Browse through our Interesting Nodes on the Greek Dining & Food Industry Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 99-04-24

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Αισθητή σεισμική δόνηση - Λευκωσία - Πάφος
  • [02] Αρμένιοι - Γενοκτονία
  • [03] Ποδόσφαιρο
  • [04] Καλαθόσφαιρα
  • [05] Υπουργός Γεωργίας Ελλάδας - Επίσκεψη - Κύπρος
  • [06] "Αγωγές" Ντενκτάς εναντίον Τ/Κ συγγραφέων
  • [07] Ετζεβίτ - S300
  • [08] Χασίπογλου - Δηλώσεις Κακλαμάνη
  • [09] ΕΕ - Υποψήφιες χώρες - Σύμποσιο - ΕΣΚ
  • [10] Τ/κ Τύπος - Κουίν - Ντενκτάς
  • [11] Κασουλίδης - Αντίδραση - Βομβαρδισμός Σερβικής Τηλεόρασης
  • [12] Μαντέλα - Κύπρος - Ηλιάδης - Υπατος Αρμοστής - Πραιτώρια
  • [13] Ετζεβίτ - Κατεχόμενα - Αφιξη

  • [01] Αισθητή σεισμική δόνηση - Λευκωσία - Πάφος

    Λευκωσία,Κύπρος,24/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ισχυρή σεισμική δόνηση μεγέθους 5 βαθμών στην κλίμακα Ρίχτερ, σημειώθηκε χθες βράδυ στην Τουρκία και έγινε αισθητή στην Κύπρο.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση του Τμήματος Γεωλογικής Επισκόπησης, η δόνηση σημειώθηκε στις 21.20 με επίκεντρο τον κόλπο της Αντάλειας στη Νότιο Τουρκία.

    Ο σεισμός έγινε ελαφρά αισθητός στην Πάφο και τη Λευκωσία.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΡΑΓ)

    [02] Αρμένιοι - Γενοκτονία

    Λευκωσία,Κύπρος,24/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Οι Αρμένιοι τιμούν σήμερα τη μνήμη των νεκρών της γενοκτονίας και απαιτούν από τη διεθνή κοινότητα την αναγνώριση και καταδίκη του αποτρόπαιου αυτού εγκλήματος της Τουρκίας.

    Στην Κύπρο, στον πλαίσιο εκδηλώσεων που οργανώνει η Αρμενική Μητρόπολη Κύπρου, θα τελεστεί το πρωί θεία λειτουργία και μνημόσυνο στην αρμενική εκκλησία στη Λευκωσία.

    Στη συνέχεια θα πραγματοποιηθεί πορεία, η οποία θα καταλήξει στο αμφιθέατρο της ΠΑΣΥΔΥ, όπου θα γίνει εκδήλωση καταδίκης της γενοκτονίας των Αρμενίων από τους Τούρκους.

    Οι εκδηλώσεις άρχισαν χθες το βράδυ με επιμνημόσυνη δέηση μπροστά από το μνημείο της αρμενικής γενοκτονίας, στο προαύλιο της αρμενικής εκκλησίας.

    Αύριο προγραμματίζεται εκδήλωση των Αρμενίων στο οδόφραγμα του Λήδρα Πάλας.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΑΧΡ)

    [03] Ποδόσφαιρο

    Λευκωσία,Κύπρος,24/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Με πέντε αγώνες αρχίζει το απόγευμα η 25η αγωνιστική του Παγκυπρίου Ποδοσφαιρικού Πρωταθλήματος Α' Κατηγορίας.

    Οι αγώνες, που αρχίζουν στις 16:45 το απόγευμα, είναι οι εξής: Νέα Σαλαμίνα - Ανόρθωση (Γήπεδο Αμμόχωστος)

    Εθνικός - Ευαγόρας (Δασάκι Αχνας) Αλκή - Ομόνοια (Νέο ΓΣΖ)

    Ολυμπιακός - Απόλλωνας (Μακάρειο Στάδιο) Αρης - Ε.Ν. Παραλιμνίου (Τσίρειο)

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΑΧΡ)

    [04] Καλαθόσφαιρα

    Λευκωσία,Κύπρος,24/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Πραγματοποιείται στις επτά απόψε στο γήπεδο "Ελευθερία" ο αγώνας Κύπρου - Γαλλίας για το Πανευρωπαϊκό Πρωτάθλημα Παίδων Καλαθόσφαιρας.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΑΧΡ)

    [05] Υπουργός Γεωργίας Ελλάδας - Επίσκεψη - Κύπρος

    Λευκωσία,Κύπρος,24/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Πρόγραμμα συνεργασίας μεταξύ Κύπρου και Ελλάδας στον αγροτικό τομέα για την περίοδο 1999 - 2001 θα υπογραφεί την ερχόμενη Δευτέρα από τον Υπουργό Γεωργίας, Φυσικών Πόρων και Περιβάλλοντος Κώστα Θεμιστοκλέους και τον Υπουργό Γεωργίας της Ελλάδας, Γεώργιο Ανωμερίτη, ο οποίος φθάνει στην Κύπρο αύριο μετά από πρόσκληση του Κύπριου ομολόγου του.

    Στα πλαίσια της επίσκεψής του, ο κ. Ανωμερίτης θα έχει επίσημες συνομιλίες με τον κ. Θεμιστοκλέους.

    Θα υπογραφεί επίσης σε επίπεδο Γενικών Διευθυντών, Πρόγραμμα δραστηριοτήτων για την υλοποίηση του Προγράμματος Συνεργασίας για το πρώτο έτος της συμφωνίας.

    Ο κ. Ανωμερίτης, θα γίνει δεκτός από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη. Θα συναντηθεί επίσης με τον Αρχιεπίσκοπο Χρυσόστομο και τον Πρόεδρο της Βουλής, Σπύρο Κυπριανού.

    Συνάντηση θα έχει επίσης και με τον ΕπικεφαλήςN της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, Γιώργο Βασιλείου, καθώς και με εκπροσώπους των αγροτικών οργανώσεων.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΑΧΡ)

    [06] "Αγωγές" Ντενκτάς εναντίον Τ/Κ συγγραφέων

    Λευκωσία,Κύπρος,24/04/1999 (ΚΥΠΕ - Αννα Ανδρέου)

    Λεγόμενες "αγωγές" εναντίον τριών Τ/Κ συγγραφέων "καταχώρησε" ο κατοχικός ηγέτης, Ραούφ Ντενκτάς, απαιτώντας αποζημίωση δισεκατομμυρίων τουρκικών λιρών επειδή αρθρογράφησαν εναντίον του.

    Οι Τ/Κ συγγραφείς Αρίφ Χασάν Ταχσίν και Κενάν Γιναντσί, και ο δημοσιογράφος και συγγραφέας Σενέρ Λεβέντ, οι οποίοι "διώκονται" από το Ντενκτάς, έγραψαν ότι ο κατοχικός ηγέτης ευθύνεται για τις δολοφονίες που διαπράχθηκαν από την τρομοκρατική οργάνωση TMT, της οποίας, όπως ο ίδιος ο Τ/Κ ηγέτης παραδέχθηκε, είναι ιδρυτής της.

    Επισημαίνουν ακόμη ότι στα κατεχόμενα δεν υπάρχει δημοκρατία και δικαιοσύνη κι ότι ο Ντενκτάς επηρεάζει τα λεγόμενα "δικαστήρια".

    Στο μεταξύ, με διακήρυξή της, η Οργάνωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στα κατεχόμενα ζητά την αλληλεγγύη οργανώσεων και ινστιτούτων ανά τον κόσμο για τους τρεις Τ/Κ που καταδιώκει ο Ντενκτάς.

    Η οργάνωση αναφέρει ότι ο Ντενκτάς, "ως αρχηγός του δεσποτικού καθεστώτος στη βόρεια Κύπρο, ο οποίος στηρίζεται από τον τουρκικό στρατό", χρησιμοποιεί όλα τα μέσα που διαθέτει για να τιμωρήσει τους τρεις Τ/Κ.

    Σύμφωνα με την ίδια οργάνωση ο Αρίφ Χασάν Ταχσίν έγραψε ότι ο Ντενκτάς είναι υπεύθυνος για τις δολοφονίες των δύο δικηγόρων, Αϊχάν Χικμέτ και Μουζαφέρε Γκιουρκάν που σκοτώθηκαν το 1962.

    Ο Σενέρ Λεβέντ σε άρθρο του, ισχυρίστηκε ότι ο Ντενκτάς συνεργάστηκε με τον τότε Υπουργό Εσωτερικών της Κυπριακής Δημοκρατίας, Πολύκαρπο Γιωρκάτζη, για να δολοφονήσουν τους δύο δικηγόρους.

    Επίσης, ο Κενάν Γινατσί κατηγόρησε το Ντενκτάς ότι προσχεδίασε δολοφονίες που διαπράχθηκαν τη δεκαετία του 1960.

    Η Οργάνωση Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων καλεί όσους ανησυχούν για την κατάσταση να θέσουν το ζήτημα σε όλα τα διεθνή ινστιτούτα "για να τεθεί τέρμα στην εκδικητική πολιτική του Ντενκτάς εναντίον αυτών που προσπαθούν να φέρουν την ειρήνη και τη δικαιοσύνη σε όλους τους ανθρώπους στην Κύπρο".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΑΧΡ)

    [07] Ετζεβίτ - S300

    Λευκωσία,Κύπρος,24/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Απειλές, εκτόξευσε και πάλι ο Μπουλέντ Ετζεβίτ για το θέμα των ρωσικών πυραύλων S300.

    Σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο, ο Ετζεβίτ είπε ότι η Τουρκία είναι σε θέση να πάρει "όλα εκείνα τα μέτρα που απαιτούνται για να αναχαιτίσει οποιαδήποτε απειλή που θα προέλθει από τους πυραύλους S300".

    Αναφερόμενος στην εγκατάσταση των πυραύλων S300 στην Κρήτη, ο Ετζεβίτ δήλωσε προκλητικά ότι αυτός ο βαθμός εξοπλισμός της Ελλάδας εναντίον της Τουρκίας "ζημιώνει μόνο την ίδια".

    Ισχυρίστηκε επίσης ότι "η Τουρκία δεν έχει βλέψεις εναντίον εδάφη κανενός" τη στιγμή, όπως είπε, που "οι Ελλαδίτες πολιτικοί παρουσιάζουν την Τουρκία ως κίνδυνο και στρέφονται εναντίον της."

    Ερωτηθείς κατά πόσο η Τουρκία προτίθεται να αναφέρει το εν λόγω θέμα στην Ευρωπαϊκή Ενωση, την Οργάνωση για Ασφάλεια και Συνεργασία στην Ευρώπη και το ΝΑΤΟ ο Ετζεβίτ απάντησε ότι το θέμα αυτό δεν το έχουν συζητήσει λεπτομερώς στην τουρκική κυβέρνηση και υπενθύμισε ότι ο Τούρκος ΥΠΕΞ, Ισμαίλ Τζεμ βρίσκεται στο εξωτερικό.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΝΓ/ΑΧΡ)

    [08] Χασίπογλου - Δηλώσεις Κακλαμάνη

    Λευκωσία,Κύπρος,24/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Στη δήθεν "ανάγκη επέμβασης της Τουρκίας στην Κύπρο το 1974" αναφέρθηκε ο λεγόμενος "πρόεδρος" της ψευδοβουλής, Ερτουγρούλ Χασίπογλου.

    Επιπλέον, ισχυρίστηκε ότι χωρίς την τουρκική εισβολή, "η Κύπρος δεν θα διέφερε από το Κόσοβο."

    Απαντώντας σε δηλώσεις του Προέδρου της Βουλής των Ελλήνων, ο Χασίπογλου, σύμφωνα με τον Τ/κ Τύπο, ισχυρίστηκε ότι ο Απόστολος Κακλαμάνης "παραποιεί", δήθεν, "τα γεγονότα της ιστορίας λόγω σωβινισμού και ότι είναι ανόητο να συγκρίνονται τα γεγονότα στο Κόσοβο με αυτά της Κύπρου υπέρ των ελληνικών θέσεων".

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΝΓ/ΑΧΡ)

    [09] ΕΕ - Υποψήφιες χώρες - Σύμποσιο - ΕΣΚ

    Λευκωσία,Κύπρος,24/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Αρχισε σήμερα στη Λευκωσία μονοήμερο συμπόσιο των Ενώσεων Συντακτών των έξι υποψηφίων χωρών για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, με την επισήμανση ότι τα Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης διαδραματίζουν κρίσιμο ρόλο στη διαμόρφωση της κοινής γνώμης αναφορικά με την ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

    Στο συμπόσιο καταδικάστηκαν και οι ΝΑΤΟϊκοί βομβαρδισμοί εναντίον της Γιουγκοσλαβίας, και ιδιαίτερα εναντίον δημοσιογραφικών στόχων.

    Κηρύσσοντας την έναρξη των εργασιών του συμποσίου, ο Υπουργός Εξωτερικών, Ιωάννης Κασουλίδης αναφέρθηκε στην παγκοσμιοποίηση και επεσήμανε το ρόλο των ΜΜΕ στην πορεία ένταξης της κάθε χώρας στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    "Τα ΜΜΕ", είπε, "καλούνται να ανταποκριθούν στην πολυδιάστατη πρόσκληση και πρόκληση που προσφέρει η πορεία αυτή".

    Ο κ. Κασουλίδης είπε ότι τα "βασικά δεδομένα της πρόκλησης αυτής εντοπίζονται κυρίως στην ανάγκη για ενημέρωση της κοινής γνώμης για το τί είναι το ευρωπαϊκό οικοδόμημα", καθώς και στην "ευρύτερη συνειδητοποίηση του τί συνεπάγεται η προσπάθεια εναρμόνισης στην κάθε χώρα, και πώς θα επηρεάσει τον τρόπο ζωής του πολίτη και τον τρόπο λειτουργίας του κάθε κράτους στο θεσμικό, νομοθετικό και κοινωνικοοικονομικό επίπεδο".

    Μια άλλη πτυχή της πρόκλησης αυτής, είπε, είναι "η ανάγκη για ευρύτερη αντίληψη ότι πέραν των καθαρά οικονομικών πτυχών, το ευρωπαϊκό οικοδόμημα έχει πολιτιστικές επιδιώξεις", οι οποίες "προσθέτουν στο ευρωπαϊκό κοινωνικό μοντέλο την απαραίτητη κοινή βάση, μέσα από την οποία ο πλούτος της ευρωπαϊκής κουλτούρας προβάλλεται όχι μέσα από την παντελή ομοιομορφία, αλλά μέσα από την ποικιλία και τη διαφορετικότητα".

    Στη συνέχεια, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι "η πληροφόρηση της κοινής γνώμης", μέσα από τα ΜΜΕ, "αποτελεί τον κρίκο της σύνδεσης μεταξύ της πολιτικής του κάθε κράτους και του ευρύτερου κοινωνικού συνόλου", προσθέτοντας ότι "στα πλαίσια της λειτουργίας τους, τα ΜΜΕ προσδίδουν την απαραίτητη κοινωνική νομιμοποίηση και τη συνοχή μεταξύ κρατικής πολιτικής και λαϊκής υποστήριξης".

    Ο επικεφαλής της αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Ενωσης στην Κύπρο, Ντονάτο Κιαρίνι, σε χαιρετισμό του, αναφέρθηκε στη σημασία της πληροφόρησης των πολιτών της ΕΕ "για τα δικαιώματα και τις υποχρεώσεις τους στην οικοδόμηση της νέας Ευρώπης", ώστε είναι επιτυχής η ευρωπαϊκή ολοκλήρωση.

    Ο κ. Κιαρίνι είπε ότι "η καλύτερη πληροφόρηση και η μεγαλύτερη διαφάνεια είναι τεράστιας σημασίας", αλλά επεσήμανε ότι αυτό είναι "δύσκολο έργο".

    Στη συνέχεια, ο κ. Κιαρίνι τόνισε το "σημαντικό ρόλο" των ΜΜΕ στη διαδικασία πληροφόρησης και σημείωσε ότι "όσο πιο καλά πληροφορημένοι είναι οι πολίτες και οι κυβερνήσεις, τόσο καλύτερα θα μπορούν να κατανοήσουν την Ενωση".

    Διαβεβαίωσε, εξάλλου, ότι η αντιπροσωπεία της ΕΕ στη Λευκωσία θα συμβάλει όσο μπορεί στην προσπάθεια για "εμβάθυνση και διεύρυνση της Ευρώπης".

    Σε χαιρετισμό του, ο Πρόεδρος της Ενωσης Συντακτών Κύπρου, (ΕΣΚ), Ανδρέας Καννάουρος, είπε ότι το δημοσιογραφικό αυτό συμπόσιο πραγματοποιείται "σε μια φοβερά κρίσιμη περίοδο" για την Ευρώπη και ότι "τα μαύρα σύννεφα του πολέμου" στη Γιουγκοσλαβία "απειλούν να επεκταθούν σ' ολόκληρη την Ευρώπη και ακόμη πέρα από αυτήν".

    Ο κ. Καννάουρος αναφέρθηκε και στο βομβαρδισμό της κρατικής ραδιοτηλεόρασης στο Βελιγράδι και καταδίκασε το γεγονός ως ένα "αποτρόπαιο έγκλημα εναντίον της ελευθερίας του δικαιώματος έκφρασης".

    "Αξιώνουμε", συνέχισε, "να τερματιστούν αμέσως οι βομβαρδισμοί στη Γιουγκοσλαβία, να επιστρέψουν οι πρόσφυγες στις εστίες τους με διεθνείς εγγυήσεις, να γίνουν σεβαστά τα ανθρώπινα δικαιώματα όλων και να λυθούν τα οποιαδήποτε προβλήματα με ειρηνικά μέσα και στη βάση των αρχών του ΟΗΕ και του διεθνούς δικαίου".

    Τα γεγονότα, είπε, τονίζουν την υποχρέωση των δημοσιογράφων να προστατεύουν το δικαίωμα έκφρασης, να προβαίνουν σε έγκυρη και αντικειμενική πληροφόρηση, να σέβονται την αλήθεια κάτω από οποιεσδήποτε περιστάσεις, και να προστατεύουν την ανεξαρτησία τους.

    Στη συνέχεια, ο κ. Καννάουρος αναφέρθηκε στο Κυπριακό και την καταπάτηση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από τους Τούρκους στο νησί, και είπε ότι η επανένωση του νησιού είναι "μια αναγκαιότητα και προς το συμφέρον της ειρήνης και της ασφάλειας στην ευαίσθητη περιοχή της Εγγύς και Μέσης Ανατολής, αλλά και του ευρωπαϊκού χώρου και γενικότερα του κόσμου".

    Σημείωσε, εξάλλου, ότι η Κύπρος "μπορεί και πρέπει να είναι γέφυρα συνεργασίας κι επαφής τριών ηπείρων" και επεσήμανε ότι οι δημοσιογράφοι δεν μπορούν να μένουν αδιάφοροι για την "απαράδεκτη κατάσταση" στην Κύπρο.

    Σκοπός του σημερινού συμποσίου, που πραγματοποιείται με πρωτοβουλία της ΕΣΚ, είναι η αλληλοενημέρωση των έξι Ενώσεων Συντακτών των υποψηφίων για ένταξη χωρών (Κύπρος, Εσθονία, Ουγγαρία, Πολωνία, Σλοβενία και Τσεχία) για την κατάσταση που επικρατεί στις χώρες τους όσον αφορά τα ΜΜΕ, καθώς και για την αποτελεσματική αντιμετώπιση των προβλημάτων που θα επιφέρει η ένταξη.

    Στο συμπόσιο μίλησε, επίσης, ο Σπύρος Παππάς Γενικός Διευθυντής της Γενικής Διεύθυνσης Χ, Πληροφόρηση, Επικοινωνία, Πολιτιστικά Θέματα, Οπτικοακουστικός Τομέας, Ευρωπαϊκή Επιτροπή. Θέμα της ομιλίας του ήταν "Η πολιτιστική επικοινωνία ως προϋπόθεση της ευρωπαϊκής ολοκλήρωσης".

    Μίλησε, επίσης, ο Εϊνταν Ουάιτ, Γενικός Γραμματέας της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, με θέμα "ΜΜΕ και δημοσιογράφοι στις χώρες που αιτούν να γίνουν μέλη της ΕΕ", καθώς και ο Γιώργος Βασιλίου, επικεφαλής της διαπραγματευτικής αντιπροσωπείας της Κύπρου με την ΕΕ, με θέμα "Προετοιμαζόμενοι για ένταξη στην ΕΕ - Ποιές οι κύριες αλλαγές;".

    Αναμένεται να μιλήσουν, επίσης, η Μπρίτζετ Κζαρνότα, επικεφαλής του Γραφείου Τεχνικής Βοήθειας Πληροφόρησης Ανταλλαγών της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, με θέμα "Ο ρόλος της τεχνικής βοήθειας την προετοιμασία της ένταξης της Κύπρου στην ΕΕ", καθώς και ο Μπγιορν Μάνσον, μέλος της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων, με θέμα "Διαφάνεια και η πολιτική της ΕΕ όσον αφορά τα ΜΜΕ".

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΑΧΡ)

    [10] Τ/κ Τύπος - Κουίν - Ντενκτάς

    Λευκωσία,Κύπρος,24/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Τ/κ Τύπος αναφέρεται στη χθεσινή δημοσιογραφική διάσκεψη Τύπου της Υφυπουργού Εξωτερικών της Βρετανίας υπό τους τίτλους:

    "Κίπρις" - "Κουίν: "Δεν είναι δυνατόν να επιβληθεί λύση εκ των έξω." "Αβρούπα" - "Κουίν: Η επανέναρξη των συνομιλιών δεν είναι κάτι εύκολο."

    "Ορτάμ" - "Η Αγγλία υπέρ της επανέναρξης των συνομιλιών." "Γενί Ντουζέν" - "Η Αγγλία επιθυμεί την επανέναρξη των συνομιλιών μέχρι το τέλους του έτους."

    Ως γνωστό η κ. Κουίν συνοδευόμενη από τον Εκπρόσωπο της Βρετανίας για το Κυπριακό Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ, συναντήθηκε χθες με τον κατοχικό ηγέτη, Ραούφ Ντενκτάς.

    Πριν τη συνάντηση ο Ντενκτάς ισχυρίστηκε ότι εάν επιτευχθεί λύση στο Κυπριακό αυτή θα πρέπει να βασίζεται, δήθεν στην "ισότητα" των δύο "κρατών."

    Από Τ/κ πλευράς παρόντες στη συνάντηση ήταν οι λεγόμενοι "σύμβουλοι" του Ντενκτάς.

    Μετά τη συνάντηση ακολούθησε γεύμα στο οποίο παρακάθησαν ο "αντιπρόεδρος" της ψευδοκυβέρνησης, Μουσταφά Ακιντζί, ο αρχηγός του Δημοκρατικού Κόμματος, Σερντάρ Ντενκτάς καθώς και ο αρχηγός του Ρεπουμπλικανικού Τουρκικού Κόμματος, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ.

    Η "Γενί Ντουζέν" γράφει, τέλος, ότι ο ψευδοπρωθυπουργός, Ντερβίς Ερογλου, δεν απεδέχθη την πρόσκληση του Ντενκτάς και δεν προσήλθε στο γεύμα.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΝΓ/ΑΧΡ)

    [11] Κασουλίδης - Αντίδραση - Βομβαρδισμός Σερβικής Τηλεόρασης

    Λευκωσία,Κύπρος,24/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    "Ιδιαίτερα λυπηρό" χαρακτήρισε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης το γεγονός ότι δημοσιογράφοι και δημοσιογραφικά λειτουργήματα γίνονται στόχοι των ΝΑΤΟϊκών βομβαρδισμών.

    Μιλώντας στο περιθώριο του συμποσίου Ενώσεων Δημοσιογράφων των έξι υποψηφίων για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση χωρών, που πραγματοποιείται στη Λευκωσία, ο κ. Κασουλίδης είπε ότι "εάν ξεκινήσουμε να κάνουμε στόχους τους δημοσιογράφους δεν θα ξέρουμε που θα τραβήσουμε τη γραμμή".

    "Επομένως", είπε, "είναι ιδιαίτερα λυπηρό, όπως ασφαλώς είναι λυπηροί οι βομβαρδισμοί, το εθνικό ξεκαθάρισμα και οι ωμότητες γενικότερα, διότι η καταστροφή ζωής και περιουσίας είναι για μας απαράδεκτη".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΡΑΓ/ΑΧΡ)

    [12] Μαντέλα - Κύπρος - Ηλιάδης - Υπατος Αρμοστής - Πραιτώρια

    Λευκωσία,Κύπρος,24/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Την απογοήτευση του εξέφρασε ο Πρόεδρος της Νότιας Αφρικής, Νέλσων Μαντέλα, γιατί, "παρά την παρέλευση τόσων χρόνων και παρά τις έντονες προσπάθειες που έχουν καταβληθεί, το Κυπριακό εξακολουθεί να παραμένει ένα σοβαρό διεθνές πρόβλημα."

    Μιλώντας κατά τη διάρκεια της επίδοσης των διαπιστευτηρίων του Ηλία Ηλιάδη ως Υπάτου Αρμοστή της Δημοκρατίας στην Πραιτώρια, ο κ. Μαντέλα εγκωμίασε την απόφαση του Προέδρου της Δημοκρατίας, Γλαύκου Κληρίδη για τη μη έλευση των πυραύλων S300 στην Κύπρο χαρακτηρίζοντας την ως "ένα μεγάλο βήμα προς την ειρηνική επίλυση του Κυπριακού."

    Χαρακτήρισε επίσης τον Πρόεδρο Κληρίδη ως "ένα διορατικό πολιτικό άνδρα, που έχει συνεισφέρει και συνεχίζει να συνεισφέρει πολλά στον τομέα της διεθνούς ειρήνης τονίζοντας πως οι σωστές ενέργειες της κυπριακής κυβέρνησης θα έχουν σύντομα θετικά αποτελέσματα."

    Εξέφρασε, τέλος, την χαρά του για την εγκαθίδρυση της Κυπριακής Υπάτης Αρμοστείας στην Πραιτώρια.

    Από την πλευρά του, ο κ. Ηλιάδης ανέφερε ότι "25 χρόνια μετά την εισβολή η Τουρκία εξακολουθεί να κατέχει ένα μεγάλο τμήμα της Κύπρου και ότι όλες οι προσπάθειες για εξεύρεση λύσης ναυάγησαν λόγω της τουρκικής αδιαλλαξίας."

    Επίσης είπε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία διατήρησε πάντοτε μια σταθερή και συνεπή στάση ενάντια στις φυλετικές διακρίσεις, ουδέποτε συνήψε σχέσεις με τις ρατσιστικές κυβερνήσεις και με κάθε ευκαιρία απαιτούσε από τα διεθνή βήματα την κατάργηση των φυλετικών διακρίσεων στη Νότια Αφρική.

    Αναφέρθηκε, επίσης, στη σημαντική παρουσία των Κυπρίων μεταναστών στη χώρα και το ζωτικό ρόλο που διαδραματίζουν.

    (ΚΥΠΕ/ΝΓ/ΑΧΡ)

    [13] Ετζεβίτ - Κατεχόμενα - Αφιξη

    Λευκωσία,Κύπρος,24/04/1999 (ΚΥΠΕ)

    Εφθασε στα κατεχόμενα στις 10 το πρωί ο Πρωθυπουργός της Τουρκίας Μπουλέντ Ετζεβίτ, συνοδευόμενος από τη σύζυγό του, καθώς και τον Υπουργό Αρμόδιο για Κυπριακές Υποθέσεις Σουκρού Σινά Γκιουρέλ.

    Κατά την άφιξή του στο παράνομο αεροδρόμιο Τύμπου, ο κ. Ετζεβίτ δήλωσε ότι θα παραμείνει στα κατεχόμενα μία ή δύο ημέρες για "να ξεκουραστεί και να σκεφθεί" και πρόσθεσε ότι πρόκειται για ιδιωτική επίσκεψη.

    Ο κ. Ετζεβίτ συναντήθηκε ήδη με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς και τον ψευδοπρωθυπουργό Ντερβίς Ερογλου.

    Ο Τούρκος Πρωθυπουργός είπε ότι έχει παρέλθει αρκετός καιρός από την τελευταία του επίσκεψη στα κατεχόμενα, λόγω των εκλογών στη χώρα του, προσθέτοντας ότι στα κατεχόμενα θα ενημερωθεί για τις εξελίξεις στον πολιτικό τομέα και ότι θα γίνει ανταλλαγή απόψεων πάνω σε οικονομικά θέματα.

    Σε δηλώσεις του, ο κ. Ντενκτάς ευχαρίστησε τον κ. Ετζεβίτ που επέλεγε τη "θυγατέρα πατρίδα", όπως αποκάλεσε τα κατεχόμενα, για να ξεκουραστεί, και είπε ότι θα κάνει ό,τι είναι δυνατόν για να του δώσει την ευκαιρία για ξεκούραση.

    Ο κ. Ντενκτάς ευχήθηκε στον κ. Ετζεβίτ καλή επιτυχία για το σχηματισμό μιας σταθερής κυβέρνησης στην Τουρκία κι ευχαρίστησε τη χώρα για τη συμπαράστασή της προς τους Τ/Κ.

    Αναφερόμενος στο Κυπριακό, ο κ. Ντενκτάς είπε ότι δεν υπάρχει καμία αλλαγή, και δήλωσε προκλητικά ότι η Τ/κ πλευρά είναι έτοιμη για μία συνοσπονδιακή λύση.

    (ΚΥΠΕ/ΣΑ/ΡΑΓ/ΑΧΡ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Saturday, 24 April 1999 - 12:02:14 UTC