Browse through our Interesting Nodes on Internet Service Providers in Greece Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Tuesday, 16 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 99-12-29

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Δημοσιογραφική διάσκεψη
  • [02] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου
  • [03] Κυβέρνηση - Πρόβλημα 2000
  • [04] Κυπριανού - Πρέσβης Ρωσίας
  • [05] Κυπριακό - Συνομιλίες
  • [06] Χριστόφιας - Φυλάκια - Επίσκεψη
  • [07] Χριστόφιας - ΕΕ - Τουρκία - ΧΑΚ
  • [08] Οικολόγοι Περιβαλλοντιστές - Δηλώσεις Εκπροσώπου
  • [09] Κυπριακές Αερογραμμές - 2000 - Πτήσεις
  • [10] ΑΚΕΛ - Κατσουρίδης - Δηλώσεις Εκπροσώπου
  • [11] Ελληνοκύπριος - Κατοχικά στρατεύματα
  • [12] Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Κατσουρίδη
  • [13] Ανασκαφές - Κισσόνεργα - Εντυπωσιακό εύρημα

  • [01] Πρόεδρος ΔΗΣΥ - Δημοσιογραφική διάσκεψη

    Λευκωσία,Κύπρος,29/12/1999 (ΚΥΠΕ)

    Στα θετικά αποτελέσματα της στενής συνεργασίας Κύπρου - Ελλάδας τόσο στο Κυπριακό όσο και στην πορεία για ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ενωση, στην ανάγκη δημιουργίας μιας πιο ανταγωνιστικής οικονομίας και στήριξης της ιδιωτικής πρωτοβουλίας καθώς και στην ανάγκη ενότητας, συναίνεσης και συνεργασίας, αναφέρθηκε σήμερα ο Πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Νίκος Αναστασιάδης, σημειώνοντας παράλληλα τη δέσμευση του κόμματός του με "τη δυναμική της εποχής μας".

    Οπως σημείωσε στην εισαγωγική του ομιλία ο κ. Αναστασιάδης η δυναμική της εποχής μας κυριαρχείται από την οικονομία της αγοράς, τον προγραμματισμό και την ανάγκη για κοινωνική συνοχή και επεσήμανε ότι η Κύπρος "οφείλει να κάνει ξεκάθαρη την επιλογή της".

    (ΚΥΠΕ/ΜΧ/ΓΠ)

    [02] Δείκτης Τιμών Χρηματιστηρίου

    Λευκωσία,Κύπρος,29/12/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Δείκτης Τιμών Μετοχών του Χρηματιστηρίου Αξιών Κύπρου διαμορφώθηκε στη σημερινή χρηματιστηριακή συνάντηση ως ακολούθως:

            Γενικός Δείκτης ΧΑΚ                724.55  ( 5.25)
    
            Συνολικό Ποσό Συναλλαγών   £ 32,036,182
    
            Δείκτες Τιμών Ανά Κλάδο
    
            Τραπεζικοί Οργανισμοί      £ 9,092,640    782.59 (  4.36)
            Εγκεκριμένοι Επενδυτικοί
            Οργανισμοί                 £ 2,499,682    742.06 (  2.98)
            Ασφαλιστικοί Οργανισμοί    £ 1,043,795    420.99 (  6.09)
            Βιομηχανικές Εταιρείες     £ 1,506,749    289.85 (  6.09)
            Τουριστικές Επιχειρήσεις   £ 3,835,726    813.89 (  7.93)
            Εμπορικές Εταιρείες        £ 3,658,953    367.90 (  8.32)
            Αλλες Εταιρείες            £ 8,105,910    851.75 (  6.16)
    
    Η τρίτη στήλη παρουσιάζει την ποσοστιαία μεταβολή του δείκτη από την προηγούμενη χρηματιστηριακή συνάντηση.
    (KYΠΕ/ΜΑ)

    [03] Κυβέρνηση - Πρόβλημα 2000

    Λευκωσία,Κύπρος,29/12/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ολα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου θα βρίσκονται σε επιφυλακή για αντιμετώπιση οποιουδήποτε προβλήματος που τυχόν να προκύψει με την έλευση του 2000. Η κυβέρνηση διαβεβαιώνει ωστόσο πως έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για να μην υπάρξουν οποιαδήποτε προβλήματα από την αλλαγή του χρόνου.

    Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου δήλωσε μετά τη σημερινή συνεδρία του Υπουργικού Συμβουλίου πως "όλο το Υπουργικό Συμβούλιο θα βρίσκεται σε θέση επιφυλακής και θα είναι έτοιμο για να συντονίσει κάθε στιγμή τις αρμόδιες υπηρεσίες για αντιμετώπιση του οποιουδήποτε τυχόν προβλήματος παρόλον ότι έχουν ληφθεί όλα τα μέτρα για να μην υπάρξουν τέτοια προβλήματα".

    (ΚΥΠΕ/ΜΚ/ΓΠ)

    [04] Κυπριανού - Πρέσβης Ρωσίας

    Λευκωσία,Κύπρος,29/12/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Πρόεδρος της Βουλής Σπύρος Κυπριανού κατήγγειλε σήμερα ότι η πολιτική του "πάρε-δώσε" δίνει την εικόνα ότι το κυπριακό πρόβλημα μετατρέπεται σε "ένα είδος εμπορεύματος" και ότι "ξεπεράσαμε τα όρια" ασφάλειας "χωρίς να πάρουμε το παραμικρό", σημειώνοντας πως "αντίθετα χάνουμε διαρκώς έδαφος".

    Μιλώντας ύστερα από συνάντηση που είχε με τον Πρέσβη της Ρωσίας στην Κύπρο Γκεόργκι Μουράτοφ, ο κ. Κυπριανού είπε ότι "η ουσία είναι από που θα δώσουμε".

    (ΚΥΠΕ/ΦΖ/ΜΑ)

    [05] Κυπριακό - Συνομιλίες

    Λευκωσία,Κύπρος,29/12/1999 (ΚΥΠΕ)

    Τα Ηνωμένα Εθνη φαίνεται να προσανατολίζονται σε έναρξη του δεύτερου γύρου των εκ του σύνεγγυς συνομιλιών για επίλυση του Κυπριακού στις 31 Ιανουαρίου, αντί στις 26 όπως αρχικά είχε ανακοινωθεί, στη Γενεύη.

    Σύμφωνα με διπλωματικές πηγές, οι συνομιλίες αναμένεται να διαρκέσουν και πάλι γύρω στις 10 ημέρες.

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΓΓ)

    [06] Χριστόφιας - Φυλάκια - Επίσκεψη

    Λευκωσία,Κύπρος,29/12/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ακόμα δεν υπάρχουν θετικές εξελίξεις στο Κυπριακό εκτιμά ο ΓΓ του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας, που επισημαίνει παράλληλα ότι πρώτη προτεραιότητα παραμένει ο αγώνας για απαλλαγή της Κύπρου από την κατοχή και για επανένωσή της υπό τη σκέπη της ομοσπονδίας, μέσα σε συνθήκες ελευθερίας και σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων.

    Ο κ. Χριστόφιας ανέφερε τα πιο πάνω σήμερα σε εθνοφρουρούς κατά τη διάρκεια της καθιερωμένες επίσκεψής του σε φυλάκια της Εθνικής Φρουράς στη γραμμή αντιπαράταξης στην εντός των τειχών Λευκωσία, σύμφωνα με ανακοίνωση του κόμματος.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΑ)

    [07] Χριστόφιας - ΕΕ - Τουρκία - ΧΑΚ

    Λευκωσία,Κύπρος,29/12/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ο Γενικός Γραμματέας του ΑΚΕΛ Δημήτρης Χριστόφιας δήλωσε σήμερα ότι θα πρέπει να καταβληθεί μεγάλη προσπάθεια "ώστε να πεισθούν ή να μεταπεισθούν οι της Ευρωπαϊκής Ενωσης (ΕΕ) και να θέσουν στο ορθό πλαίσιο τις σχέσεις τους με την Τουρκία", ασκώντας σοβαρές πιέσεις για να "ειδωθεί το Κυπριακό μέσα από αρχές και όχι μέσα από σκοπιμότητες".

    Ο κ. Χριστόφιας είπε πως επαληθεύονται οι φόβοι και οι προειδοποιήσεις του ΑΚΕΛ ότι "η Τουρκία έχει πείσει την ηγετική ομάδα της ΕΕ ότι το Κυπριακό θα πρέπει ουσιαστικά να παραμείνει εκτός των όρων και των σχέσεων που αφορούν την πορεία της Τουρκίας προς την ΕΕ".

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΜΑ)

    [08] Οικολόγοι Περιβαλλοντιστές - Δηλώσεις Εκπροσώπου

    Λευκωσία,Κύπρος,29/12/1999 (ΚΥΠΕ)

    "Απαράδεκτα άφρονες" θεωρεί το Κίνημα Οικολόγων - Περβαλλοντιστών τις χθεσινές δηλώσεις του Κυβερνητικού Εκπροσώπου "περί θεμάτων στο Κυπριακό όπου η πλευρά μας είναι διατεθειμένη να προβεί σε παραχωρήσεις".

    Σε ανακοίνωσή του το Κίνημα σημειώνει ότι "ο κ. Παπαπέτρου μπορεί να πιστεύει ό,τι θέλει, αλλά δεν δικαιούται να διακηρύσσει, εν ονόματι του κυπριακού λαού, δημόσια και στις παραμονές της διαπραγμάτευσης, τη διάθεση της κυπριακής πλευράς για οποιεσδήποτε άλλες παραχωρήσεις".

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΑ)

    [09] Κυπριακές Αερογραμμές - 2000 - Πτήσεις

    Λευκωσία,Κύπρος,29/12/1999 (ΚΥΠΕ)

    Δύο δοκιμαστικές πτήσεις για τον έλεγχο των συστημάτων των αεροπλάνων τους θα πραγματοποιήσουν οι Κυπριακές Αερογραμμές το πρωί της 1ης Ιαννουαρίου του 2000, πριν την εκτέλεση της πρώτης εμπορικής πτήσης τους που θα γίνει το μεσημέρι της ίδιας μέρας.

    Με ανακοίνωσή τους, οι Κυπριακές Αερογραμμές αναφέρουν ότι στις δοκιμαστικές πτήσεις θα βρίσκονται ο Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρείας Χάρης Λοϊζίδης, ο Πρώτος Εκτελεστικός Διευθυντής του Συγκροτήματος Δ. Πανταζής και ο Γενικός Διευθυντής των Κυπριακών Αερογραμμών Χρ. Κυριακίδης.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΑ)

    [10] ΑΚΕΛ - Κατσουρίδης - Δηλώσεις Εκπροσώπου

    Λευκωσία,Κύπρος,29/12/1999 (ΚΥΠΕ)

    "Το ΑΚΕΛ ουδέποτε θα ανεχθεί τη φίμωση", δήλωσε σήμερα ο εκπρόσωπος Τύπου του κόμματος Νίκος Κατσουρίδης απαντώντας σε δηλώσεις στις οποίες προέβη νωρίτερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος, αναφέροντας παράλληλα πως "οι κυβερνώντες είναι οι τελευταίοι που δικαιούνται να επικαλούνται την ενότητα".

    Ο κ. Κατσουρίδης υποστήριξε ότι αυτή τη στιγμή "ούτε ο ΔΗΣΥ" δεν υποστηρίζει θέσεις που παίρνει ο Μιχάλης Παπαπέτρου και χαρακτήρισε ως "ανάρμοστη" τη δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου ότι "είναι κωμικό, το ΑΚΕΛ να κατηγορεί άλλους για διολισθήσεις".

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΑ)

    [11] Ελληνοκύπριος - Κατοχικά στρατεύματα

    Λευκωσία,Κύπρος,29/12/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ελληνοκύπριο οδηγό λεωφορείου ο οποίος εισήλθε στα κατεχόμενα από την περιοχή της Αμμοχώστου κρατούν από το πρωί οι τουρκικές κατοχικές αρχές, σύμφωνα με την Αστυνομία.

    Ο εκτελών χρέη εκπροσώπου της ΟΥΝΦΙΚΥΠ Τ σ ι ά ρ λ ς Γκόλγκιν επιβεβαίωσε στο ΚΥΠΕ ότι ο οδηγός λεωφορείου Πέτρος Βασίλη, 33 χρόνων από το Λιοπέτρι, κρατείται από τα κατοχικά στρατεύματα και ανέφερε ότι η αστυνομία της ΟΥΝΦΙΚΥΠ θα τον επισκεφθεί αύριο.

    (ΚΥΠΕ/ΑΑ/ΜΑ)

    [12] Εκπρόσωπος - Δηλώσεις Κατσουρίδη

    Λευκωσία,Κύπρος,29/12/1999 (ΚΥΠΕ)

    "Ο κ. Κατσουρίδης καμώθηκε ότι δεν κατάλαβε αυτά που δήλωσα το πρωί, προφανώς για να αποφύγει να δικαιολογήσει τα αδικαιολόγητα, δηλαδή την αλλαγή πολιτικής του ΑΚΕΛ στο Κυπριακό", αναφέρει σε βραδινή του γραπτή δήλωση ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Μιχάλης Παπαπέτρου, απαντώντας στις απογευματινές δηλώσεις του εκπροσώπου Τύπου του ΑΚΕΛ.

    "Το μόνο που βρήκε να πει επί του θέματος είναι ότι το ΑΚΕΛ επιδιώκει ειρηνική λύση, πάλι καλά", προσθέτει ο κ. Παπαπέτρου.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΜΑ)

    [13] Ανασκαφές - Κισσόνεργα - Εντυπωσιακό εύρημα

    Λευκωσία,Κύπρος,29/12/1999 (ΚΥΠΕ)

    Ως εντυπωσιακό εύρημα χαρακτηρίζει το Τμήμα Αρχαιοτήτων του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Εργων τα οστά που βρέθηκαν το 1994 σε βαθύ πηγάδι στην Κισσόνεργα Πάφου, στην τοποθεσία Μυλούδια, τα οποία ανήκουν σε παιδί που έζησε γύρω στο 8300 π.Χ. όπως διεπίστωσαν τα εργαστήρια της Αριζόνας, Οξφόρδης και Σκωτίας.

    Πρόκειται για τα αρχαιότερα ανθρώπινα οστά που έχουν βρεθεί μέχρι σήμερα στην Κύπρο, όπως αναφέρει ανακοίνωση του Τμήματος Αρχαιοτήτων.

    (ΚΥΠΕ/ΝΜΑ/ΜΑ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Wednesday, 29 December 1999 - 18:46:13 UTC