ακόμα επαφές με τον Επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας για την Ενταξη της Κύπρου στην ΕΕ, Γιώργο Βασιλείου, και το Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Εξωτερικών.

    Θα έχει επίσης χωριστές συναντήσεις με τους Δημάρχους και μέλη των Δημοτικών Συμβουλίων Λευκωσίας, Λευκάρων και Πόλης Χρυσοχούς.

    Οι Γάλλοι Γερουσιαστές θα επισκεφθούν τη γραμμή κατάπαυσης του πυρός στη Λευκωσία και θα παραστούν στην τελετή των αποκαλυπτηρίων, από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, αναμνηστικού λίθου στον αρχαιολογικό χώρο Χοιροκοιτίας, με την ευκαιρία της ένταξης του νεολιθικού οικισμού, στον Κατάλογο Παγκόσμιας Κληρονομιάς της UNESCO.

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΑΧΡ)

    [11] Κυπριανού - Γιουγκοσλάβος ΥΠΕΞ - Αυστραλοί

    Λευκωσία,Κύπρος,13/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Οι δύο Αυστραλοί που κρατούνται στη Γιουγκοσλαβία, εκ πρώτης όψεως είναι αναμεμειγμένοι με άλλα πρόσωπα σε θέματα κατασκοπείας, δήλωσε σήμερα στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Βουλής, Σπύρος Κυπριανού.

    Οπως ανέφερε ο κ. Κυπριανού, είχε σημέρα το απόγευμα τηλεφωνική συνομιλία με τον Υπουργό Εξωτερικών της Γιουγκοσλαβίας για το θέμα των δύο Αυστραλών, μετά από παράκληση που διαβιβάστηκε από την κυβέρνηση της Αυστραλίας, για κάποια προσπάθεια απελευθέρωσης των δύο αυτών προσώπων.

    Ο Γιουγκοσλάβος ΥΠΕΞ είπε ότι "δυστυχώς, εκ πρώτης όψεως, φαίνεται να είναι αναμεμειγμένοι και οι δύο Αυστραλοί, μαζί με κάποιους άλλους, σε θέματα κατασκοπείας", όπως ανέφερε στο ΚΥΠΕ ο Πρόεδρος της Βουλής.

    Ο κ. Κυπριανού είπε ότι ο Γιουγκοσλάβος ΥΠΕΞ του ανέφερε ότι έχει ήδη διαβιβάσει την εξέλιξη αυτή στην κυβέρνηση της Αυστραλίας.

    Ο Πρόεδρος της Βουλής είπε ότι θα είχε στη συνέχεια τηλεφωνική επικοινωνία με τον Υπατο Αρμοστή της Αυστραλίας στην Κύπρο, για να του αναφέρει τη συζήτηση που είχε με το Γιουγκοσλάβο ΥΠΕΞ.

    Πρόσθεσε ότι θα "αναμένουμε να ολοκληρωθούν οι ανακρίσεις, για να δούμε τί άλλο μπορεί να γίνει".

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΓ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 24 April 1999 - 18:01:55 UTC