Read the chronology of Turkish actions & claims against Greece, 1955-1996 Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923) Read the Convention Relating to the Regime of the Straits (24 July 1923)
HR-Net - Hellenic Resources Network Compact version
Today's Suggestion
Read The "Macedonian Question" (by Maria Nystazopoulou-Pelekidou)
HomeAbout HR-NetNewsWeb SitesDocumentsOnline HelpUsage InformationContact us
Friday, 19 April 2024
 
News
  Latest News (All)
     From Greece
     From Cyprus
     From Europe
     From Balkans
     From Turkey
     From USA
  Announcements
  World Press
  News Archives
Web Sites
  Hosted
  Mirrored
  Interesting Nodes
Documents
  Special Topics
  Treaties, Conventions
  Constitutions
  U.S. Agencies
  Cyprus Problem
  Other
Services
  Personal NewsPaper
  Greek Fonts
  Tools
  F.A.Q.
 

Cyprus News Agency: News in Greek (PM), 00-01-20

Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article

From: The Cyprus News Agency at <http://www.cyna.org.cy>


ΠΕΡΙΕΧΟΜΕΝΑ

  • [01] ΕΠΕΙΓΟΝ: Διάσκεψη Τύπου - Παπανδρέου - Τζεμ (1)
  • [02] Χριστοδούλου - ΟΕΒ - Υπουργείο Εσωτερικών
  • [03] Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής - "Αβρούπα"
  • [04] Βουλή - Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων - "Αβρούπα"
  • [05] Διάσκεψη Τύπου - Παπανδρέου - Τζεμ (2)
  • [06] Πρόεδρος Βουλής - Ολοκληρώθηκε η εγχείρηση

  • [01] ΕΠΕΙΓΟΝ: Διάσκεψη Τύπου - Παπανδρέου - Τζεμ (1)

    Αγκυρα,Τουρκία,20/01/2000 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης μας Μύριας Αντωνιάδου)

    Διατηρώντας τις διαφορές τους στην ουσία του Κυπριακού, Ελλάδα και Τουρκία εξέφρασαν σήμερα την υποστήριξή τους στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου που παραχώρησαν οι Υπουργοί Εξωτερικών Ελλάδας και Τουρκίας, Γιώργος Παπανδρέου και Ισμαϊλ Τζεμ, μετά την υπογραφή τεσσάρων συμφωνιών στην Αγκυρα.

    Ο κ. Παπανδρέου είπε ότι έθεσε το Κυπριακό τόσο στον Πρωθυπουργό Μπουλέντ Ετζεβίτ όσο και στον κ. Τζεμ κι επανέλαβε τις γνωστές θέσεις της Ελλάδας στο Κυπριακό και ότι αυτό που εξάγεται είναι πως υπάρχει κοινή υποστήριξη στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες.

    Απαντώντας σε ερώτηση εάν με δεδομένο το νέο κλίμα που έχει δημιουργηθεί η Τουρκία είναι διατεθειμένη να συμβάλει στην ενίσχυση του κλίματος με την παράδοση της Αμμοχώστου στα Ηνωμένα Εθνη, ο κ. Τζεμ παρέπεμψε στο ψευδοκράτος, εκφράζοντας την πλήρη υποστήριξη της Αγκυρας προς αυτό.

    Είπε συγκεκριμένα ότι εναπόκειται στο ψευδοκράτος να αποφασίσει. Από την πλευρά του, ο κ. Παπανδρέου είπε ότι κανείς δεν κρύβει το γεγονός ότι υπάρχουν διαφορές μεταξύ των δύο χωρών, αλλά σημείωσε ότι θα πρέπει να βρεθούν τρόποι συνεργασίας.

    Στο σημείο αυτό, ανέφερε το γεγονός ότι η Αθήνα υποστηρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία και δεν αναγνωρίζει το ψευδοκράτος και αναφέρθηκε και σε άλλες διαφορές όπως το γεγονός ότι η Αθήνα υποστηρίζει την ομοσπονδία ενώ η Αγκυρα τη συνομοσπονδία.

    (ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Θα ακολουθήσει εκτενέστερη είδηση)

    (ΚΥΠΕ/ΜΑ/ΑΧΡ/ΡΑΓ)

    [02] Χριστοδούλου - ΟΕΒ - Υπουργείο Εσωτερικών

    Λευκωσία,Κύπρος,20/01/2000 (ΚΥΠΕ)

    Οι δημόσιοι υπάλληλοι "δεν είναι προϊστάμενοι, αλλά συνεργάτες του κοινού" τόνισε σήμερα ο Υπουργός Εσωτερικών Χριστόδουλος Χριστοδούλου, ο οποίος διαβεβαίωσε τον επιχειρηματικό κόσμο της Κύπρου ότι θα επιδιώξει όπου είναι δυνατό την ταχύτερη εξυπηρέτησή τους ώστε να υποβοηθούνται οι επιχειρηματικές τους δραστηριότητες.

    Μιλώντας για θέματα της αρμοδιότητας του Υπουργείου Εσωτερικών στα μέλη του ΔΣ της Ομοσπονδίας Εργοδοτών και Βιομηχάνων (ΟΕΒ), ο κ. Χριστοδούλου διατηρώντας τους δεσμούς του με το οικονομικό γίγνεσθαι του τόπου διαβεβαίωσε επίσης ότι ο τομέας της βιομηχανίας παραμένει ένας από τους πιο στρατηγικούς και καίριους πυλώνες της οικονομικής πολιτικής της κυβέρνησης.

    (ΚΥΠΕ/ΓΓ/ΑΧΡ)

    [03] Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής - "Αβρούπα"

    Λευκωσία,Κύπρος,20/01/2000 (ΚΥΠΕ)

    "Πρωτόγνωρο για τα κυπριακά δεδομένα" χαρακτήρισε ο Πρόεδρος της Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Βουλής Γιαννάκης Αγαπίου, το ποσό των 260 χιλιάδων δολαριων, που επέβαλε ως χρηματικό "πρόστιμο" στην Τ/κ εφημερίδα "Αβρούπα" ψευδοδικαστήριο στα κατεχόμενα.

    Ο κ. Αγαπίου που μιλούσε κατά τη σημερινή συνεδρία της Επιτροπής, σημείωσε ότι οι αποζημιώσεις παντού "καθορίζονται από τη σοβαρότητα του αδικήματος και με βάση την οικονομική κατάσταση του κάθε τόπου."

    (ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΑΧΡ)

    [04] Βουλή - Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων - "Αβρούπα"

    Λευκωσία,Κύπρος,20/01/2000 (ΚΥΠΕ)

    Η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων "καταδικάζει ανεπιφύλακτα την αδικαιολόγητη και απαράδεκτη απόφαση του ψευδοδικαστηρίου εναντίον της εφημερίδας 'Αβρούπα' και των συντακτών της."

    Αυτό αναφέρει ανακοίνωση της Επιτροπής που εκδόθηκε μετά τη σημερινή εξέταση του θέματος, που θεωρεί την "απόφαση" προσπάθεια φίμωσης της εφημερίδας και γενικά της ελεύθερης έκφρασης των Τ/Κ, τόσο για τα προβλήματα που τους απασχολούν όσο και για την προοπτική λυσης του Κυπριακού και την προαγωγή των σχέσεων μεταξύ των δύο κοινοτήτων.

    (ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΑΧΡ)

    [05] Υπουργός Οικονομικών - Βουλή - Προϋπολογισμός

    Λευκωσία,Κύπρος,20/01/2000 (ΚΥΠΕ)

    "Παρά το ότι τα βήματα εκσυγχρονισμού στην οικονομία μας θα μπορούσαν να είναι ταχύτερα, οι οικονομικές εξελίξεις για το 1999 υπήρξαν θετικές", δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Οικονομικών Τάκης Κληρίδης, σε ομιλία του ενώπιον της ολομέλειας της Βουλής, με την ευκαιρία της συζήτησης του προϋπολογισμού για το έτος 2000.

    Στην ομιλία του, ο κ. Κληρίδης είπε ότι ο φετινός προϋπολογισμός είναι "αναπτυξιακός, σταθεροποιητικός και κοινωνικός", προσθέτοντας ότι "η κυπριακή οικονομία σημείωσε για δεύτερο συνεχή χρόνο ικανοποιητικό ρυθμό ανάπτυξης, που εκτιμάται στο 4,5%".

    Σημείωσε ότι ο ενοποιημένος προϋπολογισμός προβλέπει καθαρές δαπάνες ύψους 2.007,4 εκ. λιρών και καθαρά έσοδα ύψους 1.348,1 εκ. λίρες. Οι αναπτυξιακές δαπάνες προϋπολογίζονται σε 287,7 εκ. λίρες και προτεραιότητα θα δοθεί στην εκτέλεση μεγάλων έργων υποδομής.

    Είπε, επίσης, ότι "ο ρυθμός ανάπτυξης προβλέπεται ότι θα κυμανθεί στο 4, 5% σε πραγματικούς όρους, το ποσοστό ανεργίας θα παραμείνει στο 3,5%, ενώ ο πληθωρισμός το 2000 θα σημειώσει αύξηση.

    Ο κ. Κληρίδης σημείωσε ότι "τα ψέματα τέλειωσαν" και θα πρέπει ακόμη πιο τολμηρά να επιδιώξουμε τους δύο παράλληλους στόχους που έθεσε το υπουργείο του για ανταγωνιστική οικονομία και κοινωνική συνοχή.

    (ΚΥΠΕ/ΡΑΓ/ΑΧΡ)

    [06] ΠΟΛ 3 01048 (Κ) Διάσκεψη Τύπου - Παπανδρέου - Τζεμ (2)

    Αγκυρα,Τουρκία,20/01/2000 (ΚΥΠΕ - της απεσταλμένης μας Μύριας Αντωνιάδου)

    Οι Υπουργοί Εξωτερικών της Ελλάδας και της Τουρκίας, Γιώργος Παπανδρέου και Ισμαϊλ Τζεμ αντίστοιχα, εξέφρασαν σήμερα την υποστήριξή τους στις εκ του σύνεγγυς συνομιλίες για επίλυση του Κυπριακού, στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στην Αγκυρα, μετά την τελετή υπογραφής συμφωνιών συνεργασίας, όμως από τις δηλώσεις τους διαφάνηκαν κάποιες διαφορές Αθήνας και Αγκυρας στην ουσία του προβλήματος.

    Ο κ. Παπανδρέου δήλωσε ότι έθεσε τις γνωστές θέσεις της Αθήνας επί του θέματος τόσο στον κ. Τζεμ όσο και στον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Μπουλέντ Ετζεβίτ και επεσήμανε πως υπάρχουν διαφορές όπως το ότι η χώρα του δεν αναγνωρίζει το ψευδοκράτος και υποστηρίζει λύση ομοσπονδίας και όχι συνομοσπονδίας, όπως θέλει η Τουρκία.

    [07] Πρόεδρος Βουλής - Ολοκληρώθηκε η εγχείρηση

    Λευκωσία,Κύπρος,20/01/2000 (ΚΥΠΕ)

    Ολα πήγαν καλά στην εγχείρηση την οποία υποβλήθηκε σήμερα στις ΗΠΑ ο Πρόεδρος της Βουλής και Πρόεδρος του ΔΗΚΟ, Σπύρος Κυπριανού για αποκατάσταση της μητροειδούς βαλβίδας και μπάιπας της δεξιάς αρτηρίας.

    Η εγχείρηση άρχισε στις 1.30μμ ώρα Κύπρου και ολοκληρώθηκε στις 7.15μμ στην κλινική Κλίβλαντ Φαουντέισον στο Κλίβλαντ των ΗΠΑ.

    Οπως δήλωσε στο ΚΥΠΕ ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΚΟ Ανδρέα Κωνσταντίνου, ελήφθη ένα "ανεπίσημο μήνυμα" από τη κλινική που λέει ότι "όλα πήγαν πολύ καλά".

    Ενημέρωση επί του θέματος θα υπάρξει σε λίγο από το γιατρό Κώστα Ζαμπάρτα, που συνοδεύει τον Πρόεδρο της Βουλής.

    Αυτή τη στιγμή, είπε ο κ. Κωνσταντίνου, ο κ. Κυπριανού "μεταφέρθη στην μονάδα εντατικής παρακολούθησης για τα περαιτέρω".

    (ΚΥΠΕ/ΙΤΣ/ΑΧΡ)
    ΚΥΠΕ ΤΕΛΟΣ
    Cyprus News Agency: News in Elot928 Greek Directory - Previous Article - Next Article
    Back to Top
    Copyright © 1995-2023 HR-Net (Hellenic Resources Network). An HRI Project.
    All Rights Reserved.

    HTML by the HR-Net Group / Hellenic Resources Institute, Inc.
    kypegr2html v2.00 run on Thursday, 20 January 2000 - 19:46:20 UTC