Browse through our Interesting Nodes of Greek Sports & Clubs Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 25 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (AM), 99-08-22

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] 11ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων
  • [02] Εκθεση Αμερικανού Διπλωμάτη - Κύπρος

  • [01] (Κ) 11ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων

    Λευκωσία,Κύπρος,22/08/1999 (ΚΥΠΕ)

    Αρχίζει απόψε στη Λευκωσία το 11ο Παγκόσμιο Συνέδριο Αποδήμων Κυπρίων, την έναρξη του οποίου θα κηρύξει ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, εκ μέρους του Προέδρου της Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη. Η εναρκτήρια τελετή αρχίζει στις 7 το βράδυ με προσφώνηση του Προεδρικού Επιτρόπου Μανώλη Χριστοφίδη.

    Θα ακολουθήσει προσφώνηση από τον Υφυπουργό Εξωτερικών της Ελλάδας Γρηγόρη Νιώτη και χαιρετισμοί από τον Πρόεδρο της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Αποδήμων Κυπρίων (ΠΟΜΑΚ) Χάρη Σοφοκλείδη, τον Πρόεδρο της Παγκόσμιας Συντονιστικής Επιτροπής Κυπριακού Αγώνα (ΠΣΕΚΑ) Φίλιπ Κρίστοφερ, και τον Πρόεδρο του Συμβουλίου Απόδημου Ελληνισμού (ΣΑΕ) Αντριου Αθενς.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΜΑ)

    [02] (Κ) Εκθεση Αμερικανού Διπλωμάτη - Κύπρος

    Λευκωσία,Κύπρος,22/08/1999 (ΚΥΠΕ - Μαρία Μάιλς)

    Τη θέση ότι η διεθνής κοινότητα θα έσφαλλε εάν προωθούσε λύση στην Κύπρο με βάση τον εθνικό διαχωρισμό που έχει επιβληθεί με τη δύναμη των όπλων από το 1963 μέχρι το 1974, προβάλλει ο Αμερικανός διπλωμάτης Τζέιμς Γουίλκινσον, συντονιστής για το Κυπριακό στο αμερικανικό Υπουργείο Εξωτερικών από το 1985 μέχρι το 1989.

    Σε έκθεσή του, ο κ. Γουίλκινσον υποστήριζει την εκδήλωση πρωτοβουλίας από μέρους των ΗΠΑ ή της Ευρωπαϊκής Ενωσης για σπάσιμο του αδιεξόδου που προέκυψε λόγω των ενταξιακών συνομιλιών, πιστεύοντας πως μέχρι τότε θα πρέπει να συνεχιστούν οι επαφές του εκπροσώπου του Γ.Γ. με τις δύο πλευρές.

    Στην έκθεση με τίτλο "Προχωρώντας από την Πρόληψη της Σύγκρουσης προς τη Συμφιλίωση: Αντιμετωπίζοντας την Ελληνο-Τουρκική Εχθρότητα", που ετοίμασε για το ίδρυμα Κάρναγκι, ο κ. Γουίλκινσον αναφέρει ότι οι Ευρωπαίοι φαίνεται να είναι μέρος του προβλήματος παρά μέρος της λύσης.

    Επίσης παρουσιάζει τις ΗΠΑ ως τον καλύτερο ειλικρινή μεσολαβητή στην περιοχή Ελλάδας - Τουρκίας - Κύπρου, φέρνοντας ως παράδειγμα το ρόλο της Ουάσιγκτον στην κρίση των Ιμίων και σημειώνοντας ότι έχει και την αξιόπιστη δυνατότητα στρατιωτικής επέμβασης.

    Ο Αμερικανός διπλωμάτης εισηγείται όπως οι δύο κοινότητες επαναρχίσουν συνομιλιές βάση της δέσμης ιδεών Γκάλι, όπως δεσμεύσουν σημαντικούς πόρους για δικοινοτικά προγράμματα και υιοθετήσουν τα μέτρα οικοδόμησης εμπιστοσύνης που πρότειναν τα Ηνωμένα Εθνη.

    "Θα πρέπει να συμφωνηθεί ότι, εν αναμονή των αποτελεσμάτων των συνομιλιών, δεν θα πρέπει να υπάρξει αναβάθμιση των στρατιωτικών δυνάμεων στις δυο πλευρές", αναφέρει.

    Προσθέτει ότι το θέμα της ενταξιακής πορείας της Κύπρου θα πρέπει να εξετασθεί με βάση την παράγραφο 92 της δέσμης Ιδεών, που προβλέπει ότι θέματα ένταξης θα συζητηθούν, θα συμφωνηθούν και θα υποβληθούν για έγκριση και από τις δύο κοινότητες σε ξεχωριστά δημοψηφίσματα.

    Σε άλλο σημείο της έκθεσης σημειώνει πως "τα τελευταία τρία με τέσσερα χρόνια οι δηλώσεις της Ουάσιγκτον για ηγετικό ρόλο στο Κυπριακό παρήγαγαν περισσότερη ρητορική παρά αποτελέσματα" και παραλληλίζει τη θέση της Ουάσιγκτον με αυτή του Σίσυφου, που βρίσκει τον εαυτό του στους πρόποδες του βουνού και πρέπει να σπρώξει την πέτρα προς την κορυφή.

    Οι προοπτικές για λύση είναι τόσο λίγες σήμερα όσο ήταν το 1974 και οι προσδοκίες για σημαντική βελτίωση της κατάστασης σύντομα είναι λιγοστές, γράφει ο Αμερικανός διπλωμάτης.

    Στην 27-σέλιδη έκθεσή του ο κ. Γουίλκινσον αναφέρει ότι μετά το τέλος του 1998, "το Κυπριακό βρίσκεται στο ίδιο διαπραγματευτικό σημείο που βρισκόταν μετά την εκεχειρία του 1974".

    Ο Αμερικανός διπλωμάτης υποστηρίζει ότι υπό το φως της άρνησης της τουρκικής πλευράς να συμμετάσχει σε συνομιλίες, ο αντιπρόσωπος του Γ.Γ. το μόνο που μπορεί να κάνει είναι να συνεχίσει το 'πήγαινε-έλα' μέχρι οι δύο πλευρές να αποφασίσουν να συναντηθούν ή το Συμβούλιο Ασφαλείας παράσχει τα μέσα για να πιεστούν να επιστρέψουν στην τράπεζα των διαπραγμεταύσεων.

    Ωστόσο θεωρεί ότι κάτι τέτοιο δεν είναι δυνατό, "εκτός εάν και μέχρι που οι ΗΠΑ ή η Ευρωπαϊκή Ενωση αναπτύξουν κάποια πρωτοβουλία ώστε να αρθεί το αδιέξοδο που προέκυψε λόγω των ενταξιακών συνομιλιών".

    Η τουρκική θέση ότι ο δικοινοτικός διάλογος μπορεί να επαναρχίσει μόνο σε επίπεδο κρατών στην πραγματικότητα έχει "σκοτώσει" την προοπτική ειρηνευτικών συνομιλιών, γράφει ο κ. Γουίλκινσον, αφού, όπως επισημαίνει, "η (απαίτηση για) αναγνώριση της Τ/κ διοίκησης ως κράτος είναι απαράδεκτη όχι μόνο για την Κύπρο αλλά επίσης και για τις ΗΠΑ και τα πλείστα μέλη των ΗΕ".

    Αναφερόμενος στις συναντήσεις Ελλαδιτών, Τούρκων, Ε/Κ και Τ/Κ επιχειρηματιών γράφει ότι δεν είχαν τα αναμενόμενα αποτελέσματα, υποστηρίζοντας ότι κατά γενικό κανόνα οι κυβερνήσεις δεν έδωσαν τη δέουσα προσοχή στην ιδιωτική προσπάθεια αφού η πίεση για "πολιτική ορθότητα" διατηρεί μια αντιπαράθεση.

    Στο κεφάλαιο με τίτλο "Ευρωπαϊκή Ενωση", ο κ. Γουίλκινσον αναφέρει ότι οι Ευρωπαίοι δεν έχουν δικαιολογήσει επαρκώς την απόφαση του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Λουξεμβούργο.

    Σημειώνει ότι η απουσία ρεαλιστικού χρονοδιαγράμματος για τις σχέσεις Τουρκίας - ΕΕ δημιουργεί προβλήματα στις συζητήσεις για τα εθνικά συμφέροντα των δύο χωρών και στην προώθηση αμοιβαίων στόχων που είναι απαραίτητοι για την εδραίωση μιας μακράς και ειρηνικής διαδικασίας.

    Χαρακτηρίζει το ρόλο της Γερμανίας πρωταγωνιστικό σε ό,τι αφορά τις σχέσεις ΕΕ - Τουρκίας και αναφέρει ότι η απόφαση του Λουξεμβούργου ήταν ίσως μεγαλύτερη νίκη του αντι-μεταναστευτικού, αντι-τουρκικού αισθήματος στη Βόνη παρά το αποτέλεσμα της ελληνικής διπλωματίας.

    "Τώρα, με την επίσημη υιοθέτησή τους, δεν θα είναι εύκολο να ανατραπούν οι αποφάσεις του Λουξεμβούργου. Η τυχόν μετακίνηση από αυτές τις αποφάσεις εξαρτάται πρωτίστως από την αλλαγή στη γερμανική διπλωματία προς όφελος της Τουρκίας", υποστηρίζει ο κ. Γουίλκινσον.

    Σε άλλο σημείο της έκθεσης αναφέρει ότι η οποιαδήποτε "δυναμική" πρωτοβουλία εκ μέρους των ΗΠΑ για να υπερπηδηθούν οι υφιστάμενες δυσκολίες που εμποδίζουν τη συμφιλίωση μεταξύ της Ελλάδας, της Τουρκίας και της Κύπρου δεν μπορεί να φέρει το επιθυμητό αποτέλεσμα.

    Οπως αναφέρει οι ΗΠΑ δεν έχουν ούτε τη θέληση ούτε τη δυνατοτητα να αλλάξουν την κατάσταση.

    "Η Ελλάδα, η Τουρκία και η Κύπρος είναι πολύ ανεπτυγμένες κοινωνίες και δεν θα κάνουν οποιαδήποτε κίνηση σε θέματα που αφορούν την εθνική ασφάλεια μέχρι που να πεισθούν ότι τέτοια κίνηση θα εξυπηρετούσε τα δικά τους εθνικά συμφέροντα", αναφέρει.

    Ως εκ τούτου, πιστεύει πως "είναι απαραίτητο να βρεθεί κάποια αξιόπιστη ηγεσία στις ίδιες τις χώρες αυτές, ένας Σαντάτ, ένας Πέρες ή Ραμπίν, ένας Χιουμ ή Τρίμπλ".

    Ο Αμερικανός διπλωμάτης τονίζει την ανάγκη για "θεραπεία σιοκ" και για τις τρεις χώρες, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει, φέρνοντας ως παραδείγματα τη σταθερή θέση που υιοθέτησαν οι ΗΠΑ στο θέμα των πυραύλων S300 και το θέμα της ενταξιακής πορείας της Τουρκίας, θέση που, όπως υποστηρίζει, "επηρέασε σοβαρά τις συζητήσεις πολιτικής σε Ελλάδα, Τουρκία και Κύπρο".

    "Χρειάζεται περισσότερη θεραπεία σιοκ τέτοιου είδους", γράφει, διευκρινίζοντας ότι στόχος δεν είναι οι ΗΠΑ να "σοκάρουν" με εξωφρενική συμπεριφορά αλλά να αναγκάσουν τα μέρη να αναγνωρίσουν ότι δεν θα εξασφαλίσουν αποφασιστική αμερικανική υποστήριξη για μερικές από τις θέσεις τους και δεν θα μπορέσουν να εξασφαλίσουν πρόοδο χωρίς τη συμφιλίωση και τον συμβιβασμό.

    Ο κ. Γουίλκινσον εργάστηκε ως σύμβουλος στο Καρνάγκι Φόρουμ από το 1996 μέχρι το 1998 για τις ΗΠΑ, την Ελλάδα και την Τουρκία σε ειδικό πρόγραμμα που σκοπό είχε την ενεργοποίηση του ιδιωτικού τομέα για τη συμφιλίωση μεταξύ των δύο γειτονικών χωρών.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΑ)
    CNA ENDS
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Sunday, 22 August 1999 - 13:02:34 UTC