Browse through our Interesting Nodes of International Affairs & Organizations Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Saturday, 20 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 99-04-16

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Δημοκρατίας - Αθήνα
  • [02] ΥΠΕΞ - Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη
  • [03] Συνάντηση ΓΔ ΥΠΕΞ - Χέρκους
  • [04] Τυφλοί ποδηλατιστές - Κύπρος
  • [05] Επαλξη Ανασυγκρότησης Κέντρου - Σοσιαλδημοκρατία
  • [06] "Human Rights Watch" - Τουρκία - Ελεύθερη έκφραση
  • [07] Σύνοδος - ΜΚΕ - ΕΕ - Κύπρου
  • [08] Υπ. Οικονομικών - Ευρωπαϊκή Τράπεζα Αναπτύξεως
  • [09] ΕΕ - Κύπρος Χρηματοδοτικές συμφωνίες
  • [10] Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Κύπρος - Ψήφισμα

  • [01] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Αθήνα

    Λάρνακα,Κύπρος,16/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, αναχώρησε στις 4 το απόγευμα στην Αθήνα για ιδιωτική επίσκεψη.

    Η επίσκεψη του Προέδρου θα είναι διήμερη και σε αυτήν συνοδεύεται από τη σύζυγό του.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης δεν προέβη σε οποιεσδήποτε δηλώσεις πριν την αναχώρησή του για την ελληνική πρωτεύουσα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΜΚ/ΜΜ)

    [02] (Κ) ΥΠΕΞ - Ευρωμεσογειακή Διάσκεψη

    Λευκωσία,Κύπρος,16/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης, έκανε σήμερα δυο παρεμβάσεις στο πλαίσιο της συζήτησης οικονομικών θεμάτων και θεμάτων ανθρωπιστικής φύσεως, που έγινε κατά τη δεύτερη μέρα των εργασιών της Υπουργικής Διάσκεψης της Ευρωμεσογειακής Συνεταιρικής Σχέσης που πραγματοποιείται στη Στουτγκάρδη.

    Στην παρέμβαή του, ο κ. Κασουλίδης πρότεινε, μεταξύ άλλων, τη δημιουργία Ευρωμεσογειακής Τράπεζας Αναπτύξεως μέσω της οποίας θα προωθείται η οικονομική ανάπτυξη της περιοχής, δια της χρηματοδότησης έργων υποδομής και αναπτυξιακών έργων στις χώρες της Μεσογείου.

    Η Κύπρος, τόνισε, υπό το φως της εμπειρίας της ως επιχειρηματικό και οικονομικό κέντρο θα καταθέσει λεπτομερή και συγκεκριμένη πρόταση για τους σκοπούς της Ευρωμεσογειακής Τράπεζας Αναπτύξεως, η οποία θα τεθεί προς συζήτηση στην Υπουργική συνάντηση για τις επενδύσεις, που οργανώνεται το ερχόμενο έτος στην Πορτογαλία.

    Στην παρέμβασή του στη συζήτηση για τα ανθρωπιστικά θέματα, ο ΥΠΕΞ αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην παράνομη μετανάστευση και τη θυματοποίηση μεταναστών και προσφύγων από ασύδοτους λαθρέμπορους.

    Στη συνέχεια παίρνοντας ως παράδειγμα την υπάρχουσα συνεργασία μεταξύ της ΕΕ και των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης, πρότεινε την εγκαθίδρυση ομάδας εμπειρογνωμόνων από όλες τις χώρες της Ευρωμεσογειακής Συνεταιρικές Σχέσης.

    Στόχος της θα είναι η εξεύρεση και υποβολή μέτρων και τρόπων για αντιμετώπιση της παράνομης διακίνησης λαθρομεταναστών και των συνεπειών της.

    Ο κ. Κασουλίδης εισηγήθηκε επίσης τη σύναψη διμερών συμφωνιών μεταξύ ενδιαφερομένων χωρών για αντιμετώπιση των πιο πάνω προβλημάτων και αναφέρθηκε στην πρόσφατη σύναψη σχετικής συμφωνίας μεταξύ Κύπρου και Λιβάνου.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΜ)

    [03] (Κ) Συνάντηση ΓΔ ΥΠΕΞ - Χέρκους

    Λευκωσία,Κύπρος,16/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Λήξαν θα πρέπει να θεωρείται το θέμα που προέκυψε από τις δηλώσεις της Εκπροσώπου του ΓΓ του ΟΗΕ, Αν Χέρκους, κατά την προχθεσινή διάσκεψη Τύπου και που αφορούσαν την απόφαση για εγκατάσταση ειρηνευτικής δυνάμης στην Κύπρο.

    Σημερινή ανακοίνωση του ΥΠΕΞ αναφέρει ότι ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, Αλέκος Σιάμπος και η εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ στην Κύπρο, Αν Χέρκους, συζήτησαν κατά τη διάρκεια σημερινής συνάντησής τους τα θέματα που προέκυψαν κατά την ενημέρωση που έκαμε η κ. Χέρκους σε δημοσιογράφους την περασμένη Τετάρτη.

    Σύμφωνα με την επίσημη ανακοίνωση, υπό το φως των εξηγήσεων που δόθηκαν και των διευκρινίσεων που έγιναν και από τις δυο πλευρές κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι δεν υπάρχει βάση για οποιαδήποτε παρεξήγηση ή λανθασμένες εντυπώσεις και ότι δεν εξυπηρετείται κανένας χρήσιμος σκοπός με την περαιτέρω συνέχιση του θέματος.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΜ)

    [04] (Κ) Τυφλοί ποδηλατιστές - Κύπρος

    Λευκωσία,Κύπρος,16/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Διεθνής ομάδα 26 ποδηλατιστών μελών της οργάνωσης Cyclo - Tandemist Formidable, που έχει της έδρα της στη Γαλλία, φθάνει την ερχόμενη Κυριακή στην Κύπρο για να καλύψει μέσα σε έξι μέρες απόσταση 400 χιλιομέτρων στην ελεύθερη Κύπρο, με 13 ποδήλατα που θα φέρει στο νησί μαζί της.

    Αξιοσημείωτο είναι το γεγονός ότι τα μισά από τα 26 μέλη της αποστολής είναι άτομα με προβλήματα όρασης.

    Τα ποδήλατα θα οδηγούνται από άτομα που βλέπουν ενώ οι τυφλοί συνεπιβάτες τους θα έχουν τον έλεγχο της ταχύτητας.

    Την ερχόμενη Δευτέρα η διεθνής ομάδα των ποδηλατιστών θα πλαισιωθεί από τρια διθέσεα ποδήλατα της ποδηλατικής ομάδας της Παγκύπριας Οργάνωσης Τυφλών για ένα γύρο στη Λευκωσία.

    Η μικτή ομάδα των Κυπρίων και ξένων ποδηλατιστών θα τερματίσει στο ξενοδοχείο Φόρουμ, στις 7 το βράδυ, όπου θα δοθεί δημοσιογραφική διάσκεψη.

    Εξάλλου, κατά τη διάρκεια της παραμονής τους στην Κύπρο οι ποδηλατιστές θα γίνουν δεκτοί από δημοτικές και άλλες αρχές των ελεύθερων πόλεων της Κύπρου.

    Βασικός στόχος τςη ομάδας αυτής είναι όπως τα μέλη της μοιραστούν τις εμπειρίες και τα αισθήματά τους ως οδηγοί και συνοδηγοί διθέσεων ποδηλάτων αλλά και να μεταφέρουν στο κοινό τη μεγάλη απόλαυση που νιώθουν οι τυφλοί όταν οδηγούν ποδήλατο.

    Τα διπλά ποδήλατα χρησιμοποιούνται σε πολλές χώρες του κόσμου από τους τυφλούς για τη φυσική τους άσκηση, για να πηγαίνουν εκδρομές κατά τον ελεύθερό τους χρονου, ακόμα όμως και για τη μετάβασή τους στους χώρους εργασίας τους με φίλους και συναδέλφους.

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΜΜ)

    [05] (Κ) Επαλξη Ανασυγκρότησης Κέντρου - Σοσιαλδημοκρατία

    Λευκωσία,Κύπρος,16/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Την απόφαση της Επαλξης Ανασυγκρότησης του Κέντρου (ΕΑΚ) όσον αφορά τη δημιουργία ενός Σοσιαλδημοκρατικού Κινήματος θα λάβει την Τρίτη το Ευρύτερο Συντονιστικό Σώμα της Επαλξης "μετά από, ίσως, μία νέα συνάντηση με το ΣΚ ΕΔΕΚ."

    Αυτό αναφέρει η ΕΑΚ σε σχετική της ανακοίνωση, εκφράζοντας τη λύπη της για τις εξελίξεις σχετικά με την απόφαση της ΚΕ της ΕΔΕΚ να διακόψει τις επαφές με τους Ενωμένους Δημοκράτες (ΕΔΗ) και τους Νέους Ορίζοντες.

    Ωστόσο, η Επαλξη αντιλαμβάνεται, όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, "τους λόγους που οδήγησαν την ΚΕ της ΕΔΕΚ στη λήψη της απόφασης της, γιατί πράγματι αναλώθηκε πάρα πολύς χρόνος στις συζητήσεις των θέσεων ορισμένων φορέων σε σχέση με το Κυπριακό, με συνέπεια τον αποπροσανατολισμό της προσπάθειας."

    Η Επαλξη, όπως σημειώνεται, ενημερώθηκε χθες από τον Πρόεδρο της ΕΔΕΚ, Βάσο Λυσσαρίδη, για την απόφαση της Κεντρικής της Επιτροπής.

    Θα εξακολουθήσει, όμως, να συμμετέχει "με τον ίδιο τρόπο" στην προσπάθεια για την υλοποίηση "της ανασυγκρότησης του χώρο του Κέντρου και της δημιουργίας ενός νέου Σοσιαλδημοκρατικού Κινήματος πολιτών," που όπως γράφει, "εξακολουθεί να υφίσταται."

    Αναφέρεται επίσης ότι η θέση της Επαλξης "όσον αφορά τις διαφωνίες σε σχέση με το πλαίσιο αρχών για το Κυπριακό, ήταν να προχωρήσουμε στη δημιουργία του νέου σχήματος και να συζητηθούν οι όποιες διαφορές στα νέα συλλογικά σώματα, χωρίς προδεσμεύσεις με βάση τις προηγούμενες θέσεις των επί μέρους φορέων, λαμβάνοντας υπόψη τα όσα αναφέρονταν ήδη στο πλαίσιο αρχών."

    Εκφράζει λύπη για το ότι δεν λήφθηκαν με "δημοκρατικές διαδικασίες και διαφανή συζήτηση οι τελικές αποφάσεις ώστε να καθοριστεί επίσημα η νέα γραμμή του κινήματος."

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΜΜ)

    [06] (Κ) "Human Rights Watch" - Τουρκία - Ελεύθερη έκφραση

    Λευκωσία,Κύπρος,16/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Αυθαίρετοι και παρόλογοι νόμοι στην Τουρκία περιορίζουν την ελεύθερη έκφραση, αλλά και τα πολιτικά δικαιώματα και το δικαίωμα στην εκπαίδευση, επισημαίνει έκθεση του μη κυβερνητικού οργανισμού "Human Rights Watch", που εδρεύει στη Νέα Υόρκη.

    Η έκθεση υπογραμμίζει ότι όσοι γράφουν για θέματα, τα οποία, σύμφωνα με το τουρκικό Σύνταγμα, σχετίζονται με την εθνική ασφάλεια της χώρας, κινδυνεύουν από κατασταλτικά μέτρα, όπως φυλάκιση και πρόστιμο, αλλά ακόμα και θάνατο.

    Συγκεκριμένα, τα πιο πάνω αναφέρονται σε χθεσινή ανακοίνωση του "Human Rights Watch", με την ευκαιρία της έκθεσής του που δόθηκε στη δημοσιότητα την ίδια μέρα υπό τον τίτλο "Παραβιάσεις της Ελεύθερης Εκφρασης στην Τουρκία".

    Στην ανακοίνωση επισημαίνεται ότι η παρούσα προεκλογική περίοδος στην Τουρκία χαρακτηρίζεται από πολλών ειδών παραβιάσεις της ελεύθερης έκφρασης που περιγράφονται στην έκθεση, όπως οι καταγγελίες και παρενόχληση Ισλαμιστών και Κούρδων πολιτικών.

    Οπως τονίζει και η Χόλι Κάρτνερ, Διευθύντρια του Τμήματος Ευρώπης και Κεντρικής Ασίας του "Human Rights Watch", "οι εκλογές δεν είναι η μόνη διαδικασία μιας δημοκρατίας".

    "Μερικοί από τους νόμους της Τουρκίας περιορίζουν σημαντικά το δικαίωμα της ελεύθερης έκφρασης, το οποίο διασφαλίζεται από το διεθνές δίκαιο και αποτελούν ένδειξη ότι η δημοκρατία και ο σεβασμός των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έχουν πολύ δρόμο να διανύσουν στην Τουρκία", προσθέτει η κ. Κάρτνερ.

    Σύμφωνα με την έκθεση, στην Τουρκία μπορούν να εκφραστούν πολλές απόψεις για τα περισσότερα θέματα, κάτι όμως που δεν ισχύει για θέματα που θεωρούνται ως "απειλή στην εθνική ασφάλεια" και όσοι γράφουν για τα θέματα αυτά, κινδυνεύουν από κατασταλτικά μέτρα, περιλαμβανομένης της φυλάκισης, του προστίμου, ενώ αριθμός δημοσιογράφων "έχουν δολοφονηθεί από περίεργα εκτελεστικά αποσπάσματα, τα οποία πιστεύεται ότι συνδέονται με τις τουρκικές δυνάμεις ασφαλείας".

    Εξάλλου, σημειώνεται στην έκθεση, στη χώρα περιορίζονται και τα πολιτικά δικαιώματα, καθώς και το δικαίωμα στην εκπαίδευση και διευκρινίζεται ότι η δράση πολιτικών κομμάτων, συνδεομένων με ισλαμικά ή κουρδικά κινήματα, έχει απαγορευτεί, ενώ η χρήση της κουρδικής γλώσσας απαγορεύεται στα ΜΜΕ και την εκπαίδευση.

    Η έκθεση αναφέρει, εξάλλου, ότι παραβιάσεις του δικαιώματος της ελεύθερης έκφρασης, όπως απαγωγές και δολοφονίες δημοσιογράφων, γίνονται και από το PKK.

    Ο οργανισμός "Human Rights Watch" καλεί την Τουρκία να προσαρμόσει τη νομοθεσία της όσον αφορά την ελεύθερη έκφραση προς τα διεθνή επίπεδα και συγκεκριμένα την πρόνοια του Συντάγματος βάσει της οποίας "ουδεμία προστασία παρέχεται σε σκέψεις και απόψεις που αντιβαίνουν προς τα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας".

    Την καλεί επίσης να αναθεωρήσει την πρόνοια του Συντάγματος που επιτρέπει στους εισαγγελείς να κατάσχουν εκδόσεις χωρίς προηγούμενη εντολή Δικαστηρίου, το Αρθρο 8 του Αντιτρομοκρατικού Νόμου που απαγορεύει την ούτω καλούμενη "αποσχιστική προπαγάνδα" και πρόνοιες του ποινικού κώδικα που απαγορεύουν τη δημοσίευση άρθρων, τα οποία "κάνουν τα άτομα απρόθυμα να υπηρετήσουν στο στρατό".

    Τέλος, η έκθεση καλεί την κυβέρνηση των ΗΠΑ, τον Οργανισμό για την Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη, το Συμβούλιο της Ευρώπης και την Ευρωπαϊκή Ενωση να εκφράσουν την ανησυχία τους στην τουρκική κυβέρνηση για τους περιορισμούς στην ελεύθερη έκφραση στη χώρα και "να επιμείνουν σε βελτιώσεις στον τομέα αυτό, ως προϋπόθεση για ευρύτερες σχέσεις" μαζί της.

    Ολόκληρη η έκθεση βρίσκεται στο Ιντερνετ στη διεύθυνση http://www.hrw.org/reports/1999/turkey.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΜ)

    [07] (Κ) Σύνοδος - ΜΚΕ - ΕΕ - Κύπρου

    Λευκωσία,Κύπρος,16/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Αρχίζουν την Τρίτη, 20 Απριλίου, στο ξενοδοχείο Paphos Amathus στην Πάφο οι εργασίες της 15ης Συνόδου της Μικτής Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ευρωπαϊκής Ενωσης - Κύπρου (ΜΚΕ).

    Κατά τη διάρκεια της Συνόδου θα συζητηθούν η πολιτική κατάσταση στην Κύπρο και οι σχέσεις Κύπρου - ΕΕ, η εξέταση του κοινοτικού κεκτημένου και οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις, οι οικονομικές και τεχνικές πτυχές των ενταξιακών διαπραγματεύσεων.

    Θα συζητηθούν ακόμη το δικαίωμα της ελεύθερης ναυσιπλοϊας και η προστασία του περιβάλλοντος με ιδιαίτερη έμφαση στις επιπτώσεις των βρετανικών ασκήσεων στην περιοχή του Ακάμα. Οσον αφορά το τελευταίο αυτό θέμα η ΜΚΕ θα πραγματοποιήσει επίσκεψη εργασίας στην περιοχή Ακάμα.

    Τις εργασίες της Συνόδου θα προσφωνήσουν εκπρόσωποι της γερμανικής προεδρίας της ΕΕ, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής καθώς και ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης.

    Από πλευράς Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου στη Σύνοδο συμμετέχουν ο Συμπρόεδρος της ΜΚΕ, Φιλίπ Μονφίς, η 1η Αντιπρόεδρος Μεχίτλτ Ρότε, ο 2ος Αντιπρόεδρος, Δημήτρης Τσάτσος, και η Αρχηγός της Σοσιαλιστικής Ομάδας στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, Πολίν Γκρίν.

    Συμμετέχουν επίσης ο εισηγητής της Επιτροπής Εξωτερικών Υποθέσεων, Αμυντικής Πολιτικής και Ασφάλειας του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου για την αίτηση της Κύπρου για ένταξη στην ΕΕ, Ολλανδός Ευρωβουλευτής, Γιαν Βίλεμ Μπέρτενς και οι Ευρωβουλευτές, Φρανσουάζ Γκροστέτ, Κωνσταντίνος Χατζηδάκης, Νικήτας Κακλαμάνης και ο Επικεφαλής των Ενταξιακών Διαπραγματεύσεων από πλευράς ΕΕ, Λεοπόλντ Μάουρερ.

    Την Αντιπροσωπεία της Βουλής των Αντιπροσώπων στη ΜΚΕ απαρτίζουν ο Συμπρόεδρος, Τάσσος Παπαδόπουλος, ο 1ος Αντιπρόεδρος, Ανδρέας Χρίστου, ο 2ος Αντιπρόεδρος, Δημήτρης Συλλούρης και τα μέλη της.

    Μετά το τέλος των εργασιών της Συνόδου, οι δύο Συμπρόεδροι, Φιλίπ Μονφίς και Τάσσος Παπαδόπουλος θα δώσουν κοινή δημοσιογραφική διάσκεψη στο ξενοδοχείο στην οποία θα παρουσιάσουν τα αποτελέσματα της Συνόδου.

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΜΜ)

    [08] (Κ) Υπ. Οικονομικών - Ευρωπαϊκή Τράπεζα Αναπτύξεως

    Λευκωσία,Κύπρος,16/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Για να συμμετάσχει στην Ετήσια Γενική Συνέλευση της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκροτήσεως και Αναπτύξεως, της οποίας η Κύπρος είναι ιδρυτικό μέλος, αναχώρησε σήμερα στο Λονδίνο ο Υπουργός Οικονομικών, Τάκης Κληρίδης.

    Αξίξει να σημειωθεί πως η Τράπεζα Ανασυγκροτήσεως και Αναπτύξεως χρηματοδοτεί τα αναπτυξιακά προγράμματα των χωρών της Κεντρικής και Ανατολικής Ευρώπης και της πρώην Σοβιετικής Ενωσης, τα οποία στοχεύουν στην εφαρμογή διαρθρωτικών και τομεακών οικονομικών μεταρρυθμίσεων, συμπεριλαμβανομένων αποκεντρώσεων και ιδιωτικοποιήσεων.

    Παραχωρεί, επίσης, συμβουλευτικές υπηρεσίες καθώς και τεχνική βοήθεια η οποία εντάσσεται στο πλαίσιο της γενικής πολιτικής της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Ανασυγκροτήσεως και Αναπτύξεως για να συμβάλει όσο το δυνατό πιο αποτελεσματικά στη μετεξέλιξη των οικονομιών των εν λόγω χωρών από κεντρικά κατευθυνόμενες σε οικονομίες ελεύθερης αγοράς.

    Στη Συνέλευση θα συμμετάσχουν εκπρόσωποι από 60 χώρες - μέλη και άλλους διεθνείς οργανισμούς.

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΜΜ)

    [09] (Κ) ΕΕ - Κύπρος Χρηματοδοτικές συμφωνίες

    Βρυξέλλες,Βέλγιο,16/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Δύο χρηματοδοτικές συμφωνίες ανάμεσα στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την Κύπρο, υπέγραψαν σήμερα στην έδρα της Κομισιόν ο αρμόδιος επίτροπος, Χανς Βαν Ντε Μπρούκ, και ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στις Βρυξέλλες, Πρέσβης Νίκος Αγαθοκλέους.

    Πρόκειται για μια Χρηματοδοτική Συμφωνία Διοικητικής Συνεργασίας και Τεχνικής Βοήθειας καθώς και Χρηματοδοτική Συμφωνία για τη Συμμετοχή της Κύπρου στα Κοινοτικά προγράμματα "Σωκράτης" "Λεονάρδος" και "Νεολαία για την Ευρώπη".

    Η χρηματοδότηση της Κύπρου θα γίνει μέσω του τέταρτου χρηματοδοτικού πρωτοκόλλου. (ΚΥΠΕ ΝΜ/ΜΜ)

    [10] (Κ) Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο - Κύπρος - Ψήφισμα

    Λευκωσία,Κύπρος,16/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο απορρίπτει την πρόταση του κατοχικού ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς, για συνομοσπονδία, τάσσεται υπέρ λύσης βασισμένης στη διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία και ζητεί από την Τουρκία και τους Τ/Κ να ανταποκριθούν στη χειρονομία του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη, για τους πυραύλους S300, με αντίστοιχα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, όπως η αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων.

    Ταυτόχρονα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο τονίζει ότι οι διαδικασίες επίλυσης του Κυπριακού και ένταξης του νησιού στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) είναι δυο χωριστές διαδικασίες και, συνεπώς, η μια δεν θα πρέπει να επηρεάζει την άλλη.

    Συγκεκριμένα, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο σε ψήφισμά του σχετικά με την Περιοδική Εκθεση της Επιτροπής για την Πρόοδο της Κύπρου προς την Προσχώρηση, που ενέκρινε χθες, επισημαίνει, μεταξύ άλλων, ότι "σύμφωνα με στοιχεία των Ηνωμένων Εθνών, ο πληθυσμός του βορείου τμήματος της Κύπρου απαρτίζεται από 89.000 Τ/Κ, 110.000 Τούρκους εποίκους προερχόμενους από την Ανατολία και τα τουρκικά στρατεύματα δυνάμεως 35.000 ανδρών, πράγμα που σημαίνει ότι το βόρειο τμήμα της Κύπρου κατοικείται κατά πλειονότητα από Τούρκους της ηπειρωτικής Τουρκίας".

    Στο ψήφισμα αναφέρεται ότι το Κοινοβούλιο εκτιμά ότι "η επίλυση του κυπριακού προβλήματος θα διευκολυνθεί από την απρόσκοπτη συνέχιση των ενταξιακών διαπραγματεύσεων, τονίζοντας, όμως, εμφαντικώς ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις θα πρέπει να παραμείνουν κεχωρισμένες από τις προσπάθειες για την εξεύρση λύσης του Κυπριακού".

    Το Κοινβούλιο εκτιμά "ότι η πρόταση του ηγέτη της Τ/κ κοινότητας, Ραούφ Ντενκτάς, 'για μια μόνιμη διευθέτηση στην Κύπρο', δεν είναι παρά μια προσπάθεια επιβολής ενός συνομοσπονδιακού μοντέλου με δυο ανεξάρτητες εξουσίες, σε αντίθεση προς τα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών".

    Στο ψήφισμά του, το Ευρωκοινοβούλιο επισημαίνει ότι "οι διαπραγματεύσεις για την επίλυση του Κυπριακού έχουν περιέλθει σε ουσιαστικό αδιέξοδο, λόγω της απροθυμίας του κ. Ντενκτάς να συμμετάσχει εκ νέου σε διαπραγματεύσεις, αν δεν γίνιουν δεκτοί ορισμένοι όροι".

    Αναφερόμενο πιο εκτεταμένα στο Κυπριακό, το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο "χαιρετίζει την απόφαση του Προέδρου της Κύπρου να μην προχωρήσει στην εγκατάσταση των πυραύλων SAM S 300 και καλεί τόσο την τουρκική κυβέρνηση, όσο και την Τ/κ κοινότητα, να ανταποκριθούν σε αυτή τη χειρονομία με αντίστοιχα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης, όπως η αποχώρηση των ξένων στρατευμάτων που είναι σταθμευμένα στο έδαφος της νήσου".

    Καλεί δε την Τουρκία "να αποσύρει τα στρατεύματά της από το βόρειο τμήμα της νήσου και να εφαρμόσει τα σχετικά ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών".

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο "χαιρετίζει την ομόφωνη αντίδραση εκ μέρους της ΕΕ, των Ηνωμένων Εθνών και των ΗΠΑ κατά της πρότασης του κ. Ντενκτάς" για συνομοσποδία, "δοθέντος ότι τούτο είναι αντίθετο προς τα πολυάριθμα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών (που έχουν ταχθεί υπέρ μιας δικοινοτικής και διζωνικής ομοσπονδίας με μια κυριαρχία και διεθνή οντότητα) και διότι θα αποτελούσε επιβράβευση της τουρκικής επιθετικότητας και της κατοχής από την Τουρκία, ενός τμήματος της Κύπρου".

    Το Κοινοβούλιο "επιδοκιμάζει τις καλές υπηρεσίες του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών", καλεί την Επιτροπή και το Συμβούλιο της ΕΕ "να εντείνουν τις προσπάθειές τους για την επίτευξη μιας μόνιμης λύσης στο Κυπριακό" και καλεί την κυπριακή κυβέρνηση "να τηρήσει την υπόσχεσή της για συμμετοχή και αντιπροσώπων της Τ/κ κοινότητας στην αντιπροσωπεία της Κύπρου στις ενταξιακές", αλλά και την Τ/κ πλευρά "να προσέλθει σε απευθείας ουσιαστικό διάλογο για τη λύση του Κυπριακού, υπό την αιγίδα του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών και στη βάση των ψηφισμάτων του ΟΗΕ".

    Αναφερόμενο σε κατά καιρούς δηλώσεις που συνδέουν την ενταξιακή πορεία με το Κυπριακό, το Κοινοβούλιο "καλεί όλα τα κράτη - μέλη να αποφύγουν τις δηλώσεις σχετικά με την τελική φάση των διαπραγματεύσεων, δοθέντος ότι οι ενταξιακές διαπραγματεύσεις και οι διαπραγματεύσεις για εξεύρεση λύσης του κυπριακού προβλήματος, αποτελούν χωριστές διαδικασίες".

    Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο καλεί επίσης την Επιτροπή και το Συμβούλιο "να ασκήσουν πίεση προς την Τουρκία, επισημαίνοντάς της ότι η ποιότητα των σχέσεων μεταξύ της ΕΕ και της Τουρκίας είναι θέμα που επίσης εξαρτάται από την τουρκική στάση στο θέμα της επίλυσης του Κυπριακού".

    Το Κοινοβούλιο χαιρετίζει την πρόοδο της Κύπρου όσον αφορά την προσαρμογή στο κοινοτικό κεκτημένο και "εκφράζει τη λύπη του για τις υφιστάμενες επί του παρόντος δυσκολίες σε ό,τι αφορά την εφαρμογή του κοινοτικού κεκτημένου σε ολόκληρη την Κύπρο, λόγω της συνεχιζόμενης κατοχής ενός τμήματος της νήσου και την άρνηση της Τ/κ ηγεσίας να συμμετάσχει στις διαπραγματεύσεις".

    Η Ευρωβουλή "εκφράζει τη λύπη της για τις δηλώσεις στις οποίες προέβησαν στις 9 Νοεμβρίου 1998 ορισμένα κράτη - μέλη της ΕΕ με τις οποίες τάχθηκαν κατά της ενσωμάτωσης της Κύπρου στην ΕΕ αν δεν αρθεί η διχοτόμηση, δοθέντος ότι τούτο αποδυναμώνει την κοινή εξωτερική πολιτική της ΕΕ και τον καταλυτικό ρόλο που μπορεί να διαδραματίσει η ενταξιακή διαδικασία στην επίλυση του Κυπριακού".

    Τέλος, το Ευρωκοινοβούλιο καλεί την Επιτροπή να προτείνει ένα χρηματοδοτικό μηχανισμό σε αντικατάσταση του χρηματοδοτικού πρωτοκόλλου, καθότι "η λήξη του τέταρτου χρηματοδοτικού πρωτοκόλλου στο τέλος του 1999, θα στερήσει την Κύπρο από ένα χρηματοδοτικό μέσο στήριξης για τη διευκόλυνση της προσαρμογής στο κοινοτικό κεκτημένο και την προετοιμασία της προσχώρησης στην ΕΕ".

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΜ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 16 April 1999 - 18:46:14 UTC