Browse through our Collection of Internet Directories by Country Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 29 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 99-06-11

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Υπουργός Αμυνας - Παρίσι
  • [02] Υπουργός Υγείας - Βελγικά Προϊόντα (2)
  • [03] Επίδειξη μόδας - Ασλάνης
  • [04] Διεθνής Οργάνωση Ηλιακής Ενέργειας - Εκλογή Κυπρίας
  • [05] Διάσκεψη Συμφώνου Σταθερότητας ΝΑ Ευρώπης - Κύπρος
  • [06] Πρόεδρος Δημοκρατίας - Ανακοινωθέν ΥΠΕΞ G8
  • [07] Προεδρεύων Δημοκρατίας - G8
  • [08] Χρίστου - Πρεσβεία ΗΠΑ
  • [09] Χρίστου - G8 - Κυπριακό
  • [10] ΝΕΟ - G8 - Κυπριακό
  • [11] Αναστασιάδης - G8 - Κυπριακό
  • [12] Αμερικανική πρεσβεία - ΑΚΕΛ - ΔΗΚΟ

  • [01] (Κ) Υπουργός Αμυνας - Παρίσι

    Λευκωσία,Κύπρος,11/06/1999 (ΚΥΠΕ)

    Για το Παρίσι, όπου θα επισκεφθεί την Αεροπορική Στρατιωτική Εκθεση "Le Bourget" και θα έχει συνάντηση με το Γάλλο ομόλογό του αναχωρεί την ερχόμενη Κυριακή το πρωί ο Υπουργός Αμυνας, Γιαννάκης Χρυσοσοστομής.

    Τον κ. Χρυσοστομή, ο οποίος θα συναντηθεί με το Γάλλο Υπουργό Αμυνας, Αλάν Ρισιάρ, την ημέρα της άφιξής του στο Παρίσι, θα συνοδεύουν ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου, Πέτρος Καρεκλάς και ο Αρχηγός της Εθνικής Φρουράς, Αντιστράτηγος Δημήτριος Δήμου.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [02] (Κ) Υπουργός Υγείας - Βελγικά Προϊόντα (2)

    Λευκωσία,Κύπρος,11/06/1999 (ΚΥΠΕ)

    Τον κατάλογο 104 βελγικών προϊόντων που δεσμέυτηκαν από το τις υπηρεσίες του Υπουργείου Υγείας και άλλων τεσσάρων που δεσμέυτηκαν από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες, έδωσε σήμερα στη δημοσιότητα ο αρμόδιος Υπουργός, Χρίστος Σολωμής.

    Μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη, ο κ. Σολωμής ανέφερε ωστόσο ότι "γνωστοποιώντας τις εμπορικές επωνυμίες τονίζουμε στο καταναλωτικό κοινό ότι δεν σημαίνει ότι αυτά τα προϊόντα περιέχουν διοξίνες", προσθέτοντας ότι "είναι υπό διερεύνηση".

    Στα 104 βελγικής προέλευσης προϊόντα, τα οποία εισάγονται στην Κύπρο, όπως είπε ο κ. Σολωμής, περιλαμβάνονται 69 εμπορικές επωνυμίες σοκολάτας, επτά μαγιονέζας, έξι σάλτσας, μία ροφήματος, μία μπισκότων με σοκολάτα, πέντε βουτύρων - μαργαρινών, τρεις κρέμας σαντιγύ, μία τυριού, τέσσερις παιδικών τροφών, μία αυγού σε σκόνη, μία σκόνης για παντεσπάνι, μία σκόνης γάλακτος, μία λαζανιών και τρεις ειδών ζαχαροπλαστικής.

    Τα τέσσερα βελγικά προϊόντα που δεσμεύτηκαν από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες αφορούν σε λίπος γάλακτος, βούτυρο γάλακτος, κρέμα γάλακτος και κτηνοτροφικές ζωοτροφές.

    Διαβεβαιώνοντας ότι αυτά τα προϊόντα έχουν ήδη δεσμευτεί και αποσυρθεί, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι στον ελάχιστο δυνατό χρόνο, οι υπηρεσίες θα προχωρούν στη διερεύνηση του κάθε προϊόντος και τάχιστα θα αποδεσμεύεται ή θα καταστρέφεται, εκφράζοντας παράλληλα την ελπίδα "με την επαλήθευση να μην βρεθεί προϊόν που να περιέχει διοξίνη".

    Σε ερώτηση εάν για την παρασκευή κυπριακών προϊόντων χρησιμοποιήθηκαν βελγικά προϊόντα τα οποία δεσμέυτηκαν, ο κ. Σολωμής είπε ότι "υπάρχει κάποια πιθανότητα", προσθέτοντας ότι το Υπουργείο Υγείας προχώρησε "στη δέσμευση μαζικά προϊόντων που έχουν παρασκευαστεί".

    Ερωτηθείς γιατί δεν δόθηκε στη δημοσιότητα και ο κατάλογος αυτών των κυπριακών προϊόντων, ο κ. Σολωμής είπε ότι "με αυτή τη συλλογιστική τότε πρέπει να δημοσιοποιήσουμε ο,τιδήποτε μπορούμε να φανταστούμε ή να διανοηθούμε ότι μπορεί να πέρασε από διοξίνη".

    Ο κ. Σολωμής είπε ότι το κείμενο που συνοδεύεται με τον κατάλογο των βελγικών προϊόντων τέθηκε ενώπιον του Γενικού Εισαγγελέα, Αλέκου Μαρκίδη, ο οποίος "δεν διαφωνεί με το κείμενο".

    Ο κ. Σολωμής είπε ότι το Υπουργείο Υγείας κατέληξε στο συμπέρασμα ότι "πρέπει να δημοσιοποιήσουμε τις εμπορικές επωνυμίες των προϊόντων χωρίς με τούτο να σημαίνει ότι είναι ένοχα και τάχιστα προχωρούμε στην επαλήθευση", είπε ο κ. Σολωμής.

    Ανέφερε ότι τα προϊόντα βελγικής προέλευσης θα αποδεσμευτούν μόλις επαληθευτεί η καταλληλότητά τους, προσθέτοντας ότι "με αυτά συμφώνησε ο Γενικός Εισαγγελέας".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΧ)

    [03] (Κ) Επίδειξη μόδας - Ασλάνης

    Λευκωσία,Κύπρος,11/06/1999 (ΚΥΠΕ)

    Επίδειξη μόδας του Ελλαδίτη Μιχάλη Ασλάνη, της οποίας τα έσοδα θα διατεθούν για την κάλυψη εξόδων της προετοιμασίας των Κυπρίων αθλητών για τους Ολυμπιακούς του Σίδνεϊ πραγματοποιείται την ερχόμενη Δευτέρα στη Λευκωσία.

    Η επίδειξη, η οποία θα πραγματοποιηθεί στο χώρο της Διεθνούς Κρατικής Εκθεσης και στην οποία θα παρουσιαστεί η καλοκαιρινή συλλογή του διεθνούς φήμης σχεδιαστή, επιχορηγείται από την ελβετική εταιρία ρολογιών RADO και θα τελεί υπό την αιγίδα της Κυπριακής Ολυμπιακής Επιτροπής (ΚΟΕ).

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της ΚΟΕ, η εκδήλωση πραγματοποιείται με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 25 χρόνων παρουσίας του Μιχάλη Ασλάνη στο χώρο της μόδας.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΧ)

    [04] (Κ) Διεθνής Οργάνωση Ηλιακής Ενέργειας - Εκλογή Κυπρίας

    Λευκωσία,Κύπρος,11/06/1999 (ΚΥΠΕ)

    Μια Κυπρία, η Δέσποινα Σεργίδου, εξελέγη στο πενταμελές κυβερνόν σώμα της Διεθνούς Οργάνωσης Ηλιακής Ενέργειας (ISES) Ευρώπης και μάλιστα έχοντας εξασφαλίσει το μεγαλύτερο αριθμό ψήφων από όλους τους υποψηφίους.

    Σύμφωνα με ανακοίνωση της ISES οι εκλογές για το νέο πενταμελές κυβερνόν σώμα και τους νέους αξιωματούχους της Οργάνωσης διεξήχθησαν κατά τη σύνοδο της ISES στις 29 Μαϊου, στο Αμστερνταμ.

    Στη σύνοδο συμμετείχαν αντιπρόσωποι από 20 ευρωπαϊκές χώρες. Η Πρόεδρος της ISES Κύπρου, Δέσποινα Σεργίδου, κατέλαβε τη μια από τις πέντε θέσεις, εξασφαλίζοντας το μεγαλύτερο αριθμό ψήφων από όλους τους υποψηφίους.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΧ)

    [05] (Κ) Διάσκεψη Συμφώνου Σταθερότητας ΝΑ Ευρώπης - Κύπρος

    Λευκωσία,Κύπρος,11/06/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εξωτερικών, Ανδρέας Πιρίσιης, εκπροσώπησε την Κύπρο στη χθεσινή Υπουργική Διάσκεψη για το Σύμφωνο Σταθερότητας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη που πραγματοποιήθηκε στην Κολωνία και είχε επαφές με Υπουργούς Εξωτερικών διαφόρων χωρών.

    Τη Διασκεψη, η οποία υιοθέτησε το Σύμφωνο Σταθερότητας για τη Νοτιοανατολική Ευρώπη, συγκάλεσε η Γερμανία υπό την ιδιότητά της ως Προέδρου της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) και σε αυτήν συμμετείχαν οι Υπουργοί Εξωτερικών της ΕΕ, των βαλκανικών χωρών, της Ρωσίας, των ΗΠΑ και του Καναδά, καθώς και εκπρόσωποι διεθνών οργανισμών όπως ο ΟΗΕ, το Συμβούλιο της Ευρώπης, το ΝΑΤΟ κ.ά.

    Σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση, στο Σύμφωνο που υιοθετήθηκε οι συμμετέχουσες χώρες αποδέχονται να εργαστούν με στόχο τη δημιουργία συνθηκών ασφάλειας, δημοκρατίας και ανάπτυξης σε ολόκληρη την περιοχή της Νοτιοανατολικής Ευρώπης.

    Στο περιθώριο της Διάσκεψης, ο κ. Πιρίσιης συναντήθηκε με Υπουργούς Εξωτερικών κρατών - μελών της ΕΕ και άλλων χωρών που συμμετείχαν σε αυτή.

    Το Γενικό Διευθυντή του ΥΠΕΞ συνόδευε ο πρέσβης της Κύπρου στη Γερμανία, Θεόφιλος Θεοφίλου.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΧ)

    [06] (Κ) Πρόεδρος Δημοκρατίας - Ανακοινωθέν ΥΠΕΞ G8

    Χονγκ Κονγκ,Κίνα,11/06/1999 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης μας Μύριας Αντωνιάδου)

    Το ανακοινωθέν των Υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας των Οκτώ αναφορικά με το Κυπριακό, αποτελεί την πρότασή τους προς τους αρχηγούς των κυβερνήσεών τους, δήλωσε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης, επισημαίνοντας παράλληλα ότι αυτός που θα αποφασίσει για σύγκληση συνομιλιών για το Κυπριακό είναι ο ΓΓ του ΟΗΕ.

    Σχολιάζοντας το σχετικό ανακοινωθέν, ο Πρόεδρος Κληρίδης επανέλαβε την πάγια θέση της κυβέρνησης ότι είναι έτοιμη να προσέλθει σε συνομιλίες για το Κυπριακό χωρίς όρους και με βάση τα ψηφίσματα των ΗΕ.

    "Το ανακοινωθέν των Υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας των Οκτώ είναι η πρότασή τους προς τους αρχηγούς των κυβερνήσεών τους, οι οποίοι θα συνέλθουν στις 21 Ιουνίου", είπε, διευκρινίζοντας ότι δεν πρόκειται για πρόσκληση του ΓΓ του ΟΗΕ για συνομιλίες.

    Οταν ο ΓΓ "αποφασίσει, αυτός θα συγκαλέσει συνομιλίες για το Κυπριακό", είπε και τόνισε: "Ομως, υπενθυμίζουμε ότι πάγια ήταν η θέση μας ότι εμείς είμαστε πρόθυμοι να προσέλθουμε σε διάλογο χωρίς προϋποθέσεις, με βάση τα ψηφίσματα των ΗΕ. Εξάλλου, ουδέποτε θέσαμε προϋποθέσεις".

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΜΧ/ΓΓ)

    [07] (Κ) Προεδρεύων Δημοκρατίας - G8

    Λευκωσία,Κύπρος,11/06/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ικανοποίηση εξέφρασε σήμερα ο Προεδρεύων της Δημοκρατίας και Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων, Σπύρος Κυπριανού, για την εισήγηση των Υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας των Οκτώ (G8) προς τη Σύνοδο Κορυφής των Οκτώ αναφορικά με το Κυπριακό, χαρακτηρίζοντάς την "θετική εξέλιξη".

    Ο κ. Κυπριανού σημείωσε όμως, ότι "δεν θα πανηγυρίσουμε, αλλά θα συνεχίσουμε τις πρσπάθειές μας".

    Κληθείς να σχολιάσει την ανακοίνωση των ΥΠΕΞ της G8, ο κ. Κυπριανού είπε ότι αποδεικνύεται ότι πράγματι οι Οκτώ αναλαμβάνουν να κινηθούν για το Κυπριακό, επισημαίνοντας όμως ότι αυτό δεν μπορεί να χαρακτηρισθεί ως πρωτοβουλία.

    "Οι ενδείξεις που υπάρχουν μετά τα συμπεράσματα της συνάντησης των ΥΠΕΞ είναι ότι επικράτησε τελικά η ρωσική πρόταση για τη συμπερίληψη αναφοράς στις αποφάσεις του Συμβουλίου Ασφαλείας ως βάση για λύση του Κυπριακού", παρατήρησε ο κ. Κυπριανού και εξέφρασε την ελπίδα "αυτό να διατηρηθεί όταν θα συναντηθούν οι ηγέτες των Οκτώ".

    Ο κ. Κυπριανού τόνισε ωστόσο ότι "εκείνο που έχει ιδιαίτερη σημασία είναι αν ο ΓΓ του ΟΗΕ καλεί σε συνομιλίες για λύση με βάση τις αποφάσεις των Ηνωμένων Εθνών".

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΓ)

    [08] (Κ) Χρίστου - Πρεσβεία ΗΠΑ

    Λευκωσία,Κύπρος,11/06/1999 (ΚΥΠΕ)

    Το ΑΚΕΛ αναμένει όπως οι διπλωματικές αποστολές σέβονται και θα σέβονται τα κόμματα και τις πολιτικές ηγεσίες του τόπου, δήλωσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος απαντώντας σε σημερινή ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας.

    Ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ διατηρεί κάθε δικαίωμα να διαδηλώνει έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία, προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν υπήρξε οποαδήποτε εσκεμμένη πολιτική άρνηση από μέρους του κόμματός του να συμμετάσχει σε εκδηλώσεις της πρεσβείας.

    Σε δηλώσεις του, ο κ. Χρίστου χαρακτήρισε "ατυχέστατη" τη σύγκριση που γίνεται στη δήλωση της πρεσβείας για άρνηση από πλευράς του ΑΚΕΛ και μελών του να παραστούν σε γεγονότα τα οποία ήταν υπό την αιγίδα της πρεσβείας με το γεγονός ότι μέλη του ΑΚΕΛ ήταν σε εκδηλώσεις έξω από την πρεσβεία.

    Οπως είπε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, η σύγκριση αυτή εκδηλώνει έλλειψη σεβασμού προς τα κόμματα και τις πολιτικές ηγεσίες.

    Ανέφερε ότι δύο στελέχη του ΑΚΕΛ δεν έλαβαν μέρος σε δύο γεγονότα που έλαβαν χώραν στις ΗΠΑ για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, προσθέτοντας ωστόσο ότι στις πλείστες των εκδηλώσεων, γενικά, "υπήρξε μια φυσιολογική επικοινωνία με την αμερικάνικη πρεσβεία και με τις διοργανώσεις της".

    "Δεν υπήρξε οποιαδήποτε εσκεμμένη πολιτική άρνηση να παρευρισκόμαστε στις εκδηλώσεις της αμερικάνικης πρεσβείας", είπε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ.

    Ωστόσο ο κ. Χρίστου είπε ότι οι διπλωματικές αποστολές "είναι σε θέση να αντιληφθούν ότι οι σχέσεις μαζί τους δεν μπορούν να παραμείνουν ανεπηρέαστες όταν ορισμένες από αυτές τις χώρες βομβαρδίζουν, κατά παράβαση κάθε ηθικής νόμου, μια φιλική προς τον κυπριακό λαό χώρα".

    Πρόσθεσε ότι το ΑΚΕΛ και τα μέλη του διατηρούν κάθε δικαίωμα να διαμαρτύρονται μπροστά από κάθε πρεσβεία κάθε χώρας η οποία μπορεί να συμπεριφέρεται με τον τρόπο που συμπεριφέρθηκαν οι χώρες του ΝΑΤΟ προς τη Γιουγκοσλαβία.

    Ο κ. Χρίστου είπε ότι "το ΑΚΕΛ επιδιώκει και διατηρεί καλές σχέσεις με όλες τις διπλωματικές αποστολές που βρίσκονται διαπιστευμένες στη χώρα μας", προσθέτοντας ότι "αναμένει όμως ότι όλοι οι διπλωμάτες και όλες οι αποστολές σέβονται και θα σέβονται τα κόμματα και την πολιτική ηγεσία, τα αισθήματα και τις πολιτικές απόψεις του λαού μας".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΧ)

    [09] (Κ) Χρίστου - Πρεσβεία ΗΠΑ

    Λευκωσία,Κύπρος,11/06/1999 (ΚΥΠΕ)

    Το ΑΚΕΛ αναμένει όπως οι διπλωματικές αποστολές σέβονται και θα σέβονται τα κόμματα και τις πολιτικές ηγεσίες του τόπου, δήλωσε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος απαντώντας σε σημερινή ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας.

    Ανέφερε ότι το ΑΚΕΛ διατηρεί κάθε δικαίωμα να διαδηλώνει έξω από την αμερικάνικη πρεσβεία, προσθέτοντας ωστόσο ότι δεν υπήρξε οποαδήποτε εσκεμμένη πολιτική άρνηση από μέρους του κόμματός του να συμμετάσχει σε εκδηλώσεις της πρεσβείας.

    Σε δηλώσεις του, ο κ. Χρίστου χαρακτήρισε "ατυχέστατη" τη σύγκριση που γίνεται στη δήλωση της πρεσβείας για άρνηση από πλευράς του ΑΚΕΛ και μελών του να παραστούν σε γεγονότα τα οποία ήταν υπό την αιγίδα της πρεσβείας με το γεγονός ότι μέλη του ΑΚΕΛ ήταν σε εκδηλώσεις έξω από την πρεσβεία.

    Οπως είπε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ, η σύγκριση αυτή εκδηλώνει έλλειψη σεβασμού προς τα κόμματα και τις πολιτικές ηγεσίες.

    Ανέφερε ότι δύο στελέχη του ΑΚΕΛ δεν έλαβαν μέρος σε δύο γεγονότα που έλαβαν χώραν στις ΗΠΑ για διαφορετικούς λόγους ο καθένας, προσθέτοντας ωστόσο ότι στις πλείστες των εκδηλώσεων, γενικά, "υπήρξε μια φυσιολογική επικοινωνία με την αμερικάνικη πρεσβεία και με τις διοργανώσεις της".

    "Δεν υπήρξε οποιαδήποτε εσκεμμένη πολιτική άρνηση να παρευρισκόμαστε στις εκδηλώσεις της αμερικάνικης πρεσβείας", είπε ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΑΚΕΛ.

    Ωστόσο ο κ. Χρίστου είπε ότι οι διπλωματικές αποστολές "είναι σε θέση να αντιληφθούν ότι οι σχέσεις μαζί τους δεν μπορούν να παραμείνουν ανεπηρέαστες όταν ορισμένες από αυτές τις χώρες βομβαρδίζουν, κατά παράβαση κάθε ηθικής νόμου, μια φιλική προς τον κυπριακό λαό χώρα".

    Πρόσθεσε ότι το ΑΚΕΛ και τα μέλη του διατηρούν κάθε δικαίωμα να διαμαρτύρονται μπροστά από κάθε πρεσβεία κάθε χώρας η οποία μπορεί να συμπεριφέρεται με τον τρόπο που συμπεριφέρθηκαν οι χώρες του ΝΑΤΟ προς τη Γιουγκοσλαβία.

    Ο κ. Χρίστου είπε ότι "το ΑΚΕΛ επιδιώκει και διατηρεί καλές σχέσεις με όλες τις διπλωματικές αποστολές που βρίσκονται διαπιστευμένες στη χώρα μας", προσθέτοντας ότι "αναμένει όμως ότι όλοι οι διπλωμάτες και όλες οι αποστολές σέβονται και θα σέβονται τα κόμματα και την πολιτική ηγεσία, τα αισθήματα και τις πολιτικές απόψεις του λαού μας".

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΧ)

    [10] (Κ) Χρίστου - G8 - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,11/06/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η αναφορά της Ομάδας των Οχτώ (G8) στο Κυπριακό ικανοποιεί "μερικώς" το ΑΚΕΛ, δήλωσε σήμερα ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του κόμματος, Ανδρέας Χρίστου, προσθέτοντας ότι υπάρχει μια σαφής απόκλιση από την ομοσπονδία στη συνομοσπονδία.

    Σε δηλώσεις του, ο κ. Χρίστου διευκρίνησε ότι το γεγονός ότι η G8 καλεί τις δύο πλευρές σε διαπραγματεύσεις χωρίς οποιαδήποτε προδέσμευση, επιτρέπει στον Τ/Κ ηγέτη να θέσει τις θέσεις του περί συνομοσπονδίας.

    "Η βάση πάνω στην οποία ξεκινά αυτή η διαπραγμάτευση, αν θα ξεκινήσει, έχει μια σαφή απόκλιση από τη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας", είπε ο κ. Χρίστου.

    Ανέφερε ότι η αναφορά στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών έγινε μετά από πίεση και επιμονή της Ρωσίας, προσθέτοντας ότι η αρχική δήλωση δεν περιείχε την αναφορά στα ψηφίσματα.

    Το ΑΚΕΛ εκφράζει τις επιφυλάξεις του, σημείωσε, δεδομένων δύο παραμέτρων, πρώτον την περί δικαίου αντίληψη των χωρών του ΝΑΤΟ και δεύτερον την όλη ατμόσφαιρα η οποία διαποτίζεται από θέσεις που αφίστανται της βάσης λύσης του Κυπριακού.

    "Η βάση πάνω στην οποία ξεκινά αυτή η διαπραγμάτευση, αν θα ξεκινήσει, έχει μια σαφή απόκλιση από τη βάση των ψηφισμάτων του Συμβουλίου Ασφαλείας", είπε ο κ. Χρίστου.

    Ωστόσο, ο κ. Χρίστου ανέφερε ότι το γεγονός ότι στο κείμενο της G8 γίνεται αναφορά στα ψηφίσματα του ΟΗΕ και σε μια συνολική λύση δεν διαφεύγει της προσοχής του ΑΚΕΛ.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΧ)

    [11] (Κ) ΝΕΟ - G8 - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,11/06/1999 (ΚΥΠΕ)

    "Η διολίσθηση της Ε/κ πλευράς σε αποδοχή συζήτησης με τη συνομοσπονδία στο τραπέζι προωθείται μέσα από τις πρωτοβουλίες των Αμερικανών", αναφέρουν οι Νέοι Ορίζοντες σε ανακοίνωσή τους, σχολιάζοντας την αναφορά των Υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας των Οκτώ για το Κυπριακό.

    Οι ΝΕΟ αναφέρουν ότι "αυτό θα γίνει με το μανδύα της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας", προσθέτοντας ότι "οι όροι επίλυσης του Κυπριακού θα γίνουν έτσι δυσμενέστεροι για την πλευρά μας".

    "Ο διάλογος είναι επιθυμητός όταν διεξάγεται υπό κατάλληλες προϋποθέσεις, σε εξισορροπημένο κλίμα δυνάμεων, καθώς και με συγκεκριμένους στόχους και στρατηγική", προσθέτουν οι ΝΕΟ.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΓΠ)

    [12] (Κ) Αναστασιάδης - G8 - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,11/06/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού (ΔΗΣΥ) Νίκος Αναστασιάδης χαιρέτισε σήμερα το ανακοινωθέν των Υπουργών Εξωτερικών της Ομάδας των Οκτώ (G8) για το Κυπριακό, τονίζοντας τη σημασία της σαφούς αναφοράς σε λύση βασισμένη στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών.

    Κληθείς να σχολιάσει το ανακοινωθέν της G8, ο κ. Αναστασιάδης το χαιρέτισε ως σύνολο, ιδιαίτερα όμως το σημείο όπου, όπως είπε, "γίνεται σαφεστάτη αναφορά ότι όποια λύση, θα βασίζεται στα ψηφίσματα των Ηνωμένων Εθνών και του Συμβουλίου Ασφαλείας".

    "Συνεπώς", πρόσθεσε, "οι όποιες έγνοιες είχαν εκφραστεί, φαίνεται πλέον να εκμηδενίζονται", ευχόμενος παράλληλα όπως το ίδιο κείμενο υιοθετηθεί και από τη Σύνοδο Κορυφής της ομάδας.

    Κληθείς να σχολιάσει προηγούμενη εκτίμηση του ΑΚΕΛ το οποίο εξέφρασε μερική μόνο ικανοποίηση επειδή, σύμφωνα με το κόμμα, στο αρχικό κείμενο δεν γινόταν αναφορά στα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας και επειδή αναφέρεται σε συνομιλίες χωρίς προϋποθέσεις, ο κ. Αναστασιάδης είπε πως, δεδομένου ότι η Κύπρος δεν μετέχει στην G8, δεν είναι δυνατό να γνωρίζουν Κύπριοι πολιτικοί το περιεχόμενο του αρχικού κειμένου.

    Επεσήμανε δε ότι "από την ώρα που καθορίζεται ποια θα είναι η βάση της λύσης, δεν έχει σημασία πώς ξεκινάς τις διαπραγματεύσεις, αλλά πού στοχεύεις με την έναρξη των διαπραγτεύσεων και πού θα βασιστείς για να δώσεις λύσεις".

    Συνεπώς, πρόσθεσε, εκείνο που ενδιαφέρει είναι ότι "βάση της λύσης θα είναι τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας", τονίζοντας, ωστόσο, ότι δεν πρέπει να υπάρξει εφησυχασμός, αλλά ούτε και να εκμηδενίζει η πλευρά μας κάθε πρόθεση για πρωτοβουλία, με το να εκφράζει άγχος και αγωνία.

    Ερωτηθείς για τον αναμενόμενο χρόνο εκδήλωσης της πρωτοβουλίας, ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ παρέπεμψε σε παλαιότερη δήλωση του Προέδρου της Δημοκρατίας, ο οποίος είχε αναφερθεί σε πρόσκληση εκ μέρους του ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών εντός του τρέχοντος μηνός και σε συνομιλίες στις αρχές ή μέσα του φθινοπώρου.

    Αμερικανική πρεσβεία - Κόμματα

    Κληθείς να σχολιάσει πληροφορίες, οι οποίες σύμφωνα με το δημοσιογράφο αναφέρονται σε "επιθέσεις της αμερικανικής πρεσβείας στη Λευκωσία κατά του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ για τη στάση τους τον τελευταίο καιρό", ο κ. Αναστασιάδης είπε: "Θέλω να καταδικάσω - αν όντως έτσι έγινε - την αμερικανική πρεσβεία. Είναι δικαίωμα των πολιτικών κομμάτων να έχουν τις απόψεις τους και δεν είναι το κόμματα της Κύπρου ούτε υποχείρια, ούτε υπόλογα σε οποιαδήποτε πρεσβεία".

    "Συνεπώς, όχι μόνο δεν επικροτώ, αλλά με έντονο τρόπο το καταδικάζω, αν έγινε κάτι ανάλογο", σημείωσε.

    "Πόθεν Εσχες"

    Κληθείς να σχολιάσει εκτιμήσεις ότι το νομοσχέδιο για το "Πόθεν Εσχες" περιέχει αντισυνταγματικές πρόνοιες, ο κ. Αναστασιάδης συμφώνησε ότι ορισμένες πρόνοιες "πιθανότατα να κριθούν αντισυνταγματικές", ενώ χαρακτήρισε την εφαρμογή του νόμου "πολύπλοκη, αλλά εφικτή".

    Ο Πρόεδρος του ΔΗΣΥ απέρριψε, εξάλλου, ως "άδικο, αστήρικτο και δυσφημιστικό" τον ισχυρισμό ότι οι διατάξεις του νόμου έγιναν αυστηρές για να εμποδίζεται η αποτελεσματική εφαρμογή του και, κατά συνέπεια, για να αδρανοποιηθεί ο νόμος, σημειώνοτας ότι "η αυστηρότητα του νόμου υποδηλοί την αποφασιστικότητα των πολιτικών".

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [13] (Κ) Αμερικανική πρεσβεία - ΑΚΕΛ - ΔΗΚΟ

    Λευκωσία,Κύπρος,11/06/1999 (ΚΥΠΕ)

    Μέλη του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ έχουν πρόσφατα προσεγγίσει την πρεσβεία των ΗΠΑ στη Λευκωσία μόνο και μόνο "για να διαδηλώσουν εναντίον των προσπαθειών του ΝΑΤΟ να σταματήσει τις εγκληματικές ενέργειες του σερβικού καθεστώτος στο Κοσσυφοπέδιο".

    Αυτό αναφέρεται σε ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας, που αποδίδεται σε εκπρόσωπό της, και που προσθέτει ότι η πρεσβεία δεν σχολιάζει εικοτολογίες του Τύπου.

    "Εντούτοις," προσθέτει, "θα σημειώναμε ότι μέλη του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ δεν έχουν αποδεχθεί προσκλήσεις για εκδηλώσεις της αμερικανικής πρεσβείας κατά τις πρόσφατες εβδομάδες.

    Η εντύπωσή μας είναι ότι μέλη του ΑΚΕΛ και του ΔΗΚΟ έχουν έρθει πρόσφατα στην πρεσβεία για να διαδηλώσουν εναντίον των προσπαθειών του ΝΑΤΟ να σταματήσει τις εγκληματικές ενέργειες του σερβικού καθεστώτος στο Κοσσυφοπέδιο", προσθέτει η αμερικανική πρεσβεία.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΓΠ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Friday, 11 June 1999 - 18:46:18 UTC