Visit the Hellenic Ministry of National Defence (MOD) Mirror on HR-Net Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 99-09-29

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος Βουλής - Συρία - Επίσκεψη
  • [02] Ρέππας - Τουρκία - Κυπριακό
  • [03] Υπουργός Οικονομικών - Κοινοπολιτεία - ΔΝΤ
  • [04] Χέρκους - Αναχώρηση
  • [05] Υπόθεση Λοϊζίδου - Βρετανία
  • [06] Χριστοφίδης - Κλίντον - Ετζεβίτ
  • [07] Τράπεζα Κύπρου - Πολιτιστικό Ιδρυμα
  • [08] Λυσσαρίδης - Συνάντηση Κλίντον - Ετζεβίτ
  • [09] Αμερικανός Πρέσβης - Κλίντον - Ετζεβίτ
  • [10] Καραμανλής - Κύπρος - Τουρκία - ΕΕ

  • [01] Πρόεδρος Βουλής - Συρία - Επίσκεψη

    Λευκωσία,Κύπρος,29/09/1999 (ΚΥΠΕ)

    Επίσημη τετραήμερη επίσκεψη στη Συρία θα πραγματοποιήσει ο Πρόεδρος της Βουλής των Αντιπροσώπων Σπύρος Κυπριανού μεταξύ 4 και 7 Οκτωβρίου, με πρόσκληση του Σύρου ομολόγου του Abdel Qader Qaddoura.

    Ο κ. Κυπριανού είπε ότι αποδίδει ιδιαίτερη σημασία στην επικείμενη επίσκεψή του και εξέφρασε την ελπίδα ότι θα δώσει την ευκαιρία να ληφθούν κάποιες αποφάσεις ώστε να ενισχυθεί περισσότερο τόσο η συνεργασία μεταξύ των κοινοβουλίων όσο και η συνεργασία μεταξύ των δύο χωρών.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΠ)

    [02] Ρέππας - Τουρκία - Κυπριακό

    Αθήνα,Ελλάδα,29/09/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η ελληνική κυβέρνηση κάλεσε την Τουρκία να αξιοποιήσει και προς το συμφέρον της το διεθνές ενδιαφέρον προκειμένου να επιλυθεί το κυπριακό πρόβλημα, χαρακτηρίζοντας τις υφιστάμενες συνθήκες "ώριμες".

    "Είναι κατάλληλη στιγμή για απευθείας συνομιλίες, χωρίς όρους και προϋποθέσεις για όλες τις πτυχές του κυπριακού θέματος και επειδή οι συνθήκες είναι ώριμες, για κάτι τέτοιο, η Τουρκία πρέπει να αξιοποιήσει και για το δικό της όφελος αυτές τις συνθήκες", δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Δημήτρης Ρέππας.

    (ΚΥΠΕ/ΚΙ/ΓΠ)

    [03] Υπουργός Οικονομικών - Κοινοπολιτεία - ΔΝΤ

    Λευκωσία,Κύπρος,29/09/1999 (ΚΥΠΕ) "Η σύνδεση της κυπριακής λίρας με το ευρώ έχει συμβάλει στη βελτίωση της εξαγωγικής ανταγωνιστικότητας κατά το 1999, ιδιαίτερα για τους τουρίστες από το Ηνωμένο Βασίλειο, και παράλληλα έχει επιτρέψει την εισαγωγή χαμηλού πληθωρισμού από τις χώρες της Ευρωπαϊκής Νομισματικής Ενωσης", είπε ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης.

    Μιλώντας στην ετήσια σύνοδο του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ) και της Διεθνούς Τράπεζας, που άρχισε στις 27 Σεπτεμβρίου στην Ουάσινγκτον και ολοκληρώνεται αύριο, ο κ. Κληρίδης αναφέρθηκε στις διακυμάνσεις τιμών και όγκου εξαγωγών και στην επίδραση που έχουν σε μικρές οικονομίες, όπως είναι αυτή της Κύπρου.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΜΑ)

    [04] Χέρκους - Αναχώρηση

    Λευκωσία,Κύπρος,29/09/1999 (ΚΥΠΕ)

    Αναχώρησε χθες οριστικά από την Κύπρο η Αν Χέρκους, μετά την παραίτησή της από τη θέση της Ειδικής Εκπροσώπου του Γ.Γ. του ΟΗΕ στην Κύπρο, την οποία είχε υποβάλει τον περασμένο Ιούλιο ένα περίπου χρόνο μετά την ανάληψη των καθηκόντων της.

    Την κ. Χέρκους αναμένεται να αντικαταστήσει στο παρόν στάδιο και επί προσωρινής βάσης ο Τζέιμς Χόλγκερ, όπως ανέφερε πρόσφατα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΑ)

    [05] Υπόθεση Λοϊζίδου - Βρετανία

    Λευκωσία,Κύπρος,29/09/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ως σαφής παραβίαση των κανόνων που διέπουν τη λειτουργία της εξ Υπουργών Επιτροπής του Συμβουλίου της Ευρώπης χαρακτηρίζεται το χθεσινό αποτέλεσμα της συζήτησης για την εκτέλεση της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων στην υπόθεση Τιτίνας Λοϊζίδου, που οδήγησε στην αναβολή για μια βδομάδα της συζήτηση για έγκριση ψηφίσματος επί του θέματος.

    Από την πλευρά του ο εκπρόσωπος Τύπου της βρετανικής Υπάτης Αρμοστείας στη Λευκωσία, η χώρα του οποίου υπέβαλε την πρόταση αναβολής, δήλωσε στο ΚΥΠΕ ότι δεν επιθυμεί να σχολιάσει το περιεχόμενο των χθεσινών συζητήσεων, αφού είναι εμπιστευτικής φύσης, και εξέφρασε την παγία θέση του Λονδίνου για σεβασμό και εφαρμογή της δικαστικής απόφασης.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΜΑ)

    [06] Χριστοφίδης - Κλίντον - Ετζεβίτ

    Λευκωσία,Κύπρος,29/09/1999 (ΚΥΠΕ)

    Αναμενόμενη χαρακτηρίζουν οι Ενωμένοι Δημοκράτες (ΕΔΗ) τη στάση που τήρησε η Αγκυρα κατά τη χθεσινή συνάντηση του Τούρκου Πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετζεβίτ με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον, διαπιστώνοντας παράλληλα μια "δυσχέρεια" από πλευράς των ΗΠΑ να πιέσουν την Τουρκία.

    Κληθείς από το ΚΥΠΕ να σχολιάσει τη συνάντηση Κλίντον - Ετζεβίτ, ο Α' Αντιπρόεδρος των ΕΔΗ Γιώργος Χριστοφίδης είπε επίσης ότι υπό το φως των εξελίξεων η Ε/κ πλευρά βρίσκεται σε λιγότερο δύσκολη θέση λόγω της θετικής στάσης που τήρησε, ενώ αντίθετα η στάση της τουρκικής πλευράς θα κάνει πιο δύσκολη την προσπάθεια της Αγκυρας να καταστεί υποψήφια χώρα για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΜΑ)

    [07] Τράπεζα Κύπρου - Πολιτιστικό Ιδρυμα

    Λευκωσία,Κύπρος,29/09/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η παρουσίαση της κυπριακής κουλτούρας με τη διοργάνωση διαφόρων εκδηλώσεων καθώς και η ίδρυση παραρτήματος στην Ελλάδα, είναι μεταξύ των στόχων του Πολιτιστικού Ιδρύματος της Τράπεζας Κύπρου, όπως αναφέρθηκε σήμερα σε διάσκεψη Τύπου που δόθηκε με την ευκαιρία της συμπλήρωσης 15 χρόνων από την ίδρυση του Ιδρύματος,

    Στη διάσκεψη, κατά την οποία προβλήθηκε σύντομη ταινία αφιερωμένη στο ιστορικό και τη δράση του Ιδρύματος, ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου του Γιάννης Κυπρής ανέφερε ότι οι εκδηλώσεις θα αρχίσουν την Πέμπτη 7 Οκτωβρίου.

    (ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΡΜ/ΜΑ)

    [08] Λυσσαρίδης - Συνάντηση Κλίντον - Ετζεβίτ

    Λευκωσία,Κύπρος,29/09/1999 (ΚΥΠΕ)

    Την επαναφορά του κυπριακού προβλήματος στη Γενική Συνέλευση των Ηνωμένων Εθνών και την οργάνωση παγκόσμιας ενημερωτικής εκστρατείας για το πολιτικό πρόβλημα της Κύπρου βλέπει η ΕΔΕΚ ως τις ενέργειες στις οποίες πρέπει να προβεί η Ε/κ πλευρά, μετά από την επιβεβαίωση της αδιάλλακτης στάσης της Αγκυρας κατά τη συνάντηση του Τούρκου Πρωθυπουργού Μπουλέντ Ετζεβίτ με τον Αμερικανό Πρόεδρο Μπιλ Κλίντον.

    Σε δηλώσεις του στο ΚΥΠΕ, ο Πρόεδρος του κόμματος Βάσος Λυσσαρίδης είπε ότι δυστυχώς οι προβλέψεις της ΕΔΕΚ πως "δεν επρόκειτο να προκύψει οτιδήποτε από τη συνάντηση Κλίντον - Ετζεβίτ έχουν επαληθευθεί, κατά τρόπο ο οποίος είναι αποκαλυπτικός σε κάθε ένα που θέλει να σταθμίζει σωστά την τουρκική στάση αλλά και την απροθυμία των ΗΠΑ να ασκήσουν αποτελεσματικές πιέσεις προς την Τουρκία".

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΜΑ)

    [09] Αμερικανός Πρέσβης - Κλίντον - Ετζεβίτ

    Λευκωσία,Κύπρος,29/09/1999 (ΚΥΠΕ)

    Τη σταθερή δέσμευση των ΗΠΑ να εργαστούν για λύση του Κυπριακού βασισμένη στη διζωνική δικοινοτική ομοσπονδία επανέλαβε σήμερα ο Πρέσβης της χώρας στη Λευκωσία, σημειώνοντας παράλληλα πως ο Αμερικανός Πρόεδρος ξεκαθάρισε κατά τη χθεσινή συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας ότι οι ΗΠΑ εργάζονται για επανέναρξη των συνομιλιών χωρίς προϋποθεσεις.

    Σε γραπτή δήλωση σχετικά με τη συνάντηση, ο κ. Μπάντλερ αναφέρει επίσης πως η επίσκεψη του Προεδρικού Απεσταλμένου Αλφρεντ Μόουζες στην περιοχή αποτελεί μέρος των προσπαθειών των ΗΠΑ για επίτευξη του στόχου αυτού.

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΜΑ)

    [10] Καραμανλής - Κύπρος - Τουρκία - ΕΕ

    Βρυξέλλες,Βέλγιο,29/09/1999 (ΚΥΠΕ)

    "Η Κύπρος που πληροί όλες τις προϋποθέσεις δεν μπορεί να βρίσκεται δέσμια, ως προς το θέμα της ένταξής της, των τουρκικών πιέσεων και εκβιασμών. Η πολιτική επίλυση του Κυπριακού δεν μπορεί να αποτελέσει τροχοπέδη στην πορεία του κυπριακού λαού, δηλαδή των Ε/Κ και των Τ/Κ, προς την ευημερία".

    Αυτό επεσήμανε σήμερα στις Βρυξέλλες ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κώστας Καραμανλής ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος, της μεγαλύτερης σε αριθμό εδρών στην Ευρωβουλή.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΡΜ/ΜΑ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 29 September 1999 - 17:46:13 UTC