Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Thursday, 28 March 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 99-12-13

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Κύπρος - Αλγερία - ΗΑΕ - Αεροπορικές συμφωνίες
  • [02] Οικολόγοι - Ελσίνκι - Τουρκία - Κυπριακό
  • [03] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [04] Υπουργός Συγκοινωνιών - Ισραήλ
  • [05] Ρέππας - ΕΕ - Κύπρος - Τουρκία
  • [06] Γερμανός υπήκοος - Κατεχόμενα - ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Πρεσβεία
  • [07] ΔΗΣΥ - Ελσίνκι
  • [08] Επιτροπή Οικονομικών - ΧΑΚ - Τροποποίηση νομοθεσίας
  • [09] Υπουργός Υγείας - Τηλε-ιατρική - ΑΤΗΚ
  • [10] Τσέχος Πρωθυπουργός - Ρολάνδης - Σταθμό
  • [11] Λιμάνι Λεμεσού - USS The Sullivans
  • [12] Πρόεδρος Κληρίδης - Επαφές
  • [13] Κασουλίδης - ΕΕ - Κύπρος - Κυπριακό
  • [14] Πρόεδρος Κληρίδης - Ντε Σότο
  • [15] Ντενκτάς - Συνομιλίες - Κυπριακό
  • [16] Ντενκτάς - Ντε Σότο
  • [17] Εκχαρντ - Συνομιλίες

  • [01] Κύπρος - Αλγερία - ΗΑΕ - Αεροπορικές συμφωνίες

    Λευκωσία,Κύπρος,13/12/1999 (ΚΥΠΕ)

    Αεροπορικές συμφωνίες με δύο χώρες, την Αλγερία και τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα (ΗΑΕ), υπέγραψε η Κύπρος τις τελευταίες ημέρες.

    Η πρώτη, η οποία είχε μονογραφεί το 1992, υπεγράφη στις 3 Δεκεμβρίου στο Αλγέρι από το Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Εργων Βάσο Πύργο και το Γενικό Γραμματέα του Υπουργείου Μεταφορών της Αλγερίας Αμπντεσαλάμ Σιελγκούμ.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΓΠ)

    [02] Οικολόγοι - Ελσίνκι - Τουρκία - Κυπριακό

    Λευκωσία,Κύπρος,13/12/1999 (ΚΥΠΕ)

    Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών, αφού επικρίνει την κυπριακή κυβέρνηση για την "υποβαθμισμένη παρουσία της Κύπρου στο Ελσίνκι" την οποία χαρακτηρίζει ως "λάθος", καλεί όλες τις πολιτικές δυνάμεις και την κυβέρνηση "να αξιοποιήσουν θετικά το συμβιβασμό του Ελσίνκι".

    "Το Κυπριακό πρέπει πλέον να αντιμετωπίζεται σαν θέμα, για το οποίο τον πρώτο και πρωταγωνιστικό ρόλο θα έχει η Ευρώπη", αναφέρουν σε σημερινή τους ανακοίνωση οι Οικολόγοι - Περιβαλλοντιστές και καλούν την Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) να αναλάβει διαπραγματευτική πρωτοβουλία που θα στοχεύει στην επίλυση του Κυπριακού "με βάση ό,τι καλείται ευρωπαϊκό κεκτημένο".

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΑΧΡ)

    [03] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,13/12/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

            Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                731.78  (-5.63)
    
            Συνολικό Ποσό Συναλλαγών   £ 21,532,240
    
            Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
            Τραπεζικοί Οργανισμοί      £ 8,032,292    770.64 (-5.85)
            Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
            Οργανισμοί                 £ 2,637,856    723.42 (-5.21)
            Ασφαλιστικοί Οργανισμοί    £ 1,152,239    405.60 (-9.94)
            Βιομηχανικές Εταιρείες     £ 1,069,434    287.20 (-11.39)
            Τουριστικές Επιχειρήσεις   £ 3,286,755    886.07 (-6.30)
            Εμπορικές Εταιρείες        £ 1,863,285    346.53 (-10.30)
            Αλλες Εταιρείες            £ 2,394,206    919.29 (-1.45)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (KYΠΕ/ΑΧΡ)

    [04] Υπουργός Συγκοινωνιών - Ισραήλ

    Λευκωσία,Κύπρος,13/12/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η κυπριακή κυβέρνηση έχει αποφασίσει να πάρει όλα τα αναγκαία μέτρα ώστε η Κύπρος να καταστεί ένα περιφερειακό κέντρο τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών, ανέφερε ο Υπουργός Συγκοινωιών και Εργων Αβέρωφ Νεοφύτου προσφωνώντας την 6η Εμπορική Διάσκεψη "The Israel Business Conference 1999" που πραγματοποιείται στο Ισραήλ από τις 11 -13 Δεκεμβρίου 1999.

    Οπως είπε ο κ. Νεοφύτου, η κυπριακή κυβέρνηση αντιλαμβάνεται ότι οι εξελίξεις στον τομέα των τηλεπικοινωνιών δεν αφορούν μόνο στη τεχνολογία αλλά και στις υπηρεσίες.

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΑΧΡ)

    [05] Ρέππας - ΕΕ - Κύπρος - Τουρκία

    Αθήνα,Ελλάδα,13/12/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Ελληνας Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, Δημήτρης Ρέππας, δήλωσε σήμερα ότι η ελληνική κυβέρνηση δεν θέλει ένταξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ενωση (ΕΕ) "εις τρόπον ώστε να διαιωνισθεί η διχοτόμηση της νήσου".

    Ανέφερε ότι "επιθυμούμε να εκπροσωπηθεί η Τ/κ πλευρά στις διαπραγματεύσεις ώστε η ένταξη της Κύπρου στην ΕΕ να γίνει με τρόπο πανηγυρικό και να είναι ένταξη όλης της Κύπρου".

    (ΚΥΠΕ/ΚΙ/ΝΜΑ/ΑΧΡ)

    [06] Γερμανός υπήκοος - Κατεχόμενα - ΟΥΝΦΙΚΥΠ - Πρεσβεία

    Λευκωσία,Κύπρος,13/12/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η Γερμανική Πρεσβεία διερευνά τις συνθήκες κάτω από τις οποίες ο Γερμανός υπήκοος, Μπέγιερ Κλάους Χέμπερτ, 61 ετών, εισήλθε στα κατεχόμενα χθες από την περιοχή Αμμοχώστου και τώρα κρατείται στο λεγόμενο "αστυνομικό σταθμό Αμμοχώστου".

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου της Ειρηνευτικής Δύναμης του ΟΗΕ Τσαρλς Γκόλκιν, ο Χέμπερτ, ο οποίος ήρθε στην Κύπρο μαζί με γκρουπ τουριστών και γιόρταζε χθες τα γενέθλιά του, εισήλθε στις κατεχόμενες περιοχές το Σάββατο από την περιοχή Παραλιμνίου, ενώ αναμένεται αύριο να τον επισκεφθούν εκπρόσωποι της Γερμανικής Πρεσβείας.

    (ΚΥΠΕ/ΑΧΡ/ΓΓ)

    [07] ΔΗΣΥ - Ελσίνκι

    Λευκωσία,Κύπρος,13/12/1999 (ΚΥΠΕ)

    Οι αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου στο Ελσίνκι υπηρετούν τα συμφέροντα της Κύπρου και της Ελλάδας καθώς και αυτά του ευρύτερου Ελληνισμού, αναφέρει σε ανακοίνωσή του το διευρυμένο Πολιτικό Γραφείο του Δημοκρατικού Συναγερμού το οποίο συνήλθε σε ειδική συνεδρίαση το Σάββατο, 11 Δεκεμβρίου 1999 για να μελετήσει το τελικό κείμενο συμπερασμάτων του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

    Οπως αναφέρεται στην ανακοίνωση, με τις αποφάσεις στο Ελσίνκι "αποτράπηκε η διεθνής απομόνωση της Ελλάδας και οι πιθανές από την προβολή του βέτο, αρνητικές συνέπειες για την Κύπρο ενώ ταυτόχρονα έγινε κατορθωτό τόσο το Κυπριακό όσο και τα ελληνοτουρκικά να καταστούν τμήμα των ευρωτουρκικών σχέσεων και υπόθεση της Ευρώπης".

    (ΚΥΠΕ/ΡΜ/ΑΧΡ)

    [08] Επιτροπή Οικονομικών - ΧΑΚ - Τροποποίηση νομοθεσίας

    Λευκωσία,Κύπρος,13/12/1999 (ΚΥΠΕ)

    Η Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής προωθεί νομοθεσία η οποία θα απαγορεύει να εισπράττονται ή και να δεσμεύονται εκ των προτέρων χρήματα επενδυτών από εταιρείες οι οποίες απλώς εξαγγέλλουν την πρόθεσή τους να καταστούν δημόσιες και να εισαχθούν στο Χρηματιστήριο Αξιών Κύπρου (ΧΑΚ).

    Σχετική πρόταση νόμου κατέθεσε σήμερα στην Επιτροπή Οικονομικών της Βουλής ο Κοινοβουλευτικός Εκπρόσωπος του ΔΗΚΟ Τάσσος Παπαδόπουλος και αναμένεται να προωθηθεί στην ολομέλεια του νομοθετικού σώματος την ερχόμενη Πέμπτη για έγκριση.

    (ΚΥΠΕ/ΣΔ/ΝΜΑ/ΑΧΡ)

    [09] Υπουργός Υγείας - Τηλε-ιατρική - ΑΤΗΚ

    Λευκωσία,Κύπρος,13/12/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Υπουργός Υγείας Φρίξος Σαββίδης δήλωσε σήμερα ότι η νέα υπηρεσία της τηλε-ιατρικής που γίνεται μέσω του Ψηφιακού Δικτύου Ενοποιημένων Υπηρεσιών (ISDN) θα προσφέρει "πλήρη αναβάθμιση στις ιατρικές υπηρεσίες της Κύπρου", στον κρατικό και ιδιωτικό τομέα, με αποτέλεσμα να βελτιωθεί η ποιότητα παροχής ιατρικών υπηρεσιών και να διασωθούν ανθρώπινες ζωές.

    Σε ομιλία του σε επίδειξη εφαρμογής τηλε-διάγνωσης με την αξιοποίηση της υπηρεσίας ISDN που έγινε στη Λευκωσία, ο Υπουργός Υγείας είπε ότι έχει πειστεί για την αποτελεσματικότητα αυτής της υπηρεσίας, η οποία, όπως είπε, θα ξεκινήσει πειραματικά με το "Μακάρειο Νοσοκομείο με ορισμένες εξειδικευμένες μονάδες και αφού δούμε τα αποτελέσματα ίσως επεκταθεί" σε όλο το φάσμα των ιατρικών υπηρεσιών της Κύπρου.

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΑΧΡ)

    [10] Τσέχος Πρωθυπουργός - Ρολάνδης - Σταθμό

    Λάρνακα,Κύπρος,13/12/1999 (ΚΥΠΕ)

    Σύντομο σταθμό για ανεφοδιασμό του αεροσκάφους του έκανε στο αεροδρόμιο Λάρνακας ο Πρωθυπουργός της Τσεχίας, Μίλος Ζεμάν, καθ'οδόν προς το Βιετνάμ.

    Τον κ. Ζεμάν, ο οποίος συνοδεύεται από τον Αναπληρωτή Πρωθυπουργό, τους Υπουργούς Οικονομικών και Εμπορίου, καθώς και επιχειρηματίες της χώρας του, υποδέχθηκε στο αεροδρόμιο Λάρνακας ο Υπουργός Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού, Νίκος Ρολάνδης και η σύζυγός του, που παρακάθησαν σε γεύμα με τους ξένους επισήμους.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑΝ/ΑΧΡ/ΓΓ)

    [11] Λιμάνι Λεμεσού - USS The Sullivans

    Λευκωσία,Κύπρος,13/12/1999 (ΚΥΠΕ)

    Το αντιτορπιλλικό USS The Sullivans της κατηγορίας Arleigh Burke του αμερικανικού ναυτικού θα βρίσκεται αγκυροβολημένο στο λιμάνι Λεμεσού από σήμερα μέχρι τις 17 Δεκεμβρίου.

    Ανακοίνωση της αμερικανικής πρεσβείας στη Λευκωσία, αναφέρει ότι η τυπική επίσκεψη του αντιτορπιλλικού, που έχει μήκος 154 μέτρων και εκτόπισμα εννέα χιλιάδων τόννων, "θα δώσει την ευκαιρία στα 300 μέλη του πληρώματός του να ξεκουραστούν και να απολαύσουν τα τουριστικά αξιοθέατα" της Κύπρου.

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΓΠ)

    [12] Πρόεδρος Κληρίδης - Επαφές

    Νέα Υόρκη,ΗΠΑ,13/12/1999 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης μας Μαρίας Μάιλς)

    Συναντήσεις θα έχει σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Γλαύκος Κληρίδης με τους Αμερικανούς και Βρετανούς διπλωμάτες για το Κυπριακό, μια μέρα πριν από την αναχώρησή του από τη Νέα Υόρκη μετά το τέλος του πρώτου γύρου των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών.

    Συγκεκριμένα, ο Πρόεδρος Κληρίδης θα συναντηθεί στις 6.30 ώρα Κύπρου με τον Βρετανό Αντιπρόσωπο για το Κυπριακό, Σερ Ντέιβιντ Χάνεϊ. Στη συνέχεια, θα παρακαθήσει σε γεύμα εργασίας με τον Προεδρικό απεσταλμένο, Αλφρεντ Μόζες, τον Αμερικανό Πρέσβη, Ντόναλτ Μπάντλερ και τον Ειδικό Συντονιστή για το Κυπριακό, Τόμας Γουέστον.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [13] Κασουλίδης - ΕΕ - Κύπρος - Κυπριακό

    Νέα Υόρκη,ΗΠΑ,13/12/1999 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης μας Μαρίας Μάιλς)

    Η κυπριακή κυβέρνηση δεν αναμένει από την Τουρκία στροφή 180 μοιρών, δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, αλλά πιστεύει ότι δημιουργείται ένα νέο περιβάλλον το οποίο θα πρέπει να αξιοποιηθεί.

    Παράλληλα είπε ότι Ελλάδα και Κύπρος θα πρέπει να αξιοποιήσουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο τα αποτελέσματα του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου του Ελσίνκι και παρατήρησε ότι η απόφαση σημειώνει ότι η μη επίλυση του Κυπριακού δεν είναι προϋπόθεση, άρα ως προϋπόθεση μπαίνουν οτιδήποτε άλλα θέματα.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [14] Πρόεδρος Κληρίδης - Ντε Σότο

    Νέα Υόρκη,ΗΠΑ,13/12/1999 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης μας Μαρίας Μάιλς)

    Ολοκληρώθηκε σήμερα στη έδρα του ΟΗΕ η τελευταία συνάντηση του Προέδρου της Κυπριακής Δημοκρατίας Γλαύκου Κληρίδη με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ για την Κύπρο, Αλβαρο ντε Σότο, στο πλαίσιο των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών.

    Οπως είπε ο Πρόεδρος Κληρίδης μετά τη συνάντηση που διήρκησε μία ώρα, αύριο θα πραγματοποιηθεί συνάντηση με το ΓΓ του ΟΗΕ, Κόφι Ανάν στις 9.30 το πρωί ώρα Νέας Υόρκης (4.30 ώρα Κύπρου), ενώ σε ερώτηση αν θα εκδώσει αύριο ανακοίνωση ο ΓΓ για τα αποτελέσματα του πρώτου γύρου των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών, ο Πρόεδρος Κληρίδης απάντησε "εξαρτάται από τους ίδιους" (δηλαδή τον ΟΗΕ).

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΑΧΡ/ΓΠ)

    [15] Ντενκτάς - Συνομιλίες - Κυπριακό

    Νέα Υόρκη,ΗΠΑ,13/12/1999 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης μας Μαρίας Μάιλς)

    Ο Τ/Κ ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς δήλωσε πως η συμμετοχή του ή όχι σε δεύτερο γύρο συνομιλιών θα εξαρτηθεί από τον τρόπο που το Συμβούλιο Ασφαλείας θα αντιμετωπίσει το ψευδοκράτος στο επικείμενο ψήφισμά του για την ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

    Ο Τ/Κ ηγέτης ανέφερε τα πιο πάνω σε δηλώσεις του κατά την είσοδό του στο κτίριο του ΟΗΕ για τη συνάντησή του με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του Οργανισμού, Αλβαρο ντε Σότο, στο πλαίσιο των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΓ/ΓΠ)

    [16] Ντενκτάς - Ντε Σότο

    Νέα Υόρκη,ΗΠΑ,13/12/1999 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης μας Μαρίας Μάιλς)

    Εξοργισμένος παρουσιάστηκε ο κατοχικός ηγέτης Ραούφ Ντενκτάς μετά τη συνάντησή του με τον Ειδικό Σύμβουλο του ΓΓ του ΟΗΕ, Αλβαρο ντε Σότο, δηλώνοντας κατηγορηματικά ότι η επιστροφή του στη Νέα Υόρκη για το δεύτερο γύρο των συνομιλιών εξαρτάται απόλυτα από το περιέχομενο του επικείμενου ψηφίσματος για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ.

    Ο Ντενκτάς κατηγόρησε επίσης ευθέως τα Ηνωμένα Εθνη ότι συμφωνούν για ανανέωση της θητείας της ΟΥΝΦΙΚΥΠ με την κυβέρνηση της Κύπρου η οποία, όπως ισχυρίστηκε, δεν αντιπροσωπεύει τους Τ/Κ και είπε ότι αυτό προσπαθεί να το εξηγήσει στα Ηνωμένα Εθνη.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΑΧΡ/ΓΓ)

    [17] Εκχαρντ - Συνομιλίες

    Νέα Υόρκη,ΗΠΑ,13/12/1999 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης μας Μαρίας Μάιλς)

    Τα επόμενα βήματα των συνομιλιών θα αποφασιστούν κατά τις επαφές που ο Ειδικός Σύμβουλος του ΓΓ του ΟΗΕ Αλβάρο ντε Σότο θα έχει με τις δύο πλευρές εντός των δύο ερχομένων ημερών, δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος του Κόφι Ανάν, Φρεντ Εκχαρντ.

    Ο κ. Εκχαρντ, που προέβη στην πιο πάνω δήλωση ύστερα από τις χωριστές συναντήσεις του κ. ντε Σότο με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Γλαύκο Κληρίδη και τον Τ/Κ ηγέτη Ραούφ Ντενκτάς, ανέφερε πως ο πρώτος γύρος των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών θεωρείται ότι λήγει αύριο Τρίτη.

    (ΚΥΠΕ/ΜΜ/ΓΓ/ΑΧΡ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Monday, 13 December 1999 - 19:46:25 UTC