Read the Monthly Armed Forces Magazine (Hellenic MOD Mirror on HR-Net) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Wednesday, 17 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 99-11-09

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Διεθνής άσκηση - Πετρελαιοκηλίδες
  • [02] Υπουργός Εξωτερικών - Θέμα αγνοουμένων
  • [03] ΓΓ ΟΗΕ - Συνέντευξη - "Κίπρις"
  • [04] Πρόεδρος Κληρίδης - Αναχώρηση - Δηλώσεις
  • [05] Χρηματιστήριο - Νέο σύστημα εκκαθάρισης τίτλων
  • [06] Εκθεση Ευρωπαϊκής Επιτροπής - Κύπρος
  • [07] Ζακχαίος - Επιστολή - ΓΓ ΗΕ - Κατάσταση εγκλωβισμένων
  • [08] Βασιλείου - Βρυξέλλες
  • [09] Βρυξέλλες - Κασουλίδης - Βερχόιγκεν - Κύπρος - ΕΕ

  • [01] Διεθνής άσκηση - Πετρελαιοκηλίδες

    Λευκωσία,Κύπρος,09/11/1999 (ΚΥΠΕ)

    Διεθνής άσκηση αντιμετώπισης πετρελαιοκηλίδων στην ανατολική Μεσόγειο με τη συμμετοχή της Κύπρου, του Ισραήλ και της Αιγύπτου άρχισε χθες και θα λήξει αύριο Τετάρτη.

    Πρόκειται για την τρίτη άσκηση που πραγματοποιείται στο πλαίσιο του περιφερειακού προγράμματος άμεσης δράσης.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΜ)

    [02] Υπουργός Εξωτερικών - Θέμα αγνοουμένων

    Πάφος,Κύπρος,09/11/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης δήλωσε σήμερα πως ο κατάλογος των αγνοουμένων, που έχει κατατεθεί στη Διερευνητική Επιτροπή για τους Αγνοούμενους (ΔΕΑ), δεν μπορεί να αλλάξει, αφού βρίσκεται στα χέρια των Ηνωμένων Εθνών και τόνισε ότι οποιαδήποτε νέα στοιχεία προκύψουν από τις πρόσφατες εκταφές θα κατατεθούν στην Επιτροπή.

    Ο κ. Κασουλίδης τόνισε παράλληλα πως η κυβέρνηση έχει το θάρρος και την ειλικρίνεια να δημοσιοποιήσει οποιαδήποτε στοιχεία έχει και απ' εκεί και πέρα επιδιώκει να μάθει για τους υπόλοιπους αγνοούμενος και ζητά από τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς να εφαρμόσει τη συμφωνία της 31ης Ιουλίου 1997.

    Ο ΥΠΕΞ είπε πως τόσο η κυβέρνηση Κληρίδη όσο και οι προηγούμενες κυβερνήσεις ουδέποτε αντιμετώπισαν την υπόθεση των αγνοουμένων ως πολιτικό θέμα αλλά ως ένα καθαρά ανθρωπιστικό θέμα, και τόνισε την αποφασιστικότητα της κυβέρνησης να ξεκαθαρίσει το θέμα των αγνοουμένων.

    (ΚΥΠΕ/ΣΣ/ΜΑ/ΜΜ)

    [03] ΓΓ ΟΗΕ - Συνέντευξη - "Κίπρις"

    Λευκωσία,Κύπρος,09/11/1999 (ΚΥΠΕ)

    "Δεν καθορίσαμε ακόμη τη μορφή, την ημερομηνία έναρξης και τη φύση των συνομιλιών, αλλά δεν αποκλείουμε τις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες," για το Κυπριακό, ανέφερε ο ΓΓ του ΟΗΕ Κόφι Ανάν σε συνέντευξη που παραχώρησε στην Νέα Υόρκη στην ανταποκρίτρια της Τ/κ εφημερίδας "Κίπρις" Σεμά Εμίρογλου.

    Σχετικά με την απαίτηση της τουρκικής πλευράς για πολιτική ισότητα ο κ. Ανάν είπε ότι το θέμα θα μπορούσε να συζητηθεί όταν προσέλθουν οι δύο πλευρές σε συνομιλίες και πρόσθεσε ότι τέτοιου είδους προβλήματα θα μπορούσαν να επιλυθούν κατά τη διάρκεια των συνομιλιών, λέγοντας χαρακτηριστικά, πως δεν νομίζει ότι μπορούν να λυθούν προβλήματα χωρίς να αρχίσουν οι διαβουλεύσεις.

    Οσον αφορά το πότε θα απευθύνει την πρόσκληση προς τις δύο πλευρές να προσέλθουν στο τραπέζι των διαπραγματεύσεων, ο κ. Ανάν είπε πως επιθυμεί την όσο το δυνατό ταχύτερη και επιτυχή κατάληξη των διαβουλεύσεων σχετικά με την Κύπρο, πως θέλει αυτό να γίνει κατά τη σύνοδο κορυφής του ΟΑΣΕ και ελπίζει να υπάρξουν αποτελέσματα το αργότερο κατά τον ερχόμενο μήνα.

    Αναφερόμενος στο χώρο διεξαγωγής των συνομιλιών και στην απαίτηση Ντενκτάς αυτές να γίνουν στην Κύπρο, ο κ. Ανάν απάντησε ότι "οι διαβουλεύσεις σε αυτό το θέμα ακόμη βρίσκονται στο αρχικό στάδιο", ενώ πρόσθεσε ότι ελπίζει πως οι συνομιλίες θα διεξαχθούν στη Νέα Υόρκη.

    (ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΜΧ)

    [04] Πρόεδρος Κληρίδης - Αναχώρηση - Δηλώσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,09/11/1999 (ΚΥΠΕ)

    Δεν πρέπει να αναμένεται αυτή τη στιγμή θετική μεταβολή της τουρκικής στάσης στο Κυπριακό, παρά την ελαφρά διαφοροποίηση της Αγκυρας σε σχέση με τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, επεσήμανε το απόγευμα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Γλαύκος Κληρίδης λίγο πριν αναχωρήσει για το Ντέρμπαν της Νοτίου Αφρικής για τη Διάσκεψη της Κοινοπολιτείας.

    Ο Πρόεδρος Κληρίδης επανέλαβε τη θέση ότι μόνο με την ύπαρξη συνομιλιών και την επίτευξη προόδου προς το στόχο της λύσης του Κυπριακού η πλευρά μας θα συγκατανεύσει για αναγόρευση της Τουρκίας σε υποψήφια για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) χώρα. Σημείωσε δε ότι αναμένει από τον Αμερικανό Πρόεδρο προώθηση ουσιαστικών και εφ' όλης της ύλης συνομιλιών χωρίς προϋποθέσεις.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΧ)

    [05] Χρηματιστήριο - Νέο σύστημα εκκαθάρισης τίτλων

    Λευκωσία,Κύπρος,09/11/1999 (ΚΥΠΕ)

    Την πρόθεση να θέσει σε εφαρμογή διαφοροποιημένο σύστημα εκκαθάρισης και τελείωσης των συναλλαγών από τις 29 Νοεμβρίου, εκφράζει το Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ) σε ανακοίνωσή του.

    Η δυνατότητα εφαρμογής του συστήματος είναι υπό την αίρεση έγκρισης νομοσχεδίου, του οποίου την έγκριση από τη Βουλή ζήτησε το Συμβούλιο του ΧΑΚ.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΧ)

    [06] Εκθεση Ευρωπαϊκής Επιτροπής - Κύπρος

    Λευκωσία,Κύπρος,09/11/1999 (ΚΥΠΕ)

    Την ανάγκη διερεύνησης συγκεκριμένων προβλημάτων που αντιμετωπίζουν ομάδες αλλοδαπών και ειδικότερα Ασιάτισσες, οι οποίες εργοδοτούνται ως οικιακές βοηθοί στην Κύπρο, επισημαίνει στην παράγραφό της για την Κύπρο έκθεση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής εναντίον του Ρατσισμού και της Μισαλλοδοξίας του Συμβουλίου της Ευρώπης (ECRI).

    Στη σχετική παράγραφο σημειώνεται ότι "το βόρειο μέρος του νησιού, (περίπου 37%) δεν βρίσκεται προς το παρόν κάτω από τον έλεγχο της κυπριακής κυβέρνησης, και η ECRI δεν έχει εξετάσει την κατάσταση του πληθυσμού που ζει σε αυτή την περιοχή" αναφορικά με διάφορες μορφές διάκρισης.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΧ)

    [07] Ζακχαίος - Επιστολή - ΓΓ ΗΕ - Κατάσταση εγκλωβισμένων

    Λευκωσία,Κύπρος,09/11/1999 (ΚΥΠΕ)

    Επιστολή για την απαράδεκτη κατάσταση των εγκλωβισμένων που διαμένουν στις κατεχόμενες περιοχές απέστειλε πρόσφατα προς τον ΓΓ των Ηνωμένων Εθνών Κόφι Ανάν, ο Μόνιμος Αντιπρόσωπος της Κύπρου στα Ηνωμένων Εθνών Πρέσβης Σώτος Ζακχαίος.

    Η επιστολή συνοδεύεται από Μνημόνιο με τίτλο "Οι συνθήκες διαβίωσης των εγκλωβισμένων Κυπρίων στο υπό τουρκική κατοχή τμήμα της Κύπρου", στο οποίο καταγράφονται λεπτομερώς οι παραβιάσεις των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και βασικών ελευθεριών των εγκλωβσιμένων στα θέματα παιδείας, περιουσίας, θρησκείας και διακίνησης.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΜΧ)

    [08] Βασιλείου - Βρυξέλλες

    Λευκωσία,Κύπρος,09/11/1999 (ΚΥΠΕ)

    Αναχωρεί αύριο για τις Βρυξέλλες όπου θα παρακαθήσει στις εργασίες της έκτης Συνόδου της Διακυβερνητικής Διάσκεψης για την ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση, ο επικεφαλής της Διαπραγματευτικής Αντιπροσωπείας της Κύπρου για ένταξη στην ΕΕ, Γιώργος Βασιλείου.

    Στη διάρκεια της Συνόδου που θα πραγματοποιηθεί στις 12 Νοεμβρίου, θα αρχίσουν οι διαπραγματεύσεις για τρία νέα κεφάλαια, την Ελεύθερη Παροχή Υπηρεσιών, τις Μεταφορές και τη Φορολογία.

    (ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΑΧΡ)

    [09] Βρυξέλλες - Κασουλίδης - Βερχόιγκεν - Κύπρος - ΕΕ

    Βρυξέλλες,Βέλγιο,09/11/1999 (ΚΥΠΕ)

    Την απόλυτη ικανοποίησή του για την ενταξιακή πορεία της Κύπρου εξέφρασε σήμερα στις Βρυξέλλες ο αρμόδιος Γερμανός Επίτροπος Gunter Verheugen, αμέσως μετά τη συνάντηση που είχε αργά το απόγευμα με τον Υπουργό Εξωτερικών Ιωάννη Κασουλίδη.

    Από την πλευρά του, ο κ. Κασουλίδης δήλωσε ιδιαίτερα ικανοποιημένος από τη συζήτηση και χαρακτήρισε την παρούσα περίοδο και μέχρι τη Σύνοδο Κορυφής του Ελσίνκι ως ιδιαίτερα σημαντική, λόγω της μεγάλης κινητικότητας που παρατηρείται στο Κυπριακό.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜ/ΓΓ/ΜΧ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Tuesday, 9 November 1999 - 19:46:19 UTC